De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

“Soms krijg je alleen een fietsvergoeding als je je eigen fiets gebruikt”: 1 op 3 mensen fietst naar het werk. Hier heb je recht op bij je werkgever

Het Laatste Nieuws

03/06/2022 - 10:26

Eén op de drie werknemers in ons land fietst naar het werk, en bijna één op de vijf legt daarbij dagelijks meer dan 30 kilometer af. Niet alleen goed voor de conditie en het milieu, maar ook voor de portemonnee. Onder meer de fietsvergoeding die steeds meer werkgevers hun werknemers aanbieden, kan je een mooi bedrag opleveren tot honderden euro’s per jaar. Veerle Michiels, mobiliteitsexpert van SD Worx, legt uit hoe het precies zit.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Vanaf mei heeft iedereen recht op een fietsvergoeding (24/01/2023 - VRT NWS)
    Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben een cao over de fietsvergoeding bereikt in de Nationale Arbeidsraad (NAR). Wie naar het werk fietst en vandaag nog geen recht heeft op een fietsvergoeding, krijgt uiterlijk vanaf 1 mei 2023, een vergoeding van 0,27 euro per kilometer.
    [naar artikel]
  2. Kwart meer fietsvergoedingen in twee jaar tijd (31/08/2019 - Metro)
    Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en een fietsvergoeding krijgt, is in twee jaar tijd met een kwart gestegen. Het totale uitgekeerde bedrag steeg zelfs met een derde, omdat de fietsende werknemers ook meer kilometers aflegden. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag. Dit jaar vulden bijna 550.000 mensen de fietsvergoeding in op hun belastingbrief voor het inkomstenjaar 2018, tegenover 432.000 in inkomstenjaar 2016. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Gemiddeld kregen ze 252 euro bovenop hun loon, terwijl dat in 2016 nog 233 euro was. In totaal fietsten ze 627 miljoen kilometer bij elkaar. De verklaring van die forse stijging is niet alleen de ergernis over files of het stijgende aantal deelnemende bedrijven, maar ook het succes van de elektrische fiets. En dan vooral van de snellere “speed pedelecs”, die sinds eind 2017 recht geven op een fietsvergoeding. Daardoor stijgt de behapbare afstand voor de werknemers die kiezen voor de fiets. In werkelijkheid fietst waarschijnlijk een pak meer werknemers naar zijn werk, maar niet alle bedrijven geven recht op een fietsvergoeding. CD&V pleit er daarom voor om het systeem uit te breiden. “Het is duidelijk dat de fietsvergoeding hét instrument is om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen”, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh, die de cijfers opvroeg. bron: Belga Het bericht Kwart meer fietsvergoedingen in twee jaar tijd verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  3. Met de (elektrische) fiets naar het werk? Dan heb je mogelijk recht op een fietsvergoeding (28/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
    In de zomer gelden e-bikes als hét vervoermiddel bij uitstek, zeker wanneer je ook over een degelijke regenjas beschikt. Pendel je met je elektrische fiets naar het werk, maak je bovendien mogelijk ook aanspraak op een interessante fietsvergoeding. We zetten de feiten op een rij.
    [naar artikel]
  4. Voorstel: ‘Voor iedereen dezelfde fietsvergoeding’ (10/10/2018 - De Standaard)
    Niet iedereen die met de fiets naar het werk rijdt, heeft recht op een fietsvergoeding.
    [naar artikel]
  5. Voorstel: ‘Voor iedereen dezelfde fietsvergoeding’ (10/10/2018 - De Standaard)
    Niet iedereen die met de fiets naar het werk rijdt, heeft recht op een fietsvergoeding.
    [naar artikel]
  6. Fietsvergoeding voor werknemers telt niet alleen voor kortste weg (15/03/2018 - Metro)
    De fiscaal vrijgestelde fietsvergoedig die werkgevers hun werknemers kunnen geven, geldt niet noodzakelijk alleen voor de kortste weg naar het werk. De fietsvergoeding mag ook gegeven worden voor de veiligste weg naar het werk, ook als die langer is. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigd na een vraag van zijn partijgenoot en Kamerlid Peter Dedecker. Personeelsleden die hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets doen, kunnen van hun werkgever een fietsvergoeding krijgen die tot 0,23 euro per kilometer vrijgesteld is van belastingen. Die vergoeding slaat op de werkelijk afgelegde kilometers voor de verplaatsing van de woonplaats naar het werk, maar toch geven sommige werkgevers hun personeel alleen voor de kortste reisweg zo’n vergoeding. Ze vrezen namelijk dat de vergoeding voor de extra afstand niet fiscaal vrijgesteld zou zijn. Maar werkgevers kunnen dus de volledige reisweg vergoeden, ook als die langer is. De enige voorwaarde is dat de reisweg dient voor het woon-werkverkeer. Peter Dedecker: “Wie naar het werk fietst, moet in de eerste plaats veilig op zijn of haar bestemming raken. Dat willen we ten volle ondersteunen.” bron: Belga Het bericht Fietsvergoeding voor werknemers telt niet alleen voor kortste weg verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  7. Met de fiets naar het werk: wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer? (06/12/2020 - Metro)
    Met de auto naar het werk gaan is misschien praktisch, maar zorgt ook voor onnodige stress, fileleed en tijdverlies. Dus waarom niet kiezen voor een sportiever, gezonder en ecologischer alternatief, zoals de fiets? Er bestaan vandaag verschillende maatregelen om zowel de werkgever als de werknemer te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets. Laurence Philippe, Legal Expert bij Partena Professional, geeft antwoord op enkele veelvoorkomende vragen. Is een ‘fietsvergoeding’ verplicht wanneer een werknemer met de fiets naar het werk komt? Om fietsende werknemers een financieel duwtje in de rug te geven, kan de werkgever hen een fietsvergoeding toekennen. Dat is niet verplicht, tenzij het voorzien is in een sectorale cao, in een ondernemings-cao, in het arbeidsreglement of als het een intern gebruik is in de onderneming. Een fietsvergoeding is niet alleen fiscaal interessant. Ook op het vlak van de sociale zekerheid kan het interessant zijn voor de werkgever. Op de fietsvergoeding moeten namelijk geen RSZ-bijdragen betaald worden, voor zover ze maximum 0,24 euro/km (bedrag voor 2020) bedraagt. Bovendien is ze vrijgesteld van belastingen voor zover ze datzelfde maximum bedrag van 0,24 euro/km niet overschrijdt. Het aantal vergoede kilometers moet overeenstemmen met de werkelijk afgelegde fietsafstand. Als het om een speed pedelec gaat zijn er sommige sectoren die de werkgever verplichten om een fietsvergoeding toe te kennen. Kan de fietsvergoeding gecombineerd worden met een abonnement voor het openbaar vervoer? Sommige werknemers leggen een gedeelte van het woon-werktraject af met het openbaar vervoer en een gedeelte met de fiets. In dat geval is het mogelijk een fietsvergoeding toe te kennen voor de werkelijk afgelegde kilometers met de fiets, naast de tegemoetkoming die de werknemer ontvangt voor het abonnement van het openbaar vervoer. Er bestaan nog een hele reeks andere maatregelen voor werkgevers en werknemers rond het gebruik van de fiets om naar het werk te gaan. Het is de moeite waard om de opties hiervan te overlopen, want welke werkgever houdt niet van een sportieve, ecologische en gezonde werknemer? Mag de werknemer fietsen ter beschikking stellen van de werknemers? Het komt sinds enige tijd steeds vaker voor dat fietsen worden geleasd, of het nu om elektrische of gewone fietsen gaat. Dit soort fietsen zijn niet onderworpen aan sociale bijdragen en vrijgesteld van belasting indien de werknemer deze fiets gebruikt voor zijn woon-werkverkeer. Meer nog, de werkgever mag in dat geval een vergoeding uitkeren van maximum 0,24 euro/km. Het bericht Met de fiets naar het werk: wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer? verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  8. Ga jij met de fiets naar het werk? Dan heb je vanaf mei sowieso recht op een vergoeding (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Iedereen die met de fiets naar het werk gaat, heeft vanaf 1 mei recht op een vergoeding. Dat hebben vakbonden en werkgeversorganisaties gisteren beslist op de Nationale Arbeidsraad (NAR). Maar hoeveel bedraagt zo’n fietsvergoeding? En verandert er iets als je al een vergoeding kreeg? Onze journalist zocht het uit.
    [naar artikel]
  9. CD&V’er Jef Van den Bergh wil veralgemening van fietsvergoeding (10/10/2018 - Metro)
    CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh pleit voor een veralgemening van de fietsvergoeding. Volgens hem is de fietsvergoeding hét instrument om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen. Steeds meer werknemers komen met de fiets naar het werk en daarin is de fietsvergoeding wellicht een belangrijke stimulans. In bedrijven waar een fietsvergoeding wordt ingevoerd, stijgt het aantal fietsers immers met meer dan 20 procent. “Met CD&V willen we dat aantal verder doen stijgen. Niet alleen is fietsen gezond, beter voor het milieu en duurzaam, het houdt ook werknemers uit de file. Ook werknemers die iets verder van hun werk wonen, kunnen dankzij de elektrische fietsen én speed pedelecs op een duurzame en flexibele manier naar hun werk gaan”, aldus Jef Van den Bergh. Voor de CD&V’er zou de fietsvergoeding veralgemeend moeten worden. “Daarom heeft CD&V een resolutie klaar die aan de sociale partners vraagt een veralgemeende regeling uit te werken”, stelt Van den Bergh. Daarnaast wil hij ook dat het recht op een fietsvergoeding ook automatisch geldt voor snelle elektrische fietsen of speed pedelecs. Nu worden deze tweewielers soms uitgesloten, zowel bij de overheid als in bedrijven. Daarnaast vraagt CD&V ook te onderzoeken of het wenselijk is om het fiscaal en van RSZ-bijdragen vrijgestelde bedrag te verhogen. Vandaag is de fietsvergoeding vrijgesteld van belasting en RSZ-bijdragen tot maximaal 0,23 euro per kilometer. Tenslotte is het volgens Jef Van den Bergh aangewezen om naar één bedrag per kilometer voor elke werknemer te evolueren. bron: Belga Het bericht CD&V’er Jef Van den Bergh wil veralgemening van fietsvergoeding verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  10. Zoveel kan je verdienen door met de fiets naar het werk te gaan (21/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    De lente is in het land. Voor veel mensen hét signaal om hun wagen in te ruilen voor de fiets. Volgens cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta rekent één op drie Belgische werknemers op zijn of haar stalen ros voor de woon-werkverplaatsing (of een deeltje ervan). Buiten het voordeel van de lichaamsbeweging en de frisse neus, krijgen bepaalde werknemers ook een fietsvergoeding van hun werkgever. Voor wie is dat weggelegd? Wat zijn de voorwaarden? En krijg je zo’n vergoeding ook als je je met een speedpedelec of e-step voortbeweegt? Jobat.be zet je op weg.
    [naar artikel]
  11. Met de fiets naar het werk levert je al snel tientallen euro’s per maand op (24/02/2023 - Het Belang van Limburg)
    Wie met de fiets in plaats van met de auto naar het werk rijdt, kan al snel vele tientallen euro’s per maand aan fietsvergoeding opstrijken. Moet je dan elke dag de fiets naar het werk nemen? En krijg je die vergoeding ook als je met een elektrische step rijdt?
    [naar artikel]
  12. Gebruikers van speed pedelecs, hebben nu ook recht op fietsvergoeding (05/10/2017 - VRT NWS)
    Werknemers die met een speed pedelecs, of snelle elektrische fiets  naar het werk komen, krijgen voortaan ook een fietsvergoeding, net zoals de gewone fietsen. Dat is vandaag in de Kamer beslist. Speed pedelecs kunnen tot 45 kilometer per uur halen.
    [naar artikel]
  13. Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat? (21/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit.
    [naar artikel]
  14. Trappen voor je gezondheid, het milieu én je portemonnee: zoveel extra kan je verdienen als je met de fiets naar het werk gaat (21/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
    De lente is in het land. Voor veel mensen hét signaal om hun wagen in te ruilen voor de fiets. Volgens cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta rekent één op drie Belgische werknemers op zijn of haar stalen ros voor de woon-werkverplaatsing (of een deeltje ervan). Buiten het voordeel van de lichaamsbeweging en de frisse neus, krijgen bepaalde werknemers ook een fietsvergoeding van hun werkgever. Voor wie is dat weggelegd? Wat zijn de voorwaarden? En krijg je zo’n vergoeding ook als je je met een speedpedelec of e-step voortbeweegt? Jobat.be zet je op weg.
    [naar artikel]
  15. Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat? (21/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit.
    [naar artikel]
  16. Een fietsvergoeding? Niet voor iederen (18/09/2017 - VRT NWS)
    Zijn werkgevers verplicht hun werknemers een fietsvergoeding te betalen als die met de fiets naar het werk komen? Het antwoord blijkt "neen" te zijn, al zijn er wel veel werkgevers die dat doen. En ook niet alle werknemers hebben een fietsvergoeding nodig als motivatie om op de fiets te kruipen. Ontdekte "De Inspecteur" op Radio 2.
    [naar artikel]
  17. Een op de vier Limburgers fietst naar het werk: openbaar vervoer is grote verliezer (30/01/2019 - Het Belang van Limburg)
    Voor de verplaatsing van en naar het werk kiezen steeds meer mensen voor een combinatie van vervoermiddelen. In Limburg kiest één op acht (12,5%) voor de auto plus de fiets. De populariteit van de fiets zet zich in Limburg ook feller door dan in de rest van Vlaanderen. Vorig jaar koos bijna één op de vier (22,8%) werknemers hier regelmatig voor de fiets, liefst 20,6 procent meer dan in 2017.
    [naar artikel]
  18. Uitzendkrachten hebben voortaan recht op een fietsvergoeding voor verplaatsingen naar het werk (01/07/2022 - VRT NWS)
    Uitzendkrachten zullen voortaan altijd aanspraak kunnen maken op een fietsvergoeding voor hun verplaatsingen van en naar het werk. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen in een nieuw sociaal akkoord voor interimmers. Meer uitzendkrachten krijgen ook recht op een hospitalisatieverzekering.
    [naar artikel]
  19. Fietsvergoeding voor leerkrachten met snelle elektrische fiets (20/10/2017 - De Standaard)
    Schoolpersoneel dat met een snelle elektrische fiets (tot 45 km/u) komt werken heeft vanaf 1 januari recht op een fietsvergoeding. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Onderwijsminister Hilde Crevits.
    [naar artikel]
  20. ONZE OPINIE. “Leve België, hier krijg je zonder al te grote inspanningen zomaar 80% van de werkende bevolking aan het werk” (21/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    “Jazeker, nog nooit waren zoveel mensen tussen 20 en 64 jaar aan het werk. Maar victorie kraaien is niet gepast. Met welke maatregel zou minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) daarvoor hebben gezorgd?”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “Het recht op deconnectie, flexibelere werkweken? Die gelden voor mensen die al werken, niet zij die we nog aan het werk moeten krijgen. Extra gevoelig is bovendien dat de bejubelde vooruitgang blijkbaar in Vlaanderen gebeurde, niet in Brussel of Wallonië.”
    [naar artikel]
  21. Bijna 1 op de 2 Antwerpse pendelaars gebruikt minstens deels de fiets: “Duidelijk verschil tussen Antwerpen en Brussel” (12/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
    Bijna de helft van de werknemers in de provincie Antwerpen gebruikt voor minstens een deel van hun woon-werkverplaatsingen de fiets. Eén op de vijf gebruikt uitsluitend de fiets om naar het werk te rijden en er is een sterke stijging in de combinatie auto-fiets. In geen enkele andere provincie in ons land is de fiets zo populair voor woon-werkverkeer.
    [naar artikel]
  22. CD&V'er Jef Van den Bergh wil veralgemening van fietsvergoeding (10/10/2018 - Knack)
    CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh pleit voor een veralgemening van de fietsvergoeding. Volgens hem is de fietsvergoeding hét instrument om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen.
    [naar artikel]
  23. CD&V’er Jef Van den Bergh wil veralgemening van fietsvergoeding (10/10/2018 - Het Belang van Limburg)
    CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh pleit voor een veralgemening van de fietsvergoeding. Volgens hem is de fietsvergoeding hét instrument om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen.
    [naar artikel]
  24. Een op de zeven werknemers krijgt fietsvergoeding (26/10/2022 - De Tijd)
    02:00 Almaar meer werknemers gaan met de fiets naar hun werk. Ze krijgen daarvoor samen 170 miljoen euro aan fietsvergoeding. Verkeersveiligheid en afstand blijken de grootste hinderpalen.
    [naar artikel]
  25. “Verplichte fietsvergoeding doet verkoop fietsen stijgen”: deze negen e-bikes en speedpedelecs zijn de beste modellen van 2023 (30/03/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Vanaf 1 mei 2023 heeft elke werknemer recht op een fietsvergoeding van minimum 27 eurocent per kilometer. “Het hoeft dus niet te verbazen dat de fiets aan populariteit wint”, zegt Mich Vergauwen. De fietsexpert bij mobiliteitsorganisatie VAB tipt de negen beste e-bikes en speedpedelecs van 2023 en legt uit hoe het zit met de terugverdientijd, de regelgeving en het verzekeren van deze tweewielers.
    [naar artikel]
  26. OPROEP: Ben jij de grootste fietspendelaar van Vlaanderen? (25/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
    Uiterlijk tegen 1 mei hebben alle werknemers recht op een fietsvergoeding. Die bedraagt 0,27 euro per kilometer voor wie regelmatig van en naar het werk fietst. Ze geldt voor een maximale afstand van 40 kilometer per dag, maar sommigen zitten daar ruimschoots boven.
    [naar artikel]
  27. CD&V wil gelijke én hogere fietsvergoeding voor alle werknemers: “We kunnen dit alleen maar toejuichen” (10/10/2018 - Het Nieuwsblad)
    Werknemers die met de fiets komen, brengen heel wat voordelen met zich mee. Het is goed voor de gezondheid, het milieu en de luchtkwaliteit. Een derde van alle werknemers woont dicht genoeg bij het werk om te fietsen. Maar slechts tien procent daarvan doét het ook. De oplossing? Een fietsvergoeding. “In bedrijven die hun personeel financieel stimuleren, stijgt het aantal fietsers met twintig procent”, zegt ­CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. Daarom moet die vergoeding een récht worden, vindt de partij.
    [naar artikel]
  28. CD&V'er pleit voor veralgemening van fietsvergoeding (10/10/2018 - De Morgen)
    CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh pleit voor een veralgemening van de fietsvergoeding. Volgens hem is de fietsvergoeding hét instrument om meer mensen te stimuleren om naar het werk te fietsen.
    [naar artikel]
  29. Meer fietsvergoedingen uitgekeerd in 2020, maar voor lagere bedragen (18/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk komt en daarvoor een fietsvergoeding ontvangt, is in 2020 opnieuw gestegen. In het aanslagjaar 2021 vulden bijna 600.000 mensen een fietsvergoeding in op hun belastingbrief voor het inkomstenjaar 2020. Er zit wel een knik in het uitgekeerde bedrag. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.
    [naar artikel]
  30. Oproep | Waarom fietst u naar uw werk? (02/02/2023 - De Standaard)
    Naar ons werk pendelen, dat doen we met de auto? Vergeet het. De fiets wint jaar na jaar terrein in het woon-werkverkeer. Maar wat verklaart het succes? Waarom besluiten mensen om uit hun warme auto, trein of bus op de fiets te kruipen?
    [naar artikel]
  31. Vrouwen krijgen vaker fietsvergoeding dan mannen (17/05/2017 - Het Belang van Limburg)
    Vrouwelijke werknemers krijgen vaker dan hun mannelijke collega’s een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van hr-diensverlener SD Worx. Vorig jaar ontving 11 procent van de vrouwelijke werknemers in de privésector een fietsvergoeding, tegenover 8,7 procent van de mannen. Volgens SD Worx komt dat omdat vrouwen vaker op minder dan 10 kilometer van hun werk wonen en dus sneller de fiets naar het werk zullen nemen.
    [naar artikel]
  32. Fietsvergoeding snelle elektrische fietsen ook vrijgesteld van sociale bijdragen (14/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
    De fietsvergoeding van werknemers die met een speed pedelec, of een snelle elektrische fiets, naar het werk rijden, wordt ook vrijgesteld van...
    [naar artikel]
  33. Daarom krijgen vrouwen krijgen vaker fietsvergoeding dan mannen (17/05/2017 - Het Nieuwsblad)
    Vrouwelijke werknemers krijgen vaker dan hun mannelijke collega’s een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer. Dat blijkt woensdag uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx. Vorig jaar ontving 11 procent van de vrouwelijke werknemers in de privésector een fietsvergoeding, tegenover 8,7 procent van de mannen. Volgens SD Worx komt dat omdat vrouwen vaker op minder dan 10 kilometer van hun werk wonen en dus sneller de fiets naar het werk zullen nemen.
    [naar artikel]
  34. Eén op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding (17/09/2018 - Knack)
    Steeds meer werknemers komen regelmatig met de fiets naar het werk. Logischerwijs stijgt dan ook het percentage werknemers dat van een fietsvergoeding geniet. In 2017 steeg hun aantal tot boven de 15 procent. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer 2017 van hr-dienstverlener Acerta.
    [naar artikel]
  35. Eén op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding (17/09/2018 - De Morgen)
    Steeds meer werknemers komen regelmatig met de fiets naar het werk. Logischerwijs stijgt dan ook het percentage werknemers dat van een fietsvergoeding geniet. In 2017 steeg hun aantal tot boven de 15 procent. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer 2017 van hr-dienstverlener Acerta.
    [naar artikel]
  36. Antwerpenaar fietst steeds verder - maar wel het liefst elektrisch (23/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
    Antwerpen is in opmars als fietsprovincie. Steeds meer mensen nemen de fiets naar hun werk en de afstanden die men op de fiets aflegt, worden steeds langer. Die laatste ontwikkeling is te danken aan de groeiende populariteit van de elektrische fiets. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Fietsenquête.
    [naar artikel]
  37. Werknemers krijgen uiterlijk op 1 mei fietsvergoeding (24/01/2023 - De Tijd)
    18:13 Wie voor een privébedrijf werkt, krijgt tegen 1 mei recht op een fietsvergoeding. Volgens het VBO moet de overheid de kosten daarvan wel nog compenseren, anders betekent de fietsvergoeding een loonsve...
    [naar artikel]
  38. Vijfde van werknemers fietst geregeld naar het werk (03/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Het aantal mensen dat geregeld met de fiets naar het werk gaat, is vorig jaar gestegen. Toch blijft ook de populariteit van de bedrijfswagen
    [naar artikel]
  39. Vijfde van werknemers fietst geregeld naar het werk (03/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Het aantal mensen dat geregeld met de fiets naar het werk gaat, is vorig jaar gestegen. Toch blijft ook de populariteit van de bedrijfswagen
    [naar artikel]
  40. Ook fietsvergoeding voor speed pedelecs (06/10/2017 - De Standaard)
    Snelle elektrische fietsen of speed pedelecs zijn voortaan fiscaal gelijkgesteld met de gewone fiets. Dat betekent dat wie met een speed pedelec naar het werk gaat voortaan ook een fietsvergoeding krijgt.
    [naar artikel]
  41. 3 op de 10 Belgen wil fiets leasen via het werk (14/01/2021 - Express)
    De fiets wint terrein in het woon-werkverkeer: 28 procent van de Belgische werknemers heeft interesse in het leasen van een fiets via hun werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville bij 2000 werkende Belgen.  De Belg denkt steeds meer na hoe hij op een duurzame manier naar het werk kan […] The post 3 op de 10 Belgen wil fiets leasen via het werk appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  42. Bijna 800.000 werknemers extra kunnen fietsvergoeding krijgen (20/09/2019 - Metro)
    Het aantal werknemers in België dat recht heeft op een fietsvergoeding, stijgt binnenkort tot ongeveer 2,8 miljoen. Bijna 800.000 van hen zullen voor het eerst recht hebben op zo’n vergoeding, zo berekende de christelijke vakbond ACV. Dat is een gevolg van de sociale akkoorden in twaalf sectoren. De invoering van een fietsvergoeding stond als aanbeveling in het interprofessioneel akkoord (IPA) dat vakbonden en werkgevers begin dit jaar sloten. 17 cent per kilometer In twaalf sectoren werd die aanbeveling gevolgd, aldus het ACV vrijdag. Daardoor krijgen binnenkort 793.000 werknemers voor het eerst een vergoeding als zij met de fiets van en naar het werk rijden. De grootste groep nieuwkomers – zowat 470.000 – zit in het grootste paritair comité van het land: het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (PC 200). Ook in onder meer de metaalindustrie, de textiel- en de voedingsnijverheid wordt een fietsvergoeding ingevoerd. Van de zowat 2 miljoen werknemers die al langer een fietsvergoeding kunnen krijgen, zien er 360.000 de vergoeding verhogen. Een fietsvergoeding kan oplopen tot 24 cent per kilometer. Gemiddeld zullen de werknemers met een nieuwe of verhoogde fietsvergoeding 17 cent krijgen per kilometer. De premie helpt om kosten voor bijvoorbeeld een helm of herstellingen te dekken. Het ACV is voorstander van eenzelfde systeem voor iedereen. Maar de invoering van een algemene fietsvergoeding voor alle werknemers in de privésector haalde het bij de voorbije IPA-onderhandelingen niet. Lees ook : Uber geeft voortaan ook in België “fietspadwaarschuwingen” Het bericht Bijna 800.000 werknemers extra kunnen fietsvergoeding krijgen verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  43. Steeds meer mensen leasen fiets via werkgever: “Straks rijden er meer leasefietsen dan bedrijfswagens rond” (12/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
    Wat u op straat merkt, blijkt ook in de cijfers te kloppen. Steeds meer werknemers leasen via hun werkgever een fiets en rijden zo naar het werk. Jaar na jaar zet de sector records neer.
    [naar artikel]
  44. Steeds meer werknemers krijgen fietsvergoeding (17/09/2018 - Het Nieuwsblad)
    Steeds meer werknemers komen regelmatig met de fiets naar het werk. Logischerwijs stijgt dan ook het percentage werknemers dat van een fietsvergoeding geniet. In 2017 steeg hun aantal tot boven de 15 procent. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer 2017 van hr-dienstverlener Acerta.
    [naar artikel]
  45. Op twee wielen naar het werk: waarom de fiets steeds meer pendelaars verleidt (26/10/2020 - Metro)
    Dappere pedaalridders die de ochtendfiles verslaan op hun stalen ros, het gure herfstweer trotserend: je ziet ze steeds vaker. Slimmeriken, want pendelen met het stalen ros biedt tal van voordelen. Metro geeft tekst en uitleg. Het coronavirus heeft de manier waarop we ons verplaatsen drastisch veranderd. Tijdens de lockdown daalde het aantal verplaatsingen met de auto en het openbaar vervoer fors, terwijl het aandeel van voetgangers en fietsers steeg. Bovendien lijkt er als neveneffect van de pandemie een mentaliteitsswitch plaatsgevonden te hebben in de hoofden van de Belgen: volgens de verkeersbarometer van het verkeersinstituut Vias, die vier maanden geleden publiek gemaakt werd, overweegt de Belg om zijn aantal verplaatsingen te reduceren en van job te veranderen of te verhuizen om minder verre afstanden te moeten afleggen. Ook vóór corona zat de fiets als werkvervoer al in de lift. Een jaar geleden bleek uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta dat meer dan 1 op de 10 werknemers (13,4%) in België voor de woon-werkrit geregeld de fiets van stal haalt. Dat waren er dubbel zoveel als in 2014. Door het succes van de e-bike is de gemiddelde gefietste woon-werkafstand op 5 jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km. De opmars van de fiets voor het woon-werkvervoer gaat gepaard met een daling van het autogebruik: tussen 2005 en 2017 daalde het (uitsluitend) gebruik van de auto volgens een enquête van de FOD Mobiliteit en Vervoer met 2,7% in België. De sterkste daling was merkbaar in Brussel, wat aangeeft dat de auto steeds minder wordt gebruikt in stedelijke gebieden. Maar ook wanneer het coronavirus uitgeroeid zal zijn, zal het fietsverkeer verder toenemen, verwacht Fietsberaad Vlaanderen. Mensen die het fietsen herontdekten zullen misschien blijven fietsen, en voor anderen wordt de fiets een alternatief voor het openbaar vervoer. Dat merken ook de leasingmaatschappijen, waar het aantal aanvragen voor bedrijfsfietsen fors gestegen is. Lokale overheden spelen op deze trend in door fietsers meer ruimte te geven. Dat is niet alleen goed nieuws voor de fietsers zelf, maar ook voor automobilisten: bij 10% minder autoverkeer dalen de files met ongeveer de helft. Fiscale voordelen Daarnaast genieten pedaleurs allerlei fiscale voordelen. Bijvoorbeeld: als je werkgever je een fiets ter beschikking stelt – een zogeheten ‘bedrijfsfiets’ – wordt dat niet als loon of ‘voordeel van alle aard’ beschouwd. Je betaalt dus geen belastingen of sociale bijdragen op de waarde van de fiets. Je mag een bedrijfsfiets ook gebruiken voor privéverplaatsingen zonder dat je erop belast wordt. Als je met je eigen tweewieler naar het werk rijdt, mag je de kosten die je daarvoor moet maken inbrengen als beroepskosten. Als werknemer heb je automatisch recht op het algemene kostenforfait (‘wettelijk forfait’): een vast percentage dat automatisch afgetrokken wordt bij de berekening van je belastingen. Daarnaast is er nog de fietsvergoeding: een kilometervergoeding die de werkgever geeft aan zijn personeelsleden die hun woon-werk-verplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets doen. De werkgever beslist zelf om die vergoeding al dan niet toe te kennen (tenzij de fietsvergoeding afgesproken is in een sectorale CAO) en bepaalt ook zelf de hoogte van dat bedrag. De fietsvergoeding is vrijgesteld van belasting tot 0,24 euro per afgelegde kilometer (aanslagjaar 2020). Zolang het bedrag van de fietsvergoeding niet hoger is, betaal je er geen belastingen of sociale bijdragen op. Waar wacht je dus nog op? Laat je auto staan en bike to work! Wil je weten hoe het gesteld is met jouw kennis van de snelheidsbeperking en andere regels uit het verkeersreglement? Doe dan mee aan De Grote Verkeersquiz en maak kans op een prijs uit de fantastische prijzenpot. https://degroteverkeersquiz.be/ Dit artikel wordt u aangeboden door Touring. Het bericht Op twee wielen naar het werk: waarom de fiets steeds meer pendelaars verleidt verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  46. DISCUSSIE. Zou jij een fiets leasen via je werkgever? Of toch liever kopen? (12/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
    Steeds meer bedrijven in Vlaanderen bieden hun werknemers een makkelijkere verplaatsing naar het werk aan door middel van leasefietsen. Vooral in de regio Antwerpen neemt het aantal leasefietsen toe. Zou jij een fiets leasen via jouw werkgever?
    [naar artikel]
  47. Fietsvergoeding voor leerkrachten met snelle elektrische fiets (20/10/2017 - Metro)
    Schoolpersoneel dat met een snelle elektrische fiets (tot 45 km/u) komt werken heeft vanaf 1 januari recht op een fietsvergoeding. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Onderwijsminister Hilde Crevits. Leerkrachten en ander schoolpersoneel krijgen een vergoeding van 0,15 euro per kilometer. In totaal legden ze vorig jaar meer dan 46 miljoen kilometer af, goed voor 7 miljoen euro aan vergoedingen. De fiscale vrijstelling van die fietsvergoeding wordt nu uitgebreid naar snelle elektrische fietsen, of speed pedelecs. Die hebben een maximaal vermogen van 4 KW en halen tot 45 kilometer per uur. Afgelopen zomer besloot de federale regering dat de fiscale vrijstelling voor de fietsvergoeding wordt uitgebreid naar speed pedelecs. De Vlaamse regering zet nu de volgende stap voor het schoolpersoneel. De leraren kunnen hiermee een voorbeeldfunctie vervullen voor duurzame mobiliteit, vindt minister Crevits. bron: Belga
    [naar artikel]
  48. Fietsvergoeding bedraagt gemiddeld 286 euro (20/12/2020 - Het Laatste Nieuws)
    570.000 mensen kregen in 2019 een fietsvergoeding van hun werkgever voor hun woon-werkverkeer. Gemiddeld kreeg elke fietser 286,07 euro, of omgerekend 0,24 euro per kilometer. Dat antwoordt minister van Financiën Vincent Van Peteghem op een vraag van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V), schrijft De Zondag.
    [naar artikel]
  49. Vlaming fietst steeds vaker naar het werk (21/10/2018 - De Morgen)
    De fiets wordt meer en meer gebruikt voor het woon-werkverkeer, vooral in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Dat leidt de VAB zondag af uit de cijfers voor de fietsbijstand in 2017 en 2018.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy