Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
08:18 uur

Waarom word ik niet getest? Wat als mijn collega ziek is? Zeven cruciale vragen over nieuw coronavirus

De Standaard

10/03/2020 - 13:49

Het nieuwe coronavirus heeft zich doorheen Europa verspreidt en ook in België loopt het aantal besmettingen op. En dat doet vragen oproepen. Bijvoorbeeld: waarom worden sommige mensen niet getest?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 20 vragen die u zich stelt over het coronavirus: lopen zwangere vrouwen meer risico? Kan het virus nog muteren en waarom wordt niet iedereen op de luchthaven getest? (25/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Vanochtend deden we op hln.be een oproep: ‘Hebt u nog vragen over het coronavirus?’ De respons was overweldigend: op enkele uren tijd kregen we...
  [naar artikel]
 2. Grootschalig onderzoek naar nieuw coronavirus stemt hoopvol: 80 procent vertoont lichte symptomen (19/02/2020 - Knack)
  Dankzij het grootste onderzoek naar het coronavirus tot nog toe krijgen experts een steeds helderder beeld van Covid-19. Toch blijven er heel wat vragen onbeantwoord, zoals waarom zo weinig kinderen ziek worden?
  [naar artikel]
 3. Waarom word jij altijd ziek, en andere mensen niet? (24/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het is misschien wel herkenbaar: je probeert zo gezond mogelijk te leven, slaapt elke nacht acht uur, eet genoeg fruit en groenten, en toch word je...
  [naar artikel]
 4. Zeven doden in Italië door coronavirus: waar is patiënt nul? (24/02/2020 - Knack)
  Het aantal met het coronavirus besmette gevallen in Italië neemt toe. Tot vanmiddag hebben in totaal 200 mensen positief getest, de grootste uitbraak buiten Azië. Zeven mensen zijn overleden. Waarom wordt Italië plots zo hard getroffen?
  [naar artikel]
 5. Waarom niet iedereen even ziek wordt van covid-19 (07/04/2020 - Knack)
  Het nieuwe coronavirus gedraagt zich niet zoals een klassiek coronavirus. Zo bereikt het zijn hoogtepunt in een lichaam vóór iemand ziek wordt. Bovendien heeft de hoeveelheid virus die iemand binnenkrijgt een effect op de noodzaak tot quarantaine- en andere maatregelen.
  [naar artikel]
 6. Al een week zitten ze vast in ‘coronahotel’ op Tenerife, maar nog niet eens alle Belgen werden er getest (02/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Op dag zeven van de lockdown in het H10-hotel Costa Adeje Palace op Tenerife zijn nog niet eens alle 143 Belgen die er ‘gevangen’ zitten getest op het coronavirus, zo blijkt. Ze moeten enkel zelf hun koorts nemen. En zolang die onder de 37 graden blijft en ze zich niet ziek voelen, is er niets aan de hand. Het feit dat de Britten uit het hotel maandagochtend wel zijn kunnen vertrekken, zorgt intussen voor heel wat frustraties.
  [naar artikel]
 7. Nieuw onderzoek: waarom worden sommige jonge en gezonde mensen toch zwaar ziek van het coronavirus? (24/09/2020 - VRT NWS)
  Een klein percentage van de jonge en gezonde mensen krijgt ernstige symptomen bij een besmetting van het coronavirus. Twee internationale studies in het vakblad Science verklaren voor het eerst bij bijna 15 procent van die twintigers waarom ze ernstig ziek worden. Dat kan het gevolg zijn van een erfelijke afwijking of van het defect van het afweersysteem. De onderzoeken zijn een belangrijke stap vooruit in de behandeling meent professor Filomeen Haerynck van het UZ Gent. Het UZ werkte mee aan beide studies en coördineerde de dataverzameling van zeventien Belgische centra.
  [naar artikel]
 8. Alle cruciale vragen over corona: wat zijn de symptomen, boek ik nog een reis en mag de babysit komen? (23/03/2020 - De Standaard)
  Er lopen continu nieuwe cijfers en inzichten binnen over het nieuwe coronavirus, het is niet altijd even makkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Wat moet u doen als u besmet bent? Mag u uw ouders nog bezoeken of gaan wandelen? En wat met co-ouderschap? Alle cruciale vragen over corona op een rij.
  [naar artikel]
 9. Kindsheid Jesu Hasselt waarschuwt ouders: leerling getest op coronavirus (03/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de Hasseltse school Kindsheid Jesu is een leerling uit het derde middelbaar getest op COVID-19, het Coronavirus. Het is nog niet duidelijk of de jongen positief is. In afwachting van het resultaat van die test heeft de school de ouders al verwittigd. De leerling zit op het internaat en hij ging maandagavond ziek naar huis. Er is een vermoeden van besmetting. Later meer.
  [naar artikel]
 10. Waarom lukt het niet met mijn smartphone? En gaat de batterij sneller leeg? Jullie vragen over Coronalert beantwoord (30/09/2020 - VRT NWS)
  Vanaf vandaag kan je Coronalert, de Belgische corona-app, downloaden. De app moet de telefonische contactopspoorders helpen in hun strijd tegen het coronavirus. We krijgen van onze lezers heel veel vragen over de app. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen.
  [naar artikel]
 11. Waarom zoveel ophef over het coronavirus als het gewoon een griep is? (02/03/2020 - VRT NWS)
  We krijgen bij VRT NWS veel vragen over het coronavirus van ons publiek en ook kritische opmerkingen: doen we niet aan paniekzaaierij, besteden we er niet te veel aandacht aan? We leggen uit waarom de aandacht voor het coronavirus belangrijk is.
  [naar artikel]
 12. Doe collega met ziek kind recup cadeau (10/04/2019 - De Morgen)
  Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil het mogelijk maken om vanaf 2017 een vrije dag aan je collega te schenken als die moet zorgen voor een zwaar ziek kind. Maar je zal niet eender welke dag kunnen schenken aan een collega in nood.
  [naar artikel]
 13. When Harry met Meghan: 5 cruciale vragen in de aanloop naar hun huwelijk (17/05/2018 - VRT NWS)
  De ogen van naar schatting 2 miljard (!) mensen zijn nu zaterdag gericht op het huwelijk van Harry en Meghan Markle. Waarom kijken zoveel mensen uit naar het nakende huwelijk, wat betekent die trouwpartij voor het Britse koningshuis in het algemeen en waarom is de Britse premier May zo blij met dit huwelijk? Onze royalty-expert Flip Feyten beantwoordt 5 cruciale vragen.
  [naar artikel]
 14. BEKIJK: Waarom moeten we zo lang wachten op een vaccin tegen het coronavirus? (14/05/2020 - VRT NWS)
  Zolang geen vaccin is gevonden tegen het coronavirus, zullen we in een anderhalvemetermaatschappij moeten leven. Een vaccin zorgt ervoor dat ons lichaam het coronavirus kan doden voor we ziek worden. Wetenschapper Hetty Helsmoortel legt helder uit waarom het niet vanzelfsprekend is om het snel klaar te hebben.
  [naar artikel]
 15. Wie draait op voor de schade? Geraak ik met mijn auto op mijn bestemming? Waarom vliegen er geen helikopters? Dit zijn de antwoorden op al uw vragen (15/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De zware overstromingen in ons land roepen heel wat vragen op. Via dit formulier kon u uw vragen insturen. Zal de overheid de getroffen mensen helpen? Wat met mijn kapotte auto? En is dit een gevolg van de klimaatopwarming? In dit artikel beantwoorden wij uw vragen.
  [naar artikel]
 16. Vlaming (51) in quarantaine door coronavirus: “Ik kreeg een sms van mijn dochter: ‘Papa, er is daar iemand ziek’” (04/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  De Belgen die nu nog in quarantaine verblijven in Neder-over-Heembeek hebben via de media moeten vernemen dat er een besmetting is vastgesteld met het coronavirus. “Ik kreeg vanochtend een sms van één van mijn dochters: ‘Papa, er is daar iemand ziek”, zegt Johan Smets (51).
  [naar artikel]
 17. Verboden liefde: wanneer Jasmijns zoontje erg ziek is, vindt ze troost bij collega Dieter. “Hij deed alles met me waar een vrouw van droomt” (21/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  “Bij Dieter was ik voor het eerst de vrouw die ik wilde zijn. In lingerie, met mijn krullen in een staartje, wandelde ik naar hem toe in het water van het bergriviertje. Hij streelde de druppels van mijn armen en kuste me.” Wanneer Jasmijns* (34) zoontje ernstig ziek wordt, groeit ze naar haar collega Dieter* (41) toe. Van hem krijgt ze de troostende woorden die haar stille echtgenoot thuis niet geeft. Drie keer beleven ze een droom van een dag samen. Maar Dieter twijfelt: wat als hij met z’n vrouw ook z’n dierbare dochtertje verliest? “Ik had het hem nochtans gezegd. ‘Als je mijn hart steelt, breek het dan niet.’”
  [naar artikel]
 18. Waarom start vaccinatie zonder antwoord op cruciale vragen? “Sommige bijwerkingen duiken pas op als je hele bevolking vaccineert” (03/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zonder antwoord op cruciale vragen, wordt een landelijke vaccinatiecampagne gelanceerd. Brengen vaccins veiligheid voor jong en oud? Hoe lang blijft de bescherming? Stoppen spuitjes de virus-overdracht? Ook experts weten daar soms weinig over. “We sturen bij van zodra we meer weten”. Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord op enkele belangrijke vragen.
  [naar artikel]
 19. Italië worstelt met nieuw coronavirus: waar is patiënt nul? (24/02/2020 - Knack)
  Het aantal met het coronavirus besmette mensen in Italië neemt toe. Al meer dan 160 mensen hebben positief getest, de grootste uitbraak buiten Azië. Vier mensen zijn overleden. Waarom wordt Italië plots zo hard getroffen?
  [naar artikel]
 20. Johan zit in quarantaine door coronavirus: “Ik kreeg een sms van mijn dochter: ‘Papa, er is daar iemand ziek’” (04/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  De Belgen die nu nog in quarantaine verblijven in Neder-over-Heembeek hebben via de media moeten vernemen dat er een besmetting is vastgesteld met het coronavirus. “Ik kreeg vanochtend een sms van één van mijn dochters: ‘Papa, er is daar iemand ziek”, zegt Johan Smets (51).
  [naar artikel]
 21. Nieuwe quarantaineregels vanaf 1 oktober: dit verandert voor jouw kleuter, kind of scholier (25/09/2020 - Het Nieuwsblad)
  Moet mijn middelbare scholier in quarantaine als er een klasgenoot positief wordt getest? Hou ik mijn zevenjarige thuis als zijn juf ziek blijkt? Op de persconferentie van het Crisiscentrum vrijdag lichtte viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) toe wat de aangepaste quarantaineduur – vanaf 1 oktober zeven dagen in plaats van veertien – betekent voor uw kroost.
  [naar artikel]
 22. 35 voetballers van KSC Oostrozebeke moeten getest worden op coronavirus (23/07/2020 - VRT NWS)
  35 spelers en bestuursleden van derdeprovincialer KSC Oostrozebeke moeten getest worden op het coronavirus, nadat 1 van hen besmet blijkt met corona. Waarschijnlijk liep hij het virus op op zijn werk. Daar zijn ondertussen al 8 collega's besmet. Ook zijn vriendin heeft een coronabesmetting opgelopen.
  [naar artikel]
 23. Werknemers over corona-inbreuken in hun bedrijf: ‘Via een collega kwam ik te weten dat 8 van de 12 collega’s besmet waren’ (14/12/2020 - De Morgen)
  Geen ventilatie of niet de handen kunnen wassen: bijna de helft van de gecontroleerde bedrijven neemt een loopje met de coronamaatregelen. Of geeft z’n eigen draai aan het verplichte telewerk. De Arbeidsinspectie kreeg al meer dan 3.000 klachten binnen van werknemers. ‘8 van de 12 collega’s bleken besmet, maar mijn baas had niet het lef mij in te lichten. Tot ik ook ziek werd.’
  [naar artikel]
 24. Een international zonder werk (07/04/2019 - De Morgen)
  Dat het wat raar is, vindt hij zelf ook. Wesley Sonck zoekt nog altijd een club, en stelt zich ondertussen vragen. Veel vragen. Hierover bijvoorbeeld. ‘Waarom wordt gezegd dat ik te duur ben? Wie vertelt dat? Waarom wordt daar zomaar gegokt over mijn loon? Waarom gelooft iedereen dat? En wat is te duur?’ Over Club Brugge, waar hij vertrok, zou niets worden gezegd, maar erover zwijgen lukt dus niet. ‘Ik wilde niet dat Koster mijn fin de carrière om zeep zou helpen.’
  [naar artikel]
 25. Waarom start vaccinatie zonder antwoord op cruciale vragen? Viroloog Van Gucht: “Sommige bijwerkingen duiken pas op als je hele bevolking vaccineert” (03/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zonder antwoord op cruciale vragen, wordt een landelijke vaccinatiecampagne gelanceerd. Brengen vaccins veiligheid voor jong en oud? Hoe lang blijft de bescherming? Stoppen spuitjes de virus-overdracht? Ook experts weten daar soms weinig over. “We sturen bij van zodra we meer weten”. Viroloog Steven Van Gucht geeft antwoord op enkele belangrijke vragen.
  [naar artikel]
 26. Heeft Trumps positieve coronatest gevolg voor verkiezingscampagne? En wat als hij ziek wordt? (02/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft positief getest op het coronavirus. De presidentsverkiezingen in de VS daveren op hun grondvesten, want de gevolgen voor de campagne van Trump dreigen groot te worden. Niet alleen kan hij nu geen bijeenkomsten meer houden, zijn geloofwaardigheid krijgt ook een knauw. En dat is nog in de veronderstelling dat hij niet ziek wordt. Want wat als de machtigste man ter wereld niet langer kán regeren?
  [naar artikel]
 27. Waarom wordt mijn kind niet getest, is er zwemles en wat met volwassenenonderwijs? (28/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Code oranje is niet hetzelfde voor het lager- en secundair onderwijs als voor het volwassenenonderwijs. En code rood aan de ene universiteit is anders dan aan de andere. 21 vragen -en antwoorden- voor wie door de bomen het bos niet meer ziet.
  [naar artikel]
 28. Waarom net u gecontroleerd wordt aan de zelfscankassa (13/04/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Je scant alle boodschappen om het uitladen aan de kassa te vermijden en...dan word je eruit gepikt voor een routinecontrole. Het levert niet alleen extra werk op, een fijn gevoel hou je er ook niet aan over. Maar waarom word net jij geselecteerd voor een controle?
  [naar artikel]
 29. Waarom net u gecontroleerd wordt aan de zelfscankassa (13/04/2018 - Het Belang van Limburg)
  Je scant alle boodschappen om het uitladen aan de kassa te vermijden en...dan word je eruit gepikt voor een routinecontrole. Het levert niet alleen extra werk op, een fijn gevoel hou je er ook niet aan over. Maar waarom word net jij geselecteerd voor een controle?
  [naar artikel]
 30. 7 patiënten van “onvoorzichtige” huisarts uit Kruisem positief getest op corona (22/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Zeven patiënten die tot hoogrisicocontacten behoorden van een huisarts in Ouwegem, zijn met het coronavirus besmet. Dat zet het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er waren 95 mensen getest.
  [naar artikel]
 31. Coronavirus ging rond op EK atletiek indoor: ook zeven leden uit Duitse delegatie besmet (17/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Zeven leden van de Duitse delegatie op het EK indooratletiek eerder deze maand in het Poolse Torun hebben bij terugkeer positief getest op het coronavirus. Dat heeft de Duitse atletiekbond DLV woensdag bevestigd.
  [naar artikel]
 32. Waarom je wat vaker met collega’s moet zeuren over het werk (10/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Collega’s die voortdurend lopen te zeuren over het werk zijn hoogst irritant, want daar word je alleen maar zelf negatief van. Toch zeggen...
  [naar artikel]
 33. 7 patiënten van ‘onvoorzichtige’ huisarts uit Kruisem positief getest op corona (22/10/2020 - De Morgen)
  Zeven patiënten die tot hoogrisicocontacten behoorden van een huisarts in Ouwegem zijn met het coronavirus besmet. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Er waren 95 mensen getest.
  [naar artikel]
 34. Bart De Wever over zijn drijfveren: ‘Ook als mijn kinderen het zouden vragen, zal ik niet stoppen’ (28/04/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zeven politieke dromers, zo heet het nieuwe boek van journaliste Lisbeth Imbo. Zeven dromers, maar ook zeven Vlaamse partijvoorzitters. Uit het...
  [naar artikel]
 35. Gezin in UZ Gent getest op nieuw coronavirus, thuis in quarantaine (01/03/2020 - De Standaard)
  In het UZ Gent werd zaterdag een gezin getest op het nieuwe coronavirus, na een reis naar Noord-Italië. Op het resultaat is het nog wachten. ‘Ze werden voorlopig thuis in quarantaine geplaatst’, zegt Karlien Wouters van het UZ Gent. ‘We zijn voorbereid op een uitbraak.’
  [naar artikel]
 36. Zeven scouts uit Linden besmet met corona, 70 andere leden worden getest (16/10/2020 - VRT NWS)
  Zeven leden van de scouts & gidsen Sint-Kwinten uit Linden, bij Lubbeek, zijn tijdens een leefweek besmet geraakt met het coronavirus. Als gevolg daarvan moeten ongeveer 70 andere scouts nu getest worden. De gemeente heeft speciaal daarvoor een testcentrum geopend.
  [naar artikel]
 37. 3 cruciale elementen die uw succes bepalen (30/12/2020 - Express)
  Hoe word je succesvol in je carrière? Volgens coach Dan Miller van 48 Days zijn er drie cruciale elementen die... The post 3 cruciale elementen die uw succes bepalen appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 38. Personen zonder symptomen worden niet meer getest op het coronavirus (19/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  Om de druk op de testcentra te verlichten worden personen zonder symptomen niet meer getest op het coronavirus. Quarantaine is wel nog verplicht als je in (nauw) contact geweest bent met iemand die positief getest heeft.
  [naar artikel]
 39. Personen zonder symptomen worden niet meer getest op het coronavirus (19/10/2020 - Het Nieuwsblad)
  Om de druk op de testcentra te verlichten worden personen zonder symptomen niet meer getest op het coronavirus. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid maandag beslist. Quarantaine is wel nog verplicht als je in (nauw) contact geweest bent met iemand die positief getest heeft.
  [naar artikel]
 40. G7-leiders vragen onderzoek naar oorsprong coronavirus (13/06/2021 - De Tijd)
  17:46 De leiders van de G7-landen, de groep van zeven grote industrielanden en de Europese Unie, pleiten voor een nieuw onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Dat staat in de afsluitende verklarin...
  [naar artikel]
 41. Marc de Bel schrijft na 12 jaar nieuwe Blinker: “Kinderen vragen me om hun boek te signeren dat ik 30 jaar geleden al voor hun vader signeerde” (21/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Hij wist wel dat sommige mensen blij zouden zijn met het nieuws dat er na twaalf jaar een nieuw Blinker-boek verschijnt. “Maar zóveel? Ik word gewoon overspoeld door reacties!” glundert schrijver Marc De Bel. “Zowel kinderen als hun ouders bleven maar aandringen op een nieuw verhaal, dat ik dacht: godverdikke, waarom niet?”
  [naar artikel]
 42. Waarom hamsteren we? En is angst aanstekelijk? 7 vragen en antwoorden over wat het coronavirus met ons brein doet  (15/03/2020 - VRT NWS)
  Waarom hamsteren we eigenlijk? Is angst aanstekelijk? En kan deze coronacrisis ons ook dichter bij elkaar brengen? Psychologe Tine Daeseleire beantwoordt 7 vragen over wat het coronavirus nu precies met ons brein doet.
  [naar artikel]
 43. 590 patiënten op corona getest in Limburg, waarvan 35 positief (12/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de zeven Limburgse ziekenhuizen zijn in totaal al 590 patiënten getest op het coronavirus, 35 van hen - oftewel 6 procent - testten positief. Het merendeel van de patiënten verblijft in thuisisolatie, één patiënt werd naar een referentieziekenhuis overgebracht.
  [naar artikel]
 44. Cruciale dag voor club van zeven (13/04/2019 - De Morgen)
  ‘Het moet hoffelijk en menselijk blijven’, dat principe huldigt Elio Di Rupo (PS) al sinds het begin van zijn preformatieopdracht. Hij vergaderde gisteren voor de derde dag op rij met de zeven partijen, deze keer alleen met de voorzitters. Vandaag wordt een cruciale dag voor de club van zeven, want morgen zou de preformateur naar de koning willen trekken.
  [naar artikel]
 45. Waarom gaan de alarmbellen nu pas af? Dit zijn de cruciale vragen voor de PSOF-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 46. Waarom gaan de alarmbellen nu pas af? Dit zijn de cruciale vragen voor de PSOF-onderzoekscommissie (10/06/2021 - De Morgen)
  Een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht is onvermijdelijk geworden. Over welke vragen moet die commissie zich buigen?
  [naar artikel]
 47. Partijvoorzitters die onderhandelen over nieuwe regering hebben negatief getest op het coronavirus (16/09/2020 - VRT NWS)
  Alle zeven partijvoorzitters die onderhandelen over een nieuwe regering hebben negatief getest op het coronavirus. Binnenkort hernemen ze hun fysieke gesprekken.
  [naar artikel]
 48. Zeven vragen over het coronavirus:“Kinderen moeten niet bang zijn, hun grootouders wel” (27/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  Het nieuwe coronavirus komt ineens dichtbij. Voor het eerst zijn er meer nieuwe ziektegevallen buiten dan binnen China. ‘Hoe groot is het gevaar?’ en zes andere vragen beantwoord. “Misschien zeggen we over twee weken wel: ‘So what?’ Maar nu zou dat onverantwoord zijn.”
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.