Brood is een bron van vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Vijf Kempense bakkers doen daar nog een schepje bovenop door hun brood te bakken met gist die natuurlijk verrijkt is met vitamine D, in de volksmond bekend als de zonneschijnvitamine. “Wij brengen de zon in je brood en gebak”, zeggen de bakkers. [naar artikel]
Vijf Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist. Het gist wordt blootgesteld aan uv-licht en wordt zo dus verrijkt met vitamine D. "We gebruiken het gist in al onze broden, pistolets, sandwiches en zelfs in onze koffiekoeken", zegt bakker Koen Dilen uit Ravels. [naar artikel]
Ons dagelijks brood bestaat uit bloem, water, gist en zout, maar sommige bakkers voegen nog broodverbeteraars toe om het brood langer houdbaar te maken én een krokantere korst te geven. “Dat gebeurt vaak met varkensvet of smout”, vertelt Eddy Van Damme van Bakkersfederatie Vlaanderen. Hoeveel bakkers gebruiken dit nog? Hoe herken je een brood met varkensvet? En hoe zit het met supermarktbrood? [naar artikel]
Waar de ene brood genadeloos schrapt uit het menu, zweert de andere bij zijn dagelijkse sneden brood. Maakt dat brood ons echt dikker, is wit brood zoveel gezonder dan bruin brood en hoe weerspiegelt dit zich in het bakkersaanbod? Bakker Toon De Klerck en diëtiste Sanne Mouha zoeken samen een antwoord op die vragen en scheiden de feiten van de fabels. “Donker brood is vaak gewoon wit brood in vermomming.” [naar artikel]
Vitamine K is dan wel minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Lage vitamine K-waarden zouden namelijk in verband staan met ernstige COVID-19-symptomen. Gelukkig is er ook goed nieuws, want vitamine K-tekorten zijn sowieso erg zeldzaam. “Een extra voedingssuplement nemen is dan ook overbodig”, zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB). [naar artikel]
Vitamine K is dan wel minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Lage vitamine K-waarden zouden namelijk in verband staan met ernstige Covid-19-symptomen. Gelukkig is er ook goed nieuws, want vitamine K-tekorten zijn sowieso erg zeldzaam. “Een extra voedingssuplement nemen is dan ook overbodig”, zegt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB). [naar artikel]
Kunnen we zonder vitamine D? Welke voedingsmiddelen zijn een vitamine D-bommetje? Is een supplement nuttig? En kan je er een overdosis van nemen? Dr. apotheker Geert Vergote beantwoordt tien vragen over vitamine D. “Het is zeer uitzonderlijk dat een te veel aan vitamine D ernstige klachten geeft, maar ga toch niet zelf experimenteren. Voedingssupplementen zijn geen snoepjes. Koop het niet eender waar en respecteer altijd wat er op de verpakking staat.” [naar artikel]
De Rode Duivels zijn geland in Rusland. Bij elk groot kampioenschap tonen de middenstanders zich telkens van hun creatiefste kant. Wij gingen gisteren de WK-gekte al eens opsnuiven bij de bakkers rond Antwerpen. Als de matchen van de Rode Duivels straks even hard om van te smullen zijn, worden we zeker wereldkampioen. [naar artikel]
Wie bakt het lekkerste brood ter wereld? Om die eer strijden aspirant-bakker Berre Ceuppens en zijn bakker-leraar Stijn Van Kerckhoven binnenkort tijdens Mondial du Pain, zeg maar het WK voor bakkers, in Nantes. Als de leerling en leraar van Kogeka Geel bij de beste zes eindigen, mogen ze volgend jaar naar de ‘best of’-wedstrijd in Peru. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.