Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

21 October 2020
01:29 uur

Streng waar het kan, de rest is jouw verantwoordelijkheid: zo gaat de politie de nieuwe regels controleren

VRT NWS

17/10/2020 - 10:14

Strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus betekenen ook meer - of op z'n minst ander - werk voor de politie. Hoe zullen zij omgaan met de nieuwe regels? Bij de maatregelen die duidelijk zijn zullen ze streng zijn, klinkt het bij de bonden. "Maar we kunnen natuurlijk niet controleren wat er achter de muren van huizen gebeurd", klinkt het. De politiediensten van ons land zitten deze voormiddag samen om te bekijken hoe ze de zaken precies zullen aanpakken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Antwerpen gaat goud- en juwelenhandelaars streng controleren: “Malafide juweliers moeten eruit” (27/11/2017 - Gazet van Antwerpen)
  De stad Antwerpen gaat grote kuis houden in de sector van de goud- en juwelenhandelaars. Om heling en witwaspraktijken tegen te gaan, gaat het stadsbestuur bedrijven en hun zaakvoerders doorlichten en streng controleren. “De criminele netwerken moeten eruit”, zegt burgemeester Bart De Wever. (N-VA).
  [naar artikel]
 2. Schatbewaarder en boeman van de politie (04/04/2019 - De Morgen)
  Krijgt de politie geen nieuwe motorhelmen, interventiewagens of een oefenterrein? Het is de schuld van Leo Pauwels, de inspecteur-generaal van Financiën die over de aankopen van de politie gaat. Zowel de politietop als de minister vinden hem te streng. 'Ik streng? Mooi zo. Het tegenovergestelde was pas een probleem geweest.'
  [naar artikel]
 3. Politie gaat verkeer rond scholen strenger controleren (30/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Wanneer honderdduizenden kinderen op 1 september terug naar school gaan, zullen de Limburgse politiediensten het verkeer rond de schoolpoort streng(er) controleren. Het gaat om de vijftiende provinciale thema-actie ‘Veilig schoolverkeer’. De actie loopt tot 23 september.
  [naar artikel]
 4. Lokale politie gaat “streng verbaliseren” bij inbreuken op nieuwe maatregelen (29/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  De lokale politie gaat inbreuken op de nieuwe maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen “streng verbaliseren”. “De tijd van sensibiliseren is voorbij”, klinkt het woensdag bij Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale politie (VCLP).
  [naar artikel]
 5. De Croo laat controleren of Proximus regels wel respecteert (18/10/2016 - Het Belang van Limburg)
  Minister van Telecom Alexander De Croo heeft aan telecomregulator BIPT gevraagd te controleren of de nieuwe Proximus-abonnementen de regels rond netneutraliteit respecteren. Dat meldt zijn kabinet.
  [naar artikel]
 6. Politie gaat strenger controleren bij start nieuwe schooljaar (31/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Limburgse politie gaat bij de start van het nieuwe schooljaar strenger controleren. Het doel is om de buurt rond scholen veiliger te maken. Er komen meer controles op de toegangswegen, voor gordeldracht en foutparkeren. Ook de fietsen van de kinderen en hun rijgedrag moeten in orde zijn. Tijdens de eerste week zal er preventief gecontroleerd worden. Wie daarna in de fout gaat, kan een boete krijgen. De actie loopt tot 23 september, maar de politie waarschuwt dat er sowieso nog controles zullen volgen.
  [naar artikel]
 7. Politie LRH gaat extra controleren op sluikstorten (14/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  De politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad gaat tijdens de week van 18 september extra controleren op sluikstorten. De actie kadert in de handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Wijkinspecteurs zullen op probleemlocaties gaan controleren.
  [naar artikel]
 8. Koen Geens: “Overtredingen zijn begrijpelijk, maar moeten streng aangepakt worden” (26/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Steeds meer mensen blijken de coronamaatregelen aan hun laars te lappen omdat ze de regels te streng vinden. Zo schreef de federale politie...
  [naar artikel]
 9. Politie LRH gaat horeca strenger controleren: “Regels steeds lakser nageleefd” (04/08/2020 - Het Belang van Limburg)
  De burgemeesters van de politiezone LRH vragen de politie om strenger op te treden tegenover de horeca, omdat bepaalde zaken de regels steeds lakser volgen. “We willen Antwerpse toestanden zoals een avondklok vermijden”, zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput.
  [naar artikel]
 10. “Geen nieuwe maatregelen, politie gaat strenger controleren op naleving huidige regels” (19/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er worden geen nieuwe maatregelen getroffen om het stijgend aantal besmettingen tegen te gaan. Wel zou er worden ingezet op het beter naleven van...
  [naar artikel]
 11. Geen nieuwe maatregelen: “Politie gaat strenger controleren op naleving huidige regels” (19/07/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Er worden geen nieuwe maatregelen getroffen om het stijgend aantal besmettingen tegen te gaan. Wel zou er worden ingezet op het beter naleven van...
  [naar artikel]
 12. Politie gaat streng optreden: “Met drie op straat? Géén waarschuwing, onmiddellijk pv” (18/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De politie gaat streng optreden tegen burgers die zich niet houden aan de verstrengde maatregelen. Er is deze ochtend afgesproken dat er gefocust...
  [naar artikel]
 13. Politiebaas haalt uit naar Vlaamse regering (11/07/2018 - Metro)
  “Als de Vlaamse regering nieuwe regels en decreten maakt, moet ze ook de naleving ervan controleren.” Dat is de 11 juliboodschap van politiebaas Nicholas Paelinck in Het Laatste Nieuws. “Nu mag de politie het altijd oplossen, zonder 1 euro extra.” Meer trajectcontroles bijvoorbeeld, of strengere regels voor dierenwelzijn: het zijn maar een paar beslissingen die de Vlaamse regering de afgelopen jaren nam. “Maar het controleren van al die nieuwe regels is te veel voor de inspectiediensten, en dus wordt een deel van het werk systematisch doorgeschoven naar de politie”, zegt korpschef Nicholas Paelinck, nationaal vertegenwoordiger van de lokale politie. “Nochtans is er twee jaar geleden beslist dat de politie zich zou terugplooien op haar kerntaken. Niet dus: we krijgen er bevoegdheden bij zonder dat we het zelf weten.” De boodschap van de korpschef aan de Vlaamse regering is simpel: vaardigt ze nieuwe regels uit, dan moet ze haar controlediensten voldoende middelen geven. “Anders is het nogal goedkoop om met nieuwe decreten te komen. En als men het dan toch op ons afschuift, dat men dan tenminste zorgt voor de nodige subsidiëring van de geïntegreerde politie.” bron: Belga Het bericht Politiebaas haalt uit naar Vlaamse regering verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Politie CARMA waarschuwt jongeren: boete van 250 euro voor wie regels niet respecteert (19/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dag twee van de ‘lockdown light’ stellen patrouilles van de politie CARMA vast dat veel jongeren het samenscholingsverbod, om te voorkomen dat het coronavirus verder verspreidt, niet respecteren. De politieleiding wijst erop dat agenten streng gaan controleren op dit samenscholingsverbod. Iedereen die het niet naleeft, krijgt meteen een proces-verbaal. Kostenplaatje: 250 euro.
  [naar artikel]
 15. Mag jouw auto nog binnen in de LEZ? Wij tonen je hoe je dat kan zien (03/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Sinds 1 januari zijn de nieuwe regels van de Lage Emissie Zone (LEZ) van kracht. Dat betekent dat een pak auto’s die zone niet meer mogen binnenrijden. Ondanks de vele informatiecampagnes van de stad Antwerpen, zijn er nog steeds een heleboel mensen die niet weten hoe of waar ze kunnen controleren of hun auto nog binnen mag. Gazet van Antwerpen helpt een handje en toont je waar je zelf kan zien of je auto nog de LEZ in mag, of niet.
  [naar artikel]
 16. Ondanks tropische hitte blijft Antwerpse politie controleren of je mondmasker op hebt (07/08/2020 - VRT NWS)
  Het zijn en blijven nog een hele tijd tropisch warme dagen, en dan is een mondmasker dragen onaangenaam. Toch vraagt de Antwerpse politie om de coronamaatregelen strikt te volgen. De politie blijft ook speciale coronapatrouilles inzetten om te controleren en boetes uit te schrijven aan mensen die de regels aan hun laars lappen.
  [naar artikel]
 17. Politie controleert streng aan overwegen:  spoorlopers riskeren zware boetes of zelfs gevangenisstraffen (21/09/2019 - VRT NWS)
  Ondanks alle sensibiliseringscampagnes blijft spoorlopen een hardnekkig probleem. Vooral aan overwegen in de buurt van stations piekt het aantal spoorlopers die nog snel onder een gesloten slagboom kruipen om hun trein te halen. Spoorwegbeheerder Infrabel steekt een tandje bij en heeft de politie en Securail gevraagd om streng te controleren. Wie niet horen wil, moet voelen, klinkt het.
  [naar artikel]
 18. Met de wagen door Frankrijk? Opgelet: nieuwe snelheidsbeperkingen en politie staat massaal klaar om te flitsen (30/06/2018 - Het Nieuwsblad)
  Wie met de wagen op vakantie gaat naar Frankrijk houdt best zijn snelheidsmeter in het oog. Vanaf 1 julie verandert de maximumsnelheid op secundaire wegen van 90 naar 80 km per uur. De minimumboete bedraagt 68 euro, en de gendarmerie belooft de hele zomer streng te controleren.
  [naar artikel]
 19. Wijkagenten politie Beringen/Ham/Tessenderlo gaan spookfirma’s controleren (09/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De politie Beringen/Ham/Tessenderlo gaat haar wijkinspecteurs nieuwe ondernemingen laten controleren om spookfirma’s harder aan te pakken. Die vennootschappen worden vaak gebruikt voor fraude, drugstrafiek en de financiering van terrorisme.
  [naar artikel]
 20. Strenge regels archeologie vertragen bouwprojecten (18/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe regels rond archeologische onderzoeken zijn zo streng dat ze voor maandenlange vertragingen zorgen bij bouwprojecten. Amper één op de
  [naar artikel]
 21. Frustraties bij politie die de regels moet handhaven: “Bijna elke corona-interventie begint en eindigt met discussies en verwijten” (16/10/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Ook na de verstrengde coronamaatregelen blijft de politie inbreuken vaststellen. Voor hen is het allang duidelijk: een klein deel van de bevolking verpest het voor de rest. “Bij sommigen is het draagvlak voor de maatregelen zo goed als nul”, klinkt het. De tijden van sensibilisering zijn achter de rug, streng optreden is de boodschap. “Mensen die overtredingen begaan, weten goed genoeg waarmee ze bezig zijn.”
  [naar artikel]
 22. Turnhout gaat strenger controleren op dragen van mondmasker in buurt van scholen (14/10/2020 - VRT NWS)
  De politie van Turnhout gaat strenger controleren op de mondmaskerplicht in de buurt van scholen. Die wordt vaak niet nageleefd. De politie hield het tot nu toe bij waarschuwingen maar gaat vanaf vandaag ook boetes uitschrijven.
  [naar artikel]
 23. Politie gaat piloten controleren op druggebruik (18/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  De politie gaat piloten die vertrekken vanop Belgische luchthavens voortaan controleren op drugs. Dat staat in een nieuw Koninklijk Besluit van mobiliteitsminister François Bellot (MR). De maatregel komt er bijna vier jaar na de crash met een toestel van de maatschappij Germanwings. Toen kwamen 150 passagiers om het leven.
  [naar artikel]
 24. Strenge regels archeologie vertragen bouwprojecten (18/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  De nieuwe regels rond archeologische onderzoeken zijn zo streng dat ze voor maandenlange vertragingen zorgen bij bouwprojecten. Amper één op de vijf dossiers wordt in eerste aanleg goedgekeurd.
  [naar artikel]
 25. Corona: de nieuwe regels vanaf 18 mei, in eenvoudige taal (15/05/2020 - VRT NWS)
  De overheid maakt de regels tegen corona weer minder streng vanaf 18 mei. Wat verandert er? Samen met 'Wablieft' geven we een overzicht.
  [naar artikel]
 26. Geen nieuwe maatregelen: ‘Politie gaat strenger controleren op naleving huidige regels’ (19/07/2020 - De Morgen)
  Er worden geen nieuwe maatregelen getroffen om het stijgend aantal besmettingen tegen te gaan. Wel zou er worden ingezet op het beter naleven van de maatregelen. Dat werd beslist op het overlegcomité vanochtend. Op welke manier de toepassing van de maatregelen verbeterd moet worden, wordt niet gespecificeerd. Dinsdag komt het overlegcomité wel opnieuw samen.
  [naar artikel]
 27. Regels voor kermispony's streng genoeg? (17/04/2017 - De Standaard)
  Pony's die urenlang rondjes draaien op een kermis met kinderen op hun rug, het moet stoppen. Dat vindt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). Ze wil een verbod in alle Brusselse gemeenten invoeren. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil geen verbod, want volgens hem zijn de regels al streng genoeg.
  [naar artikel]
 28. Dit zijn de opvallendste gegevens uit de ongevallenkaart (29/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Vanaf vandaag kan je via de interactieve ongevallenkaart van de federale politie zelf controleren hoe veilig jouw straat is. De politie maakte in
  [naar artikel]
 29. Zomerterrassen aan kanaal (09/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de zomermaanden komen er drie -mogelijk vier - tijdelijke terrassen langs het Albertkanaal in Hasselt, naast vaste spelers Westpunt en El Chiringuito. De stad waarschuwt wel dat ze streng zal controleren op geluidsoverlast: eind juli wordt er een evaluatie gemaakt en wie zich niet aan de regels houdt, moet dicht.
  [naar artikel]
 30. Politie gaat controleren op gebruik van hondenpoepzakjes (06/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De politie LRH waarschuwt hondeneigenaars dat in het kader van de handhavingsweek tegen sluikstorten wijkinspecteurs ook op het gebruik van hondenpoepzakjes gaan controleren. De wijze raad is om altijd een hondenpoepzakje bij te hebben wanneer de hond wordt uitgelaten.
  [naar artikel]
 31. Politie Beringen/Ham/Tessenderlo gaat streng controleren aan schoolpoort en in zone 30 (29/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Tienduizenden kinderen in Limburg gaan volgende week terug naar school. De Limburgse politiezones maken zich daarom klaar om alles in goede banen te leiden. In de zone Beringen-Ham-Tessenderlo neemt de politie extra veiligheidsmaatregelen aan de schoolpoorten. Wie een verkeersovertreding begaat of zich niet aan de snelheid houdt in de zone 30, mag zich aan een boete verwachten.
  [naar artikel]
 32. Burgemeester kondigt politiecontroles corona aan (15/10/2020 - Het Belang van Limburg)
  De politie van de zone Demerdal DSZ (Diest – Scherpenheuvel-Zichem) gaat dit weekend extra controleren op de naleving van de regels in de horeca. Dat heeft burgemeester Christophe De Graef van Diest bekendgemaakt.
  [naar artikel]
 33. Politie gaat meer controleren in buurt van ‘Kapel van de Weerstand’ (28/03/2020 - Het Belang van Limburg)
  De politie Maasland gaat meer controleren in de buurt van de ‘Kapel van de Weerstand’ in Rotem. Zaterdag kwamen er opnieuw meldingen binnen dat in de brugstraat een 4-tal auto’s op de parking stonden geparkeerd om van daaruit te gaan wandelen. Toen de politie ging kijken, zagen ze de auto’s staan. Maar van de bestuurders of wandelaars was geen spoor te bekennen. Daarom de beslissing om de controles op te drijven.
  [naar artikel]
 34. 1 op de 4 automobilisten rijdt te snel aan de schoolpoort: politie gaat extra controleren (10/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Veel automobilisten hebben bij het begin van het schooljaar veel moeite om zich aan de snelheid te houden in de zone 30. Uit flitscontroles die de politie van Limburg Regio Hoofdstad vorige week uitvoerde blijkt dat één op de vier bestuurders te snel reed aan de schoolpoort. Op sommige plaatsen is dat cijfer zelfs één op de drie. De politie gaat daarom het hele jaar door controleren in de zone 30.
  [naar artikel]
 35. Golf krijgt simpelere regels (02/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De spelregels voor golf gaan grondig op de schop. Er komen veel minder regels en de regels worden minder streng. Dat hebben de twee leidende
  [naar artikel]
 36. Nederlandse satelliet gaat controleren of zeeschepen niet te veel uitstoten (17/01/2020 - VRT NWS)
  In Nederland gaan onderzoekers bekijken of ze de uitstoot van grote schepen kunnen controleren aan de hand van satellietbeelden. Sinds 1 januari mogen schepen over de hele wereld niet meer varen op brandstof die meer dan een halve procent zwavel bevat. Maar tot nog toe bestaat er geen goede manier om te controleren of ze zich midden op zee wel aan de regels houden. Met satellietbeelden moet dat wel mogelijk worden.
  [naar artikel]
 37. De Croo laat controleren of Proximus netneutraliteit respecteert (18/10/2016 - Knack)
  Minister van Telecom Alexander De Croo heeft aan telecomregulator BIPT gevraagd te controleren of de nieuwe Proximus-abonnementen de regels rond netneutraliteit respecteren. Dat meldt zijn kabinet.
  [naar artikel]
 38. Politie houdt "coronacontroles" tegen weekenduitstapjes: "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen!"  (20/03/2020 - VRT NWS)
  De politiezone Rhode en Schelde in Oost-Vlaanderen zet coronaploegen in die controleren waar inwoners naartoe gaan met het oog op het weekend. "Enkel noodzakelijke verplaatsingen kunnen! Wandelen kan enkel in de buurt."
  [naar artikel]
 39. Strenge drugscontroles op Pukkelpop (16/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  Net als vorig jaar zal de politie op Pukkelpop streng controleren op het gebruik van drugs. Sinds 2015 hanteert het parket van Limburg een lik-op-stuk-beleid als het gaat over drugs op grote evenementen en festivals. Vorig jaar nog werden 80 festivalgangers betrapt op drugsgebruik. De boetes kunnen al snel oplopen.
  [naar artikel]
 40. Politie Kempenland zet drone in om naleving coronamaatregelen te controleren (20/03/2020 - VRT NWS)
  In de politiezone Kempenland gaat vanaf nu een drone gebruikt worden om controles uit te voeren. Een handig hulpmiddel, vindt de politie, om te controleren of de afspraken rond corona wel goed worden opgevolgd.
  [naar artikel]
 41. Politie HANO gaat meer controleren op overlast (03/10/2019 - Het Belang van Limburg)
  De politie HANO (Hamont-Achel/Pelt) heeft woensdagnamiddag controles uitgevoerd met een drugshond op een aantal plaatsen waar regelmatig veel jongeren samenkomen. In de toekomst zullen ze dat vaker doen.
  [naar artikel]
 42. Met de wagen door Frankrijk? Opgelet: nieuwe snelheidsbeperkingen (30/06/2018 - Het Belang van Limburg)
  Wie met de wagen op vakantie gaat naar Frankrijk houdt best zijn snelheidsmeter in het oog. Vanaf 1 juli verandert de maximumsnelheid op secundaire wegen van 90 naar 80 km per uur. De minimumboete bedraagt 68 euro, en de gendarmerie belooft de hele zomer streng te controleren.
  [naar artikel]
 43. Met de wagen door Frankrijk? Opgelet: nieuwe snelheidsbeperkingen (30/06/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Wie met de wagen op vakantie gaat naar Frankrijk houdt best zijn snelheidsmeter in het oog. Vanaf 1 juli verandert de maximumsnelheid op secundaire wegen van 90 naar 80 km per uur. De minimumboete bedraagt 68 euro, en de gendarmerie belooft de hele zomer streng te controleren.
  [naar artikel]
 44. Nog veel onduidelijkheid bij kmo's over nieuwe privacy-regels (30/08/2017 - VRT NWS)
  Ruim vier op de vijf kmo's zijn niet op de hoogte van de nieuwe Europese privacy-regels die in mei volgend jaar van kracht worden.  Er is nog veel onduidelijkheid over de regelgeving en Unizo hoopt dan ook dat de privacy-commissie de eerste maanden niet te streng zal zijn.
  [naar artikel]
 45. Colruyt gaat slachthuizen ook zelf controleren (18/11/2017 - VRT NWS)
  Na de verschillende onthullingen over dierenmisbruik in onder meer de slachthuizen in Tielt en Izegem, heeft Colruyt besloten om de slachthuizen waarmee wordt samengewerkt voortaan ook zelf te controleren. Dat schrijft De Standaard.  De supermarktketen wil dat de slachthuizen ook een aantal regels over dierenwelzijn in acht nemen.  
  [naar artikel]
 46. Politie gaat meer controleren en harder optreden: ‘De tijd van waarschuwen is voorbij’ (26/03/2020 - De Morgen)
  Overal in het land wordt extra politie ingezet om de lockdownmaatregelen te controleren. Vooral jongeren blijken hardleers en moeten iedere dag opnieuw weggestuurd worden van de straat. ‘De tijd van waarschuwen is voorbij, nu komen de boetes.’
  [naar artikel]
 47. Vlaanderen gaat Airbnb-verhuurders strenger controleren (04/08/2017 - De Tijd)
  10:30 Via steekproeven gaat minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) laten nagaan of aanbieders van Airbnb’s de regels volgen.
  [naar artikel]
 48. 'Ouders, gooi uw angst in de prullenbak' (28/03/2019 - De Morgen)
  Een autoritaire aanpak van streng verbieden en controleren doet het kind helemaal dichtklappen. Maar sommige ouders zijn te los als het over drank gaat.
  [naar artikel]
 49. Europa belooft sjoemelsoftware nu wel te controleren - Lukas De Vos (18/09/2016 - De Redactie)
  De autoconstructeurs kijken met spanning naar een rapport dat de Europese commissie vandaag publiceert. In dat rapport staan alarmerende cijfers over de sjoemelsoftware. De Europese instellingen beloven nu wel de uitstoot streng te controleren.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.