Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2020
22:50 uur

Duaal leren in het middelbaar onderwijs vanaf volgend schooljaar mogelijk

VRT NWS

15/09/2017 - 13:45

Vanaf volgend schooljaar zullen alle scholen duaal leren kunnen aanbieden. Dat betekent dat leerlingen, vanaf 15 jaar, deeltijds op de schoolbanken zitten en deeltijds, minstens 14 uur per week, werken bijj een bedrijf of organisatie. In tientallen scholen liepen al proefprojecten. "We willen elke leerling alle kansen bieden om een diploma secundair te behalen", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Duaal leren vanaf volgend schooljaar mogelijk in 46 technische richtingen (27/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten, experimenteert de Vlaamse overheid sinds 2016 met duaal leren. Na verschillende...
  [naar artikel]
 2. Duaal leren op Campus Russelberg (11/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Campus Russelberg stapte vorig schooljaar in het proefproject ‘Schoolbank op de werkplek’ rond duaal leren, een straffe combinatie van leren op school én op een reële werkplek. Vanaf dit schooljaar bieden ze standaard twee studierichtingen duaal leren aan. Duaal leren is een slimme en motiverende formule waarbij jongeren schoollopen combineren met competenties verwerven op de werkplek.
  [naar artikel]
 3. Fors meer scholen stappen in proefproject duaal leren (17/04/2018 - De Standaard)
  Volgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.
  [naar artikel]
 4. Fors meer scholen stappen in proefproject duaal leren (17/04/2018 - De Standaard)
  Volgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.
  [naar artikel]
 5. Duaal leren wordt mogelijk in 79 richtingen in buitengewoon secundair onderwijs (16/12/2018 - Metro)
  Leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) zullen vanaf volgend schooljaar in 79 studierichtingen ook kunnen kiezen voor duaal leren. Dat maken de bevoegde ministers, Hilde Crevits (Onderwijs, CD&V) en Philippe Muyters (Werk, N-VA), vandaag bekend. Het gaat om richtingen als groenbeheer, banketbakkerij, slagerij en textiel. Met duaal leren krijgen jongeren een brede vorming in combinatie met een ruime opleiding op de werkvloer. Bedoeling is zo beter voorbereid te worden op de arbeidsmarkt. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen zich inschrijven in duaal leren. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden. Duaal leren draait momenteel proef in 42 studierichtingen, en meer dan 1.000 leerlingen in meer dan 180 scholen nemen daaraan deel. In het BuSO gaat het momenteel om goed 60 leerlingen in 29 scholen, in twee opleidingen. Dat wordt vanaf 2019-’20 dus uitgebreid naar 79 richtingen. “Leerlingen krijgen zo de kans om hun talenten te tonen op de werkvloer en om al doende een kwalificatie te verwerven”, reageert Crevits. “De ervaringen uit de proeftuinen duaal leren zijn zeer positief”, zegt Muyters van zijn kant. “Duaal leren combineert het beste van twee werelden en levert gemotiveerde en goed opgeleide jongeren af. Het is dan ook goed dat het systeem mogelijk gemaakt wordt in zoveel mogelijk richtingen. Vandaag in het BuSO, maar wat ons betreft heeft duaal leren potentieel voor het volledige onderwijs.” bron: Belga Het bericht Duaal leren wordt mogelijk in 79 richtingen in buitengewoon secundair onderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Duaal leren krijgt groen licht in commissie (01/03/2018 - Metro)
  De commissies Werk en Onderwijs van het Vlaams parlement, voor de gelegenheid samengevoegd, hebben vandaag het licht op groen gezet voor het duaal leren. Vanaf 1 september 2019 kunnen jongeren van 15 jaar of ouder school combineren met een eerste ervaring in het werkveld. De Vlaamse regering zette in september vorig jaar al het licht op groen voor het ontwerpdecreet duaal leren. De effectieve uitrol was eigenlijk voorzien voor september 2018, maar dat werd uitgesteld tot het jaar daarna. Vanaf 1 september 2019 kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Werk Philippe Muyters (N-VA) willen zo iets doen aan de grote uitstroom van jongeren zonder diploma en de jeugdwerkloosheid. Het diploma dat de jongeren in het duaal leren halen, is immers volledig gelijkwaardig aan een diploma van het voltijds secundair onderwijs. Voor leerlingen die nog niet helemaal klaar zijn om op de werkvloer mee te draaien, is een aanloopfase voorzien, legt minister van Onderwijs Crevits uit. Daarin kunnen ze hun vakkennis bijspijkeren, of sollicitatievaardigheden opdoen en “zo lang als nodig, zo kort als mogelijk klaargestoomd worden voor duaal leren”. Vanaf volgend schooljaar kunnen geïnteresseerde leerlingen vanaf 14 jaar trouwens al eens proeven van het duaal leren met een ‘snuffelstage’, waarbij ze één week lang meedraaien in een bedrijf. Een twintigtal studierichtingen experimenteert nu al met duaal leren. Vanaf volgend schooljaar worden dat er 55, een aanbod dat de komende jaren wordt uitgebreid, licht minister Muyters toe. bron: Belga
  [naar artikel]
 7. Onderwijskoepels vragen uitstel duaal leren (25/11/2017 - De Standaard)
  De verschillende onderwijskoepels zijn nog niet klaar om duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, volgend schooljaar in te voeren. Ze vragen een jaar uitstel. Ondernemersorganisatie Voka noemt dat ‘onaanvaardbaar’. Mogelijk buigt de Vlaamse regering zich komende week over het dossier, samen met de hervorming van het secundair onderwijs.
  [naar artikel]
 8. Vlaams Parlement keurt duaal leren in buitengewoon secundair onderwijs goed (21/11/2018 - Metro)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (buso). Het Vlaams Parlement heeft het decreet daarover woensdag goedgekeurd. Met deze beslissing zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer. Door het systeem van duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank. Op die manier kunnen ze een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en zijn ze ook beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt. Het duaal leren is een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat leerlingen bij duaal leren hun vaardigheden of competenties vooral op de werkvloer verwerven. Eerder keurde het parlement al het decreet over het duaal leren in het gewoon secundair onderwijs goed. Nu zet het Vlaams Parlement ook het licht op groen voor duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs (buso). Momenteel loopt er trouwens al een proef met duaal leren in 42 studierichtingen. Bij die proefdraai zijn 1.100 leerlingen in meer dan 180 scholen betrokken. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs (buso) volgen dit schooljaar al bijna 60 leerlingen in 29 scholen duaal leren. Ministers van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters reageren tevreden op de goedkeuring. “Daarmee zorgen we ervoor dat duaal leren niet alleen in het voltijds maar ook in het buitengewoon secundair onderwijs mogelijk wordt”, aldus Crevits. “Het is goed dat zoveel scholen hun schouders zetten om duaal leren verder uit te bouwen. In het buitengewoon onderwijs zien we zelfs een verzesvoudiging van het aantal scholen dat duaal leren dit schooljaar aanbiedt en een verdubbeling van het aantal leerlingen in die richtingen”, zegt de CD&V-minister. Volgens N-VA-minister Muyters combineert het duaal leren “het beste van twee werelden” en levert het “gemotiveerde en goed opgeleide jongeren af”. “Het is dan ook goed dat het systeem mogelijk gemaakt wordt in zoveel mogelijk richtingen. Vandaag in het BuSO, maar wat mij betreft heeft duaal leren potentieel voor het volledige onderwijsnet, bijvoorbeeld voor het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs”, aldus Muyters. bron: Belga Het bericht Vlaams Parlement keurt duaal leren in buitengewoon secundair onderwijs goed verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 9. Aantal leerlingen die duaal leren ruim verdubbeld tot meer dan duizend (06/10/2018 - Metro)
  Dit schooljaar zijn er 1.094 leerlingen in 42 studierichtingen die gekozen hebben voor duaal leren. Vorig schooljaar ging het nog maar om 433 leerlingen in 19 richtingen, zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vandaag. Bij duaal leren combineren leerlingen vanaf 15 jaar een brede vorming op de schoolbanken met opleiding op de werkvloer. Ze halen hun diploma en zijn beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Het systeem wordt dit schooljaar voor de derde maal geproefdraaid. Het proefproject startte in schooljaar 2016-2017 project met 133 leerlingen. Crevits is tevreden met de toename. “Met duaal leren bieden we jongeren kansen om meer dan nu hun diploma tegelijk op school én op de werkvloer te behalen. Jongeren doen ervaring op in de ondernemingen zodat ze goed op de arbeidsmarkt voorbereid worden. Dat deze richtingen gesmaakt worden, blijkt uit het succes. Vanaf volgend schooljaar wordt duaal leren definitief uitgerold”, zegt de minister. De populairste studierichtingen zijn haarverzorging (113), elektrische installaties (105), zorgkundige (93), kinderbegeleider (72) en onderhoudsmechanica auto (61). Duaal leren wordt ook in het buitengewoon secundair onderwijs aangeboden in twee studierichtingen. Zo volgen 32 leerlingen de opleiding groen -en tuinbeheer en 27 leerlingen de nieuwe opleiding fastfood. Duaal leren moet volgens de minister het beroeps- en technisch onderwijs versterken en de kennis van de bedrijven meenemen. Zo moet de kloof tussen onderwijs en de bedrijfswereld verkleinen. Het moet ook de uitstroom van schoolverlaters zonder diploma tegengaan. bron: Belga Het bericht Aantal leerlingen die duaal leren ruim verdubbeld tot meer dan duizend verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. Onderwijskoepels willen nog schooljaar wachten met duaal leren (25/11/2017 - VRT NWS)
  De onderwijskoepels willen de volledige uitrol van het duaal leren uitstellen. Dat schrijft De Morgen. Vanaf volgend schooljaar wil de Vlaamse regering de onderwijsvorm waarbij leerlingen zowel op school als op de werkvloer leren over heel het land aanbieden in 50 studierichtingen. Nu lopen er enkele proefprojecten, maar die zijn nog niet helemaal geëvalueerd.
  [naar artikel]
 11. Leren voor bakker of chemisch procesoperator : volgend schooljaar kan het deels ook op de werkvloer (06/10/2017 - VRT NWS)
  Vanaf volgend schooljaar kan elke school ervoor kiezen om duaal leren aan te bieden in 50 uiteenlopende studierichtingen van het beroeps-en technisch onderwijs. Daarbij leren de leerlingen niet enkel in de klas, maar worden ze voor een groot deel ook opgeleid op de werkvloer. Het gaat onder meer om richtingen in sport, chemie, mechanica-elektriciteit, mode en voeding.  
  [naar artikel]
 12. Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren (17/04/2018 - Metro)
  Volgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend. Duaal leren, het systeem waarbij jongeren de schoolbanken combineren met ervaring opdoen op de werkvloer, wordt vanaf 1 september 2019 uitgerold over heel Vlaanderen. Vanaf dan kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer. Sinds het schooljaar 2016-2017 wordt al met het systeem geëxperimenteerd. Eerst (2016-2017) in 6 studierichtingen en 39 scholen. Dit schooljaar (2017-2018) is sprake van 83 scholen verspreid over 21 studierichtingen. En volgend schooljaar (2018-2019) breidt het proefproject uit naar 187 scholen verspreid over 50 studierichtingen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is tevreden. “Het is goed dat zoveel scholen mee instappen in het proefproject, want het is belangrijk dat bedrijven, scholen, sectoren, leerkrachten, leerlingen en ook ouders ervan overtuigd zijn dat de duale leerweg evenwaardig is als het volgen van voltijds secundair onderwijs. Pluspunt hierbij is dat een leerling op het einde van de rit hetzelfde diploma behaalt als jongeren uit voltijdse richtingen.” bron: Belga Het bericht Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren (17/04/2018 - Metro)
  Volgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag bekend. Duaal leren, het systeem waarbij jongeren de schoolbanken combineren met ervaring opdoen op de werkvloer, wordt vanaf 1 september 2019 uitgerold over heel Vlaanderen. Vanaf dan kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer. Sinds het schooljaar 2016-2017 wordt al met het systeem geëxperimenteerd. Eerst (2016-2017) in 6 studierichtingen en 39 scholen. Dit schooljaar (2017-2018) is sprake van 83 scholen verspreid over 21 studierichtingen. En volgend schooljaar (2018-2019) breidt het proefproject uit naar 187 scholen verspreid over 50 studierichtingen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is tevreden. “Het is goed dat zoveel scholen mee instappen in het proefproject, want het is belangrijk dat bedrijven, scholen, sectoren, leerkrachten, leerlingen en ook ouders ervan overtuigd zijn dat de duale leerweg evenwaardig is als het volgen van voltijds secundair onderwijs. Pluspunt hierbij is dat een leerling op het einde van de rit hetzelfde diploma behaalt als jongeren uit voltijdse richtingen.” bron: Belga Het bericht Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Ruim dubbel zoveel scholen stappen in proefproject duaal leren (17/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Volgend schooljaar zullen 187 scholen verspreid over een 50-tal richtingen deelnemen aan het proefproject rond duaal leren. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als het lopende schooljaar (83). Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dinsdag bekend.
  [naar artikel]
 15. Technisch Heilig-Hartinstituut start als eerste met duaal leren EMT (16/03/2017 - Het Belang van Limburg)
  Als eerste Limburgse school nemen wij vanaf volgend schooljaar deel aan het project “Duaal leren”, ook wel “Schoolbank op de Werkplek” genoemd. Wij starten met een nieuwe studierichting: het 5de jaar “Elektromechanische technieken” (EMT). Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om het reeds bestaande 7de jaar ‘Chemische Procestechnieken” te volgen in de vorm van duaal leren. Voor alle duidelijkheid, ook de oude lesvorm blijft bestaan.
  [naar artikel]
 16. Aantal leerlingen die duaal leren ruim verdubbeld tot meer dan duizend (06/10/2018 - Knack)
  Dit schooljaar zijn er 1.094 leerlingen in 42 studierichtingen die gekozen hebben voor duaal leren. Vorig schooljaar ging het nog maar om 433 leerlingen in 19 richtingen, zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zaterdag.
  [naar artikel]
 17. Vlaams Parlement keurt duaal leren in buitengewoon secundair onderwijs goed (21/11/2018 - Knack)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (buso). Het Vlaams Parlement heeft het decreet daarover woensdag goedgekeurd. Met deze beslissing zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer.
  [naar artikel]
 18. Duaal leren gaat volgend schooljaar echt van start (17/02/2019 - De Tijd)
  16:34 Volgend jaar kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op school. Het bestaande systeem van leertijd kent ondertussen steeds minder succes.
  [naar artikel]
 19. Drie keer zoveel scholen bieden duaal leren aan (30/06/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Volgend schooljaar geven drie keer zoveel middelbare scholen als vandaag hun leerlingen de kans om meer dan de helft van de lesuren op een werkplek door te brengen. In de provincie Antwerpen en in het Waasland waren er dit schooljaar negen scholen die het systeem van duaal leren aanboden. Volgend jaar zijn het er 27.
  [naar artikel]
 20. “Waarom moet onderwijs geven een privilege zijn van leerkrachten?” (14/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Overheid en bedrijfsleven zetten hun zinnen op iets nieuws. Duaal leren in het hoger onderwijs, de combinatie van leren en werken, moet de sprong van pas afgestudeerde jongeren naar een job stukken makkelijker maken. Vanaf september 2017 wordt duaal leren al uitgerold in het beroeps- en technisch onderwijs. “Maar waarom ook niet in het hoger onderwijs?”, zo klinkt het?
  [naar artikel]
 21. Duaal leren ook in buitengewoon onderwijs (05/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  BrusselVanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO).
  [naar artikel]
 22. Vraag uitstel duaal leren is “chronisch uitstelgedrag” (25/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een jaar uitstel voor het duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, zou onaanvaardbaar zijn. Zo reageert ondernemersorganisatie Voka zaterdag op de oproep van twee onderwijskoepels in de krant De Morgen om duaal leren pas op 1 september 2019 van start te laten gaan. Mogelijk buigt de Vlaamse regering zich komende week over het dossier, samen met de hervorming van het secundair onderwijs.
  [naar artikel]
 23. Aantal leerlingen dat duaal leert ruim verdubbeld tot meer dan duizend (06/10/2018 - Knack)
  Dit schooljaar zijn er 1.094 leerlingen in 42 studierichtingen die gekozen hebben voor duaal leren. Vorig schooljaar ging het nog maar om 433 leerlingen in 19 richtingen, zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zaterdag.
  [naar artikel]
 24. Voka laakt uitstel duaal leren (25/11/2017 - Metro)
  Een jaar uitstel voor het duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, zou onaanvaardbaar zijn. Zo reageert ondernemersorganisatie Voka vandaag op de oproep van twee onderwijskoepels in de krant De Morgen om duaal leren pas op 1 september 2019 van start te laten gaan. Mogelijk buigt de Vlaamse regering zich komende week over het dossier, samen met de hervorming van het secundair onderwijs. Er gaan al langer stemmen op om het duaal leren met een jaar uit te stellen. Onder meer de Vlaamse Onderwijsraad en een aantal politieke partijen pleitten daar al voor. Nu scharen ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) zich achter die vraag. Duaal leren wordt nu al getest met proefprojecten in 20 studierichtingen, en zou volgend schooljaar uitgerold worden over 50 studierichtingen in 14 studiegebieden van het beroeps- en technisch onderwijs. Maar volgens de koepels is het nog te vroeg voor een algemene uitrol. Ze pleiten ervoor de proefprojecten eerst uit te breiden en pas in september 2019 te veralgemenen. “We schuiven het niet op de lange baan”, zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, in De Morgen. “We willen die 50 richtingen volgend jaar opnemen in de proeftuinen. Laat ons voldoende tijd nemen om lessen te trekken.” “Het is beter om de modernisering van het secundair onderwijs samen met het duaal leren van start te laten gaan op 1 september 2019”, zegt GO!-topvrouw Raymonda Verdyck. “Ons onderwijs heeft last van chronisch uitstelgedrag”, reageert Voka. “We zijn nu bijna vier jaar aan het spreken over de uitrol van het duaal leren, de proefprojecten tonen het succes van deze leerformule aan. Het wordt nu dus tijd om duaal leren te verankeren.” Volgens de organisatie “staan ondernemers klaar om in het systeem te stappen en jongeren meer kansen te geven op de arbeidsmarkt”. bron: Belga
  [naar artikel]
 25. ‘Duaal leren laat kwetsbare jongeren links liggen' (24/11/2017 - De Tijd)
  01:04 Volgend jaar start het duaal leren, waarbij jongeren ervaring op de werkvloer opdoen. De bedrijven staan daarvoor te springen, maar het onderwijs vreest dat de zwaksten uit de boot vallen.
  [naar artikel]
 26. Vanaf volgend jaar studierichting fastfood in buitengewoon secundair onderwijs (04/05/2018 - Metro)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) goedgekeurd. Met deze beslissing zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer. Opmerkelijk is dat er ook een studierichting “fastfood” komt. Duaal leren houdt in dat jongeren, vanaf 15 jaar, leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank, op die manier een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en zo beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden. Momenteel zijn er proeven met duaal leren in 21 studierichtingen in het project “Schoolbank op de werkplek”. Hieraan nemen 480 leerlingen en 83 scholen deel, in nauwe samenwerking met ondernemingen en sectoren. Ook 30 leerlingen en 6 scholen uit het buitengewoon onderwijs nemen hier nu al aan deel, met de studierichting “groenbeheer”. Volgend jaar komt er met “fastfood medewerker duaal” nog een studierichting bij in het BuSO. 30 scholen uit het buitengewoon onderwijs zullen dan één van deze twee of beide studierichtingen aanbieden. Over deze richting zijn de onderwijsverstrekkers en de sector het eens geraakt om het aan te bieden in het proefproject. In de opleiding “medewerker fastfood” leren jongeren koude of warme gerechten, bijvoorbeeld belegde broodjes, salades, hamburgers, pizza’s, frietjes en gefrituurde gerechten… bereiden en schikken door verschillende bestanddelen samen te brengen en af te werken. De medewerker fastfood staat in voor de verkoop van deze gerechten en de bediening van de klant. De medewerker fastfood zorgt ook voor het klaarmaken van de zaal, van het buffet of van de toonbank, ruimt af en maakt schoon. Op de werkvloer leren de leerlingen niet alleen technische vaardigheden, maar ook andere competenties zoals klantgerichtheid, op tijd komen en omgaan met feedback. bron: Belga Het bericht Vanaf volgend jaar studierichting fastfood in buitengewoon secundair onderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Vanaf volgend jaar studierichting fastfood in buitengewoon secundair onderwijs (04/05/2018 - Metro)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) goedgekeurd. Met deze beslissing zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer. Opmerkelijk is dat er ook een studierichting “fastfood” komt. Duaal leren houdt in dat jongeren, vanaf 15 jaar, leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank, op die manier een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en zo beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden. Momenteel zijn er proeven met duaal leren in 21 studierichtingen in het project “Schoolbank op de werkplek”. Hieraan nemen 480 leerlingen en 83 scholen deel, in nauwe samenwerking met ondernemingen en sectoren. Ook 30 leerlingen en 6 scholen uit het buitengewoon onderwijs nemen hier nu al aan deel, met de studierichting “groenbeheer”. Volgend jaar komt er met “fastfood medewerker duaal” nog een studierichting bij in het BuSO. 30 scholen uit het buitengewoon onderwijs zullen dan één van deze twee of beide studierichtingen aanbieden. Over deze richting zijn de onderwijsverstrekkers en de sector het eens geraakt om het aan te bieden in het proefproject. In de opleiding “medewerker fastfood” leren jongeren koude of warme gerechten, bijvoorbeeld belegde broodjes, salades, hamburgers, pizza’s, frietjes en gefrituurde gerechten… bereiden en schikken door verschillende bestanddelen samen te brengen en af te werken. De medewerker fastfood staat in voor de verkoop van deze gerechten en de bediening van de klant. De medewerker fastfood zorgt ook voor het klaarmaken van de zaal, van het buffet of van de toonbank, ruimt af en maakt schoon. Op de werkvloer leren de leerlingen niet alleen technische vaardigheden, maar ook andere competenties zoals klantgerichtheid, op tijd komen en omgaan met feedback. bron: Belga Het bericht Vanaf volgend jaar studierichting fastfood in buitengewoon secundair onderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. Binnenkort wordt fastfood studierichting in buitengewoon secundair onderwijs (04/05/2018 - De Morgen)
  Vanaf volgend schooljaar kunnen jongeren in het buitengewoon  secundair onderwijs (BuSO) de  studierichting fastfood volgen. De opleiding komt er nadat de Vlaamse regering een voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) goedkeurde rond duaal leren. 
  [naar artikel]
 29. Chemiesector trapt derde schooljaar met proefprojecten duaal leren af (04/09/2018 - Metro)
  In aanwezigheid van de Vlaamse ministers Hilde Crevits (CD&V, Onderwijs) en Philippe Muyters (N-VA, Werk en Economie) is vandaag in Antwerpen het startschot gegeven van het derde schooljaar duaal leren in de chemiesector. Vijf scholen en 25 bedrijven slaan de handen in elkaar om leerlingen een praktijkgerichte opleiding te bieden met een eerste ervaring op de werkvloer. De sector is tevreden met de eerste resultaten van de proefprojecten, maar wil nog meer jongeren naar duaal leren leiden. In 2016-2017 ging duaal leren van start met proefprojecten in 6 studierichtingen in Vlaanderen. Dit schooljaar zijn er al projecten in 55 studierichtingen. In 2019-2020 wordt het principe van duaal leren in een definitieve vorm gegoten. Het gaat in elke bedrijfssector om een samenwerking tussen werkgevers, vakbonden, onderwijskoepels, de Vlaamse overheid en andere partners zoals Syntra Vlaanderen en de VDAB. In de chemiesector werden alle deelnemende leerlingen en bedrijven van duaal leren in de TSO-studierichting Chemische Procestechnieken vandaag samengebracht voor een kick-off van het schooljaar. Een digitale tool analyseerde de profielen van jongeren en bedrijven en suggereerde vervolgens ideale combinaties, zodat leerlingen beter begeleid worden bij de keuze van de onderneming waar ze hun opleiding op de werkvloer zullen volgen. Dit schooljaar kiezen 65 leerlingen voor duaal leren in Chemische Procestechnieken, maar dat mogen er voor de sector in de toekomst nog meer worden. “Met vier keer meer openstaande vacatures dan startende leerlingen is de uitdaging duidelijk: nog meer jongeren, scholen en bedrijven overtuigen”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia vlaanderen. “Maar duaal leren is een onderwijsvorm die we ook in het hoger onderwijs alle kansen moeten geven.” bron: Belga Het bericht Chemiesector trapt derde schooljaar met proefprojecten duaal leren af verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Combineren van schoolbanken en werkvloer in opmars: aantal leerlingen dat kiest voor duaal leren ruim verdubbeld (06/10/2018 - VRT NWS)
  Het aantal leerlingen dat kiest voor het zogenoemde duale leren is verdubbeld tegenover vorig schooljaar. Op dit moment combineren bijna 1.100 leerlingen minstens 14 uur les krijgen op de schoolbanken met ervaring opdoen op de werkvloer. Dat steeds meer leerlingen in het systeem van duaal leren stappen, is vooral te danken aan het aantal studierichtingen waarin duaal leren mogelijk is, de afgelopen jaren fel uitgebreid is.
  [naar artikel]
 31. Duaal leren enthousiast onthaald in Deurnese school, “maar er zijn nog kinderziekten” (13/10/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds dit schooljaar is het Vlaamse proefproject rond duaal leren uitgebreid tot 21 studierichtingen in 83 scholen. Jongeren vanaf 15 jaar krijgen een opleiding die zich zowel op de schoolbanken als reeds op de werkvloer afspeelt, waarna ze een diploma ontvangen gelijkwaardig aan voltijds secundair onderwijs. Een bezoek van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan een van de deelnemende scholen in Antwerpen wees vrijdag uit dat het enthousiasme groot is, maar het systeem ook nog kinderziekten telt.
  [naar artikel]
 32. Nieuwe studierichting fastfood in buitengewoon secundair onderwijs (04/05/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). daardoor zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer. Opmerkelijk is dat er ook een studierichting ‘fastfood’ komt.
  [naar artikel]
 33. Nieuwe studierichting in buitengewoon secundair onderwijs: fastfood (04/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). daardoor zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer. Opmerkelijk is dat er ook een studierichting ‘fastfood’ komt.
  [naar artikel]
 34. Nieuwe studierichting in buitengewoon secundair onderwijs: fastfood (04/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). daardoor zullen ook jongeren in het buitengewoon onderwijs meer dan nu kunnen leren op de werkvloer. Opmerkelijk is dat er ook een studierichting ‘fastfood’ komt.
  [naar artikel]
 35. Onderwijs wil uitstel 'duaal leren' (25/11/2017 - De Morgen)
  Duaal leren, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren, moet ervoor zorgen dat meer jongeren hun diploma behalen. De Vlaamse regering wil er op 1 september 2018 over heel Vlaanderen mee starten. Maar zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het GO! vraagt een jaar uitstel.
  [naar artikel]
 36. Duaal leren volgend schooljaar van start (15/09/2017 - De Tijd)
  14:00 Het nieuwe systeem van leren op de werkvloer gaat volgend jaar van start. Jongeren zullen minstens 14 uur per week ervaring op de werkvloer opdoen.
  [naar artikel]
 37. Zwitsers systeem van duaal leren inspireert Belgische beleidsmakers (24/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het onderwijs en het bedrijfsleven in ons land kan veel leren van het Zwitserse systeem van duaal leren, waarbij leerlingen een belangrijk deel
  [naar artikel]
 38. Veertienjarigen op ‘snuffelstage’ in bedrijven (03/01/2018 - Metro)
  Vanaf volgend schooljaar kunnen veertienjarigen die willen leren in de klas én op de werkvloer een week stage lopen bij een bedrijf. Met dergelijke ‘snuffelstages’ hoopt Vlaams onderwijsminister Crevits de drempel naar technologische beroepen te verlagen, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Het initiatief is gericht op jongeren die aan ‘duaal leren’ willen doen, waarbij leerlingen op school en op de werkvloer leren. Het is een volwaardig systeem binnen het voltijds (tso, bso en buso) en deeltijds onderwijs voor leerlingen vanaf vijftien jaar. Om hen er op voorhand van te laten proeven, mogen ze vanaf volgend schooljaar al op hun 14de een week meedraaien in een bedrijf. Scholen kunnen de stages aanbieden aan alle jongeren die interesse hebben in een ‘duale studierichting’, zoals onderhoudsmechanica, lassen, kinderbegeleider, of brood en banket. Hilde Crevits (CD&V) lanceert het idee samen met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). bron: Belga
  [naar artikel]
 39. Duaal leren moet de lijm tussen technisch onderwijs en arbeidsmarkt worden (27/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten, experimenteert de Vlaamse overheid sinds 2016 met duaal leren. Na verschillende...
  [naar artikel]
 40. Vlaams Parlement zet licht op groen voor duaal leren (21/03/2018 - Metro)
  Vanaf 1 september 2019 kunnen jongeren van 15 jaar of ouder school combineren met een eerste ervaring in het werkveld. Dat staat in het decreet duaal leren dat het Vlaams Parlement vandaag heeft goedgekeurd. Enkel oppositiepartijen Groen en sp.a en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum onthielden zich. Over het duaal leren, het systeem waarbij jongeren de schoolbanken combineren met ervaring opdoen op de werkvloer, is al veel gezegd en geschreven. De Vlaamse regering koestert ook al langer plannen om het systeem uit te rollen in Vlaanderen. Na lopende experimenten met het systeem volgt op 1 september 2019 de echte start. Vanaf dan kunnen leerlingen van 15 jaar of ouder in het beroeps-, buso- en technisch onderwijs hun opleiding combineren met een ervaring op de werkvloer. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar collega van Werk Philippe Muyters (N-VA) willen zo iets doen aan de grote uitstroom van jongeren zonder diploma en de jeugdwerkloosheid. Het diploma dat de jongeren in het duaal leren halen, is immers volledig gelijkwaardig aan een diploma van het voltijds secundair onderwijs. Voor leerlingen die nog niet helemaal klaar zijn om op de werkvloer mee te draaien, is een aanloopfase voorzien, legt minister van Onderwijs Crevits uit. In die aanloopfase kunnen ze hun vakkennis bijspijkeren, of sollicitatievaardigheden opdoen en “zo lang als nodig, zo kort als mogelijk klaargestoomd worden voor duaal leren”. bron: Belga Het bericht Vlaams Parlement zet licht op groen voor duaal leren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Chemiebedrijf BASF lanceert systeem van duaal leren (01/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Donderdag is bij chemiebedrijf BASF in Antwerpen de aftrap gegeven voor het systeem van duaal leren. Leerlingen van in totaal zes studierichtingen zullen dit schooljaar meer de helft van hun schooltijd op de werkvloer doorbrengen. Een win-winsituatie, benadrukte Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters. Onderwijsminister Hilde Crevits denkt ook luidop aan een uitbreiding naar het hoger en algemeen onderwijs.
  [naar artikel]
 42. Duaal leren uitgebreid naar buitengewoon onderwijs (25/10/2018 - Metro)
  Het duaal leren wordt vanaf 1 september 2019 uitgebreid naar het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Dat hebben de commissies Onderwijs en Werk van het Vlaams Parlement beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters. Bij duaal leren combineren leerlingen vanaf 15 jaar een brede vorming op de schoolbanken met opleiding op de werkvloer. Ze halen hun diploma en zijn beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs. Momenteel wordt het systeem uitgetest in 42 studierichtingen. Er nemen bijna 1.100 leerlingen in meer dan 180 scholen aan deel. Ook in het BuSO wordt het al uitgetest door bijna 60 leerlingen, in de opleidingen groen- en tuinbeheer en medewerker fastfood. Uit de schoolverlaterstudie van VDAB bleek al dat jongeren in het buitengewoon onderwijs die een alternerende beroepsopleiding volgen, met een aanzienlijk deel aan werkplekleren, een hogere kans hebben op werk. Scholen kunnen zelf kiezen of ze een duale studierichting aanbieden. De populairste richtingen zijn voorlopig haarverzorging, elektrische installaties, zorgkundige, kinderbegeleider en onderhoudsmechanica auto. bron: Belga Het bericht Duaal leren uitgebreid naar buitengewoon onderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Vanaf 1 september kan je de richting 'Fastfood' studeren op middelbare school (04/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf 1 september 2019 zal duaal leren ook mogelijk zijn in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Dat heeft de Vlaamse regering op voorstel...
  [naar artikel]
 44. Opleiding kinderbegeleider op de werkvloer duaal leren succesvol gestart (06/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Het Sint-Augustinusinstituut van Bree is op 1 september 2017 in het proefproject ‘duaal leren kinderbegeleider’ (7de specialisatiejaar) gestapt. Het gaat om een volwaardige opleiding naast het traditionele voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat vaardigheden bij duaal leren voor het grootste deel (minimaal 60 %) op de werkvloer worden verworven. De combinatie van een zeer praktische opleiding op de werkvloer en daarnaast schoolse ondersteuning werkt!
  [naar artikel]
 45. Duaal leren enthousiast onthaald in Antwerpse school “maar er zijn nog kinderziekten” (13/10/2017 - Metro)
  Sinds dit schooljaar is het Vlaamse proefproject rond duaal leren uitgebreid tot 21 studierichtingen in 83 scholen. Jongeren vanaf 15 jaar krijgen een opleiding die zich zowel op de schoolbanken als reeds op de werkvloer afspeelt, waarna ze een diploma ontvangen gelijkwaardig aan voltijds secundair onderwijs. Een bezoek van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) aan een van de deelnemende scholen in Antwerpen wees vrijdag uit dat het enthousiasme groot is, maar het systeem ook nog kinderziekten telt. In de GO! Spectrumschool in Deurne volgen dit schooljaar elf leerlingen uit het vijfde jaar Elektriciteit een duaal leertraject, net als twee leerlingen uit de opleiding Kinderbegeleider. “We geloven sterk in dit verhaal”, zegt directrice Christine Hannes. “Ook de eerste reacties vanuit de sector zijn erg positief. Wanneer er volgend schooljaar nog meer opleidingen zullen worden opengesteld voor duaal leren, willen we zeker uitbreiden.” Of duaal leren al klaar is voor een grootschalige uitrol, betwijfelt Hannes echter. “Op termijn zou het deeltijds onderwijs moeten vervangen, maar de toelatingsregels zijn nu nog te streng zodat een deel van die leerlingen uit de boot zou vallen”, stelt ze. “Verder blijkt het erg intensief om voor elke leerling binnen de twintig werkdagen na 1 september een geschikte werkplek te vinden. De sector werkt hard mee, maar het systeem is nog onvoldoende bekend en het is niet evident om zoveel jobs te vinden in eenzelfde periode. Tot slot stellen we ons vragen bij het curriculum: de leerlingen moeten nu nog in totaal vier uur sport en levensbeschouwing krijgen en daarvoor moeten praktijkvakken wijken. Die krijgen ze zogezegd op de werkvloer aangeleerd, maar we merken toch dat een deel daarvan beter gegeven wordt door iemand met een pedagogisch diploma.” bron: Belga
  [naar artikel]
 46. Bakkers en truckers moeten maar twee dagen naar school (21/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Leerlingen uit negentien studierichtingen kunnen vanaf volgend schooljaar vanaf het derde middelbaar drie dagen per week een job leren op de werkvloer. Ze moeten dus minder naar school.
  [naar artikel]
 47. Duaal leren moet ook naar volwassenenonderijs (14/06/2018 - Metro)
  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil duaal leren ook in het volwassenenonderijs invoeren. Tegen het najaar moeten de eerste voorstellen op tafel liggen, zei ze vandaag in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Duaal leren, waarbij jongeren de schoolbanken combineren met de werkvloer, wordt vanaf 1 september 2019 uitgerold voor leerlingen van 15 jaar of ouder in beroeps-, buso- en technisch onderwijs. Het decreet laat ook de mogelijkheid open om het duaal leren uit te breiden naar volwassenen- en hoger onderwijs. Minister Crevits vroeg de Vlaamse onderwijsraad VLOR om advies voor het volwassenenonderwijs, en dat is positief. De minister wil nu verdere stappen zetten om het duaal leren effectief uit te breiden naar het secundair volwassenenonderwijs, antwoordde ze gisteren in de commissie Onderwijs op een vraag van N-VA-parlementslid Vera Celis. Al zijn er wel aandachtspunten, waarschuwde ze. “Volwassenenonderwijs heeft een eigen profiel en bereikt cursisten in verschillende situaties. Het kan niet zomaar een knip- en plakoefening zijn van wat in het secundair onderwijs is beslist” zei ze. Bovendien kan het niet de bedoeling zijn dat volwassenen worden gevormd voor een specifiek bedrijf, maar moeten ze op het einde van de opleiding “een officiële en erkende kwalificatie behalen waarmee ze niet alleen in dat specifieke bedrijf aan de slag kunnen”. De administratie moet de eerste voorstellen in het najaar voorleggen aan de VLOR. Crevits neemt zich voor om “alle beleidsvoorbereidende werk voor het einde van de legislatuur af te werken”, zodat de volgende Vlaamse regering de knoop snel kan doorhakken. Crevits ziet daarnaast ook brood in duaal leren in het hoger onderwijs. “In Duitsland kan je bijvoorbeeld zelfs ingenieur worden via duaal leren, dus ook voor leerlingen die al een diploma secundair onderwijs behaald hebben, biedt het mogelijkheden.” Voor het hoger onderwijs wacht Crevits de VLOR echter nog af, klonk het. bron: Belga Het bericht Duaal leren moet ook naar volwassenenonderijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. 1.094 leerlingen in proefproject leren op de werkvloer (06/10/2018 - De Tijd)
  12:57 Dit schooljaar lopen 1.094 leerlingen in meer dan 40 studierichtingen school in het nieuwe systeem van duaal leren. Dat is dubbel zo veel als vorig schooljaar. De nieuwe aanpak zet meer in op de ervar...
  [naar artikel]
 49. Nieuw op 1 september – Meer onderwijs in vreemde taal, meer werkplekleren en meer kunstonderwijs (28/08/2018 - Metro)
  Twintig extra middelbare scholen gaan vanaf 1 september met Content and Language Integrated Learning (CLIL) aan de slag. Dat wil zeggen dat ze vakken in een vreemde taal onderwijzen. Zij komen bovenop de bestaande 81 CLIL-scholen. Vanaf 1 september stappen ook meer dan 180 scholen, centra voor deeltijds onderwijs en Syntra- lesplaatsen in het proefproject “Schoolbank op de werkplek” om van duaal leren een succes te maken. In totaal zijn er 50 studierichtingen die verspreid over heel Vlaanderen 446 keer zullen worden aangeboden. Het gaat onder meer om richtingen in sport, chemie, mechanica-elektriciteit, mode en voeding. Het is het laatste jaar dat duaal leren wordt proefgedraaid alvorens het op 1 september 2019 definitief uitgerold wordt. Bijna twee op de drie academies in Vlaanderen bieden vanaf volgend schooljaar voor het eerst opleidingen aan voor muziek en woord vanaf 6 jaar. Het gaat om 98 academies. Er krijgen 140 academies groen licht voor 777 nieuwe opleidingen. Daarmee komt een einde aan de programmatiestop die 7 jaar van kracht was. De opleidingen zoals dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent of musical zijn populair. Zeven academies kunnen vanaf 1 september starten met een volledig nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten en 2 academies met een volledig nieuwe afdeling dans. bron: Belga Het bericht Nieuw op 1 september – Meer onderwijs in vreemde taal, meer werkplekleren en meer kunstonderwijs verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.