Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
14:58 uur

Verliest PiS binnenkort de macht in Polen?

Apache

27/06/2020 - 09:31

De Polen trekken zondag 28 juni naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Wat is er aan de hand bij onze oosterbuur, en is het mogelijk dat Recht en Rechtvaardigheid binnenkort de macht verliest?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Europa geeft Polen een maand tijd om inperking rechterlijke macht om te keren (26/07/2017 - Knack)
  De Europese Commissie geeft Polen een maand de tijd om de rechterlijke macht in ere te herstellen. De Poolse president Andrzej Duda keurde dinsdag nog een onderdeel van de omstreden justitiehervorming van de conservatieve regering goed.
  [naar artikel]
 2. EU start onderzoek naar rechtsstaat in Polen (14/04/2019 - De Morgen)
  Polen mag zich stilaan zorgen maken, want het is Europa menens. Het Europees Parlement stelt een onderzoek in naar het land. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Polen zijn stemrecht in de EU verliest.
  [naar artikel]
 3. EU start onderzoek naar rechtsstaat in Polen (16/11/2017 - De Morgen)
  Polen mag zich stilaan zorgen maken, want het is Europa menens. Het Europees Parlement stelt een onderzoek in naar het land. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Polen zijn stemrecht in de EU verliest.
  [naar artikel]
 4. Europa vs Polen: 'We aanvaarden chantage van Europa niet' (26/07/2017 - Knack)
  De Europese Commissie geeft Polen een maand de tijd om de rechterlijke macht in ere te herstellen. Polen pikt deze 'chantage' niet.
  [naar artikel]
 5. Maya de Bij en Wickie de Viking binnenkort ook in Polen (23/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  In Holiday Park Kownaty in Polen is zaterdag de eerste steen gelegd voor de realisatie van Majaland, het eerste themapark van Polen op basis van de bekende Studio 100-karakters Maya de Bij, Wickie de Viking en Heidi.
  [naar artikel]
 6. Maya de Bij en Wickie de Viking binnenkort ook in Polen (23/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In Holiday Park Kownaty in Polen is zaterdag de eerste steen gelegd voor de realisatie van Majaland, het eerste themapark van Polen op basis van de bekende Studio 100-karakters Maya de Bij, Wickie de Viking en Heidi.
  [naar artikel]
 7. Europese rechters ontsteld over 'zeer ernstige situatie' in Polen (17/07/2017 - Knack)
  De rechters in Europa zijn 'ontsteld' over de inperking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Polen.
  [naar artikel]
 8. Wie grijpt de macht in de Ronde van Polen? (16/07/2016 - Sporza)
  Na vier dagen sprinten, krijgen de klimmers vandaag eindelijk een kans in de Ronde van Polen. Kan Gaviria (Etixx-Quick Step) zijn leiderstrui behouden en wie volgt Bart De Clercq op in aankomstplaats Zakopane?
  [naar artikel]
 9. Europa geeft Polen maand om omstreden hervorming terug te draaien (26/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Europese Commissie geeft Polen een maand de tijd om de rechterlijke macht in ere te herstellen. De Poolse president Andrzej Duda keurde
  [naar artikel]
 10. Venezolaanse parlement verliest zijn macht wellicht toch niet (01/04/2017 - De Redactie)
  Het Hooggerechtshof gaat de beslissing herzien waarbij het de macht van het parlement had overgenomen. Daarop was een storm van kritiek losgebarsten.
  [naar artikel]
 11. OPEC verliest macht aan olietrojka van Saoedi's, Russen en Amerikanen (05/12/2018 - De Tijd)
  18:03 Morgen start dan wel de belangrijkste OPEC-vergadering sinds 2016, de echte macht in de oliemarkt verschuift hoe langer hoe meer naar een trojka met onvoorspelbare leiders.
  [naar artikel]
 12. Plopsa Group bouwt eerste pretpark in Polen (24/10/2016 - De Redactie)
  Fans van de figuurtjes van Studio 100 kunnen binnenkort ook in Polen terecht. Daar heeft de themaparkdivisie van het bedrijf de eerste steen van een nieuw pretpark gelegd.
  [naar artikel]
 13. EC wil ‘nucleaire optie’ inzetten tegen Polen (20/12/2017 - Express)
  Frans Timmermans, de vice voorzitter van de Europese Commissie, heeft bekendgemaakt dat hij de lidstaten heeft gevraagd  artikel 7 in werking te zetten tegen Polen. Europa is het beu dat “Polen geen gehoor geeft aan twee jaar van vergeefse pogingen om te voorkomen dat omstreden wetten zouden worden aangenomen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aantasten in Polen”. Polen staat dus op het punt z’n stemrecht te verliezen in de Europese Raad. Dat zou een gevolg zijn van de toepassing van artikel 7 van de Europese Grondwet. Nooit eerder is een EU-land bedreigd met die “nucleaire optie”. Het besluit komt na twee jaar vergeefse pogingen om met het land in dialoog te gaan over wetswijzigingen die volgens Brussel de democratische rechtsstaat bedreigen. Nucleaire optie Artikel 7 omvat wat binnen de EU de nucleaire optie wordt genoemd: deze zwaarste strafmaatregel binnen de EU kan er uiteindelijk toe leiden dat de lidstaat zijn stemrecht in de Europese Raad verliest. De hele procedure om artikel 7 te activeren neemt wel veel tijd in beslag. Alle lidstaten moeten het er eerst over eens zijn, inclusief Hongarije, dat eerder al zei hier niet mee in te stemmen. De hoop is dat Polen in die tussentijd tot inkeer komt, luidt het in de wandelgangen van de EU. The post EC wil ‘nucleaire optie’ inzetten tegen Polen appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 14. Van openbare toiletten tot McDonald's-restaurants: in Polen zegenen priesters alles in (01/03/2019 - VRT NWS)
  "Gezegend zijt gij onder alle vrouwen". Nergens kun je die regel uit het weesgegroetje meer letterlijk nemen dan in Polen. Op "natte maandag" (paasmaandag) kieperen mannen er emmers water over vrouwen. Vrouwen die worden 'gezegend' zullen mooier worden. Ze zullen zeker een man vinden. Met wie ze dan veel kinderen kunnen maken. Dat is goed voor de katholieke kerk, en dus voor Polen als land.  Politieke en kerkelijke macht. In Polen zijn die twee vaak verlengstukken van elkaar. Maar er komt tegenwind.
  [naar artikel]
 15. Sugar Jackson verliest in Polen (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 16. Waarom Umicore voor Polen en niet voor België kiest (01/06/2018 - De Tijd)
  16:58 Met de keuze van het Belgische Umicore om in Polen een batterijmaterialenfabriek op te richten, verliest Antwerpen de kans op 400 extra jobs. Zes redenen geven aan waarom de beslissing niet zo verrass...
  [naar artikel]
 17. Yassine Atari bij Poolse feministe-nationaliste: "We hebben geen problemen met migranten, want er zijn er geen" (18/04/2019 - VRT NWS)
  Met het rechtse Recht en Rechtvaardigheid aan de macht, viert het nationalisme in Polen hoogtij. Van de EU moet de regeringspartij niets weten, en van hun vluchtelingenquota al evenmin. Polen heeft tijdens de vluchtelingencrisis dan ook amper vluchtelingen opgevangen, en als het aan Maria Pilarcyk ligt, blijft dat ook zo. 
  [naar artikel]
 18. Polen trekt nadrukkelijk aan de mouw van bondscoach Vital Heynen (30/11/2017 - Sporza)
  Moet België binnenkort op zoek naar een nieuwe bondscoach in het volleybal? Het kan, want Vital Heynen is een van de topkandidaten om bondscoach van Polen te worden.
  [naar artikel]
 19. Venezolaans parlement verliest macht (19/08/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 20. Venezolaans parlement verliest macht (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 21. Vijf redenen waarom Polen niet zo groen kleurt als andere EU-leden (14/12/2019 - VRT NWS)
  De Europese Unie wil klimaatneutraal zijn tegen 2050. Maar Polen vraagt en krijgt uitstel. Onze Polen-correspondent Marc Peirs zet de vijf belangrijkste argumenten van Polen op een rij.
  [naar artikel]
 22. Wereldrecord op EK volleybal: 65.000 toeschouwers voor Polen-Servië (25/08/2017 - Sporza)
  Polen is een volleybalgek land. De openingsmatch Polen-Servië van het EK in Warschau trok 65.407 toeschouwers. Polen-Servië opende ook het WK 2014, toen waren er 4.000 fans minder.
  [naar artikel]
 23. Polen buigt voor EU over rechterlijke macht (21/11/2018 - De Tijd)
  16:21 Na een stevige aanvaring met de Europese Commissie geeft de Poolse regering de omstreden hervorming van het Hooggerechtshof op.
  [naar artikel]
 24. Chocolatier sluit winkel en stuurt truffels de lucht in (12/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Leuven verliest binnenkort een van haar beste chocolatiers. Patrick Aubrion - ook wel bekend als de man die voor de grootste chocoladen munt ter wereld zorgde - sluit binnenkort de deuren van zijn pralinewinkel Antoine.
  [naar artikel]
 25. Polen zwakt omstreden 'Holocaust-wet' af (27/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Polen versoepelt een omstreden wet die het strafbaar maakt te suggereren dat Polen betrokken is geweest bij misdaden die door de nazi's in het land...
  [naar artikel]
 26. Canada: partij Trudeau verliest absolute meerderheid, maar blijft grootste (22/10/2019 - De Morgen)
  De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat blijkt uit de eerste resultaten. Trudeau zou nu een minderheidsregering gaan leiden.
  [naar artikel]
 27. Eurocommissaris: 'Polen moet onder toezicht van EU komen' (05/04/2019 - De Morgen)
  De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding voor de maatregel is de omstreden nieuwe mediawet die Polen heeft aangenomen. Volgens Oettinger (Media) kan Polen haar stemrecht in Brussel verliezen.
  [naar artikel]
 28. Onder regeringspartij PiS is Polen tot op het bot verdeeld (13/10/2019 - De Morgen)
  Zondag gaat Polen naar de stembus. Onder de zekere winnaar, regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), is Polen tot op het bot verdeeld. De kloof gaat dieper dan de dagelijkse politiek, zo blijkt in Gietrzwald, een dorp waar ooit Maria zou zijn verschenen. Het is Polen in een notendop.
  [naar artikel]
 29. Europa vuurt nieuw salvo af op Polen en Hongarije (13/01/2020 - De Tijd)
  21:32 Het Europees Parlement wil dat er korter op de bal gespeeld wordt bij de afkalvende rechtsstaat in Polen en Hongarije. Met Polen dreigt een verse confrontatie over de vrije rechtspraak.
  [naar artikel]
 30. Trio Polen betrokken bij vechtpartij op Hoevenzavel (03/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Drie Polen zullen zich binnenkort voor de rechter mogen verantwoorden voor hun aandeel in een vechtpartij in de Weststraat in Hoevenzavel. In de nacht van zaterdag op zondag raakten daar een man en een vrouw gewond bij een ruzie tussen enkele personen. Die rond 3.45 uur ontaardde in een vechtpartij. Een ploeg van de politie CARMA kwam ter plaatse en ging op zoek naar de verdachten. Vier mannen uit Polen werden gearresteerd en naar het commissariaat gebracht. Uit onderzoek blijkt dat drie mannen bij de feiten betrokken waren. Deze personen zijn door toepassing van het snelrecht meteen gedagvaard. (mm)
  [naar artikel]
 31. Conflict over rechtsstaat kan Polen uit de EU drijven (18/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het conflict tussen Polen en de Europese Commissie over de onafhankelijkheid van de rechtspraak kan ertoe leiden dat het land uiteindelijk de EU verlaat. Dat hebben de hoogste rechters van Polen gisteren verklaard.
  [naar artikel]
 32. Trudeau verliest absolute meerderheid, maar zijn partij blijft de grootste (22/10/2019 - De Morgen)
  De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat blijkt uit de eerste resultaten. Trudeau zou nu een minderheidsregering gaan leiden.
  [naar artikel]
 33. Ex-Oostendenaar Mateusz Ponitka stuwt Polen naar kwartfinale WK (06/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Polen blijft schitterend presteren op het WK in China. Na een 3 op 3 in de eerste ronde won Polen ook de eerste wedstrijd in poule I van de tweede ronde. Mateusz Ponitka, ex-Oostende, stuwde Polen met 14 punten, 9 rebounds en 3 assists tegen Rusland naar een 79-74 overwinning.
  [naar artikel]
 34. Europese Commissie dreigt met 'nucleaire optie' tegen Polen na politieke overname rechterlijke macht (17/12/2017 - De Morgen)
  https://images0.persgroep.net/rcs/KiLwRQmUUPAjYYcZEOF4XpuoUPw/diocontent/116473744/_fitwidth/642/?appId=f215d2ebdcdad4aa3dc78550c5970d02&quality=0.90
  [naar artikel]
 35. Waarom de Polen de EU tegelijk aantrekken en afstoten: 'Dit land is verdeelder dan ooit' (24/05/2019 - Knack)
  Op zondag 26 mei houdt ook Polen Europese verkiezingen. De inzet is niets minder dan de Poolse identiteit, schrijft Polen-correspondent Marc Peirs. 'Wat moet ik in godsnaam met mijn nationalistische oom aanvangen?'
  [naar artikel]
 36. Belgische tafeltennissers verliezen ook in Polen met 3-0 (24/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In hun derde kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap tafeltennis voor mannenteams hebben de Belgen dinsdag in Walbrzych opnieuw met 3-0 verloren van Polen. Begin november kwamen de Polen al in België met 0-3 winnen.
  [naar artikel]
 37. Gedaan met zompige broodjes: Nieuwe Limburgse tomaat verliest geen sap (27/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een tomaat die geen vocht verliest bij het snijden en dus als beleg bijvoorbeeld niet de hele boterham zompig maakt. Bij de Limburgse zaadveredelaar Nunhems hebben er een weten te kweken. De Intense tomaat ligt binnenkort bij Albert Heijn in het schap. Dat schrijft De Limburger.
  [naar artikel]
 38. Parlement verliest macht in Venezuela en spreekt over "staatsgreep" (30/03/2017 - De Redactie)
  In het Zuid-Amerikaanse land Venezuela heeft het Hooggerechtshof de macht van het parlement overgenomen. De oppositie die het parlement controleert, spreekt over een "staatsgreep" en zegt dat het gerechtshof de kant kiest van de linkspopulistische president Nicolas Maduro. De politieke crisis in Venezuela lijkt naar een nieuw hoogtepunt te gaan.
  [naar artikel]
 39. Wasilewski staat met Polen aan aftrap EK (09/04/2019 - De Morgen)
  Om 18 uur vanavond wordt Euro 2012 op gang getrapt. In het Nationaal Stadion in Warschau bijt gastland Polen de spits af tegen Griekenland. Polen rekent achteraan op rots in de branding Marcin Wasilewski.
  [naar artikel]
 40. Polen mag Polanski niet uitleveren aan de VS (06/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Frans-Poolse filmmaker Roman Polanski mag niet worden uitgeleverd door Polen aan de VS. De hoogste rechtbank in Polen heeft dat vandaag
  [naar artikel]
 41. Parlementsverkiezingen in Polen: ook Polen bij ons maken zich zorgen over hun land van herkomst (12/10/2019 - VRT NWS)
  Zondag kiezen de Polen een nieuw parlement en volgens de peilingen zal regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid de verkiezingen opnieuw met voorsprong winnen. De rechts-conservatieve partij is omstreden omdat ze volgens tegenstanders de democratie in gevaar zou brengen. In ons land wonen zo'n 70.000 Polen. VRT NWS sprak met enkele van hen over hoe zij hun land van herkomst hebben zien veranderen.
  [naar artikel]
 42. Partij Canadese premier Justin Trudeau verliest absolute meerderheid, maar blijft grootste (22/10/2019 - De Morgen)
  De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat blijkt uit de eerste resultaten. Trudeau zou nu een minderheidsregering gaan leiden.
  [naar artikel]
 43. Carrefour België verliest zijn eigen CEO (22/09/2017 - De Tijd)
  11:34 CEO François-Melchior de Polignac promoveert naar het groepsniveau en België valt voortaan onder één directie met Polen en Roemenië.
  [naar artikel]
 44. Europees Parlement spelt Polen de les (06/04/2019 - De Morgen)
  Polen heeft het Europees recht niet geschonden. Dit zei de Poolse premier Beata Szydlo in het EU-Parlement in Straatsburg. Maar ze kreeg de wind van voren. 'Polen wordt stilaan een autoritaire staat.'
  [naar artikel]
 45. Wat is er aan de hand in dat "door en door" katholieke Polen? (21/10/2018 - VRT NWS)
  De film “Kler” loopt in de Belgische bioscoop nadat hij in Polen al een bom heeft gegooid op de clerus. Tegelijkertijd blijkt uit nieuw onderzoek dat het kerkbezoek nergens ter wereld zo snel achteruit boert als in Polen én moet de Poolse kerk voor het eerst schadevergoeding betalen aan een slachtoffer van misbruik. Wat is er aan de hand in dat “door en door” katholieke Polen?
  [naar artikel]
 46. Polen te gast voor herdenking Wapenstilstand (11/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De gemeente Geetbets verwacht vandaag, zaterdag 11 november, een militaire delegatie uit Polen. De Polen zijn te gast als eerbetoon aan de bemanningsleden van de twee Poolse vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog in Geetbets werden neergehaald.
  [naar artikel]
 47. Welk effect heeft macht op ons? Maakt het ons kapot? (11/10/2017 - VRT NWS)
  Mensen met macht misbruiken die macht blijkbaar graag. Je ziet het niet alleen bij dictators, maar ook bij politici, bedrijfsleiders, geestelijken, leerkrachten, sportcoaches en nu ook bij filmproducent Harvey Weinstein. Hij zou al jarenlang medewerksters en actrices seksueel geïntimideerd en aangerand hebben. Veranderen mensen omdat ze te veel macht krijgen? Of is het aangeboren?
  [naar artikel]
 48. Telefoontje uit Polen: bel zeker niet terug! (19/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Oplichters uit Polen die mensen proberen op te lichten aan de telefoon hebben in deze eindejaarsperiode duidelijk een tandje bijgestoken. De politie heefte maar één raad: krijgt u telefoon uit Polen, het nummer begin met +48 94 bel dan nooit terug.
  [naar artikel]
 49. Europese waarden botsen met nationale soevereiniteit (23/12/2017 - De Tijd)
  01:05 Polen tart de waarden waarop de Europese Unie gegrondvest is en wordt in de ban geslagen. In Oostenrijk komt extreemrechts mee aan de macht. Wat is er aan de hand in Europa?
  [naar artikel]
 50. Poolse president blokkeert omstreden hervorming justitie (24/07/2017 - De Tijd)
  11:52 Pools president Andrzej Duda weigert de wet te tekenen die de rechterlijke macht in zijn land grondig hervormt. De Polen trekken al dagenlang massaal de straat op tegen de wet.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.