Niets zo lekker om je aan te verwarmen als een macaroni met kaas, stoofvlees of een dampend bord hutsepot. Helaas bevat winterkost dikwijls een... [naar artikel]
Een maand geleden lanceerde het Belgisch diepvriesfrietjesmerk Belviva de petitie ‘voteforbelgianfries.be’ om de French voorgoed uit French fries te halen en er Belgian fries van te maken. Uiteindelijk tekenden 18.200 Belgen de petitie. Daarop heeft Belviva een open brief verstuurd aan Merriam-Webster ‘America’s most-trusted online dictionary’, met als verzoek de benaming French fries te wijzigen […] Het bericht VIDEO. Adil El Arbi en Bilall Fallah waarschuwen Amerikanen: “‘Franse’ friet is eigenlijk ‘Belgische’ friet” verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De Week van de Friet, de jaarlijkse ode aan de frietjes van de frituur, is aan zijn twintigste editie toe. Dit jaar worden onder meer bekende standbeelden ingeschakeld ter promotie van het goudgele Belgische culinaire erfgoed. “Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, willen we iedereen herinneren aan de fierheid die […] Het bericht Week van de friet – Bekende standbeelden vieren 20ste editie van Week van de Friet verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
De Belgische friet zit door de coronacrisis in de puree. Romain Cools, secretaris van sectorfederatie Belgapom, ziet de markt stilvallen nu ook de zomerfestivals in het gedrang komen. ‘En de diepvriezers geraken nu bijna vol.’ [naar artikel]
Eind deze eeuw heeft de mens 80 procent meer voedsel nodig dan nu, zo schrijven wetenschappers in vakblad Plos One. We zijn tegen die tijd niet alleen met 3,5 miljard meer. Mensen zullen ook groter en zwaarder zijn, wat meer calorieën vergt, goed voor een extra portie friet per dag. [naar artikel]
Eind deze eeuw heeft de mens 80 procent meer voedsel nodig dan nu, zo schrijven wetenschappers in vakblad Plos One. We zijn tegen die tijd niet alleen met 3,5 miljard meer. Mensen zullen ook groter en zwaarder zijn, wat meer calorieën vergt, goed voor een extra portie friet per dag. [naar artikel]
Nederland viert vandaag het 150-jarige bestaan van de friet. Het Nederlandse platform voor frituuruitbaters "frituurwereld" beweert dat juist anderhalve eeuw geleden de friet in Nederland is opgedoken. Volgens historicus Peter Scholliers (VUB), professor voedingsgeschiedenis, waren frietjes toen niet echt ingeburgerd in Nederland. België daarentegen had al een stevige "frietcultuur" midden negentiende eeuw. Het was misschien dus wel een Belg die deze allereerste frietjes verkocht. [naar artikel]
Een portie friet in het frietkot wordt flink duurder, zo voorspelt Bernard Lefèvre van sectorfederatie Navefri in Het Nieuwsblad. “Zoals een brood van 2,4 naar 2,8 euro is gegaan, zal de prijs van een pakje friet in de frituur stijgen van pakweg 2,5 naar 3 euro”, zegt de voorzitter van de frituristen. Dat zou neerkomen […] [naar artikel]
Het voorbije jaar steeg de prijs van een pakje friet gemiddeld met 13 procent. Meteen de sterkste stijging van de voorbije twintig jaar, aldus het Belgische statistiekbureau Statbel. ‘Al ziet ernaar uit dat we het ergste achter de rug hebben’, klinkt het bij sectorfederatie Navefri. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.