Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Humo

‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag bracht context en nuance. Bij deze serie past vooral bewondering

22/01/2023 - 21:04
"Geen omschrijving gevonden."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag bracht context en nuance. Bij deze serie past vooral bewondering (22/01/2023 - Humo)

[naar artikel]


2. Geen "schild en vriend", wél "Vlaanderen de leeuw" in aflevering over Guldensporenslag: wie of wat bepaalt wat "Het verhaal van Vlaanderen" haalt? (23/01/2023 - VRT NWS)

De iconische uitspraak "schild en vriend" was niet te horen in de aflevering over de Guldensporenslag van "Het verhaal van Vlaanderen". De uitroep "Vlaanderen de leeuw" dan weer wel. Volgens de makers is het toeval dat begrippen als deze wel of niet opduiken, al zijn ook historische argumenten te bedenken. [naar artikel]


3. De Guldensporenslag in "Het verhaal van Vlaanderen": hoe kijken we vandaag naar de "meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis"? (22/01/2023 - VRT NWS)

In de vierde aflevering van "Het verhaal van Vlaanderen" vanavond staat de Guldensporenslag centraal. "Op zijn minst de meest omstreden veldslag uit de Vlaamse geschiedenis", klinkt het uit de mond van presentator Tom Waes. "De Guldensporenslag, dat verhaal is een pak complexer dan dat ik het destijds op school heb geleerd." Hoe complex? In "De zevende dag" krijgen we meer tekst en uitleg van historicus Jan Dumolyn en taalwetenschapper Kevin Absilis. [naar artikel]


4. Toch weer niet het volledige plaatje van de Guldensporenslag in ‘Het verhaal van Vlaanderen’: ‘Het was fijn geweest om die kwestie even aan te raken’ (23/01/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


5. Waarom werd Jan Breydel niet vermeld in ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag? ‘Een bewuste keuze’ (23/01/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


6. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

[naar artikel]


7. Waar zat Jan Breydel? En andere kritieken over ‘Het verhaal van Vlaanderen’-aflevering over de Guldensporenslag onder de loep (24/01/2023 - Humo)

[naar artikel]


8. INTERVIEW. Bart De Wever over ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de subsidies en de discussie over de Guldensporenslag: “Waar zàgen ze toch over?” (24/01/2023 - Het Laatste Nieuws)

Hij is fan van ‘Het verhaal van Vlaanderen’, zegt Bart De Wever. Dat mag ook wel, want zijn N-VA was gul met subsidies. “Als je het uitrekent per kijker per aflevering, heb je dus voor een paar centen aan volkspedagogie gedaan.” Maar de suggestie dat het programma vooral de Vlaamse identiteit moet dienen, zit hem hoog. “Tom Waes zei voor de reeks op tv kwam dat ‘de flaminganten gingen verschieten.’ O jee, dacht ik toen al.” En dan moesten de Guldensporenslag als een soort van socialistisch ontwaken en de Vlamingen die ‘de Taliban van hun tijd waren’ nog komen. [naar artikel]


9. ‘De Guldensporenslag had er nooit in mogen staan’: lezers over de canon van Vlaanderen (11/05/2023 - De Morgen)

[naar artikel]


10. Van de Guldensporenslag tot Vlaanderen Feest: hoe 11 juli uitgroeide tot de Vlaamse feestdag (11/07/2023 - Gazet van Antwerpen)

Pas 50 jaar geleden riep de voorloper van het Vlaamse Parlement 11 juli uit tot de officiële Vlaamse feestdag. Maar vele Vlamingen vierden de herdenking van de Guldensporenslag in Kortrijk in 1302 al sinds de onafhankelijkheid van België. In de 19de eeuw brachten Antwerpenaars als schilder Nicaise De Keyser en schrijver Hendrik Conscience de grotendeels vergeten overwinning tegen het Franse leger weer onder de aandacht van het volk. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!