De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

De Guldensporenslag in "Het verhaal van Vlaanderen": hoe kijken we vandaag naar de "meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis"?

VRT NWS

22/01/2023 - 13:50

In de vierde aflevering van "Het verhaal van Vlaanderen" vanavond staat de Guldensporenslag centraal. "Op zijn minst de meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis", klinkt het uit de mond van presentator Tom Waes. "De Guldensporenslag, dat verhaal is een pak complexer dan dat ik het destijds op school heb geleerd." Hoe complex? In "De zevende dag" krijgen we meer tekst en uitleg van historicus Jan Dumolyn en taalwetenschapper Kevin Absilis.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Geen "schild en vriend", wél "Vlaanderen de leeuw" in aflevering over Guldensporenslag: wie of wat bepaalt wat "Het verhaal van Vlaanderen" haalt? (23/01/2023 - VRT NWS)
    De iconische uitspraak "schild en vriend" was niet te horen in de aflevering over de Guldensporenslag van "Het verhaal van Vlaanderen". De uitroep "Vlaanderen de leeuw" dan weer wel. Volgens de makers is het toeval dat begrippen als deze wel of niet opduiken, al zijn ook historische argumenten te bedenken.
    [naar artikel]
  2. "Lorena": het onwaarschijnlijke verhaal van de vrouw die de penis van haar man afsneed (15/02/2019 - VRT NWS)
    Sinds vandaag biedt Amazon Prime "Lorena" aan, een documentaire over het onwaarschijnlijke verhaal van Lorena Bobbitt die in 1993 de penis van haar echtgenoot John afsneed. De zaak hield de VS de rest van het decennium in de ban en blijft nazinderen. "Vandaag kijken we met heel andere ogen naar deze kwestie", zegt correspondent Michiel Vos in "De wereld vandaag".
    [naar artikel]
  3. Voor wie op zoek is naar boekentips: "20 om te lezen in de zomer van 21"  (24/06/2021 - VRT NWS)
    LangZullenWeLezen, het boekenplatform van de VRT, en Boekhandels Vlaanderen stellen 20 boeiende boeken voor de zomer voor, van "De geschiedenis van mijn seksualiteit" van Sofie Lakmaker tot "Meneer Wilder en ik" van Jonathan Coe, van de thriller "Valse getuige" van Karin Slaughter tot het kleur- en tekenboek "Onderwater" van Carll Cneut. 20 tips aan de vooravond van de grote vakantie en van de eerste Dag van de Vlaamse Boekhandel op zaterdag 26 juni.
    [naar artikel]
  4. Vijf Vlaamse films naar festival Palm Springs (20/12/2016 - De Redactie)
    "King of the Belgians", "Souvenir", "Vincent", "Achter de wolken" en "D’Ardennen" vertegenwoordigen ons land in het programma World Cinema Now. Palm Springs is een van de grootste en meest bezochte filmfestivals van de VS.
    [naar artikel]
  5. Te duur? Nationalistische propaganda? Tom Waes reageert op commotie rond zijn programma "Het verhaal van Vlaanderen" (11/01/2023 - VRT NWS)
    "Mensen hadden hier al lang een mening over, nog voor het op tv was." Dat zegt Tom Waes na de kritiek die zijn programma "Het verhaal van Vlaanderen" heeft teweeggebracht. "Ja, hier zijn veel subsidies naar gegaan, maar dat was nodig om het programma te maken", zegt Waes in "De afspraak".
    [naar artikel]
  6. Van collaboratie en Guldensporenslag tot frietjes en F.C. De Kampioenen: dit hoort volgens u thuis in de "Vlaamse canon" (13/08/2019 - VRT NWS)
    In navolging van Nederland, wil de N-VA met de nieuwe Vlaamse regering een Vlaamse canon opstellen. Dat is een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis die Vlaanderen als Europese natie typeren, klinkt het. Onze leerlingen op school en nieuwkomers in inburgeringscursussen zouden die lijst moeten kennen. Dit is wat u op dat canon zou zetten.
    [naar artikel]
  7. Tom Waes start vanavond met tijdreis in "Het verhaal van Vlaanderen": hoe maak je een geschiedenisprogramma over Vlaanderen van de prehistorie tot nu?  (01/01/2023 - VRT NWS)
    Vanavond gaat op Eén "Het verhaal van Vlaanderen" van start. Presentator Tom Waes zoekt deze keer geen exotische oorden op, maar reist als het ware doorheen de geschiedenis van onze regio. Aan de documentairereeks is drie jaar lang gewerkt met de hulp van honderden experts. VRT NWS sprak met de makers over hoe ze tienduizenden jaren geschiedenis, van de prehistorie tot nu, in tien afleveringen tot leven wisten te brengen.
    [naar artikel]
  8. Christophe Vekeman over "Mensen als ik": "Een zelfportret maak je altijd een beetje op de tast" (27/03/2018 - VRT NWS)
    Christophe Vekeman heeft met "Mensen als ik" een nieuwe roman klaar. Net als "Hotel Rozenstok" is het een autobiografisch verhaal. "Alles is echt gebeurd, behalve wat ik heb verzonnen", zegt hij in "De wereld vandaag".
    [naar artikel]
  9. "Keppe": favoriet koosnaampje in West-Vlaanderen, "slavin" of "dienstmeisje" in Oudengels en Oudnoors (14/02/2023 - VRT NWS)
    "Keppe": het is een koosnaampje waarmee veel mensen in West-Vlaanderen hun geliefden aanspreken. Toch is de geschiedenis van het woord minder romantisch, vertelt Veronique De Tier van het Instituut voor de Nederlandse Taal in "Goeiemorgen morgen!". In verwante talen als Oudengels en Oudnoors betekent het zoveel als "slavin" of "dienstmeisje".
    [naar artikel]
  10. Vandaag is alles "hallucinant", "schandalig", "knettergek", "krankzinnig" of ... (15/10/2017 - VRT NWS)
    Hoogleraar Jan Blommaert bestudeert onze taal en hoe we die gebruiken. We spreken steeds forser: "Zeg niet gewoon "nonsens", wel "complete nonsens", en "onbegrijpelijk" is "volstrekt onbegrijpelijk". En dat heeft politieke gevolgen".
    [naar artikel]
  11. Vlaamse watersector waarschuwt voor louche verkopers van filters: "Kijken hoe we tegen wanpraktijken kunnen optreden" (03/12/2019 - VRT NWS)
    De Vlaamse waterbedrijven waarschuwen voor louche verkopers van waterfilters die beweren dat ons drinkwater vervuild is. Ze doen dat naar aanleiding van een verhaal bij "De inspecteur" op Radio 2. Een vrouw getuigt hoe een verkoper bij haar thuis kwam "bewijzen" dat het kraantjeswater van slechte kwaliteit is. Hij deed dat met een misleidende chemische test. "Die test zegt helemaal niks over de kwaliteit van het drinkwater."
    [naar artikel]
  12. "Comfortzone", "me-time", "leuk" en "super" bij irritantste woorden van 2017 (30/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
    "Comfortzone", "me-time", "leuk", "super", "dagdagelijks", "eigenlijk", "groentjes", "ik heb zoiets van", "absoluut" en "naar de toekomst toe"...
    [naar artikel]
  13. "Mingat", "Mo vint" en "Kissack": daar is het "West-Vlaams" in het buitenland weer! (29/08/2018 - VRT NWS)
    Naar jaarlijkse gewoonte sturen tal van West-Vlamingen op reis in het buitenland foto's van "West-Vlaamse" woorden in andere talen naar de provincie West-Vlaanderen. Die heeft de mooiste inzendingen op haar Facebookpagina geplaatst. Een bloemlezing.
    [naar artikel]
  14. Barbara Pas (VB) open over besproken "maatregelen" met N-VA: "Kijken hoe achterban Open VLD en CD&V reageert" (26/06/2019 - VRT NWS)
    Volgens Kamerfractieleider Barbara Pas hebben Vlaams Belang en N-VA al concrete maatregelen uitgewerkt rond "welzijn, inburgering, het communautaire en onderwijs" aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe Vlaamse regering. "Ik kijk nu vooral naar Open VLD en CD&V", zegt Pas in "De ochtend". "Ik vraag me af hoe ze het cordon sanitaire gaan blijven verdedigen bij hun achterban." Pas is van oordeel dat er "voldoende raakvlakken kunnen gevonden worden om een degelijk beleid te voeren". 
    [naar artikel]
  15. De Kesterheide in Gooik: het verhaal van een leeg graf en een "IJzeren Man" (29/07/2019 - VRT NWS)
    Geschiedenis is soms dichterbij dan je denkt: achter “gewone” plaatsen kunnen verrassende, onverwachte verhalen schuilen, het ene al onbekender dan het andere. Deze week nemen we u mee naar enkele plaatsen in ons land en vertellen we u de geschiedenis van dat kleine hoekje België. Vandaag: de Kesterheide in Gooik, Vlaams-Brabant: Het verhaal van een leeg graf en een "IJzeren Man".
    [naar artikel]
  16. Van bierkalender over dickalender tot eentje van "De slimste mens": scheurkalenders zijn terug van weggeweest (30/12/2022 - VRT NWS)
    In boekenwinkels kan je er dit jaar niet naast kijken: scheurkalenders met de meest uiteenlopende thema's lokken je vanuit elke hoek. "Het is een waanzinnig succes", vertelt inkoopmanager bij Standaard Boekhandel, Giovanni Coudeville in "De wereld vandaag" op Radio 1.
    [naar artikel]
  17. IN BEELD: Het verhaal van het "Poppenhospitaal" in Gentbrugge (09/02/2022 - VRT NWS)
    Een oproep van het Industriemuseum in Gent bracht het vergeten verhaal van het "Poppenhospitaal" naar boven uit deelgemeente Gentbrugge. Eind 19e eeuw ontstond daar een "repairshop" voor poppen."Poppendokters" herstelden afgevallen oren, ledematen en pruikjes (van echt haar).
    [naar artikel]
  18. Raïssa uit Landen is vrouw achter kostuums van "Het verhaal van Vlaanderen": "Judith van Vlaanderen is mijn favoriet" (16/01/2023 - VRT NWS)
    Raïssa Hans uit Landen heeft alle kostuums van de historische figuren in de documentairereeks "Het verhaal van Vlaanderen" ontworpen. Het was een hele klus waarbij ze zelf veel informatie moest opzoeken. Ze liet zich bijstaan door vrienden en kennissen en werkte ook nauw samen met schminkster Ingeborg.
    [naar artikel]
  19. "Nieuwe serie "Tabula rasa" wordt zeker en vast een internationaal verhaal" (18/10/2017 - VRT NWS)
    De interesse uit het buitenland voor "Tabula rasa" is groot. Dat zegt producer Helen Perquy in "De wereld vandaag" op Radio 1 over de nieuwe psychologische thrillerreeks op Eén. "De angst die het personage van Veerle Baetens vertolkt, is universeel."
    [naar artikel]
  20. Van "u moest zich schamen" tot "nul procent empathie": Vlaamse oppositie furieus na uitstel Septemberverklaring (26/09/2022 - VRT NWS)
    De Vlaamse oppositiepartijen hebben in het Vlaams Parlement verbolgen gereageerd op het uitstel van de Septemberverklaring. In volle energiecrisis en met een torenhoge inflatie, kijken veel gezinnen en ondernemingen uit naar mogelijke Vlaamse maatregelen. De oppositiepartijen begrijpen dan ook niet dat de Vlaamse regering er niet in geslaagd is de begrotingsdeadline te halen. Van "dit is een pijnlijke afgang" over "nul procent empathie" tot "u moest zich diep schamen".
    [naar artikel]
  21. "Mannen die naar "Dagelijkse kost" kijken, koken vaker zelf" (19/11/2019 - VRT NWS)
    De recepten van Jeroen Meus bevatten niet meer boter en zout dan die van andere tv-koks en mannen die naar "Dagelijkse kost" kijken, koken vaker zelf. Dat zegt onderzoeker Charlotte De Backer van de universiteit Antwerpen in "De wereld vandaag" naar aanleiding van de 2.000e aflevering van het populaire programma.
    [naar artikel]
  22. Taskforce maakt nu echt werk van aanpak watertekort in Vlaanderen : "Tijd van aanmodderen is voorbij" (21/09/2020 - VRT NWS)
    Vandaag zitten wetenschappers en Vlaamse ministers voor het eerst samen over hoe ze de zogenoemde "Blue Deal" kunnen uitvoeren. Dat is het grote actieplan van de Vlaamse regering om de droogte en waterschaarste in onze regio aan te pakken. "Hier vragen wetenschappers al 10 jaar om."
    [naar artikel]
  23. "Het moeilijkste was om 100 kaarten te selecteren", zegt coauteur "De geschiedenis van België in 100 oude kaarten" (05/11/2021 - VRT NWS)
    Het nieuwe boek "De geschiedenis van België in 100 oude kaarten" geeft een beeld van de geschiedenis van het grondgebied België van de voorbije 2.000 jaar. "We hebben niet noodzakelijk kaarten uit die hele vroege periode aangeboden, maar wel recentere kaarten die die vroegere perioden laten zien", zegt een van de vier samenstellers van het boek, historicus Bram Van Nieuwenhuyze in "De wereld vandaag".
    [naar artikel]
  24. Wie vermoordde Jeanne Van Calck (8)? Het verhaal van de nooit opgehelderde kindermoord in de Brusselse Zwaluwenstraat (10/12/2021 - VRT NWS)
    Voor het nieuwe boek "De verborgen geschiedenis van Vlaanderen" zijn VRT NWS-journalist Jos Vandervelden en fotograaf Alexander Dumarey vijftig plekken gaan opzoeken waar geschiedenis is gemaakt, maar waar mensen het amper nog beseffen of kunnen zien. Het boek borduurt verder op een reeks die eerder op vrtnws.be te lezen was. Een van de vijftig fascinerende verhalen uit "De verborgen geschiedenis van Vlaanderen" krijg je hieronder integraal en als eerste te lezen.
    [naar artikel]
  25. De vreemde kronkels van de "Vennbahn": het verhaal van de unieke Belgisch-Duitse grenssituatie  (30/07/2019 - VRT NWS)
    Geschiedenis is soms dichterbij dan je denkt: achter “gewone” plaatsen kunnen verrassende, onverwachte verhalen schuilen, het ene al onbekender dan het andere. Deze week nemen we u mee naar enkele plaatsen in ons land en vertellen we u de geschiedenis van dat kleine hoekje België. Vandaag: de vreemde kronkels van de "Vennbahn": het verhaal van de unieke Belgisch-Duitse grenssituatie.
    [naar artikel]
  26. Eerste Vlaamse podcastprijzen gaan onder meer naar "Mercury mysteries", "Patiënt Pedro", "Fichebak" en "De volksjury" (02/04/2022 - VRT NWS)
    In Kursaal Oostende zijn tijdens het DS Podcastfestival de Oorkondes uitgereikt, de eerste Vlaamse podcastprijzen. De winnaars zijn "Mercury mysteries", "Het complot tegen de waarheid", "Zwijgen is geen optie", "Patiënt Pedro" en "Fichebak". De publieksprijs was voor "De volksjury".
    [naar artikel]
  27. Viv Van Dingenen lijdt aan kanker: "Ik doe mijn verhaal want er is geld nodig" (27/04/2017 - De Redactie)
    "Ik heb heel lang voor mezelf gehouden dat ik eierstok- en baarmoederkanker heb", vertelde de actrice in "Van Gils & Gasten". Ze doet nu haar verhaal, "want dan dient die kanker misschien toch nog voor iets".
    [naar artikel]
  28. "Misdaden tegen geschiedenis": rapport hekelt aanvallen op historici die verleden van Rusland in kaart brengen (10/06/2021 - VRT NWS)
    "Crimes Against History", een nieuw rapport van de Internationale Federatie van de Mensenrechten, stelt dat mensenrechtenschendingen in Rusland tegen historici, activisten, journalisten die de geschiedenis in kaart willen brengen zijn toegenomen sinds 2014. "De manipulatie van de geschiedenis zit in een versnellingsproces", zegt geschiedenisprofessor Antoon De Baets (Universiteit van Groningen) in "De wereld vandaag". "Vooral door de toepassing van nieuwe wetten die de vrijheid inkrimpen en de vrije mening enorm muilkorven."
    [naar artikel]
  29. Wie laat zich vangen door online oplichters? En hoe? "Het kan écht iedereen overkomen", vertelt expert (15/02/2022 - VRT NWS)
    Het is in België en bij uitbreiding wereldwijd de meest bekeken Netflix-film van dit moment: The Tinder Swindler. Een waargebeurd verhaal over (online) relatiefraude. Maar voor zo'n verhaal moet je niet naar het buitenland kijken, want ook bij ons gebeurt het dagelijks. De federale overheid neemt zelfs 30 mensen in dienst om zo'n fraude harder aan te pakken. En voor je je luidop afvraagt wie daar nu in trapt: "Het kan echt iedereen overkomen". Dat vertelt Barbara Briers (UGent) in "Laat".
    [naar artikel]
  30. HLN start met "eerste Vlaamse online realityreeks "De gelukzoekers"" (05/12/2017 - VRT NWS)
    Op HLN.be is vanaf vandaag "De gelukzoekers" te zien, een online realityreeks naar een idee van zakenman Peter Van den Berge (bekend van "The sky is the limit").
    [naar artikel]
  31. Historici uiten scherpe bezwaren tegen Vlaamse canon: "N-VA wil geschiedenis gebruiken voor politieke doeleinden" (03/11/2022 - VRT NWS)
    Enkele historici uiten scherpe bezwaren tegen de Vlaamse canon die in de maak is en volgend voorjaar voorgesteld wordt. Doordat die lijst van "de belangrijkste namen en gebeurtenissen uit onze Vlaamse cultuur" van bovenaf wordt opgelegd krijg je "een politieke instrumentalisering van de geschiedenis", vinden zij. Hun volledige analyse, waar De Standaard vandaag over bericht, staat in een 80 pagina's tellende tekst .
    [naar artikel]
  32. Naast "M" & "V" binnenkort ook genderneutrale "X" bij personen in "Van Dale": "Vinger aan de pols houden"  (11/01/2022 - VRT NWS)
    Grote vernieuwing op komst in de volgende editie van de woordenlijst "Dikke Van Dale": bijna 15.000 woorden die naar mensen verwijzen krijgen naast de aanduiding "m" en "v" ook een genderneutrale aanduiding "x". Met deze stap wil Van Dale de "evoluties in de samenleving volgen, waardoor ons taalgebruik mee verandert", zegt Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van Van Dale in "De wereld vandaag" op Radio 1. De nieuwe versie van de woordenlijst komt uit op 22 maart.
    [naar artikel]
  33. Amerikaanse opiniemakers "bezorgd" en "bang" na overwinning Trump (09/11/2016 - De Redactie)
    Vooral David Remnick, hoofdredacteur van "The New Yorker", is opvallend negatief over de triomf van Trump. "Dit is een misselijkmakende gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika", schrijft hij.
    [naar artikel]
  34. Ruth Joos van A tot Z met Connie Palmen: van Afhankelijkheid over Drank en Rouw tot Zacht (09/02/2018 - VRT NWS)
    Na het ABC van Stefan Hertmans en Dirk De Wachter, kun u nu ook kijken naar het ABC van Connie Palmen, de schrijfster die u kunt kennen van "De wetten",  "De vriendschap" "I.M." en "Jij zegt het". 
    [naar artikel]
  35. Van "Patser" tot "Rundskop": deze vrouw maakt bijna alle Belgische filmposters (04/04/2018 - VRT NWS)
    "Patser", "Rundskop", "Home", "Rosie & Moussa", "Black", ... De posters van al die films zijn ontworpen door dezelfde vrouw: Amira Daoudi. De Brusselse is amper dertig jaar en al 8 jaar de meest gevraagde affichemaakster van België.  
    [naar artikel]
  36. Het verhaal van Vlaanderen volgens Reynebeau: ‘Goede tv, maar historisch een draak’ (23/01/2023 - De Standaard)
    Nog voor er één aflevering was uitgezonden, kreeg Het verhaal van Vlaanderen al kritiek omdat het heel wat Vlaamse subsidies kreeg en politieke propaganda zou zijn voor de Vlaamse zaak. Is het programma echt de regeringsversie van de geschiedenis geworden? Of hebben de makers een programma afgeleverd dat gewoon goed is en niet zou misstaan in de lessen geschiedenis? Nu ook de aflevering over de omstreden Guldensporenslag is uitgezonden, praten we erover met historicus Marc Reynebeau.
    [naar artikel]
  37. Kristien Hemmerechts schrijft het verhaal van een collaboratietweeling: "Nie wieder. Dit mag niet meer gebeuren" (19/02/2019 - VRT NWS)
    De tweeling Toon en Hein Van den Brempt, zonen van Duitsgezinde ouders in de Tweede Wereldoorlog, kwam aan het woord in de Canvas-reeks “Kinderen van de collaboratie”. Hun familieverhaal staat nu te uitgebreid te lezen in een boek van Kristien Hemmerechts: "Het verdriet van Vlaanderen". "Vlaamse SS'ers waren erger dan de Duitsers," zegt de schrijfster.
    [naar artikel]
  38. Xavier Taveirne in "De slimste mens": "Ik hoop dat ik weer naar "The hunger games" kan kijken" (29/11/2017 - VRT NWS)
    Xavier Taveirne heeft voor de 2e keer aan "De slimste mens ter wereld" op Vier deelgenomen. De presentator van "De zevende dag" op Eén nam het op tegen Barbara Sarafian en Evi Van Acker.
    [naar artikel]
  39. 5 maanden na Waalse watersnood ruimen Vlaamse vrijwilligers nog élk weekend puin: "Hier zijn handen te kort" (19/12/2021 - VRT NWS)
    "De hulpvragen blijven komen," klinkt het bij de Vlaamse vrijwilligers van "TeamEclairs" in Prayon aan de Vesder. En dus zijn ze nog elk weekend in de weer om af te breken en schoon te maken wat de overstromingen van juli hebben vernield. "Bij ons denken mensen dat het hier alweer in orde is. Dan zeg ik: kom eens mee kijken!"
    [naar artikel]
  40. Wil jij ook "uitvinder" zijn zoals de "makers" in Team Scheire? (25/11/2018 - VRT NWS)
    Vandaag tonen wetenschappers overal in Vlaanderen je met veel enthousiasme waar zij mee bezig zijn. Ook de "uitvinders"  van Team Scheire doen mee - "makers" noemen ze zich bescheiden. Maar wat is dat eigenlijk, een "maker", en hoe word je dat? 
    [naar artikel]
  41. Woutertje Pieterseprijs voor "Stella" van Gerda Dendooven (08/04/2017 - De Redactie)
    "Stella" is volgens de beoordeling "een boek dat in dansende taal en robuuste beelden een verontrustend verhaal vertelt". Het "schuurt maar is licht van toon".
    [naar artikel]
  42. Oek de Jong wint Boekenbon Literatuurprijs met roman "Zwarte schuur" (12/11/2020 - VRT NWS)
    "Zwarte schuur" is het beste boek van het jaar, volgens de jury van de Boekenbon Literatuurprijs. Het verhaal over een gevierd kunstschilder die wordt ingehaald door een gewelddadige gebeurtenis uit zijn verleden "zet de lezer aan het werk" en moedigt aan "tot interpretatie en discussie", vindt de jury. De prijs is 50.000 euro waard. Er waren ook twee Vlaamse schrijvers genomineerd, Charlotte Van den Broeck met "Waagstukken" en Koen Sels met "Gloria".
    [naar artikel]
  43. Biostatisticus Molenberghs waarschuwt: "Beter om naar provinciale cijfers te kijken in plaats van nationale cijfers" (10/08/2020 - VRT NWS)
    Zowel de nationale coronacijfers als de coronacijfers in Antwerpen lijken de goede kant uit te gaan. Helaas mogen we nog niet juichen, want die cijfers vertellen niet het hele verhaal, zegt professor Geert Molenberghs van de UHasselt en de KU Leuven. "Het is beter om naar alle provinciale cijfers apart te kijken, in plaats van enkel naar de nationale cijfers of de cijfers van de meest getroffen gebieden te kijken."
    [naar artikel]
  44. Brusselaars komen in Vlaanderen betaalbare woning zoeken: "Met een klein inkomen vind je in Brussel geen woning" (31/10/2019 - VRT NWS)
    Het aantal Brusselaars dat de hoofdstad ontvlucht om in Vlaanderen te gaan wonen, is de afgelopen 20 jaar sterk gestegen. In 2016 (het meest recente jaar met volledige cijfers) zijn 24.000 Brusselaars naar Vlaanderen getrokken. "Het gaat vooral om gezinnen die op zoek zijn naar een betaalbare woning", zegt Patrick Deboosere, demograaf aan de Vrije Universiteit Brussel, in "De wereld vandaag" op Radio 1.
    [naar artikel]
  45. Filmregisseur Quentin Tarantino schrijft roman: "Volledige herdenking van "Once upon a time in Hollywood"" (29/06/2021 - VRT NWS)
    Filmregisseur Quentin Tarantino bekend van "Pulp fiction", "Kill Bill" en recenter "Once upon a time in Hollywood" heeft een boek geschreven dat vandaag verschijnt in de Verenigde Staten. Het gaat om een herwerking van die laatste film. "Het is niet dat ik gewoon enkele scènes over had, het is een complete herdenking van het verhaal", zegt hij aan Pure Cinema Podcast.
    [naar artikel]
  46. Vlaanderen na de "Turteltaks": "Misschien heeft men zich in het verleden arm gerekend" (25/09/2017 - VRT NWS)
    De verlaging van de "Turteltaks" is wellicht een van de opvallendste maatregelen uit de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Maar een heffing van 9 in plaats van 100 euro per jaar: hoe kan zoiets? 
    [naar artikel]
  47. "De wurger van Linkeroever": was hij de eerste echte seriemoordenaar van ons land? (23/07/2018 - VRT NWS)
    Deze week vertelt VRT NWS elke dag het verhaal van een ophefmakende moordzaak in ons land dat mogelijk al naar de achterkamers van ons collectief geheugen verhuisd is. Vandaag: "De wurger van Linkeroever". Een beangstigend verhaal dat start in de jaren 50, over mogelijk één van de eerste Vlaamse seriemoordenaars. 
    [naar artikel]
  48. VIDEO. "Eens ik dat pak aanhad voelde ik mij miserabel", Michael Douglas over "Ant-Man and the Wasp" (18/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
    Vanaf vandaag kan je in de bioscoopzalen naar een nieuwe Marvel-film gaan kijken: "Ant-Man and the Wasp". Marvel maakte reeds een eerste film over...
    [naar artikel]
  49. De Croo verdedigt omstreden gevangenendeal met Iran (07/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
    "Ons land heeft van niemand lessen te krijgen." Dat zei premier Alexander De Croo vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer over het omstreden wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. "U staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis", wierp N-VA-fractieleider Peter De Roover hem voor de voeten.
    [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy