Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 January 2021
05:29 uur

‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’

De Standaard

17/02/2019 - 16:37

De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Tijd voor excuses wegens koloniale verleden? En wie spreekt ze uit: regering of koning? Dit vinden de Vaamse partijen (12/06/2020 - VRT NWS)
  Op 30 juni viert Congo 60 jaar onafhankelijkheid. Is die dag een ideaal moment voor ons land om de Congolese bevolking excuses aan te bieden voor ons koloniale verleden, nu de huidige "beeldenstorm" ook standbeelden van Leopold II viseert? En als die excuses er komen, wie moet ze uitspreken: regering of koning? Dit zijn de standpunten van de Vlaamse partijen.
  [naar artikel]
 2. Driekwart Belgen wil excuses aan Congo, ondanks trots op koloniaal verleden (12/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Driekwart van de Belgen wil dat we onze excuses aanbieden vanwege de kolonisatie van Congo. Toch vindt de helft van de ondervraagden ook dat we...
  [naar artikel]
 3. Moet koning Filip sorry zeggen tegen Congo? (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Politici willen dat de koning namens België zijn excuses aanbiedt aan Congo. Is zo’n verontschuldiging symbolisch of geven ze de Congolezen recht...
  [naar artikel]
 4. Bart De Wever (N-VA) meent dat excuses voor Congo noodzakelijk zijn en hij kijkt daarvoor naar de koning (17/02/2019 - VRT NWS)
  Een historisch pardon voor de wreedheden in Congo is aan de orde en als dat moet uitgesproken worden, dan moeten we ter hoogte van het staatshoofd, de koning dus, kijken. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in "De zevende dag". Zijn partijgenote Zuhal Demir voegde daar later in de uitzending aan toe dat het "hoog tijd" is voor excuses. Ze betreurde tegelijk dat ze als toenmalige staatssecretaris voor Gelijke kansen "niet aanwezig mocht zijn bij de opening van het AfricaMuseum".
  [naar artikel]
 5. Congo-commissie moet ons land naar excuses leiden (13/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip wacht op een “geschikt moment” vooraleer hij zich uitspreekt over de wandaden van zijn betovergrootoom Leopold II in Congo. Maar de politieke druk neemt toe om snel met excuses te komen voor dat koloniaal verleden. In het parlement komt er nu een waarheidscommissie.
  [naar artikel]
 6. De Wever wil dat koning excuses voor Congo aanbiedt (18/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselN-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een historisch pardon voor de Belgische misdaden in Congo. Hij kijkt daarvoor naar de koning.
  [naar artikel]
 7. Politieke druk neemt toe: Congo-commissie moet ons land naar excuses leiden (14/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Koning Filip wacht op een “geschikt moment” vooraleer hij zich uitspreekt over de wandaden van zijn betovergrootoom Leopold II in Congo. Maar de politieke druk neemt toe om snel met excuses te komen voor dat koloniale verleden. In het parlement komt er nu een waarheidscommissie.
  [naar artikel]
 8. Joachim Coens (CD&V) wijst naar koning Filip voor excuses aan Congo (12/06/2020 - De Morgen)
  België zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden voor de gruweldaden die Leopold II heeft laten aanrichten in de voormalige Belgische kolonie Congo. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens gezegd in het programma ‘De Afspraak’ op Canvas. Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau wil excuses.
  [naar artikel]
 9. Politieke druk neemt toe: Congo-commissie moet ons land naar excuses voor koloniaal verleden leiden (13/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip wacht op een “geschikt moment” vooraleer hij zich uitspreekt over de wandaden van zijn betovergrootoom Leopold II in Congo. Maar de politieke druk neemt toe om snel met excuses te komen voor dat koloniale verleden. In het parlement komt er nu een waarheidscommissie.
  [naar artikel]
 10. Excuses aan Congo zijn voor later (12/06/2020 - De Standaard)
  Het Koninklijk Paleis wacht een ‘historische consensus’ en een ‘goede gelegenheid’ af om zich uit te spreken over het optreden van koning Leopold II in Congo-Vrijstaat. Die zijn er volgens het Hof vandaag niet.
  [naar artikel]
 11. Joachim Coens (CD&V): ‘Koning Filip is meest aangewezen persoon om Congo excuses aan te bieden’ (12/06/2020 - De Morgen)
  België zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden voor de gruweldaden die Leopold II heeft laten aanrichten in de voormalige Belgische kolonie Congo. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens gezegd in een debat over het al dan niet weghalen van standbeelden van Leopold II in het programma ‘De Afspraak’ op Canvas. Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau wil excuses.
  [naar artikel]
 12. Spijtbetuiging van koning Filip: "Zeer uniek in geschiedenis van België", maar wat is het verschil met excuses? (30/06/2020 - VRT NWS)
  Zonder enige twijfel historisch. Zo omschrijven specialisten de brief waarin koning Filip zijn spijt betuigt voor de koloniale wandaden in Congo. Maar een spijtbetuiging staat niet gelijk aan excuses. Deze brief is dan ook "een eerste stap", klinkt het.
  [naar artikel]
 13. Experts analyseren historische spijtbetuiging van de koning: “Deze brief is nog meer gericht aan de Belgische samenleving dan aan Congo” (30/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Excuses heeft koning Filip nog niet aangeboden aan Congo . Maar experts zijn het wel allemaal eens dat hij een moedige en historische stap zette. Om de gruwel van ons koloniaal verleden te erkennen en om onze Belgische samenleving daarvan bewust te maken.
  [naar artikel]
 14. Coens (CD&V): “Meest aangewezen persoon om excuses aan te bieden aan Congo is koning Filip” (12/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het is niet meer dan normaal dat ons land in het reine komt voor het koloniale verleden onder Leopold II en daar ook effectief verontschuldigingen voor aanbiedt. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens donderdagavond verkondigd in De afspraak. En de meest aangewezen persoon om die excuses over te maken, is volgens hem koning Filip.
  [naar artikel]
 15. 'Historisch pardon over Congo door koning nodig' (17/02/2019 - De Tijd)
  17:56 Bart De Wever vindt dat er excuses nodig zijn over het Belgische koloniale verleden en dat de koning die moet uitspreken.
  [naar artikel]
 16. Belgische excuses aan Congo? VRT NWS polste bij betrokken Congolezen en Belgen en botste op oude scherpe tegenstellingen (12/06/2020 - VRT NWS)
  Het hoge woord is er nog maar eens uit. Moet België excuses aanbieden aan Congo voor wat er is fout gelopen tijdens de koloniale periode? CD&V-voorzitter Joachim Coens gaf gisteravond een voorzet aan koning Filip. Na de rel rond de standbeelden van Leopold II is dit een nieuw twistpunt in de relatie tussen België en zijn oud-kolonie. VRT NWS verzamelde enkele uiteenlopende reacties bij betrokken Congolezen en Belgen.
  [naar artikel]
 17. Koning mag niet zomaar officiële excuses aanbieden en die zouden ook kunnen leiden tot herstelbetalingen (30/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip verrast vandaag met zijn spijtbetuiging aan Congo voor de geweld- en gruweldaden die er onder het bewind van Leopold II, zijn...
  [naar artikel]
 18. VN-expert Michal Balcerzak: “Tijd dat België excuses aanbiedt voor bewind in Congo” (12/02/2019 - De Morgen)
  Een werkgroep van VN-experts heeft net ons land bezocht en gezien wat er dringend kan veranderen om racisme aan te pakken. Excuses voor wat België tijdens het koloniale bewind in Congo heeft aangericht horen daarbij, zegt de Poolse voorzitter Michal Balcerzak. 
  [naar artikel]
 19. Brief koning Filip krijg internationale weerklank: ‘Spijt maar geen excuses’ (30/06/2020 - De Standaard)
  Van CNN tot The Guardian en Le Monde: de spijtbetuiging van koning Filip voor de wandaden in Congo gaan de wereld rond. ‘De ‘Black Lives Matter’-beweging heeft effect.’
  [naar artikel]
 20. Koning Filip niet naar Congo vanwege coronacrisis (11/06/2020 - De Morgen)
  Het heeft er alle schijn van dat koning Filip eind deze maand niet naar Congo trekt ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid. Door de uitbraak van corona zijn de festiviteiten die normaal gepland stonden in Kinshasa beperkter dan op voorhand gepland.
  [naar artikel]
 21. Verscheidene voorzetten voor Belgische excuses, maar intenties nooit helemaal bekrachtigd: een overzicht (12/06/2020 - VRT NWS)
  Het is niet de eerste keer dat het debat oplaait, in verband met excuses van ons land aan Congo over de kolonisatie en de wandaden destijds. Een aantal keren flakkerde de intentie opnieuw op. Maar tot officiële excuses kwam het nooit, terwijl de Nederlandse koning Willem-Alexander dat in maart van dit jaar wel al deed in Indonesië. Wat heeft België al die keren tegengehouden?
  [naar artikel]
 22. Spijtbetuiging Filip opent debat over excuses (30/06/2020 - De Tijd)
  09:06 Door zijn spijt te uiten over de 'gruweldaden' in Congo opent koning Filip een politiek debat over de volgende stap: excuses.
  [naar artikel]
 23. Coens vindt dat België in het reine moet komen met verleden: “Meest aangewezen persoon om excuses aan te bieden aan Congo is koning Filip” (12/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het is niet meer dan normaal dat ons land in het reine komt voor het koloniale verleden onder Leopold II en daar ook effectief verontschuldigingen voor aanbiedt. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens donderdagavond verkondigd in De afspraak. En de meest aangewezen persoon om die excuses over te maken, is volgens hem koning Filip.
  [naar artikel]
 24. ‘Diepe spijt’ van koning Filip is eerste stap naar historische excuses voor Congo (30/06/2020 - De Morgen)
  Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.
  [naar artikel]
 25. Het boerenjaar van koning Filip (01/12/2020 - De Standaard)
  De ontmoeting met zijn halfzus Delphine, de Congo-excuses en een succesvolle afronding van de formatie. Koning Filip heeft de omstandigheden in 2020 handig gebruikt om zijn pad naar een modern koningschap nog eens extra te markeren.
  [naar artikel]
 26. “De koning schrijft geschiedenis, maar de kous is niet af”: wat moet onze volgende stap zijn om de gruweldaden in Congo recht te zetten? (30/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Onverwacht en positief. Maar de spijt die koning Filip heeft betuigd over de gruweldaden die in koloniaal Congo en Congo Vrijstaat zijn gebeurd, is maar een eerste stap. Zo denken de meeste partijen over de historische woorden die de vorst naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid heeft uitgesproken. Na de zomer moet een parlementaire commissie de zaak uitspitten en oordelen wat België als staat moet doen. Excuses aanbieden? Volgens premier Wilmès moet alvast het leed van de Congolezen worden erkend.
  [naar artikel]
 27. Buitenlandse pers over spijtbetuiging koning Filip: ‘Echte verontschuldigingen blijven uit’ (30/06/2020 - De Morgen)
  Op de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid heeft koning Filip in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi zijn ‘diepste spijt’ betuigd voor de geweld- en gruweldaden die onder het bewind van Leopold II, zijn bet-overgrootoom, in Congo werden gepleegd. Internationale nieuwssites berichten over de onverwachte spijtbetuiging van de Belgische koning, al valt het hen op dat de brief geen excuses bevat.
  [naar artikel]
 28. Experts over spijtbetuiging van de koning: “Deze brief is meer gericht naar België” (30/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Excuses heeft koning Filip nog niet aangeboden aan Congo . Maar experts zijn het wel allemaal eens dat hij een moedige en historische stap zette. Om de gruwel van ons koloniaal verleden te erkennen en om onze Belgische samenleving daarvan bewust te maken.
  [naar artikel]
 29. Letterlijk: de brief van de koning (30/06/2020 - De Tijd)
  07:08 Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo heeft koning Filip een brief gestuurd naar Félix Tshisekedi, de president van Congo. Dit is de brief, zoals hij door het ...
  [naar artikel]
 30. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 31. ‘Congo en de koning lijken klaar voor een nieuwe dialoog’ (01/07/2020 - De Morgen)
  Een halve eeuw na de onafhankelijkheid van Congo deed Koning Albert er in Kinshasa het zwijgen toe. Tien jaar later zijn de tijden veranderd. De brief die koning Filip aan de Congolese president heeft overgemaakt, mag voor David Van Reybrouck zonder meer historisch heten. Lees hier zijn opinie.
  [naar artikel]
 32. Congo wil drie Belgen uit land zetten na racisme tegen vader Kompany: “We gaan u opzetten, voor in het museum” (25/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Drie Belgen zijn in Lubumbashi, Congo gearresteerd nadat ze zich op facebook uitermate racistisch hadden uitgesproken over Pierre Kompany. De Belgen reageerden op een nieuwsbericht waarin vader Kompany, burgemeester in Ganshoren, excuses vraagt van de Belgische Staat en het koningshuis om wat er in de koloniale tijd gebeurd is. Congo wil hen nu uitwijzen.
  [naar artikel]
 33. De koning die op zijn 60ste eindelijk volwassen is: hoe Filip de monarchie dit jaar reanimeerde (26/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  De warme verwelkoming van zijn halfzus Delphine, de excuses aan Congo en zijn geslaagde trucs bij de vorming van een regering. Koning Filip heeft zijn sterkste jaar op de Belgische troon afgerond. Als klungelende kroonprins ondermijnde hij bijwijlen het voortbestaan van de monarchie, als kordate koning reanimeert hij het bedreigde instituut. Moet een mens daarvoor 60 zijn geworden.
  [naar artikel]
 34. Congo wil drie Belgen uit land zetten na racisme tegen Pierre Kompany (25/06/2020 - De Standaard)
  Drie Belgen zijn in Lubumbashi, Congo gearresteerd nadat ze zich op facebook uitermate racistisch hadden uitgesproken over Pierre Kompany. De Belgen reageerden op een nieuwsbericht waarin vader Kompany, burgemeester in Ganshoren, excuses vraagt van de Belgische Staat en het koningshuis om wat er in de koloniale tijd gebeurd is. Congo wil hen nu uitwijzen
  [naar artikel]
 35. Congo wil drie Belgen uit land zetten na racisme tegen vader Kompany (25/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Drie Belgen zijn in Lubumbashi, Congo gearresteerd nadat ze zich op Facebook uitermate racistisch hadden uitgelaten over Pierre Kompany. De Belgen reageerden op een nieuwsbericht waarin vader Kompany, burgemeester van Ganshoren, excuses vraagt van de Belgische Staat en het koningshuis om wat er in de koloniale tijd gebeurd is. Congo wil hen nu uitwijzen.
  [naar artikel]
 36. Wel spijt, maar geen excuses aan Congo van koning Filip. Hoe komt dat? Stel uw vragen nu aan onze journalist (30/06/2020 - De Morgen)
  In een brief aan president Félix Tshisekedi naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid betuigt koning Filip zijn spijt ‘voor de wonden uit het verleden’. Wat betekent dat nu? En wat vraagt u zich daarover af? Vraag het aan onze journalist.
  [naar artikel]
 37. Wel spijt, maar geen excuses aan Congo van koning Filip. Hoe komt dat? Stel nu uw vragen aan onze journalist (30/06/2020 - De Morgen)
  In een brief aan president Félix Tshisekedi naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid betuigt koning Filip zijn spijt ‘voor de wonden uit het verleden’. Wat betekent dat nu? En wat vraagt u zich daarover af? Vraag het aan onze journalist.
  [naar artikel]
 38. Het is inderdaad tijd voor excuses aan Congo (13/02/2019 - De Morgen)
  Koert Debeuf is directeur van het Tahrir Institute en auteur van Tribalization. Why War is Coming (ASP)
  [naar artikel]
 39. Debat over Congo-excuses: ‘Politiek mag zich niet verstoppen achter historici’ (16/06/2020 - De Morgen)
  Moet ons land excuses aanbieden voor de kolonisatie van Congo, Burundi en Rwanda? Dat debat woedt volop. Politici kijken daarvoor naar wetenschappers. Zij ergeren zich daar dan weer aan politici die zich wegsteken achter het excuus ‘dat er nog onderzoek nodig is’.
  [naar artikel]
 40. Moet koning Filip zich excuseren voor Leopold II? "Filip niet verantwoordelijk voor daden van zijn bedovergrootoom" (12/06/2020 - VRT NWS)
  Koning Filip moet zich niet persoonlijk excuseren voor de wandaden van koning Leopold II in Congo. Dat zegt koningshuiskenner en emeritus hoogleraar geschiedenis Mark Van den Wijngaert in "De ochtend" op Radio 1. De discussie rond excuses laait weer op na de uitspraken van CD&V-voorzitter Joachim Coens in "De afspraak" gisteravond.
  [naar artikel]
 41. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 42. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 43. Moet koning Filip de wandaden in Congo erkennen? Het politiek draagvlak wordt steeds groter (12/06/2020 - De Morgen)
  Moet koning Filip erkenning geven voor de wandaden onder koning Leopold II in Congo? Het voorstel van CD&V-voorzitter Joachim Coens krijgt breed navolging bij de andere partijen. Tegelijk groeit consensus over een diepgaander historisch debat om in het reine te komen met het eigen verleden.
  [naar artikel]
 44. Moet België zijn verontschuldigingen aanbieden voor de kolonisatie van Congo? (12/06/2020 - Knack)
  Belgische politici die vandaag excuses aan Congo aanbieden voor het koloniale verleden, dat heeft geen zin. En ook Koning Filip moet zich niet verontschuldigen voor de misdaden van zijn verre voorouder Leopold II in diens Kongo-Vrijstaat. Dat betoogt voormalig VRT-journalist Peter Verlinden in zijn nieuwe boek Zwarte Trots, Witte Schaamte - Over Kolonisatie en Racisme. Daarin gaat hij op zoek naar...
  [naar artikel]
 45. Koning Filip betuigt ‘diepste spijt’ aan Congo voor gruweldaden uit koloniale verleden (30/06/2020 - De Morgen)
  Koning Filip betuigt zijn ‘diepste spijt’ aan Congo aan voor de geweld- en gruweldaden die onder het bewind van Leopold II, zijn bet-overgrootoom, werden gepleegd. De koning zegt dat we in het reine moeten komen met het verleden. Met zijn spijtbetuiging verrast de koning vriend en vijand.
  [naar artikel]
 46. Wat moet onze volgende stap zijn om de gruweldaden in Congo recht te zetten? (30/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Onverwacht en positief. Maar de spijt die koning Filip heeft betuigd over de gruweldaden die in koloniaal Congo en Congo Vrijstaat zijn gebeurd, is maar een eerste stap. Zo denken de meeste partijen over de historische woorden die de vorst naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid heeft uitgesproken. Na de zomer moet een parlementaire commissie de zaak uitspitten en oordelen wat België als staat moet doen. Excuses aanbieden? Volgens premier Wilmès moet alvast het leed van de Congolezen worden erkend.
  [naar artikel]
 47. Koloniaal: "Ik vind de brief van de koning fantastisch, maar spijt moet van twee kanten komen" (30/06/2020 - VRT NWS)
  Vandaag betoonde koning Filip zijn spijt voor het Belgische koloniale verleden in Congo. "Het Journaal" ging praten met twee kolonialen die er toen bij waren. Ze zijn blij met de brief, maar over definitieve excuses zijn de meningen verdeeld.
  [naar artikel]
 48. Na 15 jaar duikt de afgehakte hand van Leopold II eindelijk terug op: “Maar eerst excuses voor Congo” (22/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Jarenlang zocht het Belgische gerecht naar de afgezaagde bronzen hand van een Congolese slaaf in het Leopold II-monument op de dijk in Oostende. Nu willen leden van de actiegroep De Stoeten Ostendenoare de hand teruggeven. Maar enkel in ruil voor excuses van het Belgische koningshuis voor de wandaden in Congo. “Anders nemen we de hand mee in ons graf.”
  [naar artikel]
 49. Graaf Etienne Davignon: ‘Ik zeg gewoon wat ik denk. Ik ben tegen excuses aan Congo’ (14/06/2019 - De Morgen)
  In zijn boek Mijn drie levens haalt Etienne Davignon (86) herinneringen op aan zijn bewogen leven als diplomaat, eurocommissaris en bestuurder van megabedrijven. ‘Ik zeg gewoon wat ik denk. Ik ben tegen excuses aan Congo.?De Congolezen hebben geen slecht gevoel over België.’
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.