Rosa Merckx is op haar 95e de grande dame van de Belgische bierwereld. Een gesprek over mauve smakend bier, zes kratten voor koning Leopold III en selfies met Chinezen. [naar artikel]
Bier en chocolade. Dé producten die België op de wereldkaart plaatsen omwille van hun superieure kwaliteit. Maar bier samen met chocolade of pralines degusteren ? Wie bedenkt nu zoiets? [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. De keuze is enorm, van bieren gebrouwen met druiven en bieren die hergisten op fles, tot een blend van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft tien ‘bierbubbels’ en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
Wie fruitbier zegt, denkt meteen aan bier met rood fruit. Maar brouwerij Mort Subite lanceert deze zomer de Crime of Passion, een fruitbier met passievrucht. Níét als aroma, maar echt met het sap van het fruit in je bier. Zulke creaties flopten eerder al in het verleden: kan dit bier die pogingen doen vergeten? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft het: “Dit is een verraderlijk biertje.” [naar artikel]
Een pint van het vat is beter dan bier uit een flesje of blik. Maar het kan nog beter: steeds meer cafés tappen hun bier uit een tank. “Het is alsof je bier rechtstreeks uit de brouwerij proeft.” [naar artikel]
Wist je dat België momenteel drie keer zoveel bierbrouwerijen telt als tien jaar geleden? “Onze bieren zijn officieel erkend door UNESCO als immaterieel werelderfgoed”, vertelt onze bierexperte Sofie Vanrafelghem. Ze legt stap voor stap uit hoe je bier proeft als een professional. “De nasmaak moet mooi aansluiten bij het karakter van het bier.” [naar artikel]
Een pint van het vat is beter dan bier uit een flesje of blik. Maar het kan nog beter: steeds meer cafés tappen hun bier uit een tank. ‘Het is alsof je bier rechtstreeks uit de brouwerij proeft.’ [naar artikel]
Op koude winteravonden, wanneer het vroeg donker wordt, is niets zo gezellig als nippen van een krachtig en karaktervol donker bier. “Je moet daar langzaam van genieten en ze niet te snel opdrinken”, licht biersommelier Sofie Vanrafelghem toe. Welke Belgische donkere bieren zijn het lekkerst? Ze proeft er 10. “Dit bier bevat de ideale balans tussen alle smaken. Op geen enkel moment ervaar je een te zoet of te zwaar bier.” [naar artikel]
Wie fruitbier zegt, denkt meteen aan bier met rood fruit. Maar brouwerij Mort Subite lanceert deze zomer de Crime of Passion, een fruitbier met passievrucht. Níét als aroma, maar echt met het sap van het fruit in je bier. Zulke creaties flopten eerder al in het verleden: kan dit bier die pogingen doen vergeten? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft het: “Dit is een verraderlijk biertje.” [naar artikel]
Vandaag is het Internationale Dag van het Bier, een hoogdag voor bierliefhebbers. En zo zijn er veel in België. Met meer dan 1.100 soorten bier uit... [naar artikel]
Nadat internetfenomeen Average Rob vorig jaar zijn eigen pils ‘Tout Bien’ lanceerde, komt hij dit jaar met een rouge bier. “We noemen het ‘the elixir’ of love”, vertelt Rob. Zo knipoogt hij naar de rode kleur van het bier én naar het bewust gekozen alcoholpercentage van 6,9%. Maar word je ook écht verliefd op de smaak? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft en oordeelt. [naar artikel]
Bier maakt deel uit van de Belgische cultuur, maar ook in het buitenland wordt onze nationale drank gesmaakt. Daarom zijn hier 16 boeiende weetjes over bier. Om de volgende keer aan de toog eens mee uit te pakken? 1. Het oudste bekende recept voor bier is bijna 4.000 jaar oud Bier werd niet voor het […] [naar artikel]
Sinds de komst van het brutbier is het ‘bier in champagnestijl’ blijven evolueren. Het gamma gaat van bieren gebrouwen met druiven over bieren die hergisten op fles tot blends van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien. “Gebotteld in een champagnefles wordt brutbier ook gedeeltelijk op dezelfde manier geproduceerd.” [naar artikel]
Een Leuvense prof heeft de code gekraakt om via artificiële intelligentie bier te maken dat (bijna) iedereen lust. “Alcoholvrije pintjes beter doen smaken is onze hoofdmissie.” [naar artikel]
Chimay lanceert een nieuw bier, de Chimay 150, of de Chimay Groen. Het is het vijfde bier in zijn assortiment. De trappistenbrouwer heeft al vier bieren in zijn assortiment: Chimay Goud, Chimay Rood, Chimay Trippel en Chimay Blauw. De Chimay 150 werd in 2012 al eens gebrouwen, toen ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van […] Lees dit artikel: Trappistenbrouwer Chimay lanceert nieuw bier [naar artikel]
Zelf maakt ze geen kaas. Toch is Ann Keymeulen de meest gedreven kaasmeester van het land. 'We zijn niet trots genoeg op wat van eigen bodem komt.' [naar artikel]
Toen Finland begin deze maand de keuze maakte om lid te worden van de NAVO, besloot een kleine Finse bierbrouwer om dit te vieren door een nieuwe bier te lanceren, ter ere van het militaire bondgenootschap. Het bier heeft een blauw-witte afbeelding van een ridder met een NAVO-ster op zijn borst. De CEO van Olaf […] [naar artikel]
Wie een avondje op café gaat en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Maar klopt deze stelling ook? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd een antwoord op die vragen. [naar artikel]
De Britse metalband Iron Maiden brengt een eerbetoon aan België. En hoe zou het dat beter kunnen dan met het brouwen van bier. Dit najaar lanceert de groep rond zanger Bruce Dickinson het bier “Hallowed”, met als ondertitel “Inspired by Belgium, made in England”. [naar artikel]
Brugge is het strijdtoneel, bier het wapen. Welk bier mag zich Brugs noemen en wat heeft een beer in vredesnaam te maken met bier? [naar artikel]
Belgen zijn chauvinistische wat hun bier betreft en drinken het vooral graag op café. Maar hoewel ze graag een pintje lusten bij een lekker potje stoofvlees, zullen ze dat pintje nog niet zo snel bij vis serveren. "Nochtans zijn mosselen gekookt in een fruitig blond bier echt heerlijk", zegt biersommelier Sofie Vanrafelgem. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.