De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen hebben niet alleen gevolgen voor uw energiefactuur. Ook uw slaatje zal er volgend jaar anders uitzien. Telers van tomaten, aardbeien en komkommers zitten met de handen in het haar. [naar artikel]
Vroeger was alles beter: een uitspraak die je grootmoeder sowieso regelmatig aanhaalt. Geldt dat voor álles, ook voor wat we eten? “Groenten en fruit evolueren mee met de tijd doordat er voortdurend nieuwe rassen worden gekweekt", klinkt het bij professor Bart Nicolaï van KU Leuven. Als gevolg van die veranderingen hoor je regelmatig dat groenten en fruit vandaag minder vitaminen en mineralen zouden bevatten dan pakweg 50 jaar geleden, maar krijgen we écht minder voedingsstoffen binnen dan vroeger? [naar artikel]
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” [naar artikel]
De inflatie is deze maand heel lichtjes gedaald van 2,28% naar 2,16%. Dat was vooral een gevolg van prijsdalingen voor motorbrandstoffen en zuivelproducten. Een aantal dagdagelijkse producten zijn daarentegen fors duurder geworden. [naar artikel]
Bijna alle producten zijn goedkoper te vinden in onze buurlanden. Alleen fruit en groenten blijken niet duurder te zijn. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, die De Standaard kon inkijken. [naar artikel]
Er waren in september – in vergelijking met augustus - voornamelijk hogere prijzen voor fruit, groenten, huisbrandolie, motorbrandstoffen en buitenlandse reizen. Werden goedkoper: vliegtuigtickets, hotelkamers, brood en granen, suiker, chocolade, confituur en vakantiedorpen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. In vergelijking met september vorig jaar werden vooral LPG, diesel en andere brandstoffen (fors) duurder. [naar artikel]
20:09 Het wordt moeilijker om vijgen, citroenen, peul- en passievruchten naar België te krijgen. Daarom worden heel wat vruchten waarschijnlijk duurder. Druiven vinden wordt over een maand haast onmogelijk. [naar artikel]
Verse groenten plus 16 procent, fruit plus 8 procent, vlees plus 3 procent. Eten is, volgens recente cijfers van het Prijzenobservatorium en van Statbel, in het tweede kwartaal van dit jaar duurder geworden. Maar dat is niet alleen de schuld van corona. [naar artikel]
Je merkte het misschien al in je portemonnee. Uit onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat verse voeding zoals groenten, fruit en varkensvlees de voorbije maanden een pak duurder is geworden. Een gevaarlijke ontwikkeling, want maken we van gezond eten en leven zo niet een luxeproduct? Net nu blijkt dat overgewicht in grote mate bepaalt hoe vatbaar je bent voor corona. “Zeker bij de meest kwetsbare groepen is de prijsgevoeligheid hoog”, zeggen experts. “De gezondheidskloof wordt zo alleen maar groter.” [naar artikel]
De federale regering haalt de komende twee jaar 275 miljoen euro extra uit accijnzen op tabak en vapers. Tegelijk belooft Vivaldi ook een echte ‘gezondheidsshift’, al is dat nog niet concreet. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.