De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

De ‘koorddanser’ tussen Oekraïne en Rusland: hoe Turks president Erdogan zijn eigen koers vaart

Het Belang van Limburg

25/01/2023 - 03:28

De toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO moet de koelkast in. Best tot na de Turkse verkiezingen in mei, vindt men in Helsinki. Gas kopen in Rusland, wapens leveren aan Oekraïne, en toch met de beide landen op goede voet staan, je moet het maar kunnen. President Erdogan speelt een vreemde rol in de oorlog in Oekraïne. En bij al wat hij doet en zegt, primeert zijn persoonlijke agenda.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De ‘vredesduif’ die Russisch leger aan flarden schiet: de dubbele rol van Turks president Erdogan in de oorlog in Oekraïne (01/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Rondfladderende vredesduif. Sterke onderhandelaar die Azov-strijders loskrijgt. Trouwe handelspartner van Vladimir Poetin. En tegelijk schieten de Bayraktar-drones van zijn schoonzoon het Russische leger uit elkaar. Geen meer veelzijdige rol in de Russisch-Oekraïense oorlog dan die van Turks president Recep Tayyip Erdogan.
  [naar artikel]
 2. Oekraïne en Rusland wisselen krijgsgevangenen uit: Azovstalhelden geruild voor Poetinvriend Medvetsjoek (22/09/2022 - Express)
  Rusland en Oekraïne ruilen krijgsgevangenen uit: 215 soldaten en vrijwilligers worden door Rusland vrijgelaten. In ruil krijgt het zelf 55 man terug, waaronder de Oekraïense oligarch Viktor Medvetsjoek, die Zelensky moest vervangen als president na een succesvolle staatsgreep. De ruildeal kwam er na bemiddeling van Turks president Recep Tayyip Erdogan. Oekraïne krijgt 215 soldaten terug, […]
  [naar artikel]
 3. Turkse president Erdogan toont zich in Kiev bereid om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne (03/02/2022 - VRT NWS)
  In het rijtje buitenlandse leiders dat deze week op bezoek is in Oekraïne om de oplopende spanning met Rusland te bespreken, is het vandaag de beurt aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij zit in een interessante positie om op te treden als bemiddelaar in het conflict, en heeft Oekraïne en Rusland uitgenodigd voor gesprekken in Turkije. Turkije heeft nauwe banden met beide landen, en is bovendien ook lid van de NAVO.
  [naar artikel]
 4. Vredesduif die Russisch leger aan flarden schiet: de dubbele rol van Turks president Erdogan in de oorlog in Oekraïne (01/10/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Rondfladderende vredesduif. Sterke onderhandelaar die Azov-strijders loskrijgt. Trouwe handelspartner van Vladimir Poetin. En tegelijk schieten de Bayraktar-drones van zijn schoonzoon het Russische leger uit elkaar. Geen meer veelzijdige rol in de Russisch-Oekraïense oorlog dan die van Turks president Recep Tayyip Erdogan.
  [naar artikel]
 5. Turkse president Erdogan roept Rusland op tot eenzijdig staakt-het-vuren in Oekraïne om onderhandelingen een kans te geven (05/01/2023 - VRT NWS)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in een telefoongesprek opgeroepen tot een eenzijdig staakt-het-vuren in Oekraïne. "De oproepen tot vrede en de onderhandelingen" tussen Rusland en Oekraïne "moeten worden ondersteund door een eenzijdig staakt-het-vuren en een visie op een eerlijke oplossing", vindt Erdogan.
  [naar artikel]
 6. Erdogan nodigt Rusland en Oekraïne opnieuw uit voor gesprekken in Turkije (03/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft opnieuw aangeboden om “bilaterale besprekingen” tussen Rusland en Oekraïne in Turkije te organiseren. Dat deed hij tijdens een bezoek aan Kiev.
  [naar artikel]
 7. Bijzonder getimede gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne biedt hoop op diplomatieke toenadering (22/09/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne en Rusland hebben in de nacht van woensdag op donderdag 270 gevangenen met elkaar geruild. De Turkse president Recip Tayyip Erdogan had eerder aangegeven dat zo’n deal een opstapje kan zijn voor nauwer diplomatiek contact.
  [naar artikel]
 8. Erdogan wil dat Poetin Oekraïense provincies niet annexeert, maar gaat onderhandelen (29/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Erdogan heeft er in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Poetin op aangedrongen dat de Russische leider geen gebieden in Oekraïne annexeert, “maar onderhandelingen een kans geeft”. Erdogan probeert soms met succes te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Daardoor kwam er een overeenkomst tot stand voor de scheepvaart die Oekraïense voedselproducten over de Zwarte Zee naar de wereldmarkt brengt.
  [naar artikel]
 9. Telefoontje tussen Poetin en Erdogan: Rusland wil onderhandelen, maar dan moet Oekraïne stoppen met vechten (06/03/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Russische president Vladimir Poetin heeft Oekraïne gewaarschuwd dat het enkel wil praten als alle wensen van het Kremlin ingewilligd worden én als Zelenski’s troepen stoppen met vechten. Dat deed Poetin in een telefoontje naar de Turkse president Erdogan.
  [naar artikel]
 10. Live - ‘Rusland heeft groot tekort aan grondraketten’ • Erdogan meldt graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne (22/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 11. Live - ‘Rusland heeft groot tekort aan aanvalsraketten’ • Erdogan kondigt graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne aan (22/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 12. Waar staan we nu in het conflict tussen Rusland en Oekraïne? ‘Dit is precies wat het Kremlin wil’ (16/02/2022 - De Morgen)
  ‘We mogen het woord van Poetin in deze crisis niet geloven. We moeten hem beoordelen op zijn daden.’ Rusland kondigde gisteren dan wel aan troepen terug te trekken uit het grensgebied met Oekraïne, maar dat zorgt voorlopig niet voor een de-escalatie. Buitenlandjournalist Maarten Rabaey beantwoordt zes prangende vragen over de huidige situatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
  [naar artikel]
 13. Conflict Rusland-Oekraïne: dit zijn de laatste ontwikkelingen (22/02/2022 - Express)
  Een zoveelste bewogen dag ging voorbij in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Nadat president Poetin maandagavond in een toespraak de onafhankelijkheid erkende van de opstandige Oekraïense regio’s Donestk en Loehansk, lijkt een Russische invasie in Oekraïne dichter bij dan ooit. Amerikaans president Joe Biden houdt een toespraak over de sancties die de VS zal […]
  [naar artikel]
 14. Erdogan overlegt met Poetin en Zelenski over graandeal Oekraïne (01/11/2022 - Het Belang van Limburg)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat overleggen met de Russische president Vladimir Poetin en met hun Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski over de graandeal tussen de drie landen en de VN. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dinsdag dat Erdogan zijn collega’s de komende dagen zal spreken. wver
  [naar artikel]
 15. Waarom de relatie tussen Oekraïne en Rusland zo vertroebeld is: ‘Rusland wil Oekraïne als buffer’ (28/02/2022 - De Morgen)
  De geschiedenis loert achter elke hoek bij de Russische inval van Oekraïne. Die wordt ook gretig uitgespeeld, tot nazi-beschuldigingen toe. Waar komt dat vandaan?
  [naar artikel]
 16. Oekraïne stemt in met onderhandelingen, maar plooit niet: “We staan geen centimeter van ons grondgebied af” (27/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne heeft ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dat heeft het bureau van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag meegedeeld. Oekraïne is alvast niet van pan om veel toe te geven aan Rusland.
  [naar artikel]
 17. Oekraïense president en nationale oorlogsheld Zelensky maakte ooit indruk met zijn danskunsten en overwinning in ‘Dancing with the Stars’ (28/02/2022 - Express)
  Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, wist zich in de oorlog met Rusland te profileren als een sterke leider en een volksheld. Nochtans is de 44-jarige Oekraïner nog maar enkele jaren actief in de politiek en kom hij uit de entertainmentsector. Uit die periode zijn nu beelden opgedoken van toen Zelensky in 2006 in eigen […]
  [naar artikel]
 18. Oekraïense president Zelenski wil rechtstreekse onderhandelingen met Rusland (01/12/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Oekraïense president Volodymyr Zelenski wil rechtstreekse onderhandelingen met Rusland om het conflict in het oosten van Oekraïne te beëindigen. Dat zei de president in zijn jaarlijkse State of the Union voor het parlement. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal donderdag in Stockholm zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontmoeten. Ook zij zullen het hebben over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
  [naar artikel]
 19. Wat we nu weten over de escalatie in Oekraïne (22/02/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense president Zelensky heeft in een toespraak aan de natie om ‘duidelijke en doeltreffende steun van het Westen’ gevraagd, nadat Rusland het conflict met Oekraïne gisteravond verder op de spits dreef met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Wat is er aan de hand?
  [naar artikel]
 20. LIVE. Poetin erkent onafhankelijkheid afvallige pro-Russische regio's Oekraïne - VS en EU kondigen sancties aan (21/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleert. Verscheidene signalen wijzen in die richting: • Rusland heeft het conflict vandaag verder op de spits gedreven met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk als onafhankelijke volksrepublieken. Dat is een schending van de akkoorden van Minsk voor de vreedzame regeling van het conflict in Oost-Oekraïne. • Het Kremlin liet vandaag verstaan dat het momenteel geen interesse heeft in een topontmoeting tussen Amerikaans president Joe Biden en Russisch president Vladimir Poetin. • Hoewel Rusland beweert dat het een deel van zijn troepen langs de grenzen met Oekraïne heeft teruggetrokken, zien noch Oekraïne, noch de VS, noch de NAVO daar tekenen van. Integendeel. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de dreigende escalatie tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 21. LIVE. Moskou erkent onafhankelijkheid afvallige pro-Russische regio's Oekraïne - Poetin spreekt natie toe (21/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleert. Verscheidene signalen wijzen in die richting: • Rusland heeft het conflict vandaag verder op de spits gedreven met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk als onafhankelijke volksrepublieken. Dat is een schending van de akkoorden van Minsk voor de vreedzame regeling van het conflict in Oost-Oekraïne. • Het Kremlin liet vandaag verstaan dat het momenteel geen interesse heeft in een topontmoeting tussen Amerikaans president Joe Biden en Russisch president Vladimir Poetin. • Hoewel Rusland beweert dat het een deel van zijn troepen langs de grenzen met Oekraïne heeft teruggetrokken, zien noch Oekraïne, noch de VS, noch de NAVO daar tekenen van. Integendeel. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de dreigende escalatie tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 22. Erdogan waarschuwt voor “nieuw Tsjernobyl” in Oekraïne (18/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Turkije is bezorgd over de strijdtaferelen rond de door de Russen bezette Oekraïense kerncentrale Zaporizja, de grootste van Europa. Turks president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde na afloop van de ontmoeting, donderdag in de West-Oekraïense stad Lviv, met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor het gevaar op een “nieuw Tsjernobyl”. Guterres vroeg, opnieuw, dat de Russische troepen zich terugtrekken uit de centrale.
  [naar artikel]
 23. Rusland en Oekraïne "ondertekenen morgen in Turkije akkoord over Oekraïens graan" (21/07/2022 - VRT NWS)
  Rusland en Oekraïne zullen vrijdagmiddag in Turkije een overeenkomst ondertekenen over de heropstart van de export van graan. Dat zegt het kabinet van de Turkse president Erdogan. Momenteel wordt als gevolg van de oorlog meer dan 20 miljoen ton graan geblokkeerd in de Oekraïense havens.
  [naar artikel]
 24. ‘Zuiveringen zullen Rusland sterker maken’: Poetins huiveringwekkende boodschap (17/03/2022 - De Morgen)
  De Russische president Poetin opent een tweede front, niet in Oekraïne, maar in zijn eigen land. In een bloedstollende televisietoespraak maakte hij woensdagavond duidelijk dat zijn bewind korte metten zal maken met iedereen die zich in Rusland tegen zijn oorlog met Oekraïne verzet.
  [naar artikel]
 25. Is de dooi rond Oekraïne ingezet? ‘Op dit moment heeft vooral Poetin wat hij wil’ (16/02/2022 - De Morgen)
  ‘We mogen het woord van Poetin in deze crisis niet geloven. We moeten hem beoordelen op zijn daden.’ Rusland kondigde gisteren dan wel aan troepen terug te trekken uit het grensgebied met Oekraïne, maar dat zorgt voorlopig niet voor een de-escalatie. Buitenlandjournalist Maarten Rabaey beantwoordt zes prangende vragen over de huidige situatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
  [naar artikel]
 26. Volgens Macron is een oplossing voor het dispuut tussen Oekraïne en Rusland mogelijk (08/02/2022 - Express)
  De Franse president Macron fungeert momenteel als bemiddelaar in het aanhoudend conflict tussen Rusland en Oekraïne. Gisteren ging hij langs bij Russisch president Poetin, vandaag stond de koffie gereed bij Oekraïens president Volodimir Zelenski. Verdere onderhandelingen over de situatie zijn noodzakelijk, maar zeker mogelijk, aldus de Franse president. Het is opvallend dat Macron net nu […]
  [naar artikel]
 27. Wat is er aan de hand in Oekraïne? Met dit overzicht bent u weer helemaal mee (22/02/2022 - De Morgen)
  De Oekraïense president Zelensky heeft in een toespraak aan de natie om ‘duidelijke en doeltreffende steun van het Westen’ gevraagd, nadat Rusland het conflict met Oekraïne maandagavond verder op de spits dreef met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Wat is er aan de hand?
  [naar artikel]
 28. Wat doet een groep Wit-Russische militairen in Oekraïne? (13/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Twee bataljons met vrijwilligers uit Wit-Rusland vechten aan de zijde van de Oekraïners. ‘Eerst gaan we Oekraïne van de Russen bevrijden en dan trekken we door naar ons eigen land.’
  [naar artikel]
 29. Vierde overleg tussen Rusland en Oekraïne onderbroken tot dinsdag door “technische pauze” (14/03/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De vierde gespreksronde tussen delegaties uit Oekraïne en Rusland wordt dinsdag voortgezet, aldus de Oekraïense onderhandelaar Michailo Podoljak. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft dan weer gezegd dat het overleg met Rusland moeizaam vooruitgang boekt.
  [naar artikel]
 30. Eerste schip met graan vertrokken uit Oekraïense havenstad Odessa (01/08/2022 - VRT NWS)
  Een eerste cargoschip met graan uit Oekraïne is vertrokken uit de haven van Odessa. Het gaat om de Razoni die vaart onder de vlag van Sierra Leone. Het schip is op weg naar Libanon. Er is weken onderhandeld tussen Oekraïne en Rusland over de uitvoer van Oekraïens graan. Oekraïne en Rusland worden samen de graanschuur van Europa genoemd, maar voeren ook graan uit naar de rest van de wereld.
  [naar artikel]
 31. Oekraïense president Volodimir Zelenski was de stem van ‘Paddington’ (28/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Volodimir Zelenski (44), de president van Oekraïne die momenteel word gezien als het gezicht van het verzet tegen Rusland, was de stem achter het beertje in de Oekraïense versies van ‘Paddington’ en ‘Paddington 2'. De theorie deed al langer de ronde op sociale media maar nu heeft StudioCanal het gerucht ook effectief bevestigd.
  [naar artikel]
 32. Het ene na het andere westerse bedrijf zegt Rusland vaarwel om oorlog in Oekraïne: ‘We kunnen en zullen niet toekijken’ (02/03/2022 - De Morgen)
  De invasie van Oekraïne zet bedrijven voor duivelse dilemma’s. Het ene na het andere westerse bedrijf verlaat Rusland. ‘We zijn geschokt door de verloren levens in Oekraïne.’
  [naar artikel]
 33. VS en Rusland botsen hard in Veiligheidsraad over Oekraïne: ‘Moskou bedreigt ook Europa’ (01/02/2022 - De Morgen)
  De VS en Rusland zijn maandag in de VN flink met elkaar in botsing gekomen over de Russische troepenopbouw bij Oekraïne. De Russen beschuldigden de VS ervan de ‘spanningen aan te jagen’ en angst te zaaien. De Amerikanen zeiden dat Moskou met zijn ‘agressie’ niet alleen Oekraïne bedreigt, maar ook Europa en de internationale gemeenschap.
  [naar artikel]
 34. LIVE. Nationale Veiligheidsraad komt samen over Oekraïne - Voorbije 24 uur bijna 2.000 “schendingen van wapenstilstand” in Oost-Oekraïne (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificatie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop; de Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Lees alles over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 35. Rusland sluit zich opnieuw aan bij graandeal met Oekraïne (02/11/2022 - Het Laatste Nieuws)
  “Rusland stapt opnieuw in de graandeal met Oekraïne”, dat laat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weten. De deal kwam tot stand door bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties en heeft als doel om graan en andere grondstoffen uit de Oekraïense havens te exporteren.
  [naar artikel]
 36. Nieuwe beelden tonen Russische troepen die richting grens met Oekraïne trekken. Dit moet u weten over de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne (17/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Er zouden nu al meer dan 100.000 Russische troepen aan de grensregio met Oekraïne staan. De vrees bestaat dat de president van Rusland, Vladimir Poetin, het Oost-Europese land wil binnenvallen. Waarom is Oekraïne zo belangrijk voor Rusland? Bekijk het hierboven.
  [naar artikel]
 37. Hoe Oekraïne de perceptieoorlog van Rusland aan het winnen is (05/03/2022 - De Tijd)
  04:00 Door een bombardement van korte filmpjes met Oekraïense ‘heldendaden’ en aangevuurd door een briljant communicerende president is Oekraïne de perceptieoorlog van Rusland aan het winnen. De waarheid is...
  [naar artikel]
 38. Deur naar onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland lijkt op een kier te staan, is dat wel echt zo? (16/03/2022 - De Morgen)
  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft ‘enige hoop’ op een compromis en president Zelensky spreekt van ‘realistischere’ onderhandelingen. Volgens de Financial Times is er een vijftienpuntenplan dat voorziet in Oekraïense neutraliteit en Russische terugtrekking.
  [naar artikel]
 39. Live - President Zelensky vraagt direct EU-lidmaatschap voor Oekraïne: ‘Ons doel is om bij alle Europeanen te zijn’ (28/02/2022 - De Morgen)
  Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hieronder in de liveblog. Download hier de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.
  [naar artikel]
 40. LIVE. Zeker 210 burgers gedood in Oekraïne - EU sluit luchtruim voor Russen en gaat Oekraïne bewapenen - Rusland en Oekraïne gaan onderhandelen (27/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vierde dag van de Russische invasie in Oekraïne. Terwijl de gevechten doorgaan en mensen massaal Oekraïne ontvluchten, heeft het land ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Iets daarvoor had de Russische president Vladimir Poetin verklaard de “ontradingsmacht” van het Russische leger, die een nucleaire component bevat, in paraatheid te brengen. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 41. 215 krijgsgevangenen vrijgelaten door Rusland via ruil met pro-Kremlin politicus Medvedtsjoek (22/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland, zijn 205 Oekraïense soldaten die vochten om de havenstad Marioepol en de belegerde Azovstaalfabriek vrijgelaten. Ook tien buitenlandse strijders die met het Oekraïense leger meevochten, zijn door Rusland vrijgelaten. Dat melden verschillende bronnen op Twitter, onder wie het kabinetshoofd van de Oekraïense president Zelensky, en is door een Oekraïense ambtenaar bevestigd aan persbureau Reuters.
  [naar artikel]
 42. Erdogan roept kort voor gesprek met Poetin op om einde te maken aan bloedvergieten (13/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft kort voor een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin aangedrongen een einde te maken aan het bloedvergieten in Oekraïne. Erdogan gaat in de marge van een Aziatische topconferentie in de Kazachstaanse hoofdstad Astana in gesprek met Poetin, naar verluidt over de mogelijkheid de strijd in Oekraïne te staken en over mogelijke ontspanning in de relaties tussen Rusland en het Westen.
  [naar artikel]
 43. Erdogan roept kort voor gesprek met Poetin op om einde te maken aan bloedvergieten (13/10/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft kort voor een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin aangedrongen een einde te maken aan het bloedvergieten in Oekraïne. Erdogan gaat in de marge van een Aziatische topconferentie in de Kazachstaanse hoofdstad Astana in gesprek met Poetin, naar verluidt over de mogelijkheid de strijd in Oekraïne te staken en over mogelijke ontspanning in de relaties tussen Rusland en het Westen.
  [naar artikel]
 44. ‘Go fuck yourself’: dertien ‘helden van Slangeneiland’ bekopen verzet tegen Russen met de dood (25/02/2022 - De Morgen)
  Het Oekraïense leger heeft 137 soldaten verloren op de eerste dag van de Russische invasie, zo heeft de Oekraïense president Zelensky gemeld in een videoboodschap. ‘Vandaag viel Rusland het hele grondgebied van Oekraïne aan. En vandaag hebben onze verdedigers geweldig werk geleverd’, aldus Zelensky.
  [naar artikel]
 45. LIVE. Poetin beveelt Russisch leger om "vrede te handhaven" in Donetsk en Loehansk - Johnson: inval Oekraïne kan binnen enkele uren beginnen (22/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleert. Verscheidene signalen wijzen in die richting: • Rusland heeft het conflict gisteren verder op spits gedreven met de erkenning van de afvallige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk als onafhankelijke volksrepublieken. Dat is een schending van de akkoorden van Minsk voor de vreedzame regeling van het conflict in Oost-Oekraïne. Poetin kondigde ook aan een “vredesmissie” in de regio uit te voeren. • Het Kremlin liet verstaan dat het geen interesse heeft in een topontmoeting tussen Amerikaans president Joe Biden en Russisch president Vladimir Poetin. • Hoewel Rusland beweert dat het een deel van zijn troepen langs de grenzen met Oekraïne heeft teruggetrokken, zien noch Oekraïne, noch de VS, noch de NAVO daar tekenen van. Integendeel. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de dreigende escalatie tussen Rusland en Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]
 46. LIVE. Oekraïens parlement: burgers mogen wapens dragen voor zelfverdediging - Voorbije 24 uur bijna 2.000 “schendingen van wapenstilstand” in Oost-Oekraïne (23/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Het conflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert verder: • Poetin erkent de onafhankelijkheid van pro-Russische zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne • Duitsland zet de certificatie van de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop; de Russische ex-president Dmitri Medvedev waarschuwt Europa voor een verdubbeling van de gasprijs • Poetin krijgt van het parlement de toestemming om troepen naar Oekraïne te sturen en zegt dat hij klaar is om “Oekraïne te demilitariseren” • Biden kondigt sancties af die Rusland afsnijden van Westerse financiering, ook de EU meldt een eerste sanctiepakket tegen Russische politici en 27 andere individuen Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Lees alles over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in ons dossier.
  [naar artikel]
 47. Oekraïne en Rusland bespreken graandeal in Turkije: “Twee stapjes verwijderd van overeenkomst” (13/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Militaire delegaties uit Oekraïne en Rusland zijn samen met vertegenwoordigers van Turkije en de Verenigde Naties (VN) in Istanboel in discussie gegaan over de veilige export van Oekraïens graan. Dat meldt een Turkse regeringsfunctionaris. De oorlog in Oekraïne verhindert de export en de Turkse president Erdogan heeft zich al geruime tijd ingespannen om een akkoord met Moskou en Kiev te regelen over veilige vaarroutes voor vrachtschepen over de Zee van Azov en de Zwarte Zee.
  [naar artikel]
 48. Partij van Poetin pleit voor referenda over annexatie Oekraïense regio’s op 4 november: “Rusland zal integriteit herwinnen” (07/09/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De partij van de Russische president Vladimir Poetin, ‘Verenigd Rusland’, heeft voorgesteld om op 4 november referenda te organiseren over de annexatie van de bezette Oekraïense gebieden. Met die referenda wil Moskou Oekraïners laten stemmen over de aanhechting van de regio’s aan Rusland.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy