Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 May 2022
21:38 uur

De rechter die niet zomaar aanneemt dat Facebook een monopolie is

De Tijd

29/06/2021 - 18:44

18:43 James E. Boasberg heeft geoordeeld dat de argumentatie van de Amerikaanse telecomwaakhond FTC om Facebook als een monopolie te beschouwen tekortschoot. Wie is deze rechter?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Facebook toch voor rechter voor monopolie en vermeend machtsmisbruik (11/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook moet toch voor de rechter komen in de zaak die de Amerikaanse concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) opnieuw aanspande tegen het socialemediaplatform wegens vermeend machtsmisbruik. Een rechter heeft het verzoek van Facebook, dat onderdeel is van Meta, om de zaak te seponeren afgewezen omdat de aantijgingen van de FTC nu “krachtiger en gedetailleerder” zijn.
  [naar artikel]
 2. Een spelletje monopolie met onze privacy (17/01/2018 - Apache)
  Google, Amazon, Facebook en Apple – GAFA voor de vrienden – zijn de grootste bedrijven op aarde. Ze domineren het internet en technologie op een ongeziene schaal. Ze hebben elk een monopolie in belangrijke online sectoren. In Europa worden ze al langer met argusogen bekeken, maar ook in de VS gaan steeds meer stemmen op
  [naar artikel]
 3. Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’ (21/10/2020 - De Morgen)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘instandhouden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoekadvertenties’. Dat is een ongekend grote stap tegen de groeiende macht van techbedrijven.
  [naar artikel]
 4. "Tijd om Facebook-monopolie te doorbreken" (21/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De monopoliepositie van Facebook op het gebied van sociaalnetwerksites moet doorbroken worden. Een groep organisaties spant samen om de Amerikaanse...
  [naar artikel]
 5. Interfax: Russische rechter beboet Twitter, Facebook en WhatsApp (26/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Interfax: Russische rechter beboet Twitter, Facebook en WhatsApp Techbedrijven Twitter en Facebook hebben boetes opgelegd gekregen van een Russische rechter, meldt persbureau Interfax. De ondernemingen weigeren de gegevens van hun Russische gebruikers in dat land op te slaan. Ook Facebook-dochter WhatsApp kreeg een boete opgelegd. De bedrijven zullen door de hoogte van de boetes niet direct schrikken. Zo moet Twitter 17 miljoen roebel […] Lees dit artikel: Interfax: Russische rechter beboet Twitter, Facebook en WhatsApp
  [naar artikel]
 6. ‘Facebook verwierf monopolie door misleiding' (03/02/2020 - De Tijd)
  16:32 Facebook is dan wel gratis, het gedraagt zich als monopolist door gebruikers te laten betalen met almaar meer persoonlijke data. Met dat argument voorziet Dina Srinivasan het concurrentiedebat van ver...
  [naar artikel]
 7. Rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook (28/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. Facebook had eerder al gevraagd die antitrustzaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat het bedrijf de concurrentie zou onderdrukken.
  [naar artikel]
 8. Mark Zuckerberg: 'Facebook lijkt mij geen monopolie' (11/04/2018 - Knack)
  Mark Zuckerberg beantwoordde dinsdag vijf uur lang vragen van 44 Amerikaanse senatoren over Facebooks datagebruik, privacy en het Cambridge Analytica-schandaal, en beloofde beterschap. Critici zijn niet overtuigd. 'Facebook is goed in pr, slecht in veranderen.'
  [naar artikel]
 9. Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook, beurswaarde historisch hoog (28/06/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook, beurswaarde historisch hoog Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. Facebook had eerder al gevraagd die antitrustzaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat het bedrijf de concurrentie zou onderdrukken. Na de uitspraak sprong het aandeel van Facebook op Wall Street omhoog. Het bedrijf ging voor […] Lees dit artikel: Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook, beurswaarde historisch hoog
  [naar artikel]
 10. Media VS: Amerikaanse Justitie sleept Google voor rechter wegens ‘illegaal monopolie’ (20/10/2020 - De Morgen)
  Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat Google aanklagen wegens het ‘in stand houden van een illegaal monopolie op zoekopdrachten en zoekadvertenties’. Dat melden diverse Amerikaanse media. Een dergelijke aanklacht zou een ongekend grote stap zijn tegen de groeiende macht van techbedrijven.
  [naar artikel]
 11. Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook (29/06/2021 - Knack)
  Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. Het bedrijf had eerder al gevraagd die antitrustzaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat Facebook de concurrentie zou onderdrukken.
  [naar artikel]
 12. Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook, beurswaarde historisch hoog: boven 1.000 miljard dollar (28/06/2021 - VRT NWS)
  Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. Facebook had eerder al gevraagd die zaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat het bedrijf de concurrentie zou onderdrukken. Na de uitspraak sprong het aandeel van Facebook op Wall Street omhoog.
  [naar artikel]
 13. Amerikaanse rechter adviseert collectieve zaak tegen Facebook om gebruik gezichtsherkenning (17/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een rechter in de Verenigde Staten heeft bepaald dat een collectieve rechtszaak de beste manier is om een geschil tussen Facebook en veel...
  [naar artikel]
 14. Waarom niet alleen Facebook, maar ook uw bakker en de jeugdbeweging je plots bestoken met privacy-mails. “Aanvaard ze niet zomaar” (26/04/2018 - Het Nieuwsblad)
  Hebt u het ook al gemerkt de voorbije dagen? Het ene na het andere e-mailtje, van Facebook, Instagram, AirBNB. Met de vraag of u akkoord wil gaan met hun vernieuwde privacy-instellingen. Dat moet zo van Europa. “Bereid u voor op een stortvloed aan mails de komende weken”, zegt de privacycommissie. Ook sportclubs, ziekenhuizen en jeugdbewegingen komen straks aan de beurt. Maar moeten we die ook echt lezen? “Ja. En aanvaard ze niet zomaar.”
  [naar artikel]
 15. Italiaanse rechter verplicht Facebook om account van neofascistische organisatie te heractiveren (12/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Italië heeft een rechter de extreemrechtse groep Casapound gelijk gegeven in hun rechtszaak tegen Facebook. Casapound beweerde dat het sociale...
  [naar artikel]
 16. Facebook-beleggers naar de rechter: "Als een kind dat zijn eigen ouders voor de rechter sleept" (30/07/2018 - De Morgen)
  Een groep Facebook-aandeelhouders stapt naar de rechter na het grootste beursverlies van het bedrijf ooit. Ze hopen op een schikking of een schadevergoeding, maar is dat realistisch? "Kunnen ze deze zaak winnen? Dat lijkt me heel moeilijk."
  [naar artikel]
 17. Rechter verwerpt klacht tegen Facebook wegens machtsmisbruik tegen concurrentie (28/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. Facebook had eerder al gevraagd die antitrustzaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat het bedrijf de concurrentie zou onderdrukken.
  [naar artikel]
 18. Amerikaanse concurrentiewaakhond mag Facebook voor de rechter brengen (12/01/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC mag Facebook voor de rechter brengen. Dat heeft een rechter dinsdag beslist. Dat is slecht nieuws voor de socialenetwerksite, die geprobeerd had om de beschuldigingen rond zijn dominante positie op de markt ongedaan te maken.
  [naar artikel]
 19. Facebook zet mama's in de bloemetjes met tijdelijke emoji (12/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zondag is het moederdag en dat laat Facebook niet zomaar voorbijgaan. Bespaar jezelf een trip naar de bloemenwinkel en geef gewoon digitaal een
  [naar artikel]
 20. Russische rechter beboet Twitter, Facebook en WhatsApp (27/08/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Techbedrijven Twitter en Facebook hebben boetes opgelegd gekregen van een Russische rechter, meldt persbureau Interfax. De ondernemingen weigeren de gegevens van hun Russische gebruikers in dat land op te slaan. Ook Facebook-dochter WhatsApp kreeg een boete opgelegd.
  [naar artikel]
 21. ‘Kristina’ bedreigt 12-jarige jongen via Facebook: “Om me te overtuigen, stuurde ze een foto van blote borsten” (19/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een 12-jarige jongen uit Puurs is op Facebook benaderd door iemand die hem vroeg om een naaktvideo te maken en die door te sturen. De tiener ging niet in op de vraag en lichtte zijn ouders in. Zij waarschuwen nu om niet zomaar iedereen toe te voegen op Facebook.
  [naar artikel]
 22. Verzet tegen ‘monopolie’ op warmtenetten van Eandis en Infrax (03/05/2017 - Apache)
  Volgens verschillende energiebedrijven willen beide distributienetbeheerders zichzelf het monopolie op warmtenetten in Vlaanderen toe-eigenen.
  [naar artikel]
 23. Schoonbroer voor rechter na post op Facebook (11/01/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Paul V. uit Tielen (Kasterlee) moest dinsdag zich voor de rechter in Turnhout verantwoorden voor laster en eerroof. In een bericht op Facebook had hij zijn schoonzus beschuldigd van poging tot doodslag.
  [naar artikel]
 24. Schoonbroer voor rechter na post op Facebook (11/01/2017 - Het Nieuwsblad)
  Paul V. uit Tielen (Kasterlee) moest dinsdag zich voor de rechter in Turnhout verantwoorden voor laster en eerroof. In een bericht op Facebook had hij zijn schoonzus beschuldigd van poging tot doodslag.
  [naar artikel]
 25. Facebook en vooral Instagram minder populair in 2021 (10/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Facebook en Instagram waren vorig jaar in België minder populair dan in 2020. LinkedIn en Messenger daarentegen zagen hun gebruikersaantal wel lichtjes stijgen. Dat blijkt uit cijfers van analysebureau NapoleonCat. "Toch mogen we het monopolie van Meta, het vroegere Facebookmoederbedrijf, niet onderschatten", waarschuwt professor Lieven De Marez.
  [naar artikel]
 26. Johan Van Overtveldt doet opmerkelijk voorstel: “Splits Facebook en Google” (28/05/2018 - De Morgen)
  Ooit wilde N-VA het land splitsen. Vandaag lanceert Johan Van Overtveldt (N-VA) een oproep naar zijn collega-financiënministers om het debat over de splitsing van Google en Facebook op gang te brengen. “Europa kan het monopolie van de techreuzen onder druk zetten.”
  [naar artikel]
 27. Brusselse rechtbank veroordeelt Facebook wegens schending privacy (16/02/2018 - VRT NWS)
  De rechtbank in Brussel heeft Facebook veroordeeld omdat het de privacy in ons land niet respecteert. De privacycommissie had Facebook voor de rechter gedaagd, en die is hun redenering helemaal gevolgd. 
  [naar artikel]
 28. Facebook gaat in tegenaanval (06/04/2019 - De Morgen)
  Alleen Belgische surfers met een Facebook-profiel kunnen voortaan nog de publieke pagina's van Facebook bezoeken. Naar eigen zeggen stelt Facebook zich daar mee in orde met de recente uitspraak die een Belgische rechter deed. 'Dit is pure chantage', reageert de Privacycommissie.
  [naar artikel]
 29. Politici op Facebook mogen niet zomaar de regels meer overtreden (04/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Politici die bewust haatzaaien op Facebook en de regels overtreden, worden binnenkort niet meer getolereerd op de sociale netwerksite. Dat meldt de Washington Post. Facebook reageert daarmee op de kritiek, dat de site te veel ruimte zou geven aan de vrije ‘ongezouten’ mening van politici.
  [naar artikel]
 30. Jongen uit Puurs onder druk gezet om naaktvideo te sturen via Facebook (19/07/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Een 12-jarige jongen uit Puurs is op Facebook benaderd door iemand die hem vroeg om een naaktvideo te maken en die door te sturen. De tiener ging niet in op de vraag en lichtte zijn ouders in. Zij waarschuwen nu om niet zomaar iedereen toe te voegen op Facebook.
  [naar artikel]
 31. Google en Amazon lobbyen voor miljoenen dollars om monopolie te bewaken (23/04/2021 - Express)
  Techgiganten zoals Google en Amazon gaven in het eerste kwartaal van 2021 al miljoenen dollars uit aan de lobbysector. Daarmee willen de techspelers de druk verlichten die zowel de Democraten als de Republikeinen op hun quasimonopolie zetten. Apple en Facebook gaven dit jaar dan meer minder geld uit aan lobbyen. De twee dominante partijen van […] Lees dit artikel: Google en Amazon lobbyen voor miljoenen dollars om monopolie te bewaken
  [naar artikel]
 32. Rechter veroordeelt Facebook: “Belgische privacywetgeving niet gerespecteerd” (16/02/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Facebook eerbiedigt de Belgische privacywet niet. Dat is het oordeel van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.
  [naar artikel]
 33. Rechter veroordeelt Facebook: “Belgische privacywetgeving niet gerespecteerd” (16/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Facebook eerbiedigt de Belgische privacywet niet. Dat is het oordeel van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.
  [naar artikel]
 34. Amerikaanse Justitie wil dat Facebook dochterbedrijven Instagram en WhatsApp afstoot (09/12/2020 - VRT NWS)
  De Amerikaanse toezichthouder FTC en 46 Amerikaanse staten beschuldigen Facebook van een machtsmisbruik en het bezitten van een illegaal monopolie op de markt van sociale media. Om dat te doorbreken moet het bedrijf zijn twee belangrijkste dochterbedrijven afstoten: Instagram en WhatsApp. Het wordt wellicht een lange juridische strijd.
  [naar artikel]
 35. Antwerps veilinghuis in de clinch met Facebook: “We zijn toch niet heiliger dan de paus?” (09/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Opnieuw heeft Facebook Antwerpse kunst gecensureerd. Voor de nieuwe catalogus van het Antwerpse veilinghuis Bernaerts werd voor de cover het kunstwerk ‘Sweet Satellite’ van Pol Mara gebruikt. Maar toen het veilinghuis er een advertentie op Facebook van wilde plaatsen, kwam er al snel protest van de sociale mediasite. Volgens Facebook zou de foto te naakt zijn om zomaar openbaar te publiceren.
  [naar artikel]
 36. Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie (08/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal in de Verenigde Staten klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De procureurs-generaal, zowel Democraten als Republikeinen, vertegenwoordigen onder meer New York, North Carolina, Tennessee en Utah, evenals het District of Columbia, waar hoofdstad Washington toe behoort. De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de […] Lees dit artikel: Tientallen Amerikaanse staten klagen Google aan om vermeend monopolie
  [naar artikel]
 37. Warmtenetpioniers vrezen voor monopolie Fluvius (17/11/2020 - De Tijd)
  18:40 De spelers die de voorbije jaren warmtenetten in ons land uitbouwden, trekken aan de alarmbel. Ze vrezen dat een mogelijk monopolie van de stroom- en gasnetbeheerder Fluvius de opmars van de ontluiken...
  [naar artikel]
 38. Steeds meer regelgeving leidt tot een monopolie van de Big Four (11/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Steeds meer regelgeving leidt tot een monopolie van de Big Four In 2001, twee decennia geleden, zorgde het Enron-schandaal voor een stevige smet op het blazoen van wereldwijd actieve revisorenkantoren. Niet enkel ging Enron overkop – tot dan een van de grootste faillissementen in de Amerikaanse geschiedenis – maar het betekende ook het einde van Arthur Andersen, een van de ‘Big 8’- revisorenkantoren. De ineenstorting van […] Lees dit artikel: Steeds meer regelgeving leidt tot een monopolie van de Big Four
  [naar artikel]
 39. Verdwenen Groenlandse Noormannen hadden monopolie op ivoorhandel en dat heeft bijgedragen aan hun ondergang (08/08/2018 - VRT NWS)
  Vanaf pakweg 1100 n.C. tot in de 14e eeuw hadden de Groenlandse Noormannen zo goed als een monopolie op de invoer van ivoor in West-Europa. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van productieafval van kunstvoorwerpen uit walrusivoor in Europa. Het monopolie was zeer voordelig voor de Viking-kolonies op Groenland, maar mogelijk heeft het wegvallen van de handel in de 14e eeuw in aanzienlijke mate bijgedragen aan het verdwijnen van die kolonies.  
  [naar artikel]
 40. 200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag (08/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: 200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag Lokale Amerikaanse kranten werken stilletjes aan een antitrustzaak tegen Facebook van Meta en Google. De twee techreuzen zouden de digitale advertentiemarkt gemonopoliseerd hebben en zo de kranten financieel doodknijpen. Verschillende kleine Amerikaanse kranten hebben hun lokaal verzet tegen “Big Tech” omgezet in een ware nationale beweging. Zo’n 200 kranten bouwen aan een antitrustzaak tegen Facebook […] Lees dit artikel: 200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag
  [naar artikel]
 41. Veilinghuis Bernaerts in de clinch met Facebook: “We zijn toch niet heiliger dan de paus?” (09/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Opnieuw heeft Facebook Antwerpse kunst gecensureerd. Voor de nieuwe catalogus van het Antwerpse veilinghuis Bernaerts werd voor de cover het kunstwerk ‘Sweet Satellite’ van Pol Mara gebruikt. Maar toen het veilinghuis er een advertentie op Facebook van wilde plaatsen, kwam er al snel protest van de sociale mediasite. Volgens Facebook zou de foto te naakt zijn om zomaar openbaar te publiceren.
  [naar artikel]
 42. Brussels rechter: Facebook schendt Belgische privacywetgeving (16/02/2018 - De Tijd)
  14:31 Facebook eerbiedigt de Belgische privacywet niet. Dat is het oordeel van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.
  [naar artikel]
 43. SNCF ziet monopolie op vervoer Franse treinreizigers verder afbrokkelen (29/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: SNCF ziet monopolie op vervoer Franse treinreizigers verder afbrokkelen Het vervoerbedrijf Transdev zal vanaf midden dit decennium treinen op de verbinding tussen de Franse steden Marseille, Toulon en Nice inzetten. Met deze service maakt Transdev zijn debuut op het Franse netwerk van expresstreinen. Het gebied Provence-Alpes-Côte d’Azur wordt hiermee bovendien de eerste Franse regio die aan het monopolie van de Franse Société Nationale des […] Lees dit artikel: SNCF ziet monopolie op vervoer Franse treinreizigers verder afbrokkelen
  [naar artikel]
 44. Chinese Facebook-chips verboden (12/04/2019 - De Morgen)
  We zullen nooit weten hoe Facebook-chips, -groenten en -frisdrank smaken. Een Chinese rechter heeft beslist dat een voedselproducent geen gebruik mag maken van de naam Facebook.
  [naar artikel]
 45. Pukkelpop en co. slepen Sabam voor de rechter: "Misbruik van monopolie" (29/05/2017 - De Morgen)
  https://images2.persgroep.net/rcs/eZs0Vn28EnHW-oGmE1CDy9GlOfI/diocontent/69742987/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90&format=jpg
  [naar artikel]
 46. Studie beslist over monopolie van De Lijn (25/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Vlaamse regering heeft de benchmarkstudie aanbesteed die moet uitmaken of vervoersmaatschappij De Lijn haar monopolie mag behouden. Draait het slecht uit, dan dreigt De Lijn haar positie kwijt te spelen.Timmie van Diepen
  [naar artikel]
 47. Drie Facebook-gebruikers stappen naar rechter om privacyschending aan te vechten (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Drie gebruikers van de Facebook Messenger-app zijn vandaag een zaak begonnen tegen Facebook. Ze zeggen dat het sociale netwerk hun privacy heeft...
  [naar artikel]
 48. Sven Mary niet onder de indruk van kritiek op #MeToo-uitspraak: ‘Breng mij maar voor de rechter’ (09/03/2020 - De Morgen)
  Advocaat Sven Mary is niet onder de indruk van de commotie na zijn uitspraak dat hij ‘geen vrouwen meer aanneemt’ na #MeToo. De uitspraak leverde hem veel kritiek op en al een tiental klachten bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. ‘Breng mij maar voor de rechter, ik zal me wel verdedigen’, zegt Mary in Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 49. Facebook voor rechter om overname GIF-platform Giphy te verdedigen (25/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Meta, het moederbedrijf van Facebook, verscheen vandaag voor de rechter in verband met de overname van het gifjesplatform Giphy. De Britse waakhond Competition and Markets Authority (CMA) had eerder bevolen dat Meta het animatieplatform Giphy moest verkopen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy