Met de recente gruwelijke beelden uit enkele slachthuizen in het achterhoofd, hebben enkele BV's in samenwerking met EVA vzw een open brief de wereld ingestuurd. Daarin drukken onder meer Veerle Baetens, Murielle Scherre en Clara Cleymans hun boosheid uit, maar roepen ze anderen ook op om net zoals hen niet langer vlees te eten. "Wij hebben allemaal de keuze gemaakt om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend." [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]
Een biefstuk in de pan? Een kippenbil op het vuur? Schaam je er vooral niet voor, zegt professor Frédéric Leroy (VUB). Hij roept samen met duizend andere wetenschappers wereldwijd op tot een eerlijker debat over veeteelt en vleesconsumptie. [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Vegetarische steak in de winkelrekken? Die zal je in Frankrijk binnenkort niet meer vinden. Toch niet als benaming op de verpakking alleszins. Afgelopen week keurde het Franse parlement een wetsvoorstel goed dat hoge boetes oplegt aan producenten van vleesvervangers die dat toch doen. Ook voor zuivelvervangers zal een gelijkaardige maatregel gelden. [naar artikel]
Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels. [naar artikel]
Wie een promotie in de wacht sleept, viert dat met een etentje. Op een slechte dag bieden chips of chocolade dan weer troost. “Allebei voorbeelden van emotioneel eten”, vertelt diëtiste Alessia Couvreur. “Vooral in het laatste geval moet je soms oppassen.” Het gevoel van ‘beloning’ of comfort na het snacken is maar van korte duur en achteraf voel je je vaak veel slechter dan ervoor. Vanwaar komt die drang naar emotioneel eten dan? En hoe geraak je er vanaf? [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.