De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Politici die Iraanse politiek gevangenen in bescherming nemen? Een maat voor niets

De Wereld Morgen

20/01/2023 - 16:43

Na vier maanden van straatprotesten tegen het regime in Iran mogen we wel stellen dat iedereen inmiddels gehoord heeft over deze nieuwe revolutie met als slogan ‘vrouw - leven - vrijheid’. In Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, zijn er politici die niet alleen de revolutie ondersteunen maar ook hun steun betuigden aan de Iraanse vrijheidsstrijders én officieel enkele van de met executie bedreigde gevangen demonstranten onder hun bescherming namen. Zijn deze politici écht bereid Iraniërs die in hun land worden vervolgd te helpen? The post Politici die Iraanse politiek gevangenen in bescherming nemen? Een maat voor niets appeared first on DeWereldMorgen.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE WERELD MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Belgisch-Iraanse vreest voor executie van haar neef: ‘Ik vraag dat meer politici zich het lot van Iraanse politieke gevangenen aantrekken’ (19/12/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 2. Australische vrijgelaten in ruil voor drie Iraanse gevangenen (25/11/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Australisch-Britse academicus Kylie Moore-Gilbert is vrijgelaten uit de gevangenis in Teheran, in ruil voor de vrijlating van drie Iraanse gevangenen. Dat meldt de Iraanse staatstelevisiezender IRIB.
  [naar artikel]
 3. Australische vrijgelaten uit gevangenis in Teheran in ruil voor drie Iraanse gevangenen (25/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Australisch-Britse academicus Kylie Moore-Gilbert is vrijgelaten uit de gevangenis in Teheran, in ruil voor de vrijlating van drie Iraanse gevangenen. Dat meldde de Iraanse staatstelevisiezender IRIB vandaag.
  [naar artikel]
 4. Lien (24) wil Genkse jongeren een politiek geweten schoppen (26/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Lien Vande Kerkhof (24) maakt politiek nieuws op maat van de jongeren. Volgens haar slagen de klassieke media er niet hen volledig en correct te informeren. Met haar organisatie Point of Vote wil ze de jonge Genkenaren wegwijs maken in de gemeentepolitiek. “Politici zijn zakkenvullers en onze stem verandert toch niets. Zo denken de jongeren, en dat wil ik veranderen.”
  [naar artikel]
 5. 'Europese wet is maat voor niets, politici maken er een circus van' (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 6. Grondwettelijk Hof schorst omstreden verdrag dat ruil tussen Belgische en Iraanse gevangenen mogelijk maakt (08/12/2022 - VRT NWS)
  Het Grondwettelijk Hof heeft het verdrag geschorst dat een ruil tussen Belgische en Iraanse gevangenen mogelijk maakt. Dat verdrag had de overbrenging van de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi naar Teheran mogelijk moeten maken. Voor de Belgische hulpverlener die in Iran vastzit, Olivier Vandecasteele, is de schorsing slecht nieuws.
  [naar artikel]
 7. "Politiek is meer dan een lokje haar afknippen": Belgisch-Iraanse politicoloog Elly Mansoury vraagt concrete plannen voor ondersteuning protesten Iran (07/10/2022 - VRT NWS)
  Het is goed dat politici de protesten in Iran ondersteunen door een schaar in hun haar te zetten, maar er is veel meer nodig dan dat alleen. Dat zegt Elly Mansoury, Belgisch-Iraanse politicoloog, in “De afspraak”. “Om het grof te zeggen: dat zijn mensen die betaald worden om aan politiek te doen, en voor mij is politiek meer dan een lokje haar afknippen.”
  [naar artikel]
 8. ‘Blank, man, rond de veertig: dat was de norm in de politiek’ (19/10/2016 - De Standaard)
  Onder politici met buitenlandse roots steken de vrouwen de mannen voorbij. Vier politici over allochtoon succes in de politiek.
  [naar artikel]
 9. 'Iran is bereid om vandaag nog gevangenen uit te ruilen' (03/12/2020 - De Tijd)
  22:28 Terwijl het lot van de Iraans-Zweedse VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali onzeker blijft, zegt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif dat het voor Iran geen probleem is om gevangenen met ...
  [naar artikel]
 10. Nieuwe kraakwet is maat voor niets (05/02/2018 - Apache)
  Volgens politici en de media kampt Vlaanderen met een kraakprobleem. Maar na twee maanden kwamen amper meldingen binnen bij de Vlaamse en Brusselse parketten.
  [naar artikel]
 11. Pro-Trump-betoging in Washington is maat voor niets (19/09/2021 - Knack)
  De betoging die steun wilde bieden aan de Trumpaanhangers die bij de bestorming van het Capitool werden opgepakt, werd een maat voor niets. Er kwamen weinig mensen opdagen.
  [naar artikel]
 12. Iraanse spionageactiviteiten wekken woede op bij Duitse politici (17/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Na huiszoekingen in woningen en kantoren van tien vermoedelijke Iraanse geheime agenten waarschuwt de gewezen parlementaire commissaris voor de...
  [naar artikel]
 13. Waarom politici maar geen afscheid kunnen nemen van de politiek (30/06/2019 - De Morgen)
  Ook voorzitter van de Raad van Europa is hij niet geworden, maar niemand die gelooft dat vicepremier Didier Reynders (MR) straks echt thuis op de bank gaat zitten. Zoals ook andere toppolitici het einde van de carrière toch weer uitstellen met dat ene mandaatje dat ze niet kunnen weigeren. Waarom is afscheid nemen in schoonheid zo moeilijk in de politiek?
  [naar artikel]
 14. STANDPUNT. Politiek en politiek (25/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaanderen was maandag getuige van twee totaal verschillende manieren van politiek bedrijven. In het Vlaams Parlement stelde minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn Septemberverklaring voor. Zoals verwacht was het een degelijke, een tikje saaie toespraak, een lange opsomming van maatregelen die zijn ministers hebben genomen en zullen nemen. Intussen ontspon zich een bitsige discussie tussen politici van de linker- en de rechterzijde over praktijktests op de huurmarkt en over het energiebeleid.
  [naar artikel]
 15. Open Vld kritisch voor gevangenen die om de week naar huis mogen (12/04/2019 - De Morgen)
  Een week in de cel, een week vrij: sinds juli is het mogelijk voor bepaalde gevangenen. Maar in 3 maanden tijd schonden 23 van de 366 gedetineerden hun voorwaarden. Voor Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter is de maat vol.
  [naar artikel]
 16. Zware brand in Iraanse gevangenis waar VUB-prof wordt vastgehouden (15/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De beruchte Evin-gevangenis van Teheran (Iran) staat in brand. In de buurt zijn geweerschoten te horen. In de gevangenis worden politiek gevangenen opgesloten. Ook VUB-professor Ahmadreza Djalali zit er opgesloten.
  [naar artikel]
 17. Zuckerberg beweert term 'schaduwprofielen' niet te kennen: "Bullshit van de hoogste orde" (12/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Net als Facebooks bescherming van onze privacy lijken de hoorzittingen van Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres een maat voor niets te zijn....
  [naar artikel]
 18. Duizenden politiek gevangenen en een handvol moordenaars (09/04/2019 - De Morgen)
  Onder de honderden Palestijnse gevangenen die geruild worden tegen een ontvoerde Israëlische soldaat bevinden zich tal van mensen die persoonlijk verantwoordelijk zijn voor aanslagen. Herremans vindt het jammer dat zij vrij komen.
  [naar artikel]
 19. Iraanse patrouilleboten probeerden Britse tanker tegen te houden (11/07/2019 - De Morgen)
  Drie patrouilleboten die zouden behoren tot de Iraanse Revolutionaire Garde hebben zonder succes geprobeerd een Britse olietanker tegen te houden en mogelijk in beslag te nemen. Dat zeggen de VS en Groot-Brittannië. Iran zegt echter van niets te weten.
  [naar artikel]
 20. Dubbel zo veel Belgen krijgen bescherming (08/07/2021 - Knack)
  Het aantal politici, magistraten en journalisten dat bescherming krijgt, is in drie jaar tijd verdubbeld. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag.
  [naar artikel]
 21. Staatsveiligheid waarschuwt voor geradicaliseerde gevangenen (12/11/2016 - De Standaard)
  De Staatsveiligheid maakt zich zorgen over de opvolging van geradicaliseerde gevangenen. ‘Een aantal gevangenen radicaliseren in de gevangenis’, zegt topman Jaak Raes aan VRT Nieuws. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, treedt hem bij. ‘Het is hoog tijd dat de overheden deze boodschap au sérieux nemen en werk maken van de aanpak van radicalisering in de gevangenissen.’
  [naar artikel]
 22. Afghanistan laat 100 taliban-gevangenen vrij (08/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Afghaanse regering zal toch 100 taliban-gevangenen vrijlaten, nadat onderhandelingen met de rebellen over een gevangenenruil volgens de taliban eerder op niets waren uitgedraaid. “Honderd taliban-gevangenen worden vandaag vrijgelaten”, aldus een woordvoerder van de Afghaanse Nationale Veiligheidsraad, Javid Faisal. “Het vredesproces moet verdergaan.”
  [naar artikel]
 23. CEO Adidas vindt COP26 een maat voor niets: “Zonder China werkt niets” (03/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: CEO Adidas vindt COP26 een maat voor niets: “Zonder China werkt niets” “Er worden zaken beloofd die niet worden nagekomen, maar uitgesteld. Daarom denk ik dat de wereld kritisch tot cynisch kijkt naar wat er in Glasgow gebeurt.” Dat zegt de Duitsers Kasper Rorsted, die sinds 2016 aan het hoofd staat van sportartikelenfabrikant Adidas. Rorsted zegt in een podcast van de Duitse nieuwssite The Pioneer dat hij […] Lees dit artikel: CEO Adidas vindt COP26 een maat voor niets: “Zonder China werkt niets”
  [naar artikel]
 24. Iran bevestigt nauw contact met Belgische regering over controversiële vrijlating Assadi (13/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De plenaire Kamer zal zich donderdag uitspreken over het wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. Deze deal is niet onbesproken omdat ze mogelijk gelinkt is aan de Iraanse eis om diplomaat Assadollah Assadi onvoorwaardelijk vrij te laten. Vincent Van Quickenborne ontkent dat de deal niets te maken heeft met Assadi. Maar N-VA politica Daria Safai lijkt dit ongeloofwaardig te achten na de uitspraken van de Iraanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken Nasser Kanani.
  [naar artikel]
 25. Genk - KV Oostende maat voor niets (04/04/2019 - De Morgen)
  De heenwedstrijd in de kwartfinale van de beker tussen Racing Genk en KV Oostende was een maat voor niets. Een verdienstelijk Oostende hield een amechtig voetballend Genk makkelijk in bedwang.
  [naar artikel]
 26. Iraanse Vlaming: beloftes van Iraanse regime over hoofddoek en zedenpolitie "zijn teken dat bevolking regime bij zijn nekvel vastheeft" (05/12/2022 - VRT NWS)
  De zedenpolitie afschaffen? "Enkel propagandastrategie. Dit zal niets veranderen." De Iraanse Vlaming Ashkan Joshghani gelooft niet in de beloftes van het Iraanse regime als antwoord op het maandenlange protest. "Dit gaat niets veranderen en is niet wat de Iraniërs willen. Zij willen het einde van de Islamitische Republiek."
  [naar artikel]
 27. Iraanse judoka Mollaei hoopt nog deel te kunnen nemen aan op Olympische Spelen (24/02/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Iraanse voormalige wereldkampioen judo Saeid Mollaei hoopt ondanks zijn vlucht uit Iran komende zomer toch naar de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio te gaan, zo vertelde hij maandag aan reporters in het Duitse Ratingen. In Duitsland heeft hij politiek asiel aangevraagd. Sinds december komt hij in zijn sport uit voor Mongolië.
  [naar artikel]
 28. Verenigde Staten en Iran wisselen gevangenen uit (07/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten en Iran wisselen gevangenen uit. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 29. CEO Befimmo: 'Politici deden niets voor Brussel' (30/04/2019 - De Tijd)
  17:45 Er gebeurt te weinig om Brussel uit te spelen als kantorenstad. ‘De politici hebben niets gedaan om bedrijven die Londen wegens de brexit verlaten naar Brussel te halen’, zegt Benoît De Blieck, de CEO...
  [naar artikel]
 30. Iran laat 700 gevangenen vrij na WK-overwinning tegen Wales (28/11/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Voetbal maar een spelletje? Niet in Iran. Daar zouden meer dan 700 gevangenen zijn vrijgelaten nadat het Iraanse team Wales had verslagen op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Dat meldt de website van de gerechtelijke autoriteiten Mizan Online.
  [naar artikel]
 31. Iran laat 700 gevangenen vrij na WK-overwinning tegen Wales (28/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  Voetbal maar een spelletje? Niet in Iran. Daar zouden meer dan 700 gevangenen zijn vrijgelaten nadat het Iraanse team Wales had verslagen op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Dat meldt de website van de gerechtelijke autoriteiten Mizan Online.
  [naar artikel]
 32. Zware brand in Iraanse gevangenis waar Belg en VUB-gastprofessor worden vastgehouden (15/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  De beruchte Evin-gevangenis van Teheran (Iran) staat in brand. In de buurt zijn geweerschoten te horen. In de gevangenis worden politiek gevangenen opgesloten. Ook de Belgische ngo-medeweker Olivier Vandecasteele wordt er vastgehouden, net als VUB-professor Ahmadreza Djalali.
  [naar artikel]
 33. Teheran vraagt Canada om informatie te delen met Iraanse onderzoekscommissie (10/01/2020 - De Morgen)
  Teheran heeft Canada opgeroepen om informatie over de mogelijke oorzaak van de crash met de Boeing 737 te delen met de Iraanse onderzoekscommissie. Het Iraanse verzoek komt er na onder andere de verklaring van de Canadese premier Justin Trudeau dat verschillende inlichtingenbronnen aangeven dat het toestel werd neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken nodigde ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing uit om ‘deel te nemen’ aan het onderzoek.
  [naar artikel]
 34. Iran ontkent vrijlating gevangenen in ruil voor bevroren tegoeden (03/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Iran ontkent dat het vijf gevangenen wil vrijlaten in ruil voor toegang tot financiële tegoeden die vanwege diplomatieke geschillen met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bevroren zijn. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.
  [naar artikel]
 35. Onderzoek moet uitwijzen of Iraanse regime achter verijdelde aanslag in Frankrijk zat (02/07/2018 - VRT NWS)
  De aanslag die een Belgisch koppel van Iraanse origine in Frankrijk wou plegen, is van een heel ander niveau dan de terroristische aanslagen die we tot nu toe kennen. Dat zegt de topman van de Staatsveiligheid. Volgens Staatsveiligheid gaat het hier om terreur met betrekking tot een buitenlands politiek conflict. Het feit dat er een Iraanse diplomaat is aangehouden, kan volgens staatsveiligheid wijzen op de betrokkenheid van het Iraanse regime. Al moet dat nog verder onderzocht worden.
  [naar artikel]
 36. Dorpspolitiek in Vlaanderen: worden we wel goed bestuurd? (29/09/2018 - VRT NWS)
  Lokale politiek is populair onder nationale politici. En niet enkel als landingsbaan voor wie zijn tijd op het hoogste niveau gepasseerd weet. U kent de clichés wel die politici erover vertellen: je kunt er nog een steen verleggen, het staat dicht bij de burger. Maar lokale politiek, dat is ook een gevecht om goede mensen te vinden, een verhaal van ruzies en van ons kent ons. 
  [naar artikel]
 37. In drie jaar tijd verdubbelde aantal politici, magistraten en journalisten dat bescherming krijgt (08/07/2021 - Het Belang van Limburg)
  Kogels in het hoofd op klaarlichte dag. In Amsterdam. Zo komt het wel akelig dichtbij. “Ook bij ons is de georganiseerde criminaliteit steeds sterker en brutaler aanwezig”, zegt minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld). De cijfers geven hem gelijk: in drie jaar tijd verdubbelde het aantal politici, magistraten en journalisten dat bescherming krijgt.
  [naar artikel]
 38. ‘Dit beschadigt de politiek, maar ze hebben het zelf gezocht’ (28/07/2018 - De Standaard)
  De Vlaamse meerderheid raakt in verlegenheid door een regeling die op politiek dienstbetoon op maat van één bedrijf begint te lijken.
  [naar artikel]
 39. ‘Dit beschadigt de politiek, maar ze hebben het zelf gezocht’ (28/07/2018 - De Standaard)
  De Vlaamse meerderheid raakt in verlegenheid door een regeling die op politiek dienstbetoon op maat van één bedrijf begint te lijken.
  [naar artikel]
 40. ANALYSE. Waarom de politiek geen knopen doorhakt (31/12/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Waarom durven onze politici geen beslissingen meer nemen voor een lange termijn? Die vraag is het voorbije jaar zeer vaak gesteld. De pensioenen, de energievoorziening, de aanpak van de migratie, de hervorming van de landbouw… In geen enkel dossier worden knopen doorgehakt, terwijl iedereen, en ook de politici zelf, weten dat dat dringend nodig is. Maar was het vroeger dan zo veel beter?
  [naar artikel]
 41. REACTIES. “Een maat voor niets” - “Concrete steunmaatregelen voor bedrijven snel nodig” - Banken “gaan verantwoordelijkheid nemen” (31/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  De reacties op de beslissingen die het Overlegcomité woensdag heeft aangekondigd om de energiefactuur in ons land te drukken, stromen binnen. Vanuit de bankensector en de werkgevers klinkt het dat ze openstaan voor het aangekondigde overleg. “Maar met goede intenties zijn ondernemers niet geholpen”, klinkt het bij Voka. Ook Unizo is fors. “Het is nu tijd om te handelen. Woorden moeten snel daden worden.” Armoede-expert Wim Van Lancker noemt de beslissingen van het Overlegcomité zelfs “een maat voor niets”.
  [naar artikel]
 42. REACTIES. “Een maat voor niets” - “Concrete steunmaatregelen voor bedrijven snel nodig” - Banken “gaan verantwoordelijkheid nemen” (31/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De reacties op de beslissingen die het Overlegcomité woensdag heeft aangekondigd om de energiefactuur in ons land te drukken, stromen binnen. Vanuit de bankensector en de werkgevers klinkt het dat ze openstaan voor het aangekondigde overleg. “Maar met goede intenties zijn ondernemers niet geholpen”, klinkt het bij Voka. Ook Unizo is fors. “Het is nu tijd om te handelen. Woorden moeten snel daden worden.” Armoede-expert Wim Van Lancker noemt de beslissingen van het Overlegcomité zelfs “een maat voor niets”.
  [naar artikel]
 43. Wetsvoorstel wil politici in amusementsprogramma’s verbieden (22/09/2016 - Het Nieuwsblad)
  Vlaams Belang wil de deelname van politici aan amusementsprogramma’s op televisie verbieden. De partij heeft daarvoor een voorstel van decreet klaar. “Niet alleen leiden optredens van politici in amusementsprogramma’s tot een verkleutering van de politiek, het is ook slecht voor de democratie wanneer politici hun populariteit eerder te danken hebben aan goedkoop tv-amusement dan aan de inhoud van hun boodschap”, legt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens uit.
  [naar artikel]
 44. Brusselaars vernietigend over hun politici: amper 11 procent vertrouwt hen (02/03/2018 - VRT NWS)
  Amper 1 op de 10 Brusselaars* heeft vertrouwen in de Brusselse politici. Dat blijkt uit het onderzoek BruVoices van de Koning Boudewijnstichting dat een vernietigend beeld schetst van het imago van de Brusselse politiek. Al geeft de bevraging ook aan dat het "ondanks de politiek" toch goed leven is in de stad.
  [naar artikel]
 45. Politici doen kassa van boekenwinkel rinkelen (10/04/2019 - De Morgen)
  Drie maanden voor de verkiezingen liggen de boekenrekken vol politiek leesvoer. Politici staan te springen om hun ideeën te delen. En uitgevers zien daar brood in.
  [naar artikel]
 46. Ruim 120 vrouwelijke politici willen meldpunt voor seksueel overschrijdend gedrag in de politiek (28/11/2022 - VRT NWS)
  Meer dan 120 vrouwelijke politici vragen een meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de politiek. Dat doen ze via een open brief in De Standaard. Aanleiding is een klacht eerder dit jaar in Schaarbeek, waarbij DéFi-schepen Michel De Herde werd beschuldigd van aanranding door Ecolo-schepen Sihame Haddioui.
  [naar artikel]
 47. Vlaams Belang wil politici in amusementsprogramma’s verbieden (22/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Vlaams Belang wil de deelname van politici aan amusementsprogramma’s op televisie verbieden. De partij heeft daarvoor een voorstel van decreet klaar. “Niet alleen leiden optredens van politici in amusementsprogramma’s tot een verkleutering van de politiek, het is ook slecht voor de democratie wanneer politici hun populariteit eerder te danken hebben aan goedkoop tv-amusement dan aan de inhoud van hun boodschap”, legt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens uit.
  [naar artikel]
 48. Vlaams Belang wil politici in amusementsprogramma’s verbieden (22/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Vlaams Belang wil de deelname van politici aan amusementsprogramma’s op televisie verbieden. De partij heeft daarvoor een voorstel van decreet klaar. “Niet alleen leiden optredens van politici in amusementsprogramma’s tot een verkleutering van de politiek, het is ook slecht voor de democratie wanneer politici hun populariteit eerder te danken hebben aan goedkoop tv-amusement dan aan de inhoud van hun boodschap”, legt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens uit.
  [naar artikel]
 49. STANDPUNT. Moet het licht eerst uitgaan? Het Overlegcomité lijkt een maat voor niets (31/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Hoe kan een regering in tijden van grote crisis aan de burgers van het land duidelijk maken dat ze zeer begaan is met hun zorgen en alles zal doen wat nodig en mogelijk is om het leed te verzachten? Een Overlegcomité samenroepen, dacht premier Alexander De Croo (Open Vld). Op zich geen slecht idee, maar een dag voor het comité samenkomt, is het al een maat voor niets.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy