Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Belgische wetenschappers ontwikkelen handcrème met krekels en sprinkhanen: “Je smeert meer insecten op je huid dan je denkt”

23/01/2020 - 18:39
"Wetenschappers aan de Thomas More Hogeschool ontwikkelden samen met cosmeticabedrijf Mylène een handcrème op basis van vermalen vliegen en..."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Insecten kunnen vlees perfect vervangen (17/01/2018 - Metro)

Eetbare insecten zijn een volwaardig en gezond voedingsmiddel en hebben bovendien in vergelijking met vlees ook een veel kleinere ecologische voetafdruk. Dat stelt de Leuvense hoogleraar en microbiologe Leen Van Campenhout in Campuskrant. Volgens Van Campenhout, die aan de KU Leuven het Lab4Food coördineert dat de voedingswaarde van insecten bestudeert, kunnen insecten zoals sprinkhanen, krekels […] [naar artikel]


2. Even langs de automaat voor een potje sprinkhanen: dierenspeciaalzaak in Olen verkoopt de klok rond insecten (12/04/2022 - Gazet van Antwerpen)

Langs de Oosterwijkseweg in Olen-centrum staat sinds kort een nieuwe voedselautomaat. Niet gevuld met brood, snoep, bereide gerechten of koude dranken, zelfs niet met aardappelen of aardbeien. De klant vindt er wel levende sprinkhanen, krekels, meelwormen, wasmotten en kakkerlakken. Netjes verpakt in plastic potjes en al vanaf 2 euro. [naar artikel]


3. Dankzij dit Belgische bedrijf zitten er krekels in uw soep (30/01/2017 - Het Nieuwsblad)

U haalt misschien nog altijd uw neus op bij de gedachte aan ­gebakken sprinkhaan of pasta met buffalowormen, maar intussen is België uitgegroeid tot koploper in de productie van insecten voor op ons bord. Het bedrijf Little Food ziet het groots en gaat 12 miljoen krekels per maand kweken in een Brusselse hangar. “Insecten zijn het vlees van de toekomst.” [naar artikel]


4. Insectenkwekers in spe leren de kneepjes van het vak bij Thomas More in Geel (18/11/2022 - VRT NWS)

Op de Thomas More-hogeschool in Geel zijn 16 mensen een cursus insecten kweken en verwerken aan het volgen. De theorielessen startten eind september en nu zijn ook de praktijklessen gestart. Insecten, zoals sprinkhanen, krekels en ook meelwormen, worden steeds meer gebruikt in de voedingsindustrie. Ze worden als duurzamer gezien, omdat er minder water, energie, plaats en grondstoffen voor nodig zijn, dan bijvoorbeeld in de veeteelt. [naar artikel]


5. Lekkerder dan je denkt, of een stap te ver? Onze reporter proeft gerecht met krekels bij Little Bun (25/06/2023 - Gazet van Antwerpen)

Bij de vestiging van Little Bun in Antwerpen aan het MAS maken ze tegenwoordig een gerecht met krekels. Volgens chef Huibrecht Berends zijn ze niet alleen een duurzame eiwitbron, de tsjirpende insecten zouden ook veel lekkerder smaken dan je denkt. Zouden ze ooit even normaal kunnen worden als pakweg een grijs garnaaltje? [naar artikel]


6. Minder soorten sprinkhanen en krekels bedreigd in Vlaanderen (06/07/2017 - De Redactie)

Van de 41 inheemse soorten sprinkhanen en krekels zijn er zes regionaal uitgestorven, zes zijn in meerdere of mindere mate bedreigd, twee soorten zijn bijna in gevaar en de overige 27 soorten zijn momenteel niet in gevaar. [naar artikel]


7. Brussels bedrijf wil zelf eetbare krekels kweken: "Niemand at 30 jaar geleden sushi, nu wel, zelfde verhaal met krekels"  (30/04/2021 - VRT NWS)

Het Brusselse bedrijf Kriket, dat krekels in snackrepen verwerkt, krijgt een Europese subsidie voor het kweken van krekels. "Europa is op zoek naar duurzame, alternatieve eiwitbronnen en ziet dat insecten hierin een rol kunnen spelen, daarom dat het nu geld toekent aan verschillende bedrijven die insecten kweken", zegt Michiel Van Meervenne, die Kriket samen met zijn zus heeft opgericht. [naar artikel]


8. (Weer)zin in een krekeltje? (07/04/2019 - De Morgen)

'Nee, je redt de planeet niet als je mieren eet, en wantsen, termieten, kevers, krekels, sprinkhanen of libellen. Maar wat kan een strontvlieg lekker smaken en een honingmier zo geil zijn!' Ben Reade van het Nordic Food Lab is gebeten door insecten. Op zijn bord, weliswaar. [naar artikel]


9. Smullen maar: Nicole Kidman geniet van een verse portie meelwormen, krekels en sprinkhanen (30/01/2018 - Het Laatste Nieuws)

Wereldwijd eten twee miljard mensen insecten, waarom dan niet eens proeven? Dat moet de Australische actrice Nicole Kidman (50) gedacht hebben toen... [naar artikel]


10. “Krekels worden de nieuwe garnalen” (12/05/2020 - Het Belang van Limburg)

De Colruyt Group gaat investeren in de Brusselse start-up Kriket, de maker van de eerste Belgische krekelreep. Kriket wil met het vrijgekomen geld nieuwe producten ontwikkelen op basis van krekels. [naar artikel]


11. Daarom zijn insecten in de stad opvallend kleiner dan op het platteland (27/05/2018 - Gazet van Antwerpen)

De insecten die in Belgische steden voorkomen, zijn gemiddeld 16% kleiner dan hun soortgenoten op het platteland. Alleen vlinders, motten en sprinkhanen vormen de uitzondering op die regel. Er komen bovendien duidelijk minder insecten in onze steden voor. Hans Van Dyck, bekend als huis­bioloog van Van Gils & Gasten, legt uit hoe dat komt. [naar artikel]


12. Haal eens een bakje levende insecten uit de automaat: “Sommigen denken dat ze hier brood kunnen vinden. Ja, dat moet schrikken zijn” (13/04/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het Dierenparadijs, de winkel gespecialiseerd in reptielen, knaagdieren en hengelsport, heeft sinds enkele weken een bijzondere automaat langs de Oosterwijkseweg in Olen staan. Brood, snoep of blikjes drank zijn er niet te vinden, wél bakjes met levende insecten zoals krekels, meelwormen en sprinkhanen. Zo kunnen klanten van het Dierenparadijs ook voor of na de openingsuren van de winkel een bakje lekkers voor hun reptiel komen halen. [naar artikel]


13. Hier gaan ze insecten kweken op industriële schaal: “Vliegen, wormen, kakkerlakken en krekels zijn eten van de toekomst” (31/01/2018 - Het Nieuwsblad)

Bij Inagro in Beitem is een nieuw onderzoekscentrum voor het kweken van insecten geopend. Samen met hogeschool Vives voeren ze er al jaren onderzoek naar hoe je insecten op grote schaal kunt kweken. “Insecten maken deel uit van het eten van de toekomst.” [naar artikel]


14. Sardinië krioelt van de sprinkhanen, ergste plaag in tientallen jaren (12/06/2019 - VRT NWS)

Het Italiaanse eiland Sardinië kreunt onder miljoenen sprinkhanen. De vliegende insecten hebben al meer dan 2.000 hectare veld kaalgevreten. Volgens de Sardinische landbouwers gaat het om de ergste plaag sinds de legendarische invasie van 1945. Er zwermden toen zoveel sprinkhanen rond dat ze massaal als veevoer werden gebruikt. Varkens konden, zo luidt het sterke verhaal, hun buik rond eten door gewoon met de bek open te lopen, te kauwen en door te slikken. [naar artikel]


15. Zwerm sprinkhanen overspoelt Las Vegas (28/07/2019 - Het Laatste Nieuws)

Een indrukwekkende zwerm sprinkhanen heeft zijn intrek genomen in Las Vegas. Hoewel de insecten niet schadelijk zijn voor mens en omgeving... [naar artikel]


16. Japanse wetenschappers ontwikkelen "tweede huid" die waarschuwt bij hartproblemen (18/02/2018 - VRT NWS)

Wetenschappers van de universiteit van Tokio hebben een draagbare technologie ontwikkeld die het hart en andere organen in de gaten houdt. De technologie kan gedragen worden als een "tweede huid" en maakt doktersbezoeken overbodig. [naar artikel]


17. De notenreep die ons insecten moet doen eten: “Met hele krekels werkte het niet” (27/09/2018 - Het Nieuwsblad)

Insecten eten: het is nog lang niet populair. Maar morgen lanceert start-up Kriket een nieuwe poging: een notenreep met ­onzichtbaar krekelmeel. “Ik weiger te geloven dat insecten niet kunnen aanslaan”, zegt oprichter Michiel Van Meervenne. [naar artikel]


18. Donuts met insecten zijn nieuwe lekkernij (22/11/2017 - Metro)

Het eten van insecten is in opmars. Daarom worden er nu ook donuts met insecten verkocht. Het Australische bedrijf Doughnut Time verkoopt sinds kort donuts met krekels op. De snack wordt een Bushtucker genoemd, wat verwijst naar de voeding van de inheemse Australische volkeren. De donut is overgoten met melkchocolade, oreokruimels, tarwevlokken en frambozenjam. Om […] [naar artikel]


19. Van "bijbelse plaag" tot "horrorfilm": grote zwermen sprinkhanen veroveren Las Vegas (28/07/2019 - VRT NWS)

De Amerikaanse stad Las Vegas krijgt momenteel te maken met grote zwermen sprinkhanen. En hoewel de insecten ongevaarlijk zijn, is niet iedereen er gerust op. [naar artikel]


20. BIZAR. Dit brood bevat maar liefst 336 krekels (30/11/2019 - Metro)

Ben jij een liefhebber van extra knapperig brood? Dan word je wellicht erg blij van deze uitvinding. De Britse bakkerij Roberts Bakery heeft namelijk een brood bedacht dat, naast de gebruikelijke ingrediënten, ook 336 krekels bevat. Het resultaat? Een gezonde én krokante boterham. Krijg jij het standaard op je heupen als je kraakverse brood niet […] Het bericht BIZAR. Dit brood bevat maar liefst 336 krekels verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


21. Handen steeds droger door het vele ontsmetten: "Het is belangrijk om zo vaak mogelijk handcrème te smeren"  (19/03/2020 - VRT NWS)

Goed je handen wassen blijft belangrijk om het coronavirus te bestrijden. Maar wat doet dat op termijn met je handen? Volgens dermatoloog Jos Vanhee uit Bornem kan je best zo vaak mogelijk handcrème smeren. "Als je voelt dat je huid schraal begint, moet je dringend ingrijpen", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. [naar artikel]


22. Welke producten smeert een huidarts zélf? “Elke dag factor 50. En capsules” (05/04/2021 - Het Belang van Limburg)

Dé specialist als het gaat over je huid? Een huidarts. Maar wat staat er in het badkamerkastje van zo’n professional? Dermatoloog Dagmar Ostijn (51) van huid- en tandkliniek Dermadent vertelt wat zij smeert en voor welke behandelingen zij naar een andere professional stapt. “Dat ingrediënt geeft een mooie glow.” [naar artikel]


23. Zijn er over 100 jaar nog insecten over? Niet meer als ze in hetzelfde tempo blijven verdwijnen, zeggen wetenschappers (11/02/2019 - VRT NWS)

Bijna de helft van de insectensoorten gaat achteruit, ruim een derde dreigt uit te sterven en binnen enkele decennia zal er geen enkel insect meer zijn op onze planeet. Dat concluderen twee wetenschappers, onder wie de Belg Kris Wyckhuys, na het analyseren van wereldwijde studies: "We moeten dringend op een andere manier aan landbouw gaan doen, want door ontbossing vernietigen we de habitat van insecten en de gangbare pesticiden zijn dodelijk. En ons ecosysteem kan geen insecten missen." [naar artikel]


24. Krakend vieruurtje: Belgische snoepreep gemaakt van krekels (04/07/2017 - Het Laatste Nieuws)

Wie graag ecologisch en gezond wil snoepen, kan dat vanaf nu met de allereerste Belgische krekelreep. De snack wordt gemaakt van gemalen krekels [naar artikel]


25. De nieuwe hype in Limburgse broodjeszaken: broodje sprinkhaan (26/10/2017 - Het Belang van Limburg)

Vers gebakken broodjes belegd met sprinkhanen, meelwormen en krekels. Sinds kort vliegen ze over de toonbank in vijf lunchrooms in Nederlands-Limburg. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!