Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 June 2021
23:25 uur

Cosmodrome in Genk laat mensen meegenieten van zonsverduistering

Het Belang van Limburg

10/06/2021 - 20:44

Deze middag kon je een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Het was al van maart 2015 geleden dat we een eclips konden zien in België. Bij de cosmodrome in Genk werd er voor de gelegenheid een speciale zonne-telescoop buiten geplaatst zodat wandelaars en fietsers mee konden genieten van de gedeeltelijke zonsverduistering. En enkele Hasseltse leerlingen van het eerste leerjaar zagen voor het eerst in hun leven hoe de zon voor de maan schoo


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. 50+ Genk-Maasoeter naar Cosmodrome (01/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  50+ Genk-Maasoeter ging op bezoek in de Cosmodrome. Ze genoten van een reis door ons zonnestelsel naar werelden met enorme vulkanen, verblindende ringen en uitgestrekte canyons zagen ze in de 360° show.
  [naar artikel]
 2. ‘Full Dome’-projectie vergroot mogelijkheden in Kattevennen-Cosmodrome (07/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Kattevennen-Cosmodrome in Genk heeft de complete filmapparatuur in de 360° filmzaal vernieuwd. Dat is het eerste van een reeks aanpassingen die dit jaar worden uitgevoerd, waarbij nog een ‘stokkemanroute’ en een dry slope met uitkijktoren gepland staan. “In totaal investeren we 300.000 euro”, zegt toerismeschepen Toon Vandeurzen (CD&V).
  [naar artikel]
 3. Urania in Hove laat Belgen in Afrika genieten van ringvormige Zonsverduistering (01/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een deel van Afrika is donderdag op een ringvormige Zonsverduistering getrakteerd. Terwijl Belgen speciaal zijn afgereisd om het spektakel waar te nemen, was het hemelverschijnsel voor sommige mensen in Congo en Rwanda een verrassing.
  [naar artikel]
 4. VS in de ban van de 'Great American Eclipse': hier kan ook jij meegenieten (21/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de Verenigde Staten stijgen de zenuwen in de aanloop naar de zonsverduistering die maandagvoormiddag (maandagavond Belgische tijd) van de
  [naar artikel]
 5. Zonsverduistering in basisschool De Boomhut (08/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  De leerlingen van De Boomhut staan klaar om donderdag de zonsverduistering te bekijken. Dankzij het ECNS van Bocholt wordt elke leerling uitgedost met een eclipsbrilletje zodat ze de zonsverduistering veilig kunnen aanschouwen.
  [naar artikel]
 6. Hoe totale zonsverduistering mensheid stap dichter kan brengen bij leven op Mars (21/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De volledige zonsverduistering van vandaag in de Verenigde Staten wordt niet alleen een prachtig schouwspel voor mensen met een eclipsbrilletje.
  [naar artikel]
 7. Gedeeltelijke zonsverduistering in Azië: massa’s mensen bewonderen magische ‘ring of fire’ (26/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In verschillende Aziatische landen was vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan schoof daarbij over het midden van de zon,...
  [naar artikel]
 8. 50+Genk leert over de oerknal (30/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De medioren en senioren van 50+Genk brachten een bezoek aan Kattevennen, meer speciaal de Expo ‘De Oerknal’, de Sterrenwacht en de Cosmodrome voor ‘n 360° Show ‘To Worlds Beyond'.
  [naar artikel]
 9. Amerikanen krijgen volledige eclips te zien, maar dankzij NASA kunnen wij meegenieten (16/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgende week maandag schuift de maan opnieuw tussen de Aarde en de zon, met een mooie zonsverduistering als gevolg. Helaas krijgen enkel
  [naar artikel]
 10. Vannacht gedeeltelijke maansverduistering: beleef het in Genk (16/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Dinsdag maken we een gedeeltelijke maansverduistering mee, zo hebben volkssterrenwachten aangekondigd. Kijklustigen zijn welkom in de Cosmodrome van Genk.
  [naar artikel]
 11. Tienduizenden vergapen zich aan totale zonsverduistering in Zuid-Amerika (02/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Tienduizenden mensen hebben dinsdagnamiddag (lokale tijd) in Chili naar een totale zonsverduistering gekeken, waarbij de maan zich precies tussen...
  [naar artikel]
 12. Straks nog eens een zonsverduistering: wanneer moet je klaarstaan en hoe bescherm je je ogen? (10/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Showtime deze voormiddag! Dan lijkt het alsof de maan een ferme hap uit de zon neemt, tijdens de (gedeeltelijke) zonsverduistering. “Er wordt een open hemel voorspeld. Veel kinderen zullen dus hun eerste zonsverduistering zien, want die van vijf jaar geleden is compleet verpest door wolken”, zegt Marc Van den Broeck van sterrenwacht Urania.
  [naar artikel]
 13. Fietsen: verrassende vergezichten tijdens deze route door Genk en Lanaken (23/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Three. Two. One… Lift off! De Cosmodrome in Kattevennen Genk lanceert onze tweewieler voor een fietstocht door het Nationaal Park. Het planetenpad leert je alles over ons sterrenstelsel, maar wij verkiezen de bosweg boven de Melkweg.
  [naar artikel]
 14. Gedeeltelijke zonsverduistering in Azië: massa’s mensen bewonderen magische ‘ring of fire’ (26/12/2019 - De Morgen)
  In verschillende Aziatische landen was vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan schoof daarbij over het midden van de zon, waardoor een heldere ring aan de hemel verscheen, een zogenaamde ‘ring of fire’ of vuurring.
  [naar artikel]
 15. Deze voormiddag is het zover: na tien jaar nog eens een zonsverduistering (10/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Showtime deze voormiddag! Dan lijkt het alsof de maan een ferme hap uit de zon neemt, tijdens de (gedeeltelijke) zonsverduistering. “Er wordt een open hemel voorspeld. Veel kinderen zullen dus hun eerste zonsverduistering zien, want die van vijf jaar geleden is compleet verpest door wolken”, zegt Marc Van den Broeck van sterrenwacht Urania.
  [naar artikel]
 16. Gedeeltelijke zonsverduistering rond 12.19 uur (10/06/2021 - Knack)
  Vandaag/donderdag vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. In België zal het hemelverschijnsel gedeeltelijk waar te nemen zijn.
  [naar artikel]
 17. Na tien jaar nog eens een zonsverduistering die we kunnen zien: wanneer sta je paraat? En hoe bescherm je je ogen? (04/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Showtime volgende week! Dan lijkt het alsof de maan een ferme hap uit de zon neemt, tijdens de (gedeeltelijke) zonsverduistering. “Er wordt een open hemel voorspeld. Veel kinderen zullen dus hun eerste zonsverduistering zien, want die van vijf jaar geleden is compleet verpest door wolken”, zegt Marc Van den Broeck van sterrenwacht Urania.
  [naar artikel]
 18. "Vanmiddag neemt de maan een hapje uit de zon": Wat je moet weten over de gedeeltelijke zonsverduistering straks (10/06/2021 - VRT NWS)
  Tussen 11.17 en 13.25 uur vanmiddag zal er in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Op het hoogtepunt zal de zon voor 15 procent afgedekt worden door de maan. Het wordt vandaag zonnig en helder, en de zonsverduistering vindt plaats tijdens de middagpauze. Redenen genoeg dus om het fenomeen te gaan bewonderen.
  [naar artikel]
 19. 'Super Bowl van de hemel': volg zonsverduistering live online (21/08/2017 - Knack)
  Al weken worden de Amerikanen door de media klaargestoomd voor 'het mooiste wonder van de Aarde': een totale zonsverduistering.
  [naar artikel]
 20. Mama stelt één vraag over de zonsverduistering, maar maakt zich onsterfelijk belachelijk (10/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Op 21 augustus vindt een totale zonsverduistering plaats die vooral in de Verenigde Staten zichtbaar zal zijn. De zonsverduistering doet achtereenvolgens veertien staten van Amerika aan en her en der worden evenementen georganiseerd door verenigingen en musea. Eén mama mocht alvast op heel wat gelach rekenen omdat ze daarover een wel erg domme vraag stelde.
  [naar artikel]
 21. Zo zal de zonsverduistering boven Antwerpen verlopen (10/06/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Vandaag vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. In onze provincie zal het hemelverschijnsel vanaf 11.17 uur gedeeltelijk waar te nemen zijn.
  [naar artikel]
 22. Cosmodrome in Genk wordt trainingscentrum voor commerciële ruimtetoeristen (22/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Toekomstige ruimtetoeristen kunnen vanaf maandag 22 juli terecht in de Kattevennen-Cosmodroom van Genk voor een ‘Mars Introductie’-dag. De dag is één van de modules die toekomstige kandidaat-ruimtereizigers moet klaarstomen voor commerciële (ruimte)vluchten. Een Brit is de eerste die in Genk de introductiedag volgde, die georganiseerd werd door de Space Training Academy van Nancy Vermeulen.
  [naar artikel]
 23. LIVESTREAM. Geen brilletje? Hier kan je de zonsverduistering veilig volgen (10/06/2021 - Het Nieuwsblad)
  Tussen 11.16 uur en 13.25 uur zal donderdag een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvinden in een groot deel van Europa en dus ook boven ons land. Weerman Frank Deboosere liet al weten dat je niet met het blote oog naar die eclips mag kijken. “Als je in de zon kijkt, wordt een gaatje in je netvlies gebrand”, klinkt het. Heb je dus geen eclipsbrilletje? Niet getreurd, volg de zonsverduistering volledig veilig bij ons via deze livestream.
  [naar artikel]
 24. Alles wat je moet weten over de zonsverduistering morgen: onze expert legt uit (09/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen, om 11.17 uur, kan je bij ons een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Zo’n 15 procent van de zon zal bedekt zijn. Maar waar in de wereld kan je een volledige zonsverduistering zien? En waarom zien wij maar een gedeeltelijke? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters vertelt er bij HLN LIVE alles over.
  [naar artikel]
 25. Alles wat je moet weten over de zonsverduistering morgen: onze expert legt uit (09/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen, om 11.17 uur, kan je bij ons een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Zo’n 15 procent van de zon zal bedekt zijn. Maar waar in de wereld kan je een volledige zonsverduistering zien? En waarom zien wij maar een gedeeltelijke? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters vertelt er bij HLN LIVE alles over.
  [naar artikel]
 26. Totale zonsverduistering gestart (21/08/2017 - De Tijd)
  19:41 Aan de westkust van de Verenigde Staten is de langverwachte totale zonsverduistering begonnen.
  [naar artikel]
 27. BEKIJK: Zo beleefden jullie (en de rest van de wereld) de gedeeltelijke zonsverduistering (10/06/2021 - VRT NWS)
  Deze middag was er boven ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan hapte als het ware een stukje uit de zon. Door het zonnige weer zijn heel wat mensen vanmiddag ook naar buiten getrokken. Voor wie het hele gebeuren heeft gemist, of het gewoon nog eens wil herbeleven, verzamelden we een selectie aan foto's en video's uit binnen- en buitenland.
  [naar artikel]
 28. Prachtige time-lapses van zonsverduistering (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dit zijn beelden van de zonsverduistering die duizenden keren versteld zijn. Bij ons was zo’n 15 procent van de zon bedekt, maar in andere regio’s was dat veel meer.
  [naar artikel]
 29. Prachtige time-lapses van zonsverduistering (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Dit zijn beelden van de zonsverduistering die duizenden keren versneld zijn. Bij ons was zo’n 15 procent van de zon bedekt, maar in andere regio’s was dat veel meer.
  [naar artikel]
 30. Satelliet vat totale zonsverduistering én orkaan in één uniek beeld (04/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Op 2 juli kon Zuid-Amerika genieten van een totale zonsverduistering, een zeldzaam verschijnsel dat we pas in 2026 in Europa kunnen gadeslaan. Al...
  [naar artikel]
 31. Waar en wanneer kan je morgen de gedeeltelijke zonsverduistering bewonderen? (09/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen, donderdag 10 juni, vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. Ook in België zal het hemelverschijnsel gedeeltelijk waar te nemen zijn. “Je kan de gedeeltelijke zonsverduistering overal waarnemen, want de weercondities zijn gunstig te noemen”, zegt weerman Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux. Wie het fenomeen wil bewonderen, moet om zijn ogen te beschermen wel een eclipsbril dragen.
  [naar artikel]
 32. 2017 belooft zonsverduistering, maansverduistering en rakende bedekking Mercurius (25/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In 2017 is opnieuw een volledige zonsverduistering te zien, al valt er maar een stukje van waar te nemen in België. Dat blijkt uit de nieuwe
  [naar artikel]
 33. Waarom je vanmiddag zeker niet door een zonnebril naar de zonsverduistering mag kijken (10/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Deze donderdag zien we een gedeeltelijke zonsverduistering. Om 12:30 uur dekt de maan bijna een vijfde van de zon af. Alles wat je moet weten over de eclips in vijf vragen.
  [naar artikel]
 34. Onze expert vertelt je alles wat je moet weten over de zonsverduistering van morgen (09/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen, om 11.17 uur, kan je bij ons een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Zo’n 15 procent van de zon zal bedekt zijn. Maar waar in de wereld kan je een volledige zonsverduistering zien? En waarom zien wij maar een gedeeltelijke? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters vertelt er bij HLN LIVE alles over.
  [naar artikel]
 35. Zwembad Genk weer open op 1 juli (30/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op 1 juli gaat het stedelijke zwembad in het Sport-in-Genk-park weer open en op 6 juli de Cosmodrome in Kattevennen.
  [naar artikel]
 36. 3.000 deelnemers aan Zonnekijkdag (07/07/2019 - Metro)
  Ongeveer 3.000 mensen hebben zondag deelgenomen aan de Zonnekijkdag van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS). Dat meldt de organisatie aan Belga. Tijdens de Zonnekijkdag konden geïnteresseerden op een twintigtal plaatsen in Vlaanderen terecht om op een veilige manier met filters en telescopen naar de zon te kijken. Volgens de VVS was de Cosmodrome in Genk de populairste waarnemingspost. bron: Belga Het bericht 3.000 deelnemers aan Zonnekijkdag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni in ons land, volkssterrenwachten bieden lespakketten en eclipsbrilletjes aan (10/05/2021 - VRT NWS)
  Volgende maand, op 10 juni zal er in ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn. Om 12.19 uur bereikt de eclips een maximum en zal een kwart van de zon bedekt zijn door de maan. Omdat de zonsverduistering tijdens de schooluren zal gebeuren, willen de Vlaamse Volkssterrenwachten kinderen stimuleren om naar het fenomeen te kijken. Ze voorzien een lespakket en eclipsbrilletjes om veilig naar de zon te kunnen kijken.
  [naar artikel]
 38. Geen eclipsbrilletje? Zo kan je de zonsverduistering ook op een veilige manier zien (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wil je vandaag naar de zonsverduistering kijken, maar heb je geen eclipsbrilletje? Dan zijn er nog enkele andere eenvoudige manieren om dat veilig te doen. Een overzicht.
  [naar artikel]
 39. Totale zonsverduistering in Zuid-Amerika lokt celebrities (02/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In België moeten we nog wachten tot het jaar 2151, maar miljoenen Zuid-Amerikanen kunnen dinsdag al genieten van een totale zonsverduistering. In...
  [naar artikel]
 40. IN BEELD: Amerika bereidt zich voor op zonsverduistering (21/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten krijgen vandaag voor het eerst sinds 1979 een volledige zonsverduistering te zien. De eclips zal te zien zijn van de west-
  [naar artikel]
 41. Geen eclipsbrilletje? Zo kan je de zonsverduistering ook op een veilige manier zien (10/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Wil je vandaag naar de zonsverduistering kijken, maar heb je geen eclipsbrilletje? Dan zijn er nog enkele andere eenvoudige manieren om dat veilig te doen. Een overzicht.
  [naar artikel]
 42. Totale zonsverduistering in Zuid-Amerika lokt zelfs celebrities (02/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In België moeten we nog wachten tot het jaar 2151, maar miljoenen Zuid-Amerikanen kunnen dinsdag al genieten van een totale zonsverduistering. In...
  [naar artikel]
 43. VIDEO. Azië in de ban van bijzondere zonsverduistering (26/12/2019 - Metro)
  In delen van Azië was afgelopen nacht een bijzondere zonsverduistering te zien. Er ontstond een zogenoemde ‘ring of fire’. Mensen kwamen massaal bijeen om het spectaculaire natuurfenomeen te bekijken. Een zonsverduistering doet zich voor wanneer Zon, Maan en Aarde op één exacte lijn staan, en de schaduwkegel van de Maan de Aarde raakt. Ze is ringvormig wanneer onze natuurlijke satelliet niet dicht genoeg tot ons “staat” om onze ster helemaal te kunnen bedekken. Er is dan enkel een ring van de zonneschijf te zien. Zulk een eclips doet zich maar om het jaar of om de twee jaar voor en is maximaal twaalf minuten te zien. In dit geval was 97 procent van de Zon ‘bedekt’, meldt de gespecialiseerde site spaceweather.com. Dat leidde tot prachtige beelden. Lees ook : VIDEO. Internet in de ban van man op schommel. Zie jij welke kant hij opgaat? Het bericht VIDEO. Azië in de ban van bijzondere zonsverduistering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Gedeeltelijke zonsverduistering in ons land te bewonderen (10/06/2021 - De Standaard)
  Donderdag vindt er hoog in het noorden een ringvormige zonsverduistering plaats. In België zal het hemelverschijnsel gedeeltelijk waar te nemen zijn. Wie het fenomeen wil bewonderen, moet om zijn ogen te beschermen een eclipsbril dragen.
  [naar artikel]
 45. "Ring of fire": Aziatische landen in de ban van ringvormige zonsverduistering (26/12/2019 - VRT NWS)
  In verschillende Aziatische landen hebben mensen vandaag een ringvormige zonsverduistering kunnen bewonderen. De maan schuift dan tussen de aarde en de zon in, maar is dan zo ver van de zon verwijderd dat ze die niet volledig kan bedekken. En dat leidt tot het ontstaan van een "ring of fire", een vurige ring rondom de maan.
  [naar artikel]
 46. Zonsverduistering zal goed zichtbaar zijn, zonnepanelen leveren even minder op (10/06/2021 - De Morgen)
  Vandaag rond het middaguur zal het lijken alsof iemand een stukje uit de zon beet. Dankzij een heldere hemel zal elke Belg (met een eclipsbrilletje) van die zonsverduistering kunnen genieten. Netbeheerder Elia voorziet ook een tijdelijke elektriciteitsterugval uit zonne-energie van zo’n 15 procent.
  [naar artikel]
 47. Volg live: de enige volledige zonsverduistering van 2019 (02/07/2019 - VRT NWS)
  In Chili en Argentinië is een volledige zonsverduistering te bewonderen. De verduistering begint omstreeks 21:22 uur onze tijd en rond 22:40 uur zal de zon volledig afgedekt zijn De eclips duurt ongeveer 2,5 minuten. U kunt alles rechtstreeks volgen via bovenstaande livestream.
  [naar artikel]
 48. Waar, wanneer en hoe kunt u vandaag de gedeeltelijke zonsverduistering bekijken? (10/06/2021 - De Morgen)
  Vandaag is voor het eerst in zes jaar een gedeeltelijke zonsverduistering te zien vanuit ons land. Voor wie het fenomeen wilt bewonderen: alle praktische tips op een rij.
  [naar artikel]
 49. Zonsverduistering van vanmiddag zal goed zichtbaar zijn: ‘Absoluut de moeite om te kijken’ (10/06/2021 - De Morgen)
  Vandaag rond het middaguur zal het lijken alsof iemand een stukje uit de zon beet. Dankzij een heldere hemel zal elke Belg (met een eclipsbrilletje) van die zonsverduistering kunnen genieten. Netbeheerder Elia voorziet ook een tijdelijke elektriciteitsterugval uit zonne-energie van zo’n 15 procent.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.