Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
De Morgen

Franse wijnmakers kijken met lede ogen naar Dry January: 'Vernietigt onze wijncultuur’

03/01/2023 - 11:45
"Geen omschrijving gevonden."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Franse wijnmakers kijken met lede ogen naar Dry January: 'Vernietigt onze wijncultuur’ (03/01/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


2. Vergeet ‘Dry January’, de nieuwe trend is ‘Damp January’ en dit is wat dat wil zeggen (04/01/2024 - Newsmonkey)

Wie een hele maand helemaal niets van alcohol drinken nogal drastisch of iets te moeilijk vindt, kan zijn goede voornemens toch waarmaken door deel te nemen aan ‘Damp January’. Daarbij laat je alcohol niet volledig vallen, maar let je erop om heel de maand januari minder alcohol te drinken en zo bewuster om te gaan met je alcoholgebruik. Er zijn heel wat initiatieven om mensen één maand geen alcohol te doen drinken. Zo doen steeds meer mensen mensen mee aan ‘Sober October’. In ons land is het dan weer vooral populair om alcohol te laten in de korste maand van het jaar: februari. Dat initiatief wordt ook ieder jaar groter onder de naam ‘Tournee Mineral‘. Maar het oorspronkelijke idee draaide rond januari. Na de feestdagen hebben veel mensen sowieso even nood aan een rustperiode, zowel fysiek als mentaal. Bovendien is dat ook het moment van de goede voornemens. Zo ontstond ongeveer tien jaar geleden ‘Dry January’. Damp January Het nadeel van ‘Dry January’ is dat veel mensen het niet zien zitten om helemaal geen alcohol meer te drinken. Zo zijn er uiteraard nieuwjaarsrecepties en kan het ook voorvallen dat er in die maand nog een speciale gelegenheid is. Velen haken dan ook af als ze eenmaal gezondigd hebben. Om zo’n zwart-witverhaal te vermijden, is er nu ‘Damp January’, of ook wel ‘Dryish January’. Het voornemen om een maand lang minder alcohol te drinken en bewuster met alcohol om te gaan, is voor veel mensen een stuk haalbaarder dan er volledig mee te stoppen. Bovendien wijzen studies uit dat iedere vermindering van de alcoholconsumptie al heel wat gezondheidsvoordelen heeft. Bovendien kan zo’n maand ook helpen om je relatie met alcohol te resetten, iets waar je ook de maanden erna veel voordelen van kan hebben. Minder frequent en kleinere hoeveelheden Wie zich aan ‘Damp January’ wil wagen, probeert zijn alcoholgebruik best op twee manieren af te bouwen. Zo is het goed om minder vaak alcohol te drinken. Reserveer het drinken van alcohol bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden en las bewust extra alcoholvrije dagen in. Experts raden aan om het aantal dagen waarop je alcohol consumeert in januari met de helft te verminderen. Daarnaast is het ook belangrijk om op de dagen dat je wel alcohol drinkt minder alcohol te drinken. Ook hier kan je ervoor kiezen om de helft zoveel glazen te drinken als vroeger. The post Vergeet ‘Dry January’, de nieuwe trend is ‘Damp January’ en dit is wat dat wil zeggen appeared first on Newsmonkey. [naar artikel]


3. Gallo-Romeins Museum organiseert lezing rond wijncultuur in de Romeinse tijd (08/03/2022 - Het Belang van Limburg)

Jaarlijks organiseert het Gallo-Romeins Museum tal van lezingen. Op woensdag 16 maart vertelt Dimitri Van Limbergen (Universiteit Gent) een boeiend verhaal over hoe de Romeinen wijn maakten. Waar lagen de wijngaarden in de Romeinse tijd? Welke systemen en technieken waren er? Hoe smaakten de wijnen? Wat was de rol van het klimaat? [naar artikel]


4. Wijnmakers kunnen niet lachen met Bord’eaux Inférieur (30/09/2017 - Express)

In Frankrijk wordt wijnbouwer Dominique Léandre-Chevalier door de Union Bordeaux Supérieur wegens misleidende reclame aangeklaagd. Onder meer wordt aangevoerd dat Léandre-Chevalier zijn producten onterecht als Bordeaux-wijnen commercialiseert. Supporters van de wijnbouwer hebben het echter over een afrekening. De andere wijnproducenten zouden het immers niet verdragen dat Léandre-Chevalier hun regels niet wil volgen en kritiek heeft […] The post Wijnmakers kunnen niet lachen met Bord’eaux Inférieur appeared first on Express [NL]. [naar artikel]


5. Druiven, alpenhoorns en enorme ledwalls: om de 22 jaar viert Zwitserland zijn wijnmakers met groots spektakel (30/07/2019 - De Morgen)

Aan de oevers van het Léman-meer in Zwitserland vindt vier keer per eeuw een heel apart spektakel plaats. La Fête des Vignerons (het Wijnmakersfeest) wordt eenmaal per generatie gehouden, en schopte het onlangs tot Unesco-werelderfgoed. In goed drie weken tijd zullen 450.000 Zwitsers de ceremonie komen bekijken, die heden en verleden van het land verenigt. Wij trokken naar de openingsdag. [naar artikel]


6. Wijnmakers Joyce van Rennes en Peter Colemont: “Limburgse wijn is niet te duur” (26/11/2020 - Het Belang van Limburg)

Tien jaar geleden was de perceptie nog dat Limburgse wijnen zuur en minderwaardig zouden zijn. Vandaag staan ze op de kaart van sterrenrestaurants. Joyce van Rennes van Wijnkasteel Genoels-Elderen en Peter Colemont van Clos d’Opleeuw hebben hard aan die weg getimmerd. Hun devies: “Alleen met kwaliteit kan je overleven, anders ga je dood.” [naar artikel]


7. Wijnmakers in wetsuits: deze Spaanse wijnen rijpen diep in de zee (03/04/2021 - Express)

Wanneer de Spanjaard Borja Saracho een fles wijn wil ontkurken gaat hij daarvoor niet naar zijn wijnkelder. Hij trekt eerder zijn wetsuit aan en duikt zo’n twintig meter onder de baai van Plentzia, op 25 kilometer van Bilbao, waar hij zijn topwijnen bewaart. De rode en witte wijnen van het wijnhuis Crusoe Treasure aan de […] The post Wijnmakers in wetsuits: deze Spaanse wijnen rijpen diep in de zee appeared first on Business AM. [naar artikel]


8. Zo verging het Belgische cava- en wijnmakers in Spanje tijdens coronajaar: “Oogst gehalveerd, maar meer genoten van onze omgeving en dochters” (09/05/2021 - Het Laatste Nieuws)

In België blijft het coronavirus ons leven bepalen, maar hoe is het voor Belgen die in het buitenland leven en werken? De crisis dwong Christopher Heirwegh (43) en Christel Weemaes (36), die vanuit Sitges hun drankenbedrijf ‘Barcelona Brands’ runnen, om eindelijk het leven te leiden waarvoor ze tien jaar geleden naar Spanje verhuisden. "Pas nu vonden we een goede balans tussen privé en werk.” [naar artikel]


9. Alain Bloeykens ontkurkt flessen van de wijnmakers van de afgelopen jaren (en proeft dat het nog steeds goed zit) (12/06/2021 - Het Belang van Limburg)

De Fantini Group verkozen we vorige maand voor de tweede keer in vijf jaar tot “wijnmaker van het jaar”. Een onderscheiding die we in 2016 lanceerden in het kader van onze 100 Beste Zomerwijnen en waarbij we telkens een producent lauweren omwille van zijn uitstekend gamma wijnen. Vandaag zijn ze met vijf. De familie Perrin beet in 2016 de spits af, nadien volgden Fantini (2017 en 2021), Gérard Bertrand (2018), Miguel Torres (2019) en Alma Cersius (2020). Ook vandaag nog zijn hun wijnen nog steeds top! [naar artikel]


10. 5 topwijnen uit een land dat stilaan doorbreekt. “Hier vind je nog jonge, rebelse wijnmakers met een heel eigen stijl” (09/11/2023 - Het Laatste Nieuws)

Het is soms nog een beetje zoeken naar de flessen in de supermarkt, maar toch is onze huissommelier Sepideh erg enthousiast over Portugese wijnen. “En niet alleen omwille van het prijskaartje”, verzekert ze. Waarom moet je dit wijnland een kans geven? Waar vind je ze in ons land? En bij welke gerechten serveer je ze best? De HLN-sommelier legt uit en deelt haar vijf toppers. “Het zijn géén bombastische wijnen. Ze passen perfect bij pure gerechten.” [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!