Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

23 October 2021
22:48 uur

BEKIJK - Europese ministers buigen zich over anti-homowet in Hongarije: dit staat op het spel

VRT NWS

22/06/2021 - 15:14

De regeringsleiders van de Europese Unie beraden zich op dit moment over de anti-LGBTI-wet die vorige week in Hongarije werd goedgekeurd. Die bepaalt dat er niet mag worden verwezen naar holebi- en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. Europa-kenner Rob Heirbaut is ter plaatse in Luxemburg en blikt in onze VRT NWS Live vooruit op de Europese ministerraad, politicoloog en LGBTI-activist Rémy Bonny geeft duiding bij de omstreden anti-homowet.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De Croo boos over 'anti-homowet' Hongarije: 'Europees rechtsstaatmechanisme moet worden toegepast' (16/06/2021 - Knack)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) is erg ontstemd over de goedkeuring van een omstreden 'anti-homowet' door het Hongaarse parlement. Volgens eurocommissaris voor Gelijkheid Helena Dalli riskeert Hongarije een Europese straf.
  [naar artikel]
 2. Kan de EU iets doen tegen de anti-homowet in Hongarije? Van Hecke: "Geld is de enige taal die Orbán begrijpt" (25/06/2021 - VRT NWS)
  De Europese regeringsleiders hebben gisteren op de EU-top "quasi unaniem" de anti-homowet van Hongarije veroordeeld. Maar kan de EU eigenlijk iets ondernemen tegen Hongarije en die wet? "Een financiële straf is de enige weg", zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven). "Hongarije uit de EU zetten, kan niet." Van Hecke vindt zowel de houding van Hongarije, als die van de EU, hypocriet.
  [naar artikel]
 3. Premier De Croo wil financiële sancties na anti-homowet in Hongarije: "EU is geen cashmachine" (17/06/2021 - VRT NWS)
  Dat deze week in Hongarije een omstreden anti-LGBTQI-wet is goedgekeurd, valt erg slecht bij premier Alexander De Croo (Open VLD). Hij vindt dat Hongarije financiële sancties moet opgelegd krijgen van de Europese Unie, zo benadrukte hij in de Kamer.
  [naar artikel]
 4. Hongaarse anti-homowet die aan de basis ligt van het massale protest: wat staat er in die wet? En wat is er aan de hand in Hongarije? (23/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Nadat de UEFA de stad München heeft verboden de Allianz Arena woensdagavond te laten oplichten in de regenboogkleuren tijdens de wedstrijd Duitsland - Hongarije, wordt er massaal op gereageerd in Europa. Alle ophef heeft te maken met de anti-homowetgeving die in Hongarije is goedgekeurd. Maar wat houdt die wet in, en wat is er juist verboden? En hoe reageert ons land er op?
  [naar artikel]
 5. De Croo wil Hongarije financieel straffen na anti-homowet (17/06/2021 - De Standaard)
  Premier Alexander De Croo (Open VLD) is ontstemd over de goedkeuring van een omstreden ‘anti-homowet’ door het Hongaarse parlement. ‘Laat mij duidelijk zijn: er is in Europa geen plaats voor homohaat of discriminatie van de LGBTI-gemeenschap’, zei hij in de Kamer. De premier vindt dat de EU het land financiële sancties moet opleggen.
  [naar artikel]
 6. BEKIJK: Waarom wordt Hongarije niet gestraft? En blijft coronacertificaat dode letter? 5 vragen over de EU (07/07/2021 - VRT NWS)
  Al sinds haar ontstaan kan de Europese Unie rekenen op lof én kritiek. Ook het afgelopen jaar werden vragen opgeworpen over de werking van Europese Unie, zoals tijdens de coronacrisis. Voor veel mensen raakte bijvoorbeeld het akkoord over het coronacertificaat niet snel genoeg afgerond. En welke macht heeft de Europese Unie om tegen de anti-homowet in Hongarije in te gaan? Europakenner Rob Heirbaut beantwoordt vijf vragen over de macht en onmacht van Europa.
  [naar artikel]
 7. 150 actievoerders protesteren in Brugge tegen Hongaarse anti-homowet (28/06/2021 - VRT NWS)
  Voor het stadhuis van Brugge hebben een 150-tal actievoerders geprotesteerd tegen de anti-homowet die Hongarije onlangs heeft goedgekeurd. Die wet maakt het onder meer verboden om homoseksualiteit te "promoten" bij minderjarigen en kreeg al bijzonder veel kritiek binnen Europa.
  [naar artikel]
 8. Wat staat er in de Hongaarse anti-homowet die aan de basis ligt van het massale protest? (23/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Nadat de UEFA de stad München heeft verboden de Allianz Arena woensdagavond te laten oplichten in de regenboogkleuren tijdens de wedstrijd Duitsland - Hongarije, wordt er massaal op gereageerd in Europa. Alle ophef heeft te maken met de anti-homowetgeving die in Hongarije is goedgekeurd. Maar wat houdt die wet in, en wat is er juist verboden? En hoe reageert ons land er op?
  [naar artikel]
 9. Pride-maand in Hongarije start in mineur door ophef rond anti-homowet, maar "wet houdt ons niet tegen om te zijn wie we zijn" (25/06/2021 - VRT NWS)
  In Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, zijn vanavond de evenementen voor de jaarlijkse Gay Pride-maand in mineur begonnen door de commotie rond de anti-homowet. Het sobere startevenement vond plaats op een schip en er waren slechts zo'n 150 à 200 genodigden aanwezig. Toch benadrukt de LGBTQ+-gemeenschap: "De wet zal ons niet tegenhouden om te zijn wie we zijn".
  [naar artikel]
 10. Europese ministers buigen zich over Mays brexitplannen (20/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 27 Europese ministers voor Europese Zaken buigen zich vandaag in Brussel voor de zoveelste keer over de brexit. EU-hoofdonderhandelaar Michel...
  [naar artikel]
 11. Vlaams Belang stemt tegen EU-resolutie Hongaarse ‘anti-homowet’ (09/07/2021 - De Morgen)
  Het Europees Parlement heeft gisteren de Hongaarse ‘anti-homowet’ fel veroordeeld. De resolutie van het parlement werd goedgekeurd met 459 stemmen. 147 parlementsleden, onder wie de leden van Vlaams Belang, stemden tegen en 58 onthielden zich.
  [naar artikel]
 12. Hongarije neemt anti-homowet aan, ondanks massaal protest  (15/06/2021 - VRT NWS)
  In Hongarije is een omstreden wet goedgekeurd, die bepaalt dat er niet verwezen mag worden naar holebi- en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. De wet lokt veel kritiek uit. Gisteren kwamen duizenden Hongaren op straat in hoofdstad Boedapest om te betogen tegen de goedkeuring van de wet.
  [naar artikel]
 13. Verhofstadt wil dotatie aan Hongarije verlagen na anti-Europese mediacampagne (19/09/2018 - Knack)
  Guy Verhofstadt, ALDE-fractieleider in het Europees Parlement, is niet te spreken over de anti-Europese mediacampagne die de Hongaarse regering heeft gelanceerd als reactie op het kritische rapport van Judith Sargentini en de procedure tegen Hongarije.
  [naar artikel]
 14. Europees Parlement haalt fel uit: “Hongarije voert agenda om democratie af te breken” (08/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het Europees Parlement heeft donderdag de Hongaarse ‘anti-homowet’ fel veroordeeld. Het gaat volgens de parlementsleden niet om een losstaand incident, maar “eerder om een opzettelijk en vooraf bedacht voorbeeld van de geleidelijke ontmanteling van de grondrechten in Hongarije”. Hun resolutie werd goedgekeurd met 459 stemmen voor, 147 tegen en 58 onthoudingen.
  [naar artikel]
 15. Europees Parlement: 'Hongarije voert agenda om democratie en rechtsstaat af te breken' (08/07/2021 - Knack)
  Het Europees Parlement heeft donderdag de Hongaarse 'anti-homowet' fel veroordeeld. Het gaat volgens de parlementsleden niet om een losstaand incident, maar 'eerder om een opzettelijk en vooraf bedacht voorbeeld van de geleidelijke ontmanteling van de grondrechten in Hongarije'. Hun resolutie werd goedgekeurd met 459 stemmen voor, 147 tegen en 58 onthoudingen.
  [naar artikel]
 16. EU-top: 'Ongeziene confrontatie' met Orban over 'anti-homowet' (25/06/2021 - Knack)
  Op de Europese top in Brussel zijn zo goed als alle leiders donderdag zwaar uitgevallen tegen de Hongaarse premier Viktor Orban vanwege de goedkeuring van de nieuwe wet in Hongarije die een verbod instelt op het afbeelden en propageren van homoseksualiteit, afwijking van genderidentiteit en geslachtsverandering bij minderjarigen. 'Deze confrontatie was ongezien', reageerde premier Alexander De Cr...
  [naar artikel]
 17. Regenboogprotest voor wedstrijd Hongarije-Duitsland, ook andere plekken worden vanavond verlicht (23/06/2021 - VRT NWS)
  Aan de Allianz Arena in München - waar momenteel de wedstrijd Hongarije-Duitsland wordt gespeeld, zijn supporters aangekomen in regenboogkleuren. Zij protesteren daarmee tegen de Hongaarse anti-homowet en de beslissing van UEFA om het stadion niet in verschillende kleuren te tonen. Ook op andere plekken komt er reactie. Een overzicht.
  [naar artikel]
 18. Financiënministers buigen zich over belastingontwijking (14/04/2019 - De Morgen)
  De Europese ministers van Financiën, verenigd in de Ecofin, hebben samengezeten om te debatteren over de Europese plannen ter bestrijding van belastingontwijking. Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem waren de ministers een heel eind gevorderd.
  [naar artikel]
 19. Polen en Hongarije buigen niet voor druk Europese Unie (26/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Polen en Hongarije buigen niet voor de druk van de rest van de Europese Unie in het conflict over financiële steun en het naleven van democratische regels. Het koppelen van subsidies aan de rechtstaat is een slechte oplossing met het risico dat de unie in de toekomst uiteenvalt, zei de Poolse premier Morawiecki op bezoek bij zijn Hongaarse bondgenoot Orbán.
  [naar artikel]
 20. Hongaarse premier Viktor Orbán wil referendum organiseren over omstreden LGBT-wet  (21/07/2021 - VRT NWS)
  De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken anti-homowet die vorige maand gestemd werd in zijn land. De Europese Commissie heeft vorige week een inbreukprocedure gelanceerd naar aanleiding van die wet. Volgens Orbán is dat een aanval op Hongarije.
  [naar artikel]
 21. Rob Heirbaut in Straatsburg: "Afnemen van stemrecht Hongarije zou grote dreun zijn voor het land" (12/09/2018 - VRT NWS)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken gaan rond de tafel zitten met Hongarije om te onderzoeken of het land de Europese waarden schendt. "Twee derde van het parlement vindt dat er een groot probleem is in Hongarije. De scheidsrechter die er definitief over moet beslissen is niet het Europees Parlement, maar dat zijn de 27 lidstaten. De ministers van Buitenlandse Zaken gaan moeten praten met Hongarije en wanneer ze ook van oordeel zijn dat er een probleem is in Hongarije, dan gaan ze dat officieel bekendmaken. Als het blijft voortduren, komen de regeringsleiders aan zet. Zij kunnen sancties invoeren en Hongarije het stemrecht ontnemen. Dat zou een grote dreun zijn voor Hongarije. Zo ver zijn we nog lang niet", meldt Rob Heirbaut.
  [naar artikel]
 22. Nederlandse jurist John Morijn: ‘Europa moet centen Polen en Hongarije inhouden’ (22/07/2021 - De Tijd)
  03:30 Polen en Hongarije zetten het wezen van de Europese samenwerking op het spel. Daarom moet de Europese Commissie alle middelen inzetten, ook het knippen in Europese subsidies, om er de aftakeling van d...
  [naar artikel]
 23. Verhofstadt wil Hongarije financieel straffen voor anti-Europese mediacampagne (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Guy Verhofstadt, ALDE-fractieleider in het Europees Parlement, is niet te spreken over de anti-Europese mediacampagne die de Hongaarse regering...
  [naar artikel]
 24. Europese en Hongaarse experts buigen zich over opsluiting asielzoekers (29/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie en Hongarije gaan een expertenvergadering organiseren om de controversiële nieuwe Hongaarse migratiewet tegen het licht te
  [naar artikel]
 25. Ministers van Volksgezondheid buigen zich over vaccinatie 16- en 17-jarigen (26/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De verschillende ministers van Volksgezondheid buigen zich deze voormiddag tijdens een interministeriële conferentie (IMC) over de coronavaccinatie van 16- en 17-jarigen. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) gaf vorige week al een positief advies voor inentingen met het vaccin van Pfizer/BioNTech, en verwacht wordt dat de ministers het advies zullen overnemen. Allicht zullen de tieners na de 18-jarigen gevaccineerd kunnen worden begin juli.
  [naar artikel]
 26. Groenen willen dat België naar Europees Hof stapt tegen Hongarije (01/07/2021 - De Morgen)
  Groen en Ecolo hebben een resolutie klaar die er bij de Belgische regering op aandringt om Hongarije desnoods zelf voor het Europees Hof Van Justitie te dagen. ‘De vergaande anti-lgbtq+-wet die Hongarije aannam, druist in tegen onze Europese waarden.’
  [naar artikel]
 27. Ministers buigen zich vandaag over nieuwe, veel efficiëntere teststrategie: ‘Cruciaal om virus in te dijken’ (13/01/2021 - De Morgen)
  Hoogrisicocontacten niet enkel testen op dag 7 van hun quarantaine, maar ook op dag 0. Daarover buigen de ministers van Volksgezondheid zich woensdag op vraag van het comité Testing & Tracing. Volgens viroloog Steven Van Gucht is dat ‘cruciaal om het virus in te dijken’.
  [naar artikel]
 28. Oegandese rechtbank schrapt anti-homowet (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 29. Hongarije en Polen blijven samen strijden tegen Europees spreidingsplan voor vluchtelingen (03/01/2018 - Knack)
  Hongarije en Polen zijn vastbesloten om hun anti-immigratiebeleid ook dit jaar volop te verdedigen op de Europese scène.
  [naar artikel]
 30. Belgisch anti-tabaksbeleid gebuisd (23/03/2017 - De Standaard)
  België zakt van de dertiende naar de zeventiende plaats op de Tobacco Control Scale (TCS) in 2016. Dat werd zonet bekendgemaakt op de Europese anti-tabaksconferentie in Porto. De TCS-rangschikking beoordeelt de staat van het anti-tabaksbeleid in 35 Europese landen.
  [naar artikel]
 31. Wat kost corona het Europees topvoetbal? In Premier League staat er een miljard euro op het spel (17/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voer voor (sport-)advocaten en verzekeraars. In de Premier League staat er een miljard euro op het spel. Donderdag buigen de clubs zich in een...
  [naar artikel]
 32. Monsterverliezen in Europees topvoetbal: in Premier League staat er een miljard euro op het spel (17/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Voer voor (sport-)advocaten en verzekeraars. In de Premier League staat er een miljard euro op het spel. Donderdag buigen de clubs zich in een...
  [naar artikel]
 33. Verhofstadt is mikpunt van anti-Europese mediaspotjes Hongaarse regering (19/09/2018 - VRT NWS)
  De Hongaarse regering heeft een anti-Europese mediacampagne gelanceerd. In een reeks spotjes op radio, televisie en de sociale media worden de Hongaren opgeroepen om zich niet te laten chanteren door "de pro-migratiemeerderheid in het Europees Parlement". Een van de politici die in de spotjes te zien is, is Guy Verhofstadt. Hij is niet te spreken over de campagne. De kosten die daarvoor zijn gemaakt moeten worden afgetrokken van de Europese dotatie aan Hongarije, vindt hij. 
  [naar artikel]
 34. Hoogste Amerikaanse rechtbank buigt zich op 1 november over anti-abortuswet Texas (22/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Amerikaanse Supreme Court, het hoogste hof in de Verenigde Staten, zal zich op 1 november buigen over de anti-abortuswet van de staat Texas. Het Supreme Court weigert intussen de toepassing ervan op te schorten. De regering van president Joe Biden had het hof maandag gevraagd de omstreden wet te blokkeren, die de meeste abortussen in de staat tegenhoudt.
  [naar artikel]
 35. Verhofstadt wil Hongarije financieel straffen voor anti-Europese mediacampagne: "Orbàn misbruikt Europees belastinggeld om leugens te verspreiden" (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Guy Verhofstadt, ALDE-fractieleider in het Europees Parlement, is niet te spreken over de anti-Europese mediacampagne die de Hongaarse regering...
  [naar artikel]
 36. Europese Unie denkt voorlopig niet aan sancties tegen Rusland (17/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich in Luxemburg opnieuw over de humanitaire crisis in de Syrische stad Aleppo. Sancties
  [naar artikel]
 37. Europese Unie denkt voorlopig niet aan sancties tegen Rusland (17/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich in Luxemburg opnieuw over de humanitaire crisis in de Syrische stad Aleppo. Sancties
  [naar artikel]
 38. Blufpoker of Russische roulette? Polen en Hongarije spelen hoog spel met 1800 miljard (23/11/2020 - Knack)
  De Europese Unie wil zich beter wapenen tegen lidstaten die de rechtsstaat met de voeten treden. Polen en Hongarije gaan in het verweer, en blokkeren twee dossiers ter waarde van 1800 miljard euro.
  [naar artikel]
 39. EU-Commissie gaat onderzoeken of Hongaarse anti-holebiwet de Europese wetgeving overtreedt (16/06/2021 - VRT NWS)
  De Europese Commissie gaat onderzoeken of de nieuwe omstreden anti-holebiwet uit Hongarije niet in strijd is met de Europese wetgeving. Dat schrijft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op Twitter. De Hongaarse wet verbiedt dat er gepraat wordt over holebi- en transgenders in het bijzijn van minderjarigen. Ook premier De Croo laat weten erg ontstemd te zijn. Hij wil de zaak aankaarten op een Europese ministerraad.
  [naar artikel]
 40. 11 EU-landen weigeren om initiatief tegen anti-holebiwet Hongarije te steunen: diepe waardenkloof gaapt binnen Europa (23/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 11 EU-landen weigeren om initiatief tegen anti-holebiwet Hongarije te steunen: diepe waardenkloof gaapt binnen Europa De Europese Unie is diep verdeeld over een initiatief van de Benelux-landen om Hongarije aan te pakken. Daar vaardigde Viktor Orban een reeks wetten uit die bijzonder vergaand zijn tegen holebi’s. Wat premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week in de Kamer al aankondigde, gebeurt nu: een groep van 14 EU-landen veroordeelt de wetten […] Lees dit artikel: 11 EU-landen weigeren om initiatief tegen anti-holebiwet Hongarije te steunen: diepe waardenkloof gaapt binnen Europa
  [naar artikel]
 41. 11 EU-landen weigeren om initiatief tegen anti-holebiwet Hongarije te steunen: diepe waardenkloof gaapt binnen Europa (23/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 11 EU-landen weigeren om initiatief tegen anti-holebiwet Hongarije te steunen: diepe waardenkloof gaapt binnen Europa De Europese Unie is diep verdeeld over een initiatief van de Benelux-landen om Hongarije aan te pakken. Daar vaardigde Viktor Orban een reeks wetten uit die bijzonder vergaand zijn tegen holebi’s. Wat premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week in de Kamer al aankondigde, gebeurt nu: een groep van 14 EU-landen veroordeelt de wetten […] Lees dit artikel: 11 EU-landen weigeren om initiatief tegen anti-holebiwet Hongarije te steunen: diepe waardenkloof gaapt binnen Europa
  [naar artikel]
 42. EU-ministers zoeken eensgezindheid over wapenembargo tegen Turkije  (14/10/2019 - VRT NWS)
  In Luxemburg buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich over mogelijke sancties tegen Turkije. Onder meer een wapenembargo ligt op tafel, maar daarover is er nog geen eensgezindheid.
  [naar artikel]
 43. Europese kopstukken buigen zich over aartsmoeilijke dossiers: 'Een toxische cocktail' (21/10/2021 - Knack)
  De Europese kopstukken buigen zich de komende twee dagen in Brussel over een resem lastige kwesties.
  [naar artikel]
 44. Europese leiders buigen zich volgende week in Brussel over brexit (03/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen volgende week opnieuw samen in Brussel voor een Europese top. Daar buigen ze zich onder meer...
  [naar artikel]
 45. Schulz veroordeelt "gevaarlijk spel" van Hongarije (02/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz waarschuwt voor het "gevaarlijke spel" dat Hongarije speelt. Boedapest organiseert vandaag
  [naar artikel]
 46. Boze EU-lidstaten Hongarije en Polen blokkeren Europese meerjarenbegroting en corona-herstelfonds (16/11/2020 - VRT NWS)
  Hongarije en Polen blokkeren de opstart van het Europese coronaherstelfonds en de begroting voor de komende zeven jaar. Beide EU-lidstaten voelen zich geviseerd door een afspraak met het Europees parlement, waardoor landen die zich niet houden aan de Europese regels van vrijheid en gelijkheid, minder geld zullen krijgen uit die Europese begroting.
  [naar artikel]
 47. Is Hongarije nog een Europese rechtsstaat? (11/09/2018 - VRT NWS)
  Woensdag stemt het Europees Parlement over een rapport dat erg kritisch is voor de Hongaarse regering en de Hongaarse premier Viktor Orban. Volgens het rapport vormen een aantal ontwikkelingen in Hongarije een "systemische bedreiging" voor de Europese waarden. De opstellers van het rapport willen dat de Europese lidstaten een procedure beginnen tegen Hongarije, die ertoe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de EU verliest.
  [naar artikel]
 48. Europese top over Aleppo: 'Geen sancties tegen Rusland' (17/10/2016 - Knack)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken buigen zich maandag opnieuw over de humanitaire crisis in Aleppo. Sancties tegen Rusland zijn voorlopig niet aan de orde.
  [naar artikel]
 49. EU heeft mogelijkheden genoeg om Hongarije hard aan te pakken voor omstreden anti-lgbtq+-wet (08/07/2021 - De Morgen)
  De Europese Unie beschikt over voldoende juridische mogelijkheden voor een harde aanpak van Hongarije. Als de regering-Orbán stelselmatig de rechtsstaat blijft ondermijnen, kan er gesnoeid worden in de EU-subsidies aan het land. Dit schrijven drie rechtsgeleerden in een rapport dat gisteren werd gepresenteerd.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.