‘Het antivleesdiscours begint een bedreiging te vormen voor ons maatschappelijk welzijn’, zegt voedingsbiotechnoloog Frédéric Leroy (VUB) vandaag in Knack. Het alarmisme van Leroy wordt niet door iedereen in dank afgenomen. ‘Wordt de Vlaming dan zo extreem richting veganisme gepusht?’ [naar artikel]
De Vlaming eet nog altijd te veel vlees. Maar tegelijkertijd krijgen we te veel ongenuanceerde berichten te lezen over vleesconsumptie en de discussie verzandt te vaak in een wel-niet-vlees-debat. [naar artikel]
“Rood vlees is ongezond”, weerklinkt het overal in voedingsadviezen. Ook bewerkte vleeswaren zoals charcuterie zou je liefst achterwege laten als je lang en gezond wil leven. “Er treden wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker op bij mensen die vaker rood vlees eten tegenover bij wie veel kip of vis kiest", zegt bio-ingenieur Stefaan de Smet (UGent). “Toch is het minder zwart-wit”, benadrukt hij. Hoe ongezond is dat (rood) vlees dan en wat doet het écht met ons lichaam? [naar artikel]
Een biefstuk in de pan? Een kippenbil op het vuur? Schaam je er vooral niet voor, zegt professor Frédéric Leroy (VUB). Hij roept samen met duizend andere wetenschappers wereldwijd op tot een eerlijker debat over veeteelt en vleesconsumptie. [naar artikel]
Hoewel het aanbod aan vegetarische alternatieven is toegenomen, zien we dat Belgen amper 2 procent minder vlees en vis eten dan 10 jaar geleden. “In de Vlaamse eetcultuur zit vlees duidelijk diep ingebakken”, klinkt het in het VTM Nieuws. “Vlees kan wél effectief in een gezond eetpatroon passen”, legt diëtist Michaël Sels uit. Welke vleessoort is dan het gezondst? En hoeveel porties per week zijn aangeraden? “Er is een verschil tussen een biefstuk en salami.” [naar artikel]
Uit onderzoek is gebleken dat spinnen elk jaar 400 tot 800 miljoen ton aan prooien verorberen, vooral insecten. Zelf dienen ze dan weer als voedsel voor talloze insecten en vogels. [naar artikel]
'Een dier op de wereld zetten dat overwegend negatieve ervaringen heeft omdat het gebruikt wordt als vleesmachine, is problematisch, daar is zowat iedereen het over eens', schrijft moraalfilosoof Stijn Bruers. 'Maar stel dat er ook veedieren zijn met een positief welzijn.' The post ‘Mogen we vlees eten van blije dieren?’ appeared first on Knack. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.