Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Klimaatverandering in Antarctica versnelt wereldwijde opwarming door micro-algen op zeebodem, blijkt uit onderzoek UGent

31/01/2021 - 11:09
"Mariene biologen van UGent hebben ontdekt hoe smeltende gletsjers op Antarctica de CO?-concentratie in de atmosfeer kunnen verhogen: micro-algen op de zeebodem kunnen bedolven raken door sedimentpartikels, waardoor ze minder productief worden en minder CO? (koolstofdioxide) uit het water halen."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Klimaatverandering in Antarctica versnelt wereldwijde opwarming door micro-algen op zeebodem, blijkt uit onderzoek UGent (31/01/2021 - VRT NWS)

Mariene biologen van UGent hebben ontdekt hoe smeltende gletsjers op Antarctica de CO?-concentratie in de atmosfeer kunnen verhogen: micro-algen op de zeebodem kunnen bedolven raken door sedimentpartikels, waardoor ze minder productief worden en minder CO? (koolstofdioxide) uit het water halen. [naar artikel]


2. Geurhinder in kraantjeswater door gezonken schip met meststoffen: “In 30 jaar nooit zo’n massa microalgen vastgesteld” (03/01/2019 - Gazet van Antwerpen)

Door een te hoog aantal microalgen ruikt en smaakt het kraantjeswater de afgelopen dagen vreemd. Het probleem is gekend bij Water-link en wordt aangepakt. “Er is geen gevaar voor de volksgezondheid”, benadrukt Franky Cosaert, CEO van Water-link. [naar artikel]


3. Wat ligt er in de toekomst op ons bord? Van ontbijtrepen met kikkererwten tot microalgen-pesto (31/08/2021 - Knack)

We serveren je de lekkerste nieuwigheden en trends. Deze week: een inkijk in hoe jongeren eten, en wij dus misschien over een paar jaar ook. [naar artikel]


4. Eten we binnenkort microalgen? Studenten Thomas More Hogeschool: "Kan een duurzaam alternatief zijn voor vlees" (04/01/2022 - VRT NWS)

Enkele studenten voedings- en dieetleer van de Thomas More Hogeschool in Geel onderzoeken hoe we microalgen meer kunnen verwerken in ons eten. De studenten testen hoe de microscopisch kleine cellen smaken en hoe je ermee kan koken. "Ze hebben een hoge voedingswaarde, kunnen duurzaam gekweekt worden en kunnen zo ook een alternatief zijn voor vlees", zegt studente Marie Tampère. [naar artikel]


5. Microalgen als voedsel van de toekomst: "Gezond, nu aan de slag met vormen, kleuren en smaken" (31/03/2024 - VRT NWS)

Microalgen bieden heel wat opties om een belangrijke rol te gaan spelen in onze voeding van de toekomst. Met de voetafdruk en de voedingswaarde zit het alvast goed, nu komt het erop aan ze voldoende aantrekkelijk te maken voor consumptie en te experimenteren met smaken. Het onderzoek loopt volop: "Het is zoals pottenbakken, je kan zelf aan de vormgeving werken." [naar artikel]


6. Eerste hittegolf op Antarctica: “Niet door opwarming van aarde” (01/04/2020 - Gazet van Antwerpen)

Antarctica heeft voor het eerst te maken gekregen met een hittegolf. Wetenschappers konden er een maximumtemperatuur van 9,2 graden Celsius meten. Echt warm lijkt het niet, maar op de meest zuidelijke plek ter wereld is dat uitzonderlijk. En voor één keer zit de opwarming van de aarde er voor niets tussen. [naar artikel]


7. Belgische wetenschappers onderzoeken klimaatverandering voor kust van Antarctica (10/04/2017 - Het Laatste Nieuws)

Vanuit Nieuw-Zeeland zijn zes wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Universiteit van Luik (ULg) vandaag op missie [naar artikel]


8. IJskappen op Groenland en Antarctica smelten tot zes keer sneller door klimaatverandering (12/03/2020 - Het Laatste Nieuws)

Het ijs op Groenland en Antarctica smelt zes keer zo snel in vergelijking met 1990. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Ice Sheet Mass Balance... [naar artikel]


9. “Zee-ijs op Antarctica kleurt groen door klimaatverandering” (20/05/2020 - Het Laatste Nieuws)

Op Antarctica kleuren grote stukken zee-ijs groen, zo staat in een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications te... [naar artikel]


10. Nog nooit stond zee-ijs zo laag op Antarctica in bijna halve eeuw: “Zuidpool niet langer ongevoelig voor klimaatverandering” (19/09/2023 - Het Laatste Nieuws)

Nog nooit is er zo weinig zee-ijs gemeten op de zuidpool op dit tijdstip van het jaar sinds het begin van de satellietmetingen. Momenteel bedraagt de omvang van het zee-ijs slechts 17 miljoen km² zee-ijs. Dat is maar liefst ruim 1 miljoen km² minder dan het vorige laagterecord uit 1986. “Deze zorgwekkende situatie lijkt een nieuw keerpunt voor een gebied dat lange tijd ongevoelig leek voor de opwarming van de aarde,” waarschuwt Lander Van Tricht, glacioloog aan de VUB. Hij legt uit hoe slecht het gesteld is met het zee-ijs, of dit ligt aan klimaatverandering of natuurlijke schommelingen, en of er gevolgen zijn voor ons. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!