De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Meer files, maar toch nemen minder Limburgers de trein

Het Belang van Limburg

11/04/2019 - 20:40

Ondanks de langere files blijkt de trein in Limburg steeds minder een alternatief voor de auto. In tegenstelling tot de nationale groeicijfers, loopt het aantal Limburgse treinreizigers terug.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Federaal Planbureau voorspelt: “Trein verliest komende jaren reizigers” (26/04/2022 - Het Belang van Limburg)
    Minder mensen zullen de komende jaren voor de trein kiezen om zich te verplaatsen. De files op de weg dreigen daarentegen alleen maar toe te nemen. Dat staat in nieuwe transportvooruitzichten tot 2040 die het Federaal Planbureau uitwerkte in samenwerking met de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.
    [naar artikel]
  2. Federaal Planbureau: trein verliest komende jaren reizigers, ‘koning auto’ blijft dominant (26/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Minder mensen zullen de komende jaren voor de trein kiezen om zich te verplaatsen. De files op de weg dreigen daarentegen alleen maar toe te nemen. Dat staat in nieuwe transportvooruitzichten tot 2040 die het Federaal Planbureau uitwerkte in samenwerking met de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.
    [naar artikel]
  3. Nederlands onderzoek rekeningrijden: minder CO2, minder files, minder gereden kilometers (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Rekeningrijden leidt tot een lagere uitstoot van CO2 en stikstof en files worden korter. Ook rijden mensen minder kilometers omdat ze minder snel de auto nemen. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van een onderzoek dat het Nederlandse ministerie van Financiën heeft laten uitvoeren.
    [naar artikel]
  4. “Geef ons 80 euro en we kiezen voor de trein” (13/07/2019 - Het Nieuwsblad)
    Dé oplossing voor files? Het lijkt simpel: meer goederentreinen en minder vrachtwagens. En toch is het aantal afgelegde kilometers via goederentreinen vorig jaar gedaald. De transportfederatie en de federatie van goederenvervoerders over het spoor slaan daarom nu de handen in elkaar. Ze vragen de overheid om per vrachtwagen in een cheque te voorzien van 80 euro. Dat dekt de extra kosten voor transporteurs om die vracht op een treinwagon te zetten én doet meteen de files krimpen.
    [naar artikel]
  5. Minder files op Belgische snelwegen in 2019. Maar hoe zit het met de files op de kleinere wegen en met het sluipverkeer in uw straat? (20/12/2019 - VRT NWS)
    In 2019 daalde de filedruk in België. Dat blijkt uit de filebarometer van Be-Mobile, de verkeerspartner van de VRT. De cijfers gaan vooral over het verkeer op de snelwegen. Wat is er aan de hand? Is het plafond bereikt? Zijn we de files beu en stappen we steeds vaker over op de fiets en de trein? Of staan we gewoon vaker in de file op de kleinere wegen?
    [naar artikel]
  6. Federaal Planbureau: 'Personenvervoer bereikt plafond tegen 2040' (26/04/2022 - De Tijd)
    17:07 Minder mensen zullen de komende jaren voor de trein kiezen. De files op de weg dreigen daarentegen alleen toe te nemen, stelt het Federaal Planbureau.
    [naar artikel]
  7. Na corona: Belgen willen zich minder verplaatsen en meer telewerken, maar zal dat ook tot minder files leiden? (10/07/2020 - VRT NWS)
    Ook na de coronacrisis willen veel mensen blijven werken van thuis uit. Dat blijkt uit een onderzoek van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer bij 2.000 landgenoten. Maar willen is niet per se hetzelfde als mogen. Wat zullen de gevolgen zijn voor de files in de spitsuren?
    [naar artikel]
  8. Minder files én minder ongevallen in Liefkenshoektunnel dit jaar (29/12/2020 - Gazet van Antwerpen)
    Ook in de Liefkenshoektunnel op de Antwerpse Ring (R2) was er dit jaar door de coronacrisis flink minder verkeer. Het vrachtverkeer viel er met 5 procent terug, het aantal personenwagens zelfs met 26 procent. Dat leidde niet alleen tot minder files, maar ook tot minder ongevallen.
    [naar artikel]
  9. Files groeien, maar motorverkoop stort in (19/01/2018 - De Tijd)
    18:05 Ondanks de aanzwellende files zijn vorig jaar een tiende minder motoren en scooters verkocht in België. ‘We moeten meer jongeren bereiken.’
    [naar artikel]
  10. Personeel Universiteit Antwerpen moet trein nemen in plaats van vliegtuig bij reistijd van minder dan 8 uur (13/01/2023 - VRT NWS)
    Personeelsleden van de Universiteit Antwerpen zullen voortaan het vliegtuig niet meer mogen nemen als hun bestemming te bereiken is met een treinreis van minder dan 8 uur. Daarmee wil de universiteit meer aandacht besteden aan het klimaat en de ecologische voetafdruk.
    [naar artikel]
  11. Ondanks lange files nog steeds minder reizigers op het openbaar vervoer: waarom? (27/10/2021 - VRT NWS)
    Telewerk is niet meer verplicht (straks wel opnieuw sterk aangeraden) en bijna alle scholen zijn open. De files op de weg zijn terug, maar toch telt het openbaar vervoer nog steeds beduidend minder reizigers dan voor corona. De NMBS vervoerde in oktober ongeveer 80 procent van haar reizigers in vergelijking met 2019, de Brusselse maatschappij MIVB 75 procent en De Lijn maar 60 procent. Wat speelt hier?
    [naar artikel]
  12. De trein naar Samarkand, 500 kinderen nemen de trein naar een beter bestaan (08/12/2022 - De Wereld Morgen)
    De Tataarse auteur Guzel Jachina schreef De trein naar Samarkand, over de transporten van weeskinderen vanuit het noordelijk binnenland van de prille Sovjet-Unie naar het warmere en vruchtbare zuiden in Centraal-Azië. Een ontroerend verhaal dat je niet loslaat, veel meer dan een boek over reizen met de trein. The post De trein naar Samarkand, 500 kinderen nemen de trein naar een beter bestaan appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  13. Files, parkings, treinen, overnachtingen ... Dit moet je weten als je naar de kust trekt (12/08/2022 - Het Belang van Limburg)
    Lange files, veel volk op de trein en overvolle badplaatsen. Wie naar de zee trekt dit weekend, kan maar beter voorbereid zijn. Wanneer kan ik best vertrekken met de trein of auto? Waar kan ik parkeren? Mag ik overal zwemmen? Kan ik nog last minute een hotelkamer boeken? En wanneer keer ik best (niet) terug? Wij beantwoorden alle praktische vragen.
    [naar artikel]
  14. Files, parkings, treinen, overnachtingen ... Dit moet je weten als je naar de kust trekt (13/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Lange files, veel volk op de trein en overvolle badplaatsen. Wie naar de zee trekt dit weekend, kan maar beter voorbereid zijn. Wanneer kan ik best vertrekken met de trein of auto? Waar kan ik parkeren? Mag ik overal zwemmen? Kan ik nog last minute een hotelkamer boeken? En wanneer keer ik best (niet) terug? Wij beantwoorden alle praktische vragen.
    [naar artikel]
  15. ’s Avonds meer, maar ’s ochtends minder files op Antwerpse snelwegen: hoe komt dat? En waar ligt de oplossing? (22/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
    De files in de Antwerpse avondspits zijn 18% zwaarder dan drie jaar geleden. Maar de Antwerpse ochtendspits is dan weer iets minder zwaar geworden. Hoe komt dat? En wat is de oplossing voor al dat fileleed?
    [naar artikel]
  16. Corona nog altijd voelbaar op de weg: meer dan de helft minder files (08/09/2020 - Het Belang van Limburg)
    Hoewel de coronamaatregelen beetje bij beetje versoepelen en de scholen ook weer begonnen zijn, blijft het kalm op de Vlaamse snelwegen. In juli was er kortstondig een piek in de cijfers, maar de hele maand augustus en de eerste week van september was er tot 54% minder files in vergelijking met vorig jaar. “In normale omstandigheden zou eind september weer een piek volgen, maar daar zijn we nu helemaal niet meer zeker van.”
    [naar artikel]
  17. Wie zorgt er later voor jou? Al 3.200 Limburgers gaven hun mening (16/01/2021 - Het Belang van Limburg)
    Na minder dan een week hebben al meer dan 3.200 Limburgers deelgenomen aan het derde deel van Het Grootste Limburgonderzoek Ooit: Het Zorgrapport. Maar we willen ook nog graag uw stem horen.
    [naar artikel]
  18. 'Meer asfalt zorgt voor meer wagens' (12/04/2019 - De Morgen)
    De verbreding van de Brusselse ring zal aanvankelijk tot minder files leiden, maar heeft toch vooral negatieve gevolgen. Dat meent mobiliteitsexpert Willy Miermans (UHasselt). 'Dit is geen structurele oplossing.'
    [naar artikel]
  19. De schaatskriebels nemen toe, maar dat wordt afgeraden: “Ga nog niet het ijs op” (10/02/2021 - Het Belang van Limburg)
    Met diepvriestemperaturen en een stralende winterzon kriebelt het bij veel Limburgers om de schaatsen uit de kast te halen. Het Agentschap Natuur en Bos is minder enthousiast en kondigde prompt een verbod af, al kan er dit weekend mogelijke toch op enkele plaatsen in Limburg worden geschaatst.
    [naar artikel]
  20. OPROEP. Limburgers op gestrandde trein in Deinze (09/04/2017 - Het Belang van Limburg)
    Zondagavond strandde een trein vanuit Blakenberge naar Hasselt in Deinze. Hierdoor zaten 2.000 reizigers vast op een trein zonder airco, en werd het medisch rampenplan afgekondigd.
    [naar artikel]
  21. Waarom we ons minder veilig voelen op de bus dan op de trein (28/08/2019 - De Morgen)
    Uit een bevraging van het instituut voor verkeersveiligheid Vias blijkt dat reizigers zich op de bus minder veilig voelen dan op de trein. Dat komt hoofdzakelijk door overlast van medepassagiers. De oplossing zou kunnen komen van meer sociale controle, dus meer controleurs, maar net daar voert De Lijn een reorganisatie door.
    [naar artikel]
  22. “Vrijwilligerswerk is meer dan het ophalen van geld, gaat over mensen” (22/12/2018 - Het Belang van Limburg)
    De Warmste Week is in volle gang. Maandag weten we hoe gul Vlaanderen is geweest voor de meer dan duizend goede doelen. Vorige week las ik in deze krant een reportage met als onderwerp ‘Goede doelen en waarom Limburgers minder geven’. Aan de hand van deze reportage was de conclusie duidelijk, wij Limburgers zijn minder gul. Maar is dat wel zo?
    [naar artikel]
  23. 20 procent minder auto's en vrachtwagens op de snelweg doet structurele files verdampen (23/06/2020 - VRT NWS)
    Als er 20 procent minder auto's en vrachtwagens op onze snelwegen rijden, dan verdwijnen de structurele files in de ochtend- en avondspits. Bij 10 procent minder verkeer dalen die files met ongeveer de helft. Dat heeft de neer- en opgang van het gemotoriseerde verkeer tijdens de coronacrisis aangetoond. Daarmee is het bewijs geleverd van wat verkeersmodellen sinds lang voorspellen.
    [naar artikel]
  24. Zo willen we de files kwijtraken: ambitieus doel, maar kan het ook lukken? (13/01/2018 - Het Nieuwsblad)
    Een kilometerheffing, minder wagens op de weg en sneller openbaar vervoer. Zo wil Vlaanderen de ellenlange structurele files oplossen tegen 2030. In het voorjaar buigt de Vlaamse regering zich over het Mobiliteitsplan, dat donderdag werd voorgesteld. Voorlopig is er weinig bekend over budgetten, en het ontbreekt aan concrete maatregelen – zelfs de Vlaamse Parlementsleden kregen niet meer te zien dan een powerpointpresentatie. Volgens experts zijn de doelstellingen ambitieus, maar haalbaar. “Toch is er nog enorm veel werk aan de winkel.”
    [naar artikel]
  25. Veel minder verkeer op de snelwegen: waarom staan we toch in de file? (14/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Er is nog steeds 20% minder verkeer op onze snelwegen dan voor corona, en tóch neemt het aantal files langzaam maar zeker toe. Woensdag, de dag voor Hemelvaart, kregen we zelfs af te rekenen met de zwaarste avondspits sinds september. Wat is er eigenlijk aan de hand?
    [naar artikel]
  26. Limburgers wachten niet op Sinterklaas voor kerstboom (30/11/2016 - Het Belang van Limburg)
    Heel wat Limburgers halen nu al een kerstboom in huis. Bij bloemencentrum Thomas in Hasselt, bijvoorbeeld, merken ze dat de verkoop als een trein loopt. Zowat de helft van de bomen is al verkocht, nog voor Sinterklaas. Veel mensen lijken toch nog voor de charmes van een echte boom te kiezen.
    [naar artikel]
  27. NMBS: ‘Minder treinen betekent meer volk op één trein’ (04/08/2020 - De Standaard)
    De NMBS onderzoekt de mogelijkheid om een reservatiesysteem in te voeren. Ze doet dat na een gesprek met de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Die wil ook geen extra treinen naar de kust zolang zo’n systeem er niet is, maar de NMBS zei dinsdagochtend op Radio 1 dat minder treinen betekent dat er meer mensen op één trein zullen zitten.
    [naar artikel]
  28. De UGent gaat minder vliegen (05/06/2018 - VRT NWS)
    Als medewerkers van de universiteit een dienstreis boeken, moeten ze de trein nemen en niet het vliegtuig als ze in minder dan zes uur op hun bestemming geraken. De UGent wil vliegtuigverkeer en dus de uitstoot van CO2 beperken. En de universiteit gaat de uitstoot van elke vliegtuigreis die toch wordt gemaakt compenseren.
    [naar artikel]
  29. Op de bus voelen we ons minder veilig dan op de trein en dat komt door wie naast ons zit (28/08/2019 - De Morgen)
    Uit een bevraging van het instituut voor verkeersveiligheid Vias blijkt dat reizigers zich op de bus minder veilig voelen dan op de trein. Dat komt hoofdzakelijk door overlast van medepassagiers. De oplossing zou kunnen komen van meer sociale controle, dus meer controleurs, maar net daar voert De Lijn een reorganisatie door.
    [naar artikel]
  30. Eindelijk: minder files aan grensovergang door nieuwe manier van controleren (23/12/2016 - Het Nieuwsblad)
    Heel wat miserie en lobbywerk later is het eindelijk zover. De controles aan de grensovergang E17 werden bijgestuurd. Na een dag zijn er al minder files. “We hebben jammer genoeg veel leergeld moeten betalen, maar nu zijn we er vanaf.”
    [naar artikel]
  31. Files nemen toe, ook tijdens de daluren (18/07/2018 - Knack)
    De Belgische autobestuurders hebben in de eerste helft van 2018 opnieuw langer in de file gestaan. Vooral tijdens de daluren overdag nemen de files toe, zo blijkt woensdag uit de filebarometer van Touring Mobilis.
    [naar artikel]
  32. Nederlands spoorwegenbedrijf NS raadt reizigers af trein naar België te nemen (29/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
    De Nederlandse spoorwegenmaatschappij Nederlandse Spoorwegen (NS) raadt reizigers af om de trein naar België te nemen, tenzij het echt noodzakelijk is. Zo was er gisteren sprake van een “abnormale drukte” in Antwerpen, aangezien heel wat Nederlanders vanwege de lockdown in eigen land een dagje in België wilden spenderen. Op verschillende snelwegen waren er files en meerdere treinen zaten bomvol. Volgens NS is het in de treinen bijgevolg onmogelijk om voldoende afstand te houden. De dringende oproep geldt tot zondagavond.
    [naar artikel]
  33. Files tijdens spits stagneren, maar nemen toe tijdens daluren (07/09/2017 - Metro)
    Tijdens de eerste zes maanden van 2017 zijn de filelengtes over de volledige dag gestagneerd of zelfs licht gedaald in vergelijking met 2016, door de afname van de structurele spitsfiles. Wel zijn de files tijdens de daluren (10 – 15 uur) toegenomen, zo blijkt uit de filebarometer van mobiliteitsorganisatie Touring. Touring spreekt van een kentering, doordat verplaatsingen meer worden gespreid over de dag. “Mensen gaan vroeger of later naar kantoor, of stellen niet-noodzakelijke en vrijetijdsverplaatsingen uit. Dat laatste is iets waar we, samen met vele anderen, al lang voor pleiten. Misschien beginnen de mensen dat zelf eindelijk door te hebben”, aldus de mobiliteitsorganisatie. De keerzijde is dat we vaker in de file staan tijdens de daluren, tussen 10 en 15 uur. De structurele files, kortere files van 100 tot 250 kilometer, tijdens de daluren zijn enorm toegenomen. In hun geheel zijn de structurele files echter licht afgenomen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd er gedurende 696,4 uur of 29 dagen een filelengte van meer dan 100 km gemeten. Dat is een halve dag minder dan in de eerste helft van 2016, maar nog altijd 3,7 dagen meer dan de eerste zes maanden van 2015. Opvallend is verder de sterke afname van de incidentele en dus zeer lange files. In de eerste 6 maanden van 2017 werd er slechts 54 minuten een filelengte van meer dan 400 kilometer vastgesteld. Die lange files worden meestal veroorzaakt door sneeuw- of regenval of door ongevallen en andere incidenten. Maar door de zeer droge winter en een droog voorjaar, zijn deze files eerder beperkt gebleven in 2017. bron: Belga
    [naar artikel]
  34. Na ellenlange files en verkeerschaos: Hasseltse parkeergarages nemen extra maatregelen (28/11/2023 - Het Belang van Limburg)
    De ellenlange files om zaterdag Hasselt uit te rijden, maken ook de handelaren boos. Wie ondergronds parkeerde, geraakte niet weg binnen het voorziene kwartier. Ook dat, ondanks het verbod, toch linksaf vanuit de Demerstraat de kleine ring op gereden wordt, zorgt voor oponthoud.
    [naar artikel]
  35. Europa wil fietsvriendelijke treinen, NMBS: "Meer plaats voor fietsen betekent minder plaats voor reizigers" (16/11/2018 - VRT NWS)
    Treinreizigers moeten altijd hun fiets mee op de trein kunnen nemen. Dat werd beslist door het Europees Parlement. De NMBS wou onlangs de gewone fiets bannen van de trein tijdens de spitsuren. Maar ze werden teruggefloten door minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Europa wil ook dat spoorwegmaatschappijen meer plaats voorzien voor fietsen.
    [naar artikel]
  36. “Helaas zijn de files niet altijd even erg” (02/11/2016 - Het Belang van Limburg)
    “Helaas zijn de files niet elke dag even erg”, begint verkeersdeskundige Willy Miermans (60) waarmee hij zal eindigen: een pleidooi voor files. “Niet dat ik de mensen toewens dat ze eindeloos staan aan te schuiven. Wel dat er meer wordt nagedacht. Files los je niet op met nog maar eens een rijstrook. Zoals je het parkeerprobleem niet aanpakt via de zoveelste nieuwe parking. Onze mentaliteit moet veranderen. Als ik op de radio hoor zeggen dat de spits dit keer meevalt, denk ik iedere keer verrek. Want dan weet je dat mensen het de volgende ochtend toch weer proberen met de auto. Het moest nog maar eens meevallen”, klinkt de Maaseikenaar.
    [naar artikel]
  37. Staan we straks in files van bussen, trams en treinen? - Michel Maus (05/05/2017 - De Redactie)
    Vandaag duiken alweer twee voorstellen op om fiscale voordelen te geven aan wie zonder wagen naar het werk gaat. Dit is een verkeerde denkwijze want zo lokken we enkel uit dat meer mensen de tram, bus of trein nemen. Stimuleer dat het het werk naar ons komt in de plaats van omgekeerd.
    [naar artikel]
  38. Gouverneur Jos Lantmeeters raadt Limburgers aan zelf maatregelen te nemen (14/07/2021 - Het Belang van Limburg)
    ''Limburgers kunnen zelf maatregelen nemen tegen de wateroverlast. Leg zandzakken of hou het water tegen met houten planken,'' dat dus ook zei gouverneur Jos Lantmeeters vanmiddag in onze studio. Daarnaast deed hij ook een oproep naar de Limburgers om elkaar in deze moeilijke omstandigheden te helpen.
    [naar artikel]
  39. Ondanks vakantie mogelijk toch meer files de komende week (02/07/2017 - De Redactie)
    Het autoverkeer kan morgen hinder ondervinden van enkele werkzaamheden. Omdat er nog veel pendelverkeer is (het bouwverlof start pas later), kan dat leiden tot lange files, waarschuwt de VRT-verkeersredactie.
    [naar artikel]
  40. TEST. Wij sporen van Antwerpen naar Mechelen en nemen de fiets mee (17/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
    De NMBS wil de combinatie fiets-trein aanmoedigen, maar tegelijk bemoeilijken. Vanaf februari zijn gewone fietsen niet meer toegelaten op de trein, tijdens de spitsuren. Er zouden tegelijk méér fietsenstallingen in de stations komen, op termijn tot 50.000. Wij stappen met een stadsfiets op de trein van Antwerpen naar Mechelen, en ontdekken dat er inderdaad bij de reiziger heel wat irritatie bestaat.
    [naar artikel]
  41. Limburgers zijn ‘wagenkampioen’ en West-Vlamingen nemen bijna nooit de bus naar het werk: Mobiliteitskompas legt verschillen bloot (02/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
    De wagen blijft met voorsprong het populairste vervoermiddel voor ons woon-werkverkeer. En niemand gaat meer met de trein werken dan ambtenaren. Het zijn maar twee van de vele conclusies uit het Mobiliteitskompas van Jobat.be, AMS en De Lijn. Bijna 28.000 Vlamingen werkten eraan mee.
    [naar artikel]
  42. 100 per uur op Brusselse ring? Minder files en minder fijn stof, maar “snelheid moet nog verder omlaag” (09/12/2019 - Het Nieuwsblad)
    Wanneer volgende maand de maximumsnelheid op de Brusselse ring zakt naar 100 km per uur, is dat een goede zaak voor het klimaat én tegen de files. “Maar de maatregel is te onvolledig om op grote schaal effect te hebben: ook op andere plaatsen moet de snelheid omlaag”, zegt professor Johan De Mol.
    [naar artikel]
  43. DISCUSSIE. Moet de NMBS fietsen op de trein toelaten, ook in de spits? (17/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Het zal vanaf februari niet meer toegelaten zijn om met een gewone fiets op de trein te stappen tijdens de spitsuren. De maatregel past in een breder fietsplan van de vervoersmaatschappij. Er komen meer fietsenstallingen in de stations, tot 50.000, maar je fiets zomaar mee in een rijtuig nemen wordt verboden op de drukste momenten.
    [naar artikel]
  44. Méér rijstroken en toch méér file: is investeren in de ringwegen rond Antwerpen en Brussel weggesmeten geld? (25/08/2019 - VRT NWS)
    De Vlaamse overheid bouwt momenteel aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen en wil ook rijstroken toevoegen aan de ring rond Brussel. Extra rijstroken voor een snelweg: het beste recept om files te bestrijden? Zo lijkt het toch. Maar onderzoek in Noord-Amerika en Europa wijst uit dat de files na 10 jaar gewoon weer terugkeren. Hoe kan dat? Antwoord: "latente vraag". Wat is dat eigenlijk en kunnen we daar in Vlaanderen iets uit leren?
    [naar artikel]
  45. Op de trein met een rolstoel, een hindernissenparcours (02/06/2023 - De Standaard)
    Door een defecte lift in het station van Mechelen kan student Stef Geeraerts de trein niet meer nemen. De NMBS voorziet tijdelijk in een taxi. Fijn, maar exemplarisch voor de lijdensweg voor pendelaars met een beperkte mobiliteit.
    [naar artikel]
  46. Trein moet ramen sluiten omdat toeristen gevaarlijke selfies nemen (29/04/2019 - Metro)
    In Nieuw-Zeeland heeft de iconische ‘Coastal Pacific’-trein een bijzondere maatregel moeten nemen zodat influencers geen gevaarlijke selfies meer kunnen nemen. De open wagon, waaruit foto’s genomen konden worden, mag nu niet meer betreden worden. De trein rijdt tussen Picton en Christchurch door prachtige landschappen, en heel wat mensen leunden uit de wagon om selfies, foto’s en video’s te maken. Dat is levensgevaarlijk, want de meeste reizigers zijn er zich niet van bewust dat er ook tunnels op de treinroute liggen. Oplossing Daarom is de KiwiRail group – die de dienst organiseert – nu op zoek naar een oplossing zodat toeristen toch nog foto’s kan laten maken zonder zich bloot te stellen aan gevaar. De wagon blijft gesloten tot er een gepaste oplossing uit de bus komt. Lees ook : Fan ‘Lord Of The Rings’ reist door Nieuw-Zeeland als Gandalf Het bericht Trein moet ramen sluiten omdat toeristen gevaarlijke selfies nemen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  47. Toch weer nieuw filerecord, enkele inspanningen ten spijt (18/07/2018 - De Standaard)
    Kiezen we voor langere files en meer luchtvervuiling? Of voor een fietssubsidie en gezonder, milieuvriendelijker transport? Voor de files, toont de filebarometer.
    [naar artikel]
  48. Forse investering in spoorvervoer in de haven moet files op de weg tegengaan (06/02/2023 - Gazet van Antwerpen)
    Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het spoor, en de bedrijven BASF en Combinant investeren ruim dertig miljoen euro in een zeer belangrijke spoorverbinding voor het goederenvervoer in de Antwerpse haven. Dat moet ervoor zorgen dat er vanaf 2026 fors meer goederen met de trein worden vervoerd, en minder met de vrachtwagen.
    [naar artikel]
  49. Staan er nu meer files dan voor corona? (25/10/2022 - VRT NWS)
    Heel wat mensen hebben de indruk dat de files langer zijn dan vroeger. Dat blijkt ook uit de berichten in de inbox van "De inspecteur" op Radio2. Maar klopt dat wel? Staan er nu meer files dan voor corona? Hajo Beeckman, verkeersexpert bij VRT NWS, geeft antwoord.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy