Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Het Laatste Nieuws

Hoe test je of garnalen vers zijn? En waar kan je ze het lekkerst eten? Culinair journaliste laat je kennis maken met het grijze goud van Oostende

03/08/2021 - 11:30
"Terwijl jij misschien het liefst je garnaal rauw en van kop tot staart verslindt, zijn je kinderen verzot op smeuïge garnaalkroketten. Maar waar komen deze garnalen eigenlijk vandaan? Culinair journaliste Femke Vandevelde neemt je mee aan boord bij enkele garnaalvissers. “Garnalenpellers pellen gemiddeld 1 kilo op 45 minuten tijd, waarvan ze ongeveer 330 gram gepeld garnalenvlees overhouden.” Ze verklapt ook de 7 beste Oostendse adresjes voor grijze garnalen en deelt enkele handige weetjes: hoe test je of een garnaal vers is? Of hoe kan je ze zelf vangen? En als kers op de taart tipt topchef Kobe Desramaults zijn favoriete garnalenrecept: tatjespap met Oostendse garnalen."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Hoe test je of garnalen vers zijn? En waar kan je ze het lekkerst eten? Culinair journaliste laat je kennis maken met het grijze goud van Oostende (03/08/2021 - Het Laatste Nieuws)

Terwijl jij misschien het liefst je garnaal rauw en van kop tot staart verslindt, zijn je kinderen verzot op smeuïge garnaalkroketten. Maar waar komen deze garnalen eigenlijk vandaan? Culinair journaliste Femke Vandevelde neemt je mee aan boord bij enkele garnaalvissers. “Garnalenpellers pellen gemiddeld 1 kilo op 45 minuten tijd, waarvan ze ongeveer 330 gram gepeld garnalenvlees overhouden.” Ze verklapt ook de 7 beste Oostendse adresjes voor grijze garnalen en deelt enkele handige weetjes: hoe test je of een garnaal vers is? Of hoe kan je ze zelf vangen? En als kers op de taart tipt topchef Kobe Desramaults zijn favoriete garnalenrecept: tatjespap met Oostendse garnalen. [naar artikel]


2. Hoe maak je garnalen zelf het lekkerst klaar? En hoe herken je een slechte garnaal? Sterrenchef tipt: “Bewaar ze nooit langer dan 2 dagen” (28/09/2022 - Het Laatste Nieuws)

De grijze garnaal werd eind augustus verkozen tot Vis van het Jaar 2022, en de vis is nog tot eind december op zijn best. Het populairste gerecht ermee is zonder twijfel de tomaat-garnaal. Maar hoe weet je of garnalen van goede kwaliteit zijn wanneer je ze zelf koopt om klaar te maken? Moet je ze zelf pellen? En hoe bewaar je ze het langst? We vroegen het aan sterrenchef Frédéric Chabert van zeevruchtenrestaurant Dôme sur Mer in Antwerpen. “Goedkoper is niet altijd beter.” [naar artikel]


3. Waarom blijven garnalen uit de supermarkt langer goed dan verse garnalen? (24/08/2023 - Het Laatste Nieuws)

Grijze garnalen staan erom bekend de lekkerste te zijn. Voor wie snel een tomaat-garnaal of garnaalcocktail wil maken, zijn de gepelde garnalen uit de supermarkt natuurlijk de snelste en makkelijkste oplossing. Verse, ongepelde garnalen vragen meer werk en bovendien je kan ze hoogstens twee dagen bewaren. Hoe komt het dan dat garnalen uit de supermarkt langer goed blijven? Voedingsmicrobioloog Geertrui Vlaemynck legt het uit. [naar artikel]


4. Chef haalt grijze garnalen van de kaart en promoot gerecht met wijting: “Want dat is de vis die onze garnalen opeet” (02/03/2024 - Gazet van Antwerpen)

Chef Stijn Rotthier van brasserie Fortuin uit Kontich werkt normaal heel graag met grijze noordzeegarnalen, maar door de huidige schaarste besliste hij de lekkernij van de kaart te halen en te vervangen door gerechten met wijting. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap. [naar artikel]


5. Ottolenghi's nieuwe kookboek bevat lijst aan ‘onvindbare' ingrediënten: culinair journaliste ging na waar je ze kan kopen (25/09/2020 - Het Laatste Nieuws)

Sumak, za’atar en tahin zijn dankzij de immense populariteit van Yotam Ottolenghi en zijn kookboeken inmiddels al te vinden in de meeste... [naar artikel]


6. “Zo gaart je eten tot 50 procent sneller”: culinair journaliste geeft tips om alles uit je stoomoven te halen (26/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Van een uitgeruste stoomoven in een net gerenoveerde keuken tot een stoommandje of een elektrische stoommachine: iedereen heeft wel iéts in huis waarmee hij ingrediënten zoals vlees, vis en groenten klaarstoomt. Maar wat zijn de voordelen van stomen? En wat maak je best op deze manier klaar? Onze culinair journaliste gidst jou door de stoomoven én deelt enkele snelle recepten: “Vis en kipfilet blijven zo veel sappiger en drogen minder snel uit.” [naar artikel]


7. “Een keukenmachine kan van jou een thuiskok maken die nooit meer iets laat mislukken”: culinair journaliste zoekt uit of een keukenmachine de investering waard is (03/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Geen zin meer in kramp in de arm omdat je een eiwit moet opkloppen of omdat je een berg groenten moet snijden? Dan is een keukenrobot waarschijnlijk jouw heilige graal: hij zou alles kunnen, van deeg kneden tot rijst koken, en doet het in jouw plaats. Omdat het prijskaartje aan de hoge kant is, zoekt onze culinair journaliste voor jou uit of het de investering waard is, welke alternatieven er zijn en wat je allemaal écht kunt met zo’n keukenrobot. “In plaats van verschillende keukentools te gebruiken om soep te koken, doe je ze allemaal met deze machine.” [naar artikel]


8. Van een magische oase tot een tropische jungle: culinair journaliste tipt de 10 mooiste eetadresjes in ons land (en het is er nog lekker ook) (24/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Hoewel de smaak en de kwaliteit van het eten in een restaurant altijd voorop staan, wil het oog soms ook wat. Van een tropische jungle als decor en een panoramisch uitzicht over de Kempen tot een volledig roze interieur en gedurfde spiegelwanden: onze culinair journaliste Femke Vandevelde tipt 10 restaurants met een prachtig, Instagrammable interieur én lekker eten om van te smullen. Camera? Shot? Action! [naar artikel]


9. Wat zijn de ‘eetiquette' in andere landen? Culinair journaliste tipt: “Als het restaurant een puinhoop is, betekent dit hier dat het een succesvolle zaak is” (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Of je nu in Barcelona of Brugge rondstruint: je ziet overal dezelfde foodketens en iedereen haalt sushi af of waagt zichzelf aan een receptje van Ottolenghi. De wereld lijkt één groot dorp, waar dezelfde (eet)gewoontes gelden. Maar niets is minder waar: elke land houdt er zijn eigen ‘eetiquette’ op na. Onze culinair journaliste zet op een rijtje waarom je beter niét je duim opsteekt naar de chef in Iran en andere belangrijke eetgewoontes waar je graag van op de hoogte bent. [naar artikel]


10. Wat is de ‘eetiquette’ in andere landen? Culinair journaliste tipt: “Als het restaurant een puinhoop is, betekent dit hier dat het een succesvolle zaak is” (27/07/2022 - Het Laatste Nieuws)

Of je nu in Barcelona of Brugge rondstruint: je ziet overal dezelfde foodketens en iedereen haalt sushi af of waagt zichzelf aan een receptje van Ottolenghi. De wereld lijkt één groot dorp, waar dezelfde (eet)gewoontes gelden. Maar niets is minder waar: elke land houdt er zijn eigen ‘eetiquette’ op na. Onze culinair journaliste zet op een rijtje waarom je beter niét je duim opsteekt naar de chef in Iran en andere belangrijke eetgewoontes waar je graag van op de hoogte bent. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!