De naam Eric Vanrysselberghe zegt u waarschijnlijk niets. Maar ongetwijfeld wel de wijnen die door hem aangekocht worden. Na 39 jaar als wijninkoper bij Colruyt gaat Eric met pensioen. “Noem me a.u.b. niet de man die zijn volk wijn leerde drinken. Ik voel me eerder de man die de consument wijn leerde ontdekken”, zegt hij tijdens zijn afscheidsreceptie. Bescheidenheid siert. Daarom deze week een eerbetoon aan een groot man met vier wijnen door hemzelf geselecteerd. [naar artikel]
Als je in het wijnrayon van de supermarkt staat, hoef je niet te panikeren dat je kleurenblind wordt. De flessen rosé die er staan, zijn inderdaad veel lichter van kleur dan vroeger. “Een trend die gestart is in de Provence en nu ook door andere regio’s en landen wordt opgepikt”, zegt onze wijnkenner Alain Bloeykens. “En dus neigt rosé almaar meer naar wit.” [naar artikel]
De hele zomer trekt De Grote Test naar de kust om er culinaire klassiekers te proeven. Ditmaal mocht Wijnkenner Alain Bloeykens zich wagen aan de apéro maison in verschillende kustgemeenten. “Wat is me dit jong. Ik krijg er krampen van in mijn maag”, klonk het toch een beetje ontgoocheld. Een van de zaken kreeg amper twee op tien. [naar artikel]
Aprilse grillen of niet, de supermarkten zijn er snel bij. Wie het schap wat gadeslaat ziet sinds begin deze maand heel wat flessen opduiken die het label “barbecuewijn” opgespeld krijgen. Colruyt, Okay en Spar pakken zelfs uit met een heus barbecuewijnfestival. Voor die eerste barbecue van het jaar houden wij het exclusief bij rood. Vier flesjes met flink wat power die zelfs bestand zijn tegen een overdaad aan sausjes of te agressieve vinaigrettes. [naar artikel]
Zomerwijn mag dan synoniem zijn voor aromatisch, fris en lichtvoetig, een robuuster exemplaar af en toe moet kunnen. En dan vooral wanneer iets stevigs op tafel komt. Wij selecteerden vier wijnen uit twee landen die het bijzonder goed deden in onze 100 Beste Zomerwijnen: Chili en Argentinië. Vaak wijn met flink wat alcohol, maar iets koeler schenken doet op een snikhete dag wonderen. [naar artikel]
We schreven het vijf jaar geleden al: als de zomer een beetje meewil, verkopen de supermarkten meer wijn in een doos dan het equivalent in flessen. Vorig (en ook dit) jaar werd die piek al lang voor de zomer bereikt. Met dank aan de coronapandemie, want tijdens de lockdown(s) liep het storm voor die bag-in-boxen. En dat vertaalt zich in flink wat nieuwigheden én een nog groter aanbod. [naar artikel]
Nieuw is de pouch, lees: het equivalent van de bag-in-box, maar zonder kartonnen omhulsel, niet. Maar van een echte doorbraak konden we de voorbije jaren niet spreken. Lange tijd bleef de pouch in de schaduw van de bag-in-box staan, maar daar lijkt nu stilaan verandering in te komen. Nog niet meteen een gigantisch aanbod maar toch, het aanbod wordt groter en breder. Wij plukten vier nieuwigheden van het schap. [naar artikel]
Crémant de Luxembourg viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Ontstaan op 4 januari 1991, onderworpen aan een strenge regelgeving én al lang niet meer het kleine broertje van de buren uit Frankrijk. Reden genoeg voor enkele gereputeerde producenten om een feestje te bouwen op Bubbels aan Zee in Middelkerke. Wij selecteren er vijf. [naar artikel]
Met meer dan 11 miljoen verkochte flessen (2019) is prosecco na cava de meest gedronken schuimwijn in ons land. Nog lang niet zoveel als die bubbel uit Spanje, maar wel met een op-vallende tendens: cava moet al drie jaar na elkaar aan marktaandeel inboeten terwijl prosecco de omgekeerde beweging maakt. In cijfers: +28 procent in nauwelijks twee jaar (2017-2019). Op wijnfestival Bulles en Ardennes is prosecco de eregast. Met de twee locomotieven én pioniers in een voortrekkersrol: Mionetto en Freixenet. Wij selecteerden er acht als voorsmaakje. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.