Borstkanker is de meestvoorkomende kanker in ons land, blijkt uit recente cijfers van de WHO. “Gewoon ‘vrouw zijn’ is al een risicofactor”, zegt oncoloog prof. dr. Patrick Neven. Hoe verklein je je kans op borstkanker? Waarom komt niet elke borstkanker met dezelfde overlevingskans? En met welke symptomen behalve knobbeltjes in je borst moet je naar de dokter? Prof. Neven geeft antwoord. [naar artikel]
Na 16 jaar is actrice Martine Jonckheere (66) opnieuw getroffen door borstkanker. Het is de nachtmerrie van elke kankerpatiënt, maar helaas geen uitzondering bij borstkanker. Zo vertelt prof. dr. Hannelore Denys, medisch oncoloog in het UZ Gent en gespecialiseerd in borstkanker. “Het is net typisch voor borstkanker om laattijdig terug te keren, na gemiddeld 5 à 10 jaar.” [naar artikel]
Na 16 jaar is actrice Martine Jonckheere (66) opnieuw getroffen door borstkanker. Het is de nachtmerrie van elke kankerpatiënt, maar helaas geen uitzondering bij borstkanker. Zo vertelt prof. dr. Hannelore Denys, medisch oncoloog in het UZ Gent en gespecialiseerd in borstkanker. “Het is net typisch voor borstkanker om laattijdig terug te keren, na gemiddeld 5 à 10 jaar.” [naar artikel]
Jarenlang dronk ze elke dag twee glazen wijn. Nu heeft de Nederlandse Sigrid borstkanker. Toen haar arts haar vertelde over de vergrote kans op kanker door het drinken van alcohol, kwam dat hard aan. Met haar verhaal wil ze anderen nu bewustmaken van het risico: “Als ik hier goed doorheen kom, wil ik zo gezond mogelijk leven. Dat is me meer waard dan dat glaasje wijn.” [naar artikel]
De Russische oncoloog Andrey Pavlenko kreeg met een hartverwarmende gebaar steun van zijn collega’s, toen bleek dat hij zelf moest gaan strijden tegen kanker. Ze staken hem niet alleen een hart onder de riem, ze besloten met zijn allen om ook hun haren af te scheren. [naar artikel]
Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.” [naar artikel]
Kankerpatiënten krijgen vaak te horen dat ze op hun voeding moeten letten om hun lichaam zo goed mogelijk te verzorgen tijdens het ziekteproces. Vandaag is de ziekte de grootste doodsoorzaak van ons land, maar welke invloed heeft voeding in de preventie ervan? En kan het ook helpen bij genezing? Oncoloog Hans Wildiers en hoofddiëtist van UZ Leuven Christophe Mathys geven tips en helpen enkele misverstanden de wereld uit. “Tomaten hebben een beschermend effect tegen prostaatkanker.” [naar artikel]
Ondanks alle medische vooruitgang blijft kanker de op één na grootste doodsoorzaak. De ziekte ontstaat wanneer cellen in ons lichaam muteren en ontsporen, waardoor ze zich ongecontroleerd beginnen te delen. Maar wat drijft deze mutaties en hoeveel ervan zijn nu te wijten aan erfelijke factoren? Kankerspecialist en professor oncologie Filip Lardon (UAntwerpen) maakt ons wijzer. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.