Van likeurpralines tot tiramisu: in heel wat producten gebruiken we alcohol als smaakmaker. Maar wist je dat er ook heel wat natuurlijke producten zijn die ‘stiekem’ alcohol bevatten? Welke zijn dat? En kan je daar dan ook effectief dronken van worden? Voedingswetenschapper Eric De Maerteleire zet vier verrassende voorbeelden op een rij. [naar artikel]
De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt dat heel wat zogenaamde gezonde bereidingen voor kinderen alcohol bevatten en dat men hier waakzamer voor moet zijn. Niet alleen medicijnen, maar ook voedingsmiddelen kunnen stiekem alcohol bevatten. Welke zijn dat? En kan je daar dan ook effectief dronken van worden? Voedingswetenschapper Eric De Maerteleire zet vier verrassende voorbeelden op een rij. [naar artikel]
Van likeurpralines tot tiramisu: in heel wat producten gebruiken we alcohol als smaakmaker. Maar wist je dat er ook heel wat natuurlijke producten zijn die ‘stiekem’ alcohol bevatten? Welke zijn dat? En kan je daar dan ook effectief dronken van worden? Voedingswetenschapper Eric De Maerteleire zet vier verrassende voorbeelden op een rij. [naar artikel]
De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt dat heel wat zogenaamde gezonde bereidingen voor kinderen alcohol bevatten en dat men hier waakzamer voor moet zijn. Niet alleen medicijnen, maar ook voedingsmiddelen kunnen stiekem alcohol bevatten. Welke zijn dat? En kan je daar dan ook effectief dronken van worden? Voedingswetenschapper Eric De Maerteleire zet vier verrassende voorbeelden op een rij. [naar artikel]
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt dat heel wat zogenaamde gezonde bereidingen voor kinderen alcohol bevatten. Bovendien is het vaak niet duidelijk hoeveel alcohol de consument opneemt bij het gebruik van de preparaten. Zo kunnen kinderen die dergelijke voedingssupplementen gebruiken “aanzienlijke doses alcohol binnenkrijgen”, klinkt het. [naar artikel]
3% van de Antwerpse bestuurders rijdt maandelijks minstens eenmaal onder invloed van drugs. Dat is het laagste percentage van alle Belgische provincies. Ook het percentage Antwerpenaren die met een glaasje alcohol op rijden, ligt lager dan in het rest van het land. Dat zijn enkele opvallende resultaten uit de 7de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête van Vias institute. [naar artikel]
“Mijn lichaam zet koolhydraten en suikers zelf om in alcohol, zonder dat ik effectief heb gedronken.” De verrassende uitleg van een 38-jarige Bruggeling die twee keer - een keer zelfs met 2 promille - onder invloed van alcohol achter het stuur betrapt werd, deed niet alleen de politierechter de wenkbrauwen fronsen. Maar bestaat dat ‘auto-brouwerij-syndroom’ echt? Toxicoloog Jan Tytgat geeft uitleg. [naar artikel]
Minder alcohol doet meer drinken. Dat hopen ze toch bij Carlsberg, waar het alcoholpercentage van de pils eind deze maand verlaagd wordt. België was het enige land ter wereld waar 5,5% alcohol in het bier zat, maar nu gaan ook wij voor de bijl. “Elders is die trend al een tijd aan de gang”, zegt biersommelier Sofie Vanrafelghem. [naar artikel]
Je hebt te diep in het glas gekeken en daarna slaap je onrustig en heb je onaangename dromen. Klinkt herkenbaar? Zorgt alcohol altijd voor nachtmerries? Is een ‘slaapmutsje’ dan toch geen goed idee? En wat doet alcohol nog met je nachtrust? Slaapexpert professor Johan Verbraecken (UZA) verheldert: “In de tweede helft van de nacht heeft alcohol een ander effect dan in de eerste.” [naar artikel]
“Geen goed nieuws” en “geen goed signaal” noemt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de besparingen bij de Wegpolitie, waardoor deze zomer ook alcohol- en flitscontroles sneuvelen. “Het is nochtans zó belangrijk dat er niet alleen wordt gesensibiliseerd, maar óók gecontroleerd”, zegt hij. “De pakkans moét behouden blijven.” [naar artikel]
1 op de 10 Vlamingen drinkt meer dan tien glazen alcohol per week: experts noemen dat riskant alcoholgebruik. Maar ook wie slechts sporadisch of minder consumeert, ontsnapt niet aan de gevolgen voor je figuur, huid, organen, en brein. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle effecten van alcohol. “Een kater is een goed bewijs van hoe giftig alcohol in essentie is.” [naar artikel]
Indrinken voor het feesten is tegenwoordig een vaste waarde in het uitgaansleven. Enkele onderzoekers wilden erachter komen in welke landen dit fenomeen het vaakst voorkomt. De winnaar is alvast geen verrassing. Indrinken, voordrinken, prebooze, het zijn slechts enkele benamingen voor het consumeren van alcohol voor er een stapje in de wereld wordt gezet. Enkele wetenschappers […] [naar artikel]
Tabak mag binnenkort niet meer verkocht worden in grote supermarkten, terwijl er voor alcohol zelfs geen verbod op verkoop aan minderjarigen komt. “Dat contrast strookt niet met de enorme schade die alcohol aanricht.” [naar artikel]
Hoe hoger het bedrag op je loonbrief, hoe vaker je alcohol drinkt. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie en wordt ook bevestigd door Belgische... [naar artikel]
Sinaasappels, citroenen of paprika's: veel mensen denken dat vooral vruchten met een rode en oranje kleur veel vitamine C bevatten. Maar dat is niet het hele lijstje: onderzoekers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland beweren dat een andere fruitsoort zelfs effectiever werkt dan vitamine C-supplementen. Diëtist Pieter Brughmans vertelt je er meer over: “Maar denk niet het een superfood is.” [naar artikel]
Hou je vooral niet in als je dezer dagen nog eens een flesje kraakt. “Maar besef goed dat alcohol een drug is die kwalijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid”, zegt verslavingsexpert Geert Dom. “Als we nu pas alcohol hadden ontdekt, dan zou het geheid verboden worden.” [naar artikel]
“Geen goed nieuws” en “geen goed signaal” noemt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de besparingen bij de Wegpolitie, waardoor deze zomer ook alcohol- en flitscontroles sneuvelen. “Het is nochtans zó belangrijk dat er niet alleen wordt gesensibiliseerd, maar óók gecontroleerd”, zegt hij. “De pakkans moét behouden blijven.” [naar artikel]
Deze maand zweren velen alcohol af en daar zien we de voordelen van in: sommigen stoppen na Tournée Minerale permanent. Is drinken straks not done? Voel jij je ook al bekeken als je stevig wat glazen verzet? Trendwatcher Herman Konings schetst onze toekomst met alcohol, van hogere prijzen tot een potentieel verbod. “Wat als jij straks tot de groep van de ‘verliezers’ behoort?” [naar artikel]
Lees dit artikel: China wil “zonde-industrie” ontmantelen: alcohol- en e-sigarettenproducenten beven Na maanden van hard optreden tegen zijn big tech-bedrijven, lijkt China nu klaar om wat sommigen de “zonde-industrie” noemen, aan te pakken. Na online gokken eerder deze week, is het nu de beurt aan e-sigaretten en alcohol. Dinsdag kelderden de aandelen van de Chinese online-gaminggiganten na felle kritiek in een vooraanstaande zakenkrant. In het artikel […] Lees dit artikel: China wil “zonde-industrie” ontmantelen: alcohol- en e-sigarettenproducenten beven [naar artikel]
Hou je vooral niet in als je dezer dagen nog eens een flesje kraakt. “Maar besef goed dat alcohol een drug is die kwalijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid”, zegt verslavingsexpert Geert Dom. “Als we nu pas alcohol hadden ontdekt, dan zou het geheid verboden worden.” [naar artikel]
Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) wil dat de regering alcohol even streng aanpakt als tabak. Dat alcohol zo makkelijk en overal te verkrijgen is in ons land, is onaanvaardbaar voor het expertisecentrum. Ook de prijzen zouden fors moeten stijgen. [naar artikel]
Een op de vijf Vlamingen zegt meer te drinken tijdens de lockdown, en dat cijfer ligt nog hoger bij hoogopgeleiden. Een kwart geeft dan weer aan net minder te drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) naar alcoholgebruik tijdens de lockdown bij 1.000 Vlamingen. “We associëren drinken […] Het bericht Deze mensen hebben meer alcohol gedronken tijdens de lockdown verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Moedertincturen, bloemenextracten, siropen met plantenextracten... Veel van deze middeltjes bevatten alcohol. Omdat langdurige blootstelling aan lage doses allicht niet zonder risico is, pleit de Hoge Gezondheidsraad dringend voor meer transparantie én een maximale beperking. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.