Dierenrechtenorganisatie GAIA is boos omdat in de populaire Eén-serie ‘Thuis’ gisterenavond foie gras werd gepromoot. “Thuis draagt, onder meer door zijn hoge kijkcijfers, een zware maatschappelijke verantwoordelijkheid”, vindt directeur Ann De Greef. “Dat de makers foie gras, een product geproduceerd op basis van dierenmishandeling, promoten, is dan ook een echte schande”, klinkt het nog. [naar artikel]
“Onbegrijpelijk en schandelijk.” Het boze persbericht van GAIA nadat in ‘Thuis’ foie gras aan bod kwam, windt er geen doekjes om. Moeten Vlaamse soapmakers zich bij elke verhaallijn afvragen of ze niemand tegen de schenen schoppen? Bij ‘Thuis’ vinden ze alvast van niet: “Wij zijn verhalenvertellers, het is niet aan ons om ’n mening te hebben over foie gras.” Ann De Greef van GAIA kijkt daar echter anders tegenaan, zelfs na een verzoeningsgesprek: “Ik had de indruk dat het hen niet interesseerde.” [naar artikel]
Het ziet eruit als foie gras, smaakt naar foie gras en smelt net zo goed op de tong als foie gras. Twee chefs proeven de ‘foie royale’ van de... [naar artikel]
Dit jaar liggen er voor het eerst meer dan 300.000 doosjes ‘Faux Gras de Gaia’ in de winkelrekken, een mijlpaal. Dit seizoen staat de teller op bijna 355.000 doosjes, tegenover 210.000 vorig jaar. De groei met zo’n 60 procent is de sterkste ooit sinds Gaia startte met zijn diervriendelijke alternatief voor foie gras. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie donderdag in een persmededeling. [naar artikel]
Dit jaar liggen er voor het eerst meer dan 300.000 doosjes “Faux Gras de Gaia” in de winkelrekken, een mijlpaal. Dit seizoen staat de teller op bijna 355.000 doosjes, tegenover 210.000 vorig jaar. Deze groei met zo’n 60 procent is de sterkste ooit sinds Gaia startte met zijn diervriendelijke alternatief voor foie gras. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie donderdag in een persmededeling. [naar artikel]
Dierenrechtenorganisatie Gaia spoort Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts en zijn Brusselse collega Bernard Clerfayt aan om een verbod af te vaardigen voor de verkoop van foie gras die via dwangvoederen is bekomen. Beide regio's hebben al een verbod op dwangvoederen ingevoerd, maar dergelijke foie gras uit Wallonië kan er wel nog worden verkocht. Daar wil Gaia nu dus ook paal en perk aan stellen. [naar artikel]
Een Parijse start-up pakt uit met foie gras die in een labo is gekweekt, op basis van cellen van een bevrucht eendenei. In Vlaanderen is het ten laatste op 1 december 2023 afgelopen met het dwangvoederen voor foie gras. De Bekegemse Foie Gras is de laatste Vlaamse producent van Foie Gras, maar overschakelen op labo-foie gras ziet zaakvoerder Filip Callemeyn niet direct zitten. [naar artikel]
Dat de productie van foie gras allesbehalve ethisch is, hoeven we je niet uit te leggen. Voor de liefhebbers van de delicatesse die willen genieten zonder schuldgevoel is er nu Faux Gras® de GAIA. Het diervriendelijke alternatief werd in november 2021 bekroond met de internationale award voor ‘Best Meat Alternative’. Wie graag wil proeven, leest best verder: NINA mag tien aperitiefmanden ter waarde van zeventig euro weggeven van GAIA. [naar artikel]
De Europese Federatie van foie grasproducenten (Euro Foie Gras) is niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om vanaf 1 december 2023 dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden. De producenten reageren “geshockeerd” en spreken van een “demagogische beslissing”. [naar artikel]
Zo’n 190 eenden stierven dit weekend bij een actie van Animal Resistance bij foie gras-bedrijf Callemeyn. Door de stress veroorzaakt door de actievoerders, zegt de eigenaar, die nu klacht indient. ‘Wij zouden het risico niet hebben genomen’, zegt Michel Vandenbosch (Gaia). [naar artikel]
Faux Gras de GAIA viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Dierenrechtenorganisatie GAIA bracht in 2008 het diervriendelijke alternatief voor foie... [naar artikel]
Hoort foie gras eigenlijk nog in de gastronomische keuken? Die vraag stelt zich met Kerstmis in aantocht en zeker nu Bekegemse foie gras, het laatste bedrijf in Vlaanderen dat nog eenden vetmest voor foie gras, zal sluiten. In de podcast "Het kwartier" stelden we de vraag aan twee chefs: Erik Denayer van Hof Ter Imde en Seppe Nobels van Academie Instroom. [naar artikel]
De Franse dierenrechtenorganisatie L214 maakte undercoverbeelden van eenden die onder dwang gevoederd worden in Frankrijk. De dieren worden gebruikt voor de productie van foie gras voor verschillende merken. De omstandigheden waarin de dieren moeten leven, zijn schokkend. Zo worden ze tegen een rooster geplet om het voederen te vergemakkelijken. In Vlaanderen stopt de productie van foie gras op 1 januari, maar toch wordt de omstreden delicatesse nog ingevoerd om te verkopen. GAIA dringt er bij Colruyt op aan om de samenwerking met het Franse bedrijf onmiddellijk stop te zetten. Bekijk de beelden in bovenstaande reportage. [naar artikel]
Zo’n 190 eenden stierven dit weekend bij een actie van Animal Resistance bij foie gras-bedrijf Callemeyn. Door de stress veroorzaakt door de actievoerders, zegt de eigenaar, die nu klacht indient. ‘Wij zouden het risico niet hebben genomen’, zegt Michel Vandenbosch (Gaia). [naar artikel]
De eindejaarsfeesten staan voor de deur, en naar goede gewoonte barst de discussie over foie gras weer los. Producenten en dierenactivisten voeren een ware propagandaoorlog rond de delicatesse. Hoe gaat het er werkelijk aan toe in de Landes-streek, waar de bulk van de Franse foie gras vandaan komt? [naar artikel]
De Franse producenten van foie gras hebben vorig jaar 21 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. In Vlaanderen geldt een dwangvoederverbod, dus ligt de Franse foie gras ook bij ons in de winkelrekken. Want de vraag naar de delicatesse blijft groot. [naar artikel]
De Europese Federatie van foie grasproducenten (Euro Foie Gras) is niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben... [naar artikel]
Dierenrechtenactivisten van Animal Resistance voerden zaterdag actie tegen een foie gras-producent in Bekegem, in West-Vlaanderen. Enkele tientallen mensen hadden zich vastgeketend aan de kooien van de eenden. Ze protesteerden tegen de 'onaanvaardbare praktijken bij de laatste Vlaamse producent van foie gras'. [naar artikel]
In de Franse restaurants zal het dit jaar wellicht moeilijker worden om op de menu’s foie gras terug te vinden. Er is immers sprake van een belangrijke terugval in de aanvoer van het product. Het probleem moet worden toegeschreven aan de uitbraak van de vogelgriep, die de producenten van foie gras zwaar heeft geraakt. Sommigen […] [naar artikel]
Al dertig jaar strijdt dierenrechtenorganisatie GAIA tegen onrecht en voor het welzijn van dieren. Daarbij verzamelde het decennialang miljoenen aan schenkingen en legaten. Maar dat GAIA wereldwijd de plantaardige eendenlever ‘Faux Gras’ op de markt brengt, steekt de vleesindustrie de ogen uit. Zeker nu de kerstspotjes tegen foie gras weer de huiskamer binnendringen. Gevolg: een hevig juridisch gevecht over een aperitiefhapje. [naar artikel]
In Antwerpen voert de dierenrechtenorganisatie Animal Resistance actie tegen de verkoop van foie gras, da's leverpastei van eenden of ganzen. Een 15-tal activisten heeft zich aan elkaar vastgeketend in een supermarkt op de Groenplaats. Ze klagen aan dat dieren mishandeld worden bij de porductie van foie gras. Gisteren voerde dezelfde organistaie al actie bij een eendenkwekerij in West-Vlaanderen. [naar artikel]
De Kinowaburger van producent ‘La vie est belle’ is verkozen tot het favoriete veggie bioproduct van de Vlaamse consument. De vleesvervangende hamburger op basis van quinoa haalde het voor Faux Gras, het diervriendelijke en plantaardige alternatief voor foie gras van GAIA. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.