De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Geen schuldgevoel nodig: kinderopvang stimuleert net de ontwikkeling

VRT NWS

11/09/2017 - 06:49

Elke euro die een overheid investeert in kinderopvang, kan zichzelf op lange termijn tot vier keer terugverdienen. Dat blijkt uit een studie in 11 Europese landen. Kinderen jonger dan 6 jaar worden in de kinderopvang gestimuleerd in hun eerste ontwikkeling. Bovendien biedt de opvang alleenstaande ouders de kans om eveneens een job uit te oefenen, wat hun kinderen op lange termijn ook ten goede komt.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Spelen met poppen stimuleert sociale ontwikkeling van kinderen (01/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Neurowetenschappers van de universiteit van Cardiff hebben, in samenwerking met Barbie®, onderzocht wat de bijdrage is aan de ontwikkeling van...
  [naar artikel]
 2. Hulp bij zoektocht naar kinderopvang (22/02/2021 - Het Belang van Limburg)
  Er komt in Zonhoven een zogenaamd Lokaal Loket Kinderopvang (LLK). Het LLK informeert ouders over het aanbod aan kinderopvang en ondersteunt indien nodig bij de zoektocht naar kinderopvang.
  [naar artikel]
 3. 'Geen blanco cheques om schuldgevoel af te kopen' (30/06/2020 - De Tijd)
  18:42 'Als we iets willen doen met ons collectief schuldgevoel, moeten we dat doen op een manier die zinvol is', zegt Philippe Croonenberghs, voorzitter van Texaf. Dat bedrijf is al lang actief in Congo.
  [naar artikel]
 4. Sp.a wil 1.600 extra kinderopvangplaatsen in Limburg (15/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De sp.a vindt dat er in Limburg alleen al 1.600 plaatsen in de kinderopvang moeten bijkomen. De partijkopstukken trokken naar Lommel om op deze Internationale Dag van het Gezin hun boodschap kracht bij te zetten. De sp.a wil zekerheid bieden aan gezinnen en moderne en betaalbare kinderopvang is een onmisbare schakel in de ontwikkeling van het kind, klinkt het.
  [naar artikel]
 5. Ferm Kinderopvang werkt samen met ouders rond taal (22/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Onthaalouder Ingrid stimuleert de ouders van haar opvangkinderen om voor te lezen.
  [naar artikel]
 6. Nieuw project van Kind en Gezin meet kwaliteit van kinderopvang in Vlaanderen (19/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Met het nieuwe project MeMoQ gaat Kind en Gezin de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang in Vlaanderen meten, monitoren en bevorderen. Het project combineert wetenschappelijk onderzoek met expertise uit de kinderopvangpraktijk. “Goede kinderopvang doet meer dan enkel kinderen opvangen. Ze draagt ook bij aan de ontwikkeling van kinderen”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 7. Rekenhof waarschuwt voor gat in financiering kinderopvang: 36,6 miljoen nodig (29/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Om de financiering van de kinderopvang in Vlaanderen verder gelijk te schakelen, is in 2020 een budget van 36,6 miljoen euro nodig. Maar dat geld is niet in de Vlaamse begroting voorzien, zo waarschuwt het Rekenhof. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) onderzoekt de kwestie.
  [naar artikel]
 8. ‘Jammer dat moeders die geen borstvoeding geven schuldgevoel aangepraat krijgen’ (04/01/2018 - De Standaard)
  De ‘borstvoedingsterreur’, waarbij moeders verfoeid worden wanneer ze voor flesvoeding kiezen, moet stoppen, schrijft Nele De Saeger, een moeder en leerkracht, in De Standaard. ‘Dat schuldgevoel is een jammerlijke zaak’, stelt Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 9. ‘Jammer dat moeders die geen borstvoeding geven schuldgevoel aangepraat krijgen’ (04/01/2018 - De Standaard)
  De ‘borstvoedingsterreur’, waarbij moeders verfoeid worden wanneer ze voor flesvoeding kiezen, moet stoppen, schrijft Nele De Saeger, een moeder en leerkracht, in De Standaard. ‘Dat schuldgevoel is een jammerlijke zaak’, stelt Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 10. De ouders van Victor (8) over het noodlot dat hen trof in Costa Rica: "Schuldgevoel of woede zijn geen remedie" (01/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  Ze hebben elkaar één ding beloofd, Claudia (48) en Koen Torrekens (48): elkaar, thuis in Schaarbeek, vooral geen schuldgevoel aanpraten en elkaar graag blijven zien. “Schuldgevoel en woede zijn niet de oplossing”, zeggen ze. Hun achtjarige zoon Victor, een goede zwemmer, verdronk in een jacuzzi op droomreis in Costa Rica. Door een reeks toevalligheden waar Claudia en Koen niets aan konden doen. Maar waar ze wel op werden afgerekend.
  [naar artikel]
 11. Veel vragen over personeelstekort in de kinderopvang in onderzoekscommissie: “Ik maak mij grote zorgen” (03/06/2022 - Het Nieuwsblad)
  Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kinderopvang veiliger wordt met het huidige personeelstekort? Die vraag kreeg Leo Van Loo, die het actieplan kinderopvang ten uitvoer moet brengen, vrijdag voorgeschoteld tijdens de onderzoekscommissie naar veiligheid in de kinderopvang. Tot grote teleurstelling van de commissieleden bleek dat echter geen deel van zijn opdracht.
  [naar artikel]
 12. Braakland België (29/03/2019 - De Morgen)
  Drie miljoen nieuwe banen en een jaaromzet van 63 miljard euro. De cijfers die we volgens de Europese Commissie mogen verwachten van de ontwikkeling van een Europese app-industrie ogen indrukwekkend. Maar of België meedoet, is zeer de vraag. 'Ik heb nog geen enkel initiatief van de overheid gezien dat de app-economie stimuleert.'
  [naar artikel]
 13. Nieuw registratiesysteem voor kinderopvang (25/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf nu stappen kinderopvang Holder de Bolder uit Gerdingen, kinderopvang Pinoccio uit Beek en kinderopvang ‘t Ittertuintje uit Opitter over naar een nieuw gezamenlijk online registratiesysteem: Kwandoo. Ook de vakantieopvang zal via dit systeem verlopen.
  [naar artikel]
 14. Opvang op maat voor kinderen met aangepaste zorgen (01/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  In de buitenschoolse kinderopvang in Beringen is iedereen welkom, ongeacht achtergrond, tekorten of moeilijkheden. Toch merken we dat een aantal kinderen zich minder goed voelen en niet kunnen wennen in de gewone kinderopvang. Sommige kinderen hebben omwille van medische en/of psychosociale redenen meer zorg nodig. Stad Beringen wil alle schoolgaande kinderen in Beringen gepaste kinderopvang aanbieden en heeft de intentie om een gespecialiseerde opvang te organiseren voor kinderen waarvoor de gewone kinderopvang niet realistisch is.
  [naar artikel]
 15. "Jammer dat moeders die geen borstvoeding geven schuldgevoel aangepraat krijgen" (04/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De ‘borstvoedingsterreur’, waarbij moeders verfoeid worden wanneer ze voor flesvoeding kiezen, moet stoppen, schrijft Nele De Saeger, een moeder en leerkracht, in De Standaard. "Dat schuldgevoel is een jammerlijke zaak", stelt Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 16. "Jammer dat moeders die geen borstvoeding geven schuldgevoel aangepraat krijgen" (04/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De ‘borstvoedingsterreur’, waarbij moeders verfoeid worden wanneer ze voor flesvoeding kiezen, moet stoppen, schrijft Nele De Saeger, een moeder en leerkracht, in De Standaard. "Dat schuldgevoel is een jammerlijke zaak", stelt Kind en Gezin.
  [naar artikel]
 17. Schuldgevoel omdat je niet genoeg tijd hebt voor je kinderen? Zo maak je genoeg tijd (14/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Geef ik mijn kinderen wel genoeg aandacht? Werk ik niet te veel? Deze vragen en het bijkomend schuldgevoel zijn geen enkele ouder vreemd. Het leven...
  [naar artikel]
 18. “Inclusieve kinderopvang moet versterkt worden, maar er is bijkomende ondersteuning van de sector nodig” (09/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  “Inclusieve kinderopvang moet inderdaad nog versterkt worden, maar dat zal zeker nog inspanningen en bijkomende ondersteuning van de sector vragen.” Dat zegt Kind en Gezin maandag, in een reactie op de plannen van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen(CD&V), om op termijn alle kinderopvang in Vlaanderen inclusief te maken.
  [naar artikel]
 19. 7.000 plaatsen en extra vertrouwen nodig in kinderopvang, minister Crevits (CD&V): "Belangrijk dat inspectie haar job goed doet" (24/06/2022 - VRT NWS)
  Er zijn in Vlaanderen 7.000 extra plaatsen nodig in de kinderopvang. Ruim 6 op de 10 baby's en peuters kunnen nu terecht in een kinderdagverblijf of bij een onthaalouder, maar er zijn dus veel plaatsen tekort. Dat erkent ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits die naast extra capaciteit ook meer wil inzetten op kwaliteit.
  [naar artikel]
 20. Vanaf 6 december kan je in Zutendaal online zoeken naar kinderopvang (02/12/2022 - Het Belang van Limburg)
  Huis van het Kind lanceert op dinsdag 6 december een digitaal loket kinderopvang. Dankzij deze tool kunnen ouders en aanbieders van kinderopvang meteen met elkaar in digitaal gesprek gaan. Op die manier wordt het vinden van kinderopvang veel makkelijker.
  [naar artikel]
 21. Is men de crèches vergeten? (25/04/2020 - De Standaard)
  Geen woord over de kinderopvang in de nieuwe exitrichtlijnen. Alles blijft daar zoals het was. Geen goed nieuws voor ouders die thuis telewerken. De kinderopvang maakt zich wel klaar voor een geleidelijke toestroom als de winkels opengaan.
  [naar artikel]
 22. Kinderopvang breidt uit (13/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  Goed nieuws voor Breese gezinnen die een beroep doen op kinderopvang: het Wiekersnestje in de Sint-Jacobstraat wordt helemaal vernieuwd en breidt zelfs uit. Op korte termijn zal ook de kinderopvang op de Gerkenberg naar het Wiekersnestje verhuizen. Op die manier wordt alle stedelijke kinderopvang op één locatie ondergebracht.
  [naar artikel]
 23. Kinderopvang tijdens paasvakantie in alle scholen van Bilzen (03/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Bilzerse schooldirecties, leerkrachten en begeleiders van kinderopvang hebben een bijzondere regeling getroffen voor de kinderopvang in de paasvakantie. “Alle vestigingen van stedelijke voor- en naschoolse kinderopvang Domino blijven open. Hetzelfde geldt voor de opvanginitiatieven van de scholen in de verschillende deelgemeenten en het centrum, en dat zowel voor, tijdens als na de gebruikelijke lesuren”, verduidelijkt schepen van kinderopvang, Griet Mebis.
  [naar artikel]
 24. 119 extra personeelsleden om kinderopvang te controleren (25/11/2022 - De Standaard)
  Zorginspectie en het Agentschap Opgroeien krijgen er respectievelijk 67 en 52 personeelsleden bij. Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). De bijkomende personeelsleden zijn nodig om de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang in de praktijk te kunnen uitvoeren.
  [naar artikel]
 25. Eén op drie uitbaters zelfstandige kinderopvang houdt hoofd amper boven water (03/09/2017 - Het Nieuwsblad)
  De zelfstandige kinderopvanginitiatieven hebben nood aan meer subsidies. “Dat is nodig om hun zaak rendabel te houden en meer ouders toegang te geven tot betaalbare opvang”, zegt Hilde Van de Velde, voorzitter van de bij Unizo aangesloten Federatie Kinderopvang.
  [naar artikel]
 26. Sector van kinderopvang wil gehoord worden bij coronabeslissingen (27/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De sector van de kinderopvang vraagt om mee aan tafel te mogen zitten met andere actoren. Dat stelt Mentes vzw, een ondersteuningsnetwerk van kinderopvang vandaag in een persbericht.
  [naar artikel]
 27. Federatie Kinderopvang wil heropwaardering van de sector en vraagt meer middelen (25/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Federatie Kinderopvang, het door Unizo opgerichte netwerk van kinderopvanginitiatieven, pleit voor een heropwaardering van de kinderopvang. Het imago van de sector staat onder druk. Om kwaliteitsvolle kinderopvang te bieden, moeten de budgetten sneller omhoog en moet het personeel ook een betere opleiding en verloning krijgen.
  [naar artikel]
 28. Geen kinderopvang. Stopt u met werken om voor uw kinderen te zorgen? (22/09/2022 - De Standaard)
  Veel ouders zijn op zoek naar kinderopvang en vinden die niet, of niet onmiddellijk. Wat dan? Denkt u eraan om uw werk op te geven omdat er geen andere oplossing is? Contacteer ons, liefst met uw gsm-nummer erbij: [email protected]
  [naar artikel]
 29. Geen woord over crèches in nieuwe richtlijnen: “De draagkracht van gezinnen wordt overschreden” (25/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  Geen woord over de kinderopvang in de nieuwe exitrichtlijnen. Alles blijft daar zoals het was. Geen goed nieuws voor ouders die thuis telewerken. De kinderopvang maakt zich wel klaar voor een geleidelijke toestroom als de winkels opengaan.
  [naar artikel]
 30. Geen woord over crèches in nieuwe richtlijnen: “De draagkracht van gezinnen wordt overschreden” (25/04/2020 - Het Nieuwsblad)
  Geen woord over de kinderopvang in de nieuwe exitrichtlijnen. Alles blijft daar zoals het was. Geen goed nieuws voor ouders die thuis telewerken. De kinderopvang maakt zich wel klaar voor een geleidelijke toestroom als de winkels opengaan.
  [naar artikel]
 31. ‘We willen de mensen geen schuldgevoel aanpraten’ (26/08/2022 - De Standaard)
  Met een nieuw logo zoekt Groen nieuwe speerpunten waaronder welzijn er een van is. Het uitstel van de kernuitstap is doorgeslikt. ‘We zijn nog altijd niet wild enthousiast over nucleaire energie, maar we hebben die nodig.’
  [naar artikel]
 32. Kinderopvang vindt geen personeel (18/02/2022 - Het Laatste Nieuws)
  Lokale besturen die kinderopvang organiseren, trekken aan de alarmbel. Een overgrote meerderheid heeft het steeds moeilijker om geschikte begeleiders te vinden en ook te houden. Dat schrijft De Morgen vandaag.
  [naar artikel]
 33. McManus stimuleert Brecel: “Jij kan wereldkampioen worden” (05/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Luca Brecel blijft schitteren op het China Open in Bejing. Ook vrijdagochtend stond er geen maat op de 24-jarige Maaslander, in zijn kwartfinale had Brecel slechts iets meer dan twee uur nodig om Alan McManus (WR 60) weg te blazen met 6-1.
  [naar artikel]
 34. Snacken zonder schuldgevoel? Het kan: van wortel-rozijnenkoekjes tot bananen-perenmuffins (10/01/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Gezond snacken? Het kan. Haleluja. En het goede nieuws is dat je niet hoeft in te boeten op smaak. Geniet van deze drie lekkernijen met groenten en fruit zonder een schuldgevoel.
  [naar artikel]
 35. Stimuleert Vlaanderen oorlogsindustrie in Israël? (25/05/2021 - De Morgen)
  Volgens PVDA stimuleert het agentschap Flanders Investment & Trade de economische samenwerking met de Israëlische oorlogsindustrie en bedrijven in de Joodse nederzettingen in Palestina. ‘Ik val compleet uit de lucht,’ klinkt het bij bestuurder Claire Tillekaerts.
  [naar artikel]
 36. ACV wil gratis kinderopvang tot drie jaar (08/11/2017 - VRT NWS)
  De christelijke vakbond ACV vraagt om kinderopvang tot drie jaar gratis te maken in Vlaanderen. In een eerste fase moet de voorschoolse kinderopvang kosteloos worden voor gezinnen met een laag inkomen, en uiteindelijk voor iedereen. Kinderopvang neemt nu bij veel gezinnen een flinke hap uit het budget
  [naar artikel]
 37. Zijn crèches slecht voor de ontwikkeling van baby’s? “We halen er niet volledig uit wat erin zit” (13/10/2021 - Gazet van Antwerpen)
  Filosofe Griet Vandermassen argumenteert in een column in zusterkrant ‘De Standaard’ dat baby’s niet in de opvang thuishoren. Door de groepsopvang zouden ze namelijk hersenschade lijden. Maar professor Michel Vandenbroeck (UGent), expert in de kinderopvang, is het daar niet mee eens. Wel is hij erg kritisch voor de federale maatregel om de fiscale aftrek van kinderopvang te verhogen.
  [naar artikel]
 38. Goede start voor Kinderopvang Villa Pax (06/09/2016 - Het Belang van Limburg)
  Na een geslaagde opendeurdag zijn op maandag 5 september enkele onthaalmoeders van Landelijke Kinderopvang met Kinderopvang Villa Pax gestart. In juni besliste de gemeenteraad over de originele nabestemming van het vroegere OCMW-gebouw.
  [naar artikel]
 39. 107 Zelzaatse kinderen niet naar school tot aan herfstvakantie, door 2 besmettingen bij kinderopvang (22/10/2020 - VRT NWS)
  In Zelzate mogen 107 kinderen tot aan de herfstvakantie niet naar school, nadat 2 begeleiders uit de gemeentelijke kinderopvang besmet zijn met het corona-virus. Ook de 28 andere personeelsleden en 6 stagiairs van de kinderopvang moeten in quarantaine, dus blijft de kinderopvang tijdelijk gesloten.
  [naar artikel]
 40. Veel vragen en (nog) geen antwoorden op eerste onderzoekscommissie veiligheid in de kinderopvang (22/04/2022 - VRT NWS)
  Vandaag is er in het Vlaams Parlement de eerste zitting van de onderzoekscommissie naar de veiligheid in kinderopvang. Die werd opgericht om wantoestanden in de kinderopvang onder de loep te nemen. Na een uitgebreide toelichting door zowel Kind&Gezin als de Zorginspectie zaten de parlementsleden nog met bijzonder veel vragen. Die moeten in de loop van de namiddag beantwoord worden.
  [naar artikel]
 41. Maldegem privatiseert gemeentelijke kinderopvang (16/06/2020 - VRT NWS)
  Maldegem zal de volledige gemeentelijke kinderopvang verkopen. De gemeente vindt dat het te duur is om die voorzieningen te organiseren. “Jaarlijks verliezen we 400.000 euro aan de kinderopvang, dan is het beter in private handen.”
  [naar artikel]
 42. Voka vraagt overleg: “Dringend oplossing nodig voor kinderopvang voor werkende ouders” (05/05/2020 - Het Nieuwsblad)
  Het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) vraagt dringend een oplossing en overleg over kinderopvang voor werkende ouders. De vereniging roept Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers op de leiding te nemen zodat lokale besturen het nodige kunnen doen. Ook de scholen moeten volgens Voka oplossingen zoeken om kinderopvang voorzien. “Als we echt zoveel mogelijk mensen weer aan de slag willen laten gaan, moet men het ook mogelijk maken om te gaan werken. We dringen aan op snel overleg over de kinderopvang voor alle medewerkers”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.
  [naar artikel]
 43. Anesthesie tijdens zwangerschap heeft geen invloed op ontwikkeling kind (27/10/2022 - Het Belang van Limburg)
  Artsen van het UZ Leuven hebben in een onderzoek vastgesteld dat lokale of volledige verdoving bij zwangere vrouwen geen significant effect heeft op de verdere ontwikkeling van de hersenen van het kind. Het is de eerste studie die het effect van de verdoving op neurologische ontwikkeling van kinderen onderzoekt, en werd gepubliceerd in medisch vakblad ‘Anaesthesia’.
  [naar artikel]
 44. Jo Vandeurzen: “Op termijn overal inclusieve kinderopvang” (06/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Als het van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) afhangt, wordt alle kinderopvang in Vlaanderen op termijn inclusief. Dat zou betekenen dat kinderen met een (verstandelijke) handicap in elke kinderopvang samen met andere kinderen kunnen opgevangen worden. Daarnaast wil de minister het systeem van de persoonsvolgende financiering (PVF) voor personen met een handicap ook toepassen in de kinderopvang en het onderwijs.
  [naar artikel]
 45. Dit trucje helpt je fijn shoppen zonder schuldgevoel (14/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Goed nieuws voor emotionele shoppers: er bestaat een simpel trucje om van het winkelen te genieten, zonder achteraf met volle zakken en een schuldgevoel thuis te komen. Voorzie een financiële buffer en laat je spaarcenten met rust.
  [naar artikel]
 46. Dit trucje helpt je fijn shoppen zonder schuldgevoel (14/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Goed nieuws voor emotionele shoppers: er bestaat een simpel trucje om van het winkelen te genieten, zonder achteraf met volle zakken en een schuldgevoel thuis te komen. Voorzie een financiële buffer en laat je spaarcenten met rust.
  [naar artikel]
 47. Kinderopvang Boseind in Pelt sluit na besmetting (25/03/2021 - Het Belang van Limburg)
  Door een positieve Covid-test bij één van de kinderen die de afgelopen dagen werden opgevangen in de buitenschoolse kinderopvang van Pelt in Boseind is de gemeente, die de opvang organiseert, genoodzaakt de kinderopvang te sluiten.
  [naar artikel]
 48. Snel extra kinderopvang in steden nodig (05/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 49. Agentschap Opvoeden schorst vergunning van kinderopvang Rheia in Heverlee: "Ernstige tekorten vastgesteld" (09/09/2022 - VRT NWS)
  Het Agentschap Opgroeien schorst de vergunning van kinderopvang Rheia in Heverlee, bij Leuven. De schorsing betekent dat de kinderopvang vanaf 12 september 2022 gesloten is en dat ouders en hun kinderen er niet langer terechtkunnen voor kinderopvang.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy