Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) heeft vanmorgen in veiling Belorta in Borgloon de eerste kersen van het seizoen geveild. De opbrengst daarvan gaat trouwens naar Kom op tegen Kanker. En het ziet ernaar uit dat het een goed kersenseizoen wordt. [naar artikel]
De kersen rijpen in de fruitstreek in Limburg en dat is ook dieven niet ontgaan. De politie heeft al verschillende klachten ontvangen van kersentelers die merken dat tientallen kilo's kersen plots "geplukt" zijn. Ze patrouilleren daarom extra, maar in een uitgestrekt gebied is het zowat onmogelijk om alle kersenbomen in de gaten te houden. [naar artikel]
Kersen, hoe heerlijk verfrissend zijn ze op een zwoele zomerdag. Maar hoeveel werk gaat er aan vooraf om die kersen, allemaal schijnbaar even groot, in een bakje bij je thuis te krijgen? En waarom is dat groene steeltje zo belangrijk? Onze reporter nam een kijkje bij BelOrta in Borgloon. [naar artikel]
Er is een tekort aan kersen en dat merkt u ook aan de prijs: nog nooit was die zo hoog. “Op de veiling halen kersen prijzen van 10 à 12 euro per kilo”, zegt kweker Peter Durlet. “Dat is nog nooit eerder gebeurd.” [naar artikel]
De Belgische Fruitveiling heeft dit jaar een recordhoeveelheid zoete kersen verkocht. Met 3,4 miljoen kilogram kersen neemt de Belgische Fruitveiling zowat 60 procent van de totale Belgische kersenaanvoer voor haar rekening. Dat meldt de veiling in een persbericht. [naar artikel]
De droogte en warmte van de laatste weken hebben in de fruitteelt een positieve kant: 2018 is een bijzonder goed kersenjaar. In Limburg wordt nu dagelijks ongeveer 80 ton kersen aangevoerd, maar de Belgische kers komt doorgaans niet in de supermarkt terecht. De telers verkopen ze aan speciaalzaken. Het plukseizoen is een week bezig en het zal langer duren dan de vorige jaren. Van de beste varieteiten kunt u de volgende twee weken genieten. [naar artikel]
Naast aardbeien zijn kersen het zomerfruit bij uitstek. Maar de vruchten kosten dit seizoen veel meer dan andere jaren. Wat ligt er aan de basis van deze opmerkelijke prijsstijging? En zullen die de komende weken nog veranderen, zoals bijvoorbeeld bij andere seizoensproducten zoals mosselen het geval is? Dany Bylemans, algemeen directeurn van Proefcentrum Fruitteelt legt uit. [naar artikel]
Naast aardbeien zijn kersen het zomerfruit bij uitstek. Maar de vruchten kosten dit seizoen veel meer dan andere jaren. Wat ligt er aan de basis van deze opmerkelijke prijsstijging? En zullen die de komende weken nog veranderen, zoals bijvoorbeeld bij andere seizoensproducten zoals mosselen het geval is? Dany Bylemans, algemeen directeurn van Proefcentrum Fruitteelt legt uit. [naar artikel]
Op de Steenweg Borgloon zijn over een lengte van 50 meter een hoeveelheid kersen gestolen. Dat is zaterdag rond 5.30 uur gemeld. [naar artikel]
Het regenweer is niet ideaal voor de kersen, want door al het vocht kunnen ze barsten. Gelukkig zijn er overkappingen voorzien voor de meest kwetsbare soorten. [naar artikel]
01:06 Nu het volop zomert, is de aanvoer van verse kersen in volle gang. Bij Delhaize en Carrefour heet de topkwaliteit Turkse Napoleon, een kersenras geplukt in Turkse boomgaarden, maar ook wat Vlaams. [naar artikel]
Op zondag 3 juli organiseerde het LekKERSje van Mielen-boven-Aalst een eerste zelfplukdag. En die was meteen een succes: maar liefst 200 aanwezigen trokken met de huifkar naar de boomgaard en plukten hun eigen kersen. [naar artikel]
Het kersenseizoen is in mineur gestart. Door de lentevorst hebben de vroege kersensoorten heel wat schade opgelopen. En ook voor de hoofdvariëten ziet het er somber uit. Zo is meer dan de helft van de kersen verloren gegaan door de hevige regenval, sommige telers spreken zelfs van 80 tot 90 procent minder kersen dan vorig jaar. Bij de Belgische Fruitveiling hopen ze toch nog op een redelijke oogst, al zal de consument wel iets meer moeten betalen voor een bakje Limburgse kersen [naar artikel]
Delhaize vraagt haar klanten om kersen op sap 370 ml van het merk Taste of Inspirations terug naar de winkel te brengen. Dat meldt de winkelketen vrijdag. [naar artikel]
Een domme dief is vrijdag op heterdaad betrapt toen hij een vergeten zak kersen terug kwam ophalen in een plantage in Hoepertingen bij Borgloon. Samen met drie andere kompanen had hij even voordien meer dan tien kilo illegaal geplukt. [naar artikel]
In Limburg worden dagelijks zo’n 80.000 kilo kersen aangevoerd. Na twee rampjaren kunnen de Belgische kersentelers zo van een uitzonderlijke oogst spreken. Het Belgisch kersenseizoen ging op 11 juni van start en loopt door tot eind juli. Het droog en zonnig weer vormen momenteel de ideale omstandigheden. De voorbije jaren kende de kersenoogst enkele tegenslagen, […] Het bericht Belgische kersenoogst draait op volle toeren verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De uitzonderlijk strenge nachtvorst van donderdag heeft zware schade aangericht in de Limburgse fruitteelt. “Tot de helft van de appeloogst is verloren, en ook kersen en aardbeien delen zwaar in de klappen”, zegt onderzoeker Tom Deckers van het Proefcentrum voor Fruitteelt in Kerkom. [naar artikel]
Het meest vervelende van een lange reis is de jetlag. Bij het wisselen van tijdzones raakt ons slaapritme verstoord en het duurt even voor we weer de oude zijn. De wetenschap heeft aangetoond dat er enkele verrassende hulpmiddeltjes bestaan om je jetlag te overwinnen. Enkele tips zijn al langer bekend: zo vermijd je best alcohol […] Het bericht Kersen en gember helpen tegen jetlag verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Vandaag startte de verkoop van de allereerste kersen van 2020 in Veiling BelOrta, onder het goedkeurend oog van Minister van Landbouw Hilde Crevits. De opbrengst van 7.500 euro ging integraal naar de vzw Kom Op Tegen Kanker. [naar artikel]
Vergeet burgers, frieten en chicken nuggets: bij drive-in Haspenberry in Borgloon kom je niet voor een vettige hap. “Denk liever aan aardbeien, kersen, milkshakes, ijsthee en smoothies", vertelt jonge onderneemster Efi Gavriilakis, die aan de wieg van Haspenberry staat. Het concept voor de aardbeiendrive-in komt overgewaaid uit Nederland, maar is sinds deze zomer ook in Haspengouw te vinden. [naar artikel]
Het kersenseizoen loopt op z’n einde maar er is nu al sprake van een record. En dat is volledig te danken aan het warme weer. De Belgische Fruitveiling verkocht dit jaar namelijk al meer dan 2 miljoen kg kersen. En dat is dus uitzonderlijk veel. Maar er is ook een keerzijde. Want door het overaanbod zakte de prijs van de kers dan weer ver onder het gemiddelde. [naar artikel]
Nooit eerder zagen de boeren in Haspengouw hun kersen zo snel afsterven. Het 'little cherry'- virus heeft acht op de tien kersenbomen besmet. Hun vruchten blijven klein, de smaak zuur en de boekhouding kleurt rood. 'Binnen tien jaar heeft Limburg geen kersen meer.' [naar artikel]
De vriestemperaturen in de nacht van 19 op 20 april hebben zware gevolgen gehad voor de fruitteelt. Dat meldt de Boerenbond op basis van een bevraging bij een 300-tal leden, waarvan de helft uit de Limburgse fruitstreken Haspengouw en het Hageland. Vooral kersen, appelen, en peren kregen het zwaar te verduren. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.