Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 August 2022
04:37 uur

Kwestie-Lahbib nog niet van de baan voor Oekraïne

Het Belang van Limburg

06/08/2022 - 03:26

Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kiev dat er van een unclouded dialogue, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing. Zo blijft het journalistieke werk van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op de Krim haar achtervolgen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Oekraïne reageert op zaak-Lahbib: ‘Zijn in gesprek met België over de kwestie’ (28/07/2022 - De Standaard)
  De reactie van Oekraïne op de reis van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) naar de Krim wijst erop dat Kiev de zaak niet op de spits wil drijven, maar ook dat het de kwestie allerminst als afgerond beschouwt.
  [naar artikel]
 2. Bezoek van Hadja Lahbib aan de Krim blijft nieuwe minister achtervolgen, Oekraïne reageert: “Zijn in gesprek met België over de kwestie” (28/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) die een jaar geleden, in haar hoedanigheid als RTBF-journaliste, de Krim bezocht met een Russisch visum: het zorgt in eigen land voor enige zenuwachtigheid. Maar de reactie van Oekraïne op de zaak wijst erop dat Kyiv de zaak niet op de spits wil drijven, maar ook dat het de kwestie allerminst als afgerond beschouwt. Zeker nu blijkt dat de reis van Lahbib betaald werd door de Russische organisatie van het theaterfestival dat zij er bezocht.
  [naar artikel]
 3. Relatie tussen Oekraïne en België onder spanning door uitlekken eerder bezoek buitenlandminister Lahbib aan Krim (27/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  De aanstelling van de nieuwe federale buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) leidt mogelijk tot een diplomatiek haar in de boter tussen ons land en Oekraïne. Aanleiding daarvoor is een bezoek van Lahbib vorig jaar, toen ze nog voor de RTBF als journaliste aan de slag was, aan een theaterfestival op de Krim. Dat ze het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland binnenkwam via Moskou zet kwaad bloed in Oekraïne. Dat meldt VRT.
  [naar artikel]
 4. Relatie tussen Oekraïne en België onder spanning door uitlekken van eerder bezoek van buitenlandminister Lahbib aan de Krim (27/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  De aanstelling van de nieuwe federale buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) leidt mogelijk tot een diplomatiek haar in de boter tussen ons land en Oekraïne. Aanleiding daarvoor is een bezoek van Lahbib vorig jaar, toen ze nog voor de RTBF als journaliste aan de slag was, aan een theaterfestival op de Krim. Dat ze het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland binnenkwam via Moskou zet kwaad bloed in Oekraïne. Dat meldt VRT.
  [naar artikel]
 5. Brief uit Oekraïne over Lahbib: Oekraïne behoudt vertrouwen in minister en standpunten van ons land (31/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kersvers minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR) heeft een duidelijke brief geschreven naar haar collega van Buitenlandse Zaken in Oekraïne waarin ze benadrukt dat, ondanks haar bezoek aan de Krim, ze toch de annexatie veroordeelt. Eergisteren is er een antwoord gekomen van haar Oekraïense collega Dmytro Koeleba, die zegt dat hij geen seconde twijfelt aan de steun van ons land of aan minister Lahbib zelf. Vicepremier Vincent Van Quickenborne, die nu dienst doet als zomerpremier, benadrukte in ‘VTM NIEUWS’ dat er geen probleem is voor hem: “Er is geen vertrouwensbreuk tussen ons land en Oekraïne. We zitten duidelijk op dezelfde lijn.”
  [naar artikel]
 6. Brief uit Oekraïne over Lahbib: ze behouden het vertrouwen in de minister en de standpunten van ons land (31/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kersverminister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib heeft een duidelijke brief geschreven naar haar collega van Buitenlandse Zaken in Oekraïne waarin ze benadrukt dat, ondanks haar bezoek aan de Krim, ze toch de annexatie veroordeeld. Eergisteren is er een antwoord gekomen van haar Oekraïense collega die zegt dat ze geen seconde twijfelt aan de steun van ons land of aan minister Lahbib zelf. Van Quickenborne, die nu dienst doet als zomerpremier, benadrukte in VTM-NIEUWS dat er geen probleem is voor hem: “Er is geen vertrouwensbreuk tussen ons land en Oekraïne. We zitten duidelijk op dezelfde lijn”.
  [naar artikel]
 7. Minister Lahbib wil nog steeds naar Oekraïne (03/08/2022 - De Tijd)
  06:39 Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zegt dat ze nog steeds een bezoek brengen aan Oekraïne. Dat heeft ze bevestigd in New York, waar ze op werkbezoek is in het VN-hoofdkwartier.
  [naar artikel]
 8. Geruststellende brief uit Oekraïne over Lahbib: "Geen vertrouwensbreuk tussen ons land en Oekraïne” (31/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Kersvers minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft een duidelijke brief geschreven naar haar collega van Buitenlandse Zaken in Oekraïne waarin ze benadrukt dat, ondanks haar bezoek aan de Krim, ze toch de annexatie veroordeelt. Eergisteren is er een antwoord gekomen van haar Oekraïense collega Dmytro Koeleba, die zegt dat hij geen seconde twijfelt aan de steun van ons land of aan minister Lahbib zelf. Vicepremier Vincent Van Quickenborne, die nu dienst doet als zomerpremier, benadrukte in ‘VTM NIEUWS’ dat er geen probleem is voor hem: “Er is geen vertrouwensbreuk tussen ons land en Oekraïne. We zitten duidelijk op dezelfde lijn.”
  [naar artikel]
 9. In Oekraïne klinkt scherpe kritiek op Krim-reisje van kersvers buitenlandminister Lahbib: “Van 'ontoelaatbaar’ tot ‘slag in het gezicht’” (29/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ligt onder vuur omdat ze in juli vorig jaar als journaliste naar een festival trok op het Oekraïense schiereiland de Krim. Ze reisde daarvoor via Moskou. De situatie zou ruis op de lijn tussen Brussel en Kiev veroorzaken, en mogelijk ook voor problemen zorgen wanneer Lahbib naar Oekraïne zou willen afreizen, iets dat ze al aankondigde te willen doen.
  [naar artikel]
 10. Minister van Buitenlandse Zaken Lahbib onder vuur wegens reis naar de Krim die door Russische organisatie werd betaald (28/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft een brief geschreven aan haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba waarin ze stelt dat de Krim illegaal wordt bezet door Rusland. Volgens VRT NWS ligt Lahbib in Oekraïne onder vuur omdat ze vorig jaar als journaliste via Rusland een bezoek bracht aan het Oekraïense schiereiland.
  [naar artikel]
 11. Nog geen zekerheid dat minister Lahbib Oekraïne kan bezoeken: “We verwachten nog steeds uitleg” (05/08/2022 - Express)
  Hooggeplaatste Oekraïense regeringsbronnen zouden aan de VRT hebben verteld dat er momenteel nog geen garanties zijn dat de minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), Kiev kan bezoeken. Lahbib raakte in opspraak nadat bleek dat ze vorig jaar als journaliste via Moskou de door Rusland bezette Krim bezocht. Via Rusland naar het schiereiland reizen, is […]
  [naar artikel]
 12. België liet de affaire-Lahbib al achter zich, maar in Oekraïne denkt men daar anders over (05/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kiev dat er van een “unclouded dialogue”, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing.
  [naar artikel]
 13. België liet de affaire-Lahbib al achter zich, maar in Oekraïne denkt men daar anders over (05/08/2022 - Het Nieuwsblad)
  Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kiev dat er van een “unclouded dialogue”, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing.
  [naar artikel]
 14. Van Quickenborne over kritiek op Lahbib: ‘Uit de briefwisseling blijkt dat België en Oekraïne op dezelfde lijn zitten’ (31/07/2022 - De Standaard)
  Dat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib als journaliste een reis heeft gemaakt naar de Krim, leidt niet tot problemen in de relatie tussen België en Oekraïne. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), momenteel waarnemend premier, aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 15. Belgische regering wil affaire-Lahbib zo snel mogelijk laten voorbijwaaien, maar in Oekraïne denkt men daar anders over (05/08/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kyiv dat er van een “unclouded dialogue”, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing. “Wij verwachten nog steeds dat België uitleg geeft over de Krim-reis. Die uitleg is tot nu toe uitgebleven”, zegt een bron uit de Oekraïense regeringskringen.
  [naar artikel]
 16. Krim-reis van minister Lahbib (MR) blijft nazinderen: wat is de politieke impact? (04/08/2022 - VRT NWS)
  Ze was nog maar net minister van Buitenlandse Zaken, of Hadja Lahbib (MR) had al een flinke controverse aan haar been. Een reis naar de Krim, toen ze nog journaliste was, zorgde voor verontwaardiging in Oekraïne, maar ook bij ons. Zowel binnen haar eigen partij als binnen de federale regering blijft de kwestie smeulen.
  [naar artikel]
 17. Geruststellende brief vanuit Oekraïne over minister Lahbib: “We zitten op dezelfde lijn, er is geen probleem” (31/07/2022 - Het Nieuwsblad)
  Bij minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is een geruststellende brief toegekomen van haar ambtsgenoot in Oekraïne. Daarin staat dat het land het vertrouwen behoudt in het onze. “Er is geen probleem in de relatie met Oekraïne”, bevestigde interim-premier Vincent Van Quickenborne bij VTM nieuws. “We zitten op dezelfde lijn.”
  [naar artikel]
 18. Geruststellende brief vanuit Oekraïne over minister Lahbib: “We zitten op dezelfde lijn, er is geen probleem” (31/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Bij minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is een geruststellende brief toegekomen van haar ambtsgenoot in Oekraïne. Daarin staat dat het land het vertrouwen behoudt in het onze. “Er is geen probleem in de relatie met Oekraïne”, bevestigde interim-premier Vincent Van Quickenborne bij VTM nieuws. “We zitten op dezelfde lijn.”
  [naar artikel]
 19. Geruststellende brief vanuit Oekraïne over minister Lahbib: “We zitten op dezelfde lijn, er is geen probleem” (31/07/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Bij minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is een geruststellende brief toegekomen van haar ambtsgenoot in Oekraïne. Daarin staat dat het land het vertrouwen behoudt in het onze. “Er is geen probleem in de relatie met Oekraïne”, bevestigde interim-premier Vincent Van Quickenborne bij VTM nieuws. “We zitten op dezelfde lijn.”
  [naar artikel]
 20. Buitenlandminister Lahbib in oog van storm in Oekraïne: waarom haar Krim-bezoek een probleem kan zijn (27/07/2022 - VRT NWS)
  Na de aanstelling van Hadja Lahbib als minister van Buitenlandse Zaken twee weken geleden is gebleken dat zij in juli vorig jaar naar de Krim was gereisd. Dat veroorzaakte heel wat kritiek op sociale media in Oekraïne, weet Rusland-kenner Jan Balliauw. "Voorlopig is er geen groot probleem, maar het is zeker een stoorfactor in de relaties tussen België en Oekraïne", vertelt Balliauw in "De ochtend". Wat is er precies gebeurd en waar zit het probleem? Een reconstructie.
  [naar artikel]
 21. Antwoord van Oekraïne in verband met minister van Buitenlandse Zaken Lahbib: "Er is geen vertrouwensbreuk" (31/07/2022 - VRT NWS)
  Volgens minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba eergisteren al geantwoord op de brief die onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib hem afgelopen woensdag heeft gestuurd. Uit die brief blijkt volgens hem heel duidelijk dat Oekraïne en ons land op dezelfde lijn zitten en dat er geen sprake is van een vertrouwensbreuk.
  [naar artikel]
 22. “Geen probleem tussen Oekraïne en België” (01/08/2022 - Het Belang van Limburg)
  Alles is koek en ei tussen ons land en Oekraïne. Tenminste: volgens zomerpremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld). In een brief zou Oekraïne het vertrouwen in onze buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) bevestigen. Daarmee gaat het stormpje na haar russofiele uitspraken voorlopig liggen.
  [naar artikel]
 23. ONZE OPINIE. Lahbib zal moeten bewijzen dat ze als minister wél weet waar de klepel hangt (30/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Twee weken minister en al onder vuur: Hadja Lahbib heeft haar entree op Buitenlandse Zaken niet gemist. Maar als minister beging Lahbib nog geen misstap. De hele commotie draait om haar verleden als journaliste bij de RTBF. Lahbib reisde vorig jaar via Moskou naar de Krim, grondgebied van Oekraïne dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en die reis werd betaald door Rusland.
  [naar artikel]
 24. Lucht tussen Lahbib en Kiev klaart nog niet helemaal op (05/08/2022 - De Standaard)
  Terwijl België de affaire-Lahbib afgesloten acht, schrijft Kiev dat er van een ‘unclouded dialogue’, een onvertroebelde dialoog, nog geen sprake is. Oekraïense bronnen bevestigen die lezing.
  [naar artikel]
 25. Kwestie-Lahbib nog niet van de baan, N-VA: ‘We kunnen enkel vaststellen dat ze haar functie niet volwaardig kan uitvoeren’ (05/08/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 26. Oekraïense regeringsbron over minister Lahbib: "Geen enkele garantie dat bezoek Kiev mogelijk is" (05/08/2022 - VRT NWS)
  Volgens Oekraïne zijn er op dit moment geen garanties dat de kersverse minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op dit moment Kiev kan bezoeken. Dat zegt een hooggeplaatste regeringsbron aan de redactie van VRT NWS. Zondag zei minister van Justitie en waarnemend premier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nog dat er "geen vertrouwensbreuk" was, maar de plooien lijken nu dus toch nog niet helemaal gladgestreken.
  [naar artikel]
 27. Oekraïense Onafhankelijkheidskolom ingehuldigd in Mini-Europa (26/07/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De Onafhankelijkheidskolom die op het Maidanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev staat, heeft sinds vandaag ook een plek gekregen in Mini-Europa. De nieuwe maquette werd ingehuldigd in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en Natalia Anoshyna, zaakgelastigde van Oekraïne in België.
  [naar artikel]
 28. MR-voorzitter Bouchez bijt van zich af: "Stop absurde en laag politieke bashing van Lahbib" (30/07/2022 - VRT NWS)
  MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pikt de kritiek niet op kersvers minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib naar aanleiding van een reis naar de Krim die ze vorig jaar als RTBF-journaliste maakte, via Rusland. Omdat die reis in de ogen van Oekraïne onacceptabel is, bemoeilijkt dit haar functioneren. Door de Russische invasie staat Oekraïne momenteel met stip bovenaan de internationale politieke agenda, en een minister van Buitenlandse Zaken die niet echt welkom is in Kiev is in dergelijke omstandigheden niet bepaald handig.
  [naar artikel]
 29. 'Er is geen vertrouwensbreuk tussen België en Oekraïne' (31/07/2022 - De Tijd)
  14:02 Volgens 'zomerpremier' Vincent Van Quickenborne is de rel rond minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib gesloten. 'Als Oekraïne er geen probleem van maakt, is er voor ons geen probleem'.
  [naar artikel]
 30. N-VA werpt nieuwe vragen op over reis van Hadja Lahbib naar festival op de Krim (27/07/2022 - VRT NWS)
  Oppositiepartij N-VA werpt nieuwe vragen op over de reis die kersvers minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) vorige zomer heeft gemaakt naar de Krim. Lahbib was toen nog journalist bij de Franstalige openbare omroep RTBF en bracht verslag uit over een festival op het schiereiland dat eigenlijk tot Oekraïne behoort, maar in 2014 door Rusland is geannexeerd.
  [naar artikel]
 31. Waarom Oekraïne zwaar tilt aan reis en uitspraken die onze nieuwe minister vorig jaar deed (28/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Een bezoek aan de Krim en omstreden uitspraken daarover ondermijnen de geloofwaardigheid van Hadja Lahbib (MR), de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, in de belangrijkste internationale kwestie van het moment.
  [naar artikel]
 32. Krimreis achtervolgt minister van Buitenlandse Zaken Lahbib (28/07/2022 - De Tijd)
  18:04 Hoezeer minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ook haar solidariteit met Oekraïne uitdrukt, haar reis vorig jaar als RTBF-journaliste naar de Krim blijft haar achtervolgen. Het Russische th...
  [naar artikel]
 33. Oekraïne twijfelt over “bilaterale contacten met België” na bezoek van minister aan Krim (28/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Oekraïne tilt zwaar aan een bezoek aan de Krim en omstreden uitspraken daarover van Hadja Lahbib (MR), de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Ze maakte er vorig jaar als journaliste een documentaire, met een Russisch visum.
  [naar artikel]
 34. Oekraïne stemt in met onderhandelingen, maar plooit niet: “We staan geen centimeter van ons grondgebied af” (27/02/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Oekraïne heeft ingestemd met vredesonderhandelingen met Rusland. Een Russische en een Oekraïense delegatie zullen elkaar ontmoeten aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland. Dat heeft het bureau van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag meegedeeld. Oekraïne is alvast niet van pan om veel toe te geven aan Rusland.
  [naar artikel]
 35. Russisch schip dat Oekraïens graan vervoert vastgehouden door Turkije (04/07/2022 - Express)
  De Turkse douaneautoriteit heeft een Russisch vrachtschip dat Oekraïens graan vervoert, tegengehouden. Volgens Vasyl Bodnar, de Oekraïense ambassadeur in Turkije, zou de graanlevering uit het belegerde land zijn gestolen. Oekraïne zou op 1 juli al aan Turkije hebben gevraagd om het Russische vrachtschip aan te houden. Het schip in kwestie, de Zhibek Zholy, zou in […]
  [naar artikel]
 36. Lahbib na controverse over Krimreis in brief aan Oekraïense minister: gebied ‘illegaal bezet door Rusland’ (28/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 37. Lahbib na controverse over Krimreis in brief aan Oekraïense minister: gebied ‘illegaal bezet door Rusland’ (28/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. ‘Er is geen probleem’: Bouchez verdedigt Lahbib in Oekraïnerel, maar binnen MR klinkt gemor (29/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 39. ▶ Vincent Van Quickenborne: ‘Oekraïense regering bevestigt in brief vertrouwen te behouden in minister Hadja Lahbib’ (31/07/2022 - De Morgen)

  [naar artikel]
 40. "Er is absoluut geen probleem met Oekraïne": buitenlandminister Lahbib reageert voor het eerst op heisa rond Krim-reis (02/08/2022 - VRT NWS)
  Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) reageert in Het Laatste Nieuws voor het eerst op de heisa rond haar reis naar de Krim vorig jaar. "Ik ben naar daar gereisd als journalist. Dat werk is niet te vergelijken met dat van een minister of een politica. Nu maak ik andere keuzes."
  [naar artikel]
 41. Komst van neofiet op Buitenlandse Zaken zorgt voor tandengeknars bij MR, maar onderstreept vooral almacht van Bouchez (18/07/2022 - Express)
  Vanmorgen had Hajda Lahbib (MR) haar eerste meeting van de Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken, met meteen Oekraïne op het bord: het zijn geen tijden om zachtjes in te lopen, op een dergelijke bevoegdheid. Lahbib heeft dan wel wat kennis van de Buitenlandpolitiek, als journaliste, maar ze heeft nog nooit een uitvoerend mandaat gehad: het zal […]
  [naar artikel]
 42. Naar Polen uitgeweken Oekraïense weeshuizen smeken voor "no-flyzone" boven Oekraïne (13/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Op het moment dat miljoenen vluchtelingen nog steeds Oekraïne proberen te ontvluchten, ontfermen verschillende organisaties en lokale besturen zich over een van de meest kwetsbare groepen: de Oekraïense weeskinderen. "Als er niet snel een no-flyzone komt boven Oekraïne, dreigen de kinderen het land niet meer te kunnen ontvluchten", vertelt Halina, voorzitter van een Oekraïens weeshuis dat zijn intrek genomen heeft in het Poolse Lodz.
  [naar artikel]
 43. De Oekraïnse gemeenschap in Limburg reageert geschokt op de inval van Rusland in Oekraïne (24/02/2022 - Het Belang van Limburg)
  Limburg heeft nog een rijke Oekraïense gemeenschap. Die is niet zo groot, maar erg gehecht aan het thuisland. De Oekraïeners waren de eerste generatie mijnwerkers, die destijds naar onze provincie kwamen. Vitali Derewianka is de priester van de Oekraïens Orthodoxe kerk in Genk. Hij is intussen 81. De man trok zich de crisis in Oekraïne zo hard aan, dat hij 14 dagen geleden een beroerte kreeg. Hij herstelt, wij konden hem thuis spreken, in het gezelschap van zijn dochter Nadja, die voor hem zorgt.
  [naar artikel]
 44. Toetreding tot EU en “denazificatie” op de lange baan: Rusland bereid tot verschillende concessies aan Oekraïne? (29/03/2022 - Express)
  Vandaag komen Oekraïense en Russische onderhandelaars in Istanbul opnieuw bijeen om een staakt-het-vuren in Oekraïne te bespreken. Volgens de Financial Times is Rusland bereid een aantal van de voorwaarden die het tot dusver voor een staakt-het-vuren heeft gesteld, te laten vallen. Moskou zou naar verluidt bereid zijn zijn eis tot “denazificatie” van Oekraïne te laten […]
  [naar artikel]
 45. President Zelenski dringt niet langer aan op NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne: “Ik ben allang afgekoeld wat deze kwestie betreft” (08/03/2022 - Express)
  Oekraïens president Volodimir Zelenski zei in een interview met ABC News dat hij niet langer aandringt op het NAVO-lidmaatschap voor zijn land. Ook zei hij open te staan voor een “compromis” over de status van Donetsk en Loehansk, twee pro-Russische, in Oost-Oekraïne gelegen gebieden. Die regio’s erkende Russisch autocraat Vladimir Poetin als onafhankelijk voor hij […]
  [naar artikel]
 46. Willy Claes vernietigend voor kersvers minister van Buitenlandse Zaken Lahbib: “De premier moet ingrijpen” (29/07/2022 - Het Belang van Limburg)
  Dit is absoluut geen goede zaak. Het schaadt het internationaal imago van België in Oekraïne en elders. Gewezen ministers van Buitenlandse Zaken zijn het erover eens dat ons kersvers hoofd van de Belgische diplomatie Hadja Lahbib (MR) serieus uit de bocht is gegaan door haar bezoek van vorig jaar aan de Krim. Maar ze wijzen niet alleen haar met de vinger: “Er moest spektakel zijn.”
  [naar artikel]
 47. Oorlog in Oekraïne heeft ook een impact op Azië: dit zijn de winnaars en verliezers (08/04/2022 - Express)
  De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen vergaande gevolgen voor Oekraïne en het Westen. Volgens de Economist Intelligence Unit blijven ook de Aziatische landen niet gespaard van wat er zich afspeelt in Oost-Europa. Voedselprijzen, toerisme, wapenleveringen: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne treft ook de Aziatische landen. Het is intussen geweten dat Rusland en Oekraïne […]
  [naar artikel]
 48. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Vicepremier Oekraïne: 4.000 mensen geëvacueerd - Amerikaanse journalist gewond tijdens reportage (15/03/2022 - Het Laatste Nieuws)
  De vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland worden vandaag voortgezet. Dat heeft een Oekraïense onderhandelaar gezegd. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky verlopen de gesprekken met Moskou moeilijk. Er zijn ondertussen al meer dan 2,8 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne, zo melden de VN. Volg alle laatste ontwikkelingen in onze liveblog.
  [naar artikel]
 49. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Regering Oekraïne ontkent dat het Russisch oliedepot aanviel - bussen met ontheemden komen toe in Zaporizja (02/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In totaal zijn vrijdag 6.266 mensen via humanitaire corridors uit Oekraïense steden geëvacueerd, meldt een Oekraïense regeringsfunctionaris. Daaronder bevonden zich 3.071 mensen die de belegerde havenstad Marioepol hadden verlaten. Rusland beschuldigt Oekraïne er ondertussen van een oliedepot in het Russische Belgorod te hebben aangevallen, maar Oekraïne ontkent dat. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy