Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

05 July 2020
14:36 uur

‘Nood aan economie van zorg voor mens en planeet’

Apache

27/06/2020 - 07:09

De coronacrisis, maar ook de klimaatcrisis, zijn crisissen van het leven. Om daar uit te breken, hebben we een levensondersteunende economie nodig, menen Jonas Van der Slycken en Benedikte Zitouni. ‘Het is mogelijk groei los te laten en in te zetten op welzijn, sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid.’  


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. De ideale relatietest volgens Kamal Kharmach? Monopoly (14/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Econoom Geert Noels pleit in zijn nieuw boek voor een kleinere economie, op maat van mens en planeet. Hij vergeleek de economie in ‘Van Gils en...
  [naar artikel]
 2. Dit had onze regering beter kunnen doen op vlak van economie en zorg (06/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Met een federale en Vlaamse regering met dezelfde samenstelling en voor het eerst in lange tijd ook zonder socialisten werd in 2014 een historisch herstelbeleid in het vooruitzicht gesteld. Maar kwam dat er ook van? Tijd voor een nieuw rapport. Vandaag: economie en zorg.
  [naar artikel]
 3. “Catastrofe voor mens en planeet”: Belgische wetenschapper trekt aan alarmbel over nooit geziene insectensterfte (11/02/2019 - De Morgen)
  Als de insectensterfte verder gaat zoals de afgelopen 25 tot 30 jaar, dan is er over een eeuw geen enkel levend insect meer te vinden op de hele planeet. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor het hele ecosysteem en de mens. Dat zeggen twee wetenschappers, waaronder een Belg, in de eerste wereldwijde studie over het onderwerp. Insecten vormen de basis voor zowel het planten- als dierenleven op de aarde.
  [naar artikel]
 4. Econoom Geert Noels: "Wanneer organisaties en bedrijven te groot worden, komt mens in verdrukking"  (14/03/2019 - VRT NWS)
  Een economie op maat van mens en planeet, waar alles "kleiner, trager en menselijker" moet gebeuren. Daar pleit econoom Geert Noels voor in zijn nieuwste boek "Gigantisme" en gisteren ook in "Van Gils en gasten". Want wanneer organisaties en bedrijven te groot worden, dan komt de mens in verdrukking, aldus Noels.
  [naar artikel]
 5. WHO twijfelt aan 'gezond dieet voor mens en planeet' (11/04/2019 - Knack)
  Een radicaal plantaardig dieet dat de komende decennia miljarden mensen op een gezonde manier moet voeden zonder de planeet te schaden, is volgens de WHO 'gevaarlijk voor de gezondheid'.
  [naar artikel]
 6. Dit zijn de populairste vacatures in de zorg (06/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De zorg kampt met een hardnekkig tekort aan personeel. Door de vergrijzing is vooral in de ouderenzorg en de thuiszorg de nood hoog. Maar waar...
  [naar artikel]
 7. Dit is het dieet dat mens en planeet gezond moet houden (17/01/2019 - Knack)
  De EAT-Lancet Commission heeft een dieet samengesteld dat zowel heilzaam is voor onze gezondheid als de gezondheid van de planeet. En het is bovendien haalbaar. Waaruit bestaat het?
  [naar artikel]
 8. Hoeveel weegt het leven op onze planeet? (28/05/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een dikke 550 gigaton aan levende wezens herbergt onze planeet. Vooral de planten wegen zwaar door. En de mens? Die bokst boven zijn gewicht.
  [naar artikel]
 9. Erfgoeddag in het teken van zorg voor dieren op de boerderij (22/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Nu zondag is het Erfgoeddag, met dit jaar als thema ‘Zorg’. In Heers kom je tijdens een wandeling en een tentoonstelling meer te weten over de zorg voor mens en dier op de boerderij. Voor de organiserende vereniging, Koninklijke Harmonie Salvia, is het wel een heel speciale dag: zij blaast zondag 125 kaarsjes uit.
  [naar artikel]
 10. Werken in de zorg? Deze jobs zijn momenteel in trek (06/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De zorg kampt met een hardnekkig tekort aan personeel. Door de vergrijzing is vooral in de ouderenzorg en de thuiszorg de nood hoog. Maar waar...
  [naar artikel]
 11. De planeet gerepareerd (11/04/2019 - De Morgen)
  Doemdenken heeft de planeet in de ban, de verwoesting ervan gaat onverzacht door. Nochtans, een noodlot is dat niet. De mens bezit kennis genoeg om tropische wouden heraan te leggen, woestijnen te verbossen en zeeën weer leefbaar te maken. 'Het is een kwestie van wil.'
  [naar artikel]
 12. “Het ideale dieet voor de mens én de planeet”: zo voeden we 10 miljard mensen in 2050 op een gezonde én duurzame manier (17/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben het “ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking” samengesteld. Het dieet zorgt ervoor dat we tegen...
  [naar artikel]
 13. De 5 boeken die het leven van Wim Distelmans hebben veranderd (23/04/2017 - De Redactie)
  Iedere zondag polsen we naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag: oncoloog, pionier in de palliatieve zorg en "Topdokter" Wim Distelmans. "De mens heeft nood aan mooie voorbeeldfiguren."
  [naar artikel]
 14. [VIDEO] - Groen: "Almaar meer Vlamingen hebben nood aan zorg thuis" (19/11/2016 - De Redactie)
  Volgens Groen hebben almaar meer Vlamingen nood aan professionele zorg thuis, terwijl het aantal uren dat de Vlaamse overheid daarvoor subsidieert, daalt. Groen voerde daarom vanochtend actie in Leuven.
  [naar artikel]
 15. "Zorg aan zet" wil noden in de sector in kaart brengen met het oog op de verkiezingen (29/01/2019 - VRT NWS)
  De zorg is aan zet. Met die slogan lanceren 30 verenigingen een campagne om van de grote noden in de zorg een even belangrijk verkiezingsthema te maken als het klimaat of de economie. Het gaat onder andere om ziekenhuiskoepels, syndicaten van geneesheren, ziekenfondsen, maar ook en vooral patiëntenverenigingen. En die willen de mening bestuderen van alle Vlamingen voor ze eisen formuleren.
  [naar artikel]
 16. Hoe de mens slimmer werd dan de kip (04/04/2019 - De Morgen)
  Eén enkele moleculaire verandering in onze cellen kan verklaren hoe de mens het slimste dier op deze planeet werd. Dat schrijven wetenschappers in het gerenommeerde tijdschrift Science.
  [naar artikel]
 17. Zwaargewond berberaapje in nood nadat eigen groep hem achterlaat, gelukkig vinden andere apen hem (12/07/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zelfs dieren dragen zorg voor een vreemde in nood. Dat bewezen enkele Marokkaanse berberaapjes nadat ze een achtergelaten en zwaargewond...
  [naar artikel]
 18. 'Tijdperk van de mens' is aangebroken (12/04/2019 - De Morgen)
  Wetenschappers zijn het erover eens dat we in een nieuw geologisch tijdvak zijn aanbeland: het Antropoceen. Het is het 'tijdperk van de mens' en van de - vaak nefaste - gevolgen die wij hebben op de planeet. Problematisch? Niet per se.
  [naar artikel]
 19. Geert Noels: “De groei die we nastreven, is onrealistisch en maakt het systeem onstabiel en onmenselijk” (19/03/2019 - De Morgen)
  Geert Noels (51) zal met zijn nieuwe boek wenkbrauwen doen fronsen: Gigantisme is een stevig onderbouwd pleidooi tegen de zucht naar economische groei. Noels wil gas minderen en terugkeren naar een kleinere economie, op maat van mens en planeet.
  [naar artikel]
 20. Ecologische voetafdruk groeit trager dan economie en bevolking (24/08/2016 - De Redactie)
  Uit een nieuwe studie blijkt dat de ecologische voetafdruk van de mens wereldwijd trager groeit dan de economie en de bevolking. Toch blijft de impact van de mens op het milieu groot.
  [naar artikel]
 21. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ in ‘Neptunuswoestijn’ (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de...
  [naar artikel]
 22. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de...
  [naar artikel]
 23. De circulaire economie, wat is dat eigenlijk? En kan het de planeet redden? (23/03/2019 - VRT NWS)
  Matrassen die bestaan uit herbruikbare onderdelen of boeren die onderling afvalwater en warmte uitwisselen: bijna 9 op de 10 Vlaamse bedrijven hebben al hun eerste stapjes gezet in de richting van een duurzamere, "circulaire" economie. Dat toont nieuw onderzoek van de SERV aan, het overlegorgaan van de sociale partners. Maar hoe werkt zo'n economie precies? En zijn die duurzame beloftes echt zo groot?
  [naar artikel]
 24. Waarom apen egoïstischer zijn dan mensen (10/04/2019 - De Morgen)
  Het lijkt misschien niet altijd zo, maar de mens is opmerkelijk altruïstisch. Althans, vergeleken met onze naaste familieleden, de primaten. Antropologen ontdekten dat de gezamenlijke zorg voor nakomelingen het altruïsme bij de mens deed ontstaan.
  [naar artikel]
 25. Overheidsrapport VS: 'Klimaatverandering wordt steeds grotere bedreiging voor economie' (23/11/2018 - Knack)
  De verandering van het klimaat heeft reeds een effect op de Amerikaanse en mondiale economie. De negatieve effecten van de opwarming van onze planeet zullen enkel erger worden indien er geen drastische maatregelen komen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven.
  [naar artikel]
 26. Pleegouders gezocht voor 109 baby’s en peuters (29/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Liefst 109 baby’s en ­peuters in ons land hebben dringend de zorg van pleegouders nodig. Dat leert een blik op de wachtlijsten van Pleegzorg Vlaanderen. “De nood is hoog”, luidt het. “Het is dan ook niet evident om bijzonder jonge kinderen op te vangen. Zij vergen nog meer zorg.”
  [naar artikel]
 27. Pleegouders gezocht voor 109 baby’s en peuters (29/08/2017 - Het Nieuwsblad)
  Liefst 109 baby’s en ­peuters in ons land hebben dringend de zorg van pleegouders nodig. Dat leert een blik op de wachtlijsten van Pleegzorg Vlaanderen. “De nood is hoog”, luidt het. “Het is dan ook niet evident om bijzonder jonge kinderen op te vangen. Zij vergen nog meer zorg.”
  [naar artikel]
 28. “Biechtgeheim is nooit belangrijker dan mens in nood”: priester riskeert één jaar cel voor schuldig verzuim na zelfdoding (04/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Iedereen is verplicht om een mens in nood te helpen. Áltijd. Ongeacht of je nu beroepsgeheim hebt, of biechtgeheim. Dat pleitte de openbaar aanklager maandag op het proces tegen een Brugse priester. Priester Alexander Stroobandt (57) zou geen adequate hulp geboden hebben toen een depressieve vriend hem over zijn zelfmoordplannen vertelde. “Tony zocht hulp, maar kreeg ze niet door dat biechtgeheim”, zegt zijn weduwe Marleen Cordenier.
  [naar artikel]
 29. “De mens, empathischer geworden? Narcistischer, ja” (31/03/2019 - De Morgen)
  We willen dieren niet langer onverdoofd slachten, beloven onze kinderen een schonere planeet en kijken schuldbewust in de #MeToo-spiegel. Wordt de westerse mens steeds empathischer? De wetenschap is niet echt eensgezind.
  [naar artikel]
 30. Mens is verantwoordelijk voor 60 procent minder wilde dieren in 40 jaar tijd (30/10/2018 - De Morgen)
  Nooit eerder ging het aantal gewervelde populaties er zo snel op achteruit als in de periode tussen 1970 en 2014. Dat staat in het laatste rapport van het Wereldnatuurfonds (WWF) waarin het de conditie van de planeet in kaart brengt. “De verbazingwekkende achteruitgang van wilde dieren is een grimmige herinnering en misschien wel de ultieme indicator van de druk die we op de planeet zetten.”
  [naar artikel]
 31. De mens en zijn planeet (09/04/2019 - De Morgen)
  Acht, elke weekdag
  [naar artikel]
 32. Op visite bij een geflambeerde planeet (20/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Als alles volgens plan is verlopen, is zaterdagochtend een Europees ruimtetuig naar de planeet Mercurius vertrokken. Welke verrassingen heeft die kleinste planeet uit het zonnestelsel nog voor ons in petto?
  [naar artikel]
 33. ‘Ik wil de kwetsbaarheid van de mens tonen' (27/07/2019 - De Tijd)
  20:19 Zijn publiek mag dan variëren, de filosofie van Lucas De Man blijft dezelfde. ‘Ik creëer omdat ik geloof dat we nood hebben aan momenten waarop we gewoon mens mogen zijn.’ Als gastcurator van Theater ...
  [naar artikel]
 34. België veroordeeld voor gebrek aan aangepaste zorg voor Duitstalige geïnterneerde (18/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien
  [naar artikel]
 35. Ultieme overlevers: waarom sommige levensvormen van een andere planeet lijken te komen (01/02/2020 - Knack)
  Zuurstof inademen en koolstofdioxide uitademen, zoals de mens doet, is slechts een van de mogelijkheden die het leven op aarde heeft uitgedokterd. Vooral microben kunnen een manier van leven hebben die 'buitenaards' is voor ons. Misschien levert dat inzichten op om het overleven van de mens te bevorderen.
  [naar artikel]
 36. Wetenschappers vinden 'planeet van Mr. Spock' (19/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Onderzoekers hebben een nieuwe planeet ontdekt op zo'n 16 lichtjaar van de aarde. Omdat de planeet in de buurt ligt van een ster die ook in Star...
  [naar artikel]
 37. Veilig speelgoed voor kind en planeet (17/06/2019 - Metro)
  Om frisse ideeën een duwtje in de rug te geven, organiseert Bizidee elke maand de ideeënwedstrijd Pop Poll. Danielle Verbruggen wint de editie in Roeselare met Lunalu, het eerste Belgische speelgoed dat 100% bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Waarom is er nood aan ecologisch speelgoed? Danielle: «Ik ben zelf mama en ben altijd op zoek naar milieuvriendelijke oplossingen. Plastic speelgoed is schadelijk voor onze planeet. Bovendien bevat het allerhande giftige stoffen en chemische of synthetische additieven die de hormoonbalans bij baby’s en kinderen verstoren. De Europese wetgeving is daarin niet streng genoeg. Daarom heb ik zelf een bijtring en stapelspeelgoed uit natuurlijke grondstoffen ontwikkeld, volgens het proces van de circulaire economie.» Waarom heb je meegedaan aan de ideeënwedstrijd? «In Metro las ik een artikel over Bizidee. Via hun website zag ik dat je kon deelnemen aan de Pop Poll om je idee te pitchen. Ik vond dit een goede manier om het publiek met Lunalu te laten kennismaken en af te toetsen of men klaar is voor mijn idee.» www.lunalu.be Ook een goed idee? Doe mee aan de Pop Poll van Bizidee. Wie weet win je een prijzenpakket ter waarde van 4.000 euro. www.bizidee.be/pop-poll Het bericht Veilig speelgoed voor kind en planeet verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Aardeachtige planeet is mogelijk 'stomende waterwereld' (07/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wetenschappers hebben voor het eerst een atmosfeer ontdekt rond een aardeachtige planeet. Ze bestudeerden de planeet GJ 1132b, die 1,4 keer zo
  [naar artikel]
 39. Wetenschappers ontdekken ‘verboden planeet’ (30/05/2019 - De Morgen)
  Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die maar liefst drie keer groter is dan onze planeet. Merkwaardig: de planeet werd ontdekt in de zogenoemde ‘Neptunuswoestijn’, een plek waarvan de astronomen dachten dat het onmogelijk was om planeten terug te vinden. De unieke vondst kreeg bijgevolg de naam ‘verboden planeet’. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
  [naar artikel]
 40. Economie heeft nood aan vrouwen (07/04/2019 - De Morgen)
  Landen moeten wetgeving afschaffen die vrouwen verhindert te werken, zodat de economie kan profiteren van dat nieuwe aanbod op de arbeidsmarkt. Dat schrijft Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
  [naar artikel]
 41. Zorgen voor een zieke naaste: 'Het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken' (01/12/2016 - Knack)
  Ziek en hulpbehoevend zijn behelst alle facetten van het mens-zijn. We weten niet altijd goed hoe daarmee om te gaan. Marleen Dondeyne, verpleegkundige gespecialiseerd in oncologische zorg, palliatieve zorg en revalidatie, geeft inzichten en tips.
  [naar artikel]
 42. Vijftien en al eigen planeet (29/03/2019 - De Morgen)
  Op zijn derde stagedag aan Keele University kwam Tom Wagg (15) in een ander zonnestelsel een planeet ter grootte van Jupiter op het spoor. Hij is wellicht de jongste ontdekker van een planeet ooit.
  [naar artikel]
 43. Franciscus naar Assisi: paus pleit voor “een economie met een menselijk gelaat” (13/05/2019 - Metro)
  Paus Franciscus nodigt jongeren uit de hele wereld uit op de ontmoeting van 26 tot 28 maart 2020 in de Italiaanse stad Assisi. Hij hoopt dat de bijeenkomst kan bijdragen tot een wereldwijde verandering van de economie in de geest van Sint-Franciscus, meldde het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap I.media vandaag. “De wereld heeft nood aan een economie die leven schenkt in plaats van dood, die bijdraagt tot integratie in plaats van tot uitsluiting te leiden en die aanzet tot meer menselijkheid en zorg voor de schepping”, aldus de kerkleider. De paus stelt naar eigen zeggen zijn hoop op de jongeren, omdat zij veel beter dan anderen “de schreeuw van de aarde en van de armen kunnen horen”. Door het hart te beluisteren kunnen jongeren de hoofdrolspelers worden van verandering en aan een nieuwe samenleving bouwen, stelt hij. Paus Franciscus laat weten dat hij zelf aan deze bijeenkomst zal deelnemen, samen met een aantal gerenommeerde academici, specialisten economie en jonge ondernemers. bron: Belga   Het bericht Franciscus naar Assisi: paus pleit voor “een economie met een menselijk gelaat” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Franciscus naar Assisi: paus pleit voor “een economie met een menselijk gelaat” (13/05/2019 - Metro)
  Paus Franciscus nodigt jongeren uit de hele wereld uit op de ontmoeting van 26 tot 28 maart 2020 in de Italiaanse stad Assisi. Hij hoopt dat de bijeenkomst kan bijdragen tot een wereldwijde verandering van de economie in de geest van Sint-Franciscus, meldde het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap I.media vandaag. “De wereld heeft nood aan een economie die leven schenkt in plaats van dood, die bijdraagt tot integratie in plaats van tot uitsluiting te leiden en die aanzet tot meer menselijkheid en zorg voor de schepping”, aldus de kerkleider. De paus stelt naar eigen zeggen zijn hoop op de jongeren, omdat zij veel beter dan anderen “de schreeuw van de aarde en van de armen kunnen horen”. Door het hart te beluisteren kunnen jongeren de hoofdrolspelers worden van verandering en aan een nieuwe samenleving bouwen, stelt hij. Paus Franciscus laat weten dat hij zelf aan deze bijeenkomst zal deelnemen, samen met een aantal gerenommeerde academici, specialisten economie en jonge ondernemers. Bron: Belga   Het bericht Franciscus naar Assisi: paus pleit voor “een economie met een menselijk gelaat” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Hawking: "Mensheid heeft geen 1.000 jaar te gaan als ze geen nieuwe planeet vindt" (17/11/2016 - De Redactie)
  Als de mensheid op lange termijn wil overleven, is het volgens de Britse fysicus noodzakelijk dat ze een nieuwe planeet gaat bewonen. "Anders denk ik niet dat de mens nog 1.000 jaar zal bestaan."
  [naar artikel]
 46. “War on Drugs heeft gefaald, meer nood aan preventie en zorg” (14/12/2017 - Het Nieuwsblad)
  Na een ontluisterende reportage van het VRT-programma “Pano” over de Antwerpse drugsproblematiek, stelt ex-politieambtenaar en Samen-politica Jinnih Beels dat de “War on Drugs” gefaald heeft en er een zogenaamd driesporenbeleid nodig is van preventie, zorg en het aanpakken van de grootste criminelen.
  [naar artikel]
 47. Budget Jambon I te laag om wachtlijsten in de zorg af te bouwen (03/10/2019 - De Morgen)
  De Vlaamse regering wil de wachtlijsten in de zorg terugdringen. Maar de budgetten die daarvoor uitgetrokken worden, zijn ruim onvoldoende. De zorgsector heeft nood aan enkele miljarden. In werkelijkheid zal de komende legislatuur 400 à 500 miljoen euro geïnvesteerd worden. ‘Heel veel mensen zullen in de kou blijven staan.’
  [naar artikel]
 48. België veroordeeld voor gebrekkige zorg Duitstalige geïnterneerde (18/07/2017 - De Standaard)
  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft België veroordeeld omdat ons land niet in staat is gebleken om aangepaste zorg te voorzien voor een Duitstalige seksuele delinquent. In de instelling in Paifve waar hij opgesloten was, bleek immers geen personeel aanwezig dat de Duitse taal machtig was.
  [naar artikel]
 49. Ik vraag me af of het wel zo erg is als de mens van de planeet weggevaagd wordt (25/08/2019 - De Morgen)
  Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
  [naar artikel]
 50. Oudste mens ter wereld, 117, overleden (27/07/2018 - VRT NWS)
  In een stadje iets ten zuiden van Tokio is Chiyo Miyako overleden, sinds april de oudste mens op de planeet. Sinds 2 mei was ze 117, bevestigt het Guiness recordboek. Chiyo nam dit jaar de fakkel over van een andere Japanse vrouw. Opvallend is dat zowat alle oudste mensen in Japan wonen. 
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.