Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

25 January 2021
07:45 uur

Onderzoekers KU Leuven ontdekken mechanisme dat prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt

VRT NWS

13/01/2021 - 17:49

Onderzoekers van de KU Leuven hebben het biologische mechanisme geïdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn krijgen als ze bepaalde voedingsmiddelen eten. De bevinding maakt de weg vrij voor een efficiëntere behandeling van prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties, zo zeggen ze. De studie, die is uitgevoerd op muizen en een klein aantal mensen, wordt gepubliceerd in Nature. Door het beperkte aantal proefpersonen moeten de resultaten wel nog voort onderzocht worden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. KU Leuven ontdekt mogelijke oorzaak prikkelbaredarmsyndroom (13/01/2021 - Express)
  Onderzoekers van de KU Leuven hebben het biologische mechanisme geïdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn krijgen wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten. Dit opent perspectieven voor een efficiëntere behandeling. De studie wordt gepubliceerd in Nature. Tot 20% van de wereldbevolking lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), dat na het eten maagpijn of ernstig ongemak veroorzaakt. Glutenvrije en andere […] The post KU Leuven ontdekt mogelijke oorzaak prikkelbaredarmsyndroom appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 2. Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken het mechanisme achter het prikkelbaredarmsyndroom (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Maar liefst 1 op de 5 personen lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom en ondervindt daar ongemak van, soms zelfs ernstig. Desondanks is er nog maar weinig geweten over deze aandoening en heerst er nog veel stigma rond. De onderzoekers van de KU Leuven hopen dat de resultaten van hun nieuw onderzoek hier verandering in zullen brengen.
  [naar artikel]
 3. Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken het mechanisme achter het prikkelbaredarmsyndroom (13/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Maar liefst 1 op de 5 personen lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom en ondervindt daar ongemak van, soms zelfs ernstig. Desondanks is er nog maar weinig geweten over deze aandoening en heerst er nog veel stigma rond. De onderzoekers van de KU Leuven hopen dat de resultaten van hun nieuw onderzoek hier verandering in zullen brengen.
  [naar artikel]
 4. Leuvense onderzoekers ontdekken oorzaak van prikkelbaredarmsyndroom: “Het gaat wel degelijk om een echte ziekte” (14/01/2021 - Het Nieuwsblad)
  Buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en wisselende stoelgang. Voor wie last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is het bijna dagelijkse kost. Tot nu toe was de oorzaak ervan zo goed als onbekend, maar wetenschappers van de KU Leuven zijn erin geslaagd het mechanisme achter het PDS te achterhalen. Daarmee hopen ze de ziekte in de toekomst beter te kunnen opsporen en ook te werken aan een efficiëntere behandeling.
  [naar artikel]
 5. Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter darmverlamming (20/06/2017 - Knack)
  Uit nieuw onderzoek aan de KU Leuven blijkt dat darmverlamming niet wordt veroorzaakt door de cellen die daar al jarenlang verantwoordelijk voor worden geacht.
  [naar artikel]
 6. KU Leuven-onderzoekers ontdekken werking stevia: "Opent perspectieven voor behandeling diabetes" (11/04/2017 - De Redactie)
  Onderzoekers van de KU Leuven hebben het mechanisme ontrafeld waarmee de suikervervanger stevia de bloedsuikerspiegel onder controle houdt. Dat opent volgens de wetenschappers perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen.
  [naar artikel]
 7. Onderzoekers KU Leuven ontdekken nieuw darmfloratype met zeer weinig bacteriën (15/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie hebben een nieuw darmfloratype ontdekt met zeer weinig bacteriën in de stoelgang. Dit...
  [naar artikel]
 8. Belgische onderzoekers ontdekken waarom ons brein zo groot is (31/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Belgische onderzoekers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en VIB-KU Leuven hebben ontdekt hoe het komt dat net onze soort over zo'n sterk...
  [naar artikel]
 9. Limburgse wetenschappers ontdekken hoe  zwangerschapsvergiftiging ontstaat (01/03/2018 - VRT NWS)
  Na meer dan 12 jaar onderzoek zijn wetenschappers van de Universiteit Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg erin geslaagd om het mechanisme te doorgronden dat  zwangerschapsvergiftiging veroorzaakt. De bloedvaten van de moeder zouden verkeerd op de zwangerschap reageren.
  [naar artikel]
 10. Onderzoekers KU Leuven ontdekken nieuw darmfloratype met zeer weinig bacteriën (15/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie hebben een nieuw darmfloratype ontdekt met zeer weinig bacteriën in de stoelgang. Dit type komt vaak voor bij Crohn-patiënten, maar ook bij gezonde mensen.
  [naar artikel]
 11. Hoe een vezelrijk dieet ons met het prikkelbaredarmsyndroom opzadelt (02/06/2020 - Knack)
  Alsmaar meer mensen kampen met het prikkelbaredarmsyndroom. Wat houdt dat precies in? Hoe ontstaat de ziekte? En worden vezels, gluten en lactose terecht of onterecht met de vinger gewezen? Gastro-enteroloog Danny De Looze schept klaarheid.
  [naar artikel]
 12. "Ontdekking werking stevia opent perspectieven voor behandeling diabetes" (11/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde van de KU Leuven hebben het mechanisme ontrafeld waarmee de caloriearme
  [naar artikel]
 13. Doorbraak: onderzoekers ontdekken 15 nieuwe genen die onze gelaatstrekken bepalen (20/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van de KU Leuven en de universiteiten van Pittsburgh, Stanford en Penn State hebben vijftien nieuwe genen geïdentificeerd die onze...
  [naar artikel]
 14. Leuvense onderzoekers ontdekken hoe pijnsignalen onze hersenen bereiken (15/03/2018 - De Standaard)
  Wanneer we ons verbranden, dan zijn het drie complementaire ionenkanalen die ervoor zorgen dat de zenuwcellen signalen doorsturen naar onze hersenen, waardoor we uiteindelijk pijn ervaren. Dat hebben onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center voor Hersenonderzoek ontdekt.
  [naar artikel]
 15. Leuvense onderzoekers ontdekken hoe pijnsignalen onze hersenen bereiken (14/03/2018 - De Standaard)
  Wanneer we ons verbranden, dan zijn het drie complementaire ionenkanalen die ervoor zorgen dat de zenuwcellen signalen doorsturen naar onze hersenen, waardoor we uiteindelijk pijn ervaren. Dat hebben onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center voor Hersenonderzoek ontdekt.
  [naar artikel]
 16. Onderzoekers KU Leuven ontdekken lek in beveiliging processoren van Intel (14/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Computerwetenschappers van de KU Leuven zijn erin geslaagd de beveiligingsmethode die technologiereus Intel gebruikt in haar processoren, te kraken. Ze hebben het bedrijf al in januari op de hoogte gebracht en Intel zal een update lanceren.
  [naar artikel]
 17. Koning Filip praat via Skype met onderzoekers van KU Leuven (24/03/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip heeft dinsdagnamiddag via Skype een halfuur gepraat met een 25-tal onderzoekers van het Rega Instituut van de KU Leuven die betrokken zijn bij onderzoek naar infectieziekten zoals het coronavirus. Het gesprek werd live gevolgd door naar schatting meer dan 200 onderzoekers uit andere labs van de KU Leuven en het UZ Leuven die met deze problematiek bezig zijn.
  [naar artikel]
 18. The Guardian tipt Leuven als Belgische bestemming om te ontdekken (27/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Over het hoofd gezien door Tripadvisor en Lonely Planet bij de lijstjes van te ontdekken bestemmingen in 2019, maar de lezers van The Guardian hebben wel oog voor Leuven.
  [naar artikel]
 19. Vlaamse wetenschappers ontrafelen mechanisme achter ziekte van Alzheimer (27/07/2017 - De Redactie)
  De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door zogeheten plaques, eiwitophoping in de hersenen. Een team van KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie heeft nu exact ontrafeld hoe die eiwitophopingen tot stand komen.
  [naar artikel]
 20. Celdood van macrofagen voorkomen als therapie voor artritis? (14/05/2019 - VRT NWS)
  Een internationale samenwerking tussen onderzoekers heeft een nieuw mechanisme geïdentificeerd dat reumatoïde artritis veroorzaakt. De wetenschappers ontdekten dat de dood van macrofagen – een type immuuncel of witte bloedcel – de ziekte kan veroorzaken. Meer nog, ze ontdekten hoe het eiwit A20 de celdood van deze macrofagen kan verhinderen en zo kan beschermen tegen artritis. Deze vondst kan leiden tot nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van deze slopende ziekte, zo zeggen de onderzoekers. 
  [naar artikel]
 21. Onderzoekers ontdekken belangrijke verandering in longbloedvaten bij Covid-19 (03/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Covid-19 veroorzaakt belangrijke veranderingen in de bloedvaten van de longen. Dat blijkt uit een nieuwe studie waaraan ook longspecialisten van de...
  [naar artikel]
 22. Onderzoekers VIB-KU Leuven ontdekken belangrijke zwakke plek van melanomen (29/10/2018 - VRT NWS)
  Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven hebben een belangrijke zwakke plek ontdekt van melanomen, een agressieve vorm van huidkanker. Ze zagen dat de molecule SAMMSON een evenwicht in de productie van eiwitten tussen verschillende compartimenten van de kankercel realiseert. SAMMSON doet dit op zo’n manier dat het de normale verdedigingsreactie van de cel ontwijkt. Zo kunnen de cellen ongecontroleerd groeien en ontstaat een melanoom. De wetenschappers verwachten dat elke stof die het door SAMMSON tot stand gekomen evenwicht vernietigt, effectief zal werken tegen melanomen. 
  [naar artikel]
 23. Belgische onderzoekers ontdekken mogelijke behandeling tegen tumoruitzaaiing (20/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven hebben nieuwe inzichten verworven in het verband
  [naar artikel]
 24. VIB-KU Leuven: normale levercellen aanmoedigen om kanker te bevechten (01/12/2019 - VRT NWS)
  Gezond leverweefsel dat rond een tumor ligt, blijkt een verdedigingsmechanisme te activeren dat de groei van de tumor beperkt. Dat is ontdekt in een onderzoek van het VIB-KU Leuven Center for Cancer Biology. Opmerkelijk is dat de onderzoekers vaststelden dat hyperactivering van dit mechanisme, boven niveaus die normaal in de lever aanwezig zijn, bij muizen de eliminatie van verschillende soorten levertumoren teweegbracht. Dat opent op termijn mogelijkheden voor nieuwe therapieën die normale cellen mobilizeren om kankercellen te doden.
  [naar artikel]
 25. Onderzoekers UHasselt ontdekken nieuwe lasertechniek om roetdeeltjes in lichaam te detecteren (27/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven hebben een gloednieuwe techniek - met laser - ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren. De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care, zo heeft de universiteit van Hasselt zondag meegedeeld.
  [naar artikel]
 26. Leuvense onderzoekers ontdekken hoe samenspel van twee genen leukemie versnelt (20/03/2018 - Het Nieuwsblad)
  Een team onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie onder leiding van Jan Cools, heeft aangetoond dat een samenspel van mutaties in twee genen de ontwikkeling van acute lymfatische leukemie, een agressieve vorm van bloedkanker, versnelt.
  [naar artikel]
 27. Leuvense onderzoekers ontdekken hoe samenspel van twee genen leukemie versnelt (20/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een team onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie onder leiding van Jan Cools, heeft aangetoond dat een samenspel van mutaties in twee genen de ontwikkeling van acute lymfatische leukemie, een agressieve vorm van bloedkanker, versnelt.
  [naar artikel]
 28. Belgische onderzoekers ontdekken nieuwe piste in strijd tegen kanker (18/08/2016 - Knack)
  Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat zuurstoftekort in tumorcellen bijdraagt tot de groei van kanker en een verbetering van de zuurstoftoevoer naar tumoren woekerende kankercellen minder vatbaar maakt voor groei. De nieuwe inzichten ruimen de weg voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen.
  [naar artikel]
 29. Onderzoekers KU Leuven bestrijden kanker met zuurstof (17/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers Diether Lambrechts en Bernard Thienpont van de KU Leuven hebben ontdekt dat zuurstoftekort in tumorcellen bijdraagt tot de groei van
  [naar artikel]
 30. Leuvense onderzoekers ontdekken wijze waarop pijnsignalen hersenen bereiken (14/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Een trio van complementaire ionenkanalen zorgt er voor dat er bij verbranding van delen van het menselijk lichaam, vanuit zenuwcellen signalen worden gestuurd naar de hersenen waardoor we pijn ervaren. Dat hebben onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center voor Hersenonderzoek ontdekt. De resultaat worden woensdag gepublicerd in het vakblad Nature.
  [naar artikel]
 31. Leuvense onderzoekers ontdekken wijze waarop pijnsignalen hersenen bereiken (14/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een trio van complementaire ionenkanalen zorgt er voor dat er bij verbranding van delen van het menselijk lichaam, vanuit zenuwcellen signalen worden gestuurd naar de hersenen waardoor we pijn ervaren. Dat hebben onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center voor Hersenonderzoek ontdekt. De resultaat worden woensdag gepublicerd in het vakblad Nature.
  [naar artikel]
 32. Onderzoekers KU Leuven ontdekken groot veiligheidslek in computerchips van Intel (14/08/2018 - VRT NWS)
  Computerwetenschappers van de KU Leuven hebben een lek ontdekt in het veiligheidssysteem van Intel-microprocessoren. Dit kan grote problemen veroorzaken omdat Intel nagenoeg alle chips voor computers levert. Intel laat ondertussen weten dat het aan een update werkt. Het bedrijf heeft geen weet van geïnfecteerde computers. 
  [naar artikel]
 33. Onderzoekers KU Leuven maken van waterstof hét aardgas van de toekomst (26/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zijn de zonnepanelen op onze daken binnenkort al achterhaald? Het zou zomaar kunnen. De variant die onderzoekers aan de KU Leuven in wereldprimeur...
  [naar artikel]
 34. Belgische onderzoekers ontdekken mogelijke behandeling tegen tumoruitzaaiing (20/10/2016 - De Standaard)
  Wetenschappers verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven hebben nieuwe inzichten verworven in het verband tussen suikers in tumoren en de uitzaaiing van kankercellen. Daarmee hebben ze mogelijk een manier ontdekt om die uitzaaiing tegen te gaan, zo melden de onderzoekers donderdag. Hun resultaten verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.
  [naar artikel]
 35. Belgische onderzoekers ontdekken mogelijke behandeling tegen tumoruitzaaiing (20/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Wetenschappers verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven hebben nieuwe inzichten verworven in het verband tussen suikers in tumoren en de uitzaaiing van kankercellen. Daarmee hebben ze mogelijk een manier ontdekt om die uitzaaiing tegen te gaan, zo melden de onderzoekers donderdag. Hun resultaten verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism.
  [naar artikel]
 36. Onderzoekers van de KU Leuven identificeren genen die tumorgroei afremmen (31/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het Departement Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven en het Francis Crick Institute (Londen) hebben 27 nieuwe genen...
  [naar artikel]
 37. Leuvense onderzoekers ontwikkelen snellere diagnostische test voor ALS (19/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van de KU Leuven en UZ Leuven, tevens verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), hebben in samenwerking met
  [naar artikel]
 38. 3 onderzoeksters van KU Leuven winnen Europees budget voor hun baanbrekend onderzoek (07/09/2019 - VRT NWS)
  De European Research Council (ERC) heeft haar Starting Grants uitgereikt. Dat zijn budgetten die onderzoekers kunnen gebruiken om hun onderzoek te financieren. Dit jaar mogen drie KU Leuven-onderzoekers zo'n beurs in ontvangst nemen: Katja Biedenkopf, Elise Muir en Laura Vandenbosch. Nooit eerder gingen alle Starting Grants voor de KU Leuven naar vrouwelijke onderzoekers van de Groep Humane Wetenschappen.
  [naar artikel]
 39. Onderzoekers ontdekken hoe twee genen samen leukemie aanwakkeren (21/03/2018 - VRT NWS)
  Een team onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie is een stap dichter gekomen bij het begrijpen van acute lymfatische leukemie – een agressieve vorm van bloedkanker. De genen die aan de basis van verschillende kankers liggen, zijn al langer gekend, maar voor het eerst heeft het internationale team nu aangetoond hoe het samenspel van twee gemuteerde genen de ziekte nog versnelt.
  [naar artikel]
 40. Coronavirus ontdekken in afvalwater om lokale uitbraken te signaleren (17/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een team onderzoekers van UAntwerpen, KU Leuven, UGent, Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij onderzoekt of de monitoring van afvalwater in Vlaanderen gebruikt kan worden als vroeg waarnemingssysteem om coronabesmettingen in kaart te brengen.
  [naar artikel]
 41. Coronavirus ontdekken in afvalwater om lokale uitbraken te signaleren (17/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Een team onderzoekers van UAntwerpen, KU Leuven, UGent, Aquafin en de Vlaamse Milieumaatschappij onderzoekt of de monitoring van afvalwater in Vlaanderen gebruikt kan worden als vroeg waarnemingssysteem om coronabesmettingen in kaart te brengen.
  [naar artikel]
 42. Onderzoekers KU Leuven zetten belangrijke stap in strijd tegen groei tumoren (31/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Onderzoekers van het Departement Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven en het Francis Crick Institute (Londen) hebben 27 nieuwe genen geïdentificeerd die fungeren als een rem op de groei van kankercellen.
  [naar artikel]
 43. Onderzoekers ontdekken 'superbacterie' die tegen antibiotica kan (04/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Australische onderzoekers hebben een 'superbacterie' ontdekt die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica. Dat melden de onderzoekers van...
  [naar artikel]
 44. Leuvense onderzoekers ontdekken hoe stevia de bloedsuikerspiegel onder controle houdt (11/04/2017 - Knack)
  Waarom smaakt stevia zo extreem zoet? En hoe houdt de zoetstof onze bloedsuikerspiegel onder controle? Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat stevia een eiwit stimuleert dat essentieel is voor onze smaakperceptie en voor het afgeven van insuline na de maaltijd. Deze resultaten bieden perspectieven voor nieuwe behandelingen van diabetes.
  [naar artikel]
 45. Dossier: Hoe onderscheid je voedselintolerantie van prikkelbaredarmsyndroom? (24/10/2018 - Metro)
  Heel wat mensen hebben last van het prikkelbaredarmsyndroom, ook wel functionele colopathie genoemd. Dat gaat gepaard met verschillende oorzaken en symptomen, dus een diagnose is niet altijd makkelijk te stellen. Heb je last van buikpijn of abnormale stoelgang? Dan zijn dit enkele pistes om voedselintolerantie te onderscheiden van een prikkelbare darm. Maar eerst een snelle les anatomie. Wanneer je eet, kneedt je maag het voedsel. De dunne darm verteert en absorbeert vervolgens de voedingsstoffen. Na een lange tocht door die darm hopen de niet-verteerbare delen zich op in de dikke darm, waar ze blijven tot je naar het toilet gaat. Een normale stoelgang varieert tussen drie keer per dag en drie keer per week. Maar soms gaat niet alles zoals het moet en is de darmwerking verstoord. Als je last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid of abnormale ontlasting met diarree of constipatie, dan lijd je misschien aan het prikkelbaredarmsyndroom. De symptomen van voedselintolerantie Bepaalde voedselintoleranties veroorzaken echter dezelfde symptomen. Voedselintolerantie kan te wijten zijn aan een verminderde of helemaal geen capaciteit om een specifieke stof te verteren. Lactose-intolerantie, bijvoorbeeld, is een spijsverteringsstoornis die wordt veroorzaakt door een gebrek aan lactase in je lichaam. Dat is een darmenzym dat lactose helpt af te breken en te verteren. Bekende symptomen zijn een versnelde darmtransit met diarree, gas en buikpijn tot gevolg. Tot de belangrijkste symptomen van glutenintolerantie behoren ook darmaandoeningen zoals diarree, een opgeblazen gevoel en maagpijn. Hoe onderscheid je ze? Of het nu gaat om voedselintolerantie of het prikkelbaredarmsyndroom, de symptomen zijn in veel gevallen gelijkaardig. Het is dus belangrijk een onderscheid te maken tussen de symptomen die kunnen optreden wanneer je iets eet dat een component bevat waarvoor je intolerant bent, en die van het prikkelbaredarmsyndroom, wat een functionele darmziekte is. Het voornaamste verschil is dat de symptomen van een prikkelbare darm opduiken zonder een specifieke oorzaak – ook al worden stress of voeding vaak met de vinger gewezen – en regelmatig terugkeren. Diagnoses Je arts kan de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom stellen op basis van je geschiedenis, een onderzoek en eventueel bijkomende tests. Om voedselintolerantie te onderscheiden van het prikkelbaredarmsyndroom kan je ook tests laten doen die een of andere intolerantie opsporen. Tot slot is het ook mogelijk dat iemand zowel een voedselintolerantie heeft als het prikkelbaredarmsyndroom. In dat geval kan een probioticakuur in combinatie met een aangepaste voeding heel positieve resultaten opleveren. Het bericht Dossier: Hoe onderscheid je voedselintolerantie van prikkelbaredarmsyndroom? verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Onderzoekers van KU Leuven brengen blinde vlek in DNA in kaart (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven hebben een blinde vlek in het DNA ingevuld. Het gaat om het blanco gebied van...
  [naar artikel]
 47. Nieuwe studie: kan stevia diabetes helpen controleren en zelfs voorkomen? (11/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Onderzoekers van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde van de KU Leuven hebben het mechanisme ontrafeld waarmee de caloriearme suikervervanger stevia de bloedsuikerspiegel onder controle houdt. De onderzoeksresultaten openen volgens de wetenschappers perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen.
  [naar artikel]
 48. Onderzoekers ontdekken nieuw wapen tegen kankercellen die al chemotherapie-resistent zijn (16/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en UGent hebben ontdekt dat Withaferine A, een actief bestanddeel afkomstig van een...
  [naar artikel]
 49. Onderzoekers ontdekken mysterieuze sporen van meer dan miljoen mensen in 'onbewoonde' Amazonegebieden (28/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Men dacht dat het Amazonegebied zo goed als onbewoond was vooraleer de Europeanen er opdoken. Maar onderzoekers hebben nu duidelijke bewijzen...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.