Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

28 June 2022
05:00 uur

De vraag naar elektrische wagens stijgt. Maar kan de markt wel volgen en blijft dat betaalbaar?

Het Laatste Nieuws

27/01/2022 - 11:09

De Vlaamse regering wil dat vanaf 2029 enkel nog elektrische wagens worden verkocht. Om dat voor het grote publiek mogelijk te maken, zullen de prijzen wel nog aardig moeten zakken. Maar nu al maakt de grote vraag essentiële materialen als lithium en halfgeleiders een pak schaarser en dus duurder. Wij vroegen aan voorzitter Jochen De Smet van EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit, wat hij verwacht van die elektrische omschakeling en het effect op de prijzen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa ontketent een vraagexplosie naar elektrische wagens: verkoopcijfers verdriedubbelen (26/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Europa ontketent een vraagexplosie naar elektrische wagens: verkoopcijfers verdriedubbelen De Europese markt lonkt naar elektrische wagens. Dankzij verschillende overheidsinitiatieven is er een stormloop van nieuwe klanten. Toch loert er voor deze groeiende markt een gevaar om de hoek. Volgens gegevens van zakensite Finbold is de vraag naar elektrische passagiersvoertuigen in Europa de voorbije 12 maanden met 231 procent gestegen. Tussen het tweede kwartaal van […] Lees dit artikel: Europa ontketent een vraagexplosie naar elektrische wagens: verkoopcijfers verdriedubbelen
  [naar artikel]
 2. Bedrijven willen meer elektrische wagens, maar autobouwers kunnen vraag niet volgen (11/02/2020 - Express)
  Vele bedrijven zijn bereid om hun autovloot met elektrische wagens uit te rusten, maar daarbij dreigen belangrijke bevoorradingsprobleem. Dat blijkt uit een rapport van de Climate Group, gebaseerd op een enquête bij ondernemingen die zich hebben geëngageerd tegen eind dit decennium exclusief van elektrische wagens gebruik te maken. ‘Bedrijven zullen tegen eind dit decennium minstens […] The post Bedrijven willen meer elektrische wagens, maar autobouwers kunnen vraag niet volgen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Elektrische wagens verkopen, maar ook de SUV-markt zit in de lift (22/01/2021 - Express)
  SUV boven, dat is een conclusie van het Internationaal Energie-agentschap dat in een rapport kijkt naar de gevolgen van de autoverkoop. Elektrische wagens winnen terrein, maar terreinwagens blijken toch koning. In 2020 viel de verkoop van SUV’s met 3 miljoen, zowat 3 procent van het totaal tegenover vorig jaar, in absolute cijfers. Maar het aandeel […] The post Elektrische wagens verkopen, maar ook de SUV-markt zit in de lift appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 4. Duurdere autobatterijen zetten markt elektrische wagens onder druk (08/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Duurdere autobatterijen zetten markt elektrische wagens onder druk Door de oplopende tarieven voor autobatterijen dreigen ook de prijzen voor elektrische wagens te zullen stijgen. De investeringen in de productie van lithium, een cruciaal bestanddeel van de autobatterij, houden immers geen gelijke tred met de vraag. Dat hebben een aantal experts opgemerkt. Door dit onevenwicht worden vele batterijfabrikanten gedwongen om met hun leveranciers opnieuw […] Lees dit artikel: Duurdere autobatterijen zetten markt elektrische wagens onder druk
  [naar artikel]
 5. Groene golf van elektrische wagens op Vlaamse wegen blijft voorlopig uit (29/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal elektrische of plug-in hybride wagens in Vlaanderen stijgt wel, maar van een grote groene golf in het Vlaamse wagenpark is nog geen sprake. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-parlementslid Andries Gryffroy heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Zo rijden er momenteel 77.645 elektrische of plug-in hybride wagens rond tegenover zo'n 46.000 wagens vorig jaar.
  [naar artikel]
 6. Op de markt van de elektrische wagens wordt het steeds meer drummen (12/07/2020 - Express)
  De Amerikaanse autobouwer Tesla maakt momenteel op de markt van elektrische wagens grote sier. In zijn spoor, zij het op... The post Op de markt van de elektrische wagens wordt het steeds meer drummen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 7. “De verkoop komt in een stroomversnelling”: onze motorexpert over elektrische motorfietsen en de beste modellen op de markt (16/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu alle grote automerken al elektrische wagens hebben, kan de wereld van de motorfiets niet anders dan volgen. Dat een icoon als Harley-Davidson naar de beurs trekt met een apart merk voor elektrische moto’s, toont aan dat het tijd is voor de grote doorbraak. Maar hoe voelt dat, elektrisch rijden? En wat is er vandaag al op de markt? Onze auto-expert Arno Jaspers geeft de stand van zaken en vertelt wat er al op de markt is.
  [naar artikel]
 8. Installatie laadpunten kan groeiende verkoop elektrische wagens niet volgen (14/04/2022 - Express)
  De verkoop van elektrische wagens kent een sterke groei, maar de installatie van openbare oplaadpunten kan dat tempo niet volgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Bloomberg New Energy Finance. Tevens wordt opgemerkt dat de vloot elektrische wagens in China naar zijn omvang meer openbare laadpunten ter beschikking heeft dan in Europa of de Verenigde […]
  [naar artikel]
 9. Aziatische leveranciers blijven markt voor batterijen elektrische wagens domineren (20/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Aziatische leveranciers blijven markt voor batterijen elektrische wagens domineren Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn wereldwijd 4,6 miljoen nieuwe elektrische personenwagens in het verkeer gebracht. Dat betekende een stijging met 109 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Adamas Intelligence. De onderzoekers merken op dat de wereldwijde markt voor elektrische wagens zich de voorbije maanden […] Lees dit artikel: Aziatische leveranciers blijven markt voor batterijen elektrische wagens domineren
  [naar artikel]
 10. Russisch bedrijf brengt mobiele laadstations voor elektrische wagens op de markt (23/12/2021 - Express)
  De Russische onderneming L-charge wil volgend jaar een van zijn mobiele superchargers voor elektrische wagens naar Londen brengen. Het bedrijf hoopt daarbij te kunnen profiteren van de groeiende vraag van chauffeurs met elektrische voertuigen naar oplaadmogelijkheden en de beperkte bestaande laadinfrastructuur. Dat heeft Dmitry Lashin, oprichter van L-charge, in een gesprek met het persbureau Reuters […]
  [naar artikel]
 11. “De nieuwe batterij brengt de verkoop van elektrische motorfietsen in een stroomversnelling”: één motormerk heeft al een bereik tot 420 km (16/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Nu alle grote automerken al elektrische wagens hebben, kan de wereld van de motorfiets niet anders dan volgen. Dat een icoon als Harley-Davidson naar de beurs trekt met een apart merk voor elektrische moto’s, toont aan dat het tijd is voor de grote doorbraak. Maar hoe voelt dat, elektrisch rijden? En wat is er vandaag al op de markt? Onze motorexpert Arno Jaspers geeft de stand van zaken en vertelt wat er al op de markt is.
  [naar artikel]
 12. BMW wil op elektrische automarkt Tesla van de troon stoten (21/04/2022 - Express)
  De dominantie van het Amerikaanse bedrijf Tesla op de wereldwijde markt voor elektrische wagens behoort tot het verleden. Dat heeft Pieter Nota, verkoopdirecteur van de BMW Group bij de voorstelling van het nieuwe model i7 in de Verenigde Staten te kennen gegeven. Nota erkende dat Tesla tot nu toe op de markt van elektrische wagens […]
  [naar artikel]
 13. Groene golf op Vlaamse wegen blijft voorlopig uit (29/03/2021 - Het Nieuwsblad)
  Het aantal elektrische of plug-in hybride wagens in Vlaanderen stijgt wel, maar van een grote groene golf in het Vlaamse wagenpark is nog geen sprake. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-parlementslid Andries Gryffroy heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Zo rijden er momenteel 77.645 elektrische of plug-in hybride wagens rond tegenover zo’n 46.000 wagens vorig jaar. “Dit is een stevige stijging, maar wanneer je weet dat in Vlaanderen meer dan 3,5 miljoen personenwagens ingeschreven zijn, blijft het een klein aandeel,” aldus Gryffroy.
  [naar artikel]
 14. "Voor een particulier anno 2022 in België zie ik voorlopig weinig perspectief": expert bespreekt de markt en kostprijs van elektrische wagens (27/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Vlaamse regering wil dat vanaf 2029 enkel nog elektrische wagens worden verkocht. Om dat voor het grote publiek mogelijk te maken, zullen de prijzen wel nog aardig moeten zakken. Maar nu al maakt de grote vraag essentiële materialen als lithium en halfgeleiders een pak schaarser en dus duurder. Wij vroegen aan voorzitter Jochen De Smet van EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit, wat hij verwacht van die elektrische omschakeling en het effect op de prijzen.
  [naar artikel]
 15. Ook de bloeiende markt van Chinese elektrische voertuigen ontsnapt niet aan de inmenging van de Chinese overheid (13/09/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Ook de bloeiende markt van Chinese elektrische voertuigen ontsnapt niet aan de inmenging van de Chinese overheid Xpeng en Nio zijn naar alle waarschijnlijkheid de meest bekende Chinese producenten van elektrische wagens. Maar het land telt nog tal van andere bedrijven die zich toespitsen op de productie van groene wagens. Het aantal spelers is zelfs zodanig groot dat de Chinese overheid maatregelen neemt om de versnippering van de markt tegen te gaan. […] Lees dit artikel: Ook de bloeiende markt van Chinese elektrische voertuigen ontsnapt niet aan de inmenging van de Chinese overheid
  [naar artikel]
 16. Aantal ingeschreven elektrische wagens stijgt plots naar 2 procent (10/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het aandeel puur elektrische wagens in het totaal aantal inschrijvingen is in december gestegen naar bijna 2 procent. Dat blijkt uit cijfers van...
  [naar artikel]
 17. Chinese producenten van elektrische wagens maken zich klaar om Europa te veroveren (24/04/2021 - Express)
  De Chinese producenten van elektrische wagens lonken naar Europa. Zo heeft onder meer de Chinese wagenproducent Nio laten weten dat het in het tweede jaarhelft van 2021 wil neerstrijken in onze contreien. De Europese markt van elektrische wagens zal binnenkort een aantal nieuwe spelers mogen verwelkomen. Na het laatste jaar van groei op ’s werelds […] Lees dit artikel: Chinese producenten van elektrische wagens maken zich klaar om Europa te veroveren
  [naar artikel]
 18. Aandeel elektrische wagens stijgt plots naar 2 procent (10/01/2019 - Knack)
  Het aandeel puur elektrische wagens in het totaal aantal inschrijvingen is in december gestegen naar bijna 2 procent. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister voor Energie Lydia Peeters (Open VLD).
  [naar artikel]
 19. Huawei heeft één miljard dollar veil voor onderzoek naar elektrische wagens (12/04/2021 - Express)
  Ook Chinese tech-gigant Huawei wil zich op de markt voor elektrische wagens storten. Het bedrijf gaat één miljard dollar investeren in research naar elektrische en zelfrijdende auto’s. ‘Wij willen de concurrentiestrijd aangaan met Tesla en Xiaomi’, aldus topman Eric Xu. Op sommige gebieden is Huawei zijn Amerikaanse concurrent Tesla al de baas, vertelde Xu in […] The post Huawei heeft één miljard dollar veil voor onderzoek naar elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 20. Europese verkoop elektrische wagens piekt in 2020 (05/01/2021 - De Tijd)
  21:12 Vorig jaar zijn op de Europese markt voor het eerst meer dan 1 miljoen elektrische wagens en plug-inhybrides verkocht.
  [naar artikel]
 21. Er rijden te weinig elektrische voertuigen in Vlaanderen rond (16/05/2018 - Metro)
  Van het totale wagenpark in Vlaanderen was vorig jaar maar 0,63% puur elektrisch. Daarmee zit Vlaanderen nog erg ver van de doelstelling van 7,5% tegen 2020. Volgens Jeroen Cockx, coördinator van het Vlaamse actieplan ‘Clean power for transport’, is één van de voornaamste redenen dat het aanbod de vraag niet kan volgen. Het actieplan is er gekomen om het wagenpark mee te helpen vergroenen. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat Vlaanderen voor een aantal doelstellingen best op koers zit. Zo zijn er intussen 1.800 publieke laadpunten. Daarmee zit Vlaanderen op schema om tegen 2020 te komen tot 5.000 publieke laadpunten. En met ruim 18.000 plug-in hybride voertuigen hebben we de kaap van de beoogde 13.600 tegen 2020 al overschreden. Maar het marktaandeel van de puur elektrische wagens blijft met 0,63% (of 5.506 wagens) wel nog ruim onder de beoogde 7,5% tegen 2020. “De vraag zit goed, maar het aanbod kan niet volgen. Er zijn ook nog niet veel modellen en de wachttijden lopen op tot zelfs twaalf maanden”, legt Cockx uit. “Bovendien leiden verkopers hun klanten nog steeds vaak naar wagens op fossiele brandstoffen.” Gebruikers hebben geen spijt Vlaams minister Bart Tommelein van Energie (Open Vld) erkent dat de doelstelling tegen 2020 misschien niet gehaald zal worden, maar hij is er wel rotsvast van overtuigd dat de grote omschakeling er snel zal komen. Zo zal het aanbod stelselmatig vergroten en zal de prijs voor de consument zakken. Intussen zit de laadinfrastructuur “op schema” en blijken gebruikers erg tevreden met hun aankoop en willen ze niet terug naar wagens op fossiele brandstoffen. “Dat kan een enorme versnelling teweegbrengen, zeker als traditioneel sterke merken hun aanbod verruimen met elektrische wagens”, aldus Tommelein. Lees ook : Steeds meer jongeren rijden met een elektrische fiets Het bericht Er rijden te weinig elektrische voertuigen in Vlaanderen rond verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Toyota gaat niet halsoverkop volledig voor elektrische wagens gaan (05/12/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Toyota gaat niet halsoverkop volledig voor elektrische wagens gaan Meer en meer wagenproducenten spitsen zich toe op de productie van elektrische wagens. Ook Toyota werkt aan dergelijke projecten. De autoproducent brengt in 2022 een volledig elektrische wagen op de markt. Maar het bedrijf heeft ook nog oog vooor andere realisaties. Zo zal het blijven werken aan hybride en waterstofwagens. Toyota’s eerste wapenfeit? Het bedrijf […] Lees dit artikel: Toyota gaat niet halsoverkop volledig voor elektrische wagens gaan
  [naar artikel]
 23. Diesels dalen pijlsnel, tweedehands en elektrische wagens vliegen de deur uit: dit zijn alle cijfers en de meest verkochte modellen op de markt (09/10/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Al 33,5% — of 1 op 3 — van alle wagens die dit jaar verkocht werden, is (minstens deels) elektrisch aangedreven. Dat is dubbel zoveel als in 2020. Zo blijkt uit cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio: “Tegen 2030 rijden op de Belgische wegen makkelijk 1,4 miljoen elektrische wagens rond.” Waarom worden zo weinig nieuwe wagens ingeschreven? Welke elektrische en hybride wagens worden het meest verkocht? En wat gebeurt er op de tweedehandsmarkt? Een overzicht van alle cijfers.
  [naar artikel]
 24. ‘Betaalbaar’ Tesla-model gelanceerd op Europese markt (04/01/2019 - De Morgen)
  De Tesla Model 3, die geldt als een ‘betaalbare’ elektrische wagen, is gelanceerd op de Europese markt. Elektrisch rijden blijft echter weinig populair in Vlaanderen.
  [naar artikel]
 25. Volkswagen koestert grote ambities op wereldwijde markt elektrische wagens (07/09/2020 - Express)
  De Duitse autoconstructeur Volkswagen Group heeft alle troeven in handen om zijn Amerikaanse concurrent Tesla snel in te halen als... The post Volkswagen koestert grote ambities op wereldwijde markt elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 26. Elektrische wagens in opmars, maar Frankrijk zet mes in subsidies (28/09/2020 - Express)
  Frankrijk zet het mes in subsidies voor hybride en elektrische wagens. De komende jaren gaan de premies stelselmatig naar beneden,... The post Elektrische wagens in opmars, maar Frankrijk zet mes in subsidies appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. Porsche verdubbelt ontwikkelingsbudget voor elektrische wagens tot 6 miljard euro (03/02/2018 - Metro)
  Porsche gaat zijn budget voor de ontwikkeling en bouw van nieuwe elektrische wagens verdubbelen tot 6 miljard euro. Dat heeft de voorzitter van de autobouwer, Oliver Blume, bekendgemaakt. Het geld zal in de komende jaren geïnvesteerd worden in zowel hybride als puur elektrische modellen. De sportwagenbouwer wil zijn eerste puur elektrische Porsche Mission E tegen het einde van 2019 op de markt brengen. “Op dit moment gaan we nog in alle marktsegmenten na waar elektrificatie zin heeft en op welk moment.” Mogelijk komen er nog andere elektrische wagens naast de Mission E, zei Blume. De Mission E zal gemaakt worden in het Porsche-hoofdkwartier in Zuffenhausen bij Stuttgart. De interesse is vooral groot in de Verenigde Staten en Noorwegen. “Er is natuurlijk ook veel vraag uit Duitsland, maar ik moet zeggen dat elektrische mobiliteit hier aanzienlijk trager op gang komt”, aldus de voorzitter. bron: Belga  
  [naar artikel]
 28. Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen (02/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen Op Duitse wegen zullen deze maand voor het eerst één miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat heeft minister van Economie Peter Altmaier vrijdag aangekondigd. Duitsland wilde tegen 2020 een wagenpark van één miljoen elektrische wagens halen. “Iedereen dacht dat dit een onmogelijke doelstelling was. Maar amper een halfjaar later dan voorzien, zullen er in juli 2021 […] Lees dit artikel: Eén miljoen elektrische wagens op Duitse wegen
  [naar artikel]
 29. Britten kopen nu meer elektrische wagens dan Fransen (26/04/2021 - Express)
  Het Verenigd Koninkrijk is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar Frankrijk voorbij gestoken als tweede grootste Europese markt voor elektrische auto’s. Dat blijkt uit een rapport van autoconsulent Matthias Schmidt. Duitsland blijft met een bijzonder grote marge Europees marktleider. De onderzoeker kwam tot de vaststelling dat in het Verenigd Koninkrijk tijdens het eerste kwartaal […] Lees dit artikel: Britten kopen nu meer elektrische wagens dan Fransen
  [naar artikel]
 30. 17 procent van nieuwe auto’s die we kopen zijn elektrisch en hybride, marktaandeel stijgt steeds sneller (03/11/2020 - VRT NWS)
  In september van dit jaar waren maar liefst 17 procent van alle verkochte nieuwe wagens op de Belgische markt elektrisch of hybride. De populariteit van dit type auto’s neemt snel toe omdat Europa steeds strengere milieuregels oplegt. Autofabrikanten brengen daarom vaker modellen op de markt die minder of geen CO2 uitstoten en voor de consument aantrekkelijk en relatief betaalbaar zijn.
  [naar artikel]
 31. Veel beter dan Tesla: hier is de elektrische auto met de beste actieradius op de markt (17/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Veel beter dan Tesla: hier is de elektrische auto met de beste actieradius op de markt Tesla wordt vaak voorgesteld als DE referentie wat de elektrische wagens betreft, vooral als het gaat om hun actieradius. Maar een auto die op het punt staat de Europese markt te betreden, is erin geslaagd om de grenzen te verleggen en het beste product van Elon Musk met bijna 100 km te verslaan. Met minder […] Lees dit artikel: Veel beter dan Tesla: hier is de elektrische auto met de beste actieradius op de markt
  [naar artikel]
 32. Duits kartelonderzoek naar operatoren laadpalen elektrische wagens (15/07/2020 - Express)
  In Duitsland start het Bundeskartellamt, dat de marktconcurrentie moet beschermen, een onderzoek naar de installatie van laadstations voor elektrische wagens.... The post Duits kartelonderzoek naar operatoren laadpalen elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 33. De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft (17/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft Beleggers hebben meer en meer aandacht voor producenten van elektrische wagens. De populariteit van sommige autofabrikanten op de beurs is zodanig groot dat ze nu al meer waard zijn dan de gevestigde waarden. Het aandeel van Rivian, een producent van elektrische wagens die vorige week naar de beurs trok, is sinds zijn beursintroductie met maar […] Lees dit artikel: De zoektocht naar de nieuwe Tesla: de beurswaarde van deze producenten van elektrische wagens is ontploft
  [naar artikel]
 34. Europa stoot China van de troon als marktleider in verkoop elektrische wagens (28/04/2020 - Express)
  Europa is voor de verkoop van elektrische wagens het voorbije kwartaal een grotere markt geworden dan China. Dat is de... The post Europa stoot China van de troon als marktleider in verkoop elektrische wagens appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 35. Engie springt op markt elektrische bedrijfswagens (06/01/2020 - De Tijd)
  15:38 Samen met de leasingmaatschappij Arval gaat het energiebedrijf Engie elektrische auto’s leasen. Onder de naam Numobi willen ze tegen 2030 in België een vloot beheren van 30.000 elektrische wagens.
  [naar artikel]
 36. Ook elektrische wagens hebben startproblemen in de koude. Dit is wat je eraan kan doen (11/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het zijn drukke dagen voor pechverhelpingsorganisatie VAB. Startproblemen bij wagens met een verbrandingsmotor uiteraard, maar VAB vertelt aan HLN Drive dat ook elektrische wagens met de nodige problemen kampen.
  [naar artikel]
 37. Eind dit decennium rijden op de wereld 145 miljoen elektrische wagens rond (29/04/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Eind dit decennium rijden op de wereld 145 miljoen elektrische wagens rond Tegen het einde van dit decennium zal de wereldwijde elektrische autovloot 145 miljoen voertuigen tellen. Een dergelijk arsenaal zou de vraag naar olie met miljoenen vaten kunnen doen terugvallen. Dat is de boodschap van een rapport van het International Energy Agency (IEA). Op dit ogenblik telt de wereld volgens het rapport een vloot van 11 […] Lees dit artikel: Eind dit decennium rijden op de wereld 145 miljoen elektrische wagens rond
  [naar artikel]
 38. Elektrische wagens bieden meer opslagcapaciteit dan vaste netwerk (30/01/2020 - Express)
  Elektrische wagens kunnen niet alleen een belangrijke bijdrage tot een duurzame mobiliteit leveren, maar vormen ook een interessant platform voor de promotie van nieuwe energiebronnen. Dat staat in een rapport van het International Renewable Energy Agency (Irena). De onderzoekers berekenden dat elektrische wagens tegen het midden van deze eeuw met hun batterijen een gezamenlijke opslagcapaciteit […] The post Elektrische wagens bieden meer opslagcapaciteit dan vaste netwerk appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 39. BMW wil elektrische modellen twee jaar eerder dan voorzien op de markt brengen (24/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse autobouwer BMW wil zijn elektrische wagens sneller op de markt brengen dan tot dusver gepland was. Al in 2023, of twee jaar vroeger dan...
  [naar artikel]
 40. Hybride wagens doen het beter dan elektrische (04/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Het voorbije jaar zijn er in België 2.713 elektrische wagens ingeschreven. Dat is minder dan een half procent van de totale autoverkoop, blijkt uit de meest recente cijfers van automobielfederatie Febiac. De markt groeit ook traag: in 2016 werden er 2.055 elektrische wagens ingeschreven. Hybride voertuigen kennen een veel grotere opmars, met zowat 24.000 inschrijvingen in 2017 of zowat twee derde meer dan het jaar voordien. En voor het eerst werden er in 2017 meer benzine- dan dieselwagens verkocht in ons land.
  [naar artikel]
 41. Umicore investeert 300 miljoen euro in batterijen elektrische wagens (08/05/2017 - De Redactie)
  Met de investering wil het bedrijf inspelen op de groeiende vraag naar batterijen voor elektrische voertuigen.
  [naar artikel]
 42. Volvo brengt reeks zware elektrische vrachtwagens op de markt (20/04/2021 - Express)
  De Zweedse constructeur Volvo brengt eind volgend jaar een reeks elektrisch aangedreven zware vrachtwagens op de markt. Volgens de onderneming is de tijd rijp om ook het zware wegtransport door elektrische wagens te laten uitvoeren. Klanten kunnen al dit jaar een order plaatsten voor de drie nieuwe volledig elektrische modellen. ‘Meer en meer transportbedrijven beseffen […] Lees dit artikel: Volvo brengt reeks zware elektrische vrachtwagens op de markt
  [naar artikel]
 43. “Met zonnepanelen op je huis rijd je 30.000 kilometer voor slechts 300 euro”: zo blijft elektrisch rijden wél betaalbaar (10/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  We betalen ons vandaag blauw voor elektriciteit, maar binnen x-aantal jaar moeten we ook allemaal elektrisch rijden. Hoe betaalbaar is dat nog? Hoeveel kost het om een elektrische wagen thuis op te laden? Komt dat goedkoper uit dan benzine of diesel? En hoe belangrijk zijn zonnepanelen in dit verhaal? We vroegen het aan voorzitter Jochen De Smet van EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit.
  [naar artikel]
 44. Bedrijfsvloot vindt onvoldoende elektrische wagens (04/10/2019 - Express)
  Het bedrijfsleven toont een duidelijke interesse in elektrische auto’s. Toch blijkt het vaak moeilijk om met deze technologie een vloot bedrijfswagens uit te bouwen. Vaak moeten men immers vaststellen dat de fabrikanten onvoldoende capaciteit hebben om de vraag in te vullen. Dat zegt Andreas Schulte, redacteur bij de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Lange levertijden en een beperkte keuzemogelijkheid staan volgens hem de uitbouw van een vloot elektrische bedrijfswagens in de weg. ‘Er is duidelijk sprake van een flessenhals,’ getuigt Patrick Heidrich, vlootmanager bij het Duitse bouwbedrijf Wolff & Müller. ‘Het aanbod op de markt blijkt immers niet op de vraag te kunnen inspelen.’ Gigantische groeimarkt Ook Christoph Stürmer, autospecialist bij analyst PricewaterhouseCoopers (PwC), zegt dat vooral de fabrikanten de overstap naar elektrische wagens blijken af te remmen. ‘Niet iedereen die op elektrische mobiliteit wil overstappen, vindt een model naar zijn gading,’ betoogt Stürmer. Uit een rapport van het onderzoeksbureau Dataforce blijkt amper 2 procent van de Duitse vloot bedrijfswagens met elektrische aandrijving te rijden. Toch zou 12 procent bij een volgende aankoop op een elektrisch alternatief willen overstappen. ‘De markt biedt de fabrikanten een gigantische groeimarkt,’ zegt Andreas Schulte. ‘Alleen al in Duitsland zouden de fabrikanten aan de bedrijven 4,5 miljoen elektrische wagens kunnen verkopen.’ ‘Wie vandaag wil elektrische wagens wil kopen, moet echter met lange levertijden rekening houden,’ zegt Marc-Olivier Prinzing, voorzitter van het Bundesverband Fuhrparkmanagement, de sectororganisatie van de Duitse leasingbedrijven. Levertijden zouden volgens sommige bronnen tot vier of vijf maanden uitlopen. Hybride alternatieven Ook de beperkte actieradius van de autobatterij en een gebrek aan oplaadpunten kunnen problemen opleveren, maar vele bedrijfswagens rijden minder ver dan het dagelijks bereik zou toelaten. Daarnaast wordt ook op de hoge aankoopprijzen van de elektrische wagen gewezen. ‘Indien voor de problemen van de elektrische auto geen oplossing wordt gevonden, dreigt echter een andere technologie de bovenhand te zullen halen,’ waarschuwt analyst Stürmer. ‘Er komt binnenkort een nieuwe generatie plugin-hybrides op de markt. Die zouden de plaats van de elektrische auto in de bedrijfsvloot kunnen innemen.’ The post Bedrijfsvloot vindt onvoldoende elektrische wagens appeared first on Express.
  [naar artikel]
 45. Verkoop elektrische wagens VW: + 165 procent (20/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Verkoop elektrische wagens VW: + 165 procent De Volkswagen Group heeft in de eerste jaarhelft aanzienlijk meer elektrische auto’s en plug-inhybrides aan de man gebracht. Dat maakte de autobouwer dinsdag bekend. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gingen wereldwijd 170.939 elektrische auto’s van de VW-merken naar klanten. Het gaat om een stijging met 165 procent ten opzichte van de eerste […] Lees dit artikel: Verkoop elektrische wagens VW: + 165 procent
  [naar artikel]
 46. “Vlaanderen moet tandje bijsteken om aanbod elektrische wagens te vergroten” (16/05/2018 - Metro)
  “Vlaanderen moet een tandje bijsteken om een groter aanbod aan elektrische wagens naar hier te krijgen”, zegt Michel Martens, directeur van de studiedienst van sectorfederatie Febiac. Uit een tussentijdse evaluatie van het actieplan “Clean power for transport” van de Vlaamse regering bleek vandaag dat Vlaanderen de doelstelling van het aantal puur elektrische wagens tegen 2020 niet zal halen. Volgens Jeroen Cockx, coördinator van het Vlaamse actieplan, is één van de voornaamste redenen dat het aanbod de vraag niet kan volgen. “Een van de redenen is dat de laadinfrastructuur in ons land achterop hinkt ten opzichte van andere landen”, reageert Martens. “Automerken bieden enkel elektrische auto’s aan waar er een marktrijpe situatie voor is. Ik kan me voorstellen dat een constructeur eerst andere landen zal bedienen als de incentives daar groter zijn. Het gaat dan ook bijvoorbeeld om specifieke infrastructuur zoals parkings of de toelating om op busbanen te rijden.” Volgens Martens is de omslag in productiecapaciteit van benzine en diesel naar elektrisch ook niet eenvoudig. “Autofabrieken die vooral diesel en benzine produceren, moeten zich omvormen tot fabrieken die vooral elektrisch en hybride produceren. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar er zijn toch een aantal modellen waarvan de productie goed op dreef is.” Hij benadrukt dat het aantal plug-in hybrides wel op schema zit. “Het is niet zozeer de doelstelling om meer puur elektrische voertuigen op de markt te krijgen, maar om meer elektrische kilometers te rijden”, klinkt het. Dat kan volgens Martens onder meer door een fiscaal voordeel te geven aan wie met zijn plug-in hybride ook effectief meer elektrische kilometers aflegt. bron: Belga Het bericht “Vlaanderen moet tandje bijsteken om aanbod elektrische wagens te vergroten” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 47. Elektrische wagens kunnen op sterke klantentrouw rekenen (25/01/2021 - Express)
  De eerste generatie chauffeurs van elektrische wagens blijkt een sterke intentie te tonen om de technologie ook in de toekomst trouw te blijven. Dat blijkt uit een studie van analisten JD Power en PlugShare, gebaseerd op een enquête bij 9.632 eigenaars van elektrische wagens in de Verenigde Staten in de herfst van vorig jaar. Vastgesteld […] The post Elektrische wagens kunnen op sterke klantentrouw rekenen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 48. Belg blijft schichtig over volledig elektrische wagens, hybride wint aan populariteit (16/01/2020 - Express)
  Bijna een derde van de Belgische weggebruikers wil in hun nieuwe wagen een hybride elektrische motor.  Iets minder dan 1 op 10 zou gaan voor een volledig elektrische wagen. Dat blijkt uit de Global Automotive Consumer Study 2020 van onderzoeksbureau Deloitte. Auto’s op benzine of diesel boeten in aan populariteit. In 2018 wou 64 procent […] The post Belg blijft schichtig over volledig elektrische wagens, hybride wint aan populariteit appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 49. Q8 installeert tientallen laadpunten voor elektrische wagens: “Concurrenten zullen snel volgen” (27/08/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Brandstoffenverkoper Q8 gaat in de komende twaalf maanden in België een twintigtal snelladers voor elektrische wagens installeren langs grote winkels. De Delhaize in Rumst komt als eerste aan de beurt. En het aantal tankstations van Q8 waar elektrisch kan worden geladen, wordt in de komende vijf jaar vervijfvoudigd. “De concurrenten van Q8 zullen snel volgen”, zegt autospecialist Tony Verhelle.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy