Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 September 2020
02:07 uur

Eerste kankerpatiënten behandeld in Leuvense IBA-bunkers

De Tijd

16/09/2020 - 07:36

07:30 In het eerste Belgische protontherapiecentrum in het UZ Leuven, met machines van het Waalse IBA, zijn sinds deze zomer zeven kankerpatiënten behandeld met de preciezere, maar veel duurdere vorm van be...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Psychedelische paddenstoelen verlichten angst bij kankerpatiënten (01/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Kankerpatiënten ervaren onmiddellijke, significante en langdurige verlossing van hun existentiële angst en depressie wanneer ze worden behandeld
  [naar artikel]
 2. Psychedelische paddenstoelen verlichten depressie bij kankerpatiënten (01/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Kankerpatiënten ervaren onmiddellijke, significante en langdurige verlossing van hun existentiële angst en depressie wanneer ze worden behandeld
  [naar artikel]
 3. Kankerpatiënten efficiënter behandeld dankzij DNA-analyse (28/05/2018 - De Standaard)
  De regering trekt vier miljoen euro per jaar uit voor het terugbetalen van complexe DNA-analyses bij kankerpatiënten. Artsen weten zo tot in detail hoe de tumor van een patiënt in elkaar zit. Informatie die het aantal bijwerkingen kan beperken, maar vooral ook leidt tot betere behandelingen.
  [naar artikel]
 4. Kankerpatiënten efficiënter behandeld dankzij DNA-analyse (28/05/2018 - De Standaard)
  De regering trekt vier miljoen euro per jaar uit voor het terugbetalen van complexe DNA-analyses bij kankerpatiënten. Artsen weten zo tot in detail hoe de tumor van een patiënt in elkaar zit. Informatie die het aantal bijwerkingen kan beperken, maar vooral ook leidt tot betere behandelingen.
  [naar artikel]
 5. Deze bouwput geeft honderden kankerpatiënten hoop (28/04/2017 - Het Nieuwsblad)
  Het universitaire ziekenhuis in Leuven stelt vrijdag het eerste centrum voor protontherapie voor in ons land. De bouw van twee ondergrondse bunkers – waarin patiënten met moeilijk bereikbare tumoren bestraling zullen krijgen – is zopas gestart. Midden 2019 volgt de eerste behandeling. “Het werd tijd dat België op de kar van deze revolutionaire behandeling sprong.”
  [naar artikel]
 6. Kanker genezen in Leuvense bunkers (28/04/2017 - De Tijd)
  01:05 Gedaan met jonge kankerpatiëntjes die naar het buitenland moeten voor de nieuwste vorm van bestraling. Het UZ Leuven investeert, met de steun van Vlaanderen, 45 miljoen euro in nieuwe protontechnologi...
  [naar artikel]
 7. “Kankerpatiënten vinden hier rust en een luisterend oor” (20/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Kankerpatiënten die alleenstaand zijn of geen mantelzorger hebben, kunnen tijdens of na hun behandeling vaak nergens terecht. Om ook hen een tijdelijke thuis te geven, opent in Limburg het eerste Zorghuis voor kankerpatiënten. Het Limburgse Zorghuis, het derde in heel Vlaanderen, vindt in mei 2017 een plek in het voormalige bezinningshuis in Koersel (Beringen) en kan voorlopig vier kankerpatiënten opvangen. “De patiënten kunnen in het Zorghuis tot rust komen, we bieden hen kost en inwoon en een luisterend oor”, zegt de Zolderse Suzy Van Ende (45), bezielster van het project, vandaag op de Dag tegen Kanker.
  [naar artikel]
 8. Duizenden mensen springen in de bres voor geruïneerde boer (12/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Al bijna 2.000 mensen hebben een online petitie getekend om de boer uit Beveren te steunen die jaren geleden enkele bunkers van zijn veld haalde. De man hangt honderdduizenden euro’s aan dwangsommen boven het hoofd omdat hij een aantal beschermde bunkers uit de Eerste Wereldoorlog van een weide heeft verwijderd.Het gemeentebestuur van Beveren bekijkt of en hoe het de landbouwer kan helpen.
  [naar artikel]
 9. Bunkers Stadspark geven binnenkort licht (20/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Vanaf vandaag kleuren de bunkers van het Stadspark fluorescerend geel, oranje, roze en blauw. “Je kunt ze niet langer negeren als ze zo opvallend zijn. Op die manier wordt het oorlogsverleden van de stad opnieuw zichtbaar”, vertelt Bruno Herzeele.
  [naar artikel]
 10. [VIDEO] - Kassaloze winkel voor kankerpatiënten opent zijn deuren (03/05/2017 - De Redactie)
  In Antwerpen heeft een groep kankerpatiënten samen met vrijwilligers van het GZA Ziekenhuizen de deuren geopend van het Huis Klaas. Dit is een winkel zonder kassa waar kankerpatiënten onder andere kleren en sieraden gratis kunnen kopen.
  [naar artikel]
 11. Gasthuisberg krijgt eerste Belgische centrum voor protontherapie (29/04/2017 - Express)
  Op de Health Sciences Campus Gasthuisberg van de Universiteit Leuven is gestart met de bouw van Particle, het eerste Belgische centrum voor protontherapie. Door de nieuwe apparatuur zal het ziekenhuis in de toekomst de mogelijkheid hebben om kankers gerichter en intensiever te behandelen. Gehoopt wordt dat het Leuvense centrum over twee jaar in gebruik genomen zal kunnen worden. Particle is een samenwerking van de universiteiten van Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik, Gent en Antwerpen. De apparatuur zal worden geleverd door het bedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve. Het centrum zou jaarlijks tussen honderdvijftig en tweehonderd patiënten moeten behandelen. Bunkers Op dit ogenblik moet voor een protontherapie een verplaatsing worden gemaakt naar Heidelberg in Duitsland of Zurich in Zwitserland. Nochtans is IBA wereldwijd marktleider in protontherapiesystemen. Het Waalse bedrijf heeft in totaal al 111 behandelingskamers opgeleverd. Daarmee heeft de onderneming een marktaandeel van 53 procent. De rest is ongeveer evenredig verdeeld over het Japanse concern Hitachi en het Amerikaanse bedrijf Varian. De realisatie van het Leuvense protontherapiecentrum vergt een investering van 45 miljoen euro. De Vlaamse overheid komt in die kosten voor een bedrag van 5 miljoen euro tussen. De kosten van een protontherapiecentrum lopen op omdat de therapie radioactieve straling veroorzaakt en dan ook bunkers met dikke betonnen muren moeten worden gebouwd. De bunkers worden bovendien nagenoeg volledig in de grond ingegraven. Dankzij protontherapie kunnen kwaadaardige tumoren heel gericht worden bestraald, waardoor er minder gezond weefsel door radioactiviteit kan worden aangetast. Dat kan vooral belangrijke baten opleveren voor bijzondere patiëntengroepen, zoals kinderen of personen met tumoren die zich dicht bij cruciale organen – zoals de hersenen – blijken te bevinden. The post Gasthuisberg krijgt eerste Belgische centrum voor protontherapie appeared first on Express [NL].
  [naar artikel]
 12. Boer Luc krijgt boete van 410.000 euro na het verwijderen van bunkers op zijn erf (14/11/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Boer Luc verwijderde in 2009 enkele bunkers van zijn erf en kreeg een dwangsom opgelegd van 250 euro per dag dat de schuilplaatsen niet in hun oorspronkelijke staat hersteld zijn. Er gaat nu een petitie rond ter steun van de man met intussen 4.000 krabbels.
  [naar artikel]
 13. Duitse commandobunker in Stadspark uitzonderlijk te bezoeken: “Antwerpen is een fantastische stad, met bunkers én bier” (11/11/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Maandag kon men uitzonderlijk een van de – tijdelijk in fluoverf gehulde – Duitse bunkers in het Stadspark bezoeken. In de betonnen kolos werden een video en een stadsgedicht Maud Vanhauwaert getoond.
  [naar artikel]
 14. Carrièreswitch: van job in banksector tot schoonheidsspecialist voor kankerpatiënten (07/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Leslie Meeus (42) verloor eind 2015 haar vader aan kanker. Daarop gaf ze haar job in de banksector op en werd ze schoonheidsspecialiste. Dinsdag studeerde ze af als zorgspecialiste voor kankerpatiënten. “Mijn vader kan ik er niet meer mee helpen, maar andere kankerpatiënten wel.”
  [naar artikel]
 15. Antwerpen staat ook vol historische bunkers: hier kan je ze vinden (19/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie dit weekend op pad wil, kan tijdens Fortengordel 2018 gratis 29 historische locaties bezoeken, waaronder natuurlijk de forten rond Antwerpen. Minder bekend is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in ’t Stad door de Wehrmacht, het Duitse leger, ook heel wat bunkers werden gebouwd.
  [naar artikel]
 16. AZ Sint-Maarten leert kappers omgaan met noden van kankerpatiënten (26/01/2017 - De Standaard)
  Twintig professionele kappers worden opgeleid om tegemoet te komen aan de specifieke noden van kankerpatiënten: welke producten ze kunnen gebruiken, welke nevenwerkingen er kunnen optreden en hoe ze kankerpatiënten ook psychosociaal kunnen bijstaan.
  [naar artikel]
 17. Zeven dingen die u moet weten over het nieuwe Leuvense circulatieplan (25/08/2016 - Het Nieuwsblad)
  Na maanden voorbereiding en discussie, wordt het eerste deel van het Leuvense circulatieplan maandag van kracht. Het Leuvense stadsbestuur gaf woensdag nog een laatste update over de concrete invoering en de plannen nadien.
  [naar artikel]
 18. Kankerpatiënten leven langer dankzij hun telefoon (05/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gedaan met tweewekelijks doktersadvies. Binnenkort worden kankerpatiënten dagelijks opgevolgd met behulp van een app die de KU Leuven heeft...
  [naar artikel]
 19. App moet levenskwaliteit kankerpatiënten verbeteren (05/10/2017 - Knack)
  Het UZ Leuven ontwikkelt de komende jaren een innovatieve app die helpt borst- en andere kankerpatiënten de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren.
  [naar artikel]
 20. Pijn bij kankerpatiënten wordt nog te weinig erkend (15/12/2016 - Knack)
  Kankerpatiënten moeten beter begeleid worden als ze pijn hebben tijdens of na hun behandeling, stelt Kom op tegen Kanker.
  [naar artikel]
 21. Pijn bij kankerpatiënten wordt nog te weinig erkend (15/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Kankerpatiënten moeten beter begeleid worden als ze pijn hebben tijdens of na hun behandeling. Dat stelt Kom op tegen Kanker donderdag. De
  [naar artikel]
 22. Kankerpatiënten die voordeel zouden ondervinden van radiotherapie krijgen die niet altijd (07/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Niet alle kankerpatiënten die geholpen zouden zijn met radiotherapie, krijgen die. Dat blijkt uit recent onderzoek van dokter Yolande Lievens van het UZ Gent. “We weten dat in België 53 procent van alle kankerpatiënten radiotherapie nodig heeft. Toch krijgt maar 37 procent de nodige behandeling: een grote kloof.”
  [naar artikel]
 23. Rechter verwijst hoofddoekenverbod in Leuvense GO!-school naar prullenmand (27/08/2019 - De Morgen)
  Een leerlinge van een Leuvense GO!-school mag wel degelijk een hoofddoek dragen op school. Dat heeft de Leuvense rechtbank van eerste aanleg beslist en wordt bevestigd door de advocate van de leerlinge. Vraag is nu hoe lang het GO! haar verbod op levensbeschouwelijke kentekens nog kan volhouden.
  [naar artikel]
 24. Baanbrekende lasertherapie UHasselt verlicht pijn van kankerpatiënten (21/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Borstkankerpatiënten en mensen die bestraald worden voor hals- en keelkanker kunnen vanaf januari bij Jessa en ZOL met laser behandeld worden tegen hun pijnlijke, open wonden. Na een succesvolle studie met UHasselt openen de ziekenhuizen dit baanbrekend lasercentrum.
  [naar artikel]
 25. Eerste Limburgse ziekenhuis laat bloed van kankerpatiënten thuis afnemen (21/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Kankerpatiënten van het ZOL in Genk moeten in de toekomst niet meer drie à vier uur zitten wachten in het ziekenhuis om bloed te laten nemen, dat te laten analyseren, hun chemo te laten bereiden en dan de kuur effectief te starten. Thuisverpleegdienst uniZ.org gaat voortaan aan huis bloed afnemen. Een koerierdienst brengt dat meteen naar het ziekenhuis en de volgende dag laat de dokter weten of de patiënt mag langskomen voor chemo. Het Genkse ziekenhuis is het eerste in Limburg dat zo’n contract uitschreef.
  [naar artikel]
 26. Vakantiekamp doet familieleden van kankerpatiënten op adem komen in Peer (08/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Inloophuis de Kolibrie in Peer organiseert deze week een jeugdkamp voor familieleden van kankerpatiënten.
  [naar artikel]
 27. Eerste vrouwelijke voorzitter en eerste persoon met een beperking in de Leuvense gemeenteraad: "Ik ben vereerd" (22/11/2018 - VRT NWS)
  Dorien Meulenijzer wordt voorzitter van de toekomstige Leuvense gemeenteraad. Meulenijzer is de eerste vrouwelijke voorzitter en eerste persoon met een beperking in de Leuvense gemeenteraad. Burgemeester Mohamed Ridouani wil hiermee een statement maken. "Ik voel me erg vereerd", reageert Meulenijzer.
  [naar artikel]
 28. Eerste gigantisch brugdeel van liefst 170 ton ligt over Leuvense Vaart (04/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
  In amper twee uur tijd is zaterdagochtend het eerste deel van een nieuwe spoorwegbrug over de Leuvense Vaart in Mechelen gelegd. Omstreeks middernacht moet er nog zo'n mastodont van liefst 170 ton zwaar en 39 meter lang volgen.
  [naar artikel]
 29. Kankerpatiënten vragen het vaakst euthanasie (25/10/2016 - De Redactie)
  Kanker blijft de voornaamste reden voor euthanasie. Bijna zeven op de tien aanvragen zijn afkomstig van kankerpatiënten, blijkt uit het rapport van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie.
  [naar artikel]
 30. Ruim 500 kankerpatiënten lieten kinderwens invriezen (17/10/2019 - De Tijd)
  06:36 524 kankerpatiënten lieten vorig jaar hun voortplantingsmateriaal invriezen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block donderdag op basis van cijfers van het Riziv.
  [naar artikel]
 31. Platform All.Can wil zorg voor kankerpatiënten verbeteren (14/03/2019 - De Tijd)
  20:19 All.Can, een platform dat zicht inzet voor kankerpatiënten, is gestart in ons land. Ziekenhuizen, mutualiteiten, gezondheidsexperts en zorgverstrekkers scharen zich achter het initiatief om een betere...
  [naar artikel]
 32. Eén op de vier kankerpatiënten krijgt foute diagnose (10/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Eén op de vier kankerpatiënten kreeg eerst een verkeerde diagnose. En 13% moest minstens een half jaar wachten op de juiste diagnose. Dat blijkt uit een enquête van het internationale platform All.Can.
  [naar artikel]
 33. Kankerpatiënten moeten behandeling soms uit eigen zak betalen (30/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Honderden kankerpatiënten krijgen een behandeling, een medicijn of een implantaat dat ze volledig zelf moeten betalen. “Ik hoop dat ik geen nieuwe hersentumor krijg want ik kan die peperdure behandeling niet zelf meer betalen”, klaagt een patiënt. Andere kankerpatiënten hebben geen geld meer over voor een nieuw gebit. Kom Op Tegen Kanker roept de overheid en de zorgverstrekkers op om nieuwe therapieën sneller te onderzoeken zodat ze kunnen terugbetaald worden.
  [naar artikel]
 34. Verder leven met immunotherapie: “Genezen zal ik niet, maar dit is de best mogelijke aanpak van mijn kanker” (03/10/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Dat de grondleggers van de immunotherapie tegen kanker - de Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo - de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen, verheugt kankerpatiënten die op dit moment behandeld worden met immunotherapie. Zoals deze twee uit Antwerpen en Zoersel.
  [naar artikel]
 35. KU Leuven werkt aan app om kankerpatiënten beter te begeleiden (05/10/2017 - VRT NWS)
  De KU Leuven ontwikkelt een app om kankerpatiënten beter te kunnen opvolgen. De app is vooral bedoeld om de neveneffecten van de behandeling bij patiënten beter te monitoren en te rapporteren, wat de levenskwaliteit en de kwaliteit van de zorg verhoogt.
  [naar artikel]
 36. Eerste Eclips-actie Leuvense politie levert 75.605 euro aan boetes op (09/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Leuvense lokale politie heeft gisteravond en -nacht haar eerste Eclips-actie gehouden, in samenwerking met de federale politie, douane, Vlaamse...
  [naar artikel]
 37. Jongeren vernielen oorlogsbunkers (17/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een aantal jongeren heeft de dikke stalen poorten van minstens twee oorlogsbunkers in Bilzen vernield. De bunkers werden jaren geleden ingericht als winterverblijfplaats voor vleermuizen. “We hebben hier speciale deuren tegen vandalisme geïnstalleerd, maar de vandalen hebben er bruut met betonnen palen op ingewerkt tot ze het begaven”, zucht Ghis Palmans van de vleermuizenwerkgroep. In de bunkers naast de spoorweg in Eigenbilzen zijn de muren volgeklad en werd er behoorlijk gedronken en gefeest aan de hoop afval te zien.
  [naar artikel]
 38. Iedereen kent kankerpatiënten, niemand wil ze als buur (11/04/2019 - De Morgen)
  Ze voelen zich opgejaagd wild, de Gentenaars die de 'luidruchtige' kankerpatiënten uit hun woonblok willen. Ja, er is overlast. Maar nee, wij hebben niks tegen die mensen, weerlegt buurman Marc De Raeve, woordvoerder van het klagerscollectief. 'Wij zijn niet de zuurpruimen voor wie we aanzien worden.'
  [naar artikel]
 39. Kankerpatiënten krijgen nog te vaak een verkeerde diagnose: “Het moet sneller en juister” (08/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Een op de vier kankerpatiënten kreeg eerst een verkeerde diagnose. En 13% moest minstens een half jaar wachten op de juiste diagnose. Dat blijkt uit een enquête van het internationale platform All.Can.
  [naar artikel]
 40. Socialistisch ziekenfonds: "Zorg voor kankerpatiënten bij levenseinde kan beter" (22/03/2019 - VRT NWS)
  Ruim één op de twee terminale kankerpatiënten ondergaat nog een röntgenonderzoek of scan in de maand voor ze overlijden. Dat blijkt uit een studie van het socialistisch ziekenfonds en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) naar meer dan 3.000 patiënten. En één op de drie kankerpatiënten die palliatieve zorg krijgen, start daar ook pas mee in de twee weken voor ze sterven. Het socialistisch ziekenfonds vindt dat de zorg bij het levenseinde beter kan.
  [naar artikel]
 41. Virtuele dolfijnen helpen kankerpatiënten ontspannen (04/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  AZ Vesalius in Tongeren is zopas gestart met een project waarbij virtual reality wordt gebruikt om kankerpatiënten te helpen ontspannen tijdens hun behandeling. Zo ervaart de patiënt minder negatieve prikkels en voelt hij zich rustiger.
  [naar artikel]
 42. Ruim 300 kankerpatiënten lieten eicellen of spermacellen invriezen (03/04/2018 - Knack)
  De voorbije negen maanden hebben 303 kankerpatiënten eicellen, spermacellen of ander voortplantingsmateriaal laten invriezen en bewaren, zodat ze ook na hun behandeling nog aan kinderen kunnen beginnen.
  [naar artikel]
 43. VIDEO. UHasselt ontwikkelt huidtherapie na kankerbehandeling (30/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  De UHasselt heeft een lasertherapie ontwikkeld die het leven van kankerpatiënten aanzienlijk moet verbeteren. Er wordt met infraroodlicht gewerkt om de huidontstekingen die ontstaan door bestraling te verminderen. Negen op de tien kankerpatiënten die bestralingen ondergaan, krijgen namelijk ontstekingswonden aan de huid.
  [naar artikel]
 44. UHasselt en ziekenhuizen helpen kankerpatiënten met pijnlijke wonden na bestraling (22/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Borstkankerpatiënten en mensen die bestraald worden voor hals- en hoofdkanker kunnen vanaf januari bij Jessa en ZOL met lasers behandeld worden tegen hun pijnlijke, open wonden. Na een succesvolle studie met UHasselt openen de ziekenhuizen het unieke lasercentrum.
  [naar artikel]
 45. Medicijnen vormen risico voor helft kankerpatiënten (13/04/2019 - De Morgen)
  Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt medicijnen die schadelijk kunnen zijn voor hun behandeling, zonder dat zij of hun artsen dat weten. Dat kan ernstige, mogelijk fatale gevolgen hebben.
  [naar artikel]
 46. Partner met kanker kan relatie om zeep helpen (09/04/2019 - De Morgen)
  Kankerpatiënten krijgen door hun ziekte opvallend vaak relatieproblemen. Dat blijkt uit een rondvraag bij Nederlandse oncologen en artsen. 'Kankerpatiënten kunnen door hun ziekte ontzettend nare, vervelende partners worden', zegt psychiater Leo van Weezel.
  [naar artikel]
 47. Effect van suikerarm dieet op kanker (nog) niet bewezen (20/10/2017 - De Standaard)
  De uitspraken van professor Johan Thevelein over het effect van voeding bij kankerpatiënten hebben veel verontwaardiging bij collega’s en artsen uitgelokt. Hij begaf zich op glad ijs door een link te leggen tussen onderzoek op gistcellen en wat goed zou zijn voor kankerpatiënten.
  [naar artikel]
 48. Inbraak in Leuvense Escaperoom: verdachte dringt naar binnen in plaats van buiten (05/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een man heeft zondagavond ingebroken in de Escaperoom op het Leuvense Margarethaplein. Dat meldt de Leuvense lokale politie.
  [naar artikel]
 49. "Oncobrood" kan ondervoeding bij kankerpatiënten voorkomen (05/10/2018 - VRT NWS)
  Kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, blijven béter op gewicht als ze aangepast brood eten. Dat blijkt uit een pilootproject van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en Kom op tegen Kanker met 52 patiënten. De helft van hen legde een smaaktest af en kreeg een broodrecept mee naar huis met ingrediënten die ze lekker vinden, zoals pesto, citroen, honing of sjalot. De patiënten die het zogenoemde oncobrood aten, verloren tijdens de chemokuur minder gewicht dan de anderen. De onderzoekers vinden dat alle kankerpatiënten de kans moeten krijgen om hun eigen oncobrood te bakken. 
  [naar artikel]
 50. Betondegradatie in Doel en Tihange is “onregelmatigheid” voor FANC (12/10/2018 - Metro)
  Het FANC heeft de betonproblemen in de bunkers van Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3 ingeschaald op niveau 1 op de INES-schaal, wat betekent dat het om een onregelmatigheid gaat. Deze degradatie heeft volgens het FANC geen enkele impact gehad op bevolking, werknemers of het leefmilieu, maar het FANC concludeert wel dat de goede werking van de noodsystemen door deze problematiek niet langer gegarandeerd is. In de bunkers van de vier reactoren is betondegradatie vastgesteld. En in Tihange 2 en 3 werden bovendien anomalieën vastgesteld in de wapening in de bunkers. In de bunkergebouwen bevinden zich noodsystemen zoals noodpompen en dieselgeneratoren. Om de werking van die systemen te kunnen garanderen, moeten de gebouwen bestand zijn tegen externe gebeurtenissen. De omvang van de betondegradatie doet, volgens het FANC, twijfels rijzen over het vermogen om weerstand te bieden bij dergelijke gebeurtenissen. Er zijn de voorbije weken en maanden al INES-analyses gemaakt van deze problemen, maar het FANC heeft beslist om de gehele problematiek te behandelen aan de hand van een enkele INES-analyse. In het plafond van de bunker van Doel 3 werd in oktober vorig jaar, tijdens een geplande stillegging, de eerste keer betondegradatie vastgesteld. Degradaties van hetzelfde type werden in 2018 vastgesteld in de reactoren met een soortgelijk bunkerconcept: Tihange 3, Doel 4 en Tihange 2. De degradaties vereisen aanzienlijke reparatiewerken aan het beton van de daken van de bunkers. Oorzaak van de degradatie is de stoom waaraan het beton wordt blootgesteld. Sommige lokalen van de bunkers dienen immers als ruimte waarin bepaalde systemen stoom kunnen afblazen. bron: Belga Het bericht Betondegradatie in Doel en Tihange is “onregelmatigheid” voor FANC verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.