Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

20 October 2020
08:25 uur

Is koning Leopold III ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s aan het einde van WOII?

De Morgen

02/05/2019 - 11:15

Is koning Leopold III aan het einde van WO II ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Uit nieuwe documenten blijkt dat de Nederlandse koningin Wilhelmina een poging in die zin heeft ondernomen om Leopold te helpen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Is koning Leopold III aan het einde van WOII ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Dat probeerde de Nederlandse koningin Wilhelmina (02/05/2019 - De Morgen)
  Is koning Leopold III aan het einde van WO II ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Uit nieuwe documenten blijkt dat de Nederlandse koningin Wilhelmina een poging in die zin heeft ondernomen om Leopold te helpen.
  [naar artikel]
 2. ‘Nederlandse koningin Wilhelmina probeerde Leopold III vrij te krijgen in ruil voor topnazi’s’ (02/05/2019 - De Morgen)
  Is koning Leopold III aan het einde van WO II ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Uit nieuwe documenten blijkt dat de Nederlandse koningin Wilhelmina een poging in die zin heeft ondernomen om Leopold te helpen.
  [naar artikel]
 3. Hoe koning Leopold III en zijn “chère” koningin Wilhelmina Hitler wilden stoppen: “Vernietiging van de mensheid voorkomen” (02/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina wou aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onze koning Leopold III uitruilen tegen enkele topnazi’s. Dat Wilhelmina en Leopold III het goed met elkaar konden vinden, bleek al uit hun geheime correspondentie die na ruim 75 jaar openbaar werd gemaakt. Daarin spraken beide vorsten over hun gezinsleven. Maar ook en vooral over hun vrees voor “de vernietiging van de mensheid”. Al heeft Leopold een ultiem plan om de oorlog af te wenden, lezen we.
  [naar artikel]
 4. Nederlandse koningin Wilhelmina wou nazi’s uitruilen voor Belgische koning Leopold III (30/04/2019 - Het Nieuwsblad)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina wou aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onze koning Leopold III uitruilen tegen enkele topnazi’s. Dat blijkt uit een bundel met oorlogsdagboeken van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens waaruit de Nederlandse krant Trouw publiceert. Dat Wilhelmina en Leopold III het goed met elkaar konden vinden, bracht onze krant eerder al naar buiten. Zo hadden ze samen ook een plan om Hitler te stoppen.
  [naar artikel]
 5. Leopoldsburg wilt Koning Leopold II-laan wijzigen: “Veel bewoners vragen erom” (16/06/2020 - VRT NWS)
  De gemeente Leopoldsburg wil af van haar Koning Leopold II-laan. Dat schrijft het Belang van Limburg. Gezien de commotie rond Koning Leopold II en Belgisch koloniaal verleden, lijkt het waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann gepast om de straatnaam te wijzigen. De Koning Leopold II-laan ligt op het militair domein, dus ook Defensie wordt gevraagd om advies.
  [naar artikel]
 6. Nederlandse koningin Wilhelmina wou nazi’s uitruilen voor koning Leopold III (30/04/2019 - Metro)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina heeft aan het einde van de oorlog gevraagd te onderzoeken of er een opmerkelijke uitruil mogelijk was met de nazi’s. Zij maakte zich zorgen over het lot van de Belgische koning Leopold III, die met zijn gezin door de Duitsers in Oostenrijk gevangen werd gehouden. Ze vroeg daarom in maart 1945 aan haar minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens via het Vaticaan “af te tasten” of topnazi’s een vluchtweg kon worden geboden in ruil voor de vrijlating van de Belgische koningsfamilie. Dat blijkt uit ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’, een bundel met originele oorlogsdagboeken van Van Kleffens, die dinsdag verschijnt en waar de krant Trouw uit publiceert. Ze zijn ingeleid en van notities voorzien door de historicus Michael Riemens. Het verzoek voor deze uitruil van de koningin is opmerkelijk omdat zij een anti-papistische en juist in de oorlogsjaren duidelijke anti-Duitse houding had. Maar om een mede-koningshuis dat in problemen verkeerde te helpen, was zij bereid tot deze deal, blijkt uit Van Kleffens dagboeken. Bron: Belga   Het bericht Nederlandse koningin Wilhelmina wou nazi’s uitruilen voor koning Leopold III verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 7. Koning Leopold II van zijn sokkel gehaald in Ekeren (09/06/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Het standbeeld van koning Leopold II op de Markt in Ekeren is weggehaald. Deze morgen takelde een firma het beeld, na twee aanslagen in korte tijd, van zijn sokkel en bracht het naar het depot van openluchtmuseum Middelheim. Enkele weken geleden werd Leopold II met rode verf beklad en vorige week werd het beeld met een brandversneller zwaar beschadigd.
  [naar artikel]
 8. Standbeeld koning Leopold II van zijn sokkel gehaald in Ekeren (09/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het beschadigde standbeeld van koning Leopold II op de Markt in Ekeren is weggehaald. Dinsdagmorgen takelde een firma het beeld van zijn sokkel en bracht het naar het depot van openluchtmuseum Middelheim. Enkele weken geleden werd het beeld van Leopold II met rode verf beklad en vorige week werd het met een brandversneller zwaar vernield.
  [naar artikel]
 9. Man zorgt voor opschudding nadat hij tegen koning Filip zegt: “Leopold II was geen goede koning” (26/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Heel even was er wat opschudding in het publiek toen koning Filip de mensen ging begroeten bij zijn aankomst in Duffel, waar hij en koningin Mathilde dinsdag kunstencentrum De Loods bezochten. Een man drukte de koning de hand en mompelde iets onverstaanbaars. Daarop kwam de koning wat dichter en toe zei de man hem ongegeneerd dat hij tegen koningen is en dat hij Leopold II geen goede koning vond. Er volgde wat ongemakkelijk gelach bij de omstanders, de koning zelf liet de sneer over zijn voorvader rustig passeren en schudde verder handen. Uit het publiek riep iemand de durfal vermanend toe: “Ga naar huis”, klonk het.
  [naar artikel]
 10. Koning Leopold II is weg, en daar zal het niet bij blijven (30/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Dag op dag na de onafhankelijkheid van Congo is aan het Zuidpark het standbeeld van Koning Leopold II verwijderd. Deze vorst met bedenkelijke...
  [naar artikel]
 11. Koning Leopold II is weg, maar daar zal het niet bij blijven (30/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Dag op dag 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo is aan het Zuidpark het standbeeld van Koning Leopold II verwijderd. Deze vorst met...
  [naar artikel]
 12. Controverse over standbeelden van Leopold II: waarom is de Belgische koning zo omstreden? (05/06/2020 - VRT NWS)
  Het protest tegen racisme in de Verenigde Staten doet bij ons de controverse rond Leopold II weer oplaaien. De laatste dagen zijn meerdere standbeelden van de voormalige Belgische koning beklad en er zijn petities gestart om beelden te verwijderen. Leopold II voerde eind 19e eeuw een schrikbewind in zijn privékolonie Congo-Vrijstaat, de plaatselijke bevolking werd er uitgebuit en mishandeld. Wie was Leopold II en wat maakt zijn beleid zo omstreden? En hebben standbeelden van de Belgische vorst hier nog wel een plaats?
  [naar artikel]
 13. Komt er een volksraadspleging over Leopold II-laan in Leopoldsburg?  (17/06/2020 - VRT NWS)
  In Leopoldsburg wil oppositiepartij PRO dat er een volksraadpleging komt over een mogelijk nieuwe naam voor de Koning Leopold II-laan. Sommige inwoners vinden dat die straat een nieuwe naam moet krijgen, andere vinden dat niet nodig. Koning Leopold II staat in ons land de laatste dagen opnieuw ter discussie, in de nasleep van de wereldwijde protesten tegen racisme.
  [naar artikel]
 14. ‘Koningin Wilhelmina overwoog ruil met nazi’s om koning Leopold te redden’ (30/04/2019 - De Morgen)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina heeft aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan haar minister van Buitenlandse Zaken gevraagd of er een uitruil mogelijk was met de nazi’s. Dat meldt de Nederlandse krant Trouw vandaag. Ze maakte zich zorgen over het lot van onze koning Leopold III die met zijn gezin in Oostenrijk gevangen werd gehouden door de Duitsers.
  [naar artikel]
 15. "Wég met het standbeeld van koning Leopold II in Halle" (03/06/2020 - VRT NWS)
  Een 19-jarige studente uit Halle is met een petitie gestart om het standbeeld van de voormalige Belgische koning Leopold II weg te halen uit de stad. In verschillende steden zijn mensen begonnen met gelijkaardige petities. De ondertekenaars vinden het ongepast dat een figuur als Leopold II een standbeeld heeft, terwijl hij de gruwelijkste dingen heeft gedaan in Congo. Het protest tegen racisme in de Verenigde Staten doet de discussie weer oplaaien.
  [naar artikel]
 16. Standbeeld van Leopold II op Troonplein in Brussel beklad (10/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het standbeeld van koning Leopold II op het Troonplein in Brussel is door enkele vandalen beklad met rode verf en verschillende opschriften. De ‘Black Lives Matter’-beweging en een nieuwe petitie om standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld te halen, doen de discussie en het vandalisme opnieuw aanzwengelen.
  [naar artikel]
 17. De liefdeloze Valentijnsdag van 1845: de eerste koning der Belgen schiet de laatste wolf in ons land dood (14/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Met enkele welgemikte schoten was het gebeurd: op 14 februari 1845 schiet koning Leopold I de laatste twee wolven in België dood. De uitroeiing van het dier levert de eerste koning der Belgen een heldenstatus op: de Valentijnsdag dat het einde van de wolf werd.
  [naar artikel]
 18. Ben Affleck regisseert film over Koning Leopold II (22/11/2019 - De Morgen)
  Regisseur Ben Affleck werkt aan de verfilming van “De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo”, het bekende boek van de Amerikaanse schrijver Adam Hochschild.
  [naar artikel]
 19. Bugatti van koning Leopold III geveild voor recordbedrag van 10,7 miljoen euro (05/09/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een Bugatti Type 59 Sports uit 1934 die nog eigendom is geweest van de Belgische koning Leopold III, heeft zaterdagavond tijdens een veiling in...
  [naar artikel]
 20. Leopold I, de eerste koning die de laatste wolf doodschoot (13/02/2019 - VRT NWS)
  Valentijnsdag was nauwelijks gekend op 14 februari 1845 . Toch was het een  dag om te vieren in de prille natie België. Met enkele kogels uit zijn geliefd Engels geweer had koning Leopold I de twee laatste wolven in België uitgeroeid. Minstens een van de twee opgezette wolven wordt vandaag nog steeds bewaard in het depot van het Museum voor Natuurwetenschappen.
  [naar artikel]
 21. Dank, o dank, koning Leopold III (13/04/2019 - De Morgen)
  'Onze zaak is rechtvaardig en rein. Leve België.' In Kortrijk staat het enige standbeeld van Leopold III, de controversiële vierde Koning der Belgen. 'Die mens bedoelde dat goed.'
  [naar artikel]
 22. Kampse voor- en tegenstanders voeren ’s nachts actie over Leopold II: “Laat geschiedenis zoals het is” (17/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Enkele straatnaamborden in de Koning Leopold II-Laan in Leopoldsburg zijn dinsdagnacht beklad. Maar er is ook tegenreactie. Zo werd een spandoek opgehangen met de boodschap: Blijf van onze historiek af!
  [naar artikel]
 23. "Koningin Wilhelmina dacht aan ruil met nazi's om koning Leopold III te helpen" (30/04/2019 - VRT NWS)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina zou aan het einde van Wereldoorlog II willen hebben laten onderzoeken of er een ruil met de nazi's mogelijk was om de Belgische koning Leopold III te kunnen helpen. Die werd op dat moment vastgehouden in Oostenrijk. Dat schrijft het Nederlandse blad Trouw op basis van oorlogsdagboeken van Eelco van Kleffens, die toen minister van Buitenlandse Zaken was.
  [naar artikel]
 24. Australië gaat naam van gebergte veranderen na heisa rond “kwade tiran” Leopold II (12/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Australische deelstaat Western Australia (WA) gaat de naam veranderen van het Koning Leopold-gebergte, omdat dat vernoemd is naar de Belgische koning Leopold II. Dat bericht de Australische openbare omroep ABC.
  [naar artikel]
 25. ‘Leopold II had zijn zinnen op China gezet’: Johan Op de Beeck doet het héle verhaal van koning Leopold II uit de doeken (04/09/2020 - De Morgen)
  Met Leopold II - Het hele verhaal schrijft geschiedenisauteur Johan Op de Beeck een veelomvattend portret van een omstreden Belgische koning met grenzeloze overmoed. ‘Hij was voor zijn tijd visionair.’
  [naar artikel]
 26. Geen enkele koning had zo’n neus voor zaken als Leopold II (28/07/2016 - Het Nieuwsblad)
  Een van ’s werelds duurste villa’s – vandaag te koop voor zo’n 300 miljoen euro – is ooit nog door onze koning Leopold II gebouwd. Historici zijn niet verbaasd: “Leopold II is met zijn neus voor gouden, weliswaar soms stinkende zaakjes altijd de ‘moneymaker’ van onze koninklijke ­familie geweest.” Het maakte hem al snel miljardair, één van Europa’s rijkste mensen. En dat is ook ons land aan te zien, getuige de vele ­gebouwen die hij liet neerpoten en die vandaag een paar miljard euro waard zouden zijn.
  [naar artikel]
 27. De beeldenstorm tegen Leopold II: 'Zo inconsequent is N-VA nu ook weer niet' (12/06/2020 - Knack)
  De anti-royalistische N-VA staat niet mee op de barricaden tegen de standbeelden van koning Leopold II. Volgens literatuurwetenschapper Kevin Absillis (UA), gespecialiseerd in Vlaamse natievorming, is dat niet onlogisch.
  [naar artikel]
 28. Einde WOII herdacht aan graf van Onbekende Soldaat (08/05/2018 - VRT NWS)
  Aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel vond vanochtend de jaarlijkse plechtigheid plaats om het einde van WOII te herdenken. Exact 73 jaar geleden, op 8 mei 1945, kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde. In aanwezigheid van ambassadeurs, ministers en oud-strijders werd dat herdacht. Er waren deze keer ook zo'n 160 leerlingen uit het secundair onderwijs bij. 
  [naar artikel]
 29. Man spreekt koning aan in Duffel: “Leopold II was geen goede koning” (26/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Heel even was er wat opschudding in het publiek toen koning Filip de mensen ging begroeten bij zijn aankomst in Duffel, waar hij en koningin Mathilde dinsdag kunstencentrum De Loods bezochten. Een man drukte de koning de hand en mompelde iets onverstaanbaars. Daarop kwam de koning wat dichter en toe zei de man hem ongegeneerd dat hij Leopold II geen goede koning vond. Er volgde wat ongemakkelijk gelach bij de omstanders, de koning zelf liet de sneer over zijn voorvader rustig passeren en schudde verder handen. Uit het publiek riep iemand de durfal vermanend toe: “Ga naar huis”, klonk het.
  [naar artikel]
 30. Mogelijke sabel van koning Leopold I morgen onder de hamer (02/05/2017 - De Standaard)
  Morgen wordt bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts een sabel geveild die mogelijk gedragen werd door koning Leopold I. Naar verluidt droeg de eerste koning van België de sabel bij zijn eedaflegging. Over hard bewijs van echtheid beschikt het veilinghuis echter niet.
  [naar artikel]
 31. Australië geeft Koning Leopold-gebergte nieuwe naam (05/07/2020 - Knack)
  De bergketen die gekend was als Koning Leopold-gebergte krijgt na 131 jaar de naam Wunaamin Miliwundi Ranges, dat kondigde de regering van Western Australia vandaag aan.
  [naar artikel]
 32. Leopold II wankelt overal in België (11/06/2020 - De Morgen)
  De standbeelden van koning Leopold II wankelen op hun voetstuk. De KU Leuven haalt een buste weg uit zijn bibliotheek, Oostende overweegt een tegenbeeld en Brussel richt een werkgroep op over de standbeelden en de straatnamen die verwijzen naar Leopold II.
  [naar artikel]
 33. Leopold II wankelt, maar niet overal (11/06/2020 - De Morgen)
  De standbeelden van koning Leopold II wankelen op hun voetstuk. De KU Leuven haalt een buste weg uit zijn bibliotheek, Oostende overweegt een tegenbeeld en Brussel richt een werkgroep op over de standbeelden en de straatnamen die verwijzen naar Leopold II.
  [naar artikel]
 34. Koning Leopold II-laan in Leopoldsburg verandert niet van naam (17/06/2020 - VRT NWS)
  Alle fracties van de gemeenteraad van Leopoldsburg hebben beslist dat er geen procedure voor een naamswijziging van de Koning Leopold II-laan wordt opgestart. De straatnaam zal dus behouden blijven.
  [naar artikel]
 35. “Vervang Hasseltse monument Leopold II door koning Albertbeeld van Delphine Boël” (14/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt twijfelt over het monument ter ere van koning Leopold II, want van alle kanten rijzen er vragen over zijn levenswandel. Niet alleen over het bestuur van zijn privékolonie Congo en de moordpartijen die er plaatsvonden, maar ook over zijn grensoverschrijdend gedrag, lang voor de VRT bestond, met een ontelbaar aantal dames in bed in Laken. Het principe ‘klant is koning’ werd door Pol gewoonweg omgekeerd tot ‘koning is klant.’
  [naar artikel]
 36. Bugatti van koning Leopold III geveild voor recordbedrag (05/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een Bugatti Type 59 Sports uit 1934 die nog eigendom is geweest van de Belgische koning Leopold III, heeft zaterdagavond tijdens een veiling in Groot-Brittannië 8,5 miljoen pond (zowat 9,53 miljoen euro) opgebracht.
  [naar artikel]
 37. Beeldenstorm rond Leopold II barst los in Leopoldsburg (17/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  In Leopoldsburg is een beeldenstorm losgebarsten tussen voor- en tegenstanders van de erfenis van koning Leopold de tweede. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de straatnaamborden van de Leopold II Laan beklad door onbekenden. Als tegenreactie werden er spandoeken met de boodschap ‘Blijf van onze historiek af’ opgehangen aan het standbeeld van Leopold I en de straatnaamborden.
  [naar artikel]
 38. Nederlandse koningin bekeek deal met nazi’s over Leopold III (30/04/2019 - De Standaard)
  De Nederlandse koningin Wilhelmina wou aan het einde van de oorlog laten onderzoeken of er een opmerkelijke deal mogelijk was met de Duitsers. Ze stelde voor om belangrijke nazi’s te laten gaan, als Duitsland de Belgische koning Leopold III zou vrijlaten
  [naar artikel]
 39. Waarom koning Filip zwijgt over de heisa rond Leopold II (12/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip zal vandaag geen uitspraken doen over de heisa rond koning Leopold II. Laat staan dat hij de daden – of wandaden, zoals u wilt – van zijn betovergrootoom in Congo openlijk zal veroordelen. Nochtans groeit de publieke en politieke druk op de vorst. Onze royaltywatcher Wim Dehandschutter legt uit waarom hij beslist te zwijgen.
  [naar artikel]
 40. 75 jaar geleden: koning Leopold III naar Duitsland gedeporteerd (09/06/2019 - VRT NWS)
  Op de avond van 6 juni 1944, de eerste dag van de geallieerde landing in Normandië, krijgt koning Leopold III op het Kasteel van Laken van zijn Duitse bewakers te horen dat hij ’s anderendaags naar Duitsland wordt gedeporteerd.
  [naar artikel]
 41. Unieke beelden uit 1923 opgedoken van piepjonge Leopold III bovenop piramide van Cheops in Egypte (25/05/2020 - VRT NWS)
  Bij onderzoek naar het werk van de Belgische Egyptoloog Jean Capart zijn unieke beelden van koning Leopold III uit 1923 boven water gekomen. Daarop zien we hoe Leopold – toen nog kroonprins en 22 jaar oud – de piramide van Cheops in Egypte beklimt. Bovenop de top was er zelfs tijd voor een kopje thee. Leopold III is de grootvader van de huidige koning Filip. Hij was destijds samen met zijn moeder koningin Elisabeth naar Egypte gereisd om de pas ontdekte grafkamers van farao Toetanchamon te bezoeken.
  [naar artikel]
 42. Leopold II wankelt niet overal: ‘Hij heeft zijn stempel op deze stad gedrukt’ (11/06/2020 - De Morgen)
  De standbeelden van koning Leopold II wankelen op hun voetstuk. De KU Leuven haalt een buste weg uit zijn bibliotheek, Oostende overweegt een tegenbeeld en Brussel richt een werkgroep op over de standbeelden en de straatnamen die verwijzen naar Leopold II.
  [naar artikel]
 43. Prins Laurent verdedigt beleid van koning Leopold II: “Hij heeft ook heel veel voor ons land gedaan” (12/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl de voorbije dagen meerdere standbeelden van koning Leopold II beklad werden, verdedigt prins Laurent (56) het beleid van z'n oudoom. “Hij...
  [naar artikel]
 44. Prins Laurent neemt het op voor koning Leopold II: ‘Hij heeft veel gedaan voor België’ (12/06/2020 - De Standaard)
  Prins Laurent vraagt begrip voor zijn oudoom koning Leopold II. Die laatste staat nu te midden van een beeldenstorm waarbij demonstranten tegen racisme zijn standbeelden vandaliseerden en de KUL zijn standbeeld uit de bibliotheek verwijderde omdat hij verantwoordelijk geacht wordt voor het barbaarse koloniale regime in Congo. Laurent is het met die visie niet eens.
  [naar artikel]
 45. Prins Laurent neemt het op voor koning Leopold II: “Hij heeft veel gedaan voor België” (12/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Prins Laurent vraagt begrip voor zijn oudoom koning Leopold II. Die laatste staat nu te midden van een beeldenstorm waarbij demonstranten tegen racisme zijn standbeelden vandaliseerden en de KUL zijn standbeeld uit de bibliotheek verwijderde omdat hij verantwoordelijk geacht wordt voor het barbaarse koloniale regime in Congo. Laurent is het met die visie niet eens.
  [naar artikel]
 46. Prins Laurent reageert op beeldenstorm tegen Leopold II (12/06/2020 - De Tijd)
  07:52 Prins Laurent vraagt begrip voor zijn oudoom koning Leopold II. 'U moet maar eens zien wat hij allemaal voor België heeft gedaan.'
  [naar artikel]
 47. Koning Leopold II-laan in Leopoldsburg blijft dan toch behouden (17/06/2020 - De Standaard)
  Alle fracties van de gemeenteraad van Leopoldsburg hebben beslist dat er geen procedure voor een naamswijziging van de Koning Leopold II-laan opgestart wordt. De straatnaam zal dus behouden blijven, zo laten de fracties in een gezamenlijk persbericht weten.
  [naar artikel]
 48. Mogelijke sabel van koning Leopold I wordt geveild in Antwerpen (30/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Woensdag wordt bij veilinghuis Bernaerts in Antwerpen een sabel geveild die mogelijk toebehoorde aan de eerste koning der Belgen, Leopold I.
  [naar artikel]
 49. Belg telt 6.600 euro neer voor sabel die koning Leopold I op zijn sterfbed zou weggegeven hebben (03/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een Belgische koper legt 6.600 euro neer voor een sabel dat mogelijk heeft toebehoord aan de eerste koning der Belgen, Leopold I. Zo wordt vernomen bij veilinghuis Bernaerts, dat het object woensdagavond veilde.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.