Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

08 December 2021
00:30 uur

Rechters protesteren tegen hervormingen Poolse regering

VRT NWS

11/01/2020 - 11:39

In Warschau, in Polen, wordt vandaag geprotesteerd door de rechterlijke macht. De rechters komen op straat omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de Poolse regering. De betogers vrezen dat de aangekondigde hervormingen van de regering de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van het gerecht zullen ondermijnen. In de betoging zullen ook heel wat rechters uit andere Europese landen meelopen, ook uit ons land.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Poolse president Duda presenteert eigen voorstellen voor hervorming gerecht (25/09/2017 - VRT NWS)
  De Poolse president Andrzej Duda heeft zijn eigen voorstellen voor de gerechtelijke hervormingen in zijn land gepresenteerd. De hervormingen die de regering voorstelde, dreigen volgens de Europese Commissie de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht te ondermijnen. Duda wil nu de invloed van de regering bij de benoeming van rechters verminderen en de president een sterkere positie geven.
  [naar artikel]
 2. Poolse regering onder vuur na georkestreerde campagne tegen dissidente rechters (20/08/2019 - De Morgen)
  De Poolse regering is onder vuur komen te liggen door een uitgelekte lastercampagne tegen dissidente rechters. Lukasz Piebiak, staatssecretaris van Justitie, heeft bij die campagne vermoedelijk een hoofdrol gespeeld, en stapte dinsdag onder druk van de oppositie op.
  [naar artikel]
 3. Europese Commissie opent nieuwe procedure om Poolse rechters “te beschermen” (03/04/2019 - Metro)
  De Europese Commissie heeft vandaag een nieuwe inbreukprocedure gelanceerd om Poolse rechters “te beschermen tegen politieke controle”. Dat heeft vicevoorzitter Frans Timmermans aangekondigd. De Poolse regering heeft twee maanden tijd om te reageren. De Commissie richt haar vizier ditmaal op het nieuwe disciplinaire regime voor rechters in Polen. In dat regime zijn volgens Timmermans niet de noodzakelijke waarborgen voor de bescherming van rechters tegen politieke controle ingebouwd. Dat ondermijnt hun onafhankelijkheid en dat is in strijd met het recht op onafhankelijke en onpartijdige rechtbanken dat de Europese verdragen waarborgen. De Commissie en de conservatief-nationalistische regering in Warschau liggen al jaren op ramkoers over de wijze waarop de regering het gerecht wil hervormen. Zo activeerde de Commissie eind 2017 voor het eerst in de geschiedenis artikel 7 uit het Europese verdrag. Daarnaast lanceerde ze ook een aantal inbreukprocedures. Een ervan noopte de Poolse regering om de omstreden nieuwe regels rond de pensionering van rechters op te schorten. bron: Belga Het bericht Europese Commissie opent nieuwe procedure om Poolse rechters “te beschermen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Rechters verwerpen bezwaren tegen uitslag Poolse verkiezingen (03/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Poolse rechters hebben de talrijke klachten tegen de uitslag van de Poolse verkiezingen verworpen. Die presidentsverkiezingen vorige maand werden...
  [naar artikel]
 5. Duizenden mensen betogen in Warschau tegen de Poolse regering (13/05/2018 - VRT NWS)
  In de Poolse hoofdstad Warschau zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het beleid van de conservatieve regering. Dat melden de Poolse media.
  [naar artikel]
 6. Poolse regering opent aanval op rechters na ‘homovriendelijk’ vonnis (16/06/2018 - De Morgen)
  De Poolse regering heeft met ongekende spierballentaal gisteren de aanval geopend op het Hoog­gerechtshof. Het Hof promoot volgens viceminister van Justitie Marcin Warchol "een totalitair systeem" waarin rechters bepalen hoe gewone Polen moeten leven en waar ze in geloven. 
  [naar artikel]
 7. Poolse senaat verwerpt nipt omstreden wetsvoorstel over rechters (17/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Poolse senaat heeft nipt een wetsvoorstel verworpen dat sancties voorziet voor rechters die zich kanten tegen de hervorming van de Poolse...
  [naar artikel]
 8. Europa waarschuwt Polen over gedwongen pensionering rechters (13/06/2018 - Knack)
  Vicevoorzitter Frans Timmermans (S&D) van de Europese Commissie heeft de Poolse regering aangemaand om dringend stappen te ondernemen tegen de gedwongen pensionering van rechters van het Hooggerechtshof volgende maand. De waarschuwing maakt deel uit van de procedure die de Commissie heeft ingeleid om de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht te vrijwaren.
  [naar artikel]
 9. Poolse Senaat keurt justitiehervorming goed ondanks massaal protest (22/07/2017 - Knack)
  De Poolse regering kan voortaan eigen rechters benoemen in het hooggerechtshof. Ondanks groeiend protesten in binnen- en buitenland tegen die erg controversiële hervorming, is het wetsvoorstel vrijdagnacht goedgekeurd in de Poolse Senaat.
  [naar artikel]
 10. Amnesty: Poolse rechters onder druk na bekritiseren overheidsinmenging (04/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Rechters die de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht proberen te beschermen tegen overheidsinmenging, ondergaan zware intimidatie en druk. Dit...
  [naar artikel]
 11. Poolse Senaat keurt zeer controversiële justitiehervorming goed ondanks massaal protest (22/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Poolse regering kan voortaan eigen rechters benoemen in het hooggerechtshof. Ondanks groeiend protesten in binnen- en buitenland tegen die erg
  [naar artikel]
 12. Protesten kunnen Poolse justitiehervorming niet tegenhouden (22/07/2017 - De Tijd)
  08:42 De Poolse regering kan voortaan eigen rechters benoemen in het hooggerechtshof. Ondanks groeiend protesten in binnen- en buitenland tegen die erg controversiële hervorming, is het wetsvoorstel vrijdag...
  [naar artikel]
 13. Chilenen blijven protesteren terwijl regering grondwettelijke hervormingen voorbereidt (15/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Chili hebben gisteren opnieuw verschillende demonstraties tegen de regering plaatsgevonden, terwijl die regering werkt aan grondwettelijke...
  [naar artikel]
 14. Pools parlement keurt omstreden tuchtwet goed voor rechters (23/01/2020 - Metro)
  Het Poolse parlement heeft de omstreden tuchtwet voor rechters goedgekeurd. De nationalistisch-conservatieve regeringspartij PiS stemde in de Sejm, de eerste kamer van het parlement, met een meerderheid een stemming van de Senaat weg. Die tweede kamer van het parlement, die door de oppositie gedomineerd wordt, had een wetsontwerp van PiS afgewezen. De wet bepaalt dat rechters moeten rekening houden met geldboetes, degradatie of ontslag als ze de beslissingsmacht of legaliteit in twijfel trekken van een andere rechter of gerecht. Ook mogen ze niet politiek actief zijn. De nieuwe wet stootte op hevige kritiek van de Europese Commisie en van grondwetsexperten van de Raad van Europa. Nu wordt de wet voorgelegd aan president Andrzej Duda. In Duda’s omgeving is vandaag vernomen dat de president de wet zou ondertekenen. De regerende PiS-partij heeft justitie de voorbije jaren hervormd. De Europese Commissie heeft wegens de omstreden hervormingen al verschillende procedures opgestart tegen de Poolse regering wegens schendingen van de Europese verdragen. Ook trok ze naar het Europees Gerechtshof. bron: Belga Het bericht Pools parlement keurt omstreden tuchtwet goed voor rechters verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Sociaal protest Chili – Chilenen blijven protesteren terwijl regering grondwettelijke hervormingen voorbereidt (15/11/2019 - Metro)
  In Chili hebben donderdag opnieuw verschillende demonstraties tegen de regering plaatsgevonden, terwijl die regering werkt aan grondwettelijke hervormingen. Zo hoopt ze een einde te maken aan de protesten die al bijna een maand duren. De manifestaties in Santiago verliepen vreedzaam, terwijl de betogers in de stad Valparaiso gewapend waren met stenen en stokken. Daar kwam het tot botsingen met de politie, die traangas inzette, bericht zender 24 Horas. De regering van president Sebastian Piñera beloofde maandag om met een plan te komen om de grondwet aan te passen. Die dateert nog van toen het land een dictatuur was. De regering en oppositiepartijen raakten het donderdag niet eens over de manier om tot die hervorming te komen. De protesten zijn al erg gewelddadig geweest. Meer dan twintig mensen kwamen om en honderden raakten gewond. Bron: Belga   Het bericht Sociaal protest Chili – Chilenen blijven protesteren terwijl regering grondwettelijke hervormingen voorbereidt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. "Wij zijn beschaamd": Poolse moeders protesteren aan grens met Wit-Rusland tegen hard anti-migratiebeleid (24/10/2021 - VRT NWS)
  In de buurt van de grens met Wit-Rusland hebben een 100-tal Poolse moeders (en anderen met hen) geprotesteerd tegen het harde beleid dat de Poolse regering voert tegen vluchtelingen en migranten. "We kunnen niet met de armen gekruist blijven zitten als kinderen wekenlang door de koude, vochtige en sombere bossen moeten dwalen."
  [naar artikel]
 17. Poolse rechters onder druk gezet na aankaarten van overheidsinmenging (04/07/2019 - Metro)
  Rechters die de onafhankelijkheid van het Poolse gerecht proberen te beschermen tegen overheidsinmenging, ondergaan zware intimidatie en druk. Zo worden sommigen overladen door haatmail of worden ze onderworpen aan onderzoeksmaatregelen wanneer ze het probleem proberen aan te kaarten. Dit staat in een rapport dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag vrijgaf. Volgens het rapport heeft de afbrokkeling van de onafhankelijkheid van de justitie zeer concrete gevolgen voor rechters die zich kritisch uitlaten. Sinds 2015 heeft de Poolse regering een waaier aan wetten en beleidslijnen ingevoerd die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnen. Een van de maatregelen is het politiseren van juridische benoemingen. De minister van Justitie heeft nu de exclusieve bevoegdheid om de voorzitters en vicevoorzitters van rechtbanken te ontslaan en te benoemen. Daarnaast werden verschillende rechters van het Hooggerechtshof gedwongen met pensioen gestuurd. De regering heeft ook disciplinaire procedures aangepast zodat die in te zetten zijn tegen rechters die zich verzetten tegen de hervormingen. Sommigen dreigen zo hun job te verliezen, aldus Amnesty International. Meerdere rechters ondergaan intimidatie. Sommige magistraten die juridisch advies vragen aan de hoogste rechtbank van de Europese Unie, het Europese Hof van Justitie, zijn voorwerp van onderzoeksmaatregelen. Bovendien duiken er anonieme twitter-accounts op die persoonlijke aanvallen lanceren op rechters die kritiek uiten op de regering. Op een van deze accounts werd ook een vertrouwelijk documenten bestemd voor de overheid gedeeld. Dat moet volgens Amnesty International aantonen dat deze accounts vermoedelijk gelinkt zijn aan de regering. “De Poolse autoriteiten hebben een heksenjacht ontketend. Achter de schermen intimideren en belasteren ze Poolse rechters en aanklagers die zich moedig verzetten tegen de kaping van justitie door de politiek. Deze intimidatie moet onmiddellijk stoppen”, zegt Barbora Cernusáková, regionale onderzoeker bij Amnesty International. Geconfronteerd met dergelijke intimidaties hebben rechters over heel Polen hun solidariteit getoond met collega’s die onder vuur liggen. Maar, zo schrijft Amnesty International, soms zijn er pogingen om deze solidariteitsacties op hun beurt in de kiem te smoren. In april bijvoorbeeld stuurde de nieuwe voorzitter van de lokale rechtbank in Olsztyn de politie af op een groep rechters en advocaten die uit solidariteit een stakerspost hadden gevormd in de stad. Amnesty International roept andere EU-lidstaten op om Polen aan te manen een einde te maken aan deze praktijken. bron: Belga Het bericht Poolse rechters onder druk gezet na aankaarten van overheidsinmenging verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Polen schrapt omstreden tuchtkamer voor rechters (17/08/2021 - De Tijd)
  11:32 Onder Europese druk ontmantelt de rechts-nationalistische Poolse regering een disciplinair orgaan voor rechters, dat de politieke invloed op justitie nog zou vergroten.
  [naar artikel]
 19. Tusk en Walesa roepen Polen op tot protest tegen justitiehervorming (15/12/2019 - Metro)
  Donald Tusk, de vorige voorzitter van de Europese Raad, heeft zijn Poolse landgenoten opgeroepen om de protesteren tegen de controversiële hervorming van justitie van de regerende conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Gisteren riep de voormalige president Lech Walesa al op tot massaprotest als de regering doorzet met de plannen. “Niemand in Europa zal harder voor de onafhankelijkheid van het gerecht vechten dan de Polen zelf”, zei Tusk aan radiozender Zet. Het is hun “burgerplicht” om het gerecht te bescherming van de vernietiging. Sinds PiS in 2015 opnieuw aan de macht kwam, voert de partij hervormingen door bij de justitie. De Europese Commissie heeft daarom al verschillende procedures opgestart. “De vernietiging van het onafhankelijke gerecht kan nooit toegelaten worden”, tweette Walesa gisteren. “Genoeg” met de hervormingen, aldus de Nobelprijswinnaar voor de Vrede, die met de vakbond Solidarnosc een grote rol speelde bij de val van het communisme in zijn land. Eerder deze week ging het hooggerechtshof opnieuw in tegen de regerende partij. De tuchtkamer die binnen het Poolse Hooggerechtshof is opgericht om rechters te bestraffen “brengt de stabiliteit van de wettelijke orde” in Polen in gevaar, zei voorzitter Malgorzata Gersdorf. Voor Recht en Rechtvaardigheid speelt die tuchtkamer een sleutelrol in de justitiehervorming. Vorige week oordeelde het Hooggerechtshof al dat de nieuwe Nationale Raad van de Rechterlijke Macht, het orgaan dat rechters benoemt, niet onafhankelijk is en dat de tuchtkamer niet beantwoordt aan de Europese vereisten van een rechtbank. Het is de Nationale Raad die de leden van de tuchtkamer kiest. Die tuchtkamer kan iedere rechter of procureur ontslaan. De hervormingen van het juridisch systeem die Warschau wil doorvoeren hebben ook bij de Europese Commissie tot groot ongenoegen geleid. Europees Commissaris voor Justitie Vera Jourova maakte al bekend dat ze zo snel mogelijk naar Polen wil afreizen om deze thema’s te bespreken. bron: Belga Het bericht Tusk en Walesa roepen Polen op tot protest tegen justitiehervorming verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Europees Hof vernietigend voor sanctieregime voor Poolse rechters (15/07/2021 - VRT NWS)
  Het Poolse sanctieregime voor rechters van het opperste gerechtshof en rechters van lagere rechtbanken moet worden aangepast. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in een nieuw arrest. De onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen kan niet meer worden gegarandeerd, luidt het. Het is de tweede beslissing van het Hof over het sanctieregime in twee dagen.
  [naar artikel]
 21. Poolse regering verdedigt hervorming justitieapparaat (19/07/2017 - Knack)
  De Europese Commissie stelt dat de vier hervormingsvoorstellen voor het Poolse justitieapparaat de onafhankelijkheid van het gerecht op de helling zetten en rechters onder politieke controle dreigen te brengen.
  [naar artikel]
 22. Poolse president Duda stelt veto tegen hervorming justitie (24/07/2017 - De Redactie)
  Door de hervorming zou het Poolse parlement zelf rechters in het Hooggerechtshof kunnen benoemen. Er is al lang straatprotest tegen de wet.
  [naar artikel]
 23. Betogers protesteren tegen Roemeense regering voor derde dag op rij (13/08/2018 - Metro)
  In Roemenië zijn zondagavond duizenden burgers de straat opgetrokken, voor de derde dag op rij, om het ontslag van de sociaal-liberale regering te eisen, die in hun ogen corrupt is. Voor het regeringsgebouw in Boekarest verzamelden een tienduizendtal betogers, bericht nieuwsagentschap Agerpress. In Cluj-Napoca ging het om tweeduizend betogers, in Sibiu om duizend en in Iasi om zevenhonderd, meldt nieuwsagentschap Mediafax. Het aantal betogers lag daarmee lager dan de vorige dagen. Alleen al in Boekarest kwamen toen enkele tienduizenden betogers op straat, als protest tegen de door de sociaaldemocratische partij PSD gedomineerde regering. Vrijdag kwam het in de marge van de betoging in Boekarest tot confrontaties met de politie. Meer dan vierhonderd betogers moesten toen verzorging krijgen. Het protest, dat begin 2017 ontvlamde, is gericht tegen justitiehervormingen van de regering. De meeste hervormingen zijn evenwel nog niet uitgevoerd. Volgens critici hebben de hervormingen in essentie tot doel om het gerecht te dwarsbomen in de strijd tegen corruptie. Vooraanstaande politici zouden daarbij belang hebben. bron: Belga Het bericht Betogers protesteren tegen Roemeense regering voor derde dag op rij verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Tienduizenden mensen trekken straat op in Warschau tegen justitiehervormingen (21/07/2017 - Knack)
  Tienduizenden mensen zijn donderdagavond in de Poolse hoofdstad Warschau op straat gekomen om te protesteren tegen de omstreden hervorming van het justitieapparaat. Volgens de organisatoren protesteren zowat 50.000 mensen nabij het presidentieel paleis, de politie houdt het op 14.000 manifestanten. Ook in andere Poolse steden trokken mensen de straat op.
  [naar artikel]
 25. Duizenden Polen op straat tegen hervorming justitie (27/07/2018 - Metro)
  In verscheidene Poolse steden hebben donderdagavond duizenden mensen geprotesteerd tegen de omstreden hervorming van justitie. In de straten van de hoofdstad Warschau scandeerden ze slogans als “Vrij gerecht”, terwijl tegenstanders van de nationalistische regering in Krakau “Europa, geef niet toe” uitriepen. Ze zwaaiden met vlaggen van Polen en de Europese Unie. Behalve in de grootste twee steden van het land, kwamen volgens lokale media ook onder meer in Wroclaw, Poznan en Szczecin meerdere honderden betogers op straat. Ze vrezen voor de onafhankelijkheid van het gerechtsapparaat na meerdere omstreden hervormingen die de rechts-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft doorgevoerd sinds ze in 2015 aan de macht kwam. Meest recentelijk zette een golf van gedwongen pensionering bij het Hooggerechtshof – die 27 van de 72 rechters trof – kwaad bloed. De hervormingen leidde er in december van vorig jaar al toe dat de Europese Unie de zogenaamde ‘artikel 7-procedure’, waarmee de rechten van een lidstaat kunnen worden geschorst, opstartte tegen Polen. Begin juli legden de ministers van Europese Zaken van de Europese Unie de Poolse regering daarvoor nog urenlang op de rooster. Bron: Belga   Het bericht Duizenden Polen op straat tegen hervorming justitie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Europese Commissie daagt Polen voor Hof van Justitie wegens verplicht pensioen rechters (24/09/2018 - VRT NWS)
  Polen zal zich voor het Europees Hof van Justitie moeten verantwoorden omdat het land verschillende rechters van het Hooggerechtshof verplicht met pensioen stuurt. Volgens de Europese Commissie ondermijnt de Poolse regering de onafhankelijkheid van de rechters. 
  [naar artikel]
 27. Poolse pensioenhervorming voor rechters in strijd met EU-recht (05/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Poolse hervorming van de pensioenleeftijd voor rechters en openbaar aanklagers is in strijd met het EU-recht. Dat heeft het Europees Hof van...
  [naar artikel]
 28. Poolse vrouwen protesteren tegen wetsvoorstel dat abortus verbiedt (03/10/2016 - Knack)
  In Polen zijn vrouwen massaal de straat opgetrokken om te protesteren tegen een in de steigers staand verbod op abortus.
  [naar artikel]
 29. EU-Hof verklaart verlaging pensioenleeftijd Poolse rechters onwettig (24/06/2019 - Knack)
  De wet die de pensioenleeftijd verlaagt van de rechters van de hoogste rechtbank van Polen is in strijd met het Europees recht. Dat zegt het Hof van Justitie maandag in een nieuw arrest. De wet doet afbreuk aan het principe dat rechters niet afgezet kunnen worden, 'dat inherent is aan hun onafhankelijkheid'.
  [naar artikel]
 30. Lech Walesa sluit zich aan bij verzet tegen plannen Poolse regering (23/07/2017 - Knack)
  De Poolse oud-president Lech Walesa heeft zich aangesloten bij de protestbeweging tegen de hervorming van het justitieapparaat door de Poolse regering.
  [naar artikel]
 31. Oud-president Walesa sluit zich aan bij protest tegen Poolse regering (23/07/2017 - De Tijd)
  11:16 De Poolse oud-president Lech Walesa heeft zich aangesloten bij de protestbeweging tegen de hervorming van het justitieapparaat door de Poolse regering.
  [naar artikel]
 32. Poolse Hooggerechtshof gaat opnieuw in tegen regeringspartij PiS (10/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De tuchtkamer die binnen het Poolse Hooggerechtshof is opgericht om rechters te bestraffen "brengt de stabiliteit van de wettelijke orde" in Polen...
  [naar artikel]
 33. Poolse Senaat keurt omstreden justitiehervorming goed (22/07/2017 - De Redactie)
  De Poolse Senaat heeft afgelopen nacht ingestemd met de omstreden wet op de hervorming van justitie, ondanks binnen- en buitenlands protest. Alleen president Duda moet nu nog groen licht geven. De regering zal voortaan haar eigen rechters kunnen benoemen in het Hooggerechtshof.
  [naar artikel]
 34. Belgische zuivelindustrie mikpunt van Poolse regering (15/05/2020 - Knack)
  De Poolse regering grijpt de coronacrisis aan om Poolse bedrijven tot economisch patriotisme aan te zetten. Het publiceerde een name and shame-lijst met daarop ook België.
  [naar artikel]
 35. Verhofstadt noemt Poolse regering "erger dan Trump" (28/08/2018 - De Morgen)
  Pools vicepremier Jaroslaw Gowin stelde dat Polen de rechtsspraak van het Europese Hof van Justitie naast zich neer zal leggen als het een Poolse wet zou opschorten die het vervroegd pensioen vraagt van rechters van het Hooggerechtshof. "Polen zal geen andere keuze hebben."
  [naar artikel]
 36. Deze rechter strijdt tegen de ‘totale verwoesting’ van de Poolse rechtspraak (20/11/2019 - De Morgen)
  Poolse rechters die vrezen voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak krijgen steun van een vonnis van het Europees Hof van Justitie. ‘Dit is een sleutelmoment’, zegt Igor Tuleya, een rechter met de bekendheid van een rockster.
  [naar artikel]
 37. Meer dan 120 arrestaties bij Poolse protesten tegen inperking abortus (24/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Poolse politie heeft meer dan 120 mensen aangehouden bij demonstraties tegen nieuwe beperkingen op abortus. Voor de derde dag op rij gingen mensen de straat op om te protesteren tegen die beperkingen.
  [naar artikel]
 38. Ook stakingen in Frankrijk: meer dan 5 miljoen ambtenaren protesteren tegen de regering (10/10/2017 - VRT NWS)
  Niet alleen bij ons is er vandaag een actiedag tegen het beleid van de regeringen. Ook in Frankrijk is er sociale onrust. Ambtenaren, van zorgpersoneel tot onderwijzers, komen er vandaag op straat om te protesteren tegen wat zij de onaanvaardbare maatregelen van de regering noemen. 
  [naar artikel]
 39. EU-ministers leggen Polen op de rooster over controversiële justitiehervorming (26/06/2018 - Metro)
  De ministers van Europese Zaken van de Europese Unie hebben de Poolse regering dinsdag urenlang op de rooster gelegd over de controversiële hervormingen van het gerechtsapparaat. De hoorzitting – een primeur in de EU – was volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans constructief, al lijkt Warschau voorlopig niet van plan om in te binden. De ministers beslissen in juli over het vervolg van de ‘artikel 7-procedure’. De Europese Commissie lanceerde in december de nooit eerder gebruikte artikel 7-procedure tegen Polen, als reactie tegen de gerechtelijke hervormingen in Polen. Die dreigen de politieke invloed op het gerecht te versterken en de rechtsstaat uit te hollen, vreest Europa. De hoorzitting van dinsdag maakt deel uit van het eerste luik van de procedure, die uiteindelijk kan uitmonden in een opschorting van het Poolse stemrecht in de Europese ministerraden. Zo ver komt het – voorlopig – niet. Na een volgens vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans “uitvoerige” presentatie van de Poolse autoriteiten mocht elke lidstaat twee vragen stellen, en dat verliep “constructief” en “zonder vooroordelen”. Maar dat betekent nog niet dat de Europese Commissie nu kan besluiten dat er niet langer een systemische bedreiging voor de Poolse rechtsstaat is, waarschuwde Timmermans. “We hebben vandaag geen verdere stappen van Polen gezien. Het land geeft geen indicatie dat het andere veranderingen zal doorvoeren dan degene die ze al heeft gedaan.” De Commissie wil nu verder onderhandelen met Polen, “om in onderlinge dialoog een oplossing te vinden”. “We moeten het niet over alles eens zijn, maar we moeten kunnen stellen dat de rechtsstaat niet langer wordt bedreigd. Ik blijf ter beschikking van de Poolse autoriteiten.” Tijdens de volgende bijeenkomst van ministers van Europese Zaken in juli zal beslist worden wat de volgende stappen zijn. Het meest dringende probleem is de gedwongen pensionering van 27 van de 72 rechters van het Poolse Hooggerechtshof op 3 juli, maar de Commissie heeft ook problemen met onder meer de bevoegdheid van de minister van Justitie om voorzitters van rechtbanken te ontslaan en om het mandaat van rechters op pensioengerechtigde leeftijd te verlengen. Bron: Belga   Het bericht EU-ministers leggen Polen op de rooster over controversiële justitiehervorming verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Hongaren protesteren tegen propagandamachine van president Orbán (21/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Ongeveer 10.000 mensen kwamen in Boedapest de straat op om te protesteren tegen de controle die de regering op media uitoefent. De betogers zijn...
  [naar artikel]
 41. Slovenen protesteren -te voet, maar vooral op de fiets- tegen hun regering (09/05/2020 - VRT NWS)
  In de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering. Ze verwijten die dat ze de coronacrisis misbruikt om de vrijheden in te perken. De meeste manifestanten betoogden op de fiets, omdat ze zo makkelijker de afstandsmaatregelen in acht konden nemen.
  [naar artikel]
 42. Franse regering: "Hervormingen arbeidsrecht gaan door" (13/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Franse regering is niet onder de indruk van de landelijke protesten tegen geplande hervormingen van het arbeidsrecht. Premier Edouard Philippe
  [naar artikel]
 43. Europa pakt tuchtregels Poolse rechters aan (29/04/2020 - De Tijd)
  15:51 De Europese Commissie start een nieuw juridisch gevecht met Polen over wetgeving die sinds half februari in voege is en rechters onderwerpt aan strenge tuchtregels.
  [naar artikel]
 44. Regering in lopende zaken hebben hervormingen tot stilstand gebracht, betreurt EU-Commissie (26/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aanhoudende uitblijven van een regering met volwaardige bevoegdheden heeft de noodzakelijke hervormingen op federaal niveau bijna tot een...
  [naar artikel]
 45. ‘Eindelijk doet de regering meer dan pappen en nathouden’ (15/01/2017 - De Standaard)
  Bart De Wever verdedigt de vele hervormingen van de huidige regering. Dankzij deze hervormingen is de concurrentiepositie van de bedrijven sterk verbeterd, zei de N-VA-voorzitter in De Zevende Dag op Eén.
  [naar artikel]
 46. Poolse rechter: "De rechtspraak in Polen wordt alleen maar democratischer en rechtvaardiger" (16/09/2018 - De Morgen)
  Voor de Poolse rechtspraak dreigt in Europa een strafbankje. De zorgen over de onafhankelijkheid van Poolse rechters zijn zo groot dat het Europese Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) maandag het lidmaatschap van de Poolse raad waarschijnlijk opschort. Maar Jaroslaw Dudzicz (49), lid van de Poolse raad voor rechtspraak, begrijpt het niet. "Er gebeurt niets gevaarlijks in Polen."
  [naar artikel]
 47. Nicaraguaanse regering trekt omstreden sociale hervormingen in (23/04/2018 - VRT NWS)
  Na dagenlange protesten tegen de geplande verhoging van de socialezekerheidsbijdragen in Nicaragua heeft president Daniel Ortega de omstreden hervormingen tenietgedaan. 
  [naar artikel]
 48. Duizenden betogers protesteren aan Maximiliaanpark tegen asielbeleid van regering (25/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Brussel zijn duizenden mensen samengekomen aan het Maximiliaanpark om te protesteren tegen het asielbeleid van de federale regering. Dat meldt...
  [naar artikel]
 49. Poolse president stelt veto tegen omstreden justitiehervorming (24/07/2017 - Knack)
  De Poolse president Andrzej Duda zal zijn veto tegen de justitiehervorming van de Poolse regering stellen. Die hervorming moest het hooggesrechtshof en de Poolse Raad voor Rechtspraak (KRS) hervormen. Wel vindt hij dat er binnen de twee maanden een nieuwe hervorming klaar moet zijn. Dat zei Duda maandag op een persconferentie.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.