Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

30 October 2020
04:57 uur

Van nieuwe vijver voor Vlaams Belang tot doorbreken van cordon sanitaire? Zinzen en Van Cauwelaert analyseren 

VRT NWS

15/10/2018 - 14:00

De N-VA en Vlaams Belang zijn dan toch geen communicerende vaten. Dat is een van de vaststellingen van oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist van De Tijd, na de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. En ze zien het Vlaams Belang het cordon sanitaire doorbreken, maar dan wel via een omweg. Dit is hun analyse in "Nieuwe feiten."


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Zinzen en Van Cauwelaert zagen een nieuw Vlaams Belang, hoorden totalitaire taal bij Groen en een zwanenzang bij traditionele partijen (28/05/2019 - VRT NWS)
  In een laatste aflevering van "Zinzen en Van Cauwelaert" kondigen gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen en De Tijd-journalist mogelijk hun comeback aan. Maar niet voor ze de verkiezingsuitslag grondig analyseren. Te beginnen bij de winst van Vlaams Belang. 
  [naar artikel]
 2. Wat is het cordon sanitaire? (26/05/2019 - De Standaard)
  Na de overwinning van Vlaams Belang gaan de eerste stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken. Maar wat is dat fameuze cordon sanitaire?
  [naar artikel]
 3. Discussie over doorbreken cordon sanitaire barst los (26/05/2019 - De Tijd)
  19:48 Nu zoveel Vlamingen op het Vlaams Belang hebben gescoord, zal de druk om het cordon sanitaire te doorbreken almaar groter worden.
  [naar artikel]
 4. Cordon sanitaire sneuvelt in Grimbergen, alhoewel ... (15/10/2018 - De Standaard)
  Terwijl iedereen naar Ninove kijkt, is het cordon sanitaire al gesneuveld in Grimbergen. Dat vertelde Walter Zinzen vanmiddag op Radio 1. Maar geldt het cordon eigenlijk wel tegenover iemand die geen lid van het Vlaams Belang meer is?
  [naar artikel]
 5. CD&V'er Hendrik Bogaert wil cordon sanitaire in de prullenmand: “Vlaams Belang en PVDA moeten cordon ook zélf doorbreken” (05/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) vindt dat het cordon sanitaire op de schop moet. Dat zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen. Hij wijst erop dat...
  [naar artikel]
 6. Eerste barsten in het cordon sanitaire? (26/05/2019 - De Standaard)
  Na de overwinning van Vlaams Belang gaan de eerste stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken.
  [naar artikel]
 7. LIVE om 22.30 uur: Zinzen en Van Cauwelaert fileren Vlaams regeerakkoord bij Ivan De Vadder (02/10/2019 - VRT NWS)
  Nu er een nieuwe Vlaamse regering - en bijhorend regeerakkoord - is, is het tijd om alles even grondig te analyseren. En wie kan dat beter dan Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert? Aan tafel bij Ivan De Vadder bespreken ze wat voor Vlaanderen een stap vooruit en achteruit is.
  [naar artikel]
 8. Geestelijke vader van cordon sanitaire Jos Geysels: “Doorbreken cordon zou N-VA in grotere problemen brengen” (27/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Jos Geysels en politicoloog Dave Sinardet verwachten niet dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang gaat sneuvelen. “Het zou N-VA in grotere problemen brengen”, zegt Jos Geysels, geestelijke vader van dat cordon sanitaire.
  [naar artikel]
 9. Vijf vragen over het cordon sanitaire (30/11/2016 - De Redactie)
  Uit een onderzoek van de UGent blijkt dat de idee van een cordon sanitaire rond Vlaams Belang steeds moeilijker ligt bij centrumrechtse partijen. Wat houdt dat cordon sanitaire nu weer precies in?
  [naar artikel]
 10. SP.A: 'Vergelijking met doorbreken cordon sanitaire slaat nergens op' (10/11/2018 - Knack)
  In Zelzate is aftredend burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) scherp voor de bestuursmeerderheid die SP.A en de extreemlinkse PVDA voorstellen. Hij vergelijkt die met het doorbreken van het cordon sanitaire. Volgens Vlaams SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke slaat dat nergens op.
  [naar artikel]
 11. Jean-Marie Dedecker (onafhankelijke, N-VA) pleit nu al voor doorbreken cordon sanitaire (26/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Jean-Marie Dedecker zegt dat het dringend tijd is om aan tafel te zitten met Vlaams Belang, en het principe van het cordon sanitaire te doorbreken. Daarmee gaat hij in tegen de lijn van N-VA, de partij waarvoor hij opkwam als onafhankelijke. “Ik zeg al dertig jaar dat we moeten luisteren naar die mensen. Als we dat hadden gedaan, hadden we deze problemen niet.”
  [naar artikel]
 12. Bogaert (CD&V) pleit voor doorbreken cordon sanitaire en maar wordt meteen teruggefloten (05/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Voor West-Vlaams kopstuk van CD&V, Hendrik Bogaert, moet het cordon sanitaire op de schop. Regeren met Vlaams Belang of PVDA “moet kunnen”, zegt hij in de ‘Krant van West-Vlaanderen’. Zijn voorzitter Joachim Coens is het daar niet mee eens.
  [naar artikel]
 13. Rezi Friedman (CD&V): “Waarom Vlaams Belang uitsluiten? Rond het soms extremere N-VA is geen cordon sanitaire” (29/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Rezi Friedman, Antwerps CD&V-kandidaat op de Kamerlijst, vindt het hypocriet dat er een cordon sanitaire is rond het Vlaams Belang. “Vooral omdat N-VA soms extremer is dan Vlaams Belang, maar rond die partij is er geen cordon sanitaire”, zegt Friedman.
  [naar artikel]
 14. Dewinter hoopt met N-VA het cordon te doorbreken: “We zijn bereid om over elk scenario met De Wever te praten” (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Straks bestormt Filip Dewinter opnieuw ’t Schoon Verdiep. Het cordon sanitaire doorbreken is in 2018 de wensdroom van Vlaams Belang. “Elk scenario met Bart De Wever is bespreekbaar.”
  [naar artikel]
 15. Wankelt het cordon sanitaire? Dit zeggen de partijvoorzitters  (26/05/2019 - VRT NWS)
  Nu het Vlaams Belang dé winnaar is van deze verkiezingen, stelt zich de vraag welke partij twijfelt over de instandhouding van het cordon sanitaire, de afspraak om niet te besturen met het Vlaams Belang. De meeste partijvoorzitters blijven achter het cordon sanitaire staan. N-VA-voorzitter Bart De Wever is genuanceerder. "Als er één winnaar is, gaan we niet alle deuren dichtgooien" , zei hij.
  [naar artikel]
 16. Theo Francken (N-VA): “We hebben cordon sanitaire nooit ondertekend, hé” (26/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA kreeg rake klappen, maar in Vlaams-Brabant wist Francken de schade te beperken, ondanks concurrentie van onder anderen Maggie De Block. Over een mogelijk doorbreken van het cordon sanitaire blaast Francken warm en koud: “Ik heb dat cordon sanitaire niet onderschreven en onze partij ook niet.”
  [naar artikel]
 17. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (27/05/2019 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van maandag 27 mei. De stembusgang is achter de rug en oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, hebben het bij Ivan De Vadder over de nieuwe politieke stand van zaken.
  [naar artikel]
 18. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (03/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van woensdag 3 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 19. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (02/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van maandag 1 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 20. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (05/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van donderdag 4 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 21. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (09/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van dinsdag 9 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 22. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (02/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van dinsdag 2 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 23. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (11/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van donderdag 11 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 24. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (09/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van maandag 8 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 25. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (10/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van woensdag 10 oktober. "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" is een duidingsprogramma waarin oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, bij Ivan De Vadder hun licht laten schijnen op de verklaringen en de debatten die doorheen de dag hebben plaatsgevonden in de kranten, op radio en televisie en in de sociale media.
  [naar artikel]
 26. Noël Slangen: "Cordon zit niet in de weg, wel partijen die niet willen regeren met Vlaams Belang” (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens politiek analist Noël Slangen is het doorbreken van het cordon sanitaire niet meteen de zwaarste klus die geklaard moet worden. Dat cordon...
  [naar artikel]
 27. Wil Vlaams Belang zelf wel af van het cordon? 'Oppositievoeren zit in het DNA van de partij' (28/05/2019 - Knack)
  Eens te meer gaan er stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken. Maar wil Vlaams Belang dat zelf wel? 'Oppositievoeren zit in het DNA van die partij.'
  [naar artikel]
 28. Na de forse winst van Vlaams Belang: blijft het cordon sanitaire overeind? (26/05/2019 - De Morgen)
  Het Vlaams Belang wordt de tweede grootste partij in Vlaanderen. De uiterst-rechtse partij eindigt in landelijke gemeenten soms zelfs op de eerste plek. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter riep meteen op tot een einde van het ‘cordon sanitaire’, en kreeg bijval van Jean-Marie Dedecker (N-VA), Luc Van Biesen (Open Vld) en hoogleraar Rik Torfs (KU Leuven).
  [naar artikel]
 29. Hendrik Bogaert (CD&V) pleit voor doorbreken cordon sanitaire en wordt meteen teruggefloten door zijn voorzitter (05/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Voor West-Vlaams kopstuk van CD&V, Hendrik Bogaert, moet het cordon sanitaire op de schop. Regeren met Vlaams Belang of PVDA “moet kunnen”, zegt hij in de ‘Krant van West-Vlaanderen’. Zijn voorzitter Joachim Coens is het daar niet mee eens.
  [naar artikel]
 30. Hendrik Bogaert (CD&V) pleit voor doorbreken cordon sanitaire en wordt meteen teruggefloten door zijn voorzitter (05/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Voor West-Vlaams kopstuk van CD&V, Hendrik Bogaert, moet het cordon sanitaire op de schop. Regeren met Vlaams Belang of PVDA “moet kunnen”, zegt hij in de ‘Krant van West-Vlaanderen’. Zijn voorzitter Joachim Coens is het daar niet mee eens.
  [naar artikel]
 31. Ook Gwendolyn Rutten sluit besturen met Vlaams Belang uit (26/05/2019 - Metro)
  Gwendolyn Rutten, de voorzitster van Open Vld, heeft komaf gemaakt met de suggestie van enkele liberale politici om het cordon sanitaire te doorbreken, nu Vlaams Belang op een verkiezingsoverwinning afstevent. “Zo is dat”, reageerde Rutten op de stelling van Gents burgemeester Mathias De Clercq dat hij nooit met Vlaams Belang zou besturen. “Besturen met Vlaams Belang: gisteren niet, vandaag niet, morgen niet. Nooit”, zo had De Clercq getweet. Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen en Eddy De Block, de broer van Maggie De Block, stelden eerder op de dag het cordon sanitaire in vraag. bron: Belga Het bericht Ook Gwendolyn Rutten sluit besturen met Vlaams Belang uit verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. En nu... wat met het cordon sanitaire? (26/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Moet het cordon sanitaire doorbroken worden? De vraag zal meer dan ooit de politieke gemoederen beroeren nu het Vlaams Belang de tweede grootste...
  [naar artikel]
 33. Zinzen & Van Cauwelaert: "Wellicht gaan we in 2024 naar een kartel tussen de N-VA en Vlaams Belang" (03/10/2019 - VRT NWS)
  Het eerste stof rond de nieuwe Vlaamse regering, haar regeerakkoord en haar ministers is gaan liggen. Het ideale moment om politiek analisten Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert hun licht te laten schijnen op de ploeg en de partijen die Vlaanderen de komende 5 jaar gaan leiden.
  [naar artikel]
 34. Draagvlak voor cordon sanitaire brokkelt verder af bij centrumrechts (30/11/2016 - De Redactie)
  Een meerderheid van de partijleden van de N-VA en Open VLD en een aanzienlijk deel van de CD&V-leden vindt de idee van een cordon sanitaire rond Vlaams Belang ondemocratisch.
  [naar artikel]
 35. Wat is het cordon sanitaire? (En staat het nu op springen?) (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Sneuvelt het cordon sanitaire na dertig jaar? De forse zege van Vlaams Belang zet de discussie op scherp. Tom Van Grieken (VB) reikt de hand, maar...
  [naar artikel]
 36. Wat met het cordon sanitaire? (27/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hoe moet het verder met het cordon sanitaire nu extreemrechts uit de doden is opgestaan? Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reikte zondagavond opvallend de hand naar “iedereen die wil samenwerken.”
  [naar artikel]
 37. Vlaams Belang-voorzitter: "Het cordon sanitaire is nu het probleem van de N-VA" (25/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Het cordon sanitaire is niet langer het probleem van het Vlaams Belang, maar wel dat van de N-VA. Willen ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 aan het bewind blijven, dan zullen ze ons nodig hebben”, zegt Tom Van Grieken. De voorzitter van het Vlaams Belang is er immers rotsvast van overtuigd dat zijn partij de verkiezingen zal winnen. “Overal in Europa hebben we de wind in de zeilen.”
  [naar artikel]
 38. Vlaams Belang tweede partij in Vlaanderen: blijft het cordon sanitaire overeind? (26/05/2019 - De Morgen)
  Het Vlaams Belang wordt de tweede grootste partij in Vlaanderen. De uiterst-rechtse partij eindigt in landelijke gemeenten soms zelfs op de eerste plek. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter riep meteen op tot een einde van het ‘cordon sanitaire’, en kreeg bijval van Jean-Marie Dedecker (N-VA), Luc Van Biesen (Open Vld) en hoogleraar Rik Torfs (KU Leuven).
  [naar artikel]
 39. Gerolf Annemans (Vlaams Belang): 'Het cordon sanitaire zál sneuvelen' (28/10/2018 - Knack)
  Het cordon sanitaire zal vroeg of laat sneuvelen, 'misschien zelfs héél binnenkort'. Dat zegt Gerolf Annemans, Europees Parlementslid namens Vlaams Belang, in een interview met De Zondag.
  [naar artikel]
 40. Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan (16/10/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk hier "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" van maandag 15 oktober. Oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, laten bij Ivan De Vadder hun licht schijnen op de stembusgang van zondag.
  [naar artikel]
 41. Zinzen en Van Cauwelaert fileren de campagne: 4 scherpe fragmenten (03/10/2018 - VRT NWS)
  Hoe kijken twee oude rotten van journalisten naar de campagne? Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert doen dat elke avond in "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan", op Canvas. Hieronder een eigenzinnige selectie van enkele spitante momenten van dinsdag.
  [naar artikel]
 42. Het cordon sanitaire: wat is dat precies? (26/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Onder anderen Filip De Winter en Jean-Marie Dedecker roepen op om het cordon sanitaire te doorbreken, maar wat is dat juist?
  [naar artikel]
 43. Het cordon sanitaire: wat is dat precies? (26/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  Onder anderen Filip De Winter en Jean-Marie Dedecker roepen op om het cordon sanitaire te doorbreken, maar wat is dat juist?
  [naar artikel]
 44. “Cordon sanitaire symbolisch gebroken in Aalst”: opmerkelijk filmpje toont Filip Dewinter met N-VA-burgemeester van Aalst (16/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Filip Dewinter (Vlaams Belang) en de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) doorbreken samen het cordon sanitaire in een hangar vol carnavalisten. Dat is te zien in een filmpje dat Dewinter zondagavond gepost heeft op Twitter. N-VA wenst niet te reageren. “Het is Aalst Carnaval.”
  [naar artikel]
 45. Waar staat Vlaams Belang voor in deze kiescampagne? (19/05/2019 - VRT NWS)
  Nog een week te gaan voor de verkiezingen en vanaf vandaag analyseren we elke dag een van de zes partijen in het Vlaams Parlement. We beginnen met Vlaams Belang. De radicaal-rechtse partij zit al jaren in de oppositie door het cordon sanitaire, een afspraak onder andere partijen om niet met hen te besturen. Vanuit de oppositie pleit Vlaams Belang al jaren voor Vlaamse onafhankelijkheid en voor een migratiestop.
  [naar artikel]
 46. Ook Open VLD’ers stellen cordon sanitaire in vraag (26/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen stelt openlijk het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang ter discussie. “We moeten kijken of het in deze tijd...
  [naar artikel]
 47. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) reikt hand naar andere partijen: “Wees groots in de overwinning” (26/05/2019 - Het Nieuwsblad)
  “We hebben vijftien jaar gewacht op een nieuwe verkiezingsoverwinning. Vandaag gaan we ze stevig vieren.” In zijn overwinningsspeech pleitte Tom Van Grieken, partijvoorzitter van Vlaams Belang, voor het doorbreken van het cordon sanitaire. “Laat het de dag zijn waarop er niet langer twee soorten kiezers zijn. ”
  [naar artikel]
 48. Extra "Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan" vanavond om 22u30 online op vrtnws.be en vrtnu.be (02/10/2019 - VRT NWS)
  Jawel, er is eindelijk een Vlaams regeerakkoord en een Vlaamse regering. Wie is er beter geplaatst om beide van dichterbij te analyseren dan Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert? Aan tafel bij Wetstraatjournalist Ivan De Vadder zullen beide heren bespreken wat voor Vlaanderen een stap vooruit en achteruit is. Opmerkelijk: het programma is om 22u30 enkel digitaal te bekijken op vrtnws.be en vrtnu.be, en wordt om 0u30 op Canvas uitgezonden.
  [naar artikel]
 49. Verkozene Vlaams Belang stapt in meerderheid Antwerps district: “N-VA en CD&V offeren het cordon sanitaire op” (02/01/2019 - De Morgen)
  Vlaams Belang-verkozene An Van Uffelen stapt als onafhankelijke in de meerderheid van CD&V en N-VA in het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Zo lijkt het cordon sanitaire doorbroken.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.