Twee derde van de coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies, waardoor ze ook minder proeven. Bij sommigen lost het probleem zich na een paar dagen vanzelf op, anderen hebben er maanden na hun besmetting nog steeds last van. “Mijn koffie smaakte naar lauw water en mijn havermout was net karton”, zegt Lotte (25), die na acht maanden nog steeds niet ruikt en proeft zoals voor haar Covid-besmetting. Hoe komt dat corona onze geur en smaak beïnvloedt? Waarom wordt de ene wel door dit gezondheidsprobleem getroffen en de andere niet? En vooral: hoe raak je ervan af ? Neus-, keel- en oorarts Bob Lerut legt uit. [naar artikel]
Je hebt corona (gehad) en je bent je reukvermogen kwijt. Het gebeurt bij bijna de helft van alle covid-patiënten. Maar wat blijkt: het coronavirus laat het reukcentrum van de hersenen ongemoeid. En dat geeft goede hoop op een volledig herstel van reukverlies na Covid-19. [naar artikel]
Ongeveer één op de vier mensen smaakt, proeft en ruikt beter dan de rest. De zogenaamde ‘supertasters’. Sommigen van hen zijn er zelfs danig straf in, dat ze er hun werk van maakten. De schrik om corona te krijgen, zit er bij hen goed in. “Het verliezen van smaak en geur zou voor mij het einde van mijn job betekenen.” [naar artikel]
Tien procent van alle Covid-19-zieken ervaren een half jaar na hun besmetting nog steeds aanhoudend geur- en smaakverlies. Een remedie hiertegen is er niet, artsen proberen met geurtraining getroffenen toch enige houvast te bieden. De vermindering van geur en smaak treft vaker vrouwen dan mannen. [naar artikel]
Sterrenchef Marcelo Ballardin van restaurant OAK in Gent wou in deze coronacrisis zijn steentje bijdragen. Daarom ontwikkelde hij een speciaal feestmenu waardoor ook mensen die na een coronabesmetting lijden aan smaak-en reuksverlies kunnen genieten van de eindejaarsdagen. [naar artikel]
Je de volledige virtuele ervaring geven, niet enkel met zicht, maar ook met geur en smaak. Dat is wat martonderzoeksbureau Haystack nu doet. Ze [naar artikel]
Volgens verschillende Britse neus-, keel- en oorartsen kan het plotse verlies van smaak- en reukzin een symptoom zijn van het coronavirus, nog voor... [naar artikel]
Steeds grotere aantallen mensen worden door SARS-CoV-2 van hun geur- en smaakzin beroofd. ‘Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt’, getuigen patiënten. ‘Smaaksturing’ helpt om de tristesse van ‘eten dat naar plamuursel smaakt’ te verlichten. [naar artikel]
Een opmerkelijk moment in de JOE-studio deze week. Presentator Raf Van Brussel (49) wist niet wat hem overkwam toen chef Seppe Nobels, bekend van zijn restaurant Graanmarkt 13, er te gast was om een speciale kroket voor te stellen die hij heeft ontwikkeld voor de actie ‘Kroketten voor iedereen’. Voor het eerst sinds lang kon Raf Van Brussel plots weer geur en smaak ervaren, en die liet hem duidelijk niet onberoerd. [naar artikel]
Een vaak gehoorde klacht van coronapatiënten: het verlies van reuk en smaak. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten bij de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken. [naar artikel]
De Britse prins Charles (71) heeft nog steeds last van de gevolgen van corona. De man is sinds zijn besmetting in maart zijn reukzin en... [naar artikel]
“Op 12 maart 2020 kreeg ik corona, vandaag ben ik nog steeds op zoek naar de verloren puzzelstukjes van mijn reuk en smaak.” Als de dokter zelf patiënt wordt. Professor Sofie Claeys (54), kliniekhoofd neus, keel en oor aan het UZ Gent, probeert met reuktraining terug te vinden wat corona haar afnam. Zes op de tien patiënten verliezen hun reuk- of smaakzin door het virus. Tien procent van hen voor lange duur of misschien zelfs altijd. En na een jaar zoekt de wetenschap nog steeds een antwoord op die ene vraag: waarom? [naar artikel]
Raf Van Brussel (49) is zijn smaak en geur weken geleden verloren nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Tijdens zijn radioprogramma op Joe met Rani De Coninck kwamen zijn zintuigen plots terug, toch wel een emotioneel moment. [naar artikel]
Steeds meer mensen worden door Covid-19 van hun geur- en smaakzin beroofd. "Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt", getuigen patiënten. 'Smaaksturing' helpt om de ellende van "eten dat naar plamuursel smaakt" te verlichten. [naar artikel]
Neuroloog Chris Van der Linden van het AZ Sint-Lucas, bekend van de Vier-reeks Topdokters, heeft positief getest op het coronavirus. “Ik voel me goed”, zegt hij. “De enige klacht die ik had, was reukverlies.” [naar artikel]
Wie met corona besmet is geraakt, ondervond aan den lijve hoe ingrijpend reukverlies kan zijn. De invloed gaat immers veel verder dan je bord. Smaakmaker, alarmsysteem en communicatiemiddel: er zit zoveel meer in je neus dan je denkt. Dat zeggen ook reukonderzoeker Sanne Boesveldt en neus-, keel- en oogarts Anne-Sophie Vinck. Wat als je na een maand nog niks ruikt of plots geen koffie meer lust? “Het grote voordeel aan ons reukorgaan is dat het uit zenuwcellen bestaat: die kunnen getraind worden, net zoals je geheugen of je spieren.” [naar artikel]
Steeds grotere aantallen mensen worden door SARS-CoV-2 van hun geur- en smaakzin beroofd. ‘Je raakt een essentiële band met de werkelijkheid kwijt’, getuigen patiënten. ‘Smaaksturing’ helpt om de tristesse van ‘eten dat naar plamuursel smaakt’ te verlichten. [naar artikel]
De Antwerpse drinkwatermaatschappij Water-link heeft naar eigen zeggen een oplossing gevonden voor de veranderingen in geur, kleur en smaak van het drinkwater in Antwerpen en omgeving die donderdag opdoken. Door aanpassingen aan het zuiveringsproces zouden er geen reststoffen van algen meer in het water terechtkomen. Het kan wel nog tot zondag duren voor de hinder overal achter de rug is. Het water was en is wel gewoon drinkbaar, benadrukt Water-link. [naar artikel]
Bij zo’n 60% van de coronapatiënten treedt geurverlies op. Bij de meeste patiënten recupereert dat geurverlies al na een maand spontaan. “Bij 10% van de patiënten is het reukverlies blijvend. Het is daarom aangewezen om te starten met geurtraining”, zegt dokter Tine De Belder van ZNA. Studio Brussel-gezicht Linde Merckpoel doet het dagelijks.“Ik ruik voor een groot stuk terug, maar ik voel dat er nog een segment ontbreekt.” [naar artikel]
In een undercovervideo die viraal gaat zouden Pfizer-medewerkers beweren dat je beter beschermd bent tegen het coronavirus na natuurlijke besmetting dan na vaccinatie. Daar is geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor. De video zelf is gemaakt door de Amerikaanse conservatieve actiegroep Project Veritas. [naar artikel]
Een kerstdiner voor zij die hun smaak hebben verloren door COVID-19? De Gentse sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelde samen met een Nederlandse ervaringsdeskundige in geur- en smaakverlies een eindejaarsrecept voor personen die het coronavirus opliepen. Het feestelijk gerecht focust op ingrediënten en texturen die je toch nog enig culinair genot kunnen schenken als je je geur […] Het bericht Sterrenchef Marcelo Ballardin ontwikkelt kerstrecept voor coronapatiënten die smaak verloren (video) verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
Een goede naam opbouwen kan soms jaren duren, maar één grote misstap en je bent hem weer kwijt. Hoe kan je je reputatie opbouwen en – minstens even belangrijk – bewaren in moeilijke tijden? We vroegen het aan reputatiecoach Jeroen Wils. “Nog nooit werd er door sociale media en pers op zo’n volhardende manier jacht gemaakt op iemands reputatie.” [naar artikel]
Er is een oplossing voor de veranderingen in geur, kleur en smaak van het drinkwater in Antwerpen en omgeving die sinds donderdag opdoken. Maar het kan nog tot zondag duren voordat de hinder overal achter de rug is, stelt watermaatschappij Water-Link. Het was is en blijft wel gewoon drinkbaar, klinkt het. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.