Wie een zoete spread op zijn boterhammen verkiest, gaat daarbij op vlak van gezondheid liever voor pindakaas dan voor choco. Maar welke soort pindakaas is het gezondst en lekkerst binnen dat grote supermarktaanbod? Voedingsexperte Karolien Olaerts haalde haar lepel boven om 10 soorten te proeven: van het bekende Calvé tot de huismerken van de supermarkten. “Deze heeft een véél hogere prijs dan de andere, terwijl hij even voedzaam is...” Welke is de grote winnaar? [naar artikel]
Fruitbieren: je bent er fan van of niet. “Ofwel zal het verfrissend smaken, ofwel zal het lijken op een vloeibare snoepwinkel", vertelt biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Met zure of frisse basisbieren zou je geen al te zoete smaak mogen hebben.” Welke scoren dan goed in een smaaktest? Ze proeft er 10 en deelt trucjes om het basisbier van een fruitbier te herkennen. [naar artikel]
Heerlijk met uitjes en perfect voor bij de lunch: préparé is ontegensprekelijk een van de populairste smeersels voor op de boterham. Het liefst komt die van bij de slager, maar ook in de supermarkt vind je talloze varianten. Zijn die evengoed qua smaak en kwaliteit? Wij lieten meesterslager Luc De Laet van The Butcher’s Store tien verschillende soorten proeven en verstopten er één veggie variant onder. Welke komt als beste uit de test? “Zeker dat dit geen productiefout is?” [naar artikel]
Ons Belgisch abdijbier kreeg klappen de voorbije decennia en sommige merken gingen zelfs regelrecht de dieperik in. Biersommelier Sofie Vanrafelghem merkt daarentegen een frisse wind op binnen het bierlandschap op basis van 10 verschillende soorten abdijbieren die ze proeft en bespreekt. “Deze selectie zorgt op één bier na voor een geslaagde comeback van deze soort.” [naar artikel]
Als dessert, lekker tussendoortje of het ideale krachtvoer voor een fietstocht: rijstpap valt bij veel mensen in de smaak. Alleen is het soms makkelijker om in een potje te kopen dan het zelf helemaal te maken. Is dat dan even lekker als die eigen bereiding? Chef Luc Bellings proeft tien merken rijstpap uit de supermarkt én deelt een heerlijk recept van zijn oma. “Deze duurdere rijstpap lijkt meer op saus dan pudding, het is gewoon puur melk.” [naar artikel]
Tomatenpassata staat standaard in ieders voorraadkast om te gebruiken in tal van gerechten: van pastasaus tot soep of op een zelfgemaakte pizza. Welke passata is geschikt voor welke soort maaltijd? En welke soort uit de supermarkt is je geld écht waard? Chef Peppe Giacomazza test er 10, beoordeelt ze op smaak en bruikbaarheid, én deelt een exclusief recept om thuis zelf een verse tomatenpassata te maken. “Voor een lekkere passata is het belangrijk om goed gerijpte tomaten te gebruiken.” [naar artikel]
Niets Vlaamser dan een avondmaaltijd met een goede schep puree erbij. De aardappelen met al dan niet nog groenten eronder zijn door iedereen geliefd en makkelijk zelf te maken. Toch bieden ook supermarkten een groot aanbod van aardappel-, spinazie- en wortelpuree aan. Zit daar een versie tussen die even vers proeft? Luc Bellings test het uit, proeft er 15 binnen die drie categorieën én deelt tips om zelf de beste puree op tafel te zetten. “Deze puree is precies karton!” [naar artikel]
Wie wil vermageren moet vooral niét op dieet gaan. Maar hoe pak je het dan aan als je echt wat kilo’s kwijt wil of moet? “Er zijn vijf regels waaraan je elk eetpatroon kan aftoetsen op haalbaarheid op lange termijn”, legt voedingsexperte Rosa Luyten van expertisecentrum ‘Gezond Leven’ uit. Ze deelt de vijf simpele tips en beoordeelt vijf populaire diëten - zoals low carb en keto - op basis van de criteria. “Let op voor bijwerkingen zoals hoofdpijn en constipatie.” [naar artikel]
Chips heb je in allerlei soorten. Je kunt de vorm of de smaak zo gek niet bedenken of het zit ergens in een assortiment. Maar dé klassieker bij veel merken: zoute chips of ‘chips naturel’. Maar welke is de lekkerste? En kan een huismerk tippen aan een A-merk? Chipsliefhebber Dominique Persoone trekt voor HLN tien zakken open en geeft zijn ongezouten mening: “Met deze chips kan je me echt plezieren.” [naar artikel]
Chips heb je in allerlei soorten. Je kunt de vorm of de smaak zo gek niet bedenken of het zit ergens in een assortiment. Maar dé klassieker bij veel merken: zoute chips of ‘chips naturel’. Maar welke is de lekkerste? En kan een huismerk tippen aan een A-merk? Chipsliefhebber Dominique Persoone trekt voor HLN tien zakken open en geeft zijn ongezouten mening: “Met deze chips kan je me echt plezieren.” [naar artikel]
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
Als dessert, lekker tussendoortje of het ideale krachtvoer voor een fietstocht: rijstpap valt bij veel mensen in de smaak. Alleen is het soms makkelijker om in een potje te kopen dan het zelf helemaal te maken. Is dat dan even lekker als die eigen bereiding? Chef Luc Bellings proeft tien merken rijstpap uit de supermarkt én deelt een heerlijk recept van zijn oma. “Deze duurdere rijstpap lijkt meer op saus dan pudding, het is gewoon puur melk.” [naar artikel]
De klassieke Fever-Tree of Schweppes kennen we allemaal, maar het aanbod aan tonic groeit elke dag. Welke kies je dan best voor je frisse gin-tonic of andere cocktail deze zomer? “Koolzuur in tonic zorgt voor een verfrissend effect”, verklapt spiritsconnaisseur Jurgen Lijcops. “Zonder koolzuur heb je een platte tonic, net zoals je zonder bubbels platte cola hebt.” Waar moet je verder op letten en welke mixt het lekkerst? Lijcops proeft twaalf tonics en velt zijn oordeel. [naar artikel]
Pindakaas is al jaren mijn favoriete broodbeleg en de potten van 1 kg (!) vliegen er bij mij thuis door. Ik was dan ook meer dan enthousiast toen [naar artikel]
Naast hummus is guacamole ongetwijfeld de populairste apérodip: voor bij nacho’s, in een salade of gewoon op een toastje. Niet moeilijk om zelf te maken, maar ook makkelijk om mee te nemen in de supermarkt. Maar is die versie gezond? “Deze supermarktversie lijkt al eerder op ingedikte soep”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. Ze neemt 10 keer guacamole onder de loep én deelt haar eigen exclusief recept. “Deze voorgekochte dip lijkt écht op een verse qua smaak en voedingswaarden.” [naar artikel]
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” [naar artikel]
Pak jij weleens fruityoghurt met een aardbeismaakje mee naar huis? Dan vraag je jezelf misschien af of er veel echte aardbeien in dat potje terug te vinden zijn. “In sommige producten zitten vaak meer suikers en aroma’s dan fruit”, klinkt het bij diëtiste Sanne Mouha. Zij proeft 10 soorten aardbeienyoghurt en gaat op zoek naar de gezondste. [naar artikel]
Elk jaar liggen de winkels in april overvol met lekkere paaseitjes. De klassieker met melkchocolade kan daarbij niet ontbreken, maar wat zijn de beste paaseitjes? Is de kwaliteit van luxemerken beter dan die van huismerken? Chocolatier Herman Van Dender proeft 20 eitjes van melkchocolade en geeft een oordeel over smaak, prijs en kwaliteit: “Deze eitjes ruiken echt naar niets. Ik zou zelfs durven denken dat ze al heel lang geleden zijn geproduceerd.” [naar artikel]
De winkels liggen er vol van, maar het ene paaseitje is het andere niet. Zowel niet qua smaak als qua prijs. “Veel eitjes smaken naar vet en suiker, níét naar chocolade”, vertelt topchocolatier Dominique Persoone. Hij proeft twaalf eitjes van melkchocolade uit de supermarkt: vijf ervan buist hij genadeloos. Gelukkig vindt hij ook twee eitjes die een 8/10 en 9/10 waard zijn. “Dit lijkt op chocolade met ‘rice krispies’-ontbijtgranen.” [naar artikel]
Een goede saus kan niet ontbreken bij een lekker stukje vlees of vis. Peper-, champignon- en bearnaisesaus zijn de meest gekozen sauzen om onze gerechten mee te overgieten. Maak je die best zelf of zijn kant-en-klare sauzen uit de supermarkt even smaakvol? “Deze is de naam peperroomsaus niet waardig”, klinkt het bij sterrenchef Luc Bellings over één saus. Hij proeft er in totaal 15 binnen die 3 populairste categorieën én deelt voor elke saus een eigen exclusief recept. [naar artikel]
Meesterbakker Kris Goegebeur proeft voor ons twaalf voorverpakte sandwiches uit de supermarkt. Hij is niet op zoek naar een sandwich met een uitzonderlijke smaak, maar naar een “neutraal” mals broodje waarvan de smaak geen afbreuk doet aan het lekkere beleg dat je erop smeert of legt. [naar artikel]
De kans is groot dat je zelf regelmatig in een brasserie belandt voor een snelle hap, maar welke is nu écht de beste? Sterrenchef Luc Bellings trekt elke maand op pad om één gerecht in vijf brasserieën te proeven en te beoordelen. Deze week bestelt hij een croque monsieur in Hasselt, Gent, Brugge, Leuven en Antwerpen. “Leg nooit smeltkaas uit een plastic zakje op een croque! De smaak van de ham wordt er volledig door weggedrukt” [naar artikel]
Zowat iedere supermarkt is tegenwoordig uitgerust met een sushibar. Bij Delhaize alleen al gingen er vorig jaar meer dan 25,5 miljoen verse sushi over de toonbank. Maar hoe zit het met de kwaliteit van die supermarkt-sushi? Is de zalm bijvoorbeeld wel altijd even vers? En wat met de smaak? Wij schotelden chef Junko Kawada van de Antwerpse sushibar KO’UZI zeven supermarktpakketten voor. “Wat een papperige rijst.” [naar artikel]
De wintergroente bij uitstek: rode kool. Niets gaat boven de verse bereiding - mét appeltjes natuurlijk - maar kan rode kool uit een bokaal even lekker smaken? Luc Bellings is fan van rode kool en proeft met veel plezier tien kant-en-klare bereidingen uit een bokaal. Én hij deelt een recept om zelf aan de slag te gaan. “Op deze kant-en-klare versie valt weinig op aan te merken!” [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.