De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Het zwarte dansboekje van Margaretha van Oostenrijk

De Tijd

24/11/2022 - 16:07

15:53 In het KBR museum in Brussel is in een nieuwe tentoonstelling een opmerkelijk boekje te zien: 'Basses Danses' van Margaretha van Oostenrijk. Het perkament is zwart.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Urne van Margaretha van Oostenrijk is gevonden (14/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De urne met de ingewanden van Margaretha van Oostenrijk is gevonden. Ze lag precies begraven op de plek die de grondradar had aangeduid in de Sint-Pieter- en Paulkerk op de Mechelse Veemarkt.
  [naar artikel]
 2. Heel even te zien in Brussel: uiterst zeldzaam boek op zwart perkament uit 1500 (23/11/2022 - VRT NWS)
  De Koninklijke Bibliotheek haalt een zeldzaam lied- en dansboek uit de Bourgondische tijd uit de kluis, handgeschreven op zwart perkament. Het dansboekje van Margaretha van Oostenrijk is een “Spotify van het jaar 1500”, een “topstuk van wereldformaat”. Enkel in het echt te zien op 3 en 4 december in de KBR in Brussel.
  [naar artikel]
 3. "Now or never": zeldzaam dansboek op perkament lokt 1.800 bezoekers naar Koninklijke Bibliotheek, mensen moeten tot 1,5 uur wachten (04/12/2022 - VRT NWS)
  Het dansboekje van Margaretha van Oostenrijk heeft dit weekend zo'n 1.800 mensen naar de Koninklijke Bibliotheek in Brussel gelokt. Sommige geïnteresseerden moesten zelfs tot anderhalf wachten om het kleinood te kunnen bewonderen. Het origineel van het laat-middeleeuwse handschrift (gemaakt rond 1500) op zwart perkament was er enkel dit weekend uitzonderlijk te zien. Het was "now or never", zegt directeur Sara Lammens.
  [naar artikel]
 4. Met Bart Van Loo op stap door Mechelen, waar keizer Karel nog een Kareltje was en Margaretha ontelbare tranen stortte (22/08/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het laatmiddeleeuwse Mechelen is ondenkbaar zonder Karel de Stoute, maar na diens vroege, tragische dood kwamen twee doortastende vrouwen in beeld. Margaretha van York en vooral Margaretha van Oostenrijk drukten hun nog altijd zichtbare stempel. Die laatste vulde haar paleis in Mechelen met grootmeesters en schatten. Door haar bittere tranen zag ze klein Kareltje, de latere keizer, het gerechtigheidszwaard in de lucht steken. Maar het was zij die als ongekroonde koningin de plak zwaaide over onze gewesten.
  [naar artikel]
 5. Chaya en Margaretha in Gingelom (16/08/2021 - Het Belang van Limburg)
  Margaretha Hertenweg (50) uit Halen, huisvrouw.
  [naar artikel]
 6. Zeldzaam middeleeuws boek op zwart perkament tentoongesteld in KBR museum (23/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  In het KBR museum in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel wordt zaterdag 3 en zondag 4 december een uniek en uitzonderlijk handschrift op zwart perkament tentoongesteld. Het gaat om de ‘Basses Danses’, een dansboek van Margaretha van Oostenrijk, dochter van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk.
  [naar artikel]
 7. Zeldzaam middeleeuws boek op zwart perkament tentoongesteld in KBR museum (23/11/2022 - Het Nieuwsblad)
  In het KBR museum in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel wordt zaterdag 3 en zondag 4 december een uniek en uitzonderlijk handschrift op zwart perkament tentoongesteld. Het gaat om de ‘Basses Danses’, een dansboek van Margaretha van Oostenrijk, dochter van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk.
  [naar artikel]
 8. Mechelen zoekt naar maag en ingewanden van Margaretha van Oostenrijk (30/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de Mechelse Sint-Pieters-en-Pauluskerk gaan onderzoekers weldra onder de vloer op zoek naar een loden kistje met daarin de maag en de
  [naar artikel]
 9. Het kasteel van MaleWaar de ene Margaretha in de tuin speelde en de andere in de kelder zat opgesloten (29/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Eén kasteel mag ik u niet onthouden. Het bleef wat links liggen in onze tijdreis, omdat het in de Bourgondische tijd om de haverklap geplunderd werd. Maar in het kasteel van Male, bij Brugge, liggen eigenlijk ook de wortels van heel ons verhaal. Het was hier dat Margaretha van Male opgroeide, de vrouw die later huwde met ­Filips de Stoute, en zo de Bourgondiërs naar onze contreien haalde.
  [naar artikel]
 10. Oostenrijk in de ban van mogelijke ontvoering: twee zwarte limousines stoppen en dwingen vrouw van 88 om in te stappen (23/01/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Eisenstadt, in het oosten van Oostenrijk, is dinsdag een vrouw van 88 jaar mogelijk op klaarlichte dag ontvoerd. De politie heeft een internationale klopjacht geopend. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken zegt in een mededeling “dat het niet zeker is dat het gaat om een ontvoering in de klassieke zin”.
  [naar artikel]
 11. Meer dan 200 kilometer file op Belgische snelwegen, tweede zwarte weekend in Frankrijk (10/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen begint het tweede zwarte weekend op de Franse snelwegen. Maar ook in eigen land, Italië, Oostenrijk en Zwitserland wordt er veel verkeer...
  [naar artikel]
 12. 60 jaar getrouwd: Margaretha en Joseph in Maasmechelen (02/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Joseph ‘Jef’ Heymans (85) en Margaretha ‘Margriet’ Smeets (81) stapten 60 jaar geleden, op 22 augustus 1962, in het huwelijksbootje. Het diamanten paar heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. Jef werkte in de ondergrond van de Eisdense koolmijn. Later werkte hij ook nog bij DSM in Geleen, Siemens in Lanklaar en opnieuw bovengronds bij de Eisdense koolmijn. Margriet werkte bij de Sphinx in Maastricht. Ondertussen verblijven ze in een serviceflat in de Maasmeander, waar ze graag deelnemen aan de groepsactiviteiten.
  [naar artikel]
 13. Nu al uitzonderlijk druk op Belgische snelwegen met meer dan 200 km file, tweede zwarte weekend in Frankrijk (10/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Morgen begint het tweede zwarte weekend op de Franse snelwegen. Maar ook in eigen land, Italië, Oostenrijk en Zwitserland wordt er veel verkeer...
  [naar artikel]
 14. STVV oefent drie keer in Oostenrijk (21/06/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Kanaries zagen maandag ‘zwarte sneeuw’ op de atletiekpiste in Nieuw-Sint-Truiden, waar ze fysieke testen aflegden. Zoals geweten vertrekt de groep op 30 juni op stage naar Oostenrijk. Tot 9 juli verblijft STVV in Bad Häring. Drie oefenwedstrijden liggen inmiddels vast.
  [naar artikel]
 15. Oostenrijk is niet opgezet met de plannen van Merkel (03/07/2018 - VRT NWS)
  Oostenrijk is niet opgezet met het compromis dat de CDU en CSU in Duitsland over migratie hebben bereikt. Die twee partijen willen in Duitsland bij de grens met Oostenrijk ‘transitcentra’ opzetten en migranten terugsturen naar Oostenrijk. Wenen eist een verklaring van Berlijn en denkt eraan om als reactie “maatregelen te nemen aan de zuidelijke grens van Oostenrijk”. 
  [naar artikel]
 16. "Zwarte dag" op vakantiewegen: al lange files in Frankrijk, en grote problemen in Oostenrijk (01/08/2020 - VRT NWS)
  Het is vandaag een "zwarte dag" op enkele populaire vakantiewegen, onder meer richting zuiden, omdat veel mensen in coronatijden met de auto op reis gaan. Vooral in Frankrijk zou het uitzonderlijk druk worden.
  [naar artikel]
 17. Oostenrijk heft beperkingen op 12-urenwerkdag op (05/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De bedrijven in Oostenrijk zien een aantal beperkingen voor werkdagen van twaalf uur opgeheven. De rechtse coalitie in Oostenrijk heeft vandaag in...
  [naar artikel]
 18. Doet Oostenrijk een "Trumpje"? - Thomas De Graeve (03/12/2016 - De Redactie)
  Na de verrassende verkiezingsuitslag in de VS kijkt de wereld naar de verkiezingen zondag in Europa: Volgt Oostenrijk het voorbeeld van de VS? Oostenrijk kan het eerste Europese land worden met een rechtse populist als staatshoofd.
  [naar artikel]
 19. Toen keizer Karel nog een Kareltje was (22/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  Mechelen. In de eerste afleveringen van deze Bourgon­dische tijdreis was het niet meer dan een voetnoot. Lang niet zo belangrijk als het drukke Brugge of het grote Gent. Maar naarmate het Bourgondische rijk uitbreidde, groeide Mechelen uit tot een belangrijk kruispunt tussen al die bloeiende steden. Koopmannen kwamen er samen, ­edellieden ook, en plots werd Mechelen het Parijs van de Bourgondische Nederlanden. Daar waar Margaretha van Oostenrijk nog altijd liefkozend “ons Margriet” wordt ­genoemd. Daar waar een klein Kareltje, die later zou uitgroeien tot een machtige keizer, het gerechtigheidszwaard in de lucht stak.
  [naar artikel]
 20. Oostenrijk voert als eerste Europese land verplichte vaccinatie in en gaat in strenge lockdown (19/11/2021 - VRT NWS)
  Vanaf maandag gaat heel Oostenrijk opnieuw in een lockdown. Tegelijk zullen alle Oostenrijkers verplicht gevaccineerd worden. Oostenrijk is daarmee het eerste Europese land dat een dergelijke maatregel treft. Dat heeft de federale regering beslist na overleg met de deelstaten. In twee deelstaten, Salzburg en Opper-Oostenrijk, was een lockdown al aangekondigd. Het virus verspreidt zich erg snel in Oostenrijk waar er erg weinig gevaccineerd is.
  [naar artikel]
 21. EK-debutant Oostenrijk schudt Spanje van zich af na strafschoppen (30/07/2017 - Sporza)
  Oostenrijk heeft bij zijn eerste deelname aan het EK voor vrouwen meteen de halve finales bereikt. Spanje, een outsider voor de titel, was na een tactisch steekspel de mindere van Oostenrijk.
  [naar artikel]
 22. 80 jaar na de "Anschluss" bij Nazi-Duitsland worstelt Oostenrijk nog met die erfenis (12/03/2018 - VRT NWS)
  De herdenking van de annexatie van Oostenrijk door het rijk van Adolf Hitler komt op een ogenblik dat in Wenen de uiterst-rechtse FPÖ in de regering zit. Oostenrijk voelt zich tegelijk slachtoffer en dader van het nazisme.
  [naar artikel]
 23. Ten aanval tegen Oostenrijk (13/04/2019 - De Morgen)
  Een goed begin is het halve werk: de zege in Kazachstan doet iedereen weer een béétje geloven dat het EK in Polen en Oekraïne alsnog haalbaar is. Maar dan moet er vanavond ook gewonnen worden van Oostenrijk, en in maart 2011 tegen Azerbeidzjan, en in Oostenrijk, en...
  [naar artikel]
 24. GP van Oostenrijk: startgrid (30/06/2019 - Het Belang van Limburg)
  De startgrid voor de GP van Oostenrijk wordt beïnvloed door heel wat gridpenalty's. Opvallend genoeg zijn polesitter Charles Leclerc en Romain Grosjean (11de) de enige twee rijders die op hun oorspronkelijk gekwalificeerde positie starten. De GP van Oostenrijk gaat om 15u10 van start.
  [naar artikel]
 25. Duitse wandelaar komt om in Oostenrijk (21/07/2019 - Metro)
  Een 56-jarige Duitser is tijdens een wandeling in Oostenrijk om het leven gekomen. Dat meldt de Oostenrijkse politie zaterdagavond. Het slachtoffer was met twee anderen de Große Widderstein aan het afdalen, een 2.533 meter hoge berg in Oostenrijk aan de grens met Duitsland. Hij gleed uit over rosten en stortte naar beneden. Zijn lichaam zal met een helikopter geborgen worden. bron: Belga Het bericht Duitse wandelaar komt om in Oostenrijk verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 26. Rus doodgeschoten in Oostenrijk, vermoedelijk terroristische daad (05/07/2020 - Het Belang van Limburg)
  Een 43-jarige Rus is doodgeschoten op een openbare weg in Oostenrijk. Een landgenoot (47) werd na een achtervolging in Linz gearresteerd. Oostenrijk vermoedt dat het om een terroristische daad gaat.
  [naar artikel]
 27. Oostenrijk verbiedt als eerste Europees land glyfosaat (02/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Oostenrijk is het eerste Europese land om de onkruidverdelger glyfosaat te verbieden. Met de nieuwe wetgeving kan Oostenrijk op ramkoers komen met...
  [naar artikel]
 28. Zwarte doos gecrasht Russisch vliegtuig gevonden (27/12/2016 - De Tijd)
  09:38 Duikers hebben een van de zwarte dozen van de gecrashte Russische Tupolev Tu-154 teruggevonden in de Zwarte Zee.
  [naar artikel]
 29. Wat moet er gebeuren met het "Hitlerbalkon" in Wenen? Oostenrijk lanceert oproep (15/03/2019 - VRT NWS)
  Oostenrijk doet een oproep voor een nieuwe invulling voor het balkon van de Hofburg, waar Adolf Hitler in 1938 het volk toespraak na de de “Anschluss” van Oostenrijk door nazi-Duitsland. Een beladen plek.
  [naar artikel]
 30. Zo werd Zwarte Piet een zwarte slaaf (12/04/2019 - De Morgen)
  Zwart was de knecht van Sinterklaas in de middeleeuwen al. Pas in de 19de eeuw werd hij een negerslaaf. 'Zwarte Piet werd de verpersoonlijking van de blik van de blanke op de zwarte: eerst de boeman, later een dommig persoon.'
  [naar artikel]
 31. Vrouwen betasten, zwarte supporters beledigen, juichen bij crashes: fans Max Verstappen misdragen zich massaal (11/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Hooliganisme heeft de Formule 1 bereikt. Op de Grote Prijs van Oostenrijk misdroegen fans van de Nederlandse coureur Max Verstappen zich een weekend lang. Vrouwen werden nageroepen en betast, zwarte mensen kregen racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Het was zo erg, dat Verstappen zich moest uitspreken tegen zijn eigen supporters. “Dit zijn geen echte fans.”
  [naar artikel]
 32. Oekraïne na rampzalige prestatie zo goed als uitgeschakeld, Oostenrijk dankzij krappe zege wel bij laatste 16 (21/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het leek wel alsof de Oekraïners niet door hadden dat ze op de rand van uitschakeling stonden. Na een absolute wanprestatie tegen Oostenrijk moeten Malinovsky en zijn landgenoten meer dan waarschijnlijk inpakken op het EK. Het werd 0-1 na een doelpunt van Baumgartner. Oostenrijk plaatst zich voor de volgende ronde.
  [naar artikel]
 33. Oostenrijk test emissievrije trein op waterstof uit (11/09/2020 - Express)
  De Franse treinconstructeur Alstom gaat zijn waterstoftrein die het al twee jaar proefdraait in Duitsland, ook in Oostenrijk testen. Gedurende... The post Oostenrijk test emissievrije trein op waterstof uit appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 34. Door een slimme truc van Red Bull toch 39 000 fans tijdens GP van Oostenrijk (30/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de GP van Oostenrijk zullen er maar liefst 39 000 fans in de tribunes zitten, dit terwijl er in Oostenrijk op buitenevenementen normaal gesproken maximaal 3 000 personen aanwezig mogen zijn. Dr. Helmut Marko legt in een gesprek met ‘Formel1.de“ uit hoe een slimme truc er voor zorgt dat er in Oostenrijk toch veel meer fans aanwezig zullen zijn.
  [naar artikel]
 35. Vrouwen betasten, zwarte supporters beledigen, juichen bij crashes: fans Max Verstappen misdragen zich massaal (11/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Hooliganisme heeft in de Formule 1 een nieuw hoogtepunt bereikt. Op de Grote Prijs van Oostenrijk misdroegen fans van de Nederlandse coureur Max Verstappen zich een weekend lang. Vrouwen werden nageroepen en betast, zwarte mensen kregen racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Het was zo erg, dat Verstappen zich moest uitspreken tegen zijn eigen supporters. “Dit zijn geen echte fans.”
  [naar artikel]
 36. De leukste zwarte handtassen om je look te vervolledigen (25/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Met een fraaie zwarte handtas zit je altijd goed. Een zwarte tas combineert met iedere outfit en kan bij elke gelegenheid gedragen worden. Met deze...
  [naar artikel]
 37. Zwarte CD&V-politicus verkleedt zich als Zwarte Piet (13/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren laaiden de gemoederen opnieuw hoog op rond de Zwarte Pietenkwestie. Verschillende organisaties, media en winkels ondertekenden het
  [naar artikel]
 38. Na de zwarte pizza's, hotdogs en macarons is er nu zwarte wijn (29/03/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Zwarte wijn is op Instagram tegenwoordig behoorlijk populair. Hoewel de opmars van 'goth food' hier voor een stuk voor verantwoordelijk is, heeft zwarte wijn verder niets te maken met de trendy zwarte snacks op basis van houtskool die overal op sociale media opduiken. Het alcoholische drankje is in principe erg donkere rode wijn, gemaakt van specifieke druiven uit Frankrijk of Georgië.
  [naar artikel]
 39. Na de zwarte pizza's, hotdogs en macarons is er nu zwarte wijn (29/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Zwarte wijn is op Instagram tegenwoordig behoorlijk populair. Hoewel de opmars van 'goth food' hier voor een stuk voor verantwoordelijk is, heeft zwarte wijn verder niets te maken met de trendy zwarte snacks op basis van houtskool die overal op sociale media opduiken. Het alcoholische drankje is in principe erg donkere rode wijn, gemaakt van specifieke druiven uit Frankrijk of Georgië.
  [naar artikel]
 40. Indoor Red Lions beginnen WK met nederlaag tegen Oostenrijk (07/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Indoor Red Lions hebben woensdag in hun eerste wedstrijd van de groepsfase van het WK indoorhockey in Berlijn met 2-7 verloren van Oostenrijk, de nummer 2 van de wereld en regerend vice-wereldkampioen. Vorig jaar nog, in de finale van het EK in Antwerpen, speelde België 4-4 gelijk tegen Oostenrijk, alvorens ze onderuit gingen in de shoot-outs.
  [naar artikel]
 41. Conservatieve Kurz gaat regeren met groenen in Oostenrijk (01/01/2020 - VRT NWS)
  Oostenrijk krijgt een regering van conservatieven én groenen, want ÖVP-leider Sebastian Kurz heeft een akkoord bereikt met Die Grünen. Dat heeft een woordvoerder van de groenen laten weten, die voor het eerst in hun geschiedenis gaan regeren in Oostenrijk.
  [naar artikel]
 42. Een van de zwarte dozen van gecrashte Russische vliegtuig gevonden (27/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een van de zwarte dozen van het vliegtuig dat afgelopen weekend in de Zwarte Zee crashte, is teruggevonden. Dat meldt Russisch persbureau TASS. Die zwarte doos gaat mogelijk meer opheldering kunnen geven over de oorzaak van de crash van de Russische Tupolev Tu-154
  [naar artikel]
 43. Een van de zwarte dozen van gecrashte Russische vliegtuig gevonden (27/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Een van de zwarte dozen van het vliegtuig dat afgelopen weekend in de Zwarte Zee crashte, is teruggevonden. Dat meldt Russisch persbureau TASS. Die zwarte doos gaat mogelijk meer opheldering kunnen geven over de oorzaak van de crash van de Russische Tupolev Tu-154
  [naar artikel]
 44. Mysterie van de dag: waarom worden zwarte katten het minst graag gezien? (28/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Maak jij je zorgen als je een zwarte kat ziet lopen? Is het dankzij dat bijgeloof dat je minder snel geneigd bent een zwarte kat te adopteren in
  [naar artikel]
 45. Overvloedige sneeuw in Oostenrijk, uitzonderlijke sneeuw langs Italiaanse kust  (04/01/2019 - VRT NWS)
  Oostenrijk kreunt onder zware sneeuwval.  Op heel wat plaatsen dreigt bovendien lawinegevaar. De voorbije dagen viel er in de valleien tot een halve meter. Niet alleen in Oostenrijk sneeuwt het hevig, ook in Italië is veel sneeuw gevallen.  Zelfs langs de kusten in het zuiden.  En dat is echt wel uitzonderlijk.
  [naar artikel]
 46. Zwarte doos in auto moet hardrijders afremmen (03/10/2018 - VRT NWS)
  In Dendermonde en Verviers is een pilootproject gestart waarbij bestuurders die te snel rijden een zwarte doos geïnstalleerd krijgen in hun auto. De zwarte doos is een apparaat dat registreert wat uw rijgedrag is en is te vergelijken met een zwarte doos in een vliegtuig. . De resultaten worden na een tijd geëvalueerd met de bestuurder.
  [naar artikel]
 47. Oostenrijk levert twee verdachten aanslagen Parijs uit aan Frankrijk (29/07/2016 - Knack)
  Oostenrijk heeft twee verdachten uitgeleverd aan Frankrijk, die zouden hebben willen deelnemen aan de aanslagen in Parijs op 13 november. Zij werden in december opgepakt in een vluchtelingencentrum in Oostenrijk. Dat maakte de Oostenrijkse justitie vrijdag bekend.
  [naar artikel]
 48. 'Zwart verkeersweekend' van start. "Vertrekt u naar het Zuiden? Doe dat best op zondag" (10/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Dit weekend staat genoteerd als het tweede zwarte weekend op de Franse snelwegen. Maar ook in eigen land, Italië, Oostenrijk en Zwitserland wordt...
  [naar artikel]
 49. Drie toerskiërs omgekomen bij lawine in Oostenrijk, onder wie rijzende motorcross-ster (19) (05/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Door een lawine in Oostenrijk zijn zaterdag drie jonge Oostenrijkers om het leven gekomen. Ze maakten deel uit van een groep van elf toerskiërs onder de 30 jaar uit Pongau, Ennstal en Opper-Oostenrijk.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy