Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
00:29 uur

Drempels voor de elektrische auto

De Morgen

12/04/2019 - 04:05

Als gevolg van de ellende in de automobielsector wenden steeds meer blikken zich naar ‘groene’ alternatieven als de hybride modellen of volledig elektrische auto’s. Eric Desomer gelooft in een toekomst voor die wagens, maar lijst enkele drempels op waar de elektrische auto over moet als die ooit een volwaardig vervoersmiddel wil worden.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. U koopt een elektrische auto: waarmee moet u rekening houden? (17/03/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van elektrische auto’s. Als u overweegt om een elektrische auto te kopen, dan weet u allicht dat een elektrische auto duur is, dat de keuze beperkt is en dat u er niet ver mee geraakt. Maar wat u wellicht niet beseft, is dat een elektrische auto een enorme impact heeft op uw mobiliteit. Wij zetten op een rij waar u moet aan denken vooraleer u elektrificeert. Want in de wereld van de elektrische auto is niets wat het lijkt.Guido CLOOSTERMANS
  [naar artikel]
 2. Elektrische botenbouwers strijden om Tesla op het water te worden (05/03/2021 - Express)
  Na elektrische auto’s maken nu ook elektrische boten hun opmars. Heel wat fabrikanten proberen het maritieme equivalent te worden van Tesla, het Californische bedrijf dat enkele van de meest modieuze en snelste elektrische auto’s bouwt. Elektrische boten zijn, net als elektrische auto’s, geen nieuw idee. Begin 1900 reed Clara Ford liever met haar elektrische auto […] The post Elektrische botenbouwers strijden om Tesla op het water te worden appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 3. Autosalon: constructeurs hopen op doorbraak van de elektrische auto (09/01/2020 - VRT NWS)
  Op de Heizel, in Brussel, gaat het 98e Autosalon van start. Vandaag is voorbehouden voor mensen uit het vak, vanaf morgen mag iedereen binnen. Wat opvalt is dat er alsmaar meer elektrische en hybridemodellen voorgesteld worden, ook kleinere elektrische auto's. Voor het eerst staan er ook twee Chinese elektrische merken op het Salon. De sector hoopt op de doorbraak van de elektrische auto.
  [naar artikel]
 4. Klaar voor elektrisch offensief: is het nu al een goed moment om een elektrische auto te kopen? (26/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De elektrische auto geraakt eindelijk in een stroomversnelling. Er zijn vandaag al verschillende elektrische auto’s die elke dag bruikbaar zijn en een aanvaardbare actieradius hebben, maar de keuze aan relatief betaalbare en voor een groot publiek toegankelijke elektrische auto’s wordt nog groter. Een greep uit wat er ons de komende maanden en jaren te wachten staat.Guido Cloostermans
  [naar artikel]
 5. ‘Elektrische auto’s verbruiken veel minder grondstoffen dan traditionele auto’s’ (02/03/2021 - Express)
  Elektrische auto’s verbruiken veel minder grondstoffen dan auto’s met een verbrandingsmotor, vooral als hun batterijen op de juiste manier worden gerecycleerd. Dat meldt de Europese Federatie voor Transport en Milieu, een ngo, in een maandag gepubliceerde studie. Een elektrische auto die wordt opgeladen met hernieuwbare energiebronnen zou 58% minder energie verbruiken dan een auto met […] The post ‘Elektrische auto’s verbruiken veel minder grondstoffen dan traditionele auto’s’ appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 6. Wie koopt een elektrische auto? (02/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Kopers van een elektrische auto zijn jong, verdienen een bovenmodaal loon, zijn bewust bezig met gezondheid en voeding en zijn bereid meer uit te geven aan een auto dan mensen die niet in een elektrische auto geïnteresseerd zijn. Dat blijkt uit een studie van het Duitse marktonderzoeksbureau puls.
  [naar artikel]
 7. Gezocht (en gevonden): betaalbare elektrische auto’s (01/05/2021 - Het Belang van Limburg)
  Met een basisprijs van 16.990 euro is de Dacia Spring vandaag veruit de goedkoopste elektrische auto. Komt het er dan toch van, de betaalbare elektrische auto? Ja, maar nog even geduld, één zwaluw maakt de lente niet.
  [naar artikel]
 8. Meer dan dubbel zoveel elektrische auto's verkocht en toch nog geen doorbraak (06/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselDe verkoop van elektrische auto’s is in de eerste acht maanden van dit jaar meer dan verdubbeld. Dat meldt Febiac. “De elektrische auto is er om te blijven”, zegt woordvoerder Joost Kaesemans.
  [naar artikel]
 9. Nederlanders lopen storm voor elektrische auto (22/12/2019 - Express)
  Zakelijke elektrische auto’s worden volgend jaar fiscaal gezien duurder in Nederland en dat zorgt voor een run op elektrische auto’s in het land, meldt brancheorganisatie BOVAG. In de eerste drie weken van december was ongeveer de helft van alle verkochte nieuwe auto’s volledig elektrisch aangedreven. Voor heel 2019 verwacht BOVAG (Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders) […] The post Nederlanders lopen storm voor elektrische auto appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 10. Een elektrische auto? Kom later eens terug (05/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  De elektrische auto komt niet van de grond. Dat blijkt uit de cijfers over de inschrijvingen van vorig jaar. Als u vandaag een elektrische auto wil kopen, moet u bovendien veel geduld hebben. Meer dan een half jaar wachten is geen uitzondering. Van sommige met veel poeha aangekondigde modellen zijn er zelfs geen prijzen. “België geniet voor producenten van elektrische auto’s duidelijk geen prioriteit”, vindt Tony Verhelle, expert bij het vakblad Autogids.
  [naar artikel]
 11. Hogere belasting zorgt voor run op elektrische auto's in Nederland (22/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zakelijke elektrische auto's worden volgend jaar fiscaal gezien duurder in Nederland en dat zorgt voor een run op elektrische auto's in het land,...
  [naar artikel]
 12. Fors meer elektrische auto's verkocht (12/04/2019 - De Tijd)
  01:02 De verkoop van elektrische auto’s komt in België eindelijk op gang. In maart werd een recordaantal van 1.085 zuiver elektrische personenwagens ingeschreven. Dat blijkt uit cijfers van de automobielfed...
  [naar artikel]
 13. Elektrische auto nog altijd 10.000 euro duurder: prijsverschil zal niet snel verdwijnen, zeggen experts (13/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De verkoop van elektrische auto’s zit al langer in de lift, en elektrisch rijden zou steeds haalbaarder worden. Elektrische auto’s worden immers...
  [naar artikel]
 14. Europeanen kopen meer elektrische auto's (03/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrische auto's worden meer verkocht in Europa. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn ongeveer 70.000 elektrische auto's verkocht in de...
  [naar artikel]
 15. Betekent dit de definitieve doorbraak van de elektrische auto? (11/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Elektrische auto’s zullen de komende jaren gevoelig goedkoper worden. Oorzaak is de dalende prijs van batterijen. Volgens een studie van het internationale bureau McKinsey zal de prijs van batterijen tegen het jaar 2025 met 73 procent dalen. Dat moet de weg voor de elektrische auto helemaal vrijmaken.
  [naar artikel]
 16. Meer elektrische auto’s op de weg, zorgt ook voor meer elektrische occasies. Dit is waar je op moet letten bij de aankoop ervan (19/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nu de elektrische auto in de lift zit, stijgt ook het aanbod aan occasiewagens. Die zijn relatief goedkoop, vanwege de onzekerheid over de...
  [naar artikel]
 17. Duitsland verhoogt aankoopsubsidie elektrische auto (05/11/2019 - De Tijd)
  17:21 Duitsland gaat de aankoopsubsidie op elektrische auto's verhogen van 4.000 naar 6.000 euro. De maatregel gaat nog deze maand in en geldt voor alle elektrische auto's tot een cataloguswaarde van 40.000...
  [naar artikel]
 18. België heeft stroom voor ruim 1 miljoen elektrische auto's (04/10/2017 - VRT NWS)
  Het duikt af en toe op in de media: meer elektrische auto’s,  allemaal goed en wel. Maar gaan we genoeg elektriciteit hebben om al die auto’s te laten rijden? Want we hebben toch al stroom tekort? Een studie van de onze federale energiewaakhond de CREG toont nu aan dat het kan. Meer nog: zelfs twee miljoen elektrische auto’s moeten we probleemloos aankunnen. Op voorwaarde dat we onze auto’s ’s nachts opladen.
  [naar artikel]
 19. Al 31 elektrische auto's voor Belgische kopers (15/01/2021 - De Tijd)
  22:23 Het aanbod aan elektrische auto's in België is gestegen tot 31 modellen. Maar de aankoop van een e-auto blijft prijzig voor particulieren.
  [naar artikel]
 20. ‘Elektrische auto pas na 700.000 kilometer groener dan auto op benzine’ (08/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Elektrische auto’s zijn beter voor het milieu dan auto’s op benzine, maar ze moeten wel heel veel kilometers rijden voordat het zover is. Het...
  [naar artikel]
 21. “Huawei wil eigen elektrische auto op de markt zetten” (26/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werkt aan een eigen elektrische auto. De eerste modellen verschijnen mogelijk dit jaar al op de markt, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden. Het bedrijf zelf, dat kampt met Amerikaanse sancties, ontkent de plannen voor een elektrische auto.
  [naar artikel]
 22. DISCUSSIE. Laadpalen, meer parkeerruimte… Maak plaats voor de elektrische auto! (14/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Op 15 strategische plekken in Antwerpen komen er dertig laadpalen bij. De meeste daarvan in de binnenstad. Is het een goede zaak dat er meer plaats wordt gemaakt voor de elektrische auto? En mag dat nog een stap verder gaan? Lees: exclusieve parkeervakken voor elektrische auto’s?
  [naar artikel]
 23. VAB: 'Elektrische auto voor maar weinig mensen interessant' (15/01/2019 - Knack)
  Een elektrische auto is door de hoge kosten en langere laadtijden van publieke laadpalen voor weinig mensen interessant. Dat zegt mobiliteitsclub VAB. Als bedrijfswagen is een elektrische auto pas interessant als er thuis en op de werkplaats opgeladen kan worden.
  [naar artikel]
 24. Verkoop elektrische auto's boomt dankzij premies (13/07/2016 - De Redactie)
  In de eerste zes maanden van 2016 zijn al 497 elektrische auto's verkocht, ruim zes keer meer dan in heel 2015. "De elektrische wagen is eindelijk uit de startblokken geschoten."
  [naar artikel]
 25. Dyson bouwt fabriek voor elektrische auto (23/10/2018 - De Tijd)
  13:52 De elektrische auto van Dyson, de maker van zakloze stofzuigers, lijkt er snel aan te komen. Het Britse bedrijf wil vanaf 2021 de eerste e-auto's bouwen in Singapore.
  [naar artikel]
 26. Het Noorse elektrische auto-mirakel uitgelegd (11/01/2021 - Express)
  Noorwegen was het eerste land dat vorig jaar meer elektrische auto’s verkocht dan benzine-, hybride- en dieselmotoren samen. Elektrische voertuigen met batterijen (BEV’s) waren er in de laatste maanden van 2020 zelfs goed voor twee derde van de verkoop. Hoe komt dat? Noorwegen heeft een van de meest ambitieuze groene doelstellingen ter wereld en is […] The post Het Noorse elektrische auto-mirakel uitgelegd appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 27. 'Met de batterij van een elektrische auto kun je ook je huis van stroom voorzien' (11/01/2018 - Knack)
  Auto's op waterstof zijn een belangrijk spoor voor de toekomst, zegt Joost Kaesemans van Febiac. 'Maar ook elektrische auto's blijven veel voordelen hebben, zowel voor het milieu als voor de economie.'
  [naar artikel]
 28. Duitsland vreesde de komst van de elektrische auto. Onterecht, zo blijkt (30/06/2021 - De Morgen)
  De tijd van pessimisme voor de Duitse auto-industrie lijkt voorbij. Een rapport van milieuclub Transport & Environment voorziet een fikse stijging van het aantal personenwagens. Met dank aan de spectaculaire opmars van de elektrische auto.
  [naar artikel]
 29. Elektrische auto's en hybrides opeens brandgevaarlijk: wat is er aan de hand? (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  BMW, Ford en Hyundai roepen in Europa vele tienduizenden elektrische en semi-elektrische auto’s terug vanwege brandgevaar. De accu’s kunnen spontaan in brand vliegen tijdens het opladen of tijdens het rijden.
  [naar artikel]
 30. Elektrische auto blijft weinig interessant door hoge kost van publieke laadpalen (15/01/2019 - De Morgen)
  Een elektrische auto is door de hoge kosten en langere laadtijden van publieke laadpalen, voor weinig mensen interessant. Als bedrijfswagen is een elektrische auto pas interessant als de auto zowel thuis als op de werkplaats opgeladen kan worden. 
  [naar artikel]
 31. Verrassing: de best verkochte tweedehands elektrische auto in de VS is geen Tesla (29/07/2021 - Express)
  Lees dit artikel: Verrassing: de best verkochte tweedehands elektrische auto in de VS is geen Tesla Tesla mag dan de Amerikaanse markt voor nieuwe elektrische auto’s domineren, maar niet die voor tweedehandswagens. Het bedrijf van Elon Musk heeft maar één product in de top vijf. Op het podium van de best verkochte nieuwe elektrische auto’s in de afgelopen drie jaar in de Verenigde Staten staan uitsluitend Tesla-voertuigen. In volgorde: Model 3, […] Lees dit artikel: Verrassing: de best verkochte tweedehands elektrische auto in de VS is geen Tesla
  [naar artikel]
 32. Renault Nissan bouwt elektrische auto's met Dongfeng (29/08/2017 - De Tijd)
  06:44 De autoproducenten richten een joint venture op om elektrische auto's voor de Chinese markt te ontwikkelen en te bouwen.
  [naar artikel]
 33. Brandweer legt Tesla in container met water: “Opkomst elektrische auto’s zet ons voor nieuwe uitdagingen” (02/06/2019 - Gazet van Antwerpen)
  Elektrische auto’s zijn een uitdaging voor brandweerkorpsen over de hele wereld, ook in Antwerpen. Zaterdagavond moest een Tesla in een container met water worden geplaatst na een brand in het havengebied, omdat de batterijen extreem moeilijk te blussen zijn. “Maar voor alle duidelijkheid: elektrische auto’s zijn niet gevaarlijker dan ‘gewone’ auto’s”, zegt Jasmien O van de Antwerpse brandweer.
  [naar artikel]
 34. Dit is de goedkoopste elektrische auto ter wereld (02/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het klinkt ongelofelijk, maar het Russische bedrijf Zetta is erin geslaagd een elektrische auto te maken voor 450.000 roebel, het equivalent van...
  [naar artikel]
 35. Nederland geeft 4.000 euro premie bij aankoop nieuwe elektrische auto (04/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nederland gaat door middel van subsidies de aankoop stimuleren van elektrische auto’s. Voor het kopen of privé-leasen van een nieuwe elektrische...
  [naar artikel]
 36. Nederland geeft 4000 euro premie bij aankoop nieuwe elektrische auto (04/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Nederland gaat door middel van subsidies de aankoop stimuleren van elektrische auto’s. Voor het kopen of privé-leasen van een nieuwe elektrische...
  [naar artikel]
 37. Britse universiteit: elektrische auto's vervuilen echt minder dan traditionele modellen (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Puur elektrische auto's produceren gedurende hun levensduur ongeveer vijftig procent minder CO2 dan auto's met een verbrandingsmotor, zelfs wanneer...
  [naar artikel]
 38. Zo rijdt de goedkoopste elektrische auto ter wereld (06/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Een complete elektrische auto voor ruim 1.000 euro, die via koopjeswebsite Alibaba in een doos bij je thuis wordt bezorgd. Dat lijkt niets te...
  [naar artikel]
 39. Elektrische wagens doen wegen sneller verslijten (24/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Elektrische auto’s stoten evenveel fijn stof uit als gewone auto’s en ze verslijten volgens sommige experts het asfalt sneller. Daarom denken Noorwegen en Nederland na over een wegenbelasting voor elektrische wagens.
  [naar artikel]
 40. Europeanen kopen nu meer hybride en elektrische auto’s dan diesels (30/10/2020 - Express)
  In Europa zijn hybride en elektrische auto’s voor de eerste keer in de geschiedenis populairder geworden dan dieselwagens. Dat blijkt... The post Europeanen kopen nu meer hybride en elektrische auto’s dan diesels appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 41. Vlaamse laadpunten voor elektrische auto’s worden amper 0,6 keer per dag gebruikt (29/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De elektrische auto zit nog niet in de lift in Vlaanderen. En dat is te merken aan het gebruik en de verspreiding van publieke laadpalen. Terwijl...
  [naar artikel]
 42. Batterij voor elektrische auto laadt in vijf minuten op (22/01/2021 - Express)
  Voor het eerst is een fabrikant er in geslaagd een batterij voor een auto te ontwikkelen die in vijf minuten volledig opgeladen kan worden. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Elektrische auto’s kunnen met de vernieuwing even snel worden ‘bijgetankt’ als een benzine- of dieselauto. De batterij is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf StoreDot […] The post Batterij voor elektrische auto laadt in vijf minuten op appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 43. VW broedt op elektrische auto die 600 km ver raakt (12/08/2016 - De Tijd)
  17:26 Een elektrische auto met een reikwijdte van 400 à 600 kilometer vormt het begin van een groot e-offensief bij Volkswagen.
  [naar artikel]
 44. Volkswagen gaat strijd aan met Tesla en geeft meer uit aan ontwikkeling elektrische auto's (13/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse autobouwer Volkswagen gaat een groter deel van het onderzoeksbudget besteden aan de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto's. Zo wil de autofabrikant de strijd aangaan met Tesla, op dit moment de belangrijkste fabrikant van elektrische auto's.
  [naar artikel]
 45. Verkoop elektrische auto's boomt (29/03/2019 - De Morgen)
  49% meer elektrische auto's werden in het eerste kwartaal van 2017 verkocht dan in dezelfde periode in 2016.
  [naar artikel]
 46. Zoveel laadpalen telt uw gemeente - Bert uit Rijkevorsel is alvast verknocht aan zijn elektrische auto (06/12/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De Vlaamse regering wil de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s aanmoedigen en investeert tegen 2020 in de plaatsing van 2.500 nieuw laadpalen. Dit jaar verschijnen de eerste 750 publieke laadpalen in het straatbeeld, ook in elke Kempense gemeente. Bert Vangenechten uit Rijkevorsel kocht twee jaar geleden een elektrische auto en zou geen gewone auto meer willen hebben.
  [naar artikel]
 47. Congolezen betalen de prijs voor onze elektrische auto’s (07/06/2020 - De Morgen)
  Elektrische auto’s en oplaadbare batterijen hebben de toekomst. De keerzijde daarvan is zichtbaar in Congo. ‘Hier kennen we alleen de problemen van het kobalt.’
  [naar artikel]
 48. Expert Mohamed El Baghadadi: 'Er komen geen stroomtekorten door elektrische auto's' (27/07/2017 - Knack)
  'Een elektrische auto vervuilt drie tot vier keer minder dan een klassiek voertuig', zegt Mohamed El Baghdadi van het mobiliteitsonderzoekscentrum MOBI (VUB). 'Al moeten we ons ook zorgen blijven maken over de ontginning van sommige materialen die in elektrische wagens worden gebruikt.'
  [naar artikel]
 49. Alro maakt elektrische auto brandveiliger (09/06/2021 - Het Belang van Limburg)
  Alro Group, gespecialiseerd in het lakken en coaten van onderdelen voor de voertuigenindustrie, lanceert samen met het Duitse bedrijf IPC een techniek die de brandveiligheid van elektrische auto’s gevoelig verhoogt. “De e-auto wordt voor Alro steeds belangrijker”, aldus CEO Jan Craenen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.