Een lekkere fles onder de kerstboom? Altijd een leuk geschenk voor wijnliefhebbers. Vorige week staken er wit en bubbels in onze pakjes, deze week kiezen we voor rood, ook in een groter formaat. Geen champagne? Nee, die houden we voor volgende week met de special “De 20 beste champagnes voor eindejaar”. [naar artikel]
De eerste zaterdag van de maand? Tijd om een nieuw voorraadje bewaarwijn aan te leggen in uw wijnkelder. Maar u schrikt misschien bij het zien van onze selectie voor deze maand. Enkel maar bordeauxwijn? Ja, maar bekijkt u even aandachtig de jaargangen. Uitsluitend 2015 en 2016: twee topjaren. En de tijd dringt, want stilaan verdwijnen deze toppers van het schap wegens gegeerd en dus uitverkocht. Hoog tijd om nu nog enkele flessen van die magische jaren in te slaan. [naar artikel]
Aprilse grillen of niet, de supermarkten zijn er snel bij. Wie het schap wat gadeslaat ziet sinds begin deze maand heel wat flessen opduiken die het label “barbecuewijn” opgespeld krijgen. Colruyt, Okay en Spar pakken zelfs uit met een heus barbecuewijnfestival. Voor die eerste barbecue van het jaar houden wij het exclusief bij rood. Vier flesjes met flink wat power die zelfs bestand zijn tegen een overdaad aan sausjes of te agressieve vinaigrettes. [naar artikel]
Zomerwijn mag dan synoniem zijn voor aromatisch, fris en lichtvoetig, een robuuster exemplaar af en toe moet kunnen. En dan vooral wanneer iets stevigs op tafel komt. Wij selecteerden vier wijnen uit twee landen die het bijzonder goed deden in onze 100 Beste Zomerwijnen: Chili en Argentinië. Vaak wijn met flink wat alcohol, maar iets koeler schenken doet op een snikhete dag wonderen. [naar artikel]
Crémant de Luxembourg viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Ontstaan op 4 januari 1991, onderworpen aan een strenge regelgeving én al lang niet meer het kleine broertje van de buren uit Frankrijk. Reden genoeg voor enkele gereputeerde producenten om een feestje te bouwen op Bubbels aan Zee in Middelkerke. Wij selecteren er vijf. [naar artikel]
Met meer dan 11 miljoen verkochte flessen (2019) is prosecco na cava de meest gedronken schuimwijn in ons land. Nog lang niet zoveel als die bubbel uit Spanje, maar wel met een op-vallende tendens: cava moet al drie jaar na elkaar aan marktaandeel inboeten terwijl prosecco de omgekeerde beweging maakt. In cijfers: +28 procent in nauwelijks twee jaar (2017-2019). Op wijnfestival Bulles en Ardennes is prosecco de eregast. Met de twee locomotieven én pioniers in een voortrekkersrol: Mionetto en Freixenet. Wij selecteerden er acht als voorsmaakje. [naar artikel]
Volgens de Europese wetgeving moeten er op een wijnetiket een aantal verplichte vermeldingen staan. Denk maar aan het land van herkomst, alcoholgehalte, inhoud, wie de wijn gebotteld heeft of het type wijn. Maar een etiket moet ook de consument weten te overtuigen. Daar spelen producenten handig op in door met een specifieke boodschap uit te pakken. Wij plukten er vier uit het rek. [naar artikel]
Na twee maanden zomerreces is onze rubriek De wijnkelder, wijnen die bewaard kunnen worden, terug van weggeweest. Wij maakten de voorbije weken de balans op en stelden vast dat in onze kelder best nog plaats is voor enkele alternatieven. En dan denken we liefstverder dan Frans, Italiaans of Spaans. Vier bewaarwijnen voor avonturiers. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.