Een fris en goed getapt pintje van ’t vat, daarvoor moeten we nog heel even geduld oefenen. Gelukkig kunnen we in afwachting met onze bubbel genieten van een sixpack pils. Velen zijn ervan overtuigd dat ‘hun merk’ de beste pils is. Maar welke smaakt nu écht het lekkerst? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem deed de test en proefde blind de meest populaire pilsen van brouwerijen. En ze merkte toch duidelijke verschillen. [naar artikel]
Een goed, dorstlessend pintje smaakt bij iedereen, maar de laatste jaren geraakte de verkoop een beetje in verval. Dat tij begint weer te keren en zowel supermarkten als brouwers zien het aandeel van de pils opnieuw stijgen. Tijd om de goedkoopste pintjes uit de supermarkt eens onder de loep te nemen. Biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft 9 soorten pintjes uit 7 supermarkten. Welke is je geld waard? En welke kan niet verder af staan van wat een échte pint moet zijn? [naar artikel]
Ook in het Oosten van Vlaanderen kan je heel wat smakelijke streekbieren drinken, dat ondervond onze biersommelier Sofie Vanrafelghem. Ze trok naar de provincie Limburg om er de beste bieren te selecteren. Hoe smaakt een Hugo American Ipa met kokos -en gembersmaak? En welke pils bestel je best in een Limburgs café? Deze tien lokale bieren zijn je geld waard. [naar artikel]
Warm weer: dat betekent dat het tijd is voor pintjes om mee af te koelen. Velen zijn ervan overtuigd dat ‘hun merk’ de beste pils is, maar welke smaakt het lekkerst zonder zichtbaar etiket? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem deed een blinde smaaktest van de 10 meest populaire bieren. “Als je echt stilstaat bij de smaak van dit bier stelt die teleur.” [naar artikel]
Op koude winteravonden, wanneer het vroeg donker wordt, is niets zo gezellig als nippen van een krachtig en karaktervol donker bier. “Je moet daar langzaam van genieten en ze niet te snel opdrinken”, licht biersommelier Sofie Vanrafelghem toe. Welke Belgische donkere bieren zijn het lekkerst? Ze proeft er 10. “Dit bier bevat de ideale balans tussen alle smaken. Op geen enkel moment ervaar je een te zoet of te zwaar bier.” [naar artikel]
Een goed, dorstlessend pintje smaakt bij iedereen, maar de laatste jaren geraakte de verkoop een beetje in verval. Dat tij begint weer te keren en zowel supermarkten als brouwers zien het aandeel van de pils opnieuw stijgen. Tijd om de goedkoopste pintjes uit de supermarkt eens onder de loep te nemen. Biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft 9 soorten pintjes uit 7 supermarkten. Welke is je geld waard? En welke kan niet verder af staan van wat een échte pint moet zijn? [naar artikel]
Sinds de tweede generatie alcoholvrije bieren op de markt kwamen, zijn ze plots overal. “En er zitten er ook heel wat lékkere tussen”, vindt onze HLN_biersommelier Sofie Vanrafelghem. Maar welke alcoholvrije bieren uit dat grote aanbod zijn je geld waard? Ze proeft blind negen alcoholvrije pilsen en vijftien speciaalbieren die je tegenkomt in de supermarkt. Ze buist er zeven, maar is ook aangenaam verrast. “Dit is geen waardig alternatief voor het niet-alcoholvrije broertje.” [naar artikel]
Sinds de komst van het brutbier is het ‘bier in champagnestijl’ blijven evolueren. Het gamma gaat van bieren gebrouwen met druiven over bieren die hergisten op fles tot blends van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien. “Gebotteld in een champagnefles wordt brutbier ook gedeeltelijk op dezelfde manier geproduceerd.” [naar artikel]
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zolang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” [naar artikel]
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zolang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” [naar artikel]
Sinds de tweede generatie alcoholvrije bieren op de markt kwamen, zijn ze plots overal. “En er zitten er ook heel wat lékkere tussen”, vindt onze HLN_biersommelier Sofie Vanrafelghem. Maar welke alcoholvrije bieren uit dat grote aanbod zijn je geld waard? Ze proeft blind negen alcoholvrije pilsen en vijftien speciaalbieren die je tegenkomt in de supermarkt. Ze buist er zeven, maar is ook aangenaam verrast. “Dit is geen waardig alternatief voor het niet-alcoholvrije broertje.” [naar artikel]
Wel zin in een zonnig terrasje deze week, maar niet in de bijbehorende kater van al die alcohol? Dan is het grote aanbod aan laag alcoholische bieren of ‘session bieren’ een even verfrissende en dorstlessende oplossing. Het alcoholpercentage ervan ligt een tikkeltje lager dan de 5,2 % van een gewoon pintje én dat type bier smaakt niet naar limonade. Onze biersommelier test er 10 uit. “Dit is een ontzettend geslaagd bier.” [naar artikel]
Alcoholvrij bier stond jarenlang gelijk aan ‘waterig, ‘flets’ en ‘smaakloos’. Gelukkig bracht de tweede generatie alcoholvrije bieren daar veel verandering in. Met welke versies kan je tijdens Tournée Minérale toch nog van een pintje genieten? Biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er 9 en legt uit hoe ze gemaakt worden. “Dit bier steekt er echt met kop en schouders bovenuit.” [naar artikel]
Alcoholvrij bier stond jarenlang gelijk aan ‘waterig, ‘flets’ en ‘smaakloos’. Gelukkig bracht de tweede generatie alcoholvrije bieren daar veel verandering in. Met welke versies kan je tijdens Tournée Minérale toch nog van een pintje genieten? Biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er 10 en legt uit hoe ze gemaakt worden. “Dit bier steekt er echt met kop en schouders bovenuit.” [naar artikel]
Wel zin in een zonnig terrasje deze week, maar niet in de bijbehorende kater van al die alcohol? Dan is het grote aanbod aan laag alcoholische bieren of ‘session bieren’ een even verfrissende en dorstlessende oplossing. Het alcoholpercentage ervan ligt een tikkeltje lager dan de 5,2 % van een gewoon pintje én dat type bier smaakt niet meer naar limonade zoals vroeger. Onze biersommelier test er 10 uit. “Dit is een ontzettend geslaagd bier.” [naar artikel]
Als jouw vader, moeder, nonkel of tante een grote bierliefhebber is, dan is een geschenkmand vol bier een perfect kerst- of nieuwjaarscadeau. Maar hoe stel je zo’n pakket voor een kenner samen? Of hoe kies je in de winkel het juiste bierpakket? Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem deelt 6 zaken om op te letten én 10 bieren die elke bierdrinker graag in zijn cadeau terugvindt. “Geslaagde biermand bevat een breed gamma aan diverse aroma’s.” [naar artikel]
In plaats van cava of champagne zou je dit jaar aan de feesttafel ook brut bier – zeg maar ‘bier in champagnestijl’ – kunnen serveren. De keuze is enorm, van bieren gebrouwen met druiven en bieren die hergisten op fles, tot een blend van wijn en bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft er tien en velt haar oordeel. “Blenden is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar dit bier is erin geslaagd om het evenwicht tussen wijn en bier te behouden.” [naar artikel]
Grote babyborrel bij Cara! Het befaamde budgetbier van warenhuisketen Colruyt kreeg er ineens twee zusjes tegelijk bij: Cara Blond en Cara Rouge. Even spotgoedkoop als Cara Pils, maar pakken krachtiger in alcoholgehalte. Onze vaste biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft alvast voor: “Vooral de Cara Blond is het best mogelijke bier dat je aan deze bodemprijs kan verwachten. Maar verwacht ook dan zeker geen Westmalle Tripel.” [naar artikel]
Deze zomer zal biersommelier Sofie Vanrafelghem ons kennis laten maken met de Vlaamse bierwereld: welke bieren worden achter jouw hoek gebrouwen? Begin augustus presenteert ze voor elke Vlaamse provincie de tien beste lokale bieren en geeft ze ze een score op tien. Zo weet je welk kwalitatief biertje je in huis moet halen deze zomer. [naar artikel]
Nadat internetfenomeen Average Rob vorig jaar zijn eigen pils ‘Tout Bien’ lanceerde, komt hij dit jaar met een rouge bier. “We noemen het ‘the elixir’ of love”, vertelt Rob. Zo knipoogt hij naar de rode kleur van het bier én naar het bewust gekozen alcoholpercentage van 6,9%. Maar word je ook écht verliefd op de smaak? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft en oordeelt. [naar artikel]
Dat er een biertje bestaat voor iedereen in het brede biergamma, is een feit. Van zware tot lichte bieren en van fruitige tot eerder bittere smaken. Wat dacht je voor een keertje van een nitrobier, een variant met stikstof? Nitrobieren maken hun opmars en ook steeds meer Belgische brouwerijen storten zich op de productie ervan. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft drie nitrobieren en zet op een rijtje waarom je ze wel of niet moet proberen. [naar artikel]
Internetfenomeen Average Rob lanceerde begin dit jaar samen met twee vrienden een eigen pilsje: Tout Bien. De eerste oplage was een groot succes: 25.000 blikjes vlogen in een dag de deur uit. Nu is het bier ook te koop bij Delhaize. Is het zo betaalbaar en drinkbaar als de makers beloven? Wij lieten biersommelier Sofie Vanrafelghem een kritisch oordeel vellen. “Je ervaart hier geen intense smaken of sterke bitterheid.” [naar artikel]
Elke week onderwerpen we dagdagelijkse producten aan een test. Wil je het een avondje gezellig maken in lockdown, dan zal een proeverij van deze tien bieren je niet ruïneren, weet biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Het zijn stuk voor stuk speciaalbieren waarbij de prijskwaliteitverhouding goed zit, al zijn ze qua productiekostprijs soms zelfs duurder dan champagnes.” [naar artikel]
Geen Duvel, Jupiler of Stella op de kaart bij café Ernst. Wel Bavik Super Pils of Moose Blues, craft bieren dus. Antwerpen heeft al wel wat cafés die craft bieren schenken, maar aan een plek waar ook nog eens goeie koffie en natuurwijnen op de kaart staan, was dringend nood volgens de twee Antwerpenaars. [naar artikel]
Biersommelier bij Duvel-Moortgat en bij Stadsbrouwerij De Koninck. De Antwerpse brouwerij experimenteert tegenwoordig met verrassende bieren en combineert haar brouwsels almaar vaker met kazen en andere specialiteiten. Foodpairing is enorm belangrijk voor een hedendaagse brouwerij. Wil je iets bijleren over welke gerechten en smaken je best combineert met welke bieren, dan moet je zeker naar Terryn komen luisteren. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.