Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 August 2020
16:58 uur

“Als we een echte verandering in Vlaanderen willen, moeten Vlaams Belang en N-VA een coalitie sluiten”

De Morgen

27/02/2019 - 15:31

Bij de federale verkiezingen in mei zullen ze lijnrecht tegenover elkaar staan: de ene als lijsttrekker voor de N-VA, de andere als lijsttrekker voor Vlaams Belang. De wegen van Theo Francken en Dries Van Langenhove zijn abrupt gescheiden, maar toch is de kans klein dat hun jarenlange vriendschap eraan ten onder zal gaan: “Dries zal Theo geen pijn doen.” Maar wie is Dries Van Langenhove eigenlijk? Een portret, met commentaar van hemzelf én van Theo Francken: “Elk procent dat hij wint, kan een procent zijn dat ik verlies.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vlaams Belang kreeg geen startnota van De Wever: ‘Historische kans gemist voor echte verandering’ (12/08/2019 - De Morgen)
  Vlaams Belang reageert ontgoocheld op de Vlaamse startnota van informateur Bart De Wever. ‘Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers’, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. ‘Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld’, klinkt het.
  [naar artikel]
 2. Lot Vlaams Belang hangt aan een zijden draadje (01/08/2019 - Knack)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijft aandringen op regeringsdeelname in Vlaanderen. Dat laat hij donderdagavond weten na afloop van een onderhoud met Vlaams formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'Vlaams Belang en N-VA horen samen in een coalitie met een derde partner als we het signaal van de kiezer niet willen negeren', verklaart Van Grieken aan Belga.
  [naar artikel]
 3. Vlaams Belang gedumpt: “Historische kans gemist voor echte verandering” (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Informateur Bart De Wever heeft zijn startnota voorgelegd aan CD&V en Open Vld en dat wil dus zeggen dat Vlaams Belang niet verder zal mee...
  [naar artikel]
 4. Vlaanderen samenvattend: regeringspartijen verliezen 20 zetels, VB springt naar 23 (26/05/2019 - Metro)
  Met 85 procent van de stemmen geteld, verliezen de Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open Vld en CD&V samen 20 zetels. De coalitie zou nog 69 van de huidige 89 zetels overhouden. Vlaams Belang springt van 6 naar 23. N-VA moet in het Vlaams Parlement 10 zetels prijsgeven en houdt er nog 33 over. Vlaams Belang wordt de tweede grootste fractie in het halfrond, met 23 zetels. Daarna volgen CD&V met 20 zetels, Open Vld met 16 zetels, Groen met 15 zetels en sp.a met 13 zetels. PVDA komt voor het eerst in het parlement met 3 verkozenen. De huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld behoudt haar meerderheid, met 69 van de 124 zitjes. Vlaams Belang en N-VA halen samen geen meerderheid. Ook een klassieke tripartite blijft ver onder het vereiste zetelaantal. Als N-VA een coalitie zou sluiten met sp.a en Open Vld, zoals de voorbije weken wel eens werd voorspeld, zou die net de helft halen: 62 van de 124 zetels. bron: Belga Het bericht Vlaanderen samenvattend: regeringspartijen verliezen 20 zetels, VB springt naar 23 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Tom Van Grieken: “In 2024 grootste partij worden om zelf stok van informateur te krijgen” (13/09/2019 - Metro)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft de ambitie om van Vlaams Belang in 2024 de grootste partij van Vlaanderen te maken “en zo de stok van informateur te krijgen”. Dat heeft Van Grieken vandaag gezegd in het VRT-programma De Ochtend. Daarin bevestigde hij ook meteen dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Vlaams Belang was de grote overwinnaar van 26 mei. De partij sprong in Vlaanderen van 6 naar bijna 19 procent van de stemmen en werd daarmee de op een na grootste partij van Vlaanderen. De partij werd door informateur Bart De Wever (N-VA) wekenlang betrokken bij de Vlaamse formatie, om vervolgens gelost te worden voor een voortzetting van de Zweedse coalitie. Maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil meer. De honger is niet gestild en de blik is al gericht op de verkiezingen van 2024. “Ik heb de ambitie om van het Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen te maken in 2024 en zo de stok van informateur te krijgen. Wij willen aan het beleid deelnemen om échte verandering te verwezenlijken”, zo zei hij in De Ochtend. In die uitzending bevestigde Van Grieken ook dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Vlaams Belang houdt op een congres op 16 november voorzittersverkiezingen. Gezien de verkiezingsoverwinningen die Van Grieken boekte en de staat van genade waarin hij als voorzitter verkeert, is die kandidatuur helemaal geen verrassing. Van Grieken zelf heeft “geen indicatie” van eventuele tegenkandidaten. Vlaams Belang houdt vandaag een ‘strijdmeeting’ in Gent om het nieuwe politieke werkjaar af te trappen. bron: Belga Het bericht Tom Van Grieken: “In 2024 grootste partij worden om zelf stok van informateur te krijgen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. Van Grieken: “In 2024 grootste partij worden om zelf stok van informateur te krijgen” (13/09/2019 - Metro)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft de ambitie om van Vlaams Belang in 2024 de grootste partij van Vlaanderen te maken “en zo de stok van informateur te krijgen”. Dat heeft hij vrijdag gezegd in het VRT-programma ‘De Ochtend’. Daarin bevestigde ook meteen dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Vlaams Belang was de grote overwinnaar van 26 mei. De partij sprong in Vlaanderen van 6% naar bijna 19% van de stemmen en werd daarmee de op een na grootste partij van Vlaanderen. De partij werd door informateur Bart De Wever (N-VA) wekenlang betrokken bij de Vlaamse formatie, om vervolgens gelost te worden voor een voortzetting van de Zweedse coalitie. Voorzitter Maar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil meer. De honger is niet gestild en de blik is al gericht op de verkiezingen van 2024. “Ik heb de ambitie om van het Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen te maken in 2024 en zo de stok van informateur te krijgen. Wij willen aan het beleid deelnemen om échte verandering te verwezenlijken”, zo zei hij in De Ochtend. In die uitzending bevestigde Van Grieken ook dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als partijvoorzitter. Vlaams Belang houdt op een congres op 16 november voorzittersverkiezingen. Gezien de verkiezingsoverwinningen die Van Grieken boekte en de staat van genade waarin hij als voorzitter verkeert, is die kandidatuur helemaal geen verrassing. Van Grieken zelf heeft “geen indicatie” van eventuele tegenkandidaten. Vlaams Belang houdt vandaag ook een ‘strijdmeeting’ in Gent om het nieuwe politieke werkjaar af te trappen. Lees ook : Wie minder empathisch is, denkt vaker rechts Het bericht Van Grieken: “In 2024 grootste partij worden om zelf stok van informateur te krijgen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Vlaams Belang na gesprek met De Wever: ‘De bal ligt in zijn kamp’ (01/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams Belang heeft tijdens het onderhoud van donderdag met N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever aangedrongen op regeringsdeelname. “Vlaams Belang en N-VA horen samen in een coalitie met een derde partner als we het signaal van de kiezer niet willen negeren”, zei Van Grieken na afloop.
  [naar artikel]
 8. CD&V’ers willen toch geen coalitie met ex-Vlaams Belang-lid in de Polder (08/01/2019 - De Standaard)
  De omstreden coalitie in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, die afhangt van de steun van iemand die verkozen is op de lijst van Vlaams Belang en daarna onafhankelijke werd, vindt geen genade in de ogen van prominente CD&V’ers. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer en federaal parlementslid Nahima Lanjri zeggen dat voor hen het cordon sanitaire in het district de facto doorbroken is en dat de meerderheid ook te krap is.
  [naar artikel]
 9. CD&V’ers willen toch geen coalitie met ex-Vlaams Belang-lid in de Polder (08/01/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De omstreden coalitie in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, die afhangt van de steun van iemand die verkozen is op de lijst van Vlaams Belang en daarna onafhankelijke werd, vindt geen genade in de ogen van prominente CD&V’ers. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer en federaal parlementslid Nahima Lanjri zeggen dat voor hen het cordon sanitaire in het district de facto doorbroken is en dat de meerderheid ook te krap is.
  [naar artikel]
 10. CD&V’ers willen toch geen coalitie met ex-Vlaams Belang-lid in de Polder (08/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  De omstreden coalitie in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, die afhangt van de steun van iemand die verkozen is op de lijst van Vlaams Belang en daarna onafhankelijke werd, vindt geen genade in de ogen van prominente CD&V’ers. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer en federaal parlementslid Nahima Lanjri zeggen dat voor hen het cordon sanitaire in het district de facto doorbroken is en dat de meerderheid ook te krap is.
  [naar artikel]
 11. “Historische kans gemist voor echte verandering” (12/08/2019 - Metro)
  Het Vlaams Belang reageerde vandaag vrijwel meteen na de publicatie van de startnota van formateur Bart De Wever bijzonder ontgoocheld. “Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een persbericht. “Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld.” Volgens Van Grieken wordt met deze coalitiekeuze een historische kans op verandering gemist. “Wij hebben ons steeds open en constructief opgesteld. Wij hebben getoond dat wij onze verantwoordelijkheid willen opnemen om het roer om te gooien. Maar tot onze verbazing ziet De Wever meer inhoudelijke overeenstemming met een linksgeoriënteerde CD&V dan met het Vlaams Belang.” Hij benadrukt dat er wel degelijk een alternatief was. “Met 44 procent van de kiezers en 47 procent van de Vlaamse zetels is de zwart-gele formatie van N-VA en Vlaams Belang afgetekend de grootste van Vlaanderen en bij uitbreiding van het land. Door een onverbreekbare as te vormen konden CD&V en Open Vld voor een ultimatum worden gesteld: ofwel respecteren ze de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaamse en rechtse coalitie, ofwel zoeken ze zelf een alternatieve linkse meerderheid met Groen en PvdA. Door het been niet stijf te houden, missen we een historische kans op verandering.” Volgens Vlaams fractievoorzitter Chris Janssens getuigt het van weinig politieke moed en een gebrek aan doorzicht dat deze “unieke piste” niet is gevolgd. “De N-VA heeft in de loop van de voorbije legislatuur herhaaldelijk gewezen op de blokkeringen en tegenwerkingen van de coalitiepartners om de opeenvolgende regeringsmislukkingen te verantwoorden. Welnu, dat is een rechtstreeks gevolg van een coalitiekeuze die aan het begin van de legislatuur wordt gemaakt. Het is alvast een excuus dat ze nu niet meer kunnen hanteren, want er was wel degelijk een valabel alternatief.” “De bijna twee miljoen Vlamingen die kozen voor verandering krijgen van de formateur meer van hetzelfde. De Wever neutraliseert met zijn keuze de Vlaams-rechtse grondstroom. Hij mag zich alvast verwachten aan vijf jaar forse oppositie”, besluit Chris Janssens. Barbara Pas, Kamerfractieleider van Vlaams Belang, ziet ook een federale verklaring. “Door ons te dumpen, wil de N-VA zich acceptabel maken voor de PS. Blijkbaar dienen onze 810.000 kiezers als pasmunt om federaal in te kunnen breken. Zoals vanouds primeren bij de N-VA de ministerposten op de wil van de kiezer.” bron: Belga Het bericht “Historische kans gemist voor echte verandering” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 12. Geen enkele partij wil coalitie met Vlaams Belang (30/09/2017 - De Standaard)
  De Vlaamse partijvoorzitters willen ook 40 jaar na de oprichting van de partij niet met Vlaams Belang in zee gaan.
  [naar artikel]
 13. Live - Einde van het cordon? VOKA is niet tegen coalitie met Vlaams Belang (29/05/2019 - De Morgen)
  Vlaams Belang werd zondag de grote winnaar van de verkiezingen, in Wallonië werd vooral links gestemd. Het vormen van een federale coalitie lijkt een huzarenstukje te gaan worden. In Vlaanderen is het vandaag vooral uitkijken naar de gesprekken tussen Bart De Wever en Tom Van Grieken. Volg hier alle updates.
  [naar artikel]
 14. 'Horizon 2024': hoe Vlaams Belang Vlaanderen wil veroveren (25/02/2020 - Knack)
  Met een meerjarige strategie wil Vlaams Belang zich ontpoppen tot een echte bestuurspartij. 'Het spreekt voor zich dat de N-VA de uitverkoren bondgenoot is.'
  [naar artikel]
 15. Politicologen zien strategie achter woorden De Wever: “Hij verzwakt links door PVDA en Vlaams Belang één pot nat te noemen” (12/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gisteren bijzonder verontwaardigd gereageerd op de beslissing van sp.a om een coalitie te sluiten met PVDA in het Oost-Vlaamse Zelzate. Maar waarom eigenlijk? Volgens politicologen is het van groot strategisch belang voor N-VA om van de extreemlinkse partij een paria te maken, net als Vlaams Belang.
  [naar artikel]
 16. Stond het cordon sanitaire ook in Lede op de helling?  (19/10/2018 - VRT NWS)
  "De CD&V heeft ons voor de volle honderd procent beloofd dat er een coalitie komt met Vlaams Belang", beweert lokaal Vlaams Belang-kopstuk Filip Bauters uit Lede. Na de lokale verkiezingen van zondag sloot CD&V-burgemeester Roland Uyttendaele er echter een coalitie zonder Vlaams Belang. Uyttendaele ontkent nu dat er ooit beloftes zijn gemaakt naar Vlaams Belang toe. "We zijn belogen en bedrogen", vindt Bauters. 
  [naar artikel]
 17. VLAAMS: N-VA en Vlaams Belang nek aan nek in Oost-Vlaanderen (26/05/2019 - Metro)
  Met 10 van de 820 bureaus geteld blijken N-VA en Vlaams Belang nek aan nek te gaan in Oost-Vlaanderen. N-VA haalt 23,4 procent van de stemmen (30,7 procent in 2014), Vlaams Belang 23,1 procent (6,4 procent in 2014). Daarna volgen Groen (12,3 procent), sp.a (11,9 procent), CD&V (11,5 procent), Open Vld (8,7 procent) en PVDA (7,6 procent). bron: Belga Het bericht VLAAMS: N-VA en Vlaams Belang nek aan nek in Oost-Vlaanderen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Vlaams Belang Antwerpen wil fiscale voordelen voor autochtonen (05/01/2018 - Knack)
  'Nieuwkomers? Die maken we zelf!' Met die slogan trekt Vlaams Belang in Antwerpen naar de kiezer. Lokaal kopstuk Filip Dewinter suggereert bovendien een stap opzij te willen zetten om een coalitie met N-VA aan te gaan.
  [naar artikel]
 19. N-VA zet Zweedse regering op poten: ‘Coalitie met Vlaams Belang was onmogelijk’ (12/08/2019 - De Morgen)
  De kogel is door de kerk. Vlaanderen krijgt - als de onderhandelingen slagen - een Zweedse regering van N-VA, CD&V en Open Vld. Jan Jambon wordt formateur, en niet kandidaat Bart De Wever. Vlaams Belang en sp.a vallen uit de Vlaamse boot.
  [naar artikel]
 20. Vlaams Belang komt als overwinnaar uit de formatie nadat Bart De Wever hen dumpte (14/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Vlaams Belang schijnt haar ranzig imago kwijt te zijn na een lange informatieronde met Bart De Wever. Nu ze gedumpt zijn en dus niet mee in de coalitie stappen, wordt duidelijk dat de extreemrechtse partij meer is dan de partij met één thema. Het Vlaams Belang is tot een ernstige gesprekspartner gepromoveerd. Topman in Limburg Chris Janssens voorspelt een Vlaamse coalitie met N-VA in 2024, want dan vormen ze samen een meerderheid.
  [naar artikel]
 21. 'Zolang N-VA achter het Vlaams Belang blijft lopen, is een coalitie ondenkbaar' (03/01/2020 - Knack)
  Drie maanden na de verkiezingen sluiten de Oostenrijkse groenen een pragmatisch compromis met centrumrechts van bondskanselier Sebastian Kurz. 'Zolang N-VA achter het Vlaams Belang blijft lopen, is dat bij ons ondenkbaar', zegt Petra De Sutter, Europarlementslid voor Groen.
  [naar artikel]
 22. Vlaams Belang aan zet, maar nog niet aan het feest (16/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  ninoveIn Ninove kreeg lijsttrekker Guy D’haeseleer van Forza Ninove (Vlaams Belang) het initiatief om een coalitie te vormen. Open Vld en Samen (CD&V, Groen en sp.a) weigeren om rond de tafel te gaan zitten met de grote winnaar van de verkiezingen. Hij kan dus alleen met N-VA een coalitie vormen.
  [naar artikel]
 23. Van Grieken viseert Francken: "Als hij echt verandering wil, moet hij met ons samenwerken" (25/09/2018 - VRT NWS)
  Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken viseert in zijn nieuwe boek "Francken faalt" het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Ik heb problemen dat er nooit daden volgen op zijn woorden", stelt Van Grieken. De voorzitter van Vlaams Belang pleit ook voor een samenwerking met zijn partij: "Als Francken echte verandering wil, moet hij met ons samenwerken."
  [naar artikel]
 24. De oppositietactiek van Vlaams Belang: hoe linkser hoe liever (19/12/2019 - De Morgen)
  Of het nu in het Vlaams Parlement is of in de Antwerpse gemeenteraad: Vlaams Belang gaat ongegeneerd voor de frontale botsing. ‘Wat Bart Somers op Vlaams niveau is, zijn de socialisten in Antwerpen: de linkse achilleshiel in de coalitie van N-VA. Gaan wij daarop inbeuken? Dat is evident.’
  [naar artikel]
 25. ‘Als Tom Van Grieken partijgenoten niet in gareel kan houden, kan Vlaams Belang niet meeregeren’ (07/06/2019 - De Standaard)
  Als Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken niet kan garanderen dat zijn partijleden ‘normaal functioneren’, is het volgens Peter De Roover onmogelijk een coalitie te vormen. Dat zei de N-VA-fractieleider in ‘De afspraak op vrijdag’. De Roover doelde enkel op het loyaal willen uitvoeren van een regeerakkoord, en niet op de controversiële uitlatingen van Vlaams Belangers de afgelopen dagen.
  [naar artikel]
 26. Vlaams Belang geeft nieuwe regering onvoldoende (30/09/2019 - Metro)
  Vlaams Belang geeft de nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open Vld een onvoldoende. Dat zegt de extreemrechtse partij in een eerste reactie op het regeerakkoord. “Uit dit regeerakkoord blijkt andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden mét het Vlaams Belang in de regering”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. Voor Vlaams Belang is de nieuwe regering gebuisd. De partij bleef tijdens de informatiegesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever lang aan boord, maar viel uiteindelijk buiten de regering. “De startnota van Bart De Wever die tot stand kwam na de onderhandelingen met het Vlaams Belang was voor onze partij een ondergrens”, komt Vlaams fractieleider Chris Janssens daarop terug. “Voor CD&V en Open Vld bleek dit echter een bovengrens te zijn. Er werd dan ook veel, te veel, geschrapt”, vindt hij. “Uit dit regeerakkoord blijkt dan ook andermaal dat de echte verandering die Vlaanderen nodig heeft enkel gerealiseerd kan worden mét het Vlaams Belang in de regering.” De partij is vooral teleurgesteld in de institutionele ambities van de ploeg-Jambon. “Onbestaande”, noemt het Vlaams Belang die. “Het debat over de Vlaamse autonomie wordt door Jambon en co doorverwezen naar het Vlaams Parlement, waar het allicht zal verzanden in een eindeloze praatbarak. Over de transfers (naar Wallonië, red.) rept men met geen woord, laat staan dat men de ambitie uitdrukt ze aan te pakken. Nog nooit was de Vlaams-nationale familie zo groot in het parlement, en nog nooit was de communautaire ambitie zo klein.” Ook inzake inburgering krijgt de regering een onvoldoende op het rekest. De maatregelen “ogen fors, maar het zijn uiteindelijk eerder symboolmaatregelen”, vindt Vlaams Belang. De extra bijdrage die zou worden gevraagd voor inburgering, “staat geenszins in verhouding tot de werkelijke kostprijs van een inburgeringstraject”, en er komt geen getrapte toegang tot of wachttijd van zes maanden voor de kinderbijslag voor nieuwkomers. Tot slot schiet de ploeg van Jambon ook qua welzijn tekort. De middelen worden opgetrokken, maar zullen niet voldoende zijn om de wachtlijsten in de zorg weg te werken, meent Vlaams Belang. bron: Belga Het bericht Vlaams Belang geeft nieuwe regering onvoldoende verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. De Wever: “Vlaams Belangers zijn geen kakkerlakken, tuurlijk moeten we praten” (26/05/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA blijft met een comfortabele voorsprong de grootste partij van Vlaanderen, maar Vlaams Belang is dé grote winnaar van de verkiezingen. Moet N-VA met Vlaams Belang in een regering stappen? Zowel de partijtop als de militanten laten de deur op een kier.
  [naar artikel]
 28. Francken sluit N-VA-coalitie met Vlaams Belang niet op voorhand uit (26/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sluit niet uit dat de N-VA ooit op stedelijk niveau een coalitie zal vormen met Vlaams Belang. "Dat zal op
  [naar artikel]
 29. Van Grieken reageert ontgoocheld: “Historische kans gemist voor echte verandering” (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Informateur Bart De Wever heeft zijn startnota voorgelegd aan CD&V en Open Vld en dat wil dus zeggen dat Vlaams Belang niet verder zal mee...
  [naar artikel]
 30. N-VA Aalst houdt deur open voor coalitie met Vlaams Belang: “Niets is uitgesloten” (18/10/2018 - De Morgen)
  In Aalst houdt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) alle mogelijkheden open om een rechtse coalitie op de been te brengen. Ook het Vlaams Belang is daarbij niet uitgesloten.
  [naar artikel]
 31. “Dat Vlaams Belang in Vlaanderen tweede partij werd is verrassing” (27/05/2019 - Metro)
  “Ik had nooit gedacht dat Vlaams Belang het zo goed zou doen. Ik dacht wel dat ze veel stemmen gingen halen, maar niet dat ze de tweede partij van Vlaanderen zouden worden. Dat is voor mij een verrassing van formaat”, zei Justitieminister Koen Geens (CD&V) vandaag bij Radio 2 Vlaams-Brabant. “We gaan de komende tijd de uitslagen analyseren en daar onze conclusies uit trekken. Ik weet wel zeker dat onze mensen en onze inzet niets te verwijten valt. We hebben keihard gewerkt. We moeten dit vooral proberen te begrijpen”, aldus Geens. Zijn partij verloor in Vlaams-Brabant zowel in de kamer als in het Vlaams Parlement een zetel. Volgens Geens wordt het moeilijk om de puzzel op federaal niveau in elkaar te passen, want Wallonië stemde links, Vlaanderen rechts. Toch denkt hij dat er raakvlakken zijn. “Het Vlaams Belang is naar de kiezer gegaan met een economisch links programma. Ze willen net zoals de linkerzijde hogere pensioenen en sociale uitkeringen. De extremen raken elkaar dus.” bron: Belga Het bericht “Dat Vlaams Belang in Vlaanderen tweede partij werd is verrassing” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Vlaams Belang roept op om grenzen te sluiten tijdens coronacrisis: “Tijd van halfslachtige maatregelen is voorbij” (16/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams Belang roept in een persbericht op om de Belgische grenzen tijdelijk te sluiten. De extreemrechtse partij wil met die maatregel de coronacrisis indijken. “De tijd van halfslachtige maatregelen is voorbij, we moeten nu zo veel mogelijk onze mensen beschermen door interacties te beperken. Er komen vandaag in Zaventem tientallen vluchten toe uit probleemgebieden als Madrid en zelfs Rome. Onbegrijpelijk”, zo klinkt het.
  [naar artikel]
 33. Vlaams Belang assertief in Ninove (14/10/2018 - De Standaard)
  Gebaseerd op een zeer voorlopig resultaat, lijkt Vlaams Belang-parlementslid Guy D’Haeseleer in Ninove een monsterscore te halen. Zijn ambitie? De eerste Vlaams Belang-burgemeester van Vlaanderen worden.
  [naar artikel]
 34. Wat als de N-VA en Vlaams Belang straks een voorstel tot Vlaams regeerakkoord voorleggen? (06/06/2019 - VRT NWS)
  Wouter Verschelden denkt dat Vlaams Belang straks misschien toch veel meer dan een figurantenrol krijgt. Er circuleren geruchten over de vorming van een Vlaams minderheidskabinet met gedoogsteun van Vlaams Belang. En dat scenario moeten we volgens Verschelden serieus nemen.
  [naar artikel]
 35. De Grote Peiling. Forse winst voor Vlaams Belang, groene euforie lijkt (in Vlaanderen) alweer voorbij (17/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Als we op dit moment naar de stembus zouden moeten, dan zou Vlaams Belang zich een van de grote winnaars mogen noemen. De partij nadert opnieuw de...
  [naar artikel]
 36. De Wever: “Coalitie met Vlaams Belang is onmogelijk, ook in de toekomst” (12/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "Er is maar één echte winnaar van deze verkiezingen, dus hebben we bekeken of we daarmee rekening konden houden in de coalitievorming. Het is...
  [naar artikel]
 37. Vlaams Belang kegelt Belforters buiten (07/04/2019 - De Morgen)
  Absurdistan in de Gentse gemeenteraad. De vier 'gehoorzame' fractieleden van Vlaams Belang moeten voortaan als onafhankelijke zetelen. De uit de partij gezette Belfortploeg gaat nog tot eind 2012 door het leven als Vlaams Belang.
  [naar artikel]
 38. Cordon sanitaire doorbroken in polder? Verkozene Vlaams Belang vormt als ‘onafhankelijke’ meerderheid met N-VA en CD&V (31/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  An Van Uffelen werd verkozen op de lijst van Vlaams Belang voor het Antwerpse district BeZaLi (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), maar helpt als onafhankelijke de coalitie van N-VA en CD&V aan een meerderheid. “Vlaams Belang blijft voor mij dé partij”, zei ze ons gisterenmiddag. Woorden die ze onder druk formeel terugtrok gisterenavond.
  [naar artikel]
 39. Vlaams Belang over culturele sector en VRT: "Wij willen meer diversiteit in opinies" (04/06/2019 - VRT NWS)
  Na de verkiezingsoverwinning van 26 mei kan Vlaams Belang toetreden tot een hele reeks raden van bestuur in de cultuursector, ook bij de VRT. Hoe wil de uiterst rechtse partij dat aanpakken? Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) licht in "De afspraak" toe wat er volgens hem moet veranderen. 
  [naar artikel]
 40. Dewinter bereid op te stappen als N-VA met Vlaams Belang wil besturen (26/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  "Als de N-VA in Antwerpen met het Vlaams Belang een coalitie wil vormen, dan ben ik bereid mijn lidmaatschap van de partij ter beschikking te
  [naar artikel]
 41. Dewinter (Vlaams Belang): "Ook zonder schepenen willen we gedoogsteun geven aan N-VA in de gemeenteraad" (12/10/2018 - VRT NWS)
  Deelnemen aan het bestuur is geen vereiste voor het Vlaams Belang in Antwerpen. De rechtse partij wil ook "zonder schepenen, zonder deel te nemen aan coalitiegesprekken" de N-VA in de gemeenteraad steunen. De N-VA sluit een coalitie met Vlaams Belang steevast uit, maar met gedoogsteun van de partij zou er geen brede meerderheid in de gemeenteraad nodig zijn. "De enige voorwaarde", zegt Filip Dewinter in "Terzake", "is een immigratiestop". 
  [naar artikel]
 42. Vlaams Belang-verkozene stapt als onafhankelijke in meerderheid Antwerps district (31/12/2018 - De Morgen)
  An Van Uffelen, verkozen op de Vlaams Belang-lijst in het Antwerpse district BeZaLi (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), helpt als onafhankelijke de coalitie van N-VA en CD&V aan een meerderheid. Aan Gazet Van Antwerpen liet ze zondagnamiddag weten dat Vlaams Belang voor haar dé partij blijft, maar die woorden nam ze zondagavond onder druk formeel terug.
  [naar artikel]
 43. Vlaams Belang-verkozene stapt als onafhankelijke in meerderheid Antwerps district (31/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  An Van Uffelen, verkozen op de Vlaams Belang-lijst in het Antwerpse district BeZaLi (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), helpt als onafhankelijke de coalitie van N-VA en CD&V aan een meerderheid. Aan Gazet Van Antwerpen liet ze zondagnamiddag weten dat Vlaams Belang voor haar dé partij blijft, maar die woorden nam ze zondagavond onder druk formeel terug.
  [naar artikel]
 44. Vlaams Belang-verkozene stapt als onafhankelijke in meerderheid Antwerps district (31/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  An Van Uffelen, verkozen op de Vlaams Belang-lijst in het Antwerpse district BeZaLi (Berendrecht-Zandvliet-Lillo), helpt als onafhankelijke de coalitie van N-VA en CD&V aan een meerderheid. Aan Gazet Van Antwerpen liet ze zondagnamiddag weten dat Vlaams Belang voor haar dé partij blijft, maar die woorden nam ze zondagavond onder druk formeel terug.
  [naar artikel]
 45. Rutten doet deur voor Vlaams Belang dicht (26/05/2019 - De Standaard)
  ‘Wij zullen nooit met Vlaams Belang samenwerken’. Voor Open VLD-voorzitster is een coalitie met die partij ronduit onmogelijk.
  [naar artikel]
 46. Eerste Vlaams Belang-burgemeester in Vlaanderen? Enkel mogelijk in coalitie met N-VA, Bart De Wever bekijkt intern (15/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een van de meest opvallende winnaars van de verkiezingen is Guy D’haeseleer. Met een overdonderende 40% levert Vlaams Belang mogelijk voor de allereerste keer in haar bestaan een burgemeester. Maar wat heeft de Ninovieters zo massaal rechts doen stemmen? Is het de komst van de moskee? Of zijn het de - voor velen zorgwekkende cijfers - uit een recent politierapport? Ondertussen weigeren nummer twee (Open VLD) en drie (Samen) rond de tafel te zitten met de lijsttrekker. Enkel een coalitie met N-VA lijkt mogelijk. Partijvoorzitter Bart De Wever gaat de toestand intern bekijken.
  [naar artikel]
 47. Vlaanderen radicaliseert: Vlaams Belang wint de verkiezingen, PVDA haalt de kiesdrempel (26/05/2019 - De Morgen)
  Het politieke landschap in Vlaanderen ziet er sinds zondag 26 mei radicaler uit. Grote overwinnaar is het Vlaams Belang, dat zijn stemmenaantal verdrievoudigt en de tweede partij van Vlaanderen wordt. Op links stapt de PVDA over de kiesdrempel.
  [naar artikel]
 48. Van Besien wil niets weten van Antwerpse coalitie met N-VA: “Nooit” (28/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bart De Wever is bereid om in eender welke coalitie te stappen om Antwerpen te behoeden voor de onbestuurbaarheid, zolang het maar niet met Vlaams Belang of PVDA is. Dat zegt hij in een dubbelinterview met de Antwerpse Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien in Het Nieuwsblad. Maar Van Besien wil niet weten van een geel-groene coalitie in de grootste stad van Vlaanderen: “Nooit met N-VA”.
  [naar artikel]
 49. Waarom De Wever zo verontwaardigd is over linkse coalitie in Zelzate: “Laffe uitspraken, zeg dan rechtuit dat je twijfelt aan het cordon” (11/11/2018 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde gisteren bijzonder verontwaardigd op de beslissing van SP.A om een coalitie te sluiten met PVDA in het Oost-Vlaamse Zelzate. Maar waarom eigenlijk? Politicoloog Dave Sinardet ziet een groot strategisch belang voor N-VA om van de extreemlinkse partij net zoals Vlaams Belang een paria te maken. En ook zijn collega Carl Devos ziet de uitspraken van De Wever in dat licht, maar vindt dat een “laffe” oplossing van de N-VA-voorzitter.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.