De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Een op drie huisartsen is 65+: ‘Waar moeten al die patiënten anders naartoe?’

De Standaard

25/01/2023 - 03:16

Het huisartsentekort in Vlaanderen en Brussel wordt almaar nijpender. Wie een dokter zoekt, komt vaak op een ellenlange wachtlijst terecht of botst zelfs op een patiëntenstop. En het weegt ook op de huisartsen zelf. Hoe ernstig is het tekort? Hoe ervaren de huisartsen het zelf? En hoe kunnen we het oplossen?


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE STANDAARD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Essense huisarts stopt ermee: Zorgpunt en andere dokters moeten samen ruim 1.600 patiënten opvangen (12/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zo’n 1.600 patiënten moeten op zoek naar een nieuwe huisarts, want hun vaste arts stopt ermee vandaag. Van de in totaal 1.750 patiënten kunnen er zo’n 160 bij de andere Essense huisartsen terecht. Essen gaat ook samenwerken met Proximus voor de app Doktr en zoekt een huisarts die consultaties kan houden in het Zorgpunt van AZ Klina.
  [naar artikel]
 2. ‘Elke toename in de coronacijfers moeten we opvolgen, maar dramatiseren hoeft niet’ (12/08/2021 - De Morgen)
  In een week tijd is het aantal patiënten in de Belgische ziekenhuizen met 24 procent toegenomen, tot 454 patiënten. Op de afdelingen intensieve zorg bedraagt de stijging zelfs 35 procent. Daar gaat het om 124 patiënten. Moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft tekst en uitleg.
  [naar artikel]
 3. ‘Die antivaccinatiegroepen zijn helemaal niet zo onschuldig’ (12/08/2021 - De Morgen)
  In een week tijd is het aantal patiënten in de Belgische ziekenhuizen met 24 procent toegenomen, tot 454 patiënten. Op de afdelingen intensieve zorg bedraagt de stijging zelfs 35 procent. Daar gaat het om 124 patiënten. Moeten we ons zorgen maken? Viroloog Marc Van Ranst geeft tekst en uitleg.
  [naar artikel]
 4. ‘Patiënten sparen veel vaker hun problemen op’: hoe huisartsen moeten werken, dat is niet echt meer gezond (31/10/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 5. Artsen na undercoverrepo ‘Factcheckers’: “Als je geen ziektebriefjes schrijft, verlies je een hoop patiënten” (16/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Veertien op twintig huisartsen schreven een ziektebriefje uit, hoewel ze wisten dat de patiënt tegenover hen niet ziek was. Dat was de pijnlijke conclusie van een undercoverreportage van Eén-programma ‘Factcheckers’. “Als je geen ziektebriefjes schrijft, verlies je een hoop patiënten”, zegt een huisarts.
  [naar artikel]
 6. Patiënten moeten lijdzaam toezien hoe hun niet-dringende zorg wordt uitgesteld: ‘De chirurg zei: ‘We weten dat u niet lang meer kunt wachten’’ (05/12/2021 - De Morgen)
  Mariette Claes en Luc Maddelein zijn maar twee van de vele patiënten die lijdzaam moeten toezien hoe hun ‘niet-dringende zorg’ door de toevloed van coronapatiënten wordt uitgesteld. ‘Ik pieker over hoe het met mijn familie verder moet als ik dit niet overleef.’
  [naar artikel]
 7. Zorgelijke evolutie: ook bij wachtdiensten huisartsen meer agressie en absurde eisen van patiënten (05/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Huisartsen worden na de coronaperiode steeds vaker geconfronteerd met dwingende eisen van patiënten. Als ze daar niet op willen ingaan, volgt er vaak verbale agressie. Dat merkt ook dokter Anouk Bongaerts uit Genk. Bovendien willen patiënten steeds vaker telefonisch geholpen worden. Op piekmomenten noteert de huisartsenpraktijk in Kolderbos tot 1.000 oproepen per dag. Dokter Bongaerts trekt aan de alarmbel. Want als er niets verandert, vreest ze dat huisartsen er de brui aan geven of dat jonge artsen er niet meer aan willen beginnen. En dat zou een drama zijn voor een sector waar er zo al een tekort is.
  [naar artikel]
 8. “Stimulans ligt bij ziek houden van patiënten”: Is onze financiering voor huisartsen aan verandering toe? (02/11/2021 - Express)
  Lees dit artikel: “Stimulans ligt bij ziek houden van patiënten”: Is onze financiering voor huisartsen aan verandering toe? De financiering van huisartsen heeft nood aan verandering. Het huidig systeem werkt voornamelijk met een verloning per prestatie: hoe meer patiënten een arts ontvangt, hoe hoger het loon. Maar houdt die maatregel wel steek of gaat het uit van een verkeerd beeld van de gezondheidszorg? “Doordat huisartsen nu per prestatie worden betaald, ligt onze stimulans […] Lees dit artikel: “Stimulans ligt bij ziek houden van patiënten”: Is onze financiering voor huisartsen aan verandering toe?
  [naar artikel]
 9. Medische apps zorgen voor paniek bij patiënten (08/09/2021 - De Morgen)
  Door het veelvuldige downloaden van gezondheidsapps worden huisartsen de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten, zo meldt Het Nieuwsblad vandaag.
  [naar artikel]
 10. Medische apps zorgen voor paniek bij patiënten (08/09/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Door het veelvuldige downloaden van gezondheidsapps worden huisartsen de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten, zo meldt Het Nieuwsblad vandaag.
  [naar artikel]
 11. Vele medische apps zorgen voor paniek bij patiënten (08/09/2021 - De Morgen)
  Door het veelvuldige downloaden van gezondheidsapps worden huisartsen de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten, zo meldt Het Nieuwsblad vandaag.
  [naar artikel]
 12. Huisartsen zien veel patiënten met klachten van uitdroging (09/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Huisartsen hebben de handen vol met patiënten die onwel of ziek worden door de hitte. In de wachtkamer zitten veel mensen met symptomen van uitdroging. Vooral risicopatiënten zoals zwangere vrouwen, ouderen en kinderen moeten goed opletten tijdens de hittegolf, zegt de Genkse dokter Kaat Ieven. De warme temperaturen zorgen niet alleen voor fysieke klachten, ook op mentaal vlak heeft het een impact. Zo zijn mensen veel sneller opgejaagd en geïrriteerd. De wandelaars in het Molenvijverpark in Genk zoeken alvast de schaduw op.
  [naar artikel]
 13. Hoe Charles Cullen 40 patiënten om het leven bracht op 16 jaar tijd: het waargebeurde verhaal van ‘The Good Nurse’ (29/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Wat als één van je collega’s een seriemoordenaar blijkt te zijn? Amy Loughren weet er alles van. In ‘The Good Nurse’ raakt de vrouw nietsvermoedend bevriend met Charles Cullen. Deze laatste vermoordde gedurende zijn 16-jarige carrière als verpleger zo’n 40 patiënten door insuline in hun infuus te spuiten. Al zou de man in realiteit meer dan 400 slachtoffers gemaakt hebben. Hallucinante cijfers. Bij Netflix konden ze dan ook niet anders dan het onwaarschijnlijke verhaal verfilmen. “Vijf ziekenhuizen wisten dat hij patiënten iets aandeed en toch gaven ze hem een neutrale referentie.”
  [naar artikel]
 14. Duizend patiënten op straat nadat huisarts (42) ermee ophoudt: ‘Schrijnend tekort in hele regio’ (15/12/2021 - De Standaard)
  Het tekort aan huisartsen bestaat al langer, maar is door de pandemie alleen maar nijpender geworden. In Essen staan in februari ruim 1.500 patiënten op straat. Eén huisarts stopt ermee en de andere huisartspraktijken zitten overvol.
  [naar artikel]
 15. Huisartsen ontvangen straks vergoeding voor consultatie over levenseinde: “Zodat echt tijd vrijgemaakt wordt” (07/10/2022 - Het Nieuwsblad)
  Vanaf november krijgen huisartsen een vergoeding als ze met palliatieve patiënten in gesprek gaan over hun levenseinde. Met hulp van een vragenlijst zullen artsen de wensen van de patiënt in kaart brengen.“Hoe vroeger patiënten hierover op consultatie gaan, hoe beter”, zegt professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans (VUB).
  [naar artikel]
 16. “Patiënten sparen veel vaker hun problemen op”: hoe huisartsen moeten werken, dat is niet echt meer gezond (03/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Werkdagen van 12 uur of langer, een eindeloze administratie en meer zorgvragen. De werkdruk bij huisartsen is zo groot dat velen patiëntenstops invoeren of ermee stoppen. “Het maatschappelijk beeld van een huisarts is niet mee geëvolueerd.”
  [naar artikel]
 17. Ook Universitair Ziekenhuis Antwerpen verplicht patiënten te kiezen voor thuiszorgbedrijf Altrio: “Ik mag toch zelf nog bepalen wie mij verzorgt?” (02/06/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Ook het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen stuurt patiënten verplicht door naar thuiszorgbedrijf Altrio, het bedrijf dat begin deze week al in opspraak kwam na onderzoek van ‘VTM Nieuws’ en ‘HLN’. De redactie vond een aantal patiënten die een negatieve PCR-test nodig hadden voor hun opname en verplicht werden om die te laten afnemen bij Altrio. Dat is nochtans een schending van de vrije keuze van de patiënt.
  [naar artikel]
 18. Jonge huisartsen weigeren vaker nieuwe patiënten: ze willen lagere werkdruk en meer vrije tijd (17/12/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Jonge Vlaamse huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten, omdat ze te veel werk hebben. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
  [naar artikel]
 19. “Ik kreeg mijn leven terug, nu moet ik verplicht terug naar de hel”: migrainepatiënten klagen pauze van ‘wondermiddel’ aan (28/01/2023 - Gazet van Antwerpen)
  Aimovig, Ajovy en Emgality. Drie spuiten van drie verschillende fabrikanten tegen migraine, maar voor patiënten maakt het niet uit dewelke. Want ze werken. En goed. Maar door de strenge terugbetalingsregeling in ons land moeten patiënten om de negen maanden een “treatment holiday” inlassen van drie maanden. Deels om medische, deels om financiële redenen, want de spuiten zijn zeer duur. Een petitie klaagt die verplichte pauze aan.
  [naar artikel]
 20. Verpleegkundigen ziekenhuis Aalst schrijven zelf medicijnen voor omdat chirurg patiënten verwaarloost: “Dit brengt mensenlevens in gevaar” (16/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een chirurg van het Stedelijk Ziekenhuis in Aalst laat zijn patiënten na een operatie aan hun lot over. Dat klagen verschillende (ex-)verpleegkundigen van de dienst heelkunde anoniem aan bij de onderzoekscel van ‘HLN’ en ‘VTM NIEUWS’. Ze hebben de problemen al maanden geleden gemeld bij het ziekenhuis maar er is voorlopig niets mee gebeurd. “Wij moeten de wet overtreden om mensen hun noodzakelijke medicatie te kunnen geven. Zijn squashsessies zijn belangrijker dan zijn patiënten.”
  [naar artikel]
 21. Minder ziekenhuisopnames voor corona, maar toch meer coronapatiënten in Brussel: “We moeten ons anders organiseren” (19/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Brusselse ziekenhuizen krijgen stilaan meer patiënten binnen die met corona besmet zijn, ook al wordt dat vaak ‘toevallig’ ontdekt. “We zullen ons nog eens anders moeten organiseren”, zegt covidarts Sabine Allard (UZ Brussel).
  [naar artikel]
 22. Verpleegkundigen ziekenhuis Aalst schrijven zelf medicijnen voor omdat chirurg patiënten verwaarloost: “Dit brengt mensenlevens in gevaar” (16/01/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Een chirurg van het Stedelijk Ziekenhuis in Aalst laat zijn patiënten na een operatie aan hun lot over. Dat klagen verschillende (ex-)verpleegkundigen van de dienst heelkunde anoniem aan bij de onderzoekscel van ‘HLN’ en ‘VTM NIEUWS’. In de afgelopen maanden zijn er minstens vier klachten binnengekomen bij het ziekenhuis. Er wordt een intern onderzoek gestart. “Wij moeten de wet overtreden om mensen hun noodzakelijke medicatie te kunnen geven. Zijn squashsessies zijn belangrijker dan zijn patiënten.”
  [naar artikel]
 23. Emotionele Metejoor krijgt patiënten aan het dansen in ‘Een Echte Job’ (09/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Stagementor Bart toont Metejoor de invloed van ‘Metejoor-therapie’. Metejoor is duidelijk ontroerd door te zien wat zijn muziek doet bij de patiënten.
  [naar artikel]
 24. Intensieve Zorgen in Oost-Vlaanderen volzet: al drie Gentse patiënten naar Henegouwen overgebracht (30/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde golf slaat keihard toe in Gent en in de rest van Oost-Vlaanderen. Waar Gent bij de vorige golven voorzag in opvang van patiënten van andere provincies, zijn de rollen nu omgedraaid. Deze week zijn al drie patiënten die intensieve verzorging nodig hadden vanuit het AZ Sint-Lucas in Gent vervoerd naar Henegouwen, waar de situatie minder prangend is.
  [naar artikel]
 25. Huisartsen bezorgd over haalbaarheid van coronatesten tijdens griepseizoen: experten stellen nieuw systeem voor (15/10/2021 - De Morgen)
  Er rolt een verkoudheidsgolf over ons land, en de huisartsen worden overstelpt door patiënten met klachten die evengoed op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. En dan moet het griepseizoen er nog aankomen. ‘De huisartsen zijn terecht bezorgd of het wel realistisch is om iedereen te blijven testen’, aldus viroloog Steven Van Gucht. ‘We hebben vanuit de wetenschappelijke adviesgroep aangedrongen op een nieuw testsysteem, dat ook al gebruikt wordt in het buitenland.’
  [naar artikel]
 26. HLN ONDERZOEK. Thuisverplegers intimideren patiënten: "Wie niet tekent, krijgt geen zorg meer” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Laat je voortaan door ons verzorgen, anders krijg je binnenkort geen thuisverpleging meer.” Talloze patiënten kregen het afgelopen jaar een contract onder de neus geduwd door een thuisverpleger. Met een duidelijke boodschap: wie niet tekent, krijgt geen zorg meer. De onderzoekscel van ‘VTM Nieuws’ en ‘Het Laatste Nieuws’ kwam flagrante intimidatie door thuisverpleegbedrijven op het spoor. Het gevolg van een totale oorlog in een sector waarbij patiënten voor grof geld worden doorverkocht zonder enige inspraak.
  [naar artikel]
 27. HLN ONDERZOEK. Thuisverplegers intimideren patiënten: "Wie niet tekent, krijgt geen zorg meer” (30/05/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Laat je voortaan door ons verzorgen, anders krijg je binnenkort geen thuisverpleging meer.” Talloze patiënten kregen het afgelopen jaar een contract onder de neus geduwd door een thuisverpleger. Met een duidelijke boodschap: wie niet tekent, krijgt geen zorg meer. De onderzoekscel van ‘VTM Nieuws’ en ‘Het Laatste Nieuws’ kwam flagrante intimidatie door thuisverpleegbedrijven op het spoor. Het gevolg van een totale oorlog in een sector waarbij patiënten voor grof geld worden doorverkocht zonder enige inspraak.
  [naar artikel]
 28. Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt tot boven de 2.000 (21/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag gestegen tot boven de 2.000, het hoogste aantal in bijna drie maanden. In totaal liggen daar nu 2.017 Covid-19-patiënten. Dat zijn er 157 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de recentste cijfers van het Nederlandse Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
  [naar artikel]
 29. Nu al schuiven met patiënten om zorg niet weer te moeten uitstellen (30/08/2021 - De Tijd)
  19:55 Brussel probeert met een rotvaart te prikken om een nieuwe coronagolf te voorkomen. Nu al wordt met patiënten geschoven om de gewone zorg in de ziekenhuizen te garanderen. Maar na drie pieken is de sp...
  [naar artikel]
 30. Tekort aan beschikbare huisartsen doet zorg kraken (17/12/2022 - De Tijd)
  01:00 Huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten omdat ze te veel werk hebben. Er komen wel huisartsen bij, maar ze besteden minder tijd aan zorg.
  [naar artikel]
 31. Steven Van Gucht: “Meer dan 530 patiënten op intensieve zorg en dat neemt elke dag met gemiddeld 20 patiënten toe" (15/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacijfers blijven stijgen, ondanks de bijkomende maatregelen die twee weken geleden werden ingevoerd. “Het aantal patiënten in de ziekenhuizen stijgt met 30 procent op weekbasis. Op intensieve zorgen liggen nu meer dan 530 patiënten, en dat neemt elke dag met gemiddeld 20 patiënten toe”, vertelt viroloog Steven Van Gucht bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 32. Steven Van Gucht: “Meer dan 530 patiënten op intensieve zorg en dat neemt elke dag met gemiddeld 20 patiënten toe" (15/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De coronacijfers blijven stijgen, ondanks de bijkomende maatregelen die twee weken geleden werden ingevoerd. “Het aantal patiënten in de ziekenhuizen stijgt met 30 procent op weekbasis. Op intensieve zorgen liggen nu meer dan 530 patiënten, en dat neemt elke dag met gemiddeld 20 patiënten toe”, vertelt viroloog Steven Van Gucht bij VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 33. Opnieuw ruim 340 patiënten op intensive care: Steven Van Gucht verduidelijkt coronacijfers (04/11/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Op dit moment liggen er 343 patiënten op intensive care, het hoogste aantal sinds begin juni. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat wil zeggen dat de bovengrens van fase 0, waar maximaal 15 procent van de ICU-bedden wordt voorbehouden voor Covid-patiënten, overschreden is.
  [naar artikel]
 34. Ziekenhuizen moeten opnieuw extra bedden vrijhouden voor coronapatiënten (26/10/2021 - De Morgen)
  Door de toename van het aantal COVID-19-patiënten moeten onze ziekenhuizen over twee weken opnieuw opschalen naar fase 1A van het ‘Surge Capacity’-plan, wat betekent dat ze weer meer bedden moeten vrijhouden voor coronapatiënten.
  [naar artikel]
 35. Huisartsen: 'Eerstelijnszorg is aan het imploderen, de maat is vol' (26/10/2021 - Knack)
  Huisartsen trekken de lijn en gaan niet langer hoogrisicocontacten testen, enkel zieke patiënten.
  [naar artikel]
 36. ‘Met hittetherapie hopen we de levensverwachting én levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren’ (27/01/2022 - De Morgen)
  Het lichaam van een patiënt opwarmen tot 41,5 graden Celsius zodat tumoren krimpen. In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen doet de medische start-up ElmediX studies naar hittetherapie bij uitgezaaide kanker. Een eerste doelgroep zijn patiënten met pancreaskanker, want CEO John-Paul Bogers zag er zijn moeder aan sterven. ‘In een halfjaar was ze weg. Dat moet beter kunnen.’
  [naar artikel]
 37. Luc (67) en Mariette (69) zien hun zorg uitgesteld worden: ‘Ik verzeker je: voortdurende pijn is ontzettend belastend’ (06/12/2021 - De Morgen)
  Mariette Claes en Luc Maddelein zijn maar twee van de vele patiënten die lijdzaam moeten toezien hoe hun ‘niet-dringende zorg’ door de toevloed van coronapatiënten wordt uitgesteld. ‘Ik pieker over hoe het met mijn familie verder moet als ik dit niet overleef.’
  [naar artikel]
 38. Patiënt met hersentumor van operatietafel gehaald voor covidpatiënt: ‘Iets wat je als arts hoopt nooit te moeten doen’ (04/11/2021 - De Morgen)
  Een 58-jarige patiënt is vorige week letterlijk van de operatietafel gehaald in het UZ Leuven omdat er door het toenemende aantal coronapatiënten niet genoeg bedden vrij waren. ‘Dit toont pijnlijk aan welke moeilijke keuzes onze artsen moeten maken als het aankomt op het evenwicht tussen Covid-19-zorg en reguliere zorg’, zegt professor Johan Van Loon.
  [naar artikel]
 39. Metejoor pinkt traantje weg nadat hij ziet hoe zijn patiënten dansen op zijn muziek in ‘Een Echte Job’ (09/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Stagementor Bart toont Metejoor de invloed van ‘Metejoor-therapie’. Metejoor is duidelijk ontroerd door te zien wat zijn muziek doet bij de patiënten.
  [naar artikel]
 40. Langdurige Covid-19 vaak gepaard met overgevoelig zenuwstelsel, kinesitherapie noodzakelijk voor revalidatie coronapatiënten (14/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Zeven op tien de patiënten die lijden aan ‘long Covid-19', en langdurig ziek zijn, vertonen een verhoogde gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel. Onderzoek van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat dit een grote impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënten. Een andere studie van de UZ Brussel en de VUB stelt dan weer vast dat de kinesitherapeut onmisbaar is en ook bijdraagt aan het mentale welzijn van Covid-19-patiënten.
  [naar artikel]
 41. UZ Brussel behandelt patiënten die wazig zien door diabetes met implantaat dat 3 jaar medicatie afgeeft (08/06/2022 - VRT NWS)
  De dienst oogheelkunde van het UZ Brussel behandelt bepaalde patiënten die wazig zien als gevolg van diabetes voortaan met een implanteerbaar apparaat dat gedurende 3 jaar medicatie afgeeft aan het oog en de patiënten toelaat beter te zien. Dit betekent dat die patiënten voortaan niet meer maandelijks moeten langskomen voor een injectie.
  [naar artikel]
 42. “Ik kreeg mijn leven terug, nu moet ik verplicht terug naar de hel”: migrainepatiënten klagen pauze van ‘wondermiddel’ aan (28/01/2023 - Het Nieuwsblad)
  Aimovig, Ajovy en Emgality. Drie spuiten van drie verschillende fabrikanten tegen migraine, maar voor patiënten maakt het niet uit dewelke. Want ze werken. En goed. “Wondermiddel”, “miraculeus” en “ik kreeg mijn leven terug” klinkt het unisono. Maar door de strenge terugbetalingsregeling in ons land moeten patiënten om de negen maanden een “treatment holiday” inlassen van drie maanden. Deels om medische, deels om financiële redenen, want de spuiten zijn zeer duur. Een petitie klaagt die verplichte pauze aan.
  [naar artikel]
 43. Huisartsen overspoeld door massale aanvraag ziektebriefjes: “Elke werknemer eist een ander formulier, dagelijks krijgen we tientallen telefoons” (28/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Nu er dagelijks 70.000 mensen besmet zijn door Covid-19, moeten de huisartsen nog meer ziektebriefjes dan anders schrijven. Sommige werkgevers eisen daarnaast dat alles op papier staat en het wordt ingevuld door de dokter. Maar dat is bijna onmogelijk, zeggen de huisartsen. Zo zijn ze soms langer bezig met ziektebriefjes schrijven dan hun echte job: patiënten beter maken.
  [naar artikel]
 44. Charmeoffensief van huisartsen naar arts-specialisten: "Hou ons op de hoogte over onderzoeken bij onze patiënt" (19/10/2021 - VRT NWS)
  20 huisartsenkringen in Vlaanderen en Brussel doen een oproep aan de arts-specialisten. Ze willen dat informatie over patiënten beter naar hen doorstroomt. Dat moet voorkomen dat bijvoorbeeld onderzoeken dubbel gebeuren of dat medicatie-aanpassingen niet doorgegeven worden. Omgekeerd vragen de specialisten dat de huisartsen hen óók goed op de hoogte brengen wanneer ze een patiënt doorverwijzen.
  [naar artikel]
 45. Patiënten van ziekenhuis klagen over geluidsoverlast van De Warmste Week (20/12/2022 - De Standaard)
  In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, pal naast de plek waar De Warmste Week deze week gehuisvest is, liggen honderden patiënten te herstellen. Maar de mensen op de afdeling abdominale heelkunde en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie liggen zowat op het terrein. ‘De vensters trilden’, zegt hoofdverpleegkundige Kim Vanbrabant.
  [naar artikel]
 46. Stijgende besmettingscijfers zorgen voor hogere werkdruk bij huisartsen (22/10/2021 - Het Belang van Limburg)
  De stijgende besmettingscijfers zorgen ook voor een hogere werkdruk bij de huisartsen. Zij zien het aantal patiënten dat langskomt voor een coronatest zienderogen toenemen. De huisartsen vragen de overheid daarom om enkel mensen met coronasymptomen te laten testen, anders wordt de situatie onhoudbaar deze winter.
  [naar artikel]
 47. Metejoor krijgt zijn patiënt aan het zingen in ‘Een Echte Job’: “Ik weet niet of ik zo sterk zou zijn” (15/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Jef is één van de patiënten op de revalidatieafdeling waar Metejoor zijn stage doet. Jef heeft afasie en kan enkel met ‘ja’ en ‘nee’ communiceren. En met muziek van Metejoor. Samen zingen ze één van zijn hits, een prachtig moment.
  [naar artikel]
 48. Jonge huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten (17/12/2022 - Knack)
  Jonge Vlaamse huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten, omdat ze te veel werk hebben. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De krant begint met het goede nieuws: het aantal actieve Vlaamse huisartsen neemt toe. Tussen 2016 en 2026 stijgt hun aantal met 6 procent, van 6.293 tot 6.669 huisartsen, blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Maar die actieve huisartsen werken samen minder. “Het aantal collectief gepresteerde uren, of ‘volume voltijdse equivalenten’, daalt in dezelfde periode met 12 procent, van 6.990 naar 6.131”, stipt De Tijd aan.  Een verklaring daarvoor ziet Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, in de pensioengolf. “De oudere generatie huisartsen werkte vaak 70 à 80 uur per week, terwijl jonge artsen in tweeverdienersgezinnen belang hechten aan hun work-lifebalance. Gemiddeld moet je één oudere huisarts vervangen door 1,5 à 2 jongere artsen om aan dezelfde prestaties te komen”, citeert De Tijd.  Daarnaast krijgen huisartsen door de vergrijzing te maken met meer chronische aandoeningen en een complexere zorgnood. De huisartsen hekelen de administratieve rompslomp, zoals het uitschrijven van korte afwezigheidsattesten voor zieke werk­nemers. Ze vragen om ondersteunend personeel dat bepaalde taken zoals bloedafnames kan overnemen. Omdat de druk te hoog wordt, voeren almaar meer Vlaamse huisartsenpraktijken een patiëntenstop in: dan krijgen alleen vaste patiënten en hun familieleden een afspraak. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ziet een oplossing in “een betere praktijkorganisatie en sterkere ondersteuning van de huisartsen”, bijvoorbeeld met praktijkassistenten. Tegelijk stelt hij dat er nog steeds voldoende huisartsen opgeleid moeten worden. De Tijd voegt er nog aan toe dat projecties van de federale overheidsdienst Volksgezondheid signaleren dat het aantal huisartsen in Vlaanderen na 2026, net als het volume voltijdse equivalenten, opnieuw sterker zal stijgen. The post Jonge huisartsen weigeren almaar vaker nieuwe patiënten appeared first on Knack.
  [naar artikel]
 49. Schandaal in Brazilië: klinieken gebruikten Covid-patiënten als medische proefkonijnen (14/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Brazilië is in de ban van een enorm medisch schandaal. Sommige klinieken voerden geheime experimenten uit op nietsvermoedende Covid-patiënten. Een advocaat heeft dit aan den lijve ondervonden, zo schrijft het gerenommeerde Duitse weekblad ‘Der Spiegel’.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy