Terwijl jij misschien het liefst je garnaal rauw en van kop tot staart verslindt, zijn je kinderen verzot op smeuïge garnaalkroketten. Maar waar komen deze garnalen eigenlijk vandaan? Culinair journaliste Femke Vandevelde neemt je mee aan boord bij enkele garnaalvissers. “Garnalenpellers pellen gemiddeld 1 kilo op 45 minuten tijd, waarvan ze ongeveer 330 gram gepeld garnalenvlees overhouden.” Ze verklapt ook de 7 beste Oostendse adresjes voor grijze garnalen en deelt enkele handige weetjes: hoe test je of een garnaal vers is? Of hoe kan je ze zelf vangen? En als kers op de taart tipt topchef Kobe Desramaults zijn favoriete garnalenrecept: tatjespap met Oostendse garnalen. [naar artikel]
De grijze garnaal werd eind augustus verkozen tot Vis van het Jaar 2022, en de vis is nog tot eind december op zijn best. Het populairste gerecht ermee is zonder twijfel de tomaat-garnaal. Maar hoe weet je of garnalen van goede kwaliteit zijn wanneer je ze zelf koopt om klaar te maken? Moet je ze zelf pellen? En hoe bewaar je ze het langst? We vroegen het aan sterrenchef Frédéric Chabert van zeevruchtenrestaurant Dôme sur Mer in Antwerpen. “Goedkoper is niet altijd beter.” [naar artikel]
Grijze garnalen staan erom bekend de lekkerste te zijn. Voor wie snel een tomaat-garnaal of garnaalcocktail wil maken, zijn de gepelde garnalen uit de supermarkt natuurlijk de snelste en makkelijkste oplossing. Verse, ongepelde garnalen vragen meer werk en bovendien je kan ze hoogstens twee dagen bewaren. Hoe komt het dan dat garnalen uit de supermarkt langer goed blijven? Voedingsmicrobioloog Geertrui Vlaemynck legt het uit. [naar artikel]
Chef Stijn Rotthier van brasserie Fortuin uit Kontich werkt normaal heel graag met grijze noordzeegarnalen, maar door de huidige schaarste besliste hij de lekkernij van de kaart te halen en te vervangen door gerechten met wijting. Daarmee slaat hij twee vliegen in één klap. [naar artikel]
Sumak, za’atar en tahin zijn dankzij de immense populariteit van Yotam Ottolenghi en zijn kookboeken inmiddels al te vinden in de meeste... [naar artikel]
Van een uitgeruste stoomoven in een net gerenoveerde keuken tot een stoommandje of een elektrische stoommachine: iedereen heeft wel iéts in huis waarmee hij ingrediënten zoals vlees, vis en groenten klaarstoomt. Maar wat zijn de voordelen van stomen? En wat maak je best op deze manier klaar? Onze culinair journaliste gidst jou door de stoomoven én deelt enkele snelle recepten: “Vis en kipfilet blijven zo veel sappiger en drogen minder snel uit.” [naar artikel]
Geen zin meer in kramp in de arm omdat je een eiwit moet opkloppen of omdat je een berg groenten moet snijden? Dan is een keukenrobot waarschijnlijk jouw heilige graal: hij zou alles kunnen, van deeg kneden tot rijst koken, en doet het in jouw plaats. Omdat het prijskaartje aan de hoge kant is, zoekt onze culinair journaliste voor jou uit of het de investering waard is, welke alternatieven er zijn en wat je allemaal écht kunt met zo’n keukenrobot. “In plaats van verschillende keukentools te gebruiken om soep te koken, doe je ze allemaal met deze machine.” [naar artikel]
Hoewel de smaak en de kwaliteit van het eten in een restaurant altijd voorop staan, wil het oog soms ook wat. Van een tropische jungle als decor en een panoramisch uitzicht over de Kempen tot een volledig roze interieur en gedurfde spiegelwanden: onze culinair journaliste Femke Vandevelde tipt 10 restaurants met een prachtig, Instagrammable interieur én lekker eten om van te smullen. Camera? Shot? Action! [naar artikel]
Of je nu in Barcelona of Brugge rondstruint: je ziet overal dezelfde foodketens en iedereen haalt sushi af of waagt zichzelf aan een receptje van Ottolenghi. De wereld lijkt één groot dorp, waar dezelfde (eet)gewoontes gelden. Maar niets is minder waar: elke land houdt er zijn eigen ‘eetiquette’ op na. Onze culinair journaliste zet op een rijtje waarom je beter niét je duim opsteekt naar de chef in Iran en andere belangrijke eetgewoontes waar je graag van op de hoogte bent. [naar artikel]
Of je nu in Barcelona of Brugge rondstruint: je ziet overal dezelfde foodketens en iedereen haalt sushi af of waagt zichzelf aan een receptje van Ottolenghi. De wereld lijkt één groot dorp, waar dezelfde (eet)gewoontes gelden. Maar niets is minder waar: elke land houdt er zijn eigen ‘eetiquette’ op na. Onze culinair journaliste zet op een rijtje waarom je beter niét je duim opsteekt naar de chef in Iran en andere belangrijke eetgewoontes waar je graag van op de hoogte bent. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.