De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Moskou maakt journalisten en waarnemers het werken nog moeilijker, zegt Amnesty

Knack

24/11/2022 - 06:18

Een geavanceerd systeem, dat sinds de start van de invasie in Oekraïne nog werd aangescherpt, maakt elke vorm van verslaggeving over protesten in Rusland door journalisten of onafhankelijke waarnemers nog moeilijker. Ze riskeren beperkingen en ernstige represailles. Dat besluit mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag in een nieuw rapport. Dat rapport lijst tientallen gevallen op van het […] The post Moskou maakt journalisten en waarnemers het werken nog moeilijker, zegt Amnesty appeared first on Knack.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP KNACK

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Amnesty: Moskou maakt journalisten en waarnemers het werken nog moeilijker (24/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Een geavanceerd systeem, dat sinds de start van de invasie in Oekraïne nog werd aangescherpt, maakt elke vorm van verslaggeving over protesten in Rusland door journalisten of onafhankelijke waarnemers nog moeilijker. Ze riskeren beperkingen en ernstige represailles. Dat besluit mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag in een nieuw rapport.
  [naar artikel]
 2. Moskou maakt verslaggeving over protesten nog moeilijker, zegt Amnesty (24/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een geavanceerd systeem dat sinds de start van de invasie in Oekraïne nog werd aangescherpt, maakt elke vorm van verslaggeving over protesten in Rusland door journalisten of onafhankelijke waarnemers nog moeilijker. Ze riskeren beperkingen en ernstige represailles. Dat besluit mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag in een nieuw rapport.
  [naar artikel]
 3. Moskou sluit Amnesty-kantoor (12/04/2019 - De Morgen)
  Het kantoor van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Moskou is gesloten door de Russische autoriteiten. De sloten zijn vervangen, het alarmsysteem is ontmanteld en de ingang is verzegeld.
  [naar artikel]
 4. Kantoor van Amnesty in Moskou zomaar verzegeld (02/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het kantoor van Amnesty International in de Russische hoofdstad Moskou is vandaag zonder verklaring verzegeld door de autoriteiten. "Onze
  [naar artikel]
 5. Chinese veiligheidswet nekt Amnesty in Hongkong (25/10/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Chinese veiligheidswet nekt Amnesty in Hongkong Amnesty International maakte bekend dat het de laatste twee kantoren in Hongkong tegen eind dit jaar zal sluiten. De Chinese overheid keurde vorig jaar een veiligheidswet goed, die het voor mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty onmogelijk maakt nog te werken in Hongkong. Veel andere organisaties verhuisden hun werkzaamheden al naar Taiwan. Op 31 oktober sluit Amnesty het […] Lees dit artikel: Chinese veiligheidswet nekt Amnesty in Hongkong
  [naar artikel]
 6. Moskou zet Amnesty en Human Rights Watch buiten (09/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het Russische ministerie van Justitie heeft vrijdag de registratie van mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International geannuleerd. Ook dertien andere buitenlandse ngo's en stichtingen zijn niet langer welkom in Moskou. Dat meldt HRW vanochtend.
  [naar artikel]
 7. Amnesty International: "Corona leidt wereldwijd tot aanval op mensenrechten" (07/04/2021 - VRT NWS)
  De coronacrisis heeft vorig jaar wereldwijd tot meer ongelijkheid en discriminatie geleid. Dat concludeert mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Wie het al moeilijk had, zoals vluchtelingen, mensen die werken zonder of met een slecht contract kregen het nog moeilijker. De coronacrisis werd door verschillende landen ook aangegrepen om individuele vrijheden en mensenrechten in te perken.
  [naar artikel]
 8. Amnesty International heeft "geloofwaardig bewijs" voor folteringen in Turkije (24/07/2016 - De Redactie)
  Verdachten van de mislukte staatsgreep in Turkije worden mishandeld en zelfs gefolterd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt daar "geloofwaardig bewijs" voor te hebben. De organisatie roept Turkije op om onafhankelijke waarnemers toe te laten tot de detentiecentra.
  [naar artikel]
 9. Amnesty: “Rusland holt demonstratierecht steeds verder uit” (12/08/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Amnesty: “Rusland holt demonstratierecht steeds verder uit” Moskou holt het recht op vrijheid van demonstratie en protest steeds verder uit met restrictieve wetten, hardhandig politieoptreden en de strafrechtelijke vervolging van vreedzame demonstranten. Dat schrijft Amnesty International in zijn nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie zegt dat het voor Russen bijna onmogelijk is geworden om vreedzaam te protesteren. De laatste jaren is die repressie sterk […] Lees dit artikel: Amnesty: “Rusland holt demonstratierecht steeds verder uit”
  [naar artikel]
 10. ‘Je hebt geen idéé van de felheid van de berichtgeving hier in Moskou’ (07/03/2022 - De Morgen)
  De nieuwe mediawet maakt het werk voor journalisten in Rusland onmogelijk. Daarom werken de belangrijkste redacteuren van de Russische onlinekrant The Moscow Times de komende tijd vanuit Nederland, legt de Nederlandse oprichter en uitgever Derk Sauer (69) aan de telefoon uit.
  [naar artikel]
 11. Amnesty en Nationale Garde in Ferguson (06/04/2019 - De Morgen)
  De mensensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft waarnemers gestuurd naar de rellen in Ferguson. Ook de Nationale Garde trekt naar de voorstad in Missouri om verdere escalatie te voorkomen. De avondklok is afgeschaft.
  [naar artikel]
 12. Amnesty: 'Turkije als veilig land voor vluchtelingen is een fictie' (14/02/2017 - Knack)
  Bijna één jaar nadat Europa en Turkije een vluchtelingendeal sloten, maakt Amnesty International de kritische balans op. In een nieuw rapport zegt de mensenrechtenorganisatie dat het akkoord een nefaste impact op de mensenrechten van vluchtelingen en asielzoekers.
  [naar artikel]
 13. Het wordt in Rusland steeds moeilijker om vreedzaam voor mening op te komen, zegt Amnesty International (12/08/2021 - VRT NWS)
  Rusland holt het recht op vrijheid van demonstratie en protest steeds verder uit met restrictieve wetten, hardhandig politieoptreden en de strafrechtelijke vervolging van vreedzame demonstranten. Dat staat in een nieuw rapport van Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het bijna onmogelijk geworden om in Rusland vreedzaam voor je mening op te komen.
  [naar artikel]
 14. Amnesty baalt van ophef na rapport over Oekraïense leger (07/08/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Amnesty International baalt van de ophef die is ontstaan nadat de mensenrechtenorganisatie in een rapport schreef dat het Oekraïense leger militaire doelen maakt van niet-militaire locaties. Amnesty zegt wel nog steeds volledig achter het rapport te staan.
  [naar artikel]
 15. Moskou noemt Amnesty-rapport over executies in Syrië "vals" en "provocatie" (09/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Na de Syrische overheid heeft ook Rusland, bondgenoot van Damascus, het rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over massale
  [naar artikel]
 16. Tientallen willekeurige arrestaties en internet geblokkeerd bij protesten in Cuba (13/07/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de grootste volksprotesten sinds decennia op Cuba zijn volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal al zeker 115 mensen willekeurig opgepakt. Het gaat onder meer om prominente dissidenten en journalisten, tweet Erika Guevara-Rosas, directeur voor de Amerika's bij Amnesty.
  [naar artikel]
 17. Amnesty: 'Toestand van Belgische gevangenissen nog altijd problematisch' (22/02/2018 - Knack)
  Uit het nieuwe rapport van Amnesty International blijkt dat onze gevangenissen er slecht aan toe zijn. 'Honderden gevangenen met psychische problemen en verstandelijke handicaps verblijven in onaangepaste gevangenisafdelingen', zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
  [naar artikel]
 18. Hoofd Amnesty in Oekraïne stapt op na kritiek op haar land in Amnesty-rapport (06/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Het hoofd van mensenrechtenorganisatie Amnesty in Oekraïne stapt op, nadat eerder deze week een rapport werd gepubliceerd waarin staat dat het Oekraïense leger burgers in gevaar brengt in de oorlog met Rusland. Oksana Pokaltsjoek zegt dat ze het niet eens is met wat Amnesty schreef.
  [naar artikel]
 19. “Rusland koopt artilleriemunitie van Noord-Korea” (06/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten koopt Moskou artilleriemunitie van Noord-Korea. Dat meldt The New York Times. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen tegen de krant dat de aankopen aantonen dat de sancties die zijn opgelegd aan Rusland, om te voorkomen dat het land wapens kan kopen, werken. Hierdoor wordt het voor Moskou moeilijker de oorlog tegen Oekraïne vol te houden.
  [naar artikel]
 20. Palestijnen leven in systeem van apartheid, zegt Amnesty (02/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  In een lijvig rapport concludeert Amnesty International dat Israël Palestijnen elementaire rechten ontzegt. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken noemt Amnesty “een radicale organisatie die leugens verspreidt”.
  [naar artikel]
 21. Kantoor van Amnesty in Moskou plots verzegeld (02/11/2016 - De Redactie)
  "Onze werknemers stelden rond 10 uur vast dat er zegels waren geplakt. We hebben daarover geen enkele kennisgeving gekregen", zegt de mensenrechtenorganisatie.
  [naar artikel]
 22. Amnesty onderneemt gerechtelijke stappen tegen exportlicentie Israëlisch spywarebedrijf (13/05/2019 - Metro)
  Amnesty International wil via gerechtelijke stappen het Israëlische ministerie van Defensie dwingen de exportlicentie van spywarebedrijf NSO Group in te trekken. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie. De spionagesoftware van deze Israëlische onderneming wordt wereldwijd ingezet om mensenrechtenverdedigers te onderdrukken, aldus Amnesty. Een vijftigtal leden van Amnesty International Israël en andere mensenrechtensympathisanten dienen morgen een verzoekschrift in bij de districtsrechtbank van Tel Aviv, waarin ze stellen dat het ministerie van Defensie mensenrechten in gevaar brengt door toe te laten dat NSO zijn producten blijft exporteren. In augustus 2018 was een Amnesty-medewerker het doelwit van spionagesoftware van de NSO Group genaamd Pegasus. Hetzelfde product is gelinkt aan aanvallen op activisten en journalisten in Saudi-Arabië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Onder meer de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi zou het doelwit zijn geworden van spionagesoftware. “NSO Groep verkoopt zijn producten aan overheden die ze vervolgens inzetten om activisten en critici op te sporen en te onderdrukken. De aanval op Amnesty was het zoveelste voorbeeld daarvan,” zegt Danna Ingleton, vicedirecteur van Amnesty Tech. “Het Israëlisch ministerie van Defensie negeert het groeiende bewijs dat NSO Group linkt aan aanvallen op mensenrechtenverdedigers. Zolang producten zoals Pegasus gepromoot worden zonder degelijke controle en toezicht, zijn de rechten en de veiligheid van Amnesty-medewerkers, andere activisten, journalisten en dissidenten wereldwijd in gevaar.” De groep zegt zelf overheden te helpen in hun strijd tegen terrorisme en misdaad, maar slaagt er niet in de bewijzen tegen te spreken dat de producten gelinkt worden aan aanvallen op mensenrechtenactivisten, aldus Amnesty. Het bedrijf onderwerpt nieuwe klanten naar eigen zeggen aan strenge controles, maar die zijn volgens de ngo onvoldoende gebleken. bron: Belga Het bericht Amnesty onderneemt gerechtelijke stappen tegen exportlicentie Israëlisch spywarebedrijf verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Moskou zet Amnesty en Human Rights Watch buiten (09/04/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 24. Opnieuw 194 manifestanten opgepakt in Moskou tijdens betoging voor vrije verkiezingen (03/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In Moskou heeft de politie vandaag minstens 194 mensen, waaronder een vooraanstaand activiste uit de oppositie en 6 journalisten, opgepakt die...
  [naar artikel]
 25. ‘The Moscow Times’ werkt voortaan vanuit Nederland: ‘Je hebt geen idéé van de felheid van de berichtgeving in Moskou’ (07/03/2022 - De Morgen)
  De nieuwe mediawet maakt het werk voor journalisten in Rusland onmogelijk. Daarom werken de belangrijkste redacteuren van de Russische onlinekrant The Moscow Times de komende tijd vanuit Nederland, legt de Nederlandse oprichter en uitgever Derk Sauer (69) aan de telefoon uit.
  [naar artikel]
 26. Vranckx: Monddood Nicaragua (11/01/2020 - VRT NWS)
  Sinds er in april 2018 protesten uitbraken tegen het regime van president Ortega in Nicaragua, is er geen sprake meer van persvrijheid. Reporter Sahar Zand praat met journalisten die hun verhalen nog naar buiten proberen te brengen. Ook al riskeren ze opsluiting, mishandeling of erger. Volgens Amnesty International zijn een jaar na het begin van de crisis al meer dan driehonderd journalisten gedood door troepen van het regime. De overheid ontkent en zegt zelfs dat een groot deel van deze doden politiemensen zijn.
  [naar artikel]
 27. Amnesty: “Ongezien fel politiegeweld tegen migranten in Kroatië” (11/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigt de Kroatische grenspolitie ervan dat ze een ongeziene brutaliteit tentoonspreidt in de omgang met vluchtelingen en migranten. Wie de grens oversteekt vanuit buurland Bosnië en wordt betrapt, riskeert geslagen en geschopt te worden. In die mate zelfs dat ze vaak complexe breuken en zware hoofdwonden oplopen, zegt Amnesty.
  [naar artikel]
 28. Israël maakt delen van Jeruzalem moeilijker (02/01/2018 - De Tijd)
  15:35 Het Israëlische parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat het moeilijker maakt om delen van Jeruzalem af te staan na een vredesovereenkomst met de Palestijnen.
  [naar artikel]
 29. Amnesty: ‘Eén op vijf Belgen zegt ooit verkracht te zijn geweest’ (05/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een enquête van Amnesty International legt onthutsende cijfers op tafel. Twintig procent van de bevraagde vrouwen en 14 procent van de mannen zeggen ooit verkracht te zijn. Amnesty vraagt dat de Belgische autoriteiten een topprioriteit maken van de strijd tegen seksueel geweld.
  [naar artikel]
 30. 20 jaar Guantanamo: Amnesty roept VS op om gevangenenkamp te sluiten (08/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de opening van het gevangenenkamp van Guantanamo Bay heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Amerikaanse president Joe Biden opnieuw opgeroepen tot de sluiting van het omstreden detentiecentrum. "Het kamp geldt als een synoniem voor willekeur, onrechtvaardigheid en foltering", zegt Sumit Bhattacharyya van Amnesty in Washington.
  [naar artikel]
 31. Amnesty projecteert beeltenis George Floyd op ambassade VS in Brussel (30/06/2020 - Het Nieuwsblad)
  Ngo Amnesty International heeft maandagavond omstreeks 23.40 uur een portret van George Floyd geprojecteerd op de ambassade van de Verenigde Staten in Brussel. De politie kwam tussenbeide en zette de projectie al na vier minuten stop, of de helft van de tijd die de ngo voorzien had. De identiteit van enkele militanten en journalisten ter plaatse werd gecontroleerd. Er zijn geen arrestaties verricht.
  [naar artikel]
 32. Amnesty projecteert beeltenis George Floyd op ambassade VS in Brussel (30/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  Ngo Amnesty International heeft maandagavond omstreeks 23.40 uur een portret van George Floyd geprojecteerd op de ambassade van de Verenigde Staten in Brussel. De politie kwam tussenbeide en zette de projectie al na vier minuten stop, of de helft van de tijd die de ngo voorzien had. De identiteit van enkele militanten en journalisten ter plaatse werd gecontroleerd. Er zijn geen arrestaties verricht.
  [naar artikel]
 33. Meer dan 200 demonstranten opgepakt tijdens betoging van oppositie in Moskou (28/07/2019 - Metro)
  In de Russische hoofdstad Moskou heeft de politie vandaag zo’n 200 manifestanten opgepakt die deelnamen aan een betoging waarvoor geen toelating gegeven was. De manifestanten eisten vrije en eerlijke verkiezingen in Rusland. Dat stellen journalisten van AFP en DPA ter plaatse vast. De inwoners van Moskou trekken op 8 september naar de stembus om een nieuwe 45-koppige stadsraad te verkiezen. Onafhankelijke kandidaten hebben de handtekeningen van 3 procent van het electoraat in elk van de 45 districten van Moskou nodig om te mogen deelnemen. Maar volgens een aantal oppositiekandidaten is de telling van die stemmen niet eerlijk verlopen. De Russische oppositie had opgeroepen om op straat te komen nadat de kiescommissie een zestigtal kandidaten voor de lokale verkiezingen in Moskou had geweigerd. Het gaat grotendeels om oppositiekandidaten. De politie had zaterdag de veiligheidsmaatregelen in Moskou flink verscherpt. Volgens journalisten werden voor en tijdens de manifestatie tientallen mensen opgepakt. Ook vorig weekend kwamen zo’n 10.000 betogers op straat in Moskou om te protesteren tegen de uitsluiting van enkele onafhankelijke kandidaten. Bron: Belga   Het bericht Meer dan 200 demonstranten opgepakt tijdens betoging van oppositie in Moskou verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Meer dan 200 demonstranten opgepakt tijdens betoging van oppositie in Moskou (27/07/2019 - Metro)
  In de Russische hoofdstad Moskou heeft de politie vandaag zo’n 200 manifestanten opgepakt die deelnamen aan een betoging waarvoor geen toelating gegeven was. De manifestanten eisten vrije en eerlijke verkiezingen in Rusland. Dat stellen journalisten van AFP en DPA ter plaatse vast. De inwoners van Moskou trekken op 8 september naar de stembus om een nieuwe 45-koppige stadsraad te verkiezen. Onafhankelijke kandidaten hebben de handtekeningen van 3 procent van het electoraat in elk van de 45 districten van Moskou nodig om te mogen deelnemen. Maar volgens een aantal oppositiekandidaten is de telling van die stemmen niet eerlijk verlopen. De Russische oppositie had opgeroepen om op straat te komen nadat de kiescommissie een zestigtal kandidaten voor de lokale verkiezingen in Moskou had geweigerd. Het gaat grotendeels om oppositiekandidaten. De politie had zaterdag de veiligheidsmaatregelen in Moskou flink verscherpt. Volgens journalisten werden voor en tijdens de manifestatie tientallen mensen opgepakt. Ook vorig weekend kwamen zo’n 10.000 betogers op straat in Moskou om te protesteren tegen de uitsluiting van enkele onafhankelijke kandidaten. Bron: Belga   Het bericht Meer dan 200 demonstranten opgepakt tijdens betoging van oppositie in Moskou verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. Medisch personeel in Wit-Rusland lijdt zwaar onder repressie, zegt Amnesty International (17/06/2021 - VRT NWS)
  Dokters en verpleegkundigen die in Wit-Rusland hebben deelgenomen aan het massale protest tegen president Aleksandr Loekasjenko ondergaan zware represailles van de overheid. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die een aantal getuigenissen optekende.
  [naar artikel]
 36. Amnesty International : Europa moet foltering en afpersing in Libië beter controleren (23/01/2018 - VRT NWS)
  Volgens Amnesty International zijn de beelden over foltering en afpersing in Libië niet nieuw. Vier jaar geleden al schreef de mensenrechtenorganisatie al over dit soort praktijken. Dat er nu filmpjes opduiken, ligt aan de nieuwe vormen van communicatie. Maar er is wel een duidelijke medeplichtige, zegt Amnesty: de Europese Unie. 
  [naar artikel]
 37. Amnesty International: "Polen en Wit-Rusland spelen smerig spel met mensenlevens” (20/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zowel Wit-Rusland als Polen maakt zich schuldig aan geweld en folteringen tegen asielzoekers en migranten die vastzitten in de ‘schemerzone’ tussen de twee landen. Dat zegt Amnesty International maandag. De mensenrechtenorganisatie sprak met 75 mensen die door Wit-Rusland naar de grens werden gelokt om er vervolgens als speelbal te worden misbruikt in een geopolitiek conflict met de Europese Unie (EU).
  [naar artikel]
 38. Amnesty: “Burgerdoden bij ‘verborgen’ Amerikaanse oorlog in Somalië” (20/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er zijn geloofwaardige bewijzen dat in Somalië veel burgers omkomen bij Amerikaanse luchtaanvallen. Dat zegt Amnesty International in een nieuw...
  [naar artikel]
 39. Dodentol bij protesten in Iran blijft stijgen: 115 doden volgens Amnesty International (23/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Bij de betogingen in Iran hebben de Iraanse veiligheidsdiensten minstens 115 mensen gedood. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty...
  [naar artikel]
 40. Israëlisch parlement maakt mogelijke opdeling van Jeruzalem moeilijker: "Dit is oorlogsverklaring aan het Palestijnse volk" (02/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Israëlische parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het moeilijker maakt om delen van Jeruzalem af te staan na een vredesovereenkomst...
  [naar artikel]
 41. Amnesty International: België maakt ‘traag en onvoldoende’ werk van mensenrechten (20/04/2021 - De Morgen)
  België maakt ‘traag en onvoldoende’ werk van zijn beleid rond mensenrechten. Dat stelt ngo Amnesty International in een nieuw rapport dat vorige week is overgemaakt aan het parlement. Er wordt verwezen naar de Soedan-kwestie, de zaak-Chovanec en de wapenexport richting Jemen.
  [naar artikel]
 42. Amnesty International: "Russisch gevangenentransport herinnert aan goelag-tijdperk" (25/10/2017 - VRT NWS)
  In Rusland gebeurt het gevangenentransport volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International in onmenselijke omstandigheden. "Gevangenen worden vaak weken aan een stuk vervoerd in te krappe treinwagons zonder ramen, duizenden kilometers ver, naar strafkolonies in de verste uithoeken van het land", blijkt uit het nieuwe rapport van Amnesty International. De organisatie maakt de vergelijking met de beruchte goelags uit de voormalige Sovjet-Unie.
  [naar artikel]
 43. Amnesty International: "Russisch gevangenentransport herinnert aan goelag-tijdperk" (25/10/2017 - VRT NWS)
  In Rusland gebeurt het gevangenentransport volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International in onmenselijke omstandigheden. "Gevangenen worden vaak weken aan een stuk vervoerd in te krappe treinwagons zonder ramen, duizenden kilometers ver, naar strafkolonies in de verste uithoeken van het land", blijkt uit het nieuwe rapport van Amnesty International. De organisatie maakt de vergelijking met de beruchte goelags uit de voormalige Sovjet-Unie.
  [naar artikel]
 44. Amnesty hekelt tolerantie schending mensenrechten (29/03/2019 - De Morgen)
  Amnesty International zegt in het nieuwe jaarrapport dat te veel overheden schendingen van mensenrechten tolereren bij bondgenoten. De organisatie wijst vooral naar de VS, China en Rusland.
  [naar artikel]
 45. Lokale politie krijgt stroomstootwapens (07/04/2019 - De Morgen)
  Vijfendertig lokale politiezones leiden hun agenten op om met stroomstootwapens te werken. Amnesty International maakt zich daar zorgen over. 'Een stroomstootwapen is niet zonder gevaar.'
  [naar artikel]
 46. Amnesty International: "Turkije stuurde Syrische vluchtelingen al terug naar Noord-Syrië voor de inval" (25/10/2019 - VRT NWS)
  In een rapport klaagt Amnesty International aan dat Turkije honderden Syrische vluchtelingen hardhandig over de grens heeft gezet, onder het mom van vrijwilige terugkeer. Dat gebeurde al in de loop van de voorbije maanden, zegt Amnesty, lang voor de militaire invasie.
  [naar artikel]
 47. Moskou steunt bezoek van internationale waarnemers aan kerncentrale Zaporizja (09/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rusland steunt een bezoek van waarnemers van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) aan de kerncentrale in Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne. Dat laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten. “Wij zijn bereid om de grootst mogelijke hulp te bieden bij het oplossen van organisatorische kwesties”, zo klinkt het. De voorbije dagen is onrust ontstaan door het geweld in de buurt van die kerncentrale.
  [naar artikel]
 48. Mexicaanse journalisten bespioneerd met cybertools (07/12/2020 - Knack)
  Nog meer Mexicaanse journalisten dan tot nu toe bekend werden het doelwit van cybersurveillance. En ook Mexicaanse kartels hebben toegang tot spionagetechnologie, blijkt uit een onderzoek van Forbidden Stories, dat als missie heeft het werk van vermoorde journalisten voort te zetten. Dit artikel maakt deel uit van de vijfdelige reeks The Cartel Project.
  [naar artikel]
 49. Wit-Rusland legt de pers het zwijgen op, journalisten mogen niet meer werken of worden het land uitgezet (29/08/2020 - VRT NWS)
  In Wit-Rusland is de accreditatie ingetrokken van verschillende Wit-Russen die werken voor buitenlandse media. Buitenlanders, vooral Russische journalisten, zijn dan weer het land uitgezet. President Aleksander Loekansjenko verwijt de pers dat ze de wet niet respecteren. Maar het ziet ernaar uit dat hij de media gewoon het zwijgen wil opleggen. De journalisten brachten verslag uit over de aanhoudende protesten tegen de president en de manier waarop hij aan de macht blijft.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy