Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 January 2021
07:32 uur

Gezocht: Limburgse verhalen over Congo

Het Belang van Limburg

30/11/2019 - 08:24

Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. GEZOCHT. Antwerpenaren in Congo (21/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Het is momenteel vluchten of schuilen in Congo, waar Joseph Kabila officieel president af is maar koppig blijft zitten. Dat zorgt voor een explosieve situatie in de hoofdstad Kinshasa en omstreken.
  [naar artikel]
 2. “Congo was een droom, maar ook verveling en eenzaamheid” (27/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  ‘Mijn Congo’ van Bart Demyttenaere is niet louter een verzameling (reis)impressies geworden. De Limburgse auteur, in Congo geboren, maakt er ook - soms meedogenloos eerlijk - een autobiografie van hemzelf en zijn naaste familie van. “Ik speelde al jaren met het idee om een boek over Congo te schrijven. Maar de directe aanleiding was een tip van een lezer: een verre oom van mijn vader heeft als scheepskapitein tweemaal de expeditie van de legendarische Stanley bevoorraad.”
  [naar artikel]
 3. Op zoek naar de meest opmerkelijke zerken in de Kempen: “Met de graven verdwijnen ook de verhalen, doodjammer” (29/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Allerheiligen en Allerzielen zijn merkwaardige dagen. De anders zo mistroostige begraafplaatsen ­laten zich dan van hun mooiste kant zien. Maar wist u dat oude kerkhoven een schat aan verhalen herbergen? CittA zocht naar bij­zondere graven op Kempense ­begraafplaatsen en noteerde de verhalen van hun ‘bewoners’: van een dokter met een zaag tot een ­tragisch overleden held in Congo. Wandel en lees mee.
  [naar artikel]
 4. Minstens 50 doden bij overstromingen in Congo (29/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  In het uiterste zuidwesten van de Democratische Republiek Congo, in Boma, zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker 50 doden gevallen door overstromingen van de rivier Kalamu. Dat is donderdag vernomen van een officiële bron. Er wordt gezocht naar “eventueel nog meer lichamen die bedolven zijn onder de modder”.
  [naar artikel]
 5. Gezocht: 750 medewerkers voor Limburgse supermarkten (14/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bij de Limburgse supermarkten staan momenteel 750 vacatures open. Dat heeft het jonge uitzendbedrijf Flexer berekend op basis van gegevens van het jobplatform Indeed.
  [naar artikel]
 6. OPROEP. Limburgse super-Sheerio’s gezocht (25/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  De megapopulaire Britse popster Ed Sheeran treedt komend weekend op in Werchter. Wij zijn voor een reportage op zoek naar Limburgse superfans van Sheeran.
  [naar artikel]
 7. Dit waren in 2017 de opmerkelijkste verhalen uit de Limburgse rechtbank (04/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Ook voor de Limburgse rechtbanken was 2017 een druk jaar. Je leest regelmatig over grote processen in onze krant en op deze website maar we vergeten soms dat ook minder grote misdrijven langs de balie passeren. Onder het motto, het moet niet altijd moord of doodslag zijn, selecteerden wij enkele van de meest opmerkelijke Limburgse rechtzaken.
  [naar artikel]
 8. GEZOCHT: Zelfstandige Limburgse koerier (06/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Voor een reportage over schrijnende werkomstandigheden bij koerierdiensten zijn we op zoek naar een zelfstandige Limburgse koerier die we een hele dag, anoniem, mogen volgen terwijl hij/zij pakjes rondbrengt.
  [naar artikel]
 9. Gezocht: Limburgse formateur (14/09/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 10. ‘Mijn fetisjen hadden geen kracht’ (06/04/2019 - De Morgen)
  Voor hun boek Futur simple reisden De Morgen-journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren verschillende malen naar Congo om er de verhalen van kinderen en jongeren op te tekenen. Gisteren kon u in deze krant lezen hoe voormalig kindsoldaat Arnold Aganze erin geslaagd was om uit de RCD-rebellengroep te ontsnappen. Maar na zijn terugkeer in zijn geboortedorp Mushenyi (Oost-Congo) dwingt een lokale commandant hem om opnieuw ten strijde te trekken.
  [naar artikel]
 11. Maak virtueel kennis met de unieke verhalen van Agfa Gevaert (10/10/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Wie weet heeft u de verhalen over ook al eens gehoord…. van uw vader of uw grootvader. De verhalen over Dé Gevaert, de fabriek in Mortsel waar honderden Antwerpenaren hebben gewerkt en blijven werken. Al die verhalen zijn nu gebundeld in een virtuele tour die u vanuit uw comfortabele zetel kan volgen.
  [naar artikel]
 12. GEZOCHT: Limburgse fanclubs van Liverpool en Tottenham (28/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Liverpool en Tottenham strijden zaterdag in Madrid om de Champions League. Wij zijn op zoek naar Limburgse fanclubs van beide clubs en Limburgers die de finale in het stadion gaan bijwonen.
  [naar artikel]
 13. Noord Limburgse Imkers en GROS steunen Congolees bijenproject (24/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Met een bijenwijntje en hapjes op basis van honing hebben de Noord Limburgse imkers het nieuwe werkjaar ingezet. Gelijktijdig werd een cheque van 1500 euro overhandigd aan Dr. Medaer. Dat geld gaat naar een bijenproject in Congo.
  [naar artikel]
 14. Congo Tales: het Congo-bekken en de mensen die er wonen door de lens van de fotograaf (13/01/2019 - De Morgen)
  In het hart van Afrika ligt het tweede grootste tropisch regenwoud ter wereld, het Congo-bekken. Net als het Amazonewoud is het gebied een vitale groene long tegen de klimaatverandering. Maar in tegenstelling tot de Amazone is het Congo-bekken veel minder bekend, hoewel het net zo kwetsbaar is voor ontbossing.
  [naar artikel]
 15. 'In Congo is de grens tussen oppositie en meerderheid een beetje absurd geworden' (13/10/2017 - Knack)
  Lees een passage uit het nieuwe boek Congo's gewelddadige vrede van Congo-expert Kris Berwouts, over de acute politieke crisis in het land.
  [naar artikel]
 16. Congo gaat Belgisch ebolavaccin toedienen (21/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Democratische Republiek Congo wil een nieuw ebolavaccin gaan gebruiken dat afkomstig is van het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutica. Congo...
  [naar artikel]
 17. Minder doden tijdens Congo-bewind Leopold II dan gedacht, maar de gruwel blijft (20/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  30 juni 1960. Congo wordt onafhankelijk. Eind deze maand zestig jaar geleden. Met die kapstok is Koloniaal Congo verschenen. Daarin beantwoorden 31 Belgische, Congolese en internationale historici kernvragen over dat koloniale Congo. Het boek kan moeilijk actueler zijn. Sinds de dood van George Floyd staat in België het debat over Leopold II en de gruwel in ‘zijn’ Congo weer helemaal op de agenda.
  [naar artikel]
 18. Het stadsleven zoals het is in Congo (05/04/2019 - De Morgen)
  Met Urban Now: City Life in Congo duikt museum Wiels de stedelijke jungle van Congo in. Filip De Boeck toont samen met fotograaf Sammy Baloji een wereld die dromen koppelt aan de rauwe realiteit.
  [naar artikel]
 19. Roodharige Vlamingen gezocht (18/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Heb je rood haar en zorgde die rosse kleur al voor enkele mooie of minder mooie verhalen ? Wat zijn de ergste, leukste of grappigste anekdotes die...
  [naar artikel]
 20. 'België móét bemiddelen in Oost-Congo' (06/04/2019 - De Morgen)
  Als we de conflicten in Oost-Congo willen stoppen, moet België samen met de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie bemiddelen tussen Rwanda en Congo. Dat zegt Anneke Van Woudenberg, Congo-experte van Human Rights Watch. Ann Van den Broek
  [naar artikel]
 21. Tienduizenden Belgische moslimjongeren leven in angst door verhalen van imams over martelingen en de hel (10/05/2017 - Het Nieuwsblad)
  De verhalen die in op koranscholen of in het islamonderwijs verteld worden, gaan vaak verder dan die verhalen alleen: steeds meer kinderen zeggen dat ze door die verhalen schrik krijgen en er nachtmerries van hebben. Dat blijkt uit een reportage in TerZake, vanavond op Canvas, waarin jihadexpert Montasser AlDe’emeh een aantal moslimjongeren bevraagt.
  [naar artikel]
 22. Limpop: het verhaal achter vijf Limburgse popsongs (26/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf maandag in uw krant, op Spotify en onze website: Limpop. In deze reeks brengen we vijf verhalen achter evenveel Limburgse popsongs. Blijkt dat succes vaak uit onverwachte hoek komt: “Ik dacht: naar dat liedje gaat toch nooit een hond luisteren.”
  [naar artikel]
 23. Duidelijkheid over lot Lumumba en teruggave Congolese objecten: recept voor betere relaties met Congo? (11/12/2018 - VRT NWS)
  Socioloog, auteur en Congo-kenner Ludo De Witte hoopt dat opheldering over de verantwoordelijkheid voor de moord op Patrice Lumumba kan bijdragen aan beter relaties met Congo. Hij pleit ook voor een oplijsting van alle objecten die België ooit uit Congo heeft weggeroofd.
  [naar artikel]
 24. Congo staat op ontploffen (05/04/2019 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 25. Congo staat op ontploffen (29/12/2017 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 26. Komaf maken met koloniale nostalgie (30/06/2020 - Apache)
  Een nieuw boek over de koloniale geschiedenis van Congo en België toont duidelijk de continuïteit tussen de Onafhankelijke Congostaat en Belgisch Congo. Geweld tegen de Congolese bevolking was ook in Belgisch Congo een fundament van de koloniale overheersing. Het discours over Congo-als-modelkolonie wordt ontmaskerd als weinig meer dan naoorlogse koloniale propaganda. Het boek geeft ook een uitgesproken stem aan de gekoloniseerden zélf.
  [naar artikel]
 27. Nieuwe reeks ‘Echte Verhalen: SOS 112' volgt de mug, ambulanciers en de spoeddienst (24/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de nieuwe scripted realityreeks ‘Echte verhalen: SOS 112’ brengt VTM vanaf maandag 28 januari vier weken lang elke weekdag verhalen over...
  [naar artikel]
 28. Uit het Koppen-archief: "Vrouwenziekenhuis Panzi in Oost-Congo" (2011) (05/10/2018 - VRT NWS)
  Aan de rand van de dichtbevolkte stad Bukavu in Oost-Congo ligt het ziekenhuis van dokter Denis Mukwege, voor vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld en andere oorlogsmisdaden. Tot op heden duren de wantoestanden voort. In 2011 trok Afrikaspecialist Peter Verlinden naar het Panzi-ziekenhuis en sprak er met Mukwege. "Dit zijn de meest treurige verhalen van al wat hier aan de gang is", zei Mukwege toen. Vandaag is het jarenlange titanenwerk van Denis Mukwege bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.
  [naar artikel]
 29. Verkiezingen in Congo voorbij, wanorde nog niet (31/12/2018 - De Morgen)
  Na meer dan twee jaar vertraging was het zo ver: de Democratische Republiek Congo mocht stemmen voor een opvolger van president Joseph Kabila. Congo maakt zijn eerste democratische machtswisseling mee sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van België. In theorie.
  [naar artikel]
 30. Geert Bourgeois (16/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Afgelopen weken bleven maar verhalen circuleren over de Limburgse investeringsmaatschappij LRM: Vlaanderen - en vooral N-VA - zou zogezegd die geldpot naar Brussel willen versassen.
  [naar artikel]
 31. Minstens 40 burgers verdrinken bij ontvluchten geweld in noordwesten van Congo (27/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In het noordwesten van de Democratische Republiek Congo zijn minstens 40 burgers verdronken tijdens hun vlucht naar buurland Congo-Brazzaville,...
  [naar artikel]
 32. Smullen van muzikale verhalen met Canvas Popnacht (02/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Wat heeft een Vlaamse priester in Congo te maken met Alice Cooper? En wat doen al die Limburgers - Stijn Meuris, Leo ‘Eviva España’ Caerts, dj-gezelschap Doemp, Don Luca… - vrijdagavond op tv in de eerste Canvas Popnacht?
  [naar artikel]
 33. De Mindere trakteert vrijwilligers (12/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Museum DE MINDERE trakteerde z’n vrijwilligers op taart en koffie. Ere-voorzitter Herman Hansen vertelde tussendoor boeiende verhalen over z’n tijd als minderbroeder in Congo en over z’n leven als gardiaan in het klooster van Sint-Truiden. Het was gezellig én lekker.
  [naar artikel]
 34. Het postmoderne Vlaanderen mist wervende verhalen (12/04/2019 - De Morgen)
  ‘Veel menselijke motivatie gaat terug op verhalen over een familie, een bedrijf, een natie, een God’, schrijft Paul Huybrechts in deze bijdrage, waarin hij Animal Spirits, hét economisch cultboek van de dag, in verband brengt met de Schiltzbiografie die hij pas publiceerde. De relatie tussen beide boeken: het belang van verhalen.
  [naar artikel]
 35. Politieke onrust Congo: dit jaar al meer dan 2.800 mensenrechtenschendingen in Congo (26/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft de VN intussen al meer dan 2.800 mensenrechtenschendingen geteld in Congo. De meeste schendingen
  [naar artikel]
 36. Dekoloniseer de VRT – begin met de Congo-desk (20/12/2018 - Apache)
  En toen werd het teveel voor Peter Verlinden, de journalist die voor de VRT op zijn eentje bijna alle berichtgeving over Congo en Midden-Afrika verzorgt. Verlinden is een man met een missie. Actief in de nevelvlek van oud-koloniale kringen, onder meer via zijn uitgever, het Davidsfonds, propageert de man de nostalgieke melancholie naar Belgisch Congo. En dan is iemand als Patrice Lumumba, de charismatische premier van Congo die de onafhankelijkheid van het land afdwong, natuurlijk de baarlijke duivel.
  [naar artikel]
 37. Reynders bevestigt: plan klaar om Belgen te evacueren uit Congo (11/01/2019 - VRT NWS)
  De Belgische regering heeft een evacuatieplan voor de Belgen in Congo als er geweld zou uitbreken na de presidentsverkiezingen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR).  Hij wil ook dat Belgen alleen in Congo blijven wanneer dat absoluut noodzakelijk is.
  [naar artikel]
 38. Geen Belgische ambassadeur meer in Congo (30/04/2018 - VRT NWS)
  Eind januari werd de Belgische ambassadeur in Congo teruggeroepen omwille van “de bilaterale context en de situatie in Kinshasa”, dat meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Wanneer er opnieuw een Belgisch ambassadeur in Congo komt is niet duidelijk.
  [naar artikel]
 39. Omstreden Francken bezoekt Congo-expo (10/04/2019 - De Morgen)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal vandaag de expo Notre Congo/Ons Congo bezoeken in het Brusselse BELvue museum. Opvallend aangezien Francken zich ooit negatief uitte over Congolese immigranten.
  [naar artikel]
 40. Minuscule gps laat voor het eerst gedetailleerde vluchtroute van Limburgse nachtzwaluwen zien (01/05/2017 - Het Belang van Limburg)
  Onze Limburgse nachtzwaluwen overwinteren elk jaar in centraal Congo. Dankzij een minuscule gps ontdekte bioloog en doctorandus aan de UHasselt, Ruben Evens, als eerste dit geheim van de bedreigde vogelsoort. “Hopelijk kunnen we nu ooit advies geven over de bescherming van die soorten buiten hun broedgebieden. Want door klimaatopwarming zouden hun reisroutes wel eens moeilijker, of zelfs onderbroken worden”, zegt Evens.
  [naar artikel]
 41. Deze tv-programma’s mag u vanavond niet missen (28/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Om 20.35 uur vallen er klappen op tv: gaat u voor BV’s die elkaar K.O. proberen te meppen, het slot van ‘Hotel Römantiek’ of voor Cath Luyten in ‘Vandaag Over Een Jaar’? Die laatste serveert vanavond twee Limburgse items.1) ‘Hotel Römantiek’: tijd om uit te checken2) ‘Vandaag Over Een Jaar’: twee Limburgse verhalen 3) ‘Boxing Stars’: als sterren sterretjes zien
  [naar artikel]
 42. Congo viert 60 jaar onafhankelijkheid, maar “de ellende is onbeschrijflijk” (30/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Democratische Republiek Congo viert vandaag 60 jaar onafhankelijkheid. Al is er niet veel reden om te vieren. Het land verzinkt in politieke chaos, het geweld in het oosten van Congo houdt aan, en daarbovenop komt de coronacrisis.
  [naar artikel]
 43. Info gezocht voor tentoonstelling WO I (16/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente en een speciale werkgroep WO I zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding van de tentoonstelling ‘Kleine Heerse verhalen uit de Groote Oorlog’ om het verhaal van Heers tijdens de Groote Oorlog te vertellen.
  [naar artikel]
 44. VS zenden soldaten om hun landgenoten in Congo te beschermen (05/01/2019 - Knack)
  De Verenigde Staten hebben zo'n tachtig militairen naar Libreville in Gabon gestuurd, om bij een uitbraak van geweld in de Democratische Republiek Congo de Amerikaanse landgenoten en diplomatieke gebouwen te beschermen. President Trump vreest voor gewelddadige betogingen in Congo, na de verkiezingen van afgelopen zondag.
  [naar artikel]
 45. Minder Congolese doden tijdens bewind Leopold II dan gedacht, maar de gruwel blijft (20/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  30 juni 1960. Congo wordt onafhankelijk. Eind deze maand zestig jaar geleden. Met die kapstok is Koloniaal Congo verschenen. Daarin beantwoorden 31 Belgische, Congolese en internationale historici kernvragen over dat koloniale Congo. Het boek kan moeilijk actueler zijn. Sinds de dood van George Floyd staat in België het debat over Leopold II en de gruwel in ‘zijn’ Congo weer helemaal op de agenda.
  [naar artikel]
 46. Ebola-epidemie breidt zich verder uit in Congo: nu ook grote stad bereikt (17/05/2018 - De Morgen)
  Met de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.
  [naar artikel]
 47. Congo kampt met een groot tekort aan drinkwater na jarenlange oorlog (28/06/2020 - VRT NWS)
  De drinkwaterinfrastructuur in Congo is door de jarenlange oorlog in het land grotendeels vernield. In de jaren 80 was de nationale watermaatschappij van Congo een voorbeeld voor Afrika. Zeventig procent van de bevolking had zuiver drinkwater, maar vandaag is dat niet meer het geval.
  [naar artikel]
 48. Het nut van Belgische ontwikkelingshulp in Congo: 'Elke ngo geeft geld aan de overheid' (12/12/2020 - Knack)
  Zestig jaar na de onafhankelijkheid blijft Congo het belangrijkste partnerland in de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Knack reisde naar het zuiden van Congo om het nut daarvan te onderzoeken. Oogziekenhuizen met Belgische steun veranderen er levens, maar daarvoor is samenwerken met de corrupte overheid onvermijdbaar.
  [naar artikel]
 49. De Sfinx is dood: wat nu in Congo? (06/04/2019 - De Morgen)
  Walter Zinzen is gewezen VRT-journalist en Congo-specialist.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.