Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Gazet van Antwerpen

Sommelier is knelpuntberoep, merkt ook vakschool PIVA: “Onze leerlingen worden van de schoolbanken geplukt”

07/02/2020 - 12:09
"De lijst van knelpuntberoepen van de VDAB telt 22 nieuwkomers. Behalve technische jobs, leerkrachten en kinderverzorgers, valt het op dat ook in de horeca de nood aan personeel hoog is. De opvallendste in de lijst: sommelier. “Een complexe job die je niet enkel op school leert”, zegt Lucas Delforge, sommelier en docent aan de PIVA. "

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Bijna helft leerlingen opleiding Veiligheidsberoepen al van schoolbanken geplukt (19/04/2022 - Het Belang van Limburg)

Van de 47 leerlingen die in september gestart zijn in het zevende jaar Veiligheidsberoepen aan het Sint-Fransiscuscollege in Heusden-Zolder zijn er nog 29 over. De rest is van de schoolbanken geplukt om al aan de slag te gaan bij de politie, in het leger of als veiliheidsagent. De opleiding kent een ongezien succes. Het college is daarom dit schooljaar al in het vijfde in plaats van het zevende jaar gestart met het lessenpakket. Bewaking, beveiliging en defensie zijn dan ook actueler dan ooit. [naar artikel]


2. Antwerpse horecaschool PIVA krijgt 10 nieuwe keukens: "Nog meer leerlingen opleiden tot topchefs van morgen" (18/04/2023 - VRT NWS)

Horecaschool PIVA aan de Desguinlei in Antwerpen krijgt 10 nieuwe keukens en een vernieuwd theorieblok. Op die manier komt er meer ruimte in de school om het stijgende aantal leerlingen van het PIVA en de cursisten van volwassenonderwijs CVO Vitant goed te ontvangen. De provincie trekt 12 miljoen euro uit voor de renovatie. [naar artikel]


3. Hotelschool PIVA moet leerlingen weigeren: "In derde middelbaar krijgen we te veel instroom" (21/09/2021 - VRT NWS)

Steeds meer leerlingen in het secundair kiezen voor een horeca-opleiding. De hotel- en bakkersschool PIVA in Antwerpen moet zelfs leerlingen weigeren. "Vooral in het derde en vijfde middelbaar krijgen we erg veel zij-instromers. Onze keukens zitten nu al vol", vertelt directeur Toon Veelaert op Radio 2 Antwerpen. [naar artikel]


4. Slagerij PIVA haalt 5 van de 6 hoofdprijzen binnen op Saveurs et Métiers: “Zeg niet zomaar hesp tegen ham van PIVA” (19/01/2023 - Gazet van Antwerpen)

Op de vakbeurs Saveurs et Métiers in de expo van Namen hebben de leerlingen slagerij van provinciaal instituut PIVA bewezen uitstekende ham te kunnen bereiden. Vzw De Belgische Beenhouwerij organiseerde er een nationale vakwedstrijd met als thema ‘kookham’. De leerlingen van vijfde jaar slagerij en duaal leren sleepten daar maar liefst vijf van de zes hoofdprijzen in de wacht. [naar artikel]


5. PIVA draait weer op volle toeren: hygiëne belangrijker dan ooit in praktijklessen door coronavirus (02/09/2020 - Gazet van Antwerpen)

Het nieuwe schooljaar is vlekkeloos van start gegaan. Ook in het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA). Daar spelen de coronamaatregelen voor de horeca nu een belangrijke rol in de praktijkvakken. Zo ondervinden de leerlingen hoe het er in de praktijk aan toegaat. [naar artikel]


6. Lege schoolbanken door Suikerfeest, maar mogen leerlingen daarvoor thuisblijven? (21/04/2023 - Het Belang van Limburg)

Het Suikerfeest zorgde vrijdag voor heel wat lege schoolbanken in Limburg. In sommige scholen was zelfs 80 procent van de leerlingen er niet. Maar met een briefje van de ouders zijn deze leerlingen gewettigd afwezig. “Echt nieuwe leerstof geven, doen we niet.” [naar artikel]


7. Hier leer je de beste Antwerpse patisserie maken (24/01/2018 - Gazet van Antwerpen)

Marsepeinen figuurtjes, taart en koekjes, dat zijn maar enkele voorbeelden van de vele lekkernijen die je als leerling aan het PIVA kan leren maken. Het provinciale instituut PIVA organiseerde daarom woensdag een echte DOEdag om leerlingen van het 6de leerjaar te laten proeven van de verschillende richtingen: bakkerij, slagerij, hotel en toerisme. [naar artikel]


8. Het Antwerps Handje wordt een Hand: PIVA maakt ‘pateeke’ met typisch Antwerpse ingrediënten (21/04/2024 - Gazet van Antwerpen)

Het Antwerps Handje, gemaakt als koekje of chocolaatje, kent iedereen. Nu is er een gebakje in de vorm van een Handje. Gemaakt door de leerlingen van het PIVA en met een beetje geluk binnenkort ook te koop bij de bakker. [naar artikel]


9. Nieuw Antwerps Gebak met Elixir d'Anvers gelanceerd, mee bedacht door leerlingen PIVA (26/04/2023 - VRT NWS)

De leerlingen van de provinciale middelbare school PIVA hebben een nieuw Antwerps Gebak bedacht met Elixir d'Anvers. Dat deden ze op vraag van de Antwerpse Bakkersunie, naar aanleiding van de 160ste verjaardag van Elixir d'Anvers. Het is een "gâteau de voyage", met de typische Antwerpse likeur als één van de hoofdingrediënten. [naar artikel]


10. Vosselaarse kroont zich tot ‘Best Junior Sommelier of Belgium 2020’ (24/03/2020 - Gazet van Antwerpen)

Margaux Balemans (19) uit Vosselaar mag zich ‘Best Junior Sommelier of Belgium 2002’ noemen. Leerlingen van het zesde en zeven jaar hotel konden deelnemen aan het nationaal kampioenschap voor de Beste Junior Sommelier in Puurs. De Vosselaarse winnares doet haar laatste jaar in de hotelschool in Brugge. [naar artikel]


11. PIVA gaat in ‘afkoeling’: tweede en derde graad thuis tot aan examens (30/11/2021 - Gazet van Antwerpen)

Ook aan de Antwerpse school PIVA, die opleidingen in hotelwezen, bakkerij en slagerij aanbiedt, gaat corona rond als een lopend vuurtje. Zo’n honderd leerkrachten en leerlingen zitten momenteel in quarantaine of zijn ziek. Daarom last de school een ‘afkoelingsperiode’ in. [naar artikel]


12. Combineren van schoolbanken en werkvloer in opmars: aantal leerlingen dat kiest voor duaal leren ruim verdubbeld (06/10/2018 - VRT NWS)

Het aantal leerlingen dat kiest voor het zogenoemde duale leren is verdubbeld tegenover vorig schooljaar. Op dit moment combineren bijna 1.100 leerlingen minstens 14 uur les krijgen op de schoolbanken met ervaring opdoen op de werkvloer. Dat steeds meer leerlingen in het systeem van duaal leren stappen, is vooral te danken aan het aantal studierichtingen waarin duaal leren mogelijk is, de afgelopen jaren fel uitgebreid is. [naar artikel]


13. De balans | Sommelier Margaux Balemans (02/02/2024 - De Tijd)

17:30 Margaux Balemans (23) kreeg deze week de Young Sommelier Award of Excellence. Onlangs werd ze tweede in de competitie Beste Sommelier van België en in 2020 won ze de competitie Junior Sommelier van Be... [naar artikel]


14. Steeds meer leerlingen aan het werk én op de schoolbanken: ‘Meer geleerd in het kapsalon dan op school’ (12/01/2022 - De Morgen)

Achter de schoolbanken zitten combineren met betaald leren op de werkvloer? Steeds meer leerlingen doen dat via een opleiding duaal leren. De Vlaamse regering buigt zich momenteel over een uitbreiding van duaal leren. [naar artikel]


15. Geproefd door onze sommelier: de Hasseltse Peer van stokerij Vanderlinden (10/06/2021 - Het Belang van Limburg)

Hoewel Olivier Vanderlinden (49) als tiener al distilleerder wilde worden, begon hij pas vier jaar geleden zijn stokerij. Intussen biedt die een indrukwekkend gamma aan. Onze sommelier liet zich maar wat graag een Hasseltse Peer stoven. [naar artikel]


16. Sloop van ‘vakschool’ in Overpelt gestart (14/02/2024 - Het Belang van Limburg)

In het centrum van Overpelt zijn de afbraakwerken aan de voormalige WICO Campus TIO, de vakschool, nu goed en wel begonnen. De oude gebouwen maken plaats voor een woonproject. [naar artikel]


17. Leerlingen X plus dragen zorg voor senioren (24/05/2023 - Het Belang van Limburg)

De tijd dat leerlingen enkel les volgden op de schoolbanken ligt achter ons. De leerlingen uit de richting Zorg en Welzijn en Haar -en schoonheidsverzorging van X plus zijn hier een levend voorbeeld van. [naar artikel]


18. Expo 'Curriculum' in de vroegere vakschool (24/10/2017 - Het Belang van Limburg)

Drie Beringse kunstenaars zijn met de expo 'Curriculum' te gast in de oude vakschool van Beringen.: Hans Put, Marijke Henkens en Annie Postelmans. [naar artikel]


19. “Dan vernieuwen we maar zelf” (15/01/2017 - Het Belang van Limburg)

“Die onderwijshervorming verandert niks: een college blijft een college en een vakschool een vakschool”, zegt Michel Cardinaels, voorzitter van de Limburgse nijverheidsscholen en directeur van TISM in Bree. “Wij zijn zelf bezig met onze eigen modernisering, wij doen door.” Ook het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder zet zijn eigen hervorming voort, net als Harlindis en Relindis (Kinrooi-Maaseik) dat een proeftuin was voor de oorspronkelijke hervorming. [naar artikel]


20. Sommelier van restaurant The Jane beste sommelier van België (15/09/2019 - Het Laatste Nieuws)

Gianluca Di Taranto van het Antwerpse sterrenrestaurant The Jane is verkozen tot beste sommelier van België. Dat hebben de organisatoren, de... [naar artikel]


21. Hoe kies je wijn op restaurant? HLN-sommelier Sepideh geeft raad (10/08/2020 - Het Laatste Nieuws)

Onze sommelier Sepideh Sedaghatnia servert deze zomer haar allerbeste tips en tricks uit de edele kunst van het wijnproeven. Zo word je gewoon de... [naar artikel]


22. PIVA is kweekvijver Antwerpse chefs (13/05/2017 - Gazet van Antwerpen)

Hoog tijd om langs hotelschool PIVA te gaan, want het schooljaar loopt ten einde. Wie hier afstudeert, heeft negentig procent jobzekerheid. Technisch directeur Luc Bastiaens nodigt uit, want je kan hier ook lunchen. [naar artikel]


23. Nieuwe straatnamen gezocht voor woonproject TIO-site: “De Vakschool dat bekt toch niet” (31/03/2023 - Het Belang van Limburg)

Na de paasvakantie verhuizen de laatste leerlingen uit de voormalige WICO Campus TIO in Overpelt naar de vernieuwde campus in Neerpelt. Op de site zal gefaseerd een woonproject worden gerealiseerd. [naar artikel]


24. Waarom zijn wijnglazen zo groot? HLN-sommelier Sepideh legt uit welke je het beste kiest (13/07/2020 - Het Laatste Nieuws)

Elke dag serveert onze sommelier Sepideh Sedaghatnia haar allerbeste tips en tricks uit de edele kunst van het wijnproeven. Zo word je in drie... [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!