Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 October 2021
22:11 uur

Belastingvoordeel voor tweede woning blijft toch overeind

De Standaard

12/10/2021 - 17:47

De federale regering raakt dan toch niet aan het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede woning. De afschaffing lag op tafel, maar ‘een aantal partijen ging daar niet mee akkoord’, zegt Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Is het belastingvoordeel voor de tweede woning nog een lang leven beschoren? (08/01/2021 - Express)
  Wie vandaag een huis in Vlaanderen of Brussel koopt, kan niet langer genieten van een fiscaal voordeel. Dat is wel nog het geval voor wie in ons land een tweede woning koopt. Vraag is of het federale belastingvoordeel nog lang zal bestaan. De Vlaamse regering heeft op 1 januari 2020 de woonbonus afgeschaft. Dat betekent […] The post Is het belastingvoordeel voor de tweede woning nog een lang leven beschoren? appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Is einde van belastingvoordeel voor tweede verblijf in zicht? (16/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Is einde van belastingvoordeel voor tweede verblijf in zicht? Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren, schrijft De Standaard donderdag. Het is een van de grote ongerijmdheden in onze fiscale wetgeving: terwijl de belastingvoordelen voor de eerste woning (de gezinswoning) […] Lees dit artikel: Is einde van belastingvoordeel voor tweede verblijf in zicht?
  [naar artikel]
 3. CD&V blijft ijveren voor afschaffing belastingvoordeel op tweede woning (13/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Hoewel de maatregel het huidig begrotingsakkoord niet heeft gehaald, blijft regeringspartij CD&V ijveren voor de afschaffing van het fiscaal voordeel op de aankoop van een tweede woning. Dat zei fractieleider Servais Verherstraeten deze avond in de Kamer. “Ik krijg dat aan niemand uitgelegd”, was hij stellig.
  [naar artikel]
 4. Regeringspartijen MR en Vooruit grondig oneens over belastingvoordeel op tweede woning: moet het blijven of niet? (17/10/2021 - VRT NWS)
  "Investeren in een tweede of derde woning betekent niet dat je rijk bent" versus "nee, overheid moet geen tweede, derde of vierde woningen subsidiëren met belastinggeld": de MR en Vooruit zijn het grondig oneens over het belastingvoordeel op tweede woningen, waar voorlopig níet aan wordt geraakt.
  [naar artikel]
 5. CD&V blijft ijveren voor afschaffing belastingvoordeel op tweede woning: “Ik krijg dat aan niemand uitgelegd” (13/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Hoewel de maatregel het huidig begrotingsakkoord niet heeft gehaald, blijft regeringspartij CD&V ijveren voor de afschaffing van het fiscaal voordeel op de aankoop van een tweede woning. Dat zei fractieleider Servais Verherstraeten woensdagavond in de Kamer. “Ik krijg dat aan niemand uitgelegd”, was hij stellig.
  [naar artikel]
 6. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip: “Absurd dat dit voordeel nog niet afgeschaft is” (16/09/2021 - Het Nieuwsblad)
  Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren. Maar hoe komt het eigenlijk dat je een fiscaal voordeel krijgt bij de aankoop van je tweede verblijf, en niet bij de aankoop van je eerste woning?
  [naar artikel]
 7. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip: “Absurd dat het nog niet afgeschaft is” (16/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren. Maar hoe groot is de kans dat de afschaffing wordt doorgevoerd, en vanaf wanneer is dat dan? En hoe komt het eigenlijk dat je een fiscaal voordeel krijgt bij de aankoop van je tweede verblijf, en niet bij de aankoop van je eerste woning?
  [naar artikel]
 8. CD&V wil afschaffing belastingvoordeel op tweede woning: “Ik krijg dat niet uitgelegd” (13/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel de maatregel het huidig begrotingsakkoord niet heeft gehaald, blijft regeringspartij CD&V ijveren voor de afschaffing van het fiscaal voordeel op de aankoop van een tweede woning. Dat zei fractieleider Servais Verherstraeten woensdagavond in de Kamer. “Ik krijg dat aan niemand uitgelegd”, was hij stellig.
  [naar artikel]
 9. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip (16/09/2021 - De Tijd)
  06:53 Groenen, socialisten en CD&V pleiten voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf bij de begrotingsgesprekken. Dat meldt De Standaard.
  [naar artikel]
 10. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip (16/09/2021 - De Standaard)
  Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren.
  [naar artikel]
 11. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip (16/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren, schrijft De Standaard.
  [naar artikel]
 12. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip (16/09/2021 - Het Belang van Limburg)
  Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren, schrijft onze zusterkrant De Standaard donderdag.
  [naar artikel]
 13. Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip: “Valt niet uit te leggen” (16/09/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren.
  [naar artikel]
 14. Bouchez over behoud van belastingvoordeel voor tweede woning: "Waar moeten mensen hun geld anders opzijzetten?” (17/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Premier Alexander De Croo heeft deze week, na ellenlange begrotingsgesprekken, zijn ‘State of the Union’ voorgesteld. De Croo zei taboes te willen doorbreken, maar raakte niet aan het belastingvoordeel voor een tweede of derde woning. Iets waar de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez op hamerde. “Mensen die in België investeren in een tweede of misschien zelfs derde eigendom zijn niet per se rijk”, zei de MR-voorzitter daarover bij de Zevende Dag. “Als mensen geld willen opzijzetten, waar moeten ze dat dan doen?”
  [naar artikel]
 15. Grote gezinnen verliezen belastingvoordeel bij aankoop woning (28/12/2017 - VRT NWS)
  Vanaf de zomer van 2018 komt er een éénvormig belastingtarief van 7 procent bij aankoop van een woning in plaats van het huidige groot en klein beschrijf. Daarmee valt ook de koppeling weg van het tarief aan het kadastraal inkomen en de gezinsgrootte. Het gevolg is dat grote gezinnen het belastingvoordeel dat ze nu soms genieten, zullen verliezen, zo schrijft De Tijd.
  [naar artikel]
 16. MR-voorzitter Bouchez verdedigt belastingvoordeel voor tweede woning: ‘Waar moeten mensen hun geld anders opzijzetten?’ (17/10/2021 - De Morgen)
  Premier Alexander De Croo heeft deze week, na ellenlange begrotingsgesprekken, zijn ‘State of the Union’ voorgesteld. De Croo zei taboes te willen doorbreken, maar raakte niet aan het belastingvoordeel voor een tweede of derde woning. Iets waar de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez op hamerde. ‘Mensen die in België investeren in een tweede of misschien zelfs derde eigendom zijn niet per se rijk’, zei de MR-voorzitter daarover in de Zevende Dag. ‘Als mensen geld willen opzijzetten, waar moeten ze dat dan doen?’
  [naar artikel]
 17. Wat als het belastingvoordeel voor een tweede verblijf verdwijnt? (16/09/2021 - De Tijd)
  11:05 Bij de komende begrotingsgesprekken zal een mogelijke afschaffing van het belastingvoordeel voor een tweede verblijf en investeringsvastgoed op tafel liggen. Een overzicht van de mogelijke gevolgen.
  [naar artikel]
 18. Regering raakt niet aan belastingvoordeel op tweede verblijven (12/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  De federale regering raakt niet aan het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat bevestigt het kabinet van Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne, die dat eerder al meegaf aan Villa Politica.
  [naar artikel]
 19. Regering raakt niet aan belastingvoordeel op tweede verblijven (12/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De federale regering raakt niet aan het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat bevestigt het kabinet van Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne, die dat eerder al meegaf aan ‘Villa Politica’.
  [naar artikel]
 20. Tweede woning dit jaar gekocht? Dan geniet je nog 10 procent registratierechten, ook als aktedatum in 2022 valt (08/10/2021 - VRT NWS)
  Vlamingen die in 2021 een tweede woning kochten, zullen toch slechts 10 procent registratierechten moeten betalen, ook als de akte pas in 2022 wordt verleden. De Vlaamse regering had eerder aangekondigd dat de registratierechten voor een tweede woning verhoogd worden naar 12 procent. Maar voor wie dit jaar nog een tweede woning koopt, zal de datum van het compromis gelden voor de bepaling van de registratierechten. Mensen in die situatie kunnen dus toch nog genieten van 10 procent registratierechten.
  [naar artikel]
 21. Nyrstar stuurt winstwaarschuwing uit (20/09/2018 - De Tijd)
  18:18 De wederopstanding van de zinkverwerker staat even op pauze: het weet nu al dat de tweede jaarhelft slechter wordt dan de eerste. Toch blijft de jaarprognose overeind.
  [naar artikel]
 22. Wat als belastingvoordeel op tweede verblijf verdwijnt? 9 veelgestelde vragen beantwoord (16/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet er sterk naar uit dat het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf of opbrengsteigendom volgend jaar op de schop gaat. Na de Hoge Raad voor Financiën en de groenen, tonen nu ook de socialisten en CD&V zich voorstander van een afschaffing van de gunstmaatregel waarvan honderdduizenden eigenaars gebruik maken. Dat zou de schatkist op termijn 100 miljoen euro opleveren. Wie dreigt hiervan de dupe te worden? Hoeveel belastingvermindering misloopt u dan? En komt er nu een nog grotere rush op tweede verblijven?
  [naar artikel]
 23. Geen woonbonus op eerste woning, wel nog op tweede (03/10/2019 - De Morgen)
  Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.
  [naar artikel]
 24. Ook lening voor tweede woning levert fiscaal voordeel op (27/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Lenen voor de aankoop van een woning blijft interessant. Niet alleen zijn de intresten nog steeds laag, maar ook de fiscus blijft een duit in het
  [naar artikel]
 25. Hoe het ho(e)kje der vrouw ook vandaag nog overeind blijft (06/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Trouwen, kinderen krijgen en het huishouden doen. Dat was destijds de carrière van de Limburgse vrouw. Intussen is er veel veranderd, maar we zijn er nog niet. Het ho(e)kje der vrouw blijft ook vandaag nog overeind.
  [naar artikel]
 26. Prosumententarief voor eigenaars zonnepanelen blijft overeind (23/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het prosumententarief - wat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het distributienet - blijft overeind. Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist, zo meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.
  [naar artikel]
 27. Investeerders in filmproject van Limburgs koppel lopen belastingvoordeel mis (02/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Filmproducent Corsan moet een nieuwe klap incasseren. Het bedrijf kreeg van de fiscus geen fiscale attesten uitgereikt voor de film ‘Killing Season’, nodig voor het belastingvoordeel voor investeerders. Via de rechtbank wilde Corsan de attesten toch verkrijgen, maar het kreeg vandaag/woensdag nul op het rekest.
  [naar artikel]
 28. De ene boerkini is de andere niet, en de ene rechtbank is de andere niet (19/12/2018 - De Morgen)
  In een Antwerps zwembad blijft het boerkiniverbod overeind. Een verrassende uitspraak volgens deskundigen, want eerder kwam de Gentse rechtbank tot een tegenovergestelde conclusie. “Ik heb het gevoel dat de rechter bijna op zoek gaat naar redenen om het verbod toch overeind te laten.” 
  [naar artikel]
 29. De ene boerkini is de andere niet, de ene rechtbank is de andere niet (19/12/2018 - De Morgen)
  In een Antwerps zwembad blijft het boerkiniverbod overeind. Een verrassende uitspraak volgens deskundigen, want eerder kwam de Gentse rechtbank tot een tegenovergestelde conclusie. “Ik heb het gevoel dat de rechter bijna op zoek gaat naar redenen om het verbod toch overeind te laten.” 
  [naar artikel]
 30. Begrotingsdiscussie barst los: Open Vld eist 3 miljard euro inspanningen, socialisten, groenen en CD&V willen af van belastingvoordeel tweede woonst (16/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Begrotingsdiscussie barst los: Open Vld eist 3 miljard euro inspanningen, socialisten, groenen en CD&V willen af van belastingvoordeel tweede woonst De federale ploeg maakt zich op voor een verhit begrotingsdebat. En Chokri Mahassine krijgt bezoek van het parket. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) doet een openingsbod. De federale begroting moet dit jaar met minstens 0,2 procent van het bbp verbeteren, volgens het regeerakkoord. Maar De Bleeker wil daar 0,6 procent van maken, […] Lees dit artikel: Begrotingsdiscussie barst los: Open Vld eist 3 miljard euro inspanningen, socialisten, groenen en CD&V willen af van belastingvoordeel tweede woonst
  [naar artikel]
 31. Voorbeschouwing: wie blijft overeind in eerste tv-debat? (26/09/2016 - De Morgen)
  http://dmphotoprovider3.demorgen-cdn.be/photo/voorbeschouwing-wie-blijft-overeind-in-eerste-tv-debat/mruw6lzxgeydgnrwha2c6rsxf43dimq/c94b955c14492f035ecf902248b25b9bbe4c46dcc77a4ccd8cc693272da9a747/fitwidth_642x0_71036684.jpg?v=pXTi3ZQ
  [naar artikel]
 32. 8 tips voor een duurzaam belastingvoordeel (15/09/2016 - Knack)
  Wie op een duurzame manier zijn geld laat renderen, kan eveneens genieten van een belastingvoordeel. De vereniging FairFin heeft acht tips opgelijst hoe je een fiscaal voordeel kan opstrijken.
  [naar artikel]
 33. Ferrari vangt bot: zege van Hamilton in Canada blijft overeind (21/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De uitslag van de GP van Canada, twee weken geleden in Montreal, blijft ongewijzigd. Ferrari’s verzoek tot review werd in Le Castellet afgewimpeld, omdat het geen nieuwe elementen bleek te bevatten. Lewis Hamilton blijft winnaar en Sebastian Vettel blijft tweede door zijn straftijd van vijf seconden.
  [naar artikel]
 34. Waarom de MR een “onlogische” woningkorting blijft verdedigen: “Niet alleen de rijken kopen tweede woning, hoor” (14/10/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het voor velen onlogische fiscale voordeel op een lening voor de tweede woning overleefde onverwacht de begrotingsgesprekken, met dank aan de MR. “Niet alleen rijken kopen een tweede woning, hoor”, reageert Bouchez.
  [naar artikel]
 35. Europees debutant Gerkens blijft overeind (12/04/2019 - De Morgen)
  De 21-jarige Pieter Gerkens maakte zijn Europese debuut bij Anderlecht. In een zwalpend team bleef hij overeind tegen Celtic.
  [naar artikel]
 36. Groen beslist bijna unaniem: kartel met sp.a blijft overeind in Gent (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Gentse kartel tussen Groen en sp.a blijft overeind. Dat hebben de lokale leden van Groen beslist. Het kartel kwam onder druk te staan na de
  [naar artikel]
 37. Belg lust pensioensparen niet (17/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ondanks een aantrekkelijke belastingvoordeel, doen zes op de tien Belgen niet aan pen­sioensparen. Opvallend: ook wie wel spaart, maakt onvoldoende gebruik van het aangeboden ­belastingvoordeel.
  [naar artikel]
 38. LIVE. "Maximaal met twee winkelen? Het blijft toch allemaal wat morrelen in de marge”- Europese afdeling van WHO waarschuwt voor griepseizoen (20/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bubbel van vijf blijft overeind tot zeker eind september en shoppen per twee mag weer vanaf maandag. Het zijn enkele van de beslissingen die de...
  [naar artikel]
 39. Blijft milieuvergunning voor plasmaoven overeind? (11/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Het ziet ernaar uit dat de Limburgse Milieukoepel te laat is met zijn beroepsprocedure tegen de bouwvergunning van de plasmaoven op het Remo-stort. Dus blijft de vergunning die Machiels van de gemeente had gekregen overeind. Machiels heeft intussen ook de milieuvergunning gekregen van de provincie Limburg, die zal de milieukoepel aanvechten bij minister Schauvliege.
  [naar artikel]
 40. Kartel tussen Groen en sp.a blijft overeind in Gent (15/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Gentse kartel tussen Groen en sp.a blijft overeind. Dat hebben de lokale leden van Groen beslist. Het kartel kwam onder druk te staan na de
  [naar artikel]
 41. Kostenkrimp houdt winst X-Fab overeind (27/08/2020 - De Tijd)
  18:52 De chipfabrikant X-Fab verrast met een stevige winstmarge in het tweede kwartaal. Toch blijven de vooruitzichten erg troebel.
  [naar artikel]
 42. MR en Vooruit blijven het oneens over belastingvoordeel tweede woning: ‘We zullen blijven strijden om dat eruit te halen’ (17/10/2021 - De Standaard)
  Regeringspartijen MR en Vooruit blijven het grondig oneens over de fiscale aftrekbaarheid van tweede, derde en vierde woningen. Dat bleek in De zevende dag op Eén. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kondigde aan te zullen blijven strijden tegen de maatregel. ‘Maar hoe moeten de mensen anders iets opzijzetten voor hun pensioen?’, reageerde zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez.
  [naar artikel]
 43. Blijft de ‘klassenstrijd’ toch overeind bij PS? (15/11/2017 - De Standaard)
  De socialistische federaties uit Luik, Charleroi en Brussel dringen erop aan om het woord ‘klassenstrijd’ toch expliciet in te schrijven in het nieuwe socialistische manifest van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Dat schrijft Le Soir vandaag.
  [naar artikel]
 44. 'Deal met PostNL voor mij nog niet van tafel' (15/11/2016 - De Tijd)
  13:57 Voor Bpost-CEO Koen Van Gerven blijft ook na het tweede blauwtje de logica van de deal overeind.
  [naar artikel]
 45. LIVE. Unizo: "Maximaal met twee winkelen? Het blijft toch allemaal wat morrelen in de marge”- Labo in Roeselare onterecht onder vuur (20/08/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De bubbel van vijf blijft overeind tot zeker eind september en shoppen per twee mag weer vanaf maandag. Het zijn enkele van de beslissingen die de...
  [naar artikel]
 46. Geen woonbonus op eerste woning, wel nog op tweede (03/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijven...
  [naar artikel]
 47. Geen woonbonus op eerste woning, wel nog op tweede (03/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél.
  [naar artikel]
 48. Geen woonbonus op eerste woning, wel nog op tweede (03/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf 1 januari krijgt u geen fiscaal voordeel meer op een nieuwe lening voor een eerste woning. Vreemd genoeg wel nog voor een tweede woning.
  [naar artikel]
 49. Fiscaal voordeel tweede woning blijft bestaan en dat doet economen fronsen: "Doet alleen de huizenprijzen stijgen" (20/10/2021 - VRT NWS)
  "Een anomalie", zo wordt het fiscale voordeel voor een tweede woonst wel eens genoemd, maar toch willen de Franstalige liberalen van MR het behouden. Volgens voorzitter Georges-Louis Bouchez profiteert een brede groep middenklassers van die belastingvermindering. Klopt die redenering? Dit leren de cijfers.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.